Számlanyitás és bankbetétek Ukrajnában

2013-07-05
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A kormány mindent elkövet, hogy a vállalkozói számlák külföldre űzése után a bankbetéteket is a határon túlra száműzze. Mivel azonban a dolog lassabban halad a vártnál, ezért megduplázta a tranzakciós adót és a kamatadót is felemelte 22%-ra.

Így már biztos, hogy mindenki, aki szeretne kamatot kapni a pénzére, kénytelen lesz elhagyni az országot. Ugyanis ha elutalod a pénzed egy bankba, hogy megkapd az új pénzre járó 4%-os kamatot, lekötöd fél évre, majd  utána kiveszed onnan a pénzt (mivel a következő félévre már semmi kamatot nem fogsz kapni a régi pénzedre), akkor hála a megemelt tranzakciós adónak és a szintén megemelt kamatadónak, combos 0,76%-os kamattal leszel gazdagabb. Ha ebből levonod a számlavezetés díját és az egyéb banki költségeket is, akkor tulajdonképpen ingyen vigyázott a bank a pénzedre. (Három hónapos futamidőnél kevesebb pénzt viszel haza, mint amit beraktál.)

Ennél már csak az eurós és dolláros betétek a viccesebbek, alig találunk 2% feletti kamatokat. Ehhez még hozzájárul, hogy a devizaszámlák közötti utalás, vagy a pénzfelvétel kategóriákkal drágább, mint a forintszámláknál, így gyorsan rájövünk, hogy kifejezetten sokat fizetünk a banknak (illetve inkább az államnak), hogy náluk lehetett a pénzünk.

Támogatva a kormány erőfeszítését, már többször írtam a határ túloldalán elérhető kamatokról, például a szlovákiai bankbetétekről itt, a román és bolgár eurós betétekről itt, a szerbiai eurós betétekről itt, a dináros betétekről pedig itt.

Folytatva a sorozatot, az ötödik ország, ahová vihetjük a pénzünket és vonzó kamatok várnak bennünket, az Ukrajna.

FIGYELEM! A CIKK MEGÍRÁSA ÓTA OROSZORSZÁG HÁBORÚBAN ÁLL UKRAJNÁVAL ÉS AZ ORSZÁG A CSŐD SZÉLÉRE KERÜLT, EZÉRT NEM AJÁNLOTT ODA BEFEKTETNI!

A többi külföldi országhoz hasonlóan itt is ingyenes a megtakarítási számla, nem kell fizetni a pénz befizetéséért és a kivételért sem, nincs régi pénz-új pénz szívatás sem. Ezek ugyanis mind magyar specialitások.

Ezen túl még a kamatadót sem ismerik Ukrajnában, de ne szaladjunk ennyire előre.

Először egy pár szót az országról. Ukrajna gazdasági helyzete elég felemás. A legtöbb mutatója sokkal jobb, mint a magyar számok, például az államadósság mindössze 35,89% és csökken.  A magyar államadósság 82,4% és nő. A munkanélküliségi ráta is jóval kisebb, mint idehaza, az elmúlt években a recessziót is sikerült elkerülnie Ukrajnának, nem úgy, mint Magyarországnak.

Tavaly az inflációt éppen csak nulla százalék felett sikerült tartani, miközben itt 5,6% volt az éves infláció.

Ennek ellenére az ukrán gazdaság szerkezete elég átláthatatlan és túl nagy a mezőgazdaság és a bányászat szerepe, a gazdaság nagyban függ az orosz olajtól és olcsó földgáztól. Az országban túl sok a mutyi (bár lassan nálunk sem különb a helyzet), a folyó fizetési mérleg hiánya magas, a devizatartalékok pedig alacsonyak, pedig hamarosan komoly devizás adósságokat kell törlesztenie az országnak. Mindezek miatt "B" besorolású az ország a nagy hitelminősítőknél, bár ez csak eggyel rosszabb a magyar osztályozásnál.

Az ukrán fizetőeszköz, a hrivnya a dollárhoz van kötve, ami egy újabb időzített bomba lehet, ha le kell értékelni a hrivnyát. A 2008-as nagy leértékelés komoly válságot okozott az országban. Most az elemzők egy 10%-os leértékelést várnak.

A bankszektor helyzete sem rózsás, bár a magyarnál nem sokkal rosszabb.

Hitel-betét arány Ukrajnában magas (140%), Magyarországon kicsit jobb a helyzet (120%). Ez a külső finanszírozásra való ráutaltságot mutatja, a bank nem csak a saját betéteiből finanszírozza a hitelezését.

Magyarországon már három éve veszteségesek a bankok, Ukrajnában a 2011-es komoly 5%-os ROE veszteség után tavaly már egy szerény 3%-os tőkearányos megtérülést értek el. Veszteséget termelő bankok sok bedőlt hitellel igen veszélyes kombó. Ha a bank tud nyereséget termelni, ez ellensúlyozhatja a bedőlő hitelek miatti veszteségét.

A legsúlyosabb a helyzet a bedőlt hitelek arányánál. (Ez az úgynevezett NPL ráta, vagyis a nem teljesítő hitelek aránya) Ez Magyarországon a lakossági szegmensben 18%, Ukrajnában hivatalosan ennél kevesebb, a valóságban ennél több, akár 30% is lehet. Ezért nagyon óvatosnak kell lenni, melyik bankra bízzuk a pénzünket. Majd ebben is igyekszem segíteni.

