Csak neked nem telik rá

Körbenézel az ismerőseid között és csupa nálad sikeresebb embert látsz. A facebook-on hol az egyik ismerősöd jelentkezik be Peruból, hol a másik Szingapúrból, a harmadik minden hónapban máshonnan ír valamit a faladra. Aki éppen itthon van, az is egy méregdrága étteremből tesz fel egy képet a csütörtök esti kimenője alkalmával.

A kollégádnak gyönyörű nagy háza van, medencével, szaunával, két autóval a dupla garázsban. Akárhányszor nála vagy, utána alig tudod magad tűrtözteni, hogy ne vágj te is bele egy ilyen szép ház vásárlásába. Ha ő meg tudta csinálni, te is képes vagy rá.

Ismerős az érzés? Akármerre nézel, mindenki sokkal sikeresebb nálad és látványosan előrébb tart a gyarapodásban, mint te. Sehogy nem érted, hogyan is csinálják. Annyit, vagy annyit sem keresnek, mint te. Ennek ellenére utaznak, házat vesznek, drága éttermekben esznek, te pedig örülsz, ha jól be tudod osztani a pénzed egész hónapra.

Tudod, a nagy titok az, hogy semmit nem látsz, csak a felszínt és a csillogást. Az emberek erejük felett igyekeznek utolérni a többieket a látszatban, miközben nem veszik észre, hogy egymást űzik bele a mókuskerékbe. Akiket utol akarnak érni, azok pont azért vettek drága házat és új autót, mert másoknak is az van.

Egy érdekes tanulmány szerint az emberek addig elégedettek a fizetésükkel, amíg úgy tudják, hogy a hozzájuk hasonló beosztású emberek ennyit, vagy ennél kevesebbet keresnek. Amikor megtudták (illetve azt hitték, hogy megtudták), hogy a kollégáik többet keresnek, egyből kevésnek tűnt az addigi fizetésük, miközben az egy fillérrel sem volt kevesebb mint akkor, amikor még tökéletesen elégedettek voltak vele.

Ugyanez figyelhető meg az egymás utolérésének kényszerében is. Azt érzik az emberek, hogy ők kevesebbet keresnek, mint a környezetük, hiszen azoknak mindenük megvan. Ezeknek az embereknek az önértékelésük csak akkor áll helyre, ha ő is eléri azt, amit a többieknél lát. Ezért bármi áron megszerzi azt, ami a másiknak már megvan.

(Az éretlen személyiség legbiztosabb jele, ha az ember önértékelése mások véleményétől függ. Mit mondanak róla mások, mit gondolnak róla mások. Ennek a függőségnek a kamaszkor végével ki kellett volna halni az emberekből, de a legtöbben halálukig sem szabadulnak meg ettől a kényszeres érzéstől.)

Tudod, hogy egy hazugság, amit látsz? Egy egyre nehezebben fenntartható álomkép, amit az emberek mutatnak magukról?

Tudod, hányszor kiderült tanácsadás alatt, hogy a doktor úr nagy háza és 18 milliós autója mögött csak adósságok vannak, a másfél milliós fizetés ellenére is?

Amikor a felsővezetőnek a hatalmas házban azt mondom, hogy ezt a kis két és fél milliós hitelt fizessük ki, azt a hatalmas kettő másikat meg váltsuk ki egy olcsóbb hitelre, erre mondja, hogy de miből fizetné már ki, amikor egy fillére sincs. Nem egészen kéthavi fizetését nem tudja felmutatni, helyette a fejét vakarja az egyre gyűlő hitelek miatt. De automata öntözőberendezés, medence, nagy ház, nagy autó van és természetesen az éves külföldi út is alap minden évben.

Nincs az a nagy ház és az az úszómedence, ami miatt úgy szeretnék élni, hogy másfél havi jövedelmemnek megfelelő hitel megugorhatatlan hegynek tűnjön az életemben.

Te azt látod a másik anyagi életéből, amit szeretné, hogy láss. A mögötte lévő egyre nagyobb fekélyt amíg tudja, takargatja a világ elől. Ő is, a szomszédja is és mindenki más is.

Én abban a szerencsés(?) helyzetben vagyok, hogy azt is látom, ami a színfalak mögött van. Hidd el, tényleg csak egy előadást látsz, amikor meglátogatod a rokonodat, vagy kollégádat a nagy házban a kertvárosban és megcsodálod a drága autóját a garázsban.

Szerinted mi lesz azzal az emberrel, akinek másfél hónapnyi fizetésének megfelelő hitel is fojtogatóan sok, ha elveszíti a munkáját vagy a munkaképességét csak pár hónapra? Akkor is szívesen lennél a helyében?

Nagyon nehéz dolog ellenállni a szirénhangok csábításának. Hiszen mindenkinek szép és drága autója van, nekem miért ne lehetne? Mindenki kiköltözött a kertvárosba, én is kapnék hitelt 20% önerő mellett, a fizetésemre adnának akár 45 milliót is. Ha más képes ennyi hitellel a felszínen maradni, nekem is menni fog. Nekem miért ne lehetne saját szaunám, másfél milliót csak ki tudok rá szorítani valahogy.

Emlékszel még a középiskolai kötelező olvasmányodból, hogyan lehet életben maradni a szirénhangok csábítása közepette? Tegyél viaszt a füledbe és ne törődj azzal, ki mit mond körülötted, vagy kösd magad a főárbochoz, mint Odüsszeusz, hogy nehogy kövesd az éneklőket a biztos pusztulásba.

Nincs olyan, csak a közmondásban, hogy meg tud maradni a káposztád, ha teletömöd a kecskéd hasát. Döntsd el, mit szeretnél.

Aggódni a hitelek miatt és a munkád elvesztése miatt a nagy házban, vagy nyugodtan és anyagi biztonságban élni egy sokkal szerényebb otthonban? Azon rágódni, miből élsz majd meg 75 évesen, vagy derűsen nézni a jövő elé, mert már akár 50 évesen is elmehetnél nyugdíjba?

Olyan nincs, hogy a drága dolgok kellenek, de a vele járó fejfájás és aggódás nem. Ezt sajnos csak csomagban árulják. De nemet mondhatsz a csomagra, nem vagy köteles átvenni.

Hidd el, te döntöttél jól, amikor az anyagi biztonságot választottad a gazdagság mutogatása helyett. Te nem az vagy, amid van és nem annyit érsz, amekkora háznak a törlesztőjét tudod fizetni.

Update: a cikk nem arról szól, hogy ne vegyél akár 40 milliós autót, vagy 300 milliós házat, ha van rá pénzed. Arról sem szól, hogy ne menj el nyaralni olyan helyre, amire futja a fizetésedből, ahogy arról se, hogy neked aszkétaként kellene élned. Ha neked valamiért ez jött le, érdemes lenne újra elolvasni. Neked lehet erődön feletti egy 8 milliós lakás megvásárlása vagy élhetsz a lehetőségeid alatt egy 400 milliós házban is. Nem mindenki hitelből vásárol, akinek 200 milliós háza van, nem erről szól a cikk.

Update 2: Sokan idetévednek a facebookról és nem feltétlen értik előzmény nélkül a cikket. Az ő kedvükért berakom az Akadémia első két részét, azt megnézve érthetőbb lesz a cikk.

 

Share

227 hozzászólás

 • Csabi90
  Én ezt mondogatom rengeteg ismerősömnek, de mintha a falaknak beszélnék. Kedvenc példám erre egy régi ismerősöm a szülővárosomból: külön laknak a barátjával a szüleitől, a lány bolti eladó, a barátja pék, havi 100-120.000 ft fizetés mindkettőnek. Egyiknek 3-as BMW, másiknak Skoda Fabia, cigizik mindkettő, kint vannak a városban állandóan, egyszer szoboszlói hétvége olyan hotelben ahol 2 éjszaka 80.000 forint, nyáron görög tenger, lakásban 300.000-es hiperszuper tv, mindkettőnek vagy 200.000-es telefon. Soha nem értettem, hogy ekkora fizetésből ezt hogy lehet megoldani(szegény családból való mindkettő). Aztán kiderült hogy a lány lopja a pénzt a multi áruház kasszájából ahol dolgozik. Ilyenkor kérdem, megérte? Pár évig nagylábon éltek, aztán persze kirúgták mikor kiderült, és a környéken valószínűleg takarítónőként sem kap már munkát ezután…
 • Gyenes Tamás
  Az emberi természetbe sajnos bele van ez kódolva. Tudatosan, kitartóan felül lehet rajta emelkedni, de nem könnyű.
  És ebben nagyon nagy szerepet játszik a párválasztás. A férfiember meg van róla győződve*, hogy akkor lesz sikeres a nők körében, ha azt a képet mutatja, hogy ő maga sikeres az életben, képes (komoly) erőforrásokat biztosítani a nő és a gyermekei számára. És ezért cserébe igen sok mindenre képes, mint ahogy a cikk is írja.
  *: és vajon miért van meggyőződve erről a férfiember? Mert a nők bizony ezt elvárják. Vajon hányan és hányan hallották már otthon az asszonyuktól, hogy bezzeg az XY-nék …
  Valahol nem baj ez, mert ez az emberi igyekezet hajtja előre a társadalmat, az erőfeszítések, amit megteszünk. Az, hogy közben az egyén akár tönkre is mehet benne? Ez benne van. Mindenki döntse el, neki mennyit ér meg ez
 • valaki
  Ne haragudj, de kasszából nem lehet pénzt csak úgy ellopni, ez egy nagy hazugság. Este szigorúan egyezni kell a bevitt termékek árának és a kasszában lévő pénznek. Ha nem egyezik, haza sem mehet, amíg azt ki nem fizeti. Vagy jegyzőkönyvezik, és vonják a fizetéséből. Egyszer meg lehet csinálni “véletlenül”, másodszor már nem…
 • Praetorian
  Gyakran nehéz megválasztani az arany középutat. A legtöbben azt hiszem amellett, hogy anyagi biztonságban szeretnék leélni az életüket, azt az életet közben élvezni is szeretnék. Keveseket vigasztal az, hogy x évvel hamarabb mehetnek nyugdíjba ha ügyesen bánnak a pénzükkel, ha az út ami oda vezet unalmas vagy keserves. Nyilvánvalóan kevesen is tudják betartani, és lehet nem is érdemes. Nyugdíjas korban az embernek már nincs energiája semmire, nem tud annyit utazni, gyors autót vezetni, a kalandokat amikre mindig is vágytak már soha nem fogják tudni átélni.
 • Hahota
  Alighanem a legtöbb ismerőseimnél jóval gazdagabb vagyok, elvégre az ország felső 2%-ába tartozok bevétel tekintetében. Facebook alapján pedig valszeg én vagyok a legszegényebb, hiszen egy darab kép van mindösze rólam, az is egy kis csárda jellegű étteremben készült a lakóhelyem szerinti városban. Sehol egy kép a Bahamákról, semmi “de kurva jó életem van” mutatás. Miért? Mert a sok bejövő pénzt a vállalkozásomba fektettem, ugyanis én arra költöm a pénzt, ami hozza a pénzt, nem arra, ami viszi. A tíz éves Volkswagenemet le kéne már cserélni, mert halódik, bezzeg a hozzám képest ötödannyit kereső emberkének új audija van…

  Régen én is bosszankodtam sokat, hogy 21 éves hülyegyerekeket láttam 20 milliós kocsikat vezetni, és mondom MIBŐL!?! Aztán az egyik ilyen “példaképemről” kiderült, hogy amúgy drogkereskedő, olajozott, ja ebből lett a penthouse meg a subaru impreza. X év a böriben az ár

 • Marcsi
  Kolléganőm Mercedes autóval jár, kb évente lecseréli ujabbra. Új telefon, műköröm, tetovált smink… Minden hónap végén hallgatom, mikor lesz már fizu, mert egy fillére sincs. Honap elején 2000 Ft körül vesz reggelit, napi több energia italt iszik, sokat cigizik és közben tőlem kérdezi, miért vagyok soher magamhoz, mert én viszek szendvicset, csak egy tizenx éves autóm van, nem iszom energia italt, nincs tetkóm és saját körmöm van, nem költők felesleges dolgokra csak azért, hogy lássák, megtehetem. Legutóbb hónap végén mikor kölcsön akart kérni pénzt, azt mondtam, na én bár soher vagyok, de sose szorulok kölcsönre, de ha spórol, ő sem fog minden hónap végén cigire pénzt kérni. Azóta nem áll velem szóba 🙂
 • Naugye
  Az arányokat kell megtalálni, vagyis azt, hogy vagyon tekintetében legyél erős pluszban. Ez minden társadalmi csoportnál más. Én azt mondom, egyszer élünk. Bár engem az ún. anyagi javak nem igazán érdekelnek, de szeretek utazni. A hasznosságot kell nézni, amikor költesz, illetve az anyagi egyensúlyt. Én pl. ingatlanban tartom elsősorban a megtakarításom, amit kiadok, adok-veszek, amikor jól lehet hozamot realizálni. Ehhez a pénzhez soha nem nyúlok költekezésre, mindig visszaforgatom. Ha majd nem ingatlanba, akkor másba. A tartalékon kívüli pénzből pedig érdemes élni, nem kuporgatni, mint egy fösvény. Én sok embert ismerek, akik életükben nagyon megfogták a pénzt, most pedig idősen már nagyon bánják, hogy nem éltek vele. Nem láttak világot, nem vették meg azt, amire akkor nagyon vágytak. Úgy vannak, most meg már minek.
 • Családfő
  Ez az 1501-ik cikk nagyon jól sikerült, teljesen leírja a jellemző emberi hozzáállást.

  Ahogy mondod, az éretlen személyiség jele az erőn túli költekezés csak amiatt, hogy kifelé jól mutasson. Mint ahogy az is, aki magas jövedelme ellenére sem tud 2-3-6 havi keresetének megfelelő hiteltől gyorsan megszabadulni, ha az praktikus.

  Zárójelben: szerencsére létezik az a réteg, bár kis egyedszámban, aki úgy él magas – illetve ez relatív, szóval inkább mondjuk úgy, hogy adott – életszínvonalon, hogy az nem csak a felszín, hanem a valóság, erős alapokon. Na, ők az érett személyiségek.

  Gyenes Tamás, nagy valóságot mondtál, viszont vannak normális nők is. Az olyanokkal érdemes kezdeni, mert az örök elégedetlenekkel sosem lesz boldog élete senkinek. Akkor meg minek.

 • Családfő
  Praetorian, Naugye, de hát ez a cikk nem arról szól, hogy ne élvezd az életet, kuporgass stb. Az a másik véglet. Nem ment át?
 • barna
  általános iskolai tananyagot kéne összeraknod.
  az állam úgy sem fog.
 • L70
  Már láttam munkahelyi leépítés bejelentését a nép előtt (nem, nem a minimálbéres rétegről beszélek, és csak azt mondták, lesznek elbocsátások), elég volt körbenézni az arcokon, kb a fele komplett sápadt halálfélelmet mutatott. Na azok közül mindnek vagy drágább lakása, vagy menőbb kütyüi, vagy drágább autója volt, mint nekem.

  Másik eset: valamiért elmaradt a beígért bónusz, és idegrohammal reagált, hogy most vele mi lesz, ő azt már rég elköltötte.

  Körülöttem a kollégák egy része úgy várja a fizetését, mint a messiást. Elég nagy korrelációt mutatnak az IPhone birtokos kollégák halmazával (többnyire még ki nem fizetett IPhone-ról beszélhetünk).

  Nem kell aszkétának lenni, de ráér az új ájfón majd akkor, ha már nem gond, hogy egy nappal később utalják azt a fizetést.

 • Tamas
  Ahogy mar paran leirtak elottem: arany kozeput. Szerencsere boven nem a letminimum kornyeken tengodunk: a havi fizetesem kb 20%-bol ketten kenyelmesen megelunk (elelmiszer + rezsi). Kb 5-10%-at koltjuk szorakozasra, muszaki cikkekre, meg amire epp kedvunk van, es kb 70%-at tesszuk felre.
  Mivel nemreg kisbabank szuletett, igy egy-ket-harom nyaralas most kimarad, es igy nagyjabol 4-5 ev alatt annyi megtakaritasunk lesz, hogy utana akar mar “nyugdijba” is mehetnek, mert a hozamaibol meg tudnank elni. Akkor leszek 40. Viszont mivel szeretem a munkamat, igy eszem agaban se lesz nyugdijba menni. 🙂
 • Kiszamolo
  Tamás, senki az égegyadta világon nem mondta, hogy aszkétának kellene lenned.

  Azt se mondta senki, hogy ne vegyél 40 milliós autót vagy 300 milliós házat, ha van annyi pénzed.

  Nyaralni nem elmenni is vétek, ha egyébként telik rá.

  A cikk egyáltalán nem erről szól.

 • Praetorian
  Családfő: átjött, én pont azt mondtam hogy sok esetben nehéz megválasztani az arany középutat.
 • boma
  @Tamas: Mivel foglalkozol? 🙂 Gratulálok ahhoz, hogy olyan munkád van, amit szeretsz és jól is fizet! Nekem – főleg az egyéni beállítódásomnak/felfogásomnak (spórolás) köszönhetően – viszonylag jól fizetőnek tekinthető a munkám, viszont épp a váltáson gondolkodom, mert a jelenlegi beosztás (túlórák, éjszakai munkák) sok időmet elveszi a családtól. Hiába vagyok a főnök által jónak mondott szakember és hiába jó a pénz is, most például belevágtam egy abszolút hiányszakma kitanulásába. Abból is lesz pénzem, szeretni is fogom a munkát és a jelenleginél sokkal több időt lehetek a gyermekemmel/családtagjaimmal!
  További sok sikert neked is! 🙂
  Kiszámolónak pedig gratulálok az 1501. cikkhez! 🙂 🙂
 • NAR
  Mit csinálok rosszul, hogy nemhogy csupa sikeresebb embert nem látok a környezetemben, hanem sikeresebbet is alig látok? 🙂
 • Mopusz
  Kollegáimnál minimum 2 külföldi út azaz nyaralás és sielés meg itthoni wellness hétvégék, takarítónő és kertész, de hitel a házon csak nekem nincs.
 • TT
  Azért az nem igaz, hogy a nyugdíjasnak már semmire nincs energiája. Persze ha egész életében egészségtelenül élt, akkor lehet, hogy tényleg lerobbant és nem tud mozogni sem, de azért vannak, akik ilyenkor kezdenek el utazgatni társaságban. Lehet, hogy nem a Karib-tengerre repülővel, csak a szomszédos országokba busszal, viszont azt nagyon kedvező áron, jó társaságban.
  A másik, hogy ha valaki azon kesereg, hogy életében miért nem költötte el a pénzt mindenféle luxusra, az még nem jelenti azt, hogy valóban rosszul döntött. Lehet, hogy anélkül a pénz nélkül most két nyugdíj között éhezne. lehet, hogy amiatt most egy hitelt nyögne, amit így viszont már rég törlesztett vagy fel se vett. Vagy lehet, hogy nem éhezne ugyan, de nem lenne semmi megtakarítása egy váratlan eseményre (hűtőszekrény, kazán meghibásodás), ami miatt aztán előbb-utóbb kellemetlen helyzetbe kerülne. Ez mindenkinél egyéni.
 • Attila9
  A szegényeknek és a középrétegnek a fizetésük a fontos.
  A gazdagok osztalékból, tőkejövedelemből élnek.
 • Matyko
  En ugy allok hozza ehhez a dologhoz hogy meg ha telne a 40millios autora akkor se vennek mert:

  1. Azt veszek amire szuksegem van, nem amire igenyem.
  2. Ha mind a 7milliard ember igy elne ezen a “magas eletszinvonalon” (nagy haz nagy auto) azt a bolygo nem tudna fenntartani.

  Pedig mindenki megerdemelne a jo eletet ,de most nincs ez igy ,ezert kene annak akinek most van ,lejjebb adni hogy legyen annak akinek most nincs.

 • magnes
  Itt a nyár. Mi belföldön nyaralunk a gyerekekkel, le is vagyunk nézve. Hasonló keresetű kolléga már a téli “nyaralást” tervezi egzotikus helyre, mert bakancslistán szerepel!
  Mi megtehetnénk, hogy elutazzunk egzotikus helyre, de nem tesszük. Míg látom, hogy lakás, kocsihitel, személyi hitellel a milliós nyaralást tervezik.
  Ahogy előttem leírták, az arany középutat kell megtalálni. Gondtalanul élvezni az életet!
 • Andris
  30 évesen visszafizettem a lakashitelt, van egy sajat ( nem hitelre vett) jól működő Opel Astra, megvan a picit több mint 6 havi tartalék. Van egy csodás családom két gyerekkel, és úgy érzem én vagyok a világ legboldogabb embere, amihez a pénzügyi függetlenség és anyagi biztonság nagyban hozzájárult:) és idén Sárospatak és Tisza-tó volt a nyaralás, és gyönyörű volt.

  Barátok nem értik, hogy hogyan tudtuk ezt elérni, mondtam hogy pénzügyi tudatossággal. Kiderult, hogy az egyiknek a felesége minden akciós ruhát megvesz, ezért nem tudnak félretenni, a másik a vadiúj kocsiját családi hitele vette, azért nem tud félretenni. Mi meg mondtuk, hogy minden hónapban az első a lakástakarék, utána a többi.

 • xkp0
  Attila9
  Ezzel valami olyat akartál valamit mondani, ami passzol az íráshoz vagy esetleg az egész blog mondanivalójához? Nem sikerült.
 • Maki verem
  OFF: @Valaki: stornózással lehet. Ha én mégsem kérem az árut, a kasszás visszaadja a pénzem, az áru ottmarad. Ha viszont a kasszás ír egy kamu stornószámlát, kiveheti a pénzt. Az áruhiány pedig majd jó sokára derül ki, akkor pedig a raktárost/árukezelöt veszik elő, kivéve egy pékségben, ott sokáig nem is tűnik fel általában.
 • Fogalmatlan
  Ismét egy jó cikk.
  Amúgy engem még az sem zavarna, ha valaki erőn felül költekezik, ha ehhez nem járulna legtöbbször elképesztő nagyképűség. Sokszor azt látom, hogy emberek kigurulnak a jelzáloggal terhelt (asszony nevén lévő) házuk garázsából egy lízingelt autóban az áruhitelből vett telefonjukkal a kezükben hitelkártyáról fizetett luxusnyaralástól barnultan és annyira gazdagnak hiszik magukat, hogy az arcuk alig fér ki a kovácsoltvas kertkapun, de ha azt mondanád egy ilyennek, tegyen le 1000 EUR-t az asztalra, már gondban lenne, mert a Bt-jének – ahol a 78 éves anyja a beltag – most épp nem annyira megy meg a rohadt NAV bírság ugye. De magamutogatás meg arcoskodás az mindig van. Ezzel kompenzálnak valamit, ami ugyancsak az éretlenség ismérve.
 • FoX
  Ez (is) egy nagyon jól eltalált cikk lett. Régebben nekem is okozott némi frusztrációt, hogy hasonló korú embereket sokkal jobb autókban láttam, meg jobb ruhákban. De szerencsére rájöttem, mennyire tipikussá vált nálunk a “mutass többet, mint amid van” életmód. Nagyautóba háromezerért tankoló szerencsés ifjak, meg a plázában virító, aztán pizzaszeletet kajáló műkörmös-ájfónos csajok. Csak lehessen fészre meg instára trendi képet nyomatni, mert mindjárt dél, és ma még nem posztoltak semmit.
  Ezekből lesznek az olyan érzelmi nyomorultak, akik ismeretlen embereknek dicsekednek azzal, amijük szerintük van. Mert az ismerőseiknek ugye már nem tudnak. Úgyhogy plázába járnak villogni, meg internetes fórumokra.
 • Topfly
  , sok olyan embert ismerek, mint te aki sokat keres, de nagyon keveset költ ,mert minden elköltött forint fáj neki és inkább befekteti. Ez sajnos elég messze van az arany középúttól. Az anyagi biztonság nagyon fontos dolog, de ettől az embernek egy élete van.
  Az anyagi biztonságon túl nagyon fontos még a sok szabadidő és az élmények gyűjtése, hogy a végén úgy érezzed tartalmas életet éltél.
  Ha kevés pénzed van el lehet úgy utazni Ázsiába, hogy 1-2 dolláros szállásokon alszol. El lehet akár úgy is utazni 4 évre, mint ez a magyar páros, hogy havonta egy magyar minimálbérnek megfelelő összeget költesz és közben bejársz 46 országot. 360fokbringa.hu/hu
  Tudom, hogy te közben ebben a négy évben sok pénzt, de minek, ha közben nem tudod élvezni az életet?
 • Topfly
  , miért kell hogy zavarjon ha valaki nagyképű? Az erőn felüli költekezésnek pont az a lényege, hogy az ember meg akarja mutatni mindenkinek, hogy ő ezt is meg tudja engedni magának.
 • antenna
  Ez a cikk remekül rímel a lottósra. A tipikus “semennyi nem elég” szemlélet. És ennek a mókuskeréknek soha nincs vége, önmagát gerjesztő folyamat. Szerencsére az ismerősi körömben ritka a túlkoltekezes, de van egy elrettentő példa, aki mindig a helyes irány felé terel: 2 diploma (egyik közgazdász), jó kereset, céges autó, saját lakás, külföldi nyaralások. Mellette állandó pénzzavar, nulla megtakarítás, ingatlan- és kártyahitel, mikor jön már a fizu. Ő kimaxolta az életszínvonala elinflálását.
 • szocske
  A minap Takás 30asnyugdíjas Szabolcs volt a millásreggeli vendége. Volt egy témába vágó rész a beszélgetésben. Szabolcs elmondta, hogy egy barátjával rendszeresen szörföznek, a barátja minden éven új felszereléssel, ő pedig egy ezeréves használtan vásárolt, viharvert, összeragasztott vitorlás cuccal.
  A barátja ledöbbent, mikor nyugdíjba vonult, hogy nem is gondolta, hogy ennyi pénze van, akkor miért ilyen vacak cuccal jár szörfözni.
  Remek példa szerintem, ennyit számít, a mindigmindenből a legjobb, legújabb, vagy megelégszem a régivel, cserébe nem kell (annyit) dolgoznom.
 • Zabalint

  Annyiban rímel, hogy itt is mindenki azzal foglalkozik, hogy mások mennyit költenek, miközben nagy mellénnyel hangoztatják, hogy mennyire nem érdekli őket…
 • Jóska Pista
  Én viszont imádom az erőn felül költekező embereket, ők hajtják a gazdaságot (aztán miattuk lesz majd a beszakadás is, amikor remekül lehet halászni)
  szóval belőlük lesz nekem jó jövedelmem. :)))

  Hajrá, vegyetek, fogyasszatok!

 • Lexa
  Amit hitelből vett valaki és nem fizette még ki, az még nem az övé, hanem …
  A banké, ha egyik napról a másikra a bank úgy kényszerülne dönteni, hogy kéri a hitelt (Kondratyev ciklus és hasonló okok miatt).
  Legyen akár 300 milliós háza vagy hogy fogalmaztál, csak adóssága ne legyen.
  Mostanában kezd olyan érzésem lenni, hogy a hitelbőségnek kezd vége lenni Európában.
  A leépítéseket (tömegest) már készítik elő a német nagy autógyártónál is odakinn, akik régebb óta itt vannak nálunk.
 • blckwht
  Az Intagram villantás sokat “segít” ezen a jelenségen. A netes/mobilos társkeresőkkel együtt. Aki használ ilyeneket, tudja, hogy a legtöbben (amellett, hogy menő egyetemre járnak/jártak), wannabe modellek, fancy felismerhetlen nevű pozíciójuk van és világutazók, emiatt kizárólag külföldön készült róluk kép a legszebb ruháikban.
  Ez már kevésbé tartozik ide, de természetesen kizárólag ugyanilyen látszatképben élőkkel ismerkednek, barátkoznak.
 • jami
  Én nem vagyok ilyen tudatos. Nagyon szeretnék többet, mint amennyire keret van és esélyem sincs a korai nyugdíjra. És elönt a sárga irigység, ha más kellemes nyaralásáról hallok, nem feltétlenül rossz egyfajta (nem nagyon nagy) felelőtlenség, szemben az én szorongásos tervezésemmel 😉

  Épp azon gondolkodom, hogy legyen-e cserépkályha vagy majd 1-2 tél múlva. Ha most, akkor kevesebb bútor, de nem beköltözés után jön a kályhás (csak az asztalos), viszont legkésőbb a tél felétől használható; a ruhák meg elvannak állványokon még egy kicsit, szellőznek 😉

 • brick
  Én biztosan naív vagyok, de valahogy egy ismerősömről sem feltételezem, aki jól él, hogy mindezt hitelből fedezné, inkább gondolok arra, hogy sok jut neki a “borítékba”. Van, akiről tudom is, hogy minimálbéres, de egy tetemesebb összeget mellé kap borítékban, így sajnálkozik is mindig. Hitelt nem is kapna. Én nagyon küzdök a fennmaradásért, nem nagyon jutok el nyaralni, igyekszem minden hónapban legalább 20.000-et félretenni, de volt már olyan hogy a dupláját sikerült. Fixen lakáskassza, illetve ezen felüli megtakarítás tanulásra fog menni illetve egészségügyi ellátásra ( fogorvos, szűrővizsgálatok stb..) mert sajnos hiába van állami ellátás, nem egyszer pórul jártam vele 🙁 Nekem ez a luxusom. Néha bánt, hogy ritkán jutok el fodrászhoz, nincs zselés körmöm, kevés ruhát veszek, de másik részről nyugtat, hogy nincs hitelem és az, hogy pl egészésgesen étkezhetek, arra nem sajnálom. Ez van.
 • Kiszamolo
  brick, nem minden gazdagnak tűnő ember képmutató, van, aki tényleg gazdag és tényleg van pénze 300 milliós házra.
 • jami
  Engem nem zavarnak a képmutatók, van nekik elég bajuk magukkal. Minket is körül szoktak csodálkozni, hogy hogyhogy (és itt sok minden jön) – én nyílt tekintettel mondom, hogy arra nincs pénzünk. És tényleg nincs.
  Épp lesz nagyobb hitelünk, meg tudnánk oldani, hogy ne legyen, de 10 éves távon ezzel sokkal jobban járunk.
 • realestate
  Minden szavával egyetértek a cikknek! Aki nem tudja helyén értelmezni az kb. el is mondta magáról milyen ember…

  Én – magyar viszonyok közt – kifejezetten vagyonosnak számítok, de még én is csak nézem ki/hol/merre jár és hogyan veri a taknyát facebookon meg a többin. Szerencsére ennyi idősen én már el tudom választani a sz@rt a víztől és már csak mosolygok ezeken, de az emberek 90%-a biztos nem és csak pörgeti magát hogy ő mit csinál rosszul, hogyan mutathatná ő is kifelé hogy mekkora király!

  Kedvencem amikor korábbi beosztottam New York-ból becsekkol meg posztol képeket, holott olyan csóringer hogy a TAKKO-ból öltözik meg kínaiból, albérletben él amióta felnőtt és a maga erejéből a büdös életbe nem lesz lakása (nulla szülői támogatás).

  Higgyétek el, én is szívesen elmennék az USÁ-ba egyet családostól, meg is tehetném simán mert van rá keret, de eddig más prioritások mentén éltem.

 • Milla
  Én ilyenkor azon szoktam gondolkozni, hogy lehet, hogy ők nálam jobban osztják be a pénzt? Azt hogyan lehet eldönteni, hogy nekem nem azért nem futja-e nagy házra, mert én csinálok valamit rosszul?
 • L70
  Rokon belép az ajtón, első mondata, hogy vettünk egy házat.

  Valóságban az önerő sem volt meg, ezért a szülők lakását is jelzálogosították (az ilyen viszonylag hamar ki szokott derülni családon belül). Mert ugye egy 3 szobás gyengébb környéken levő panelra se volt pénz, de a sorház az dukál.

  No comment.

  Pista

  Egyetértek, ha nem lenne ez a típus, akkor kinek adnánk oda a pénzünket kamatért / hozamért cserébe? Szükség van rájuk.

  Egyébként az aranyközépúthoz elég egy dolog, úgy hívják, türelem. Ha bármit csak 2-3-5-10 év múlva fogok elérni, attól az ugyanazt az értéket képviseli majd, legyen világjárás, vagy bármilyen megfogható tárgy vagy eszköz.

 • snasim
  Milyen hiányszakmát fogsz kitanulni? Én is váltáson gondolkodom, ezért kérdezem. A család nálam is a legfőbb szempont.
 • Robi
  Mar megint a videos mezesmadzag… Sosem fogjuk latni a tobbi reszt.. 🙂

  SAD! 😀

 • brick
  :)) igen.
 • Garbo
  Az én non plus ultrám a témában az az ismerősöm, akinek 5 gyereke van 2 feleségtől, de már a harmadik áldozattal él, pontosan tudom, hogy 350-nél többet nem keres, viszont az öt gyerek tartása ellenére (ami vagy megy vagy nem, de ez más tészta) neki a megjelenés napján kell a legújabb Iphone, de mindig. Áruhitelre. A Suzukiját most fizette ki, 0% önerő, 10 év hitel, így háromszorosában van neki a már semmit nem érő tragacs.

  Rá, és hasonló társaira gondolok mindig, amikor épp nem posztolok a facebookon a dolce vitáról semmit. És nagyon (!) jó érzéssel tölt el.

 • B
  Koszonom ezt a cikket!
 • Álmodozó
  Mi rendben vagyunk anyagilag, hitel nincs. Igyekszünk tudatosak lenni. Ennek ellenére rám hat a környező családok vélt vagy valós gazdagsága.
 • zs
  Egykori lakótársamnak közel fél milliós fizetése volt (ezelőtt öt évvel), de az egymilliós autóját hitelből vette meg.
 • Kiszamolo
  Robi, közelebb van, mint hinnéd.