Államkincstár: vigyázz, hová utalsz!

Az egyik ügyfél ma akart venni a TBSZ számlájára prémium állampapírt. Azonban szerencsétlenségére benézte a számlaszámot és a normál számlára vette meg az állampapírokat több millió forintért.

(Mivel általában egyszerre nyitod a normál és a TBSZ számládat, ezek egyedül az utolsó számjegyben térnek el.)

A TBSZ szabálya szerint meglévő értékpapírt nem vihetsz be TBSZ alá. Ezért el kell adni 2%-os bukóval a frissen vett prémium állampapírokat és a pénzt immár a jó számlára beutalni, majd újra megvenni ott ugyanazt még egyszer.

Persze lehetne jó fej az Államkincstár és mivel ez sűrűn előfordul, eltekinthetne ebben az esetben a 2%-os büntetéstől és ingyen visszaválthatná napon belül az állampapírt, ha ugyanakkora értékben még aznap veszel ugyanazt a másik számládra. De nem jó fej és nem tekint el. Megszívtad, így jártál, fizess.

(Fordított esetben (TBSZ-re veszel, miközben normálra akartál) még azzal is pórul jársz, hogy a jogszabály szerint TBSZ-ből csak akkor tudsz kivenni pénzt, ha teljesen felszámolod a számlát. Azonban egy évben egy szolgáltatónál csak egy értékpapíros számlát nyithatsz, ha azt felmondod, többször abban az évben már nem nyithatsz újat. Márpedig prémium állampapírt csak a MÁK árul.)

Úgyhogy mivel már több ilyen sztorit hallottam, utalás, vagy bankkártyás fizetés előtt háromszor győződj meg arról, hogy jó számlaszámot adtál meg.

 

Share

6 hozzászólás

 • Jan
  Ha a normál ÉP számládra utalsz, akkor onnan még tudsz bárhová venni, nem? legalábbis egy éve még így volt
 • Kiszamolo
  Ő meg is vette a papírt, mire rájött, hogy rossz helyre.
 • Zabalint
  Nem vagyok biztos benne, hogy még így van, de mikor legutóbb vettem, akkor még kedvezőbb volt a kártyás fizetés, amit nehezebb elszúrni, mivel a webkincstár felületen választom ki a számlaszámot.
 • promontor
  Igen, az elején én is jártam így egyszer, szerencsére csak egy kisebb összeg volt, de igen mérges voltam. A webkincstár webes felülete ebből a szempontból kifejezetten megtévesztő. 🙁
 • Promo921
  A rendes számlára utalod a pénzt, aztán átvezeted a TBSZ-re. Nem vagyok benne biztos, hogy ha eladod a papírt egyből vissza kell utalni a pénzt, szerintem maradhat a belső egyenlegben is rövid ideig, mielőtt értesítenek vagy visszautalják.
 • promontor
  Aha, persze, kiválaszthatod. Egy legördülő menüben, aminek az alapértelmezett választása az értékpapírszámla. Ha nem állítod át, akkor is simán végrehajtódik a tranzakció, semmi kérdés, hogy biztos az ilyen számú számládra akarod-e.

  Szóval egy igen bénán (avagy netán aljasul?) megtervezett felhasználói felületet ad a kedves MÁK. Így nem csoda, hogy “ingyenes”…