Újabb hírek Ukrajnából

2013-08-02
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nemrég megint voltam Ukrajnában és pár fontos infóval lettem gazdagabb az előző cikkhez (Bankbetétek Ukrajnában) képest.

Azonban előtte szeretnék reagálni egy portfóliós hírre, amit rengetegen átküldtetek. (Itt tudod elolvasni még egy pár hétig)

A cikkben leírtak igazak, de nem sok újdonságot tartalmaznak, ezeket már évek óta el lehet mondani Ukrajnáról. A cikkemben én is kiemeltem, hogy bár a legtöbb mutatóban Ukrajna toronymagasan felettünk áll, az alacsony devizatartalék nagyon sebezhetővé teszi az országot.

Ha pedig egy kicsit átírod a cikket, gond nélkül szólhatna Magyarországról is. ("Abban mindenki egyetért, hogy az adórendszerben jelentős változásokra lenne szükség.... A lakosság így vagy úgy, de érzi, hogy valamit nem csinál jól a kormány.... a növekedési pályát illetően ugyanis túlságosan optimista....Elemzők szerint Ukrajna befektetői megítélése IMF-megállapodás hiányában tovább romolhat és a többi)

Már írtam arról, hogyan kell a szenzációs gazdasági híreket értelmezni (itt a cikk)

Ezzel nem akarom kisebbíteni a problémát, hiszen létező problémáról van szó, de legalább ennyit el tudsz mondani Magyarországról is.

Hogy mást ne mondjak, úgy tűnik, megint le akarja rabolni a bankokat a kormány. Ha tényleg annyi esze lesz, mint ahogy most tűnik, komoly bankcsődöknek nézünk elé. Az előző elképesztő húzásakor írtam róla ezt a cikket: Elgurult a gyógyszer. Ha ez bekövetkezik, akkor Ukrajna maga lesz a megtestesült biztonság és a paradicsom a magyar betéteid számára.

Fontos! Nem akarlak rábeszélni ukrán bankbetétekre, sőt, ha viszel is ki pénzt, az ne legyen pár milliónál több. Mert a kockázat valós. Mindössze arra akarok rávilágítani, hogy lassan idehaza sincs nagyobb biztonságban a pénzed és kezeld helyén a fantasztikus gazdasági híreket.

Ennyi bevezető után az új infók:

Határátkelés: az úgynevezett zöldkártyát, amit évente küld a biztosítód, ne hagyd itthon és a határon ne akarj átkelni olyan autóval, ami nem a te neveden van, vagy legyen közjegyző előtti felhatalmazásod, hivatalos ukrán fordítással.

A Volksbanknál a betéteid a futamidő végén lejárnak és úgy is maradnak. Ha ez kevés, interneten nem lehet újrakötni őket, hanem megint ki kell utaznod. Ha voltál kint öt alkalommal egy-egy betétet elhelyezni, utána évente csak azért ki kell menned ötször, hogy a bankbetéteidet személyesen megújítsd. Elég macerás. Fél óráig nyüstöltem őket, hogy de tényleg ilyen bénák-e, hogy nem fordul magától a betét és még interneten sem lehet újrakötni. Körbetelefonáltak mindenkit, tényleg ennyire bénák.

A Privatbanknál nemcsak, hogy magától megújul a betét, de lehetőséged van a betéted "feltöltésére", ami azt jelenti, hogy egy már meglévő betéthez bármikor rakhatsz hozzá további pénzt, az együtt fog lejárni a futamidő végén és anélkül, hogy ki kellene menned, meg is újul a betéted.

Ha már bő hárommillió forintnyi pénzed van a Privatbankban, kapsz egy ingyenes aranykártyát, amivel lehet villogni a pénztáraknál. De ezen kívül is kérhetsz mindenféle csicsás kártyát, mint paypass, mini bankkártya és egyebek.

Ha forintot viszel ki, hogy kint váltsd át hrivnyára, vagy euróra, könnyen gondban lehetsz, mert a vámnyilatkozatodban forint van, te meg mást akarsz betenni a bankba. Ezért váltás előtt még keresd fel a bankot, hogy milyen papírt vigyél a váltásról. (Egyébként a privát váltó Beregszászon nem váltja rosszabbul a forint-eurót, mint idehaza a jobb helyek. De papírt azt nem ad róla.)

A mobilkártyánál, amit venned kell, az előző információval szemben most már a life-ot is fel kell tölteni 40 hrivnyával (igaz, olcsóbb is lett, mint volt.) Ezért nagyjából mindegy, melyik szolgáltatót választod.

A Privatbankban a betét elhelyezése után ezen a mobilszámodon fel fognak hívni ukránul, hogy értékeld az ügyintézést. Ha nem veszed fel, hívogatni fog az automata. Ezért vedd fel és nyomj egy ötöst, aztán békén hagynak.

A beregszászi (Beregovo-i) Privatbankban van ügyfélmosdó, ilyet én még bankban nem láttam, de jól jön.

A bankok ottani idő szerint 13 és 14 óra között (magyar idő szerint 12 és 13 óra között) ebédszünetet tartanak.

A főtéren lévő kocsma-étteremben az OTP mellett pár házzal 9 hrivnya, azaz kb. 230 forint egy nagy tányér krumplis töltött tészta. A kóla is hasonló árban van, úgyhogy ketten kevesebb, mint egy ezresből jól megebédeltek.

Na, nagyjából ennyi az új infó.

Még egyszer a végére: nem akarlak arra rábeszélni, hogy oda vidd a pénzed. De ha vinni akarod, akkor igyekszem segíteni ezekkel az infókkal és továbbra is azt mondom, csak egy kisebb részét vidd a vagyonodnak Ukrajnába, ha viszel egyáltalán.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram