Számlanyitás és bankbetétek Ukrajnában

A kormány mindent elkövet, hogy a vállalkozói számlák külföldre űzése után a bankbetéteket is a határon túlra száműzze. Mivel azonban a dolog lassabban halad a vártnál, ezért megduplázta a tranzakciós adót és a kamatadót is felemelte 22%-ra.

Így már biztos, hogy mindenki, aki szeretne kamatot kapni a pénzére, kénytelen lesz elhagyni az országot. Ugyanis ha elutalod a pénzed egy bankba, hogy megkapd az új pénzre járó 4%-os kamatot, lekötöd fél évre, majd  utána kiveszed onnan a pénzt (mivel a következő félévre már semmi kamatot nem fogsz kapni a régi pénzedre), akkor hála a megemelt tranzakciós adónak és a szintén megemelt kamatadónak, combos 0,76%-os kamattal leszel gazdagabb. Ha ebből levonod a számlavezetés díját és az egyéb banki költségeket is, akkor tulajdonképpen ingyen vigyázott a bank a pénzedre. (Három hónapos futamidőnél kevesebb pénzt viszel haza, mint amit beraktál.)

Ennél már csak az eurós és dolláros betétek a viccesebbek, alig találunk 2% feletti kamatokat. Ehhez még hozzájárul, hogy a devizaszámlák közötti utalás, vagy a pénzfelvétel kategóriákkal drágább, mint a forintszámláknál, így gyorsan rájövünk, hogy kifejezetten sokat fizetünk a banknak (illetve inkább az államnak), hogy náluk lehetett a pénzünk.

Támogatva a kormány erőfeszítését, már többször írtam a határ túloldalán elérhető kamatokról, például a szlovákiai bankbetétekről itt, a román és bolgár eurós betétekről itt, a szerbiai eurós betétekről itt, a dináros betétekről pedig itt.

Folytatva a sorozatot, az ötödik ország, ahová vihetjük a pénzünket és vonzó kamatok várnak bennünket, az Ukrajna.

FIGYELEM! A CIKK MEGÍRÁSA ÓTA OROSZORSZÁG HÁBORÚBAN ÁLL UKRAJNÁVAL ÉS AZ ORSZÁG A CSŐD SZÉLÉRE KERÜLT, EZÉRT NEM AJÁNLOTT ODA BEFEKTETNI!

A többi külföldi országhoz hasonlóan itt is ingyenes a megtakarítási számla, nem kell fizetni a pénz befizetéséért és a kivételért sem, nincs régi pénz-új pénz szívatás sem. Ezek ugyanis mind magyar specialitások.

Ezen túl még a kamatadót sem ismerik Ukrajnában, de ne szaladjunk ennyire előre.

Először egy pár szót az országról. Ukrajna gazdasági helyzete elég felemás. A legtöbb mutatója sokkal jobb, mint a magyar számok, például az államadósság mindössze 35,89% és csökken.  A magyar államadósság 82,4% és nő. A munkanélküliségi ráta is jóval kisebb, mint idehaza, az elmúlt években a recessziót is sikerült elkerülnie Ukrajnának, nem úgy, mint Magyarországnak.

Tavaly az inflációt éppen csak nulla százalék felett sikerült tartani, miközben itt 5,6% volt az éves infláció.

Ennek ellenére az ukrán gazdaság szerkezete elég átláthatatlan és túl nagy a mezőgazdaság és a bányászat szerepe, a gazdaság nagyban függ az orosz olajtól és olcsó földgáztól. Az országban túl sok a mutyi (bár lassan nálunk sem különb a helyzet), a folyó fizetési mérleg hiánya magas, a devizatartalékok pedig alacsonyak, pedig hamarosan komoly devizás adósságokat kell törlesztenie az országnak. Mindezek miatt “B” besorolású az ország a nagy hitelminősítőknél, bár ez csak eggyel rosszabb a magyar osztályozásnál.

Az ukrán fizetőeszköz, a hrivnya a dollárhoz van kötve, ami egy újabb időzített bomba lehet, ha le kell értékelni a hrivnyát. A 2008-as nagy leértékelés komoly válságot okozott az országban. Most az elemzők egy 10%-os leértékelést várnak.

A bankszektor helyzete sem rózsás, bár a magyarnál nem sokkal rosszabb.

Hitel-betét arány Ukrajnában magas (140%), Magyarországon kicsit jobb a helyzet (120%). Ez a külső finanszírozásra való ráutaltságot mutatja, a bank nem csak a saját betéteiből finanszírozza a hitelezését.

Magyarországon már három éve veszteségesek a bankok, Ukrajnában a 2011-es komoly 5%-os ROE veszteség után tavaly már egy szerény 3%-os tőkearányos megtérülést értek el. Veszteséget termelő bankok sok bedőlt hitellel igen veszélyes kombó. Ha a bank tud nyereséget termelni, ez ellensúlyozhatja a bedőlő hitelek miatti veszteségét.

A legsúlyosabb a helyzet a bedőlt hitelek arányánál. (Ez az úgynevezett NPL ráta, vagyis a nem teljesítő hitelek aránya) Ez Magyarországon a lakossági szegmensben 18%, Ukrajnában hivatalosan ennél kevesebb, a valóságban ennél több, akár 30% is lehet. Ezért nagyon óvatosnak kell lenni, melyik bankra bízzuk a pénzünket. Majd ebben is igyekszem segíteni.

Mielőtt megmutatnám, milyen vonzó kamatok várnak odaát, nézzük, hogyan tudsz számlát nyitni a szomszédban.

Számlanyitás Ukrajnában lépésről-lépésre

A legelső és legfontosabb szabály, hogy csak a határon bejelentett pénzt teheted be a bankszámládra! Ezért a határon kérj egy vámáru nyilatkozatot, mondd, hogy bankhoz kell. Itt tüntesd fel a nálad lévő összeget, de pontosan! Én csak úgy találomra írtam be, lévén, hogy még nyolcvanezer forint sem volt nálam, el akarták venni, mert 5(!!!!) euróval és húszezer forinttal kevesebbet írtam.

Az Unióból maximum 10 ezer eurót vihetsz ki bejelentés nélkül és tilos is Ukrajnába ennél többet készpénzben bevinni. Alternatív megoldás a több ember, vagy a többszöri fordulás.

(Megjegyzés: a számlanyitáshoz mindenképpen ki kell menned, utána utalhatod is a többi pénzt, de ismerve a magyar utalások díját külföldre, általában olcsóbb autóba ülni.)

Ezután menj Beregszászra, az első határ melletti városba, ha nem akarsz továbbmenni autóval. Ha forintot hoztál ki, a főtérről nyíló utcában a két patika között van egy nagyon privát pénzváltó, aki igen alacsony marzzsal dolgozik, a középtől 0,5%-ot kér. Szintén jó az ár a főtéren lévő ékszerboltban lévő pénzváltónál.

(Tipp: ha sok pénzt akarsz beváltani, előtte csörögj oda, hogy legyen náluk elég hrivnya. Az ékszerboltban lévő váltó száma +380-99-525-86-56, a hölgy kevéssé beszél magyarul. A privát váltó számát nálam lehet elkérni, de ő sem beszél magyarul. Egyébként 10 emberből 7 magyar anyanyelvű Beregszászon, ezért nyelvi gondjaid nem lesznek.)

Ezután vegyél egy mobilkártyát, mert kell a bankban. Ez combos 15 hrivnya, azaz 400 forint és egy évig él. A life-ot válaszd, mert a többi fajtát fel kell tölteni 40 hrivnyával. Ezen fogod az internetbankos kódokat megkapni Magyarországon. A kártyát nem kell sehol bejelenteni, azonnal használható.

Készen is vagy, mehetsz a bankba.

A fenn említett bankszektort sújtó problémák miatt nekem csak két bank volt szimpatikus, a Privátbank és a Volksbank. Az utóbbit felvásárolta az orosz mamut, a Sberbank, a Privátbank pedig a piacvezető bank, ez a tájékoztató szerint a hitel/betét arány 100% alatti, a bedőlt hitelek aránya 5%, a ROE minden évben pozitív és nem is kevés, a Tier 1 tőkemegfelelés 14% feletti.

Ezeket a számokat bármelyik magyar bank megirigyelné, még az OTP is.

Vajon milyen kamatokat kapunk ebben a bankban?

Euróra 8% egy évre.

Dollárra 9,75% egy évre.

Rubelre 9% egy évre.

Hrivnyára 19% egy évre.

S amint már említettem, nincs kamatadó sem. Az eurós kamat így megfelel 10,25%-os magyar betétnek. Ha ehhez még hozzácsapom a 0,6%-os pénzfelvételi díjat is, akkor 10,85%-nak felel meg.

Kérhetjük, hogy a kamatot havonta tegyék ki a bankkártyánkra, vagy csak év végén, vagy hozzá is csapathatjuk a tőkénkhez, ha nincs rá szükség.

(A hitelkamatok még lakásra is 20% és felette hrivnyában. A személyi kölcsön 29%, hitelkártya 35-40%)

A számláidhoz kérhetsz bankkártyákat ingyen, amiken még név sincsen, így mindjárt a kezedbe is nyomják őket. Én kaptam is mindjárt hármat, eurósat, hrivnyásat is.

A Volksbankban 390 napra euró 6%, dollár 7,5%, hrivnya 17,5%. Kellően nagy betét esetén további 0,5% kapunk még mindenre.

Az OTP-nél (mert az is van) euró 4,5%, dollár 5,25%, hrivnya 16,5%.

A többi banknál (Unicredit, Raiffeisen, stb.) ezeknél valamivel szerényebbek a kamatok.

A betétvédelem felső határa 200 ezer hrivnya, azaz 5,5 millió forint. Ha nem normál, hanem annál magasabb kamatot kapsz, állítólag már nem vonatkozik rád a betétvédelem. Ezekkel kalkulálj.

Na, nagyjából ennyit kell tudnod az ukrán helyzetről és az elérhető kamatokról.

Fontos, hogy az írás nem befektetési tanácsadás, csak egy piaci körkép. Nem bátorítalak arra, hogy Ukrajnába vidd az összes pénzed, csak bemutattam a lehetőségeket. A pénzváltásnak, utazásnak is vannak költségei, ezt ne felejtsd el számba venni. Ha bírod a kockázatot, idehaza is találhatsz olyan befektetéseket, amelyek nagyobb hozamot (is) hozhatnak.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? Gyere el az Akadémiára. Részletek itt.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

95 hozzászólás

 • Kiszamolo
  Kedves Hozzászólók,

  Örömmel veszem, ha véleményt formálsz a cikkben leírtakról, de kérlek, az alábbi dolgokat tartsd be:

  – Ha Ukrajnáról van véleményed, az még nem elég alap, ha egyszer voltál kint tankolni valamikor ebben az évtizedben. Ezért a hozzászólásodban használd a GDP, a szolgáltatószektor mérete, a gazdaság szerkezete, függés az import energiahordozóktól és ehhez hasonló kifejezéseket.

  – Ha már négy éve van bankkártyád és tudod is használni, még az is kevés, hogy megállapítsd, milyen állapotban van az ukrán bankszektor. Ezért kérlek itt is használd a non-permorming loan ratio, ROA, Tier 1, devizakitettség, érzékenység és egyéb kifejezéseket.

  – Olvasd el a cikket figyelmesen írás előtt, sok felesleges bejegyzést megspórolsz, ha nem csak “write-only” üzemmódban nyomod.

  Köszönöm a megértésed.

 • kridli
  Kezd elfogyni a türelmed? 🙂
 • Simon Zoltan
  Nagyon hasznos infok. Koszonom
 • Horváth Zoltán
  Egy kérdésem lenne: Ukrajnában milyen betétvédelmi rendszer működik?
 • Lui
  Nagyon jó cikk! Köszi szépen!

  De most röviden és tömören a kérdés? Érdemes kivinni a megtakarított pénzecskédet? Nehogy bukta legyen.. mert már ott sántít a dolog, hogy a bakszámlaszerződést ist ukránul nyomják eléd, szóval igazából azt sem tudod mit írsz alá..

 • Janos
  Tud valaki olyan penzugyi szolgaltatot Ukrajnaban, ahol bankkartyaval lehet fizetni, es utana valamikor a penzt tovabbutalni egy bankszamlara? Ez mondjuk mas orszaggal kapcsolatban is erdekelne.

  Magyarorszagon ilyen a Magyar Allamkincstar, de persze masnak is orulnek.

  Gondoltam arra is, hogy szerencsejatek szolgaltatokat nezek meg, de az elso hallasra draganak tunik ( hogy aztan ok tovabbutaljak a bankszamlara )

  Vagy brokercegeket, de az se tunik olcsonak.

 • Tőzsdemaci
  Van egy bókercég (Interactive Brokers) ahol ingyenesen lehet számlátnyitni interneten keresztül, forint számlavezetéssel. Ebben az esetben egy magyar bankba kell utalnod, tehát belföldi utalás. A kiküldött pénz egy univerzális számlára érkezik, ahol tarthatsz különböző devizákat (pl. dollár, euro stb..). Itt a pénzt át tudod váltani ECN forex spread -el (most éppen: BID/ASK USD.HUF 228.60/228.69 EUR.HUF 294.45/294.53). A tranzakciós díj min. 2,5 USD 100.000 USD fölött százalékos, de elhanyagolható azt hiszem 0,0002%. Tehát összefoglalva:

  – Számlanyitán interneten 15 perc kitölteni, 3-4 nap alatt elbírálják
  – Utalás belföldre (vannak bankok ahol ez még ingyenes) 2 nap alatt ráírják a számládra
  – Pénzváltás a brókercég felületén (legszűkebb marzzs)
  – Visszautalás pl. ukrajnába. Havonta 1 utalán ingyenes a brókercégtől

  Erről esetleg lehetne egy poszt.

 • NxAlex
  Egyébként a számlanyitás után miért jó az, ha kocsival 10e €-nként visszük ki személyesen a pénzt? Tényleg olcsóbb, mintha csak elutalnánk?
 • Zoltttan
  Tetszik a cikk, mert a környezetemben csak EU-s bankokba költözést láttam eddig (osztrák, szlovák, angol és egy cseh, kinek mi esik leginkább útjába).

  Érdekes ez a név nélküli bankkártya is.
  Nem rossz ötlet, egyre inkább szeretem az anonim megoldásokat, de az itthoni pénztárosnénik körében szerintem sokaknál kiütné a biztosítékot. Volt már, hogy nem engedtek csak kp-ban fizetni, mert nőnemű családtag kártyáját vittem, és nem hitte el, hogy Katalin vagyok. 🙂 Persze volt már olyan is, hogy simán átment Katalin…
  A netes fizetésnél is van, hogy kérik a kártyán szereplő nevet, nem vagyok benne biztos, hogy üresen hagyva is elfogadja, bár nem próbáltam.
  Kíváncsi lennék rá, hogy hogyan viszonyulnak itthon a névtelen kártyádhoz. Gondolom aláírás se kellett a hátoldalra, vagy igen?

 • szocske
  Nyilván attól függ, hogy mennyire laksz Ukrajnától, mennyit fogyaszt az autód és mekkora az üzemanyagtartályod.
  Mindenesetre a külföldre átutalás díja a legtöbb banknál 3000 forinttól szokott indulni, és ha azt is figyelembe veszed, hogy Ukrajnában mennyivel olcsóbb a benzin, akkor kocsival akár még nyereséges is lehet az út…
 • EnGé
  OFF

  Kiszámoló!
  Nem tudom, olvastad-e a Bankkárok (3k-val..) c. könyvet? Egy német szerző (nem túlzottan szakmai) könyve, a német bankokban tapasztalt visszáságokról, visszaélésekről, trükkös megoldásokról szól. Igaz, nem mostanában íródott, valamikor a rendszerváltást követő években olvastam, de az a mókás benne, hogy ahogy fejlődött nálunk is a bankrendszer, úgy lehetett tapasztalni a saját bőrünkön is azt, ami ott megtörtént. Elkopó betétek, indokolatlan költségek, átláthatatlan kondíciók, befektetési csomagok felélése, privát banki vagyonvesztés stb.stb.stb.

 • Daniel
  Egy kérdésem lenne a cikk alábbi mondatához kapcsolódóan:

  “Ha nem normál, hanem annál magasabb kamatot kapsz, állítólag már nem vonatkozik rád a betétvédelem. Ezekkel kalkulálj.”

  Mit jelent itt a nem normál kamat? Az cikkben említett Privátbankos, 8%-os eurókamat, vagy 9,75%-os dollárkamat normál kamatnak számít a tőkedvédelem szempontjából?

  Egy másik kérdés, mi az oka annak, hogy devizában is ilyen magas kamatot adnak? Ha jól sejtem akkor ez leginkább az euró alapkamatától függ, viszont az csak 0,5%. Elképzelhető, hogy lényegében hrivnyára átváltják a pénzt, majd mikor kiveszed akkor vissza euróra, és az árfolyam-különbözet illetve átváltási költség okozta veszteség (nyereség) az én kockázatom? Nem gyanús, hogy más forrásokból a bank nem tud ennél olcsóbban devizát venni?

  Előre is köszönöm a választ!

 • EnGé
  Ez nagyon szép, igéretes, de vajon meddig? Mikor kell újra arrébb vinni a megtakarítást? Hol a szerbekhez, hol a szlovákokhoz, hol a labancokhoz. Már lassan arra sem marad idő, hogy pénzt keressen az ember, mert azzal van elfoglalva, hogy hátán a pénzeszsákkal járja a világot. Normális ez?
 • kridli
  Egyébként az hogy megy, hogy ha most “eltüntetek” mondjuk Ukrajnába teljesen legálisan megkeresett, itthon leadózott pénzt, majd évek múlva szükségem lenne rá, és hazahozom, akkor mivel igazolom, hogy az a pénz az “legális”? A vámáru nyilatkozat elég? Meg egyébként ha teljesen tisztán akarnám a dolgot, nem kell itthoni kamatadót fizetni a kinti kamat után? Más cikkekben volt már erről szó, hogy nem kell, de ha jól emlékszem ott csak EU tagokról volt szó.
 • Dövan
  Nem mondom ezer százalékra, hogy most is így van, de tavaly jött egy papír a banktól, hogy a havi 150.000 UAH érték feletti bejövő devizás utalásokat (a 150k feletti részt) automatikusan leváltják UAH-ra. Gondolom az itteni nemzeti bank árfolyamán, ami dollárra viszonyítva 7.99, míg utcai ár 8.135 per pillanat (vételi), EUR-nál ugyanez 10.30/10.46.

  Amúgy a váltás tényleg baromi olcsó, pl dollárnál (USD-UAH) 8.1350/8.1530 (vétel/eladás), EUR 10.46/10.56.

 • NxAlex
  Ez nagyon jó! Még nem is hallottam róla. Pedig régebben kerestem hasonló lehetőségek után, de nem találtam, így csak a pénzváltó maradt.
 • DaniAlves
  Lesz majd osztrák számlanyitás tutorial is? 🙂 Ott is ennyire megéri?
  Kíváncsi vagyok mikor fognak a környező országokban forint számlacsomagot csinálni, mert mondjuk kártyahasználatnál azért még elég szíves az árfolyam-konverzió.
  Én olyat szeretnék, hogy külföldi kártya forint számlával és magas kamatokkal 😀
 • tgwh
  Volt régebben írás az osztrák bankokról is.
  Ideje lenne nekem is rávennem magam, hogy menjek már ki az osztrákokhoz 😀
 • Kiszamolo
  Már tegnap megtaláltak a trollok, akiknek sommás véleményük volt a témáról, bár szerintem meg sem találná térképen, merre is van Ukrajna.

  Ha szlovén bankokról írnék, mindenki elégedett lenne, pedig a legtöbb szlovén bank a csőd szélén tántorog az országgal együtt.

  De a szlovén az jól hangzik, az ukrán biztos nem jó.

  Egyszerű agy, egyszerű következtetések.

 • Kiszamolo
  Benne van a cikkben, 200 ezer hrivnyáig él, azaz 5,5 millió forintig.
 • Kiszamolo
  Mindet semmiképpen nem. De egy részét szerintem igen.
 • Kiszamolo
  Várjuk szeretettel. 🙂

  Mondjuk ne egy Seychelle szigeteken bejegyzett, de Svájcban, ciprusi számlával dolgozó csodás fx cég legyen.

 • Kiszamolo
  Nem. De az sem, hogy a kamat kétharmadát elviszik mindenféle adóba.
 • Kiszamolo
  Aláírás van rajta, csak neten használom, mert drága a konverzió (forint-euró, vagy forint-euró-hrivnya)
 • Kiszamolo
  Kiemelt ügyfél kiemelt kamata, ami nem a meghirdetett, hanem attól magasabb, csak neked csak most.
 • Kiszamolo
  Legális: a bankból kivétkor kapsz róla igazolást.

  Nagyon sok pénz eltűnik arrafelé az adóhatóság elől, hogy aztán a hat éves elévülés után előkerüljön, számlával igazolva a megszerzés dátumát, ergó az elévülést.

 • Anna
  Sziasztok!
  Azt szeretném kérdezni, hogy kevés dollárral is (800 dolcsi) érdemes-e kint számlát nyitni, úgy hogy 3-4 havonta megy rá pár száz dollár. Nem vagyunk nagy befektetők, de azt a kicsit is féltjük, amink van! Itthon meg keményen ment rá 0.02 dollár 3 hónap alatt! Köszi!
 • Kiszamolo
  Szerintem többe kerülne a kiutazás és a járulékos költségek, mint az elérhető haszon. Ettől még persze nyithattok számlát, de talán olcsóbb otthon tartani.
 • Zoli
  Szia Kiszámoló Mester!

  2 kérdésem lenne:

  1.
  Írod, hogy “…18%, Ukrajnában hivatalosan ennél kevesebb, a valóságban ennél több, akár 30% is lehet.” Ha itt “hazudnak” egy kb 2x-t, akkor bármilyen másban is hazudhatnak. Akkor a többi mutatót miért tartod használhatónak?

  2.
  Jól gondolom, hogy ha 1 éves lekötésről beszélünk,akkor 8% EUR lekötés kamata forintban = 19% hrivnya kamatával forintban, ha közben 11%-ot gyengül a hrivnya a forinthoz képest? Azaz ha nem lesz 11%-nál nagyobb forinthoz viszonyított hrivnya gyengülés, akkor jobban megéri a helyi pénzben lekötni, mint pl EUR-ban?

 • Kiszamolo
  Idehaza is trükköznek az átstrukturált hitelekkel.

  Ha bedől egy hitel (90 napja nem fizetik), akkor ajánljunk fel az adósnak egy könnyítést, így kivehetjük a bedőlt hitelek közül. Javul a statisztika, kevesebb tartalékot kell képezni.

  Csakhogy az átstrukturált hitelek ugyanúgy bedőlnek majd később, hiszen az adósnak egy év múlva sem lesz pénze.

  Nem mindegy, hogy csak a papíron bedőlt hiteleket nézem (vonzó statisztika), vagy hozzácsapom az átstrukturáltakat is, hiszen azok zöme újra bedőlt hitel lesz.

  Hrivnya: ne felejtsd el, hogy a dollárhoz van kötve, az meg nagyon volatilis a forint felől nézve. De egyébként így van, ha nem értékelik le 11%-nál jobban, akkor nyertél.

 • Zoli
  bár most h utána számolok marhaság amit a 2. ponthoz írtam:
  EUR-ban 100 bef. pénzből lesz 108
  addig a másik esetben 100*1,19*0,89 = 105,91 lesz
 • NxAlex
  Az inflációt se kalkuláltad bele, bár én a hrivnya-hoz nem is találtam évekre visszamenő hiteles adatot.
 • Torres
  Az első kommented kapcsán merült fel bennem egy kérdés-kérés: a neten van valahol szószedet, ahol a pénzügyi szakkifejezéseknek van néhány mondatos magyarázata? Magyarul vagy angolul érdekelne. Sok ilyet nem értek, de szívesen tágítanám a tudatomat egy honlapról vagy könyvből.
 • jurta
  “a főtérről nyíló utcában a két patika között van egy nagyon privát pénzváltó, aki igen alacsony marzzsal dolgozik”

  “A privát váltó számát nálam lehet elkérni”

  Fura ez a hirdetés nekem. Ha itthon keresnék rovarirtó szakembert, leírnád, hogy a Józsi ugyan engedélyek és adófizetés nélkül dolgozik, de övé a legjobb ár a piacon? (A “de”-nek persze semmi értelme, “ezért” lenne a helyes, hiszen az engedélyek költségét és az adókat takarítod meg.)

  Ráadásul simán láncszem lehetek egy pénzmosodában is, amit megint csak elvből sem akarnék.

 • Tőzsdemaci
  Az a szép benne, hogy nem egy kis offshore cégről van szó. Történetesen a világ egyik vezető brókercége.
  – Amerikai tőzsdén jegyzett cég (IBKR a kódja)
  – Évek óta nyeri a különböző online brókeri díjakat
  – Van magyar kereskedői felülete
  – Közel 7 éve van náluk számlám és még sosem volt semmi probléma

  Ezzel a módszerrel adott esetben gyakorlatilag ingyen lehet kiutalni úgy, hogy a magyar bank naplójában mindössze egy szintén magyar bankba történő utalás szerepel. Egy gyűjtőszámlájuk van, mindenki oda utal. Az, hogy onnét utána hova utalod tovább, arról nem lesz személyre szóló bejegyzés (mert a különböző devizákhoz más-más számlavezető bankot használnak, emiatt EUR -t pl. valoszinűleg egy angol bankból fognak neked leutalni).

 • steckler
  Árfolyam kockázat természetesen van aki hrivnyában szeretné tartani a pénzért. A Forintban nincs kockázat? (CHF 140-től akár 250-ig? vagy AUD 145-245?). Igen ezek hiteleknél még jobban szembetűnő számok.

  Minden pénzkihelyezés kockázattal jár. Azonban a hazai bankokban elhelyezett megtakarításoknak nincsenek kockázatai?

  Saját példámon, ha minden megtakarításomat az elmúlt 10 évben Kárpátalján tartok, akkor megdupláztam volna már a pénzemet.
  A 2008-as nagy hrivnya leértékelés engem is érintett, de kis mértékben.
  Az USD/UAH középárfolyam 5-ről, a 8-as árfolyamszintre tolták el. Igaz ez majdnem 40%-os leértékelés volt, de az akkori években 23-25% körül volt a hrivnyára az éves kamat. Az a pénzem, ami hrivnyában volt, 2008-at megelőző 4 évben kamatban többet termelt, mint amennyivel leértékeltél a dollárhoz képest a hrivnyát.

  Kis összeg kivételénél, a Tiszántúliaknak mindenképpen megéri.

 • steckler
  Budapestről, vagy a Dunántúlról szerintem akkor éri meg kihelyezni valutát, ha az összeg min. 1 millió Ft.
  Kevesebbnél is megérheti, pl. nyugdíjasoknál vonattal Záhonyig, majd Csapig. A főbb bankok Csapon is vannak, nem szükséges mindenképpen Beregszászra menni. Autóval a fővárosból kb. 3 óra Beregszász (310km), ez alacsony fogyasztású gépjármű esetén kb. 15-18 liter üzemanyag (kb. 7000 Ft), visszafele a költség kevesebb (kb. 4500 Ft), mivel az üzemanyag ára kb. 250 Ft. Üres tankkal érdemes kimenni, hogy a fennmaradó plusz üzemanyagnak is legyen hely. A teljes költségünk alacsony fogyasztású autó esetén kb. 13.500 Ft + az autópályadíj (min. 3000 Ft).

  Aki kis összeget szeretne kivinni, mint fentebb 800$-t, annak az éves kamatja kb.78-80 $, vagyis kb. 18.000 Ft éves szinten. Én annak is ajánlom hogy menjen ki, mert a kirándulás pénze biztos, hogy visszajön. A 0,02-es kamatnál biztos jobb.

 • Kiszamolo
  Te örülnél neki, ha valakinek megadod a számod és a neten látod viszont egy blogban, amit havi 60 ezren olvasnak? Egy boltnál ez nem gond, igazából neki ingyen reklám ez.

  De ha kell valakinek, elküldöm mailben.

 • Privacy
  Volt már szó olcsó nemzetközi utalásokról:
  //kiszamolo.hu/bankszamlanyitas-kulfoldon/#comment-24540

  Mondjuk nem tudom, Ukrajna rajta van-e az Interactive Brokers térképén. Mellesleg 10,000 dollár a minimum összeg, amivel megnyitják a számlád.

 • Tőzsdemaci
  Bárhova utalhatsz amíg a bankszámlád a saját neveden van. Lényeg, hogy az Interactive -os számla és a bankszámla azonos névre szóljon.
  A currencyfair is jónak tűnik erre. Én azért az IB-t használom, mert egyébként is kereskedek náluk. Az univerzális számla és az 1 USD -s kereskedési díj az amerikai piacon nagyon jó kombináció. Ha úgy alakul a piac átrakod a forintot dollárba, veszel belőle egy ETF -et és… ha eltalálod az irányt a forintgyengülésen és az ETF -en is keresel 🙂 Szerintem ez még azoknak is jobb megoldás akik nem sokat kereskednek, legalábbis annál sokkal kedvezőbb, mintha egy banknál vennél részvényalapot.
 • Zoltán
  Tisztelt Kiszámoló!

  Ha mondjuk megnyitottam a számlát, letelt egy év és az éves kamatot jóvá is írták az ukrán számlán, hogyan tudok ehhez hozzájutni és vagy újra lekötni? Van lehetőség utalásra és lekötésre egy webes felületen? Ha nincsen, akkor újra ki kell menni és személyesen felvenni vagy lekötni ami újabb utazási költséget jelent.

 • Kiszamolo
  Van netes hozzáférés, ehhez kell az ukrán mobilszám.

  Egyébként magától fordul a betét és nem úgy, mint Magyarországon, hanem rendes kamattal, kint nincs régi pénz-új pénz szívatás. (Egyébként ez csak magyar szokás, ahogy az is, hogy nem ingyenes a számla a betétlekötéshez.)

 • Crip Lee
  Kedves Kiszámoló!

  Horvátország vonatkozásában is érdekes lenne egy ilyen összehasonlítás.

  Üdv.:

  Crip

 • Kiszamolo
  Igen, már mások is megrendelték. 🙂
 • steckler
  Horvátország 3-4 éve még megérte €-s és $ számlát nyitni. A kamatok ott is leestek. Jelenleg ausztrál dollárban és kunában vannak elérhető jobb kamatok.
  Számlanyitás ingyenes, betéti számlavezetés ingyenes (Oročena štednja). Ott sem ismerik az új pénz és régi pénz fogalmát. Bankkártya a számlához többsége fizetős. Internetbank hasonlóan Szerbiához, többnyire helyi lakcím szükséges.
  Minden bankban van olyan ügyintéző aki beszél angolul, vagy németül, ha a horvát nem megy.
  Én a Sberbankok, vagy a Zagrebacka Banktok (horvát Unicredit) ajánlom a stabil helyzete végett. € kamatok maximum 4,5% 10.000 € alatti összegnél.
  € kamatok itt: http://www.stednjainfo.net/orocenaEur10000.html

  A Sberbank 3,4% körül ad €-ra, az olasz Banco Popolare 3,8%. Kamatadó bevezetése most folyik. A pénz kivételnél a kezelési költség 20-40€ közötti összegtől függően.
  A kunára a látraszoló kamat a Sberbankbank 2,5%.

 • steckler
  USD-re a max. kamat 3,5%, azonban kisebb bankoknál (Kredit Banka Zagreb, Banka Splitsko Dalmatinska, Primorska Banka). Pár éve még 5% körül voltak a $ kamatok is. Részletesebben: http://www.stednjainfo.net/orocenaUsd.html
  Svájci Frankban a kamatok max. 2,75%(Nava Banka),átlag 1,5%.

  Az ausztrál dollár kamatok érdekesebbek ott akár 7% is elérhető éves szinten, igaz egyéni megállapodás alapján nagyobb összegnél.
  AUD-ra az OTP átlag 4,5%-ot ad, a Zagrebacka 5,5%.
  A magas ausztrál dollár kamatok, az ausztráliai horvátoknak szólnak, mivel elég jelentős a horvát aránya kb. 150.000.

  A kunában aránylag elfogadható kamatot a Splitska Bank (Societe Generale) ad 4,5%. Max. kamat kunában 6-6,5% érhető el kisebb bankokban (Centar Banka,Kreditna Banka Zagrab).
  Horvátországban a betétszámlanyitással ténylegesen kap egy hagyományos kemény táblás takarékbetétkönyvet a befizető, és ebbe pecsételnek be a

 • steckler
  tényleges be és kifizetéseket.

  A kuna kamatok részletesen:
  http://www.moj-bankar.hr/%C5%A0tednja-depoziti/Oro%C4%8Dena-%C5%A1tednja-usporedba
  http://www.stednjainfo.net/orocena50000+kn.html
  Az ausztrál $ kamatok: http://www.stednjainfo.net/orocenaAud.html

  Egyes bankoknál elhelyezhető lekötve más valuta is pl. font sterlin, dán norvég,svéd korona,kanadai dollár. Azonban itt nagy összegnél is maximum 2,5-3% érhető el éves szinten.pl Sberbank: http://sberbank.hr/default.aspx?id=897
  A rubel lekötése most van bevezetés alatt a Sberbankban.
  A bankok évente fizetnek kamatot, de ha fél éven túl bontja fel valaki az éves lekötést, akkor a kamat 60%-a veszik el, nem a teljes.
  A betétvédelmi garancia 100 ezer € összegig van. http://www.mfin.hr/hr/osigurana-stednja
  Szerintem kunában és ausztrál dollárban még érdemes megtakarítást kihelyezni.A bankok többsége Csáktornyán és Varasdon is elérhető.

 • Zoli
  Szia Kiszámoló!

  Írod, hogy magától fordul a betét.
  A fordulással automatikusan tőkésedik a kamat?
  Ha igen akkor szerinted mi éri meg jobban: ismétlődő pl 2 hónapra lekötni (kamatos kamat miatt) v. 1 évre?

  A lokál pénz talán túl nagy rizikó, inkább USD v. EUR-ban kötném le a pénzem. Szerinted melyik valutában éri meg jobban lekötni?(ha mondjuk 1 éves lekötés után rögtön vissza is váltanám forintra)
  Én az USD-re tippelek, mert az USA szerintem hamarabb kijön a válságból, ott a sok bevándorló és a palagáz palaolaj is nekik segít. Azaz én azt tippelem, h USD erősödhet a forinthoz képest sőt EUR-hez képest is és így a visszaváltáskor nem csak a kamattal, hanem az árfolyammal is nyerhetek v. nem 🙂

  Üdv, Zoli

 • Maximus
  Gondolom a kivitt pénzt a határ ukrán oldalán kell jelenteni, a magyaron nem.
  De az ukránok nem jelentik a vámáru nyilatkozat alapján a magyar hatóságoknak, hogy xyz mennyi pénzt “vámolt el”?
  Mert ha igen, akkor a nem legális pénzt inkább Szerbiába kell vinni, mert ott nem kell a határon vámnyilatkozatot tenni…
 • Lui
  Szia,

  Nézegettem a Privatbank honlapját. Sajnos ukránul nem értek, angolra kapcsolva azonban egy ősrégi weboldal jön csak be.

  A kérdésem az lenne
  – Van-e költsége a bankszámla nyitásnak?
  – Van-e valami havi díj?
  – Milyen számlacsomagot kell választani, ha kell egyáltalán? (mint pl. itthon is minden banknak többféle számlacsomagja van)
  – Vagy ez csak egy egyszerű megtakarítási számla?
  – Mi a minimum összeg?
  – Tudnak a bankban magyarul?
  – Nyithatok EUR és USD-t is együtt?

  Lehet hogy már írtad valahol ezeket, de nem egyértelmű. Megtennéd hogy tisztázod nekem?

  Köszönöm szépen!