Önkéntes nyugdíjpénztári hozamok

Közzétette az MNB az önkéntes nyugdíjpénztári hozamokat, 10 és 15 éves bontásban is, valamint közölte az infláció mértékét is, így megnézheted, mennyit hozott az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításod nominálisan és inflációval korrigáltan is.

Az összefoglaló táblázatot itt találod.

Share

52 hozzászólás

 • Szabó Szilvia
  Eddig mázlim volt az Aegon klímaváltozás portfólióval, remélem marad a tendencia.
 • LSV
  Dimenzió?
 • Kerub
  Hát ez elég halovány… még egy diszkont kincstárjegyhez képest is…
 • Családfő
  Kösz a linket!

  Nem gondoltam volna, h ennyi önkéntes pénztár üzemel. Nagy csodák nem történtek tavaly, bár az Artisjus Kardos Gyula valamibe belenyúlhatott, messze verik a többieket ebben az egy évben.

  Az én önkéntes és “sima” nypénztáraim az élbolyban állnak minden téren, jó ezt látni.

 • Laya
  10 és 15 év 🙂
 • L70
  Átlag reál 2,8% hozam. Erre ugyan még rájön valami az SZJA kedvezmény miatt, de ha a PMAK ad kockázatmentesen reál 3,5%-ot, akkor már nem olyan fényes.

  Mindenesetre ez is egy eleme a megtakarítási portfóliónak, meg is hagyom.

 • Attila
  Na ebből látszik hogy összeségében nem éri meg az önyup inkább az önsegélyező, ott nem kell várni a kivétellel 20 évet. Ráadásul az önyup-ban ha nem tudsz befizetni mert úgy alakul hogy mondjuk katás vállalkozó leszel és nem lesz szja akkor elvonják az azévi hozamodat a működésre, nevetséges…..
 • Zsoca
  Úgy látom, az átlagos 10 és 15 éves nettó hozamráta általában 6-7-8% szintjén van, miközben a prémium állampapír egy elméletileg ideálisnak tekinthető 2%-os inflációs környezetben fizet 5%-ot (persze az élet nem az ideális eseteket produkálja 😉 ) Bár nem tudom, ebben a nettó hozamrátában benne van e az adó-visszatérítésből származó összeg.
 • kispista
  Olyan “jó” ez a pdfes táblázat, “kiválóan” össze lehet hasonlítani az adatokat…

  Ha valaki esetleg átalakítaná excelbe az linkelje be legyen szíves, én nem fogok ezzel szórakozni :/

  A 10 éves átlag oszlopok is “jók”, de még jobb lenne a detail adat minden évre, hogy abból neadjisten valami trendet tudjon képezni a pógár, esetleg a szezonalitást meg outliereket kivegye, meg hasonló alapműveletek.

  Itt egy nagyon jó és érdekes előadás erről a problémáról: ted.com/talks/ben_wellington_how_we_found_the_worst_place_to_park_in_new_york_city_using_big_data

 • Györgyi

  Mi köze a befizetésnek az szja-hoz? Attól, hogy katás vállalkozó vagy, még annyi tagdíjat fizetsz, amennyit csak akarsz.

  Kiszámoló, egyszer írhatnál arról, hogyan számolják az inflációt, mert én végképp nem értem. Állítólag nagyon alacsony, ugyanakkor az árak mégis jóval magasabbak, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt. Ráadásul az indexálásnál a nyugdíjpénztár sokkal magasabb inflációval számol, mint ami hivatalosan meg van adva. Sokszor az az érzésem, hogy a hivatalosan közölt infláció mértéke csak parasztvakítás.

 • ki_más
  Excelben:

  docs.google.com/spreadsheets/d/1w5_c7LLiOvFzUVeXVJzM3s2P0m79Z_drX1z0eRet_AA/edit?usp=sharing

  Itt lehet lementeni: File menü->Letöltés másként

  Remélem használható…

 • headset
  írta:
  “Ráadásul az önyup-ban ha nem tudsz befizetni mert úgy alakul hogy mondjuk katás vállalkozó leszel és nem lesz szja akkor elvonják az azévi hozamodat a működésre, nevetséges…..”

  Csak a minimális tagdíjhoz tartozó működési költséget vonják le a hozamból.
  Pl. ha 2000 Ft a havi kötelező tagdíj és 10% a legalsó sávhoz tartozó levonás, akkor évi 2400 Ft-ot.
  Havi 200 Ft.

 • Zsolt
  Miért számol ez a pdf kétszer az inflációval a reálhozamnál??

  “Amennyiben a pénztár átlagos 10 éves nettó hozamrátája például 8,2%, akkor a reálhozam ráta 1,082/1,0369=1,0435, azaz kerekítve 4,35% ((1,0435*100)-100=4,35). Ez a példában azt jelenti, hogy átlagosan az elmúlt tízéves időszak minden évében a pénztár nettó hozamrátája több mint 0,66 százalékponttal nagyobb volt az inflációnál…”

  ugyanez a 2013-s pdf-ben:

  “Az átlagos 10-éves (december/december) infláció értéke 5%. Amennyiben a pénztár az
  átlagos 10-éves nettó hozamrátája például 8%, akkor a reálhozam ráta 1,08/1,05=1,02857,
  azaz kerekítve 2,86% ((1,02857*100)-100=2,86). Ez a példában azt jelenti, hogy átlagosan az
  elmúlt tízéves időszak minden évében a pénztár nettó hozamrátája közel három
  százalékponttal nagyobb volt az inflációnál…”

 • Tys
  hat ocsem, en KATA-kent is fizetek nyugdijpenztarba.
 • Gergő
  Sziasztok!

  Próbálom értelmezni a táblázatot. Jól gondolom a következőket? Vegyük példának a legelső, 3M nyugdíjpénztárt.

  – 2015 bruttó és nettó hozamráta különbsége: 3,52 – 2,86 = 0,66% — tehát a nyugdíjpénztár éves költsége a megtakarításom 0,66%-a? Ez nem tűnik olyan hűde soknak, alapkezelői díjak is vannak 0,1-0,5%.

  – A 2,04% nettó hozamráta összehasonlítható pl. egy bankbetét EBKM-jével vagy kincstárjegy hozamával? Úgy értem a nyugdíjalapba havonta fizetek be, a bankbetétet meg egyben az év elején kötném le.

  – 15 éves nettó hozamráta: 7,84% — ez a “lényeg”? ez összehasonlítható EBKM-ekkel illetve más befektetésekkel? ez amúgy kamatos kamat?

  Fentebb L70 kiszámolt egy átlag reál 2,8% hozamot és a PMAK 3,5%-ához hasonlítja. Hogy jött ki a 2,8% és ezek így összehasonlíthatók?

 • Tamás

  A dimenzió egyesület, nem biztosító 🙂
  + júniusban publikálják a hozamokat.
  A konstrukció tartalmilag kb uaz, mint az ÖNYP – halasztott kezdetű nyugdíjkiegészítő biztosítás – azzal a különbséggel, hogy nem lehet átvinni a biztosítást máshová.

 • headset

  “2016-03-18 at 22:22
  Miért számol ez a pdf kétszer az inflációval a reálhozamnál??”

  Szerintem elszúrták.
  A nettó hozamráta átlagosan 4,35% százalékponttal volt nagyobb az inflációnál.

 • Zsolt
  headset,

  Szerintem is elszúrták. Vagy csak a népeket akarják már ezzel is megkavarni, ha nem figyel oda. Egyre szánalmasabb ez már így.

 • L70

  A saját ÖNYP portfóliómat néztem, annál volt a 2,8% többlet az infláció felett.

  A PMÁK pedig 3,5% többlet az infláció felett. Az SZJA kedvezmény, ha átlagosan 15 évvel vagyunk a nyugdíj előtt (vagyis 35 évesen kezdtük az ÖNYP-t), akkor átlagosan olyan +1%-ot jelent legfeljebb.

  Na ezért írtam, hogy nem olyan fényes, mert 2,8+1=3,8% az ÖNYP nyeresége, szemben a PMÁK 3,5%-ával. Az ÖNYP-hez 20 évig nem nyúlhatok, a PMÁK-hoz csak 5 évig.

 • headset

  2016-03-18 at 18:50
  “Bár nem tudom, ebben a nettó hozamrátában benne van e az adó-visszatérítésből származó összeg.”

  Nincs benne. Ez csak a pénztár befektetéseiből származó bevételeket és a befektetési tevékenységgel kapcsolatos költségeket tartalmazza.

  A 20% visszatérítés és pl. 5% befizetéskori levonás a nyugdíj előtti 20 éves, egyenletes befizetésnél kb. 1.4%-kal magasabb netto hozamrátát jelent.

 • kardkovacsi

  Leegyszerűsítve van egy kosár amiben egy csomó termék valamilyen súllyal szerepel és ezt számolják ki minden hónapban/évben. Viszont ez is attól függ ki, mit, hogy néz. Például itthon nincs benne az inflációban az implikált ingatlan bérleti díj (azaz például ha van lakásod akkor mennyi lenne ugyanazt bérelni magadtól) vagy a lakásárak sincsenek szinte egyáltalán benne miközben egy átlag ember költéseinek egy jelentős része a lakhatás. Ilyen szempontból pedig teljesen mindegy, hogy bérled vagy veszed mert ahogy nőnek az ingatlanárak úgy nőnek a bérleti díjak is legtöbbször meg a hitel amit rá fizetsz.
  Ez az egész pedig azt eredményezi, hogy míg itthon gyakorlatilag nulla infláció van kimutatva ha bérelnie kéne a lakosságnak az ingatlant amiben lakik akkor simán 3-5% is lenne az utóbbi két év inflációja egy sima 20%-os súllyal is a kosárban.
 • Zabalint

  Azt is vedd figyelembe, hogy induláskor nem volt PMÁK, és én kétlem, hogy ilyen kedvező feltételek mellett mindig is maradna, már csak ha megnézed a nyugat-európai állampapír befektetési lehetőségeket…
 • L70

  Igen, de a PMÁK még legalább 2020-ig fut majd, vagyis 4 évvel már beljebb leszünk a nyugdíjhoz.

  Aztán pedig lesz valami más, mert egy ilyen országban, mint mi, egyszerűen kell megtakarítás ösztönzés is, mert alapból az emberek nem tesznek félre.

  Gőzöm sincs, mi lesz a nyerő 2020. után, de majd akkor ráérünk ezzel foglalkozni. Legfeljebb újra az ÖNYP lesz igazán nyerő, mert az SZJA kedvezmény annál többet ér, minél közelebb vagyunk a nyugdíjkorhatárhoz.

 • Attila
  Az nagy üzlet, pont annyit vonnak le tőled a befizetésnél mint amennyi az éves hozam, vagyis semmivel nem nő a pénzed, cserébe húsz évig nem nyúlhatsz hozzá adómentesen, ennél még az állampapír is jobb ……
 • Attila
  A minimális tagdíj évi 72 000 huf vagyis havi 6000 huf. Mondjuk van 1 millió forintom bent. A hozam lesz 6% vagyis 60 000 huf, az éves tagdíj 72 000, tehát addig az összegig vonhatják el a hozamot. Tehát ha nem fizetek be 10 évig akkor 10 év múlva ugyanúgy 1 millió forintom lesz. Ennyi.

  Ez a kérdés komoly ?? Ha katás vagy akkor nincs szja-d, ha nincs szja-d akkor nincs 20%-os adóvisszatérítés, ha nincs adóvisszatérítés akkor miért is érné meg befizetni ? Amikor a befizetésekből egyből levonnak 5%-ot ilyen olyan költségekre. Az önyup csak akkor éri meg ha van szja bár inkább akkor sem.

  Tehát tök rossz a szabályozás, nem sarkall az öngondoskodásra….

  A manyup volt jó, az ott lévő pénzem talán majd kivehetem mire nyugdíjba megyek, mivel a mostani szabályozás szerint ezt nem lehet….

 • Attila
  Szerintem meg biztosan marad, mivel nem az számít hogy az állam túl nagy felárat fizet hanem az hogy csökkenjen a külföldi függőség. Ha lesz egy pénzügyi sokk a világpiacon akkor a magyar kézben lévő állampapírokat biztosan nem kezdik el kitárazni mint anno külföld….
 • Zsolt
  “Attila
  2016-03-20 at 20:12
  Az nagy üzlet, pont annyit vonnak le tőled a befizetésnél mint amennyi az éves hozam, vagyis semmivel nem nő a pénzed, cserébe húsz évig nem nyúlhatsz hozzá adómentesen, ennél még az állampapír is jobb ……”

  Félreértésben élsz. A havi befizetés 5000 Ft-ból vonnak le 5%-t, ami 250 Ft, viszont a bent lévő 2 millió hoz 5%-t, ami 100 ezer Ft.

  Kicsit jobban gondold át mikor mit írsz.
  Teljesen jó az önkéntes nyugdíjpénztár, két éve vettem ki 800 K hozamot adómentesen, mert megvolt a 10 évem.

 • Zsolt
  “Attila
  2016-03-20 at 20:34
  Szerintem meg biztosan marad, mivel nem az számít hogy az állam túl nagy felárat fizet hanem az hogy csökkenjen a külföldi függőség. Ha lesz egy pénzügyi sokk a világpiacon akkor a magyar kézben lévő állampapírokat biztosan nem kezdik el kitárazni mint anno külföld….”

  Egy szempontból nézed. A másik az hogy ha minden papper magyar kézben van akkor könnyebb mondani hogy hát csőd van, elveszett minden, felét tudjuk kifizetni. A lázadást leverik a rendőrséggel, katonasággal, azt kalap kabát. Külföldi befektetőkkel ez nehezebb, mert azok kivonnak akkor minden tőket és akkor tényleg kampec.

 • VAG
  “A minimális tagdíj évi 72 000 huf vagyis havi 6000 huf. Mondjuk van 1 millió forintom bent. A hozam lesz 6% vagyis 60 000 huf, az éves tagdíj 72 000, tehát addig az összegig vonhatják el a hozamot. Tehát ha nem fizetek be 10 évig akkor 10 év múlva ugyanúgy 1 millió forintom lesz. Ennyi.”

  Nem ennyi, mert nem a minimális tagdíj összegéig, hanem a minimális tagdíj összegéhez tartozó költségek erejéig vonhatják le a hozamodból. Tehát, ha van benne egy milliód, de derogál a minimális havi tagdíjat befizetni, akkor nyersz évi 60 ezret és buksz (pl. az én pénztáramnál ennyi befizetésből levonva) évi 4500 forintot. Tehát megteszik neked azt a szívességet, hogy (bár nem teszel eleget a szerződésben vállalt kötelezettségednek), továbbra is kezelik a pénzedet és a hozamodat szépen jóváírják neked.

 • Adam
  Sztem az önyup a legnagyobb buli annak (nekem) aki nem akar belebonyolódni a hozamok világába. Aztán ott van az SZJA kedvezmény. Aztán azon nevetek a legjobban amikor ellenérvként azt hozzák fel, hogy 10 évig nem nyúlhatsz hozzá. Pont ez a legjobb benne, ide lehet a család vagyonát kimenekíteni!! Ha valaki hozzá akar nyúlni, az válasszon más befektetési formát.
  Aztán jönnek a prolik akik kifejtik, hogy majd ezt is elveszi a kormány.. Hát nekik marad a párna meg a zongora..
 • Mrs.Columbo
  Sajnos, az ÖNYUP megszűnése eléggé reális lett a cafeteria megszűnésével….(és az egészségpénztárak is lehúzhatják a rólót….) Szerintem az ÖNYUP tagok 85-90%-nak a munkáltatójuk utalta cafeteria keretében a havi tagdíjat/jóváírást..és ezt most megszüntetik a cafeteria kézpénzesítésével, és azzal a felkiáltással,hogy “hát nem engedte az EU”..
  Innentől kezdve csak egy fél mondatot kell beszúrni a jogszabályba, hogy csak az az ÖNYUP maradhat fennt, akinél a tagok tagdíjat fizetnek (mint a MANYUPnál)…..
  Ilyen közel még sosem volt a kormányaz ÖNYUP beszántásához…. node nem akarok nekik ötleteket adni….
 • Zsolt
  “Mrs.Columbo
  2016-03-21 at 13:24

  Innentől kezdve csak egy fél mondatot kell beszúrni a jogszabályba, hogy csak az az ÖNYUP maradhat fennt, akinél a tagok tagdíjat fizetnek (mint a MANYUPnál)…..
  Ilyen közel még sosem volt a kormányaz ÖNYUP beszántásához…. node nem akarok nekik ötleteket adni….”

  Itt van egy kiskapu: ha megvan a 10 éved akkor kiveheted adózva a pénzt évente 10%-l csökkentett adóval, tehát a 13. év után már csak 15-1,5*3 = 10,5% adóval. Na ha ezt a kiskaput lezárják akkor van bibi, de akkor az már lopás.

 • Attila
  Szerintem felesleges írnom, mert egyszerűen nem érted 🙂

  Jogos, kösz a felvilágosítást ! 😉

 • MakkMarci
  Mrs.Columbo
  2016-03-21 at 13:24

  Most, hogy mondod félek, hogy igazad lesz.
  Mindent elkövetnek ezek a mocskok, hogy bármi áron -a következő választásokra- felpörgessék a gazdaságot.
  Könnyen előfordulhat, hogy ellehetetlenítik az önkéntes pénztárakat is, háta elköltik az onnan felszabaduló pénzt a zemberek és ezáltal lehet fényezni a Kedves Vezetőt.
  És akkor még örülhetünk ha nem védik ezt is meg…..

 • Zabalint

  Nekem az biztosan utolsó csepp lenne a pohárban (nem kevés megy nekem jelenleg az önyupba).
 • Katell

  Hat, pont ezen gondolkodtam en is a minap… Nekem meg a felszamolasa sem opcio, ha elesedik a helyzet mert meg csak 8 eve fizetem…

 • VAG
  Ha ezt (t.i a saját pénzedet) elveszik, akkor elvehetik a bankbetéted, az autódat és a házadat is. Ezt (még) ők sem merik megcsinálni, mert akkor kb. egy hét alatt vágná tönkre a magyar bankokat a bankpánik.
 • Mrs.Columbo
  VAG
  2016-03-22 at 10:17: nem kell messzire menni, bankbeteteknél..lásd Ciprus.

  ÖNYUPok és a egészségpénztárak ennek a kézpénzesítésnek a nagy vesztesei, hiszen ha nem érkezik hozzájuk befizetés, akkor az ott jelen lévő vagyonból fedezik a költségeiket, és kiszámíthatatlan hogy a “mentsük meg a lakosságot,mielőtt eltőzsdéznék a vagyonkájukat”-felkiáltás után mi lesz…..

  Fizuemelés sem lesz, hiszen a munkáltató oldaláról: “hisz most nőtt a jövedelmed, nem?”, megtakarítás sem lesz(ÖNYUP/Egészség-önsegélyező pénztárak…)……

 • bakteriológus
  Én OTP-s önkéntes nyugdíjpénztári tag vagyok.
  A klasszikus (0 részvény) és a növekedési portfólió (több részvény) mindegyike 2008.01.01-én indult 1.00 árfolyammal.
  2008/2009-es válságban a klasszikus leesett 0,827-re miközben a növekedési 0,587-re. Azaz a klasszikus jobban működött a válságban.
  Ami csípi a szememet az az, hogy mindig azt mantrázzák a portfólió választásnál, hogy hosszútávon a részvény túlsúlyos portfólió a jobb.
  Ezt a kijelentést biztos hogy nem a számokra alapozzák, hiszen a klasszikus árfolyama folyamatosan veri a növekedésit (március 16-i árfolyam: 1,589 vs. 1,342).
  Ha nem a számokra alapozzák akkor mire? A magasabb rizikójú növekedési portfolió nem ad extrahozamot! Ki kell rúgni a portfólió managert?
 • Zsolt
  Attila,

  Na mit nem értek mesélj. Kb 3 hozzászólásodat javítottuk ki, mert írtad a hülyeségeket…

 • Attila
  ezt írtad:

  “Félreértésben élsz. A havi befizetés 5000 Ft-ból vonnak le 5%-t, ami 250 Ft, viszont a bent lévő 2 millió hoz 5%-t, ami 100 ezer Ft.”

  A vita abból indult ki hogy szerintem nem éri meg akkor befizetni pénzt az önyupba ha nem kapsz adóvisszatérítést, szerinted megéri. Nos ha évi 500 000 – t fizetek be abból levonnak 5%-ot tehát marad 475 000, erre csinálnak mondjuk legyünk optimisták 6%-os hozamot, manapság ez sem könnyű. így lesz 503 500 forintom egy év múlva. A tőkét felveheted majd 20 év múlva adómentesen, a hozamot 10 év múlva. Mondd már meg hogy ez miért olyan nagy üzlet szerinted ? Veszek PMÁK-ot 5 évest. Infláció plusz 3,5%-ra, első év végén van egyből 517 500 forintom ha 0 % az infláció. Mondd már meg hogy miért olyan nagy üzlet az önyup akkor ha nincs adóvisszatérítésed ? Gondolom most majd azzal jössz hogy nézzük meg akkor ha 2 millót fizetsz be évente 😀

 • Attila
  Fedezeti tart. Működési tart. Likviditási tart.
  0-10.000 Ft befizetésig 90,00% 10,00% 0,00%
  10.001 Ft és 300.000 Ft éves befizetés közötti részre 94,40% 5,60% 0,00%
  300.001 Ft és 500.000 Ft éves befizetés közötti részre 96,00% 4,00% 0,00%
  500.001 Ft éves befizetés feletti részre 99,00% 1,00% 0,00%
 • i
  Belépési díj nincs,
  sávos elvonás nincs,
  a tagdíjból levesz 160 forintot (amit betudhatsz egy olcsó számlavezetési díjnak is) ,
  ha pedig a minimumnál többet fizetnél be akkor külön eseti befizetés címszóval teszed és abból már nem von le semmit. Akár havonta esetizhetsz ha többet akarsz fizetni folytonosan.
  így tehát nagyobb összegű befizetésnél nincs arányosított elvonás.

  postas-onkentesnyugdij.hu/maganszemelynek/tagoknak/dijak__koltsegek/?main_menu[main_menu][item]=22

 • Zsolt
  Attila,

  Na itt valami nem kerek. Ha az lenne amit te írtál akkor hogy lehetett a számlámon 2 millió Ft 10 évnyi befizetés után ami többnyire minimum összeg volt kivéve egy periódust. Megnézem pontosan hogy mennyi befizetés volt s mennyi lenne a nominális összeg ha nem lett volna tagdíj.

 • Zsolt
  Na meg is van. Az elméleted az első évben igaz, utána már nem. Akkor valóban kevesebb volt az egyenlegem mint amit befizettem.

  2003 és 2013 között befizettem 1819296 Ft-t és az egyenlegem volt 2013 elején 2645192 Ft. Így a hozam volt 825896 Ft.

  Sosem írattam jóvá adót, mert én mindig az egészségpénztárba utaltattam vissza, szóval ez “tiszta” összeg.
  Nem tudom kiszámolni évre lebontva a hozamot, mert ugye minden évben egyre több és több pénz volt bent, és nem egyenletesen.
  Nekem úgy tűnik működik a dolog s jobb mint az átverős unit linked alapú nyugdíjbiztosítás, ami 10 év után hozza vissza az ember pénzét jóformán.

 • L70

  Az ÖNYP-be folyamatosan tesszük a zsetont. A növekedési várhatóan többet hoz, hosszú távon, cserébe ezalatt jó nagy szórása van.

  A 2008.01.01. nem egy reprezentatív dátum. Ha számolgatni akarsz, akkor számold úgy, hogy 2008.01.01, 2009.01.01, 2010.01.01… stb dátumoktól mit hozott. Várhatóan több olyan eset lesz, amikor a növekedési volt a nyerő, mint amikor a klasszikus, ha most még nem is, akkor majd az idő előrehaladtával egyre nagyobb valószínűséggel.

  Nem sportszerű a pénzügyi piacok egyik legnagyobb cumija előtti pillanatokhoz hasonlítani egy 8 éves időtávot, amikor 20-30 éves befektetésről beszélünk.

  Mondjuk párommal mi diverzifikáltunk, egyikünk növekedésiben, másikunk klasszikusban tartja az ÖNYP-jét.

 • Attila
  Az elméletem végig igaz ! Ha ugyanúgy minden évben 500 000 hufot teszel be, majd az kamatozik azzal ami már bent van akkor jobban jársz jelen pillantban a PMÁK-kal. Akkor “van esélyed” plusz hozamra ha növeled a befizetést mivel 500 000 huf befizetés felett már csak 1% az elvonás ! Persze nincsen sehol sem leírva hogy mivel az elmúlt 15 évben csináltak a pénztárak 4-5% reálhozamot akkor ezt tudják majd a köv. 15 évben is. Infláció nélkül valszeg nekik is nehezebb lesz hozamot kreálni.
 • Attila
  Kösz ! Szerintem megyek is át hozzájuk ! Úgy néztem hogy a hozamjaik is egészen jók, tudják azt mint a nagyok ! Egyedül az aggaszt hogy relatív kicsi vagyont kezelnek, 20 milliárd ha jól néztem…
 • Attila
  tehát gyakorlatilag 12×3200=38400 ebből vonnak le 5%-ot vagyis 1920 hufot évente, amit ezen felül fizetek be abból nincsen semmi levonás ?
  Ha átmegyek és viszem a pénzt egy másik pénztárból akkor hogyan működik ? Abból is csak az éves tagdíj összegéig vonnak el ??
 • i
  Attila!

  Igen.1920-at von év legvégén ha egész évben nincs tagdíjfizetés(itt is látszik a jóindulat,év végéig kamatozhat amit levonhatna év közben) Esetire nincs levonás.

  Átlépés után;nincs belépési díj és külön kezeli az eddigi tőkét és hozamot.
  Az átlépést előre be kell jelenteni az eddigi pénztárnál és a két intézmény egymás között egyezteti a részleteket ,belépési nyilatkozat beérkezése után. Az átlépés költségét az a pénztár vonja le amelyikben eddig parkolt a tőke , kb 4ezret.

  A hozamszámítás viszont érdekesebb ahogy értelmeztem az alapszabályt. Más pénztáraknál filléres befektetési egységekre váltják a tagdíjat a beérkezés napján érvényes árfolyamon(lehet egyik nap még 1,54, másik nap már 1,55 darabja) ellenben itt a negyedévek legvégén számszerűsítik az elért teljes hozamot és elosztják a tagok között tőke és időarányosan. Érdemesebb havonta elsején fizetni mint másodikán 😀