Anyagi biztonság a nyaralás alatt

Nyaralni jó, új helyeket felfedezni és új emberekkel találkozni mindig élmény. A legtöbbször pozitív élmény, de sajnos van, amikor negatív.

Mivel lassan kezdődik a nyaralási szezon, néhány jó tanács, hogy a nyaralás lehetőleg jó emlék maradjon.

A helyi rendőrség minden erőfeszítése ellenére sokan akarnak meggazdagodni a gyanútlan turisták kifosztásából az egyszerű zsebtolvajlástól a kirabláson át a szofisztikáltabb csalásokig.

Ezen kívül érhet bennünket nem várt baleset vagy betegség is, ahogy a poggyász elvesztése, illetve az abból történő reptéri lopás is elég mindennapi esemény.

Hogyan tudunk ezek ellen védekezni vagy amennyire lehet, felkészülni a nem várt események kivédésére, vagy a veszteség minimalizálására?

– Ha több bőrönddel utazol, érdemes úgy pakolni, hogy mindenkinek legyen ruhája és tisztálkodási szere minden bőröndben, ha az egyik eltűnne, vagy napokkal később kapnád csak meg. Pakolj úgy otthon, mintha soha nem látnád viszont a bőröndöd. Drága és pótolhatatlan dolgokat soha ne vigyél magaddal a nyaralásra.

– Teljesen felesleges lakatot tenned a bőröndödre, csak magaddal tolsz ki, a reptéri tolvaj csak kinevet. Nézd meg ezt a videót, miért. Helyette vigyázz arra, hogy ne legyen semmi olyan érték a feladott bőröndben, ami vonzza a tolvajokat. (Pénz, műszaki cikk, drága parfüm, stb.) A befóliázás is segít, de felesleges drágán befóliáztatni a reptéren a bőröndödet, vehetsz magadnak sokkal olcsóbban fóliát még az indulás előtt a hipermarketben. Ne felejtsd el, hogy a visszaútra is vigyél magaddal fóliát.

– A drágának tűnő bőröndök vonzzák a tolvajokat. Inkább egy átlagosnak tűnő bőröndöt használj.

– Egyre gyakoribb, hogy a reptéren a csomagkiadás közben lopják el a bőröndöt, ez főleg a belföldi járatoknál igen gyakori, bár a nemzetközi járatokon az utastársak sem angyalok mindig. (“Jaj, ne haragudjon, nekem is ilyesmi bőröndöm van” Igaz, azt éppen otthon hagytam, csak egy bőrönddel jöttem, de kettővel akartam hazamenni.) Köss valami nagyon feltűnő szalagot a bőröndödre, amit messziről látsz, illetve olyan színű bőröndöt válassz, ami elüt a tömegtől. Legyél ott, amikor elkezdik kiadni a bőröndöket.

– Ne felejtsd el, a biztosító csak akkor fizet az ellopott tárgyaid után, ha rendőrségi jegyzőkönyvvel bizonyítod a lopás tényét. Ha komoly kár ért, ragaszkodj a rendőrségi eljáráshoz.

– Fénymásold le az útleveleket és digitalizáld is be és töltsd fel a saját tárhelyedre, mondjuk a Google Drive-ba. (Ilyen mindenkinek van, akinek gmail-es e-mail címe van.). Esetleg küldd el magadnak e-mailben a beszkennelt útleveleket, ha máshogy nem megy. Ha nem mész messze a hoteltől, csak a fénymásolatokat vidd magaddal, az eredeti útlevelek maradjanak a hotelszoba széfjében.

– A feltűnő ékszerek vonzzák a tolvajokat, akkor is, ha egyébként túl nagy értéket nem képviselnek. Ugyanez igaz a vastag pénztárcára is, akkor is, ha az mindenféle vásárlói kártyától, adókártyától és egyéb kacatoktól vastag csak. Érdemes mindezeket itthon hagyni. A könnyen megszerezhető női kistáskák is gyakori célpontok, túl könnyű őket levágni vagy letépni.

– Vigyünk bankkártyákat az útra készpénz helyett/mellett. Indulás előtt tudjuk meg, az adott országban milyen bankkártyákat fogadnak el és mennyire általános a bankkártyák elfogadása a kereskedelmi helyeken.

– Legyen nálunk több bankkártya, az egyik mindig maradjon a hotelszéfben vésztartaléknak. Az utcán is nálunk lévő kártyán ne legyen sok pénz és ne legyen túl nagy a napi limitje. (Ha ellopnák a kártyát, vagy csak a kártya adatait, vagy arra kényszerítenének, hogy vegyünk fel pénzt vele egy ATM-ből.)

– Védjük a mobiltelefonunkon lévő adatokat képernyőzárral, PIN-kóddal vagy egyéb módon, különösen, ha banki applikáció is van rajta. (Mivel a telefonunkat is ellopták, a mobilra küldött SMS sem ment meg minket a banki utalásoknál.) A böngészőnk által elmentett jelszavak idegen kezekbe kerülése sem feltétlen fog felhőtlen boldogsággal eltölteni bennünket. Ezért az összes tablet, notebook is legyen zárolva, amit magunkkal viszünk. Több mobilnál távolról tudjuk törölni az adatokat lopás esetén, ha ezt előre beállítottuk. Ha nem tudod, hogy kell ezt beállítani, vagy milyen applikáció kell hozzá, kérdezz meg valakit, aki ért hozzá.

Fontos telefonszámokat írjuk fel egy papírra is, ha eltűnne a telefonunk. Ilyen a helyi nagykövetség száma, de a saját anyánké is, ha haza kellene szólni neki, hogy küldjön pénzt. Ma már alig van ember, aki tud fejből akárcsak 10 telefonszámot is. Ha nem megyünk messze a hoteltől, ne is vigyünk mobiltelefont, vagy legalább egyet hagyunk otthon.

Válasszunk megfelelő utasbiztosítást. Ha elköltöttünk fél-egymillió forintot, vagy akár még sokkal többet is egy utazásra, ne ezen akarjunk spórolni. Egy hölgy velünk jött ki a legutolsó alkalommal nyaralni, de hetekkel később, nagy kerülővel ért csak haza. A hotelben rosszul lépett, nem vett észre egy lépcsőfokot. Olyan szilánkosra sikerült törnie a csontjait, hogy három hét után kerülővel, egy harmadik reptéren keresztül tudták csak hazaküldeni. (Feküdnie kellett szállítás közben is.) Ha nem volt utasbiztosítása, vagy csak valami alap biztosítása volt, akkor nagyon sok millió forintba került neki ez a nyaralás. Pedig ki sem tette a lábát a hotelből.

Még indulás előtt olvassuk el az utasbiztosítás feltételeit, mire fizet, mire nem, hogyan, hol és meddig kell bejelenteni a kárt. Ha bankkártya mellé kötött utasbiztosításunk van, olvassuk el a térítési limiteket. Ha kevésnek találjuk, inkább kössünk másik utasbiztosítást is. A bankkártya mellé köthető utasbiztosítások általában olcsók, pár ezer forint egy évre, de a legtöbb nem is térít túl sokat. A legtöbb esetben elég az alacsony limit, de például a hölgy esetében biztos kevés volt egy alap utasbiztosítás, amit általában a bankkártyák mellé lehet kötni. (Van olyan bankkártya, ahol választhatsz, milyen csomagot kérsz. Inkább kérd a drágábbat, ha Európán kívül utazol.)

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

179 hozzászólás

 • Meister
  És a bankodnak jelentsd be, hogy külföldön (és melyik országokban, pl atszálló reptéren) tervezed használni a kártyádat. Ez sokat segít, nem tiltják le.
 • Tibor
  @Master: na igen, en mar jartam igy, igaz halistennek nem a kartyaval “csak” a netbankkal… kint voltam Oroszorszagban es mivel a mobilnet ott baromi draga, az o geperol neztem be a netbankba. Persze itt meg besipolt nekik hogy egy eddig nem hasznalt eszkozrol jelentkezem be valahol az Ural melyen, hat letiltottak, aztan hivogathattam oket kintrol, de nem is voltak hajlandok feloldani csak ugy hogy uj kodot kuldtek postan…
  Raadasul apam netbankjat is en kezelem (mert o nem ert hozza), na az volt meg gyanusabb nekik (hozzateszem joggal), hogy en ott beleptem mikozben o meg a kartyajat bekesen hasznalta itt, egyszerre ket helyen meg ugye nem lehet….
 • Nagy Vonalakban
  Legyünk tisztában azzal, hogy mit nem szabad kihozni az adott országból (régiségek, korallok stb.).

  Nem sokkal az iraki háború után történt,
  hogy a barátommal egyéni szervezéssel a Közel-Keletre utaztunk (Szíria, Libanon).
  Rengeteg műkincset vásároltunk össze: föníciai ékszereket és szobrokat, római lacrimát és vázákat, asszír szobrokat stb.
  Potom áruk volt, és mi abból a szempontból nyugodtak voltunk, hogy ezeket mind üzletekben vásároltuk, ahol mindenről szépen lepecsételt igazolást adtak, amivel (szerintük) legálisan kivihetjük a tárgyakat az országból.

  Hát a nagy lósz…rt.

  A reptéren mindent elvettek, az útlevelünket is, majd egy hét múlva konzuli segítséggel és négyszázezer forint bírság befizetése után elengedtek.

  A műkincseket persze elkobozták.
  Nem volt egy olcsó út.

  Ha valaki egyszer a damaszkuszi nemzeti múzeumban jár, a kiállított tárgyak jelentős része az enyém volt…

 • A80
  Átszálláskor képes az össze bőrönd lemaradni a gépről, így inkább a kézipogyászba rakjad a tartalék fehérneműt. Vigyünk minél kevesebb elektromos kütyüt magunkkal, elég az okostelefon, esetleg még egy jobb fényképező, tényleg gondoljuk át, hogy van-e kedvünk utóbbit állandóan magunkkal cipelni, én már kicsit meguntam.
 • Vándorsun
  Én még azt tenném hozzá, hogy nem csak a tisztálkodási szerekre kell ügyelni, hanem a gyógyszerekre is. Még ha nem is lopnak a bőröndből, csak egy átszállásnál elkeveredik, nagyon ciki ha a naponta szedendő fogamzásgátló a bőröndben parkol egy átszállással korábban és csak két nappal később ér utol 🙂
 • Gondolkodj

  Ez bankfüggő, az OTP például tojik rá, viszont amikor Texasban vásároltam valamit a kanadai bankkártyámmal, a fizetés után 5 perccel hívott az ügyintéző, hogy a kártyámmal valaki Texasban tranzakciót hajtott végre, és tudok-e róla valamit.
  Ugyanez zajlott le Tokióban is, az OTP-t nem izgatta, Kanadát viszont igen.
 • szocske
  Európán belüli utazáskor sokan örülnek, hogy nincs szükség útlevélre, sokan nem is csináltatnak azóta.
  Nekem megér 10 évente 10ezer Ft-ot (ha jól emlékszem ennyi volt az ára utoljára), és mindig magammal viszem, persze nem egy helyen tartom a személyivel, így ha az egyiket elhagynám/ellopnák legalább van egy másik személyazonosító igazolványom…
 • Dani17
  Elkomplikáljátok a dolgokat. Ha az ember utazik, a poggyász csak teher.
  Ha nem férsz bele egy kis hátizsákba, amit kézipoggyásszal magaddal vihetsz a fedélzetre, aazzal nem csak a lopásnak teszed ki magad, hanem terként vonszolod az utad során.
  Ha nincs feladott nyűgöd, a biztosítás is tök fölösleges. Mellesleg szívesen olvastam volna egy olyan sort, hogy Európában járj az EU egészségbiztosítási kártyával. Másra nem is lesz szükséged!
  Még egy észrevétel, valami elírás lehet a szövegben: az a fél- egymilliós nyaralási keretösszeg a lúzerek terepe. Azoké, akik nem képesek repülőjegyet venni és szállást foglalni maguk.
 • százegy
  A bankkártyával az a probléma, hogy sok helyen 3-5% pluszt számolnak rá fizetésnél. Sok ATM-nél pl. Ázsiában maximalizálva van, mennyit tudsz felvenni. A pénzfelvétel is drága tud lenni, egyrészt sajnos a magyar kártyák többségénél magas a pénzfelvétel költsége, másrészt pl. Thaiföldön erre jön pénzfelvételenként 220 baht -kb. 1800 forint-. Emellett sok helyen csak kp-t fogadnak, illetve figyelni kell az “”adatlopásra”. Persze minden attól függ, mi az úticél. Nem kell feltünősködni, a “gazdag turistát” játszani, akkor erősen lecsökken a “támadás” kockázata. A bőröndöket dobálják, nem tőrödnek vele. A csilivili új fényes bőröndöket egy út alatt le tudják amortizálni, úgyhogy ne költsön senki ilyenre brutál összeget. Feladásra könnyített műanyag, keményfedeles Samsonite-ot használok, nem próbálták még feltörni.
 • vgaborka
  Repülésnél én a bőrönd cipzárját mindig ugyanoda húzom vissza (a felső sarok, ütközésig). Ha a kiadáskor látom, hogy máshol áll a cipzár, akkor tudom, hogy valaki felnyitotta.
  (Morbid jó tanács: repüléskor legyen a zsebedben az útleveled, ha lezuhanna a gép, akkor könnyen azonosítani lehessen a hullád. Én kérek elnézést.)
 • Barum Polaris
  Nem feltétlenül csak utazáshoz, de érdemes kiegészítő biztosítást kötni a kocsival rendelkezőknek is. Nekem van Casco-m, de pl. nem fizet vadkárra és nincs hozzá assistance. Évi 12000 Ft-ért egész Európára érvényes assistance biztosítás köthető, ami segítséget küld a lerobbant kocsihoz, ingyen trélert a legközelebbi szervízig, s ha kell az autó hazaszállítását, s az én hazajuttatásom is állja. Az európai vadkár biztosítás szintén 15000 Ft, s csak 10% önerőt vár el, ha vaddal ütközöm. Szerintem ez a kétféle biztosítás alap kell, hogy legyen a kötelező és a Casco mellett. És akkor már bátran lehet utazni.
 • Kiszamolo
  Dani, látom, nincs gyereked…

  Majd akkor megérted. 🙂

 • von Atrablò
  Jo cikk, jo osszefoglalas. Azert a feladott borondbe nem lesz konnyu ugy csomagolni, hogy ne legyen benne ertekes, a cigaretta mar elegge ertekes ahhoz, hogy ellopjak, foleg Franky hill-en. (Megtortent eset…)
 • Nagy Vonalakban
  Még egy jó tanács a hölgyeknek: arab országokba ne vigyetek szexuális segédeszközt….egyrészt elveszik,
  másrészt az olajmonarchiákban komoly büntetés és akár börtön is járhat érte…
 • Sicario
  Egyszer egy milliárdos barátommal mentünk Lhászába, ahol szőnyegeket vettünk. Két kamionnyit, úgy gondoltuk, hogy a magánrepülőnkkel kihozhatjuk a Kínai Népköztársaságból (mi végig azt hittük, hogy Tibet), mivel az eladó biztosított róla, hogy legális. Sajnos a kínai hatóságok megállítottak, és deportáltak mindkettőnket egy munkatáborba. 2 hónappal később szabadultunk, de 20 millió Ft kenőpénz kellett a börtönigazgatónak, hogy kiengedjenek. Megoldottuk, nem volt nagy gond, viszont sajnos a szőnyegeket elvették… Kiállították a Potala-palotában, szóval ha valaki egyszer ott jár, a szőnyegek java része az enyém és a milliárdos barátomé. Tehát csak óvatosan.

  A sofőrömnek és a házvezetőnőmnek van egy jó mondása:
  “Soha ne hozz ki olyan tárgyat az országból, amit tilos, mert meg fognak büntetni”

  Hát na, néha meg kell fogadni, ilyen rabszolgák tanácsait is 😛

 • százegy
  Dani17

  Rövidtávra jó a kézi, de nagyobb utazásra nem mindig. Mondjuk elmész esősebb északi részre, min. kell 2 tartalékcipő, ha nem akarod a lábad lerohasztani. Nagyobb utazásnál meg az ember szívesen hoz ezt-azt.
  Félmillió-egymilliós utazási keretösszeg a lúzerek terepe? xD Ennyi lazán elmegy teljesen saját szervezésben is, még az olcsóbb távoli helyeken is 3-4 hétre, pedig én mindig akciósan veszem a repjegyeket, szállást, helyi privát sofőröket bérelünk, stb.. Biztosítást pedig érdemes kötni, mert egy évre megér 5-10.000 forintot a kártya mellé is. Az EU-s egbizt. kártyánál van valahol önrész, van ahol előre ki kell fizetned a teljes költséget, majd utána igényelheted vissza. Van 10 millád félretéve egy ilyen előfinanszírozásos kalandra? 🙂

 • Balint
  Nem sokkal a Titanic katasztrófája után történt,
  én is jártam úgy bankkártyával, hogy letiltották, mert két-három nap alatt túl sok helyen votam a Balti államokban a Helsinki-Tallin-Stockholm partyhajón.
  de azért vettem egy menő rénszarvasos párnát kp-ból,
  amit szerencsére nem szúrtak ki a határon.
  pedig volt, vagy 3 eur.

  Egyiptomi nyaraláskor pedig “szerencsénk” volt. Az orvosi számlát viszont könnyedén visszaigényeltük az utazbiztosításunk révén. Aztán eszembe jutott, hogy a wizz kártyához is tartozik valami biztosítás, ami szintén fizetett, pedig legalább 3-4 héttel később küldtük a panaszt.

 • Gabor

  Mellesleg szívesen olvastam volna egy olyan sort, hogy Európában járj az EU egészségbiztosítási kártyával. Másra nem is lesz szükséged!

  Termeszetesen jo ötlet csak legy tisztaban azzal hogy az adott orszagban mik a törvenyek.
  Mo e szempontbol nagyon galans, ingyen van minden vizsgalat.
  Mas EU orszagban viszont van napidij, teritesi dij stb. Es az EU egeszsegbizt. kartyaval olyan feltetelekkel veheted igenybe a eü szolgaltatasokat mint egy helyi lakos (pl Mo-on maganorvos nem jatszik). Ha az adott allampolgarnak fizetni kell 50-100 EUR-t amiböl 2 honap mulva visszakap 30-t akkor rad is ervenyes ez..
  Biztositassal meguszod ezt a problemat.

 • Gabor

  Utlevel. Na ez tenyleg remek ötlet.
  Pl voltam Romaban es ott az audio guide-hez elkertek fenykepes igazolvanyt. Szemelyit adtam oda.
  Amikor mondtak hogy vege a napnak tessek kifaradni nem tudtam leadni az audio guide-t mert az ahol le kellett volna adni, az zarva volt. Helyette egy ott kijövö securitysnek magyaraztam el a dolgot elkerte az audioguidet es elballagott vele kb 200-300 m-t (mert mar bemenni nem lehetett, minden zarva volt) es kb 5-10 perc mulva hozta szerencsere a szemelyit. (mindenfele papir nelkül tehat kenytelen voltam megbizni benne)
  Na ekkor volt megnyugtato ha megse lenne meg, akkor irany a rendörseg, de az utlevellel meg hazajutok (utolso nap törtent ez!!!)
  2015-ben csinaltattam az utlevelet 5 evre 7000 Ft, 10 evre 14 000 Ft volt.

 • százegy
  Nagy Vonalakban

  Te vagy az oldal legnagyobb trollja, de jól nyomod!

 • naa
  Vonalakban: tudod, nem pont a segédeszközök miatt, de akar a fene arab országokba menni, én max. ha sok pénzt fizetnének érte, és akkor se hosszú időre…
  Semmi bajom vele, menjetek csak persze, majd lehet, hogy nyugdíjasként én is másként fogom látni, de egyelőre egy sör egy fa alatt jobban vonz…

  A műtárgyas sztorihoz: be is zártak arra a hétre, vagy útlevél nélkül, de valami szállodában töltöttétek azt a hetet?

 • százegy
  Soha ne vegyétek készpénznek az utazási irodák információit. Rendszeresen adnak el utazásokat hurrikán- és tájfunszezonra, felszámolnak nem létező költségeket. Mindig érdemes utánanézni a dolgoknak a neten, az egyik legjobb módszer az utazási csoportokban való érdeklődés. A Konzuli Szolgálat rendszeresen túloz, hogy probléma esetén előre moshassák kezüket. A világon szinte mindenhol élnek magyarok, a legpontosabb infókat ők adják -meg persze a “kint” élő bármilyen náció tagjai-. Érdemes az új úticélt mindig előre feltérképezni vagy a már “ismertről” aktualizálni az infókat. Nem kell semmit túlparázni, de mindig érdemes lehetőleg képben lenni. Sokan nem “készülnek fel”, ami komoly csalódást és anyagi veszteséget is okozhat. Készüljetek fel mindig az esetleges plusz kiadásra, nekem pl. nem egy ismerősöm lekéste a gépét, ilyenkor több százezer/fő is lehet a jegy.
 • Lasszo
  A youtube youtube.com/watch?v=gyqxEN0QZPc videó nem jó, közben törölték.

  “This video is no longer available because the YouTube account associated with this video has been terminated.”

  (Ezt az üzenetet is töröld nyugodtan, ha elolvastad.)

 • Szabolcs
  1. ha nem strandolsz, akkor javaslom, hogy legyen ruha alatti övtáskában az érték. A repülőn is, google haver: “money belt for travel”
  2. Nagy Vonalakban
  2018-05-02 at 08:41
  Szerintem a Damaszkuszi múzeum most nem túl népszerű uticél. 🙁 CITES-re sem árt figyelni, ha már vásárolgatsz… Inkább ne tedd, a műkics nagy sansszal átverés (vagy leszednek a gépről, lsd ami Veled történt), vagy kárt okozol (korall).
  3. régen volt egy kártyareklám, ahol a fiatal csajszi leugrott a hajóról, és vásárolgatott a butikban. A végén a fürdőruciból kivett kártyával fiztetett a megbabonázott srácnak. Na, ez lenne az optimális csomagméret 🙂 Amíg nincs erre módod, próbálj kézizni (1-2 napnyi ruhával minimum), és a nagy koffer tényleg csak a gyerekek miatt kelljen. 1 hét vagy 1 hónap, uannyi ruha kell. Mosni/mosatni lehet.
  4. travellers check: olcsóbb mint kártya, biztibb, mint cash. Macerásabb, az tény.
 • kritizátor
  “arab országokba ne vigyetek szexuális segédeszközt”

  Komolyan: van aki megutaztatja???

 • Garbo

  Saját szervezésben sem akarsz kijönni félmilla alatt két hétre egy jobb helyen, jobb hotelben, nem fapadossal, nem charterrel, stb.

  Vagy ha családos vagy.

  Egyebekben igény kérdése. De fogadjuk el, hogy sokan nem szeretnének 4-5, de inkább 5 csillag alatt utazni, pihenni, mert otthon sincs rosszabb színvonal. Ezen a szinten maximum 800 ezer helyett 500 ezerbe kerülhet nagyságrendileg, és annak örülsz. Persze, én is “kihozom” fejben ugyanazt a nyaralást sima kézipogyival, fapaddal, apartmanban/kispanzióban/alacsony színvonalú szálláson és a többi nagyon olcsón. De nem veszem igénybe, mert nem akarom.

  EUban meg mindenkinek legyen EU-s ep kártyája.

 • Zabalint

  Azért vannak olyanok is, akik egyrészt nem ugyanabban a koszos ruhában akarnak lenni az egész nyaralás alatt, sőt még olyan emberek is akadnak, akik valamit csinálni is akarnak, amihez másféle ruházat, cipő, felszerelés kell.
 • PöLö
  “Fénymásold le az útleveleket és digitalizáld is be és töltsd fel a saját tárhelyedre, mondjuk a Google Drive-ba. (Ilyen mindenkinek van, akinek gmail-es e-mail címe van.)”

  Ez csak az én szememet csípi? Meglehet, nagyon régimódi vagyok, de egy sor személyi adatomat meg az igazolványok másolatait a minap kinyomtatva, sk. vittem be az ügyvédnek, mert a kényelem, meg a gyorsaság nem minden. Ne kínáljuk már fel tálcán minden adatunkat illetéktelenek meg a Nagy Testvérnek!

 • Sandokan
  Polaris Ez a fajta autós assistance biztosítás melyik biztosítónál van. Nekem motorra kellene és nem egész évre, csak max 10 napra. Egy bajom van, hogy a motorom 10 évesnél régebbi, és egyenlőre még nem találtam megfelelő biztosítást. A régi biztosítómnál csak 10 évesnél fiatalabbat biztosítottak, az újnál pedig nincs motorra. A választ előre is kösz!
 • hashmax
  , nem gondolom, hogy igaz lenne, hogy a fél- egymilliós keretösszeg a lúzerek terepe.
  Saját példámból indulok ki, idén Tokióba megyek három hétre nyaralni, mindenből majdnem a legolcsóbbat választottam, magamnak foglaltam. Így jött ki csak az utazás és a szállás 600.000 Ft-ra. Ebben még nincs étel és programok.
 • Donat
  Nálatok mukodik a video linkje?
 • Gabor
  @PöLö
  Ez csak az én szememet csípi? Meglehet, nagyon régimódi vagyok, de egy sor személyi adatomat meg az igazolványok másolatait a minap kinyomtatva, sk. vittem be az ügyvédnek, mert a kényelem, meg a gyorsaság nem minden. Ne kínáljuk már fel tálcán minden adatunkat illetéktelenek meg a Nagy Testvérnek!

  Viszont ha elveszted az igazolvanyt akkor mit kerdeznek altalaban?
  Az igazolvany szamat, amit az ember nem mindig tud fejböl. Meg oke, hogyan igazolod magadat a rendörsegen irat nelkül? (Igen a bankkartya se rossz ötlet , de sok ember a penztartcaban tartja a szemelyit… Amire no comment) Ekkor egy masolat is azert sokat segit a dolgon es nmegkönnyiti a dolgot, hogy kiallitsanak egy papirt amivel felengednek a repülöre.

 • százegy
  hasmax

  Hasonlót írtam, csak nem jelent meg. Lazán elmegy 500.000-1.000.000/fő mindennel együtt urizálás nélkül is, saját szervezéssel. Egyébként meg mindenki olyan színvonalon nyaral, ahogy akar. Nem vagyunk egyformák. Az EU-s egészségbiztosítási kártyánál meg van valahol önrész, illetve több helyen utófinanszírozású. Az utazós csoportokban gyakran jönnek elő ezek a “magabiztosak”, hogy segítsen már valaki nekik. Aki utazgat, annak min. legyen egy bankkártyás biztosítása.

 • Zabalint

  Azért kíváncsi lennék, mi az ami 5 csillagos szállodában van, de egy apartmanban nincsen, és otthon megszoktad. Akárhogy nézem, a 4 és 5 csillag feltételei olyan szolgáltatások, amelyek nagyon-nagyon kevés embernek vannak otthon, és minimum 2-3 háztartási alkalmazottat feltételez. Azt értem, hogy emellett jellemzően a 4-5 csillagos szobák nagyobbak, jobb a minőség is, de a hangsúly a jellemzőenen van, mert csillag nélküli szoba/apartman is lehet jobb, mint egy rosszféle 4 csillagos.
 • ger
  “felesleges drágán befóliáztatni a reptéren a bőröndödet, vehetsz magadnak sokkal olcsóbban fóliát még az indulás előtt a hipermarketben” – ezért a mondatért jöttem 🙂 plusz hozzátenném, hogy ha megfeledkeztél erről, akkor a reptéren az érkezési oldalon, a váró mellett van egy hagyomás multi áruházlánc kisker üzlete normál bolti árakkal, ott is meg tudod venni és a reptéren befóliázhatod magadnak
 • naa
  @Pölö, mindent tud a google (meg a facebook) rólad amúgy is, jóval többet, mint amit az igazolványod másolata ér, hidd el, szerintem nem érdemes ezen pörögni.
  Vagy te kizárólag VPN-en keresztül nyomod, minden böngészés után kipucolod az előzményeket, cookie-kat, stb.?
  Átlagos esetben nincs igazán mit rejtegetni úgyse, a Nagy Testvér max. reklámokkal bombáz, amik még az ő levelezőjében is külön fül alá szelektálhatók…

  Persze aki pl. korrupt politikus, az figyeljen oda, de őket meg nem sajnálom… 🙂

 • Andru
  Dani17:
  Van, aki nem szeret hátizsákkal utazni. Nem lúzer, hanem más, mint te.
  Van, aki nem fiatal már és nem a legolcsóbb megoldásra hajt. Nem lúzer, csak nem olyan, mint te.
  És van, aki egyszerűen nem spórol a nyaralás alatt, mert nem és kész. Na, ez vagyok én 🙂
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Aki paranioás a felhőtárhellyel kapcsolatban, az válasszon olyat, amelyik úgy titkosít, hogy az üzemeltetők sem tudják visszafejteni (zero knowledge encryption). Pl. a magyar fejlesztésű Tresorit.
 • Ákos

  +1
  😀
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Aki paranioás a felhőtárhellyel kapcsolatban, az válasszon olyat, amelyik úgy titkosít, hogy az üzemeltetők sem tudják visszafejteni (zero knowledge encryption). Pl. a magyar fejlesztésű Tresorit.
 • BélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaJózsiBélaBélaBélaBéla
  @PöLö

  A szexualis szokasaidat, kis titkaidat, bongeszesi naplodat nem az utleveled es a szemelyid orzi… Rossz ordogtol felsz.

 • Nagy Vonalakban

  “…be is zártak arra a hétre…?”

  A reptéren a katonai parancsnok felajánlotta, hogy az egyikünk vigye el a balhét, mert így jobban járunk…mivel minden az én ötletem volt, elvállaltam, de először megkérdeztem, hogy mire számíthatok: 5-10 év börtönre…
  Ez ugye 2004-ben volt, az iraki háború után Irakot gyakorlatilag szétlopták, ezért nagyon buktak a műkincsekre.
  Úgyhogy a haverommal megegyeztünk,
  hogy ő hazautazik, gondoskodik a családomról, én meg elviszem a balhét.
  Ő pár nap után hazament, a konzullal még előtte felvettük a kapcsolatot, aki szerencsére egy nagyon profi és nagyon segítőkész ember volt, nyugtatgatott: semmi gond nem lesz, lazítsak, menjek moziba :):), nem lesz semmi gáz.
  De azért a végén csak lecsuktak,
  két és fél órát töltöttem bilincsben, aztán elengedtek.

  Egy hét szálloda, két és fél óra börtön.

  Lehetett volna rosszabb is….

 • nyman
  Utazasi biztositas nelkul mar fiatal(abb) koromba sem indultam el.

  Bankkartyak, hitelkartyak melle is jarnak, de oda kell figyelni az ertekhatarokra. Egy 5-10 millios keret egy kisebb problemanal is ki tud merulni.

  Ha kocsival megyek -oda mondjuk jellemzoen kb. 1000 km-ig – akkor fontos az autos asszisztencia. Ha repulovel, akkor a jarat v. poggyaszkeses.

  Huszoneve meg utazasi csekket vittem, de meg volt ahova tiz evvel ezelott is.

  Vannak bankok, amik devizaszamlahoz is adnak bankkartyat, illetve arra is van lehetoseg, hogy a kartya mogotti szamlat valtogassa az ember, igy elkerulve a az atvaltasi veszteseget. Ertelem szeruen ezek csak a fobb valutaknal mukodnek.

 • Családfő
  Egy korrekció javaslat: a feladott bőröndre hasznos a lakat. Nem a lopás ellen, hanem a véletlen kinyílás vagy nyitva hagyás elkerülésére. Ha TSA approved a lakat, akkor még a sűrűn turkáló amcsik is szépen visszazárják a lakatot.

  Sandokan, akár az Autóklubot is megpróbálhatod.

 • Garbo

  Tudtam, hogy belekapaszkodik valaki a példába. Igen, sok minden lehet. Meg sok minden nem. Meg mindenki másképp nyaral. Meg nem érdekel, hogy jellemzően ki, hogy s mint. Mindenkit a saját igénye, nívója, szokásai mozgatnak nyaraláskor kb. 100%-ban.

  Amúgy meg értsük már a példát, könyörgöm, és ne próbáljuk meg egy trivialitással cáfolni, ha nem az a lényeg.

 • Dr. Jones
  Nagy Vonalakban:

  Te is olvastad Andersen meséit? 🙂

 • százegy
  Zabalint

  A tömegturizmusra szakosodott 4-5☆-os szállodák túlnyomó többsége csak papíron az. Egy “valódiban” 100.000 környékéről indul egy kisebb szoba. Én egyszerűen nem kedvelem ezeket különösebben, mert személytelenek. Valakinek meg ez nyújt biztonságot, azért megy oda.

  Nagy Vonalakban

  A helyedben írnék egy könyvet, “Miként pukkasszunk kispógárt, avagy Münchausen báró reinkarnálódott” címmel.

  ger

  Ez jó ötlet, mert a cigizés miatt télen kijárkálok, a kabátot meg be kell dobni. Eszembe se jutott -bár otthonról is lehet vinni-.

 • Volfszkin
  . Jones
  Szerintem a ki nem adott kéziratait vette meg (a közel-keleten) és abból szemezget.

  De sajnos arról nem ír, hogy volt-e utasbiztosításuk.

 • Nagy Vonalakban
  . Jones

  A damaszkuszi bíróság pincéjében van a börtön, ahol az előzeteseket tartják.
  Lemész a lépcsőn, lent áll két őr, náluk van a börtönnapló.
  Keresd meg 2004. november tizenvalahanyadikát (előző héten halt meg Arafat, az egész ország tele volt plakátolva a fotóival).
  Ott találsz egy magyar nevet, tizennégy karakter.
  Na az vagyok én.

  Utána térjünk vissza erre az Andersenre, oké?

 • Nagy Vonalakban

  “…Egyebekben igény kérdése. De fogadjuk el, hogy sokan nem szeretnének 4-5, de inkább 5 csillag alatt utazni, pihenni, mert otthon sincs rosszabb színvonal. …”

  Ugyanezt akartam írni…