A Paypal mondjon le

Az új aranybánya, amivel le lehet húzni a fogyasztókat, a pénzváltás. Ha a bankkártyádtól eltérő devizában vásárolsz, mindenki át akarja váltani a pénzedet, méghozzá nagyon durva árfolyamon.

Nagyon vigyázz, ha  mondjuk az Amazon-on vásárolsz (cikk itt), mert 330 forint feletti euróárfolyamba futhatsz. Ugyanez igaz, ha hagyományos boltban vásárolsz külföldi bankkártyával (cikk itt), de ezt a piszkos trükköt játssza a Paypal is.

Nem is akárhogy.

Hiába állítod be, (így csináld) hogy ne akarja váltani a devizát, bízza a bankodra, újra és újra bepróbálkozik.

Utoljára tavaly év végén állította vissza mindenkinek, hogy mégis inkább ő váltaná a devizát.

Több e-mailt kaptam mostanában, hogy panaszkodtatok, megint a Paypal akart váltani a beállítások ellenére.

Tegnap én is belefutottam ebbe. Dollárért vásároltam Paypal-lal és forint összeget írt, a szokásos hasbaakasztós árfolyammal. Át kellett állítanom vásárlás előtt, hogy a bankom váltson pénzt. Ha nem figyelek, 300,5 forintért számolta volna a dollárt, így a bankom váltott 286,25 Ft-os árfolyamon. Minden egyes dolláron 13,75 Ft-ot buktam volna, ha nem vagyok résen. (Onnan jössz rá a lehúzási kísérletre, hogy a vásárlási összeget forintban látod.)

Úgyhogy figyelj oda, mert a Paypal újra és újra meg akar kopasztani, ha nem vagy résen.

Share

45 hozzászólás

 • Bujtor Károly
  Szerintem a folyamatos odafigyelést soha nem fogjuk megúszni: se a PayPalnál, se a kártyás vásárlásoknál, de még készpénzes vásárlásnál sem.
 • T
  Tavaly egy jó darabig nem is tudtam átállítani váltási módot (az ebay-en megjelenő PayPal-os felugró ablak hibát dobott, ha megpróbáltam), úgyhogy írtam nekik egy rendes káromkodós üzenetet. Nem gondoltam volna, hogy foglalkoznak vele, de kulturált választ kaptam, amiben kérték, hogy ilyen hangnemben ne írjak, de azért adtak 5USD jóváírást. Azóta egyébként gond nélkül tudom állítani a váltást, bár mostanában valóban újra és újra át kell állítanom, mert alapból a saját árfolyamuk van beállítva.
  Aki esetleg nem tudná: hogyha a kártyaszámod megjelenik, hogy “Exchange rate: 1.00 HUF = £0.00”, akkor az alatt lévő “Change” feliratra kattintva lenyílik a rögzített kártyák listája és ott az árfolyamra kattintva lehet kiválasztani a “Your card issuer’s rate” opciót.
  Egyébként szerintem már azért is megérdemelnének egy pár millió eurós büntit, mert nem írják ki rendesen az árfolyamot (ld. 0.00).
 • Kump
  Az előző átállításánál én megreklamáltam a paypal-nál, kaptam is 10x akkora kártérítést mint amivel lehúztak (szerintem nem nézték át tételesen hogy mely vásárlásokat érintette).
  Most viszont már az e-mail reklamációs felületet is eldugták, ahol már nem is 1-2 napon belül hanem talán majd 1 hónapon belül válaszolnak, ha egyáltalán megteszik…
 • névnélkül
  Melyik bank vált ilyen jól?
 • Kiszamolo
  Gránit. Tényleg nagyon jó az árfolyama.
 • ply
  Reklamálni kell. Egy fél éve én is belefutottam ebbe, a Steam-ről vettem egy leárazott pár eurós játékot. Százegynéhány forinttal húztak csak le, de eldurrant az agyam, és megreklamáltam. Elnézést kértek, és jóváírtak 20 eurót. 🙂 Nálam ugyanis nem “visszaállították” a beállítást, csak leszarták. Ezt a válaszlevelükben is elismerték, természetesen technikai hiba történt.
 • gd1234
  Ha már paypal, akkor pont ma jött ki egy cikk, miszerint ha 18 évnél fiatalabb voltál, amikor regisztráltál paypal-re, akkor vigyázz, mert szó nélkül kitiltanak akár 10 év után is és 180 nap múlva kapod csak meg a pénzed:

  medium.com/@iDemonix/paypal-is-still-one-of-the-worst-online-examples-of-customer-service-42f3c13f6cd0

 • tromsö
  Nekem is átrakták – immár harmadszor is – a nyavalyások ……. :(((

  Asszem azt fogom csinálni, amit itt fentebb írtak : a következőnél úgy hagyom és keményen megreklamálom.

 • ügyvéd

  Szűklátókörű, smucerák alakok vagytok 😀 😀 😀 (= ezek itt a VIGYORJELEK ! )

  Ne sajnáljátok a pénzt a Paypal-tól, ebből lett a Tesla, a SpaceX, a Solarcity, és a Neuralink is. Ennyivel igazán támogathatjátok a haladást 😀 😀 😀

 • Alfa
  Semmi szüksége szerintem az átlag usernek PayPal-ra.
  Egy köztes számla mindig extra költség.
  Kuka.
  Ennyi.
 • ügyvéd
  @Kiszámoló

  A Paypal mooonnyon le helyett, a sz….n sünt szerintem sokkal kifejezőbb 😀

 • Homeropata
  Ezzel kapcsolatban elgondolkodtam. Vajon van nemzetközi fogyasztóvédelem, vagy legalábbis eu-s, amelyiknél be lehet az ilyet panaszolni minden alkalommal, mikor bepróbálkoznak? (Egyébként nekem is vissza kellett állítani újra.)
 • Viktor
  Ha mondjuk Otps bankkártyával vásárolok közvetlen e-bayről, akkor is el tudják játszani ezt a trükköt?
 • Nimfas Corporation
  Viktor, ha közvetlenül fizetsz és nem PayPal-al akkor mégis hogy trükközne???
 • kridli
  csakhogy van egy csomó hely, ahol csak ebay-en tudsz fizetni…
 • kridli
  akarom mondani csak paypal-en tudsz fizetni.
 • névnélkül

  Milyen jogsértést követ el? Vásárlás előtt tudni lehet ki vált… Az, hogy az user tesz rá egy lapáttal nem jelent semmit
  Persze, ha nem áll át az más tészta…

  Egyébként a vásárlásnál átállítva arra az 1 tranzakcióra vonatkozik a banki váltás.
  Ha default banki váltás kell, paypalon belépve a kártya beállításainál lehet megadni.

 • attila
  honnan veszed hogy ezen a blogon átlag júzerek gyűlnek össze ?
  pl.: ha ebayen eladsz valamit akkor máris kikerülhetetlen a paypal….
 • ferko
  @T: az ilyen rögtön káromkodva hőzöngő sutyerákok miatt is tart ott az ország, ahol.
 • vandala
  Én a napokban vettem valamit neten, közvetlen a fizetésnél ott van, hogy CHANGE, amivel lehet váltani. Aki nem látja, megérdemli.

  Amúgy nálam valami 4 forint volt a különbség, és keveset fizettem, úgyhogy nem foglalkoztam vele. De közvetlenül fizetésnél ott a lehetőség.

  Amúgy Kiszámoló, mikor régebben írtad a bank választós cikkeidet, folyamatosan írtam, hogy kis bankhoz érdemes menni, mint a Gránit stb. Erre ott leírtad, hogy már ezerszer kitárgyaltuk, hogy az nem jó, mert nincs elég bankfiókja stb…

  Erre kiderül, hogy te is annál vagy… Azért érdemes lenne nem az ellen beszélni, amit te is csinálsz.

  nyilván erre is lehetne írni, hogy de hát ez most más stb… A lényeg, hogy ezek a kis bankok még mindig ezerszer kedvezőbbek, mint a nagybankok, akkor is, ha nincs annyi bankfiókjuk.

 • Kiszamolo
  Vandala, százszor leírtam már, hogy számlavezetésre jók a kisbankok. //kiszamolo.hu/?s=gr%C3%A1nit

  Amivel te kevered, hogy azt mondtam, ne tarts ott sok pénzt. Na, nem is tartok. Van a számlámon 80 ezer forint.

 • gertitorpe
  Attól hogy egy kvázi monopólium az interneten működik, jó a PR csapata és a CEO cuki twiteket posztol, attól még ugyanúgy visszaélnek az erőfölényükkel és lehúznak akit csak tudnak. Ha államhatárokon át működik, ami kb lehetetlenné teszi a szabályozásukat csak még egyszerűbbé teszi a dolgot.
  Az Apple túlárazza a telefonjait mert ha nem tetszik az Android csak őt választhatod, a Netpincér miután kivásárolta (megegyezett) a Foodpandával, másnap 7%-ról 15%-ra emelte a jutalékát itthon, a Facebook és a Google annyit kérhet a felhasználói adatokért amennyit csak akar mert náluk van minden. Nem véletlen hogy a két cég ma együtt valamivel több mint 1.000 milliárd dollárt ér.
  A paypal is nyilván azt csinál amit akar. Az Ebayen ők a kizárólagos szolgáltató (a közelmúltig egy cég volt a kettő) és ha egy weboldal csak online fizetési szolgáltatást akkor azok ők lesznek mert az “átlagember” ismeri.
 • w.w.
  Amikor az amazon rákérdez hogy a kártyád milyen currencyben van, ne válaszolj neki. Nekem azóta nem ajánlgatja az automata váltást (új kártya). A régi már lejárt kártyám currencyjét valamikor megadhattam neki, mert mindig kézségesen ajánlgatta a horror árfolyamát.
 • Gyula
  @névnélkül
  Ertem en, amit mondasz, es ebben igazad is van, de a cikk nem errol szolt.
  Hanem arrol, hogy hiaba allitod at a rendes beallitasoknal a DEFAULT viselkedest, ha a PP idonkent, szo nelkul, vagy eldugva egy EULA valtozasban rendre visszaallitja, es erdekes modon mindig ugy, hogy neked legyen rossz, ok meg keressenek rajta.
  Ez pedig szerintem tisztessegtelen.
 • Gyula
  Mondjuk en is jo egy eve vettem eszre, hogy a EC kartyammal Magyarorszagon vasarolva, minden egyes tranzakciohoz tartozik 1,5 EUR koltseg.
  Csak, amig a a hitelkartyamnal ez tetelesen fel van sorolva, (vasarlas xEUR, alatta egy tetel, hogy koltseg x 2%-a) addig az EC kartyas vasarlasnal a megjegyzesben van benne, de lehetoleg ugy, hogy a legtobb esetben a listanezetben le van mar vagva.
  Szerencsere Unicredit-es a kartyam, szoval Magyarorszagon tudok plusz koltseg nelkul penzt kivenni Unicredit fiokban.
 • Cyber
  A Paypal nagyon tudatosan nehezíti meg a saját banki árfolyam használatát, ezt mint internet-marketer írom. Abban a kis ablakban, ahol meg kell erősítened a választásod, alul alig hogy látszik az erre való klikkelendő gomb TETEJE, hogy lehetőleg meg se találd. Lejjebb kell gördülni az egérrel, hogy meglásd. Csak éppen semmi sem utal arra, hogy lesz lejjebb valami, tehát egy csomó átlagos felhasználó nem fogja észrevenni.
  Ha valaki azt gondolja, hogy ez véletlen, az most jött a falvédőről. Komolyabb cégeknél minden pixel meg van tervezve a honlapjaikon.
  Ezt is direkt dugták el így…
 • fakopáncs
  Nem tartozik szorosan a tárgyhoz a kérdésem (régebben volt nem emléxem pontosan): külföldön, Magyaroszágon kibocsátott bankkrátyával fizetve általánosságban: ha esetleg felkínálják a pénztárnál hogy HUF-ban számoljunk el, jobb nem választani, mert ott is olyan átváltás van ami kevésbé jó nekem (MKB, exkluzív csomag és árfolyam) , ugye?
  Jobb ha a saját bankom váltja át. Ilyenkor hol is tudják megmutatni az átváltás szorzót?
  Másik kérdés: Eurós országokban VISA vagy Mastercard-al jobb?
 • gaborr
  Gránitnál tarts +100000 forintot (mármint sose menjen 100e alá az egyenleged) és akkor számlavezetési díj sincs az ÁSZ csomagban. Kvázi ingyenes, csak a kártya díj marad.

  Paypal meg abszolút mondjon le. Olyan korlátozásaik vannak (kifizetésre), és rendszeresen megvezetve “átverik/lehúzzák” a felhasználót, hallom hogy alapítványok számlájáról zárolják a kifizetéseket stb. hogy kerülöm ahol csak tudom.

 • Dörnyei József
  Minek használjátok egyáltalán a Paypal-t? Van előnye?
 • Hudi
  @fakopáncs:

  Ha a bankod 1%-nál kevesebbet tesz rá a váltásra (a közép árfolyamhoz képest) akkor ki se próbáld a DDC-t. Ha 2%-nál többet akkor kipróbálás után esetleg érdemes lehet (bár ahogy láttam inkább 3% fölött kerül a “kényelem”).

 • Zölei Zoltán
  Köszönöm az újbóli hasznos infót. Nekem még a régi felület volt, s a régebbi cikk leírása alapján, sikerült beállítani. (a Word dokumentumot már le is mentettem) 🙂
 • sandor
  A megadottak szerint próbáltam átállítani a váltást. A “My preapproved payments” alatt a “There’s no data available”, vagyis nincs adat szerepel. A “Manage Funding Sources” alatt nincs választási lehetőség.
  Igaz nincs megadva bankszámlaszám és kártyaszám sem (ezeket meg kellene adnom?). Az Unicredites PP-re szoktam utalni.
  E-bay vásárlásnál kb. az eladási árfolyamon váltott a PP.
 • vandala

  Tök mindegy, hogy az általánost hogy dugják el. A fizetéskor mindig rá kell kattintani az árfolyamra, és látható, hogy lehet cserélni:

  kephost.com/image/wynv

  Nincs eldugva. Ami tény, hogy direkt a forintot veszik 1 egységnek, és nem a dollárt, nem tudom, erre van-e valamilyen banki szabály… De egy kis matek senkinek sem árt 🙂

  Amúgy is érdemes mindig megnézni, mert lehet, olyan banknál vagy, ami még a paypalnal is rosszabb árfolyamom vált, ezért sem érdemes “vakon” kattintgatni.

  Persze, hogy mindenki csal már mindennel. Valszeg a paypalt is jól beadóztatták már, amit áthárít. Ugyanígy “csalok” én is. USA számlázási címet állítok be (webáruháznál), így nem számítanak fel áfát, mióta egyszer megszívtam a 27%-ossal, mikor még magyar címem volt megadva. (Ott nettó árak voltak)

  Amúgy se tiszta nekem, vajon az amerikai webáruház utalna a NAV-nak? :/

 • Fairy
  Jah, én is észrevettem, hogy megint megváltoztatták a beállítást – szerencsére az előző cikkek alapján gyorsan vissza tudtam állítani.
  Ha a nyugati elektronikus fizetés így “fejlődik”, akkor éveken belül mindenki Alipay-t fog használni.
 • Tkom rajongó
  A másik bosszantó dolog a PayPal-ban (ami lehet, hogy kevesebb embert zavar, de sajnos én köztük vagyok) az, hogy mindenáron ő akarja váltani a pénzt kivétnél. Ha az ember ki akarja venni pénzt a PayPal-ról amit mondjuk dollárban kapott, átváltja neked utalás előtt és itt viszont semmit sem lehet csinálni, tudtommal. Nincs semmilyen opció. Írtam supportnak, azt mondták, hogy ők megértik a problémámat, de nekik így kell utalni. Most pl 277-tel váltották a dollárt, amikor még a google is 285-öt ír ki. Ez $1000-nál már 8ezer forint különbség.

  Eddig legalább lehetett használni a Skrill-t is, de az upwork önkényesen megszüntette a támogatását, így gyk PayPal vagy közvetlen számlára utalás maradt, ha valaki freelancerként dolgozik. Amúgy az upwork is rájött a pénzváltásban lévő üzletre, tuti azért erőlteti ennyire a közvetlen utalást, ahol ők váltanak. Kár, hogy 6 nap mire ideér a pénz…

 • Tkom rajongó
  A PayPal kivét díját megemelték $1-ről, $2-re, ezzel is a felé terelve a népet, hogy az upwork-ről közvetlenül a számlákra utalják a pénzt. A Skrill azért volt jó, mert igaz, hogy onnan drágább volt a kivét, de legalább aznap a számlámon volt cserébe a pénz és abban utalták amiben volt, így mindig a bank váltott. Ha akartam náluk hagytam a pénzt és tudtam használni a Skrill-es kártyámmal. Na, ezt vette el most az upwork, állítólag azért, mert a Skrill nem képviseli azt a minőséget amit ők elvárnak… Ez persze óriási BS… Elnézést, kicsit elkalandoztam, csak akartam mondani egy másik példát, amikor a PayPal nem kerülhető meg, de legalábbis nem éri meg.
 • zichie
  Észrevettem, hogy ha fel van töltve euróval a Paypal egyenlegem és euróban van az ár, amit fizetni akarok, akkor nem akar rákényszeríteni a forintra. Persze nem volt annyi az egyenlegemen, mint amennyit ki kellett fizetni, így a fizetés úgy történt, hogy a pénz egy részét az egyenlegemből vonta (lenullázva azt), a többit pedig bankkártyáról (euróban).
 • Gyula
  @Dörnyei József
  Nekem kozvetlenul a bankszamlamhoz van kapcsolva, illetve backupnak meg ott van a hitelkartyam.
  Mivel nagyreszt EUR-ban vasarolok, igy nekem nincsen konverzio.
  Mondjuk ennel csak az Amazon “1 click” vasarlasa a gyorsabb.
 • attila
  rajongó nekem a céges paypal számlámról másnapra ott van a kh-s céges bankszámlámon a pénz. nem 6 nap. a kivétet nem tudod megkerülni, azt kötelezően az adott ország devizájában utalják. Én azon gondolkodok hogyan lehet magyar cég szlovák céges számláját szlovák céges paypal számlához regisztrálni 🙂
 • Tkom rajongó
  a paypalról nekem is általában másnapra megjön a pénz. Egyszer telt 2 napba, amikor gyorsan kellett volna 😉 A 6 nap arra vonatkozott amikor upworkról közvetlenül a bankszámlámra kérem a pénzt.
 • fakopancs
  Hudi,

  én tudatlan vagyok. mi az a DDC?

 • Tibor
  Egy adalek: kulfoldi bankkartyasok vigyazzanak, mert az ATM-ek is csinalnak hasonlot, pont most tapasztaltam. Mikor forintot veszel le, felajanljak hogy egy fix arfolyamon euroban terhelik be a kartyadat, de valami ritka rossz arfolyamon (280 forintos eurot akartak pl ram sozni). Ki kell valasztani hogy nem, terheljek csak forintban, es meg riogatnak is, hogy akkor nincs semmilyen garancia ra hogy milyen lesz az arfolyam. Valoban nincs, csak 99% esellyel jobb…
  Azoknak esetleg erdekes lehet akiknek a bankja kulon sapot huz az atvaltasert, de ez nem tudom mennyire gyakori.
 • Hudi
  @fakopancs:

  Elírás. 🙂

  DCC akart lenni (en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_currency_conversion)

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @fakopáncs: euróban fizetésre a Mastercard jobb, dollárosra a Visa, úgy tudom.
 • prisonerhu
  @attila:
  Egyik ismerősöm azt az infót kapta, hogy Visa kártyán keresztül lehet devizát utalni Paypalről – ő konkrétan az USD-ra kérdezett rá, ez alapján alá tudom támasztani, amit Mikorka Kálmán írt. De én azt feltételezem, hogy devizaszámla kell a Visa kártya mögé