Újabb hírek Ukrajnából

Nemrég megint voltam Ukrajnában és pár fontos infóval lettem gazdagabb az előző cikkhez (Bankbetétek Ukrajnában) képest.

Azonban előtte szeretnék reagálni egy portfóliós hírre, amit rengetegen átküldtetek. (Itt tudod elolvasni még egy pár hétig)

A cikkben leírtak igazak, de nem sok újdonságot tartalmaznak, ezeket már évek óta el lehet mondani Ukrajnáról. A cikkemben én is kiemeltem, hogy bár a legtöbb mutatóban Ukrajna toronymagasan felettünk áll, az alacsony devizatartalék nagyon sebezhetővé teszi az országot.

Ha pedig egy kicsit átírod a cikket, gond nélkül szólhatna Magyarországról is. (“Abban mindenki egyetért, hogy az adórendszerben jelentős változásokra lenne szükség…. A lakosság így vagy úgy, de érzi, hogy valamit nem csinál jól a kormány…. a növekedési pályát illetően ugyanis túlságosan optimista….Elemzők szerint Ukrajna befektetői megítélése IMF-megállapodás hiányában tovább romolhat és a többi)

Már írtam arról, hogyan kell a szenzációs gazdasági híreket értelmezni (itt a cikk)

Ezzel nem akarom kisebbíteni a problémát, hiszen létező problémáról van szó, de legalább ennyit el tudsz mondani Magyarországról is.

Hogy mást ne mondjak, úgy tűnik, megint le akarja rabolni a bankokat a kormány. Ha tényleg annyi esze lesz, mint ahogy most tűnik, komoly bankcsődöknek nézünk elé. Az előző elképesztő húzásakor írtam róla ezt a cikket: Elgurult a gyógyszer. Ha ez bekövetkezik, akkor Ukrajna maga lesz a megtestesült biztonság és a paradicsom a magyar betéteid számára.

Fontos! Nem akarlak rábeszélni ukrán bankbetétekre, sőt, ha viszel is ki pénzt, az ne legyen pár milliónál több. Mert a kockázat valós. Mindössze arra akarok rávilágítani, hogy lassan idehaza sincs nagyobb biztonságban a pénzed és kezeld helyén a fantasztikus gazdasági híreket.

Ennyi bevezető után az új infók:

Határátkelés: az úgynevezett zöldkártyát, amit évente küld a biztosítód, ne hagyd itthon és a határon ne akarj átkelni olyan autóval, ami nem a te neveden van, vagy legyen közjegyző előtti felhatalmazásod, hivatalos ukrán fordítással.

A Volksbanknál a betéteid a futamidő végén lejárnak és úgy is maradnak. Ha ez kevés, interneten nem lehet újrakötni őket, hanem megint ki kell utaznod. Ha voltál kint öt alkalommal egy-egy betétet elhelyezni, utána évente csak azért ki kell menned ötször, hogy a bankbetéteidet személyesen megújítsd. Elég macerás. Fél óráig nyüstöltem őket, hogy de tényleg ilyen bénák-e, hogy nem fordul magától a betét és még interneten sem lehet újrakötni. Körbetelefonáltak mindenkit, tényleg ennyire bénák.

A Privatbanknál nemcsak, hogy magától megújul a betét, de lehetőséged van a betéted “feltöltésére”, ami azt jelenti, hogy egy már meglévő betéthez bármikor rakhatsz hozzá további pénzt, az együtt fog lejárni a futamidő végén és anélkül, hogy ki kellene menned, meg is újul a betéted.

Ha már bő hárommillió forintnyi pénzed van a Privatbankban, kapsz egy ingyenes aranykártyát, amivel lehet villogni a pénztáraknál. De ezen kívül is kérhetsz mindenféle csicsás kártyát, mint paypass, mini bankkártya és egyebek.

Ha forintot viszel ki, hogy kint váltsd át hrivnyára, vagy euróra, könnyen gondban lehetsz, mert a vámnyilatkozatodban forint van, te meg mást akarsz betenni a bankba. Ezért váltás előtt még keresd fel a bankot, hogy milyen papírt vigyél a váltásról. (Egyébként a privát váltó Beregszászon nem váltja rosszabbul a forint-eurót, mint idehaza a jobb helyek. De papírt azt nem ad róla.)

A mobilkártyánál, amit venned kell, az előző információval szemben most már a life-ot is fel kell tölteni 40 hrivnyával (igaz, olcsóbb is lett, mint volt.) Ezért nagyjából mindegy, melyik szolgáltatót választod.

A Privatbankban a betét elhelyezése után ezen a mobilszámodon fel fognak hívni ukránul, hogy értékeld az ügyintézést. Ha nem veszed fel, hívogatni fog az automata. Ezért vedd fel és nyomj egy ötöst, aztán békén hagynak.

A beregszászi (Beregovo-i) Privatbankban van ügyfélmosdó, ilyet én még bankban nem láttam, de jól jön.

A bankok ottani idő szerint 13 és 14 óra között (magyar idő szerint 12 és 13 óra között) ebédszünetet tartanak.

A főtéren lévő kocsma-étteremben az OTP mellett pár házzal 9 hrivnya, azaz kb. 230 forint egy nagy tányér krumplis töltött tészta. A kóla is hasonló árban van, úgyhogy ketten kevesebb, mint egy ezresből jól megebédeltek.

Na, nagyjából ennyi az új infó.

Még egyszer a végére: nem akarlak arra rábeszélni, hogy oda vidd a pénzed. De ha vinni akarod, akkor igyekszem segíteni ezekkel az infókkal és továbbra is azt mondom, csak egy kisebb részét vidd a vagyonodnak Ukrajnába, ha viszel egyáltalán.

Share

24 hozzászólás

 • fma
  Valahogy a szerbiai (szabadkai) lehetőség vonzóbb.
  Ott mi a helyzet mostanság, vannak komoly(abb) változások ?

  köszi

 • kridli
  Igazából én sok pénzt nem mernék kivinni, relatíve kisebb összegnél meg nem biztos hogy megéri.
  Ha mondjuk az Erste euró aktív betétjét (évi 1,93%) hasonlítom a múltkori cikkedben leírt 8%-os eurós kamathoz, akkor az leadózva nettó 4,73% különbség, vagyis évente 1millió forintonként 47ezer forint, mínusz a költségek, ami azért nem kevés. És akkor lehet sakkozni, hogy hány milliót vinnél ki, hogy megérje, és még be mered vállalni. (és itt nem csak arra gondolok, hogy mennyi pénzt mersz Ukrajnában tárolni, hanem pl. mennyi készpénzzel az autódban mersz elindulni)
  Ha pedig valaki nem bízik a magyar bankokban, és emiatt akarja külföldre vinni, akkor meg nem biztos,hogy Ukrajnába kellene vinnie.Lehet ugyan érvelni, hogy egy magyar vagy ukrán bankban van nagyobb biztonságban az ember pénze, de mindenképpen hasonló nagyságrend, és ha már az ember menekít,akkor egy jóval biztosabb helyre menjen.
 • Buborék
  Esetleg Litvániáról mit tudsz érdemes oda vini a pénzt? Milyen a pénzügyi helyzet ott?
 • steckler
  A Volksbanknál tényleg nem fordul automatikusan, a Nadránál és az Oscsadbanknál sem. Az Ukreximnél, Privatbank, Universalbank és az Ukrsibbanknál van automatikus forduló.
  Sok pénzzel utazni autóval? Ez is hozzáállás kérdése, pl. sok 10 millió feletti autó fut az utakon, azt is feltörhetik, totálkár érheti és már is lőttek a 10 milliós autónak.
  Sok ember otthon tart több tíz milliót, az nem kockázatos?

  Biztosabb befektetés? Ukrajnától sok orosz befektető is fél, de ők máshová is orientálódnak. Az orosz piac új offshore területei Abházia és Örményország (Hegy-Karabahhal), hozzánk közelebb, csak 1000 km-re a PMR (Dnyeszter-melléki köztársaság). Jelenleg van egy új offshore terület Saipan (Észak-Marianna szigetek), a II. világháború végétől az USA közigazgatása alatt, de mivel közel Japán, Korea, Távol-keleti Oroszország, így új lehetőségeket nyújt befektetők számára. $, yen, won kamatok

 • steckler
  magasak Saipanon, akit érdekel és kicsit a trópusokon akar nyaralni, jó áron ki tud jutni Saipanra. Tőlünk Sármellékről repül a Yakutia Ailines Vnukovoi átszállással Saipanra, 900 €-től van jegy és az azért a világ másik része Fülöp-szigetektől keletre Palau és Guam mellett.
  Sok orosz is vásárol jelenleg ingatlant a Marianna-szigeteken.
  Azért szerintem az átlag magyar megtakarítónak még Saipan nagy falat, és nagyon távol van, igaz minden csak hozzáállás kérdése. Pl. sok orosz turista érkezik most Magyarországra az Urálon túli területekről is, Krasznojarszk, Irkutszk, Omszk… és szárazföldi úton is saját kocsival, pedig onnét Budapest és Hévíz sem két km.
  Én egy osztrák vagy egy német bankban sem bízok jobban, mint egy keletiben, pedig az országkockázati tényezők ég és föld.
 • V
  > Valahogy a szerbiai (szabadkai) lehetőség vonzóbb

  ott olcsobb a krumplisteszta 😀 LoL (nem lehetett kihagyni, srry)

 • Mókus
  jó ez az Ukrán cikk, de mi van akkor, ha nem vonatozol Ukrajnába, hanem veszel egy olcsó repülőjegyet mondjuk Malpensára (Milánó), vagy Charleroira. Esetleg Varsóba, Dortmundba, Eindhovenbe.

  Bármelyik kihozható egynapos útként akár reggeli indulással, esti érkezéssel napon belül is max 12 ezerből(tipikusan 8-ból).
  De hogy mást ne mondjak, már a bolgárok is alternatívát jelenthetnek. Kimész Burgaszba a hajnali géppel, és hazajössz a délutánival. Épp elég idő, hogy betedd a pénzedet, megigyál egy sört és hazagyere. Tipikus bankbetétes körök.
  London kb 20 ezer, ha jól csinálod, a repteret is alig kell elhagynod.
  Ha érdekel hogyan csináld meg, emailemet megadtam.

 • milyen feri?
  a casco szo mond-e valamit?
 • Saipan
  Ez a Saipan elég gáz helynek tűnik a Wikipedia alapján:
  en.wikipedia.org/wiki/Saipan#Foreign_contract_labor_abuse_and_exemptions_from_U.S._federal_regulations
 • pattant
  – Szerbiai betételhelyezést megpróbáltam élesben nemrég, neten kikerestem a jó bankot jó kamattal (10% dinárra), vittem ki az eurót, kinézem a legjobb EUR-dinár pénzváltót, megyek a bankba, ahol aztán kiderül, csak rendőrségnél bejelentett (ideiglenes) lakcímmel rendelkező rezidensektől fogadnak el betétet! Próba egy másik banknál, a válasz ugyanez, még a magyarul tudó biztonsági őr is megjegyezte, bepróbálkoztak már más magyarok is enélkül itt… Este aztán haza a pénzzel, amit még a 0,6%-os kp.felvételi illeték előtt vettem fel az EUR-számlámról.
  – Ukrajnába nem vinném, hisz a hazainál 8%-kal magasabb kamat pontosan a CDS felárral, azaz (a több commentben emlegetett) országkockázattal egyezik meg. Tehát azt vállalod be érte, h 1 éven belül 8% (5 év alatt 40%) az államcsőd, egész tőkéd elvesztésének esélye.
  – Így aztán marad a Prémium EUR államkötvény a MÁK-nál..
 • Kiszamolo
  Ezt csak néhány bank játssza el szerintem, egyedül a Volksbank mondta ezt.

  Többeknek csont nélkül sikerült, igaz, nem dinárral. Azt a rendőrségi ideiglenes címet meg megkapod egy panzióba egy napra bejelentkezve is.

  A CDS felár (állampapír) és a bankbetét között miért van szerinted lineáris kapcsolat?

  Egyébként nincs 8%, márciusban pl. csak 2% volt a különbség az 5 éves CDS alapján. Most valamivel több.

 • steckler
  Szerbiában a kisebb takarékszövetkezeti bankokban szokták kérni a lakcím igazolást. Az OTP, Raiffeisen, Unicredit, Hypobank, Alphabank biztos nem kéri. Egy kis találékonysággal minden problémát meg lehet oldani. A dinár € árfolyam is a szabadkai piacon jobb, mint a bankokban.
  Az ukrán bankoknál nem nagyobb a kockázat, mint ha itthon vesz valaki állampapírt…
  Lesznek még itthon is meglepetések, ha egyszer becsődöl az ország.
 • Maximus
  Ha már az ukrán betétekkel kapcsolatban felmerült ez a probléma, kérdezném, hogy: Szerbibában, pl az OTP-nél, ha lejár a betét, akkor megújul magától a lekötés, vagy ki kell menni újrakötni?
 • Kiszamolo
  Ott nem kérdeztem, máshol fordul magától. Hívd fel őket.
 • steckler
  Szerbiában egyik bankban sem újol automatikusan a lekötés. Minden évben ki kell utazni meghosszabítani.
 • pattant
  Szabadkán két francia hátterű bank kért lakcímigazolást…
  Ott dinárt akartam elhelyezni, bízva az árfolyam konvergenciában (EU-közeledés, ilyesmi).

  Ukrán országkockázat biztosítási (CDS) felár 8,2%, ami azt próbálja számszerűsíteni, h 1 éven belül ennyi (5 éven belül pedig 41%) az ukrán államcsőd (és vele bankcsődök=betét bukta) esélye.
  Kishazánk esetében 1 évre ‘csak’ 3,2%, 5 évre 16%, tehát azért minden gazd.pol. baklövés ellenére még sokkal stabilabbak vagyunk.
  Ugyanezt mutatják az országok hitelminősítései: Mo. a Moody-snál 5, az S&P-nél 3 szinttel Ukrajna fölött áll: http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/
  Szvsz. mindezt kompenzálja az ukrán 8% EUR-kamat, ami 4-6%-kal magasabb a magyar EUR-kamatoknál. Ezért tartom jobbnak az EUR prémium államkötvényt, bár már 16+6% adó terheli, ha nem nyitottál aug. 1. előtt TBSz-t.

 • Kiszamolo
  Magyarország minősítése BB, Ukrajnáé csak eggyel rosszabb, B. http://www.tradingeconomics.com/ukraine/rating

  Nem tudom, honnan vetted ezt a 3 meg 5 szintet. Ukrajna fölött öt szinttel AA van.

  Kishazánk megítélése (és Ukrajnáé is) hetente változik, most valóban rosszabb, pár hónapja alig volt rosszabb.

  Bankcsőd: szerintem lassan kevés veszélyesebb hely van a környéken a bankbetéteknek, ha ezek a süketek újabb devizamentést akarnak a bankok pénzéből.

 • pattant
  A S&P-nél 3 fokozattal van az ukrán felett a magyar országminősítés, mert az ukrán B felett van a B+, majd a BB- (pl. Szerbia), és jön a magyar BB.
  A bóvliba csúszásunk is a BBB- -ból BB+ ba ‘zuhanást’ jelentette a S&P-nél, tehát ezek is létező kategóriák!
  A feljebb általam átküldött portfolio.hu linken görgess lefelé, és ott van K-Európa minősítése táblicskuban: portfolio.hu/deviza_kotveny/

  A CDS felárakról meg itt vannak jó kis diagrammok: tozsdearnyek.hu/index.php?lng=hu&pg=m3&id=cds_diagram_orszagonkent_eves

  Mondjuk az tényleg durva, amit itthon művelnek a bankokkal és betétekkel. Meglesz még ennek a böjtje…

 • Kiszamolo
  Ezek nem kategóriák, csak kilátások (stabil, plusz, mínusz) Ezeket nem külön kategóriának veszik.

  Egyik minősítőnél stabilak vagyunk, Ukrajna negatív, a másiknál fordítva.

  Itt van Ukrajna és MAgyarország CDS felára: http://www.dbresearch.com/servlet/reweb2.ReWEB;jsessionid=860A6EB31F4575925F1021F75B3BB8BB.srv-loc-dbr-com?rwobj=cdscalc2.Start.class&rwnode=DBR_INTERNET_EN-PROD%24EM&rwsite=DBR_INTERNET_EN-PROD&cdsCountry=CDSC0000000000000002&cdsCountry=CDSC0000000000000010&cdsRecRate=60

 • csaba
  Kérdésem az, hogy ha nincs autód, hogy viszel ki nagyobb összeget,
  hogy ne lopjanak meg ?
  És ugye ott van még az átváltás kérdése, pár-ezer eurónál már az is probléma …

  Meg lehet azt csinálni hogy számlát nyitasz ott kevesebb pénzzel (vajon mennyi a minimum ) és utánna utalsz át ?
  Nincs valamilyen mód olcsóbb utalásra ?
  Nekem az Axa-nál van forintom, nekik még külföldi utalásuk sincs, átváltásuk is gyenge…

  Én régebb Angliából egy MoneyCorp.com al hoztam Magyarországra pénzt, és nálun az átváltást is intézték, egész jó üzlet volt, nem volt utalási dij, az átváltási árfolyam pár ezrelékkel volt a hivatalos alatt.

 • Kiszamolo
  Nincs autó: telekocsi.

  Pénzváltás: 2-3 milliónál már lehet alkudni, de a correct change és az Exlusive change is jó áron vált Budapesten.

  Lehet minimummal számlát nyitni, de utalni nem olyan egyszerű, mert a lekötés nem a folyószámlán van, hanem a megtakarítási számlán és lehet, hogy nem tudod lekötni interneten.

  Olcsóbb mód az utalásra, amikor 0,3% csak a tranzakciós adó: kiviszed Szlovákiába és onnan ingyen utalsz eurót, 0,2%-ért dollárt.

 • Maximus
  Azt mondta a szabadkai OTP-s néni, hogy:
  – automatikusan fordul a betét, kamattal együtt, nem kell megújítani
  – elég a személyi, nem szükséges útlevél (valaki kérdezte korábban valahol)

  Egy kérdés most jutott eszembe, de hátha tudjátok:
  -eurós betétnél vonnak kamatadót automatikusan, vagy mivel külföldi vagyok nem? (feltételezik, hogy majd az országomban fizetem meg, viszont nem jelentik a másik országnak, mert nincs rá kötelezettségük)

 • péter
  Mi a helyzet az itt befektetett tőkével?
 • Kiszamolo
  Hát, érdekes a kérdés.

  Én is gondolkodom, hogy el kellene hozni.

  Nem azért, mert elvennék, hanem nehogy kényszerváltsák hrivnyára a dolláromat.