Arany letéti számla

2023-10-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Ha egy ismeretlen cég arra kér, hogy rakd be hozzájuk a pénzed, majd ők jól vigyáznak rá, valószínűleg nem fogod megtenni.

Ha ugyanez a cég egy mesét költ az egész mögé, mondjuk egy "aranyszámlát" nyit neked és minden befizetésedből becsszóra aranyt vásárol, ráadásul az a "pénzügyi tanácsadó" ajánlja, aki a rengeteg unit linked biztosítást is rásózta a családra, akkor rengetegen odaadják a pénzüket.

Az aranyszámláról már írtam tíz éve is és azóta is, ott a rossz emlékű Emgoldex átverés is, mégis sokan még mindig bedőlnek az ilyen ajánlatoknak.

Az egyik ügyfelet is belerángatta egy ilyen csodálatos lehetőségbe az ügynöke "pénzügyi tanácsadója", néhány év alatt hétmillió forintot fizetett be, hogy abból hónapról-hónapra aranyat vegyenek neki.

A cég komoly cég, minden engedélye megvan ahhoz, hogy pénzt gyűjtsön:

A NAIH az adatvédelmi hivatal rövidítése, a NEHITI pedig a nemesfém-kereskedőket ellenőrzi. Akárhogy gugliztam, nem találtam nyilvántartást egyik szervezetnél sem, vagyis ezek a számok még ha valósak is, ellenőrizni nem lehet őket. (Az adatkezelési nyilvántartási szám egyébként sem más egyszerű parasztvakításnál, a másik is maximum mint kereskedőt ellenőrzi a céget.)

De ezeknek semmi köze ahhoz, hogy itt bizony betétgyűjtés folyik, hiszen ha te fizetsz valakinek egy havi összeget, amit ő eltesz, az bizony betétgyűjtés. Ha azt ígéri, hogy valamit vesz a pénzből neked, akkor is betétgyűjtés. Akár aranyat, akár eurót, akár befektetési alapot. Márpedig betétet gyűjteni vagy befektetési szolgáltatást nyújtani csak az MNB engedélyével és felügyelete mellett lehetséges. Azonban itt erre utaló semmilyen engedélyszám nem található.

Játszunk el a gondolattal, mi történne, ha a cég nem venne semmit a pénzedből, csak elrakná a pénzt? Soha nem derülne ki, egészen addig, amíg nem akarnának többen pénzt kivenni a cégből, mint amennyien berakni akarnak pénzt. (A Kun-Mediátor csalás is évekig ment.)

Eszembe jut a néhai emgoldexes áldozatok, akik váltig bizonygatták, hogy ők bizony voltak a cég irodájában és ott a saját szemükkel láttak aranyat, ergo nem átverés a dolog.

Nem az a kérdés, hogy van-e a cégnek aranya, hanem hogy a TE aranyad és mindenki más aranya maradék nélkül megvan-e?

A cég tavalyi mérlegében nem nagyon van nyoma a hatalmas raktárkészletnek:

A melléklet szerint a cégnek mérlegen kívüli tétele nem volt. Vagy négy-öt ügyfélnél nincs több és a cég semmi mással nem foglalkozik, hanem kreatívan forgóeszköznek könyveli a beszedett pénzből vett aranyat vagy nem tudom, hol lehet a pénz a mérleg szerint. (Az összegek ezer forintban vannak.)

De még ha papíron meglenne is a vagyon, még az sem garancia arra, hogy a valóságban is megvan. Ahogy a mondás tartja, a papír mindent elbír.

Azt tanácsoltam az ügyfélnek, hogy amilyen gyorsan tudja, vegye ki a pénzét.

A honlap szerint 48 órán belül kiutalják az arany összegét.

Az ügyfél hétmilliót fizetett be, eleve csak 5 milliót akartak visszaadni, de annyit se, mert drága volt az arany ekkor meg akkor, ezért nem jár annyi (??????? Hát nem aranyat vettek a pénzből minden hónapban? Nem mindegy, mennyi volt az arany, ha állítólag náluk vannak az aranylapkák?), egyébként is várjanak, hátha felmegy az arany ára és így tovább, ment az időhúzás.

Bő három hét után nagy nehezen visszakapták a pénzüket, jó kétmilliós bukással.

Mondtam nekik azt is, hogy ha nem akarják azonnal kifizetni őket, kérjék az aranyat, majd eladják máshol. Azt sem kapták kézhez.

Egy pillanatig sem akarom azt állítani, hogy nem lenne meg az összes pénz, csak azért, mert több hétig tart kifizetni ötmillió forintot az ígért két nap helyett, vagy mert a cég adóbevallásában nincs sok nyoma ennek a bevételnek, vagy mert nincs MNB engedély pénzgyűjtésre.

De még ha minden rendben lenne is, mi volt az értelme az egésznek?

Ha aranyat akarsz venni minden hónapban, vegyél aranyat. De olyat, ami nem csak egy ismeretlen cég általi "becsszó, hogy megvan az arany" virtuális arany, hanem amit megveszel és hazaviszel. Azt is csak egy jóhírű, nagy cégtől, hogy valódi aranyat kapj, ne csak valami arra hasonlítót. Az az egyetlen, ami biztos a tiéd. Ráadásul durva költségekkel sem húznak le a vételi díjon felül.

Ha olyan keveset tudsz félretenni havonta, hogy abból nemhogy egy uncia arany, de még egy-két gramm sem jön ki havonta (23 ezer forint egy gramm arany), akkor ne aranyba tedd a pénzed, hanem állampapírba. Ha mindenképp aranyat akarsz venni, vegyél akkor, amikor összejön hétszázezer forint. (Ennyibe kerül most egy uncia arany.)

Ha az ügynököd ajánlja a fergeteges lehetőséget, akkor azért teszi, mert ő rengeteget keres rajta. Ami a te költséged lesz, akár hiszed, akár nem.

Ha e-mailt kell írnod nekem vagy akárki másnak, hogy mit tudok erről vagy arról a cégről, mennyire megbízható, akkor arra a cégre egy fillért se bízz. Akármilyen csodálatos, ám senki által nem ismert osztrák "befektetési bank", meseszép honlappal, akár egy vidéki aranyszámlára pénzt gyűjtő vállalkozás. Amelyik cégről nem tudsz MINDENT, arra ne bízz semmit. Ha semmit nem tudsz róla, akkor aztán végképp ne.

Azt gondoltam, az ilyen cégek kihaltak a tízes években, de mint a mellékelt ábra is mutatja, továbbra is léteznek.

Previous Post
Itt a CSOK Plusz

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram