Állami támogatások lakásvásárláshoz

2013-01-23
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A 2007-2008-as válság előtt az állam túl nagyvonalúan támogatta a saját lakásra vágyó állampolgárokat, így a különféle állami kedvezményeket összevonva  egyetlen fillér nélkül is saját lakáshoz juthattunk. Saját erő helyett ott volt a „szocpol” és az állami kezességvállalás, a magas kamatok helyett pedig elérhető volt a 20 évre igénybe vehető kamattámogatott hitelek.

Ennek két súlyos következménye lett: az állam évi 220 milliárd forintot költött a kedvezményekre, amiből akár építhetett volna évente 18 ezer lakást a rászorulóknak, illetve olyan emberek adósodtak el, akiknek még egymillió forint megtakarított pénzük sem volt a lakásvásárlás előtt. Ezek az emberek alkotják a gondba került hitelesek igen nagy részét.

Ez az állapot 2008 után szerencsére megváltozott, ám a lakáshoz jutást az állam továbbra is támogatja, még ha sokkal szerényebb mértékben is.

Mivel sokan nem tudnak ezekről a lehetőségekről, ebben a cikkben összefoglalom, milyen lehetősége van annak, aki most szeretne igénybe venni állami támogatásokat lakásvásárláshoz.

Kamattámogatott hitel

A kamattámogatott hitel megszűnt, majd újra be akarták hozni tavaly, csak a bankoknak nem érte meg a semmi kamatért foglalkozni vele. Ezért változtatták tavaly év közepén a szabályokon, de a kamattámogatás csak öt évre szólt, az is minden évben csökkenő mértékben. Ez pedig a lakosságnak nem érte meg, alig pár száz hitelt folyósítottak fél év alatt.

Ezért 2013. január elsejétől visszamenő hatállyal megújult a kamattámogatott hitel, most már öt évig azonos mértékben támogatják a piaci forinthitel kamatait.

A kedvezményes hitel felvehető új lakás vásárlására, vagy építésére, használt lakás vásárlására, korszerűsítésére és bővítésére is.

A kamatkedvezmény mértéke új lakás vásárlásánál gyerektelen és egy, vagy két gyerekes családok esetében az ötéves állampapír hozamának 60%-ával, több gyermek esetén 70%-ával, használt lakás vásárlásánál és felújításnál és bővítésnél 50%-ával egyenlő.

Mivel jelenleg az állampapír hozama januárra 5,75%, így a kamattámogatás mértéke 2,875% és  4% között van. Egy tízmilliós hitelnél ez évi 287-400 ezer forint megtakarítást jelent az alacsonyabb kamatok miatt az első öt évben.

A hitel felhasználható 2010 január elseje utáni használatba vételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlásához (max 30 millió forint plusz telekár), valamint használt lakás vásárlásához és korszerűsítéséhez (max. 20 millió forint vásárlás, 15 millió korszerűsítés). Ebből a támogatott kölcsön új lakásnál nem lehet több, mint 15 millió, használt lakásnál 10 millió forint.

Legalább az egyik igénylőnek 180 napi folyamatos munkaviszonnyal kell rendelkeznie és nem lehet meg nem fizetett köztartozásuk.

Vegyük észre, hogy szinte a legtöbb esetben felvehetjük a kamattámogatott hitelt, legyen szó új lakásról, használtról, vagy korszerűsítésről (ami nem egyenlő a felújítással!) ezért ha már hitelt veszünk fel, legalább igényeljünk kamattámogatottat. Viszont készüljünk fel előre, hogy az ötödik év után drasztikusan fog nőni a havi törlesztő, mert piaci kamatozásúvá válik a hitel.

Fiatalok otthonteremtési támogatása

Annyiban különbözik az előző lehetőségtől, hogy gyerektelen, vagy egy gyerekkel rendelkező személyek 35 éves korig, több gyerek esetén 45 éves korig vehető igénybe, nem csak új lakáshoz, hanem bővítéshez és nagyobb lakás vásárlásához is felhasználható. A kamattámogatás mértéke az állampapír hozamának 50-70%-a, a gyerekek számától függően, az ingatlan maximum 25 millió forint lehet.

Lakásépítési támogatás

Új lakáshoz igényelhető, építésre és vásárlásra is, vissza nem térítendő támogatás, a gyerekek számától és az ingatlan nagyságától függően 800 ezer és 2,5 millió forint közötti összeg, amely kiemelten jó energiaosztályba tartozó lakásoknál még magasabb is lehet. Feltétele, hogy legalább "B" energiaosztályú lakást vegyünk, vagy építsünk. Az ennél jobb minősítésű lakások esetén akár 1,3-szor nagyobb összeget is kaphatunk az államtól. A lakás összerülete nem haladhatja meg a 160 négyzetmétert.

Lakástakarék-pénztár

Lakáshitelét kombinálhatja lakástakarék pénztárral is, ekkor további évi 72 ezer forint állami támogatásra jogosult. Erről bővebben írtam itt.

Amint a fentiekből is látható, akár több millió forintot is nyerhetünk az állami támogatásokon lakásvásárlás esetén, ha megfelelünk a feltételeknek. Ezért vásárlás előtt érdeklődjön a bankjánál, jogosult-e valamelyik kedvezményre.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három hét múlva indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram