Mennyi vagyona van a magyaroknak?

2022-03-18
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Kijött az MNB felmérésének az előzetese a magyarok pénzügyi helyzetéről.

Nagyon sok érdekes dolgot megtudhatsz belőle, érdemes elolvasni, nem hosszú.

Néhány dolgot kiemelek belőle.

Elöljáróban a nettó jövedelem a különböző decilisekben. A legalsó 10%-ban 2020-ban a nettó jövedelem egy főre havi 45 ezer forint volt, a legfelső 10%-ban 343 ezer forint volt. (Ez a belinkelt felmérés a KSH felmérése, azt is érdemes elolvasnod.)

Érdemes ezt szem előtt tartani, amikor a következő statisztikákat olvasod. Idehaza fejenként és havonta 343 ezer forint nettó jövedelemmel te már a felső 10%-ba tartoztál 2020-ban. (Mivel a nyugdíjasok 18,3%-kal keresnek kevesebbet az átlagnál, nyugdíjasként 280 ezer forinttal szintén a Krőzus kategóriájába sorolhatod magad.)

Update: fontos az egy főre jutó jövedelem kifejezés. Vagyis egy négytagú családnál fejenként kell ennyi pénznek kijönnie. Nem azt jelenti, hogy 343 ezer forintos jövedelemmel te már a felső 10%-ban vagy, ha gyereket is nevelsz ebből a pénzből.

A magyarok alsó fele már a társadalmi minimum alatt él, vagyis el kell döntenie, hogy a mobiltelefonja egyenlegét tölti fel vagy egy szükséges ruhadarabot vesz abban a hónapban.

Kapcsolódó cikk:

Miért nem érzik magukat gazdagnak a gazdagok?

Ezt fontosnak tartottam leszögezni, hogy a jövedelem alapján a társadalom hetedik decilisébe tartozó magyar, aki a társadalom legalább hatvan százalékánál többet keres, még mindennapi anyagi gondokkal küzd. Ez segít értelmezni a következő adatokat. (Fontos, hogy az MNB felmérésében vagyon alapján sorolják be az embereket és nem jövedelem alapján, de azért a jövedelem és a vagyon elég szoros kapcsolatban van.)

A társadalom alsó húsz százaléka felett már a háztartások több mint 91%-a rendelkezik saját ingatlannal, a felső 10% kétharmada több ingatlannal is.

A 4 millió magyar háztartás kevés híján 4 millió gépjárművel rendelkezik. Mivel sok idős nem rendelkezik már jogosítvánnyal, így autóval sem, átlagosan minden magyar háztartásban van (legalább) egy autó.

A befektetések meglepően konzervatívok, még a leggazdagabbak között is csak 12% az, aki akár csak egyetlen darab részvénnyel is rendelkezne. Ezzel szemben viszont a fele rendelkezik bankbetéttel, ami közel nulla százalék kamatot fizet.

A hitelállomány szerencsére alacsony Magyarországon a környező országokhoz képest, ez a felmérésből is látszik.

A vagyoni egyenlőtlenség továbbra is nagy idehaza, a felső 10% rendelkezik az összvagyon közel felével, míg a társadalom alsó fele(!) mindössze az összvagyon alig több mint 10%-át birtokolja.

Ugyanez grafikonon:

Mi a vagyon a felmérés szerint? Minden, amivel rendelkezel, mínusz a hitelek.

Ezek alapján ennyire volt gazdag a magyar társadalom 2020-ban:

Ha neked van egy 65 milliós lakásod tehermentesen, te bizony gazdagabb vagy, mint a magyarok 80%-a. De 30 milliós ingatlannal is a hetedik decilis büszke tagja lehetsz.

S még egy utolsó ábra az életkor szerinti vagyonmegoszlásról:

További adatok a fenti linkeken.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram