Ahol neked is marad valami: aktív bankbetétek piaci körkép

Mától a tranzakciós adó újabb emelése és a banki kamatokat terhelő 6%-os EHO miatt jóformán semmi nem marad neked a kamatból.

(Csak egy példa: a meglévő pénzedet átutalva egy másik bankhoz, ott lekötve 3 hónapra, majd készpénzben kivéve egész pontosan 0,12%-kal kevesebb pénzed lesz az adók miatt. Ebből már csak az egyéb banki költségeket kell levonnod. De fél évre is gyakorlatilag kár már berakni a pénzt a bankba, úgysem lesz több. Nagyjából azt nyered, hogy ingyen vigyáznak rá. Használd ezt a kalkulátort, mielőtt még beteszel bankba pénzt.)

Ahogy a fenti példán láthatjuk, az utalgatás miatt nem sok marad nekünk. Azonban a bankok általában csak akkor adnak normális kamatot, ha új pénzről van szó. Mivel egyszer (az első pár hónap után) minden pénz régi pénzzé válik, mégis csak utalni kellene, akkor viszont elviszi az összes hasznot a rengeteg adó.

Ez alól egy kivétel van: az úgynevezett aktív betétek. Ilyenkor nem az új pénzre kapsz elfogadható mértékű kamatot, hanem bizonyos banki aktivitás vállalása miatt. Most ezeket a lehetőségeket nézzük sorra, hátha tudod vállalni valamelyik banknál a feltételek teljesítését. Ezzel megúszod a negyedévente aktuális kamatvadászatot a bankok között.

De előtte még egy nem banki lehetőség: Ha fél-egy éves távba szeretnéd berakni a pénzed, érdemes megnézni az állampapírok közül a fél és egy éves futamidejű kincstárjegyet és kincstári takarékjegyet, amelyeknek kamata 4,25-4,5% jelenleg. Mivel állampapírról van szó, nem kell megfizetni az EHO-t. Az Államkincstár is felszámítja a 0,3%-os, maximum 6 ezer forintos tranzakciós adót, de ma felhívtam őket telefonon, állítólag ugyanennyivel terhelik a készpénzfelvételt is az egyébként szokásos 0,6%, plafon nélküli új tarifa helyett.

A Kincstárjegy kapható a kijelölt postafiókokban is. A Posta teljes honlapját feltúrva sem találtam meg, hogy visszaváltáskor mennyit számolnak fel a tranzakciós adóból. Ha semmit, akkor ez is jó ajánlat.

(A diszkont-kincstárjegyekhez te kb. olyan 3,5%-os hozammal jutsz hozzá, ennél jobbak a fenti ajánlatok.)

Ennyi kitérő után nézzük, melyik bank mit vár el az aktív betétek magasabb kamatáért, illetve mit ad cserébe. (Az adatok az augusztus elsejei állapotot tükrözik, az aktuális ajánlatokat mindig megtalálod például a bankmonitor oldalán. A költségeket már a megemelt, új hirdetményekből vettem.)

Erste Aktív betét: ő kéri a legkevesebb aktivitást a magasabb kamatért cserébe. Ki kell váltani a bankkártyát és legalább havi 4 alkalommal, összességében havi 40 ezer forintért kell használni azt. (Átlagot néznek a futamidő alatt.) 3, 6, 12 hónapos lekötések vannak és ami a legjobb az egészben, hogy automatikusan újra fordul, ugyanúgy aktív betétnek. (Szinte az összes bankban ha elfelejted a betét lejáratát, automatikusan újra kötik, de valami nagyon mókás 2%-os kamaton. Itt nem így van.)

Elérhető kamatok: 4,38%, 3,99%, 3,96%. (3, 6, 12 hónap)

Költségek: kell egy számlát nyitnod (a legolcsóbb havi 275 forint), ki kell váltanod a kártyát (a legolcsóbb évente 3.070 Ft). A kamatból fizetsz adót és EHO-t. 4% kamat adó után 3,12%, az éves számlavezetés és a kártyadíj egymillió forint esetén újabb 0,64% költség, azaz neked marad éves szinten 2,48%. Ebből már csak az utalások díját vond le, illetve az éves inflációt….

Raiffeisen Bank: Itt már kell 120 ezer forint havi beérkező pénz, maximum két részletben. Cserébe a négy tranzakció havonta bármi lehet, összeghatártól függetlenül.

Kamatok: jelenleg 6 és 12 hónapra is 4%.

Költségek: érdemes az aktivitás számlacsomagot választani, hiszen a feltételek a betét miatt amúgy is teljesítjük. Ennek havi díja így nulla forint.

Kártyadíj: évi 3.605 Ft.

Azonban itt már résen kell lenni: “Az akciós ajánlat a lekötés első periódusára érvényes. Automatikusan ismétlődő lekötési megbízás esetén az első periódust követően a betét a jelen Kondíciós Lista mindenkor hatályos 1.1. pontjában meghirdetett 6, illetve 12 hónapos lekötésre irányadó kamatmérték szerint kamatozik tovább.”

Vagyis ha nem töröd fel a lejárat után a betétet és nem kötöd újra, akkor vicces 1,5-2%-kal fog tovább kamatozni!

FHB Bank: Minimum havi 80 ezer forint bankon kívüli jóváírás 25.-e és következő hónap 15.-e között, illetve legalább havi 2 darab, legalább 5.000 Ft/alkalom értékű bankkártyás vásárlás.

Költségek: ha tudunk vállalni havi 120 ezer Ft beérkezett jövedelmet, akkor válasszuk az Aktív bankszámlát, ekkor ennek nincs havi díja, ha nem kérünk postai számlakivonatot. A legolcsóbb bankkártya az első évben ingyenes, utána 3.000 Ft/év.

Vigyázz! Itt is szívatnak a magától fordult betétekkel!

MKB Bank: 120 ezer Ft jövedelem érkezése havonta, 25 ezer forintnyi banki terhelés, legalább két bankkártyás vásárlás és még egy kártyás tranzakció, legalább két állandó átutalás vagy csoportos beszedés, mobilbankár, netbankár, telebankár szolgáltatások megléte az alapkövetelmény.

A rengeteg kitétel ellenére mindössze 3,5% az elérhető kamat, ezért erre több szót nem is vesztegetnék.

Ha valamelyik banknál tudod vállalni a feltételeket, akkor amíg el nem törlik ezt az agyament tranzakciós adót, érdemes aktív betétbe tenni a pénzed a kamatvadászat helyett. Az Erste kivételével vigyáznod kell, hogy ne felejtsd el a betétek lejárat utáni feltörését és újrakötését.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Share

34 hozzászólás

 • kristu
  Erste Aktív-nál tehát jobban megéri betenni (és bent hagyni, tőkésedni) 3 hónapos futamidőre?
 • Wnprt
  Ha vki rövid távon biztos hozamot szeretne, akkor a legjobb megoldás a pénzpiaci vagy a hozamgarantált likviditási alap, hisz bármikor hozzáférhetőek, akár 1-2 napra kiváló befektetés az ilyen megoldás.
  Jómagam CIB Hozamgarantált betét alapba szoktam fektetni pár napra, több hónapra meg sztem nem érdemes elköteleznie magát az embernek, főleg nem ilyen alacsony kamatért.
 • N.
  Az államkincstárnál van mától hatályos Hirdetmény (elbújtatva a februáriak között), miszerint valóban 0,3% a készpénzfelvételt terhelő illeték, és megmaradt a 6000 Ft-os plafon is.
 • Szalók Dániel
  Ezek az éves 3-4%-os kamatok borzasztóak…
  Akkor már inkább a jó öreg, megbízható Optima 🙂 Mondjuk köszönhetően a mínuszos júniusnak, az utóbbi 3 hónapban az is csak (évesítve) 4%-ot hozott 🙁
 • Kiszamolo
  S az optima, amelyik pénzpiaci alapban (bankbetétek) és rövid állampapírokban tartja a vagyonát, mitől hozna sokkal többet?

  //kiszamolo.hu/befektetesi-alapokba-aramlik-a-penz/

 • Viking
  Amivel még lehet trükközni: az értékpapír transzfer. Ennek díja a hirdetmény szerint 1000Ft / típus / tranzakció. Elvileg erre nincs tranzakciós adó, de valaki erősítsen meg.
  Tehát kártyával megveszed az állampapírt webkincstárban, jobb helyeken ez még ingyenes, lejárat előtt transzferálod pl. a CIB-nél vezetett értékpapír számlára (ami CIB online díjcsomagban eddig ingyenes volt), onnan pedig lejárat után 39Ft-ért átutalod pl.: Gránit bankba, ahol meg havi négy alkalommal ingyen felveszed kártyával 🙂
  Persze mire lejár az állampapír minden drágulni fog, de hátha a transzferálás kiskapu megmarad. 🙂
 • headset
  Szia kristu!
  Az Ersténél lehet Erste Előrelátó Betétszámlát is nyitni. Jelenleg 5,07% EBKM, havonta legalább 40 ezer Ft befizetéssel növelni kell a megtakarítást. Csak folyószámla mellett és csak 1 db nyitható. Hónap elején és teljes egészében érdemes feltörni különben abban a hónapban nem (0,15%)kamatozik.Szerintem ez jobb, mint az Este Aktív. (Nem tartozik a cikkben tárgyalt aktív betétek közé, de érdemes figyelembe venni.)
 • Krisztian
  Kérdés: ez ugye mind nominális számítás. Azaz, ha levonod az inflációt, akkor lényegében mindegyik opciónál nullán maradsz vagy pénzt vesztesz (persze kevesebbet mint ha kp-ben tartanád). Azt nem értem, hogy miért ilyen alacsonyak a kamatok. Magyarországon alig vannak megtakarítások, szóval a szimpla kereslet-kínálat logika azt mondaná, hogy a kamatoknak magasabbnak kellene lenniük.
 • HJP
  Kiszámoló!
  Nagy kérés lenne egy poszt a vállalati- és banki kötvényekről, mire kell figyelni, kockázatok, stb.?
 • Kiszamolo
  Ezek már megvoltak?

  //kiszamolo.hu/a-kotvenyekrol/

  //kiszamolo.hu/a-magyar-kotvenypiac/

  //kiszamolo.hu/a-kockazatrol/

  //kiszamolo.hu/euros-befektetes-elemezzuk/

  Egyébként vállalatértékelésbe és mérlegelemzésebe kellene belemennünk, de mindkettő hatalmas anyag, a legszívatósabb tantárgyak az egyetemeken ebben a témában.

 • kridli
  Hú, ez azért ágyúval verébre, nem? 🙂
  Meg mindkét említett folyószámlára kell jövedelem érkezzen, hogy olcsó legyen, a cib-es értékpapírszámla sincs ingyen, lehet olcsóbb simán kifizetni az illetéket, nem?
 • salander
  Krisztian: Mivel gyakorlatilag nincs itthon hitelezes es hihetetlen likviditasboseg van a piacon, nemes egyszeruseggel nincs kereslet a forrasokra. Ez alol kivetel a magyar allam, ahol meg is adjak 4,25-4,50% meg par ketes vallalkozas.

  Plusz el tudom kepzelni hogy a bankik mar keszulnek a kovetkezo hitelmentesi korre, ami meg kitermelhetetlenebbe teszi majd a beteti kamatokat… Szoval johet meg kemenyebb vilag is a betetek teruleten.

  Viszont ha jon meg par unortodox lepes + csokken a likviditas boseg az ev vegen / jovo ev elejen es ezek miatt a nagy nemzetkozi hitelezoink nekiallnak kiszallni a hazai allampapir piacrol akkor jon majd a hozamemelkedes… Csak ki kell varni. (De ehhez hozzatartozik, hogy a beteti kamatszintek emellett is lazan lennmaradhatnak, ha tonkreteszik a hitelek jovedelmezoseget.)

  Szerintem…

 • Janos
  Akkor ha jol latom, a legtobb bankszamla melle megeri szamlat nyitni a MAK-nal, es akkor 0.3%ert lehet KP-t felvenni ( ha jol emlekszem akkor a MAK-nal lehet bank es hitelkartyaval is fizetni ), mert veszek 2hetes kotvenyeket, majd 2 hettel kesobb kiveszem kp-ban a penzt.

  Jol gondolom?

 • Jelentéktelen Hangya
  Elég elrettentő, hogy ilyen feltételekkel is alig kamatoznak, vagy csak az első periódusra. Axa sajnos utóbbi időben csaknem átlagos költségű bank lett (áthárított tranzakciós adók miatt), azonban nem akciósan 3,5%-et, megújítva +0,2%-öt ad két hónapra, 0 feltétellel, bankkártya sem követelmény. (Ha tovább csökken a kamat, természetesen ahhoz jön a bónuszkamat.)

  Jelenleg én emiatt megtakarítási számlának használom. Van valami ismert ok, hogy ne tegyem?

 • N.
  Pont ezen gondolkodom én is 🙂 Meg sem kell igazából várni a 2 hetet, mert várhatóan hamarabb eléri a visszavásárlási árfolyam azt az árfolyamot, amin vettél, és akkor már veszteség nélkül eladhatod.
 • N.
  Meg tudom erősíteni, az értékpapír transzfert nem terheli tranzakciós illeték.
 • viking
  Egyelőre a CIB-es a befektetési számla ingyenes a CIB online számlacsomaghoz. Tehát ha valakinek amúgy is oda érkezik a jövedelme, akkor az már megvan. A Gránitnál pedig többféle feltétel van, az egyik szerint ha az adott hónapban érkezik min. 150.000Ft a számlára (nem kell, hogy jövedelem legyen), akkor abban a hónapban kedvezményesek a díjak. Számlavezetési díj pedig nincs. Ha pénzt akarok felvenni, akkor utalok oda legalább 150.000Ft-ot és ingyen felveszem. Szeptembertől asszem 0.1% lesz a pénzfelvétel.

  Az a kiakasztó, hogy az embernek ilyen hülyeségeken kell agyalnia, hogy a saját ezerszer leadózott pénzéből ne csípjenek le még többet!!!

 • Szalók Dániel
  Nekem az is elég, ha ugyanannyit, vagy minimálisan többet hoz. Cserébe jóval rugalmasabb (nem kell lekötni a pénzt, nem veszítem el a kamatot, ha visszaváltom, stb.), és nem kell mindenféle hülye feltételnek megfelelni, hogy a kedves bank méltóztasson szenzációs 3.5%-os kamatot fizetni 😀
 • Gábor
  Kedves Kiszámoló!

  Újabb igen hasznos bejegyzés, én is köszönöm!
  Ha javasolhatom, ejthetnél néhány szót a prémium bankszámla-csomagokról is, gyakran azoknak a feltételei sem teljesíthetetlenek, és nagyon jó kondíciókat tudnak biztosítani (pl. legalább egy bankot tudok, ahol még mindig ingyenes az utalás, kártyahasználat, számlavezetés). Valamiért ezek a számlák egy kalkulátorban, összehasonlító táblázatban sem jelennek meg, sokan szerintm nem is tudják, hogy léteznek.

 • mesterséges unintelligencia
  A MÁK-ból máshová történő értékpapírtranszfert a Webkincstárból is lehet kezdeményezni vagy csak papíron, aláírva, személyesen leadva az ügyfélszolgálati irodákban?
 • swert
  Elárulnád melyik ez a bank?
 • promontor
  A Raiffeisenes aktív lekötés esetében a 120 ezer forintnak az adott naptári hónapban kell beérkeznie, azaz pl. jan 1-31 között. Akinek a munkahelye hol hónap végén, hol hónap elején utal fizetést, az jól teszi, ha erre vigyáz.

  (Érdekes, hogy a Díjnullázónál az ott szintén 120 ezres havi igény esetében adott hó 21-től a következő hó 24-ig tart a “hónap”, ez barátibb megoldás, de sajnos a betétnél nem alkalmazzák…)

 • Egy másik Zoltán
  Normális gazdaságban a betéti kamatok közép ás hosszútávon az infláció alatt maradnak. Normális piacgazdaságban az állampapírok kamata közép ás hosszútávon kissé meghaladja az infláció mértékét.
  Amennyiben ezzel nem vagy elégedett, le kell mondanod a “biztos” kamatról, és több-kevesebb kockázatot vállalva értékpapír alapú megoldásokat kell keresned.
 • Kiszamolo
  Bocsi, de ezt a zöldséget honnan szedted?

  A jelenlegi helyzet abnormális, a válság hatása, hogy az állampapír és betéti kamatok az infláció alatt van.

  Egészségesen a megtakarítók infláció feletti hozamot kapnak azért, hogy lemondanak a pénzükről átmenetileg.

  Talán nézd meg mondjuk az elmúlt 30 év amerikai inflációs és rövid állampapír hozamait.

 • Egy másik Zoltán
  Szerinted miért zöldség ez?
  “Normális piacgazdaságban az állampapírok kamata közép ás hosszútávon kissé meghaladja az infláció mértékét.”
 • Kiszamolo
  A betétet kérdeztem.
 • Egy másik Zoltán
  És az amerikai állampapírról írtál:
  “Egészségesen a megtakarítók infláció feletti hozamot kapnak azért, hogy lemondanak a pénzükről átmenetileg.

  Talán nézd meg mondjuk az elmúlt 30 év amerikai inflációs és rövid állampapír hozamait.”

  Azt viszont továbbra is fenntartom, hogy közép- és hosszútávon bankbetétben infláció alatti hozamokat tudsz elérni.

 • Kiszamolo
  Miért?
 • pdw
  Egyetlen ok, hogy van jobb: rovidtavu kincstarjegyek pl.
 • pdw
  Rafazom premiumra gondol szerintem.
 • gertitorpe
  Megnéztem ezt a Rafi prémium csomagot. Azért van a feltételek között néhány akna.
  – Látraszóló kamat 0%
  – BefAlap visszaváltása esetén, ha jól láttam mindig levonnak min. 3170 ft, egyébként 1-2%-ot mint eladási jutalék, + fix 2190 visszaváltási jutalék (csak személyesen és telefonon intézhető)
  – Ha valamelyik hónapban bármilyen ok miatt benézed a feltételeket, bumm 10 ezres számlavezetési díj
  – Ha 30 napon túli tartozásod van, bumm 10 ezer forintos számlavezetési díj.
  – Lekötések esetén a mindenkori lakossági feltételek vonatkoznak rá
 • Gábor
  Igen, tényleg arra gondoltam. Nem tudom, máshol mi a helyzet, én csak ezt az egyet ismerem.
 • Gábor
  Nos igen, de cserébe ingyen van minden utalás (neten), kártyás vásárlás, sms szolgáltatás, és ha nem tartozom és rendesen jön a fizetés ingyen van a számlavezetés is.

  Nem azt mondtam, hogy ez a legtutibb üzlet, de érdemes lehet körüljárni ezt a témát is. Minden banknál vannak prémium csomagok, akadhat köztük jó ajánlat.

 • Egy másik Zoltán
  Számolj utána, hogy ’90 óta mekkora volt az infláció és mekkora hozamot lehetett elérni 1 éves vagy hosszabb banki lekötéssel.