Mielőtt megmutatnám, milyen vonzó kamatok várnak odaát, nézzük, hogyan tudsz számlát nyitni a szomszédban.

Számlanyitás Ukrajnában lépésről-lépésre

A legelső és legfontosabb szabály, hogy csak a határon bejelentett pénzt teheted be a bankszámládra! Ezért a határon kérj egy vámáru nyilatkozatot, mondd, hogy bankhoz kell. Itt tüntesd fel a nálad lévő összeget, de pontosan! Én csak úgy találomra írtam be, lévén, hogy még nyolcvanezer forint sem volt nálam, el akarták venni, mert 5(!!!!) euróval és húszezer forinttal kevesebbet írtam.

Az Unióból maximum 10 ezer eurót vihetsz ki bejelentés nélkül és tilos is Ukrajnába ennél többet készpénzben bevinni. Alternatív megoldás a több ember, vagy a többszöri fordulás.

(Megjegyzés: a számlanyitáshoz mindenképpen ki kell menned, utána utalhatod is a többi pénzt, de ismerve a magyar utalások díját külföldre, általában olcsóbb autóba ülni.)

Ezután menj Beregszászra, az első határ melletti városba, ha nem akarsz továbbmenni autóval. Ha forintot hoztál ki, a főtérről nyíló utcában a két patika között van egy nagyon privát pénzváltó, aki igen alacsony marzzsal dolgozik, a középtől 0,5%-ot kér. Szintén jó az ár a főtéren lévő ékszerboltban lévő pénzváltónál.

(Tipp: ha sok pénzt akarsz beváltani, előtte csörögj oda, hogy legyen náluk elég hrivnya. Az ékszerboltban lévő váltó száma +380-99-525-86-56, a hölgy kevéssé beszél magyarul. A privát váltó számát nálam lehet elkérni, de ő sem beszél magyarul. Egyébként 10 emberből 7 magyar anyanyelvű Beregszászon, ezért nyelvi gondjaid nem lesznek.)

Ezután vegyél egy mobilkártyát, mert kell a bankban. Ez combos 15 hrivnya, azaz 400 forint és egy évig él. A life-ot válaszd, mert a többi fajtát fel kell tölteni 40 hrivnyával. Ezen fogod az internetbankos kódokat megkapni Magyarországon. A kártyát nem kell sehol bejelenteni, azonnal használható.

Készen is vagy, mehetsz a bankba.

A fenn említett bankszektort sújtó problémák miatt nekem csak két bank volt szimpatikus, a Privátbank és a Volksbank. Az utóbbit felvásárolta az orosz mamut, a Sberbank, a Privátbank pedig a piacvezető bank, ez a tájékoztató szerint a hitel/betét arány 100% alatti, a bedőlt hitelek aránya 5%, a ROE minden évben pozitív és nem is kevés, a Tier 1 tőkemegfelelés 14% feletti.

Ezeket a számokat bármelyik magyar bank megirigyelné, még az OTP is.

Vajon milyen kamatokat kapunk ebben a bankban?

Euróra 8% egy évre.

Dollárra 9,75% egy évre.

Rubelre 9% egy évre.

Hrivnyára 19% egy évre.

S amint már említettem, nincs kamatadó sem. Az eurós kamat így megfelel 10,25%-os magyar betétnek. Ha ehhez még hozzácsapom a 0,6%-os pénzfelvételi díjat is, akkor 10,85%-nak felel meg.

Kérhetjük, hogy a kamatot havonta tegyék ki a bankkártyánkra, vagy csak év végén, vagy hozzá is csapathatjuk a tőkénkhez, ha nincs rá szükség.

(A hitelkamatok még lakásra is 20% és felette hrivnyában. A személyi kölcsön 29%, hitelkártya 35-40%)

A számláidhoz kérhetsz bankkártyákat ingyen, amiken még név sincsen, így mindjárt a kezedbe is nyomják őket. Én kaptam is mindjárt hármat, eurósat, hrivnyásat is.

A Volksbankban 390 napra euró 6%, dollár 7,5%, hrivnya 17,5%. Kellően nagy betét esetén további 0,5% kapunk még mindenre.

Az OTP-nél (mert az is van) euró 4,5%, dollár 5,25%, hrivnya 16,5%.

A többi banknál (Unicredit, Raiffeisen, stb.) ezeknél valamivel szerényebbek a kamatok.

A betétvédelem felső határa 200 ezer hrivnya, azaz 5,5 millió forint. Ha nem normál, hanem annál magasabb kamatot kapsz, állítólag már nem vonatkozik rád a betétvédelem. Ezekkel kalkulálj.

Na, nagyjából ennyit kell tudnod az ukrán helyzetről és az elérhető kamatokról.

Fontos, hogy az írás nem befektetési tanácsadás, csak egy piaci körkép. Nem bátorítalak arra, hogy Ukrajnába vidd az összes pénzed, csak bemutattam a lehetőségeket. A pénzváltásnak, utazásnak is vannak költségei, ezt ne felejtsd el számba venni. Ha bírod a kockázatot, idehaza is találhatsz olyan befektetéseket, amelyek nagyobb hozamot (is) hozhatnak.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? Gyere el az Akadémiára. Részletek itt.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram