Amikor minden sötétnek látszik

Eszembe jutott a napokban a fiatalkorom, ami sok tekintetben számos jó élményt is adott, azonban anyagilag minden volt, csak sikersztori nem.

Már fiatal koromban keményen dolgoztam, 13 évesen is egész nyáron fóliasátorban szedtem a paprikát, uborkát, de dolgoztam dísznövénykertészetben is és papucskészítő kisiparosnál is. Minden évben minden nyarat és gyakran az évközi hétvégéket is végigdolgoztam. Nem azért, mert rá lettünk volna szorulva arra a pénzre, amit én kerestem, hanem mert jó volt pénzt keresni és ennek a munka volt a legegyszerűbb módja.

A középiskolában már vállalkoztam is, volt, hogy az iskolából mentem egyenesen Budapestre a Malévhoz vagy a Hungarocamionhoz tárgyalni. Később is, a rendszerváltás során rengeteg pénzt kerestem, nem emlékszem olyan időre, hogy ne lett volna pénzem, volt, hogy tizenévesként többet kerestem iskola mellett, mint a szüleim együttes fizetése. (Persze hiába kerestem meg egy akkori lakás árát másfél hónap alatt a karácsonyi szezonban, Volvót venni fontosabbnak tűnt 18-19 évesen, mint lakást.) Úgy látszott, hogy örökre minden így lesz és egész életemben sikeres leszek anyagilag.

S egyszer csak valami eltört. A rendszerváltás utáni nagy lehetőségek eltűntek, a bevételi források elapadtak és nagy szegénység köszöntött rám. Hiába voltam technikus, beszéltem angolul és még értelmesnek is mondhattam magam, egyszerűen évekig nem találtam normális munkát. Pedig már a tejgyárba is el akartam menni raklapot pakolni minimálbérért, de oda sem kellettem.

A mélypont az volt, amikor egy kiló rizst kellett beosztanom három napra, ha nem akartam éhezni. Nagyon magam alatt voltam, úgy tűnt nincs kiút.

Azért is sajnáltam magam, hogy az egyetlen pár cipőmnek kilyukadt a talpa. Éppen ezen keseregtem magamban, amikor láttam az utcán egy magam korabeli hajléktalan fiút, akinek lába se volt, nemcsak cipője. Az a pillanat felért egy megvilágosodással, hogy ne sajnáljam addig magam azért, hogy nem telik cipőre, amikor másoknak lábuk sincs, amire fel tudnák húzni a cipőt. Tudom, ez így gagyin hangzik, de akkor és ott tényleg rájöttem, hogy nem kellene magam annyira sajnálni.

Később a helyzet javult, megházasodtam, volt munkám, annyira nem is rossz, bankfiókvezető voltam, de a frusztráltság és a depresszió megmaradt. Gyakran úgy éreztem, hogy nem tudok kitörni a szegénységből, hogy nem jutok sehová az életben. Nekem soha nem telik majd saját lakásra és miért élnek a kortársaim sokkal jobban, mint én?

Csak neked nem telik rá

A depresszió és az önsajnálat nagyon be tud csapni, nem vagy képes objektíven nézni a saját életedet. Volt egy feleségem, született egy fiam, ha nem is milliókat kerestem, de azért nem is minimálbért, egészségesek voltunk, mégis csapdában éreztem magam.

Frusztrált voltam a munka miatt, az állandó elvárások miatt (miközben a fiókunk nem teljesített rosszul, tehát még ez sem volt igaz, hogy a munkában nem tudtam volna teljesíteni, pedig így éreztem).

Közel laktunk az Árpád hídhoz, s talán tízpercenként ment át rajta egy szirénázó mentőautó vagy tűzoltó. Ilyenkor mindig észhez tértem, hogy akármekkorának is érzem a saját problémáimat, az, akihez most az a mentő vagy az a tűzoltó megy, biztos, hogy látatlanban is elcserélné az ő gondjait az enyémre.

Néhány éven belül minden gond megoldódott és többet kezdtem el keresni, mint valaha is gondolni mertem volna. (Hogy hogyan lettem bankfiókvezetőből blogger, azt leírtam már ebben a könyvben.)

Ezeket csak azért tartottam fontosnak leírni, mert nagyon sokan vagytok most is, akik ugyanúgy érzitek magatokat, mint én tizenpár évvel ezelőtt: évek óta kilátástalannak tűnik minden és nem akar eljönni a várt anyagi felemelkedés.

Ha benne vagy egy problémában, belülről sokkal sötétebbnek és nagyobbnak tűnik, mint akárcsak egy lépés távolságból, objektívan kívülről szemlélve.

Minden embernek a saját problémája a világ legnagyobb gondja, ami mellett mindenki más gondja aprónak és jelentéktelennek tűnik, miközben ha tudnád objektívan szemlélni a helyzetedet, rájönnél, hogy még a közeli ismerőseid között is van rengeteg ember, aki örömmel elcserélné a te gondjaidat a sajátjaira.

Ne gondold azt, hogy nem lesz jobb később, hogy te már örökre így maradsz. Próbáld meg objektíven értékelni a helyzeted, tényleg annyira keveset keresel-e másokhoz képest. Ebben segíthet a legutóbbi cikk is:

Mennyi vagyona van a magyaroknak?

Rázd le magadról a kilátástalanságot, ami lebénít és egyből rájössz, hogy nem is olyan komor a helyzet, mint eddig vélted. Ha minden jól megy 8-10 év múlva többet keresel majd, mint azt fiatalon el tudtad volna képzelni.

Share

142 hozzászólás

 • Werner
  @költözés: Szerintem a gyerekeket kell “exportálni”, tehát arra törekedni, hogy mondjuk símán vegyenek majd egy brit/amerikai/német egyetemet. Ez nem uralkodó politikai párt kérdése, sajnos az ország toxikus. 40 felett viszont már nem éri meg emigrálni, tényleg többet veszt vele az ember. Ráadásul azért sok jó dolog van itt, csak aránytalanul sokba kerül, hogy elszigeteld magad a rossz dolgoktól.
 • Adócsaló Vállalkozó
  Én 15 évesen úgy gondoltam, hogy ha felnőtt leszek, szeretnék bruttó 200 000 Ft-ot keresni, és szeretnék egy Ladával járni.
  Most, 30 évvel később sikerült elérnem ezt a célomat. 😀
 • gaborr
  Ma szembesültem azzal, hogy a peugeot márkaszervízben javított autóm javítási díja majdnem duplája lett a tervezetnek. Kiderült most emeltek árat, miután megrendeltem az alkatrészt. Kérdeztem, hogy oké, hogy árat emeltek, de duplája?! Durva..
  Közben a Kaliforniai paprika ára havonta emelkedik kb 10%-ot úgy látom. (de lehet többet)

  Ma alapkamatot emelt a jegybank. Kérdés, hogy az alapkamat emeléssel el tud-e érni bármit a jelen helyzetben? Szerintem semmit, hatástalan a kamatemelés, hiány és piacgazdaságban biztos hogy nem old meg semmit, csak árt. Bár nem tudom mit írnak róla a nagykönyvek.

  Szóval én is borúsnak látom a helyzetet, persze lehet mondani, hogy ott volt az szja visszatérítés majd az kompenzál! Hát nem hittem volna, hogy ezért kapjuk.

 • Gary
  @régi ügyfél:
  Biztos van ilyen is, főleg ha az ember a maga javára használta az elmúlt pár év munkaerőhiányát és sokszor váltott/váltással fenyegetett, illetve bevállalt annyira nem szimpi munkaköröket is.

  Nekem minden évben sikerült jó magas, bár önmagában egyszer se brutális fizuemelést kapni, így jött össze, lassacskán. (Amikor kezdtem, még viszonylag keveset kaptam.)


  Elinflálás ellen arany/nyersanyag/ külföldi (deviza) bankszámla?
  Zuhanó állapotok ellen kiköltözés?
  A kövi másfél hétben minden lehetséges fórumon tolt kormánykritika?

 • Gabor900
  @kiszámoló: írtad: “Így vagyok én a hírekkel. Éppen ma határoztam el, hogy nem fogok híreket olvasni, max napi egyszer, 10 percet. Kíváncsi leszek, meddig bírom és mennyivel fogom jobban érezni magam.”

  Nyugisabb hírek nélkül. 🙂 A végén meg kiderül, hír nélkül nincs miről írj. 🙂

  Egyébként, nem tudom miért lett, hogy minden fő hírportál csak halállal, rettegéssel, félelemmel, tűzzel, balesettel foglalkozik orrba-szájba, de undorít. Nem hiszem, hogy nem történnek a világban jó dolgok is, sikerek, szépségek, ami lehetne hírértékű. Nem tudom elhinni, hogy csak a szenny érdekli az embereket? Nekem már felfordul a gyomrom a főmédiától, kerülöm. Azért olvasom ezt a blogot is nagyon rég, mert adott keretei között maradt tartalmilag, és még ha nem is releváns minden számomra, attól még érdekel. Amikor ezt megnyitom, itt nem megy a képembe a sok halott, és olvashatok másról.

 • Copywriter
  Oberwart körül nagyon sok kéttannyelvű iskola van, mi is most derítjük ki, hogy a gyereknek kell-e egy évnyi nyelvtanulási felzárkóztatás, vagy folytathatja a következő osztályban. Nálunk asszony már fél éve nem dolgozik, csak németül tanul, nagyon jól halad.

  Vannak különbségek az országok között, de alapvetően Szlovénia, Ausztria, Magyarország jó része egyforma ilyen szempontból, nem sz.rsz az utcára, nem vered az asszonyt, nem menő macinaciban futkozni 40 felett, és értékelik, ha nem ordít egész nap otthon a tucctucc. A munka meg munka mindenhol. Persze én otthonról dolgozom.

  De ha megnézem, apámék mit szenvednek 60+ felett, mert nincs orvos, meg a gyereknek én fizetem a privát kardiológust és a vese ultrahangot, mert itt sincs orvos, akkor nincs az az isten, hogy ne érje meg. A gyerek 18 évesen meg fogja köszönni, hogy perfekt német+osztrák állampolgár.

 • Pályakezdő24
  Hidd el nekem, így volt. Először Szegeden keresgéltem munkát (a szakmáimban természetesen), ott nem hívtak be sehova. Aztán édesapám közölte: nem fizeti az ott tartózkodásom (mert végeztem az egyetemmel és a szakmáimmal).

  Így hát hazaköltöztem, egy kis faluba, ahol munkalehetőség alig van. Elsősorban a fővárosra koncentráltam, de voltam állásinterjún pl.: Győrben is. A szakmámban összesen 12 helyen voltam interjún, meg néhány mást is megpróbáltam (pl.: Vodafone). De persze jöttek a kifogások szép számmal: legtöbbször a tapasztalat hiánya volt a gond (pontosan azt szerettem volna szerezni), a másik hogy messze lakom (hiába tudtam bejárni Budapestre, meg esküdtem hogy megoldom a lakhatást). Mindenhonnan kaptam az elutasítást. Utána jöttem ki.

  Jelenleg nem akarok családot, csak eszembe jut, hogy velem egykorúak mennyire előrébb tartanak mint Én, 5 év tanulás ellenére.

 • Gabor900
  @adocsalo-vallalkozo: Ez zseniális történet! 🙂 A Ladás eset után filóztam valamin… 🙂 Ezen: Mióta visszavonultam a nagyvilági élettől, és egy kis faluban élek (előre megfontolt szándékból), nyilvánvaló volt, itt az égvilágon semmi jól fizető munkához nem lehet jutni. Nem csak nekem, itt kb. senkinek. És ez fantasztikus! Máris nem zavar, hogy szegény vagyok, sőt. Itt ugyan kihez képest vagyok az? Na most, én ezt mostanra már élvezem, de ez más téma, csak kellett a köv. mondat elé felvezetésnek. Köv.mondat: Egyik nap arra eszméltem, hogy nekem itt már a büdös életben nem lesz új Macbook pro-m sem. 🙂 Zavart első körben, de hamar elmúlt! A legjobb az egészben, hogy innentől kezdve, hogy tudom nem lesz és elengedtem, végre eljutottam oda ennyi év után, hogy elmondhatom: Engem már egyáltalán nem zavar az ára! Tényleg! Most olcsóbb-e vagy drágább? Őszintén? Nekem tök mindegy. 🙂
 • Egyelőre minden rendben
  Egyáltalán nem érdekel az szja mentesség, ráadásul ezt speciel nem gondolnám hogy elvennék. (bár ki tudja).
  Azonban órákig tudnám sorolni az érveket hogy miért lenne rossz ha a jelenlegi balos ellenzék nyerne, de mivel ez egy pénzügyi blog, így nem teszem.
  Nagyon sokat foglalkoztam politikával is 1990-től visszanéztem parlamenti közvetítéseket, híreket, újságcikkeket dokumentumfilmeket, adatokat stb. Rengeteg balos és jobbos műsort is. 444, Atv, Telex, Partizán, Hír tv mindent végig szoktam nézni napi szinten. Ezek alapján mondom, hogy rendkívül káros lenne az országnak ha ez az ellenzék kerülne hatalomra.
  Orbán meg dehogy akár kilépni az EU-ból, sőt az EU-nak se érdeke ez. Tudom a DK már 18-ban is ezzel kampányolt, akkor is hazugság volt, most is az. Egyesült Európai Államokat viszont nem akar Orbán ez igaz (szemben a DK-val) és ez szerintem így is van jól.
 • axt
  Én az ilyeneket sosem értettem, és rengeteg sikerkönyv kezdődik valahogy így: “tizenévesként többet kerestem iskola mellett”. Hogyan? Miből? Honnan? Ehhez azért kell egy kezdőtőke, vagy legalább egy olyan családi kapcsolat, ami elindítja. Csak úgy a semmiből nem fog az ember nagy pénzt szakítani (legálisan biztos nem). Ha így lenne, akkor mindenki ezt csinálná. Nem vonom kétségbe e szavak igazságát, csupán arra próbálok célozni, hogy ez a tipikus ezerből egy esete. Sok ember már ettől a pár szótól elveszettnek fogja érezni magát, mert arra gondol majd, hogy milyen messze van ő az ilyen lehetőségektől. Persze, mindig azt mondom, hogy az ember önmagához meg a saját szüleihez mérje azt, hogy most hol tart, de sokan nem ezt követik.
 • axt
  Ezt már olyan sokszor leírták mások és biztos vagyok benne, hogy te is olvastad már: a devizahitelt úgy érte meg felvenni, és ezt már 2007-ben is lehetett tudni, hogy akár a 2-szeres törlesztőt is ki tudd fizetni. Ergo épeszű ember annyit vett fel, mint a maximális általa elviselhető törlesztőrészlet fele. Így történt, hogy én a mai napig a legjobb döntésemnek tartom a devizahitelemet, ugyanis a törlesztője sosem érte el azt a szintet, amennyi a forint hitelé lett volna, és lett egy lakásom. Természetesen én is feltettem az ügyintézőnek a kérdést, hogy mi van ha elszáll az árfolyam, amire ő azt mondta, hogy tuti nem fog, minden elemző azt mondja. Csak hogy én tudtam, hogy ő nem ért hozzá, mivel (figyelem, dobpergés) egy banki ügyintéző csak egy értékesítő. Meg hát a jövőt senki se tudja, na. Summa summárum, a te bajod okozója bizony te voltál, nem a bank.
 • axt
  @Pályakezdő24 Meglátásom szerint amikor azt mondják, tapasztalathiány miatt nem vesznek fel, ott konkrétan elhallgatnak valamit, amit kínos lenne kimondaniuk veled szemben. Lehet nem megnyerő a külsőd, lehet otromba vagy, lehet büdös voltál, nem tudom. Szerintem ezeket úgy tudod kiküszöbölni, ha elmész egy álláskeresési tanácsadóhoz, akinek fizetsz azért, hogy elmondja, mit rontasz el. A példáim szándékosan túlzóak, ne vedd őket magadra. Simán lehet hogy csak bátortalan vagy és ez nem tetszik nekik. Egy állásinterjún kell, hogy az embernek a tökei ott legyenek a lábai között.
 • Petike
  :aki olyan mentalitású, hogy toxikus itt a környezete, az külföldön is ugyanezt fogja megtalálni. Persze addigra már sokat áldozott az életből a külföldre, elismerni sosem fogja.
 • GeriHaliwell
  off topic
  Van önkéntes- és egészségpénztáram is, most szerettem volna nyilatkozni a 20%-os adóvisszatérítésről. Nagy nehezen megtaláltam, hogy hiába vagyok tag mindkét pénztárnál (nyugdíj és egészség) a NAV az csak az egyik számlámra fogja utalni a teljes visszatérítést? MI VAN???? Akkor miért van 2 pénztár? Csak én vagyok ilyen szerencsétlen, akit ez a probléma érint, mert elég sokat olvastam a témában, itt a blogon is, azt mindenhol leírták, hogy pelenkára hogyan tudom igényben venni, de ezt az APRÓSÁGOT sehol nem olvastam, csak most szembesülök vele az adóbevallásban.
 • Balogh Imre művezető
  Lassan megint ugyanolyan vágyott, nehezen elérhető tárgy lesz egy Lada, mint 15 éves korodban. 🙂 Egyébként pont azért, mert aki kölyökként vágyott rá, az most tart ott anyagilag, hogy egy még megmaradt szép példányt meg tudjon venni oldtimerként.
 • Hoppárézimi
  Ez teljesen jól működik. Le kell mondani dolgokról, elengedni, és máris nem zavar, hogy nincs. Magam is gyakorlom ezt. Nyilván családosként nem lehet mindenről lemondva kolostorba vonulni, de amennyire nem értettem ezt a filozófiát fiatal koromban, annyira magaménak érzem most. Ha már felmerült a szó: toxikus – az az eszme toxikus, amit a fogyasztói társadalom sugall: “Megérdemled, minden IS kell, az vagy, amit meg bírsz vásárolni, amit birtokolni tudsz, amit megmutathatsz, hogy a Tiéd.” Tul.képp tényleg. Csak az nem MacBook, meg e-Tron, hanem alázat, emberség, a közös jóért való erőfeszítések. Persze, tudom, lehet ezt úgy is látni, hogy ezek jó önnyugtatások a lúzereknek akik nem értek el semmit. Én azt mondom, hogy akit a mókuskerék nyugtat meg, az csinálja! Mindenkinek van feladata a világban, kinek ez, kinek az. Peace! 🙂
 • Gary

  Könnyű lett volna ennek a kritikának a méregfogát kihúzni, mégse tették meg:
  telex.hu/belfold/2022/03/03/eu-nato-torvenyalkotasi-bizottsag-az-ellenzeki-partok-alaptorvenymodositasi-javaslatat

  A három legfőbb érvet megkaphatnám azért?
  Őszintén kíváncsi vagyok, de épkézláb érvet a kormánypárt mellett legalább fél évtizede nem hallottam.
  Továbbá – csak hogy ne menjünk túl messzire – a benzinárstop példája nem elég bizonyíték arra, hogy talán annyira mégse “tudnak kormányozni”?
  Sikerült kicseszni mindenkivel, kutassal, autóssal, fuvarozóval és nagykerrel. Annyira szánalmas volt a vergődés, amit bemutattak + bizonyították, hogy ebben az országban a kiszámíthatóság egy vállalkozás számára sci-fi (ami azért szomorú).

 • ha_gumigyár
  Gyártás/termelésben dolgozom gépészmérnökként, totál be vannak kb 5 éve zuhanva a mérnöki bérek MINDENHOL,amin a Covid csak tovább rontott,hiszen az autógyárak+autóipari beszállítók leállása miatt rengeteg mérnök szélnek lett eresztve,amivel teljesen meg is szűnt a mérnökhiány,ami eleve már csak pislákolt a covid előtt is..
  Örömmel láttam,hogy mintha elkezdődne valami kis kilábalás,meg-megcsörrent a telefonom is állásajánlatokkal amire szinte már nem is emlékszem mikor volt példa utoljára.Aztán kitört a háború a szomszédban.Az autóipar teljes leállása várható.Nem lenne elég a karakter hogy hány autóipari beszállító multi fog az országban vele együtt bedőlni vagy leépíteni.Nehéz ilyen helyzetben abban reménykedni, hogy a sorra leépítő cégek viharában egy bruttó 200 ezerrel vastagabb papírt sikerül valahol aláírnom :DJön az”örüljek hogy egyáltalán van munkám” fejezet.Minden söt. látszik.
 • Pályakezdő24
  Ahogy a nicknevem is mutatja, úgy nem éppen a tapasztalt álláskeresésben. Ha pedig az ember nagyon akar munkát, akkor izgul, hogy hogy fog szerepelni. Emiatt akarva-akaratlanul is izgul, remeg a hangja, stb…

  Hogy mi lehet az oka, az nem derül ki sosem: lehet valóban a tapasztalathiány, lehet a képem nem tetszett, vagy mert hímnemű vagyok (a bér+TB. munkakörben 80% a nők aránya). Bár, benne vagyok ilyen csoportokban: ott is sokan panaszkodnak az elhelyezkedés lehetetlenségére kezdőként. Megkövetelnek hosszú évek szakmai tapasztalatát, ami nem minden esetben indokolt (egy kifizetőhellyel nem rendelkező cég számfejtését kb. bárki eltudná végezni egy hét után). Ez van, Magyarország ilyen: ha vannak kapcsolataid, akkor sokat szakíthatsz.

  De nem bánom: jól érzem itt magam Németországban, és talán jót is tettek velem, hogy nem vettek fel sehova. 🙂

 • én megmondtam
  Ehh látom bejött a családi ház projekt Miklós. 😛

  Melóst nem találni, vagy a költségek szállnak el túl gyorsan?

  Szuper melósokat találtam, nagyon jól dolgoznak és olcsón, de csak akkor fogom elárulni a telefonszámukat, ha itt már mindent megcsináltak. 🙂

  Egyébként hőszigetelnek, járólapoznak, kerti csapot kiásnak, lakatosmunka, kerítés, mindent megcsinálnak.

 • untermensch4
  Magam is inkább föderációt mint uniót szeretnék. De minden olyan politikus aki csak a tömegesen előforduló hülyék további hülyítésére alapozza a kommunikációját, nálam leírja magát.
 • Sasfiók

  Ne add fel, ha nincs más tagadd le a végzettséged s menj el árufeltöltőnek, amíg találsz valamit. Ismerősi körben, volt szaktársaknál is érdeklődj. Hasonló cipőben jártam mesterszak után (80-100 jelentekezés, ebből kb 3-4ből lett interjú), aztán egy 130 nettós (főváros, diplomás pozi, 2 beszélt idegen nyelv, 2015 utan) belemet is kidolgozós hely után találtam jobbat 2,5x annyiért, de 6 órában, amiről aztán szintén váltottam azóta. Frusztráló, depresszív időszak az álláskeresés, de ne add fel! Foglaljad le a fölös időben magad hobbival.

 • Zsu92
  @Pályakezdő24 majd tíz év múlva amikor válnak nem lesznek annyira előrébb, mint te:) A legtöbb embernek nem való a gyerekezés huszonéves korban. Te ezeket az éveket tanulásra, fejlődésre fordíthatod, gyerekkel az már ezerszer nehezebb. Szóval nehogy azt hidd, hogy te vagy rossz helyzetben. 12 állásinterjú nem kevés, de azért nem is sok. Talán érdemes megfogadni a fenti tanácsot és kapcsolatba kerülni egy recruiter céggel. Angolul tudsz, jól? Mert ha nem, akkor az bizony elég nagy mínusz, a makogást senki se díjazza.
 • János
  Sajnos, nagyon nagy szükség lesz a pozitív hozzáállásra a következő 7 évben!
  A globális pénzügyi közvetítő rendszer totális átalakulására számítok (jó esetben egy új Bretton Woods), reálisan nézve széles tömegek fognak sokkal rosszabb helyzetbe kerülni a következő években.
 • Joy
  A történet Volvós része kisgyermekes szülőként elgondolkodtat. Fiatalként szinte mindannyiunknak volt olyan húzása, amitől ma már égnek áll a hajunk, mégis egészséges, normális felnőtt, majd szülő lett belőlünk.
  Hogyan érdemes reagálni, egyáltalán kell-e, ha az ember gyereke az ő (középkorú) értékrendjével totál ellentétesen cselekszik fiatal felnőttkorában, úgy 18-20 évesen?
  (Ekkor én még azt sem tudtam elképzelni, hogy egyszer véget ér az életem, pedig a nagyszüleim már elhunytak.)
 • Okoska törp

  Szerintem 1/3 részben hibás az állam, a bank és a hitelfelvevő. Voltak perek, ahol kimondták, hogy a bankok tisztességtelenül jártak el, így a bankok felelőssége bizonyított a szememben.

  Az oké, hogy te ésszel vetted fel, de a jellemző az volt, hogy az vett fel CHF hitelt, akinek nem volt elég fizetése a forint hitelhez. Elvileg a bank emberek foglalkoztat azért, hogy felmérje a hitelképességedet és azt mérlegelve adjon vagy utasítson el hitelkérelmeket. Mint látjuk ilyen felelős viselkedés nem várható el a bankoktól. Ezért kellett az államnak mesterségesen belenyúlni a hitelpiacba és bevezetni a JTM korlátot.

 • Okoska törp

  Én sokszor láttam leírva, hogy lehet több pénztárad, és együtt max 150ezer és azt egy helyre lehet kiutalni.
  Miért lehet több? Mert ez egy szabad ország, ha az jó neked, nyissál többet 🙂
  Egyébként a nyugdíj és egészségpénztár számla teljesen más, abból lehet értelme, hogy mindkettőd legyen. Nyugdíj számlán te választhatsz portfóliót, mert hosszútávra gyűjtöd. Egészségpénztárban meg a pénztár fekteti be, ahogy jónak látja, hogy mindig legyen annyi likviditás, hogy ki is tudja fizetni a tagokat. 20+ éves nyugdíjcélra EP-ben gyűjteni emiatt rossz ötlet.
  Egyik évben utald erre, másikban arra. 🙂
 • Csutak
  – Csak arra a pénztárra tudod kérni a 20% kifizetését, amire történt befizetés az előző évben. Sztem itt lehet a bibi.

  A törvény azt mondja, csak az egyikre kérheted a kiutalást. Érdemes az egészségpénztárra kérni, ha ott is volt befizetés, mert onnan el is lehet költeni.

 • Zabalint

  Az egyén magáért, a bank magáért, az állami, illetve MNB szabályozás pedig a bankrendszerért felelős. Tehát ha hitelt akarok felvenni, először felmérem a saját kockázataimat. Olyan nincs, hogy megadják a hitelt, amit később bebukok, majd a bankra vagy az államra mutogatok, mert mielőtt ezen szereplők jóváhagyták volna a hitelkérelmemet, az átment a saját szűrőmön. A bank nem én miattam csinálja a hitelbírálatot, hanem azért, hogy a saját kockázatát kezelje, hogy megőrízze a likviditását és profitot tudjon termelni. Az állam pedig azért szabályozza, hogy a bank milyen feltételek mellett adhat hitelt, mert ha sok hitel egyszerre bedől, akár bankcsődökkel is, annak súlyos gazdasági következményei lehetnek az egész társadalomra nézve. Tehát ha valaki a bedőlt hitele miatt a bankra vagy az államra mutogat, az saját felelősséget hárít.
 • GeriHalivell
  mindkettőre volt befizetes, de közben a pénztár is megerositette, amit Miklós írt.
  azzal tisztában vagyok, hogy 150e a plafon, de arról tényleg sehol nem olvastam, hogy csak 1 helyre utalnak, de talán akkor csak én vagyok egyedül ilyen ufó, akit ez érint 😀 Valszeg az lesz, amit írtál. De a logikát sem értem, a munkáltatóm fizet a nyugdijpenztatamba, de akkor az ez után járó adó-visszatérítést a jelzáloghitel törlesztésre fordítom, komolyan nem értem :DDD
 • Kristóf

  Mondjuk ezt lehet hogy nem az ügyintézőtől kellett volna megkérdezni.

 • Zabalint
  Más megfogalmazásban:
  Utólag azon hőbörögni, hogy a bank tehet róla, hogy ilyen vagy olyan hitelt adott, vagy az állam, mert nem szabályozta, hogy csak akkor adjon adott összegre és futamidőre deviza alapú hitelt, ha az illető a forint hitel követelményeknek megfelel, olyan, mint ha korcsolyázol egy bányatónál, beszakad a jég alattad, majd utána bepereled a bányató tulaját vagy az államot, hogy nem írta ki, hogy ne korcsolyázz, mert nem elég vastag a jég. Vagy ha kiírta, akkor azért, mert nem állt ott egy őr, aki elzavart volna téged, mikor rámentél a jégre. Az a baj, hogy ennek az az eredménye, hogy inkább minden tavon megtiltják és akár kerítéssel, őrökkel meg is akadályozzák, hogy bárki korcsolyázzon, akkor is, ha épp elég vastag a jég.
 • Pályakezdő24
  Köszönöm. 🙂 Ma megyek állásinterjúra; nem életem munkája ez tény, de örülök, hogy lesz, és jó esélyekkel összejön.
 • Pályakezdő24
  Köszönöm. 🙂 Az elmúlt napok történései azt mutatják, hogy kezd jobbra fordulni a helyzet, legalábbis remélem.

  Nem, sajnos nem tudok angolul. Egyelőre a német nyelvet tanulom (Németországban elsősorban ezt forszírozzák), a német C1 után viszont elkezdem az angolt.

  Az angol nyelvvel van egy olyan problémám, hogy nem tetszik maga a nyelv; nem tudom miért, de nekem valahogy nem jön be. A német sokkal jobban annak ellenére, hogy nehezebb a nyelvtana. 🙂 Viszont a német után mindenképpen tanulom, hogy legalább egy tárgyalóképes angolt szerezzek szóban és írásban, de az elsőszámú Fremdsprache mindig is a német lesz. 🙂

 • untermensch4
  Gyakorlásnak menj el tét nélküli interjúra. Huszonévesen akkori barátnőmmel álláskeresés közben elmentünk egy biztosítási ügynök hirdetésére aki fullajtárokat keresett. Látta a fickó interjú közben hogy nem vagyunk hülyék tehát tudjuk hogy alkalmatlanok vagyunk ilyen ügynöki munkára, mikor már nem bírta tovább meg is kérdezte hogy mi az ábra? Akkor mondtuk neki hogy állásinterjúra gyakorlunk… 🙂 Kapcsolati tőkét tényleg tartsd karban. Egyik főnökömet hallottam hogy a két pályakezdő folyamatmérnökünket kérdezte hogy van-e ismerősük, volt évfolyamtárs pl az éppen aktuális pozíciókr. Ha lett volna akkor annál előbb csörög a telefon mintsem megjelenik bárhol a hirdetés… A “vannak kapcsolataid” a kevesebb mint egy éve diplomázott ismerősödet is jelentheti.
 • abc

  Ahogy Csutak is írja, csak oda mehet az adójóváírás, amire történt befizetés 2021-ben.
  Nálam a munkáltatóm kimaxolja az önkéntes nyugdíjpénztári befizetést, de direkt minden évben beutalok 1000ft-ot az egészségpénztáramba, és a 150 ezret már az EP-be kérhetem így.
 • Szikorszky
  Mostanában sokszor eszembe jut egy idézet. “Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. Weak men create hard times.” Már a covid első hulláma alatt is azon gondolkodtam, hogy melyik szakaszban lehettünk akkor és most is azon agyalok, hogy most melyikben vagyunk. Lehet most születnek az új “strong men”-ek?
 • Cluster

  használj rss reader-t, tudom nagyon old school, de hidd el megéri. telex-nek , index-nek van rss feedje, pont a cimszavak elegek, amit meg akarsz elolvasol.

  én ezt használom:

  theoldreader.com/

 • Sitty
  Nekem az jut eszembe, hogy az első munkahelyemről megyek haza a körúton gyalog, a Király utcánál mindenki fagyizik, én pedig egész nyáron egyetlen gombócot se tudtam venni. A fizetésem fele ment el a hármasban bérelt lakásra, ahol esténként asztal híján egy virágállványra helyezett deszkán dolgoztam. És körülnézek ma, sok évvel később, amikor mindenem meglehetne, ha akarnám. De nem akarom
 • axt
  Van igazságod neked is. A bankok is a nagy lóvét látták, nem a kockázatot. Alapvetően az a mondanivalóm, hogy ha valami nekünk fontos, annak nekünk kell részletesen utána járni, mert más nem fog helyettünk.
 • Belavoltam
  Arufeltolto? Ez vicc? Egy palyakezdonek minel hamarabb tapasztalatot kell szereznie a szakmajaban. Ameddig polcokat pakol, addig sem lesz neki ilyenje, ill. egy 8 oras melo utan vagy kozben allast keresni sem egy leanyalom. Megterhelo lesz eleg rendesen.
 • BalageHKK
  Off: van értelme, hogy az oroszok rubelben kérik a pénzt a gázért? Segíthet ez a rubelen?

  Semmi. Eddig eurót meg dollárt kaptak. Szerinted nem mindegy, hogy dollár jön be, vagy dollárért vesz valaki rubelt?

 • tumpara
  Off: van értelme, hogy az oroszok rubelben kérik a pénzt a gázért? Segíthet ez a rubelen?
  “Semmi. Eddig eurót meg dollárt kaptak. Szerinted nem mindegy, hogy dollár jön be, vagy dollárért vesz valaki rubelt?” – Kiszámoló

  Ezzel nem értek egyet. Ha a gázért rubelben kell fizetni, akkor Európának meg kell azt vennie, méghozzá az orosz jegybanktól, hisz más már aligha tart olyat. Ezzel keresletet teremt a rubelnek, gyakorlatilag megtámasztja azt, különösen, hogy közben az érte adott euró vagy dollár is gyengül. Vagy ez csepp a tengerben? Oroszország számára azért nem hiszem, jól jön az a rubel szabadesése közben. Tulajdonképpen feltalálták a petrodollár kisöccsét, a gázrubelt. Így Oroszországnak több rubele lesz és kevesebb eurója/dollárja, ez a nemzetközi kereskedelemben hátrány, viszont az a rubel többet fog érni. Mit hagyok ki a képletből?

  Azt, hogy mindegy, hogy dollár folyik be az orosz jegybankhoz közvetlenül, vagy előtte elad rubelt dollárért és azt utalják be, viszont akkor már nem fog dollárt kapni. Eddig kapott 100 dollárt, most elad 100 dollárnyi rubelt és kap rubelt. Így is, úgy is 100 dollárt kapott.

  Értelmetlen marhaság. Főleg, hogy Oroszország egyetlen komoly bevétele az eladott gáz és olaj és egyre kevesebben vesznek tőle.

  Még több gyógyszere elgurult a diktátornak, ennyi az egész.

 • jami

  Hallgatóként vmi biztosítós gyorstalpalót végeztünk el az egyik nyári szünetben. Jó pár évvel később aztán (amikor a lakáshitelkamatok durván magasan voltak) mégis lett egy ul szerződés – de amit lett alacsonyabb hitelkamat, abból ki is szálltunk.
  Dolgoztam vagy 3 napot (nem nevet) műszakban is egy gyárban – szó szerint belebetegedtem a helybe és a légkörbe.

  Fiatalon tényleg érdemes sokfélét csinálni (egyetemen belül akkor is volt több lehetőség, most eleve vannak ilyen EFOP pályázatok): veszíteni való kevés, energia sok, hatékonyság magas.
  Most már meggondolom jobban, mire megy el idő 😉

 • BalageHKK
  [orosz rubel] Az lehet talán az értelme, hogy mondhatja az orosz jegybank, hogy “kell rubel? Hát minálunk úgy van, hogy 2 rubel 1 dollár,” Aztán persze visszakapja ugyanazt a szart a gázért, de az árfolyamát ezzel feljebb tudja húzni, ami megóvhatja az összeomlástól a rubelt, ami amúgy nekik jó. (nem nekik drukkolok, ha nem lenne nyilvánvaló)

  Az ugye megvan, hogy az összes szerződés euróban van megkötve?

  Jössz nekem 100 millió euróval, az 50 millió rubel. Tessék, itt van az 50 millió rubel, amit töled vettem 100 millió euróért.

  Aztán ha nagyon comboznak és nem tudnak fizetni az európai vevők, akkor hirtelen összedől az egész orosz gazdaság, mert kőolaj és földgáz bevétel nélkül egy nagy nulla az egész. Még azzal együtt is elég halvány.

  Eddig a németek is el voltak kényelmesedve, most már ott is az a mondás, hogy el kell felejteni az oroszokat, mert egy megbízhatatlan banda. Most lőtte hasba Putyin az egész orosz, gázra és olajra épülő gazdaságot a következő legalább tíz évre.

 • Pályakezdő24
  Az velem is megtörtént, szinte pontosan ugyanígy. Annyi különbséggel, hogy Én és az akkori barátnőm el is vállaltuk a melót. Igaz, ott kezdett el igazán érdekelni a pénzügy, aminek köszönhetően vagyok itt a blogon is.
 • ok
  “Eddig kapott 100 dollárt, most elad 100 dollárnyi rubelt és kap rubelt. Így is, úgy is 100 dollárt kapott.”

  Te ezeket a marhaságokat saját magad találod ki?
  Biztos nem számít a rubel árfolyamnak ha valaki megveszi azt? Tuti csak brahiból erősödött a rubel és véletlen sem ez az oroszok célja vele…

  Anyám…. Mert attól erősödik ugye, hogy eddig először bejött a dollár, aztán lett rubel, most először megveszik a rubelt és nem jön be dollár.

  Kicsit gondolkodj…

 • Puffogok
  33 evesen se kutya, se macska, egyetlen tulajdonom az 1 milliot ero tizeneves auto, plusz reszveny, allampapir.
  Elegge minimal eletet elek, KATA keret kozel kimaxolva, a boltban/etteremben nagyjabol soha nem kell neznem az arakat. Ugyanakkor a lakas tema nagyon zavar. Hiaba keresek kozel 1 milliot egyedulallokent, ha folyamatosan egyre tavolabb kerul tolem a sajat lakas. Ordogi kor.
  Nekem a reality check akkor jott amikor ertelmisegi ismeros akirol azt hittem milyen jol el elmondta hogy most mar netto 250-et is megkeres (masodallassal egyutt). Kiszamolo olvasokent kezdett termeszetesse valni hogy az 1 millios fizu szinte szegyellnivaloan keves, aztan kicsit jobban korulnezek es latom hogy itt a megyeszekhelyen 10-bol 9!ember nem kap netto 300-at kezhez.
 • Coach reklám következik
  Klasszikus mondás, hogy mindenki a saját szintjén nyomorog.

  Nekem sokat segített pár alkalmas beszélgetés egy coach-al aki a saját problémáimat egy másik nézőpontba helyezte, így vagy kitaláltam a megoldást rá, vagy kiderült, hogy nem is akkora probléma mint gondoltam.

  Tudok ajánlani jót akit érdekel. (Nem! Nem pszichomókus, nem sarlatán, nem tanácsadó, és attól sem lesz senki kevesebb ha valakivel beszélget a problémáiról aki nem a felesége, férje, élettársa, szülei, kollégája)

 • tip
  habár ez csak csicskáztatásnak tűnik, de mindenesetre rákényszeríti az európaiakat, hogy a rubel kereskedését ne függeszthessék fel (hiszen maguknak is szükségük lesz rá).

  Most vakarja a fejét az orosz jegybank, hogy fogja teljesíteni a főnök új ötletét….

  Rubel kereskedését? Az orosz bankokat is lehet, hogy mind elzárják a piacoktól.