Ausztrália, a titkos favorit

2013-08-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Komoly gondban vannak azok, akik befektetéseken törik a fejüket. A világ tele van rossz hírekkel és aggodalomra okot adó eseményekkel. A 2007-es válság problémáit úgy tűnik csak eltolni sikerült, megoldani nem.

Az amerikai tőzsde jelenlegi szárnyalását főleg az amerikai jegybank havi 85 milliárdos pénznyomtatása okozza, ha ennek vége, sokan vizionálnak egy komoly korrekciót. (Ami nem biztos, hogy igaz, de erről majd máskor.) Az Egyesült Államok államadóssága elég aggasztóan növekszik, már az éves GDP 100%-a felett jár, a tavalyi költségvetés is 8,5%-os hiánnyal zárt.

Ennél már csak Japán áll rosszabbul, az államadósság már bőven túllépte a 200%-os határt és dinamikusan növekszik, ami nem csoda, hiszen tavaly is 9,2%-os volt a költségvetés hiánya és az ország egyre nehezebben tudja kezelni a rohamosan öregedő társadalom okozta problémákat. Ez mellett az ország 23 éve recesszióban és deflációban van, amin szintén pénznyomtatással igyekszik úrrá lenni, eddig sikertelenül (a legutóbbi inflációs jelentés alapján a maginfláció még mindig -0,2% volt), pedig a havi 65 milliárd dollárnyi jen piacra öntése arányaiban az amerikai pénznyomtatás többszöröse. Infláció nélkül nem tud a japán gazdaság kitörni a két évtizedes recesszióból, infláció melletti magasabb kamatok mellett viszont az államadósság finanszírozása lesz lehetetlen küldetés.

Európa? A legtöbb európai állam 80% feletti államadóssággal és recessziós problémákkal küszködik, de a helyzet sokkal súlyosabb a periférián, Spanyolországban, Olaszországban, Portugáliában. Érdemes megemlíteni a bankrendszerben lévő gondokat, ami szintén komoly kihívás.

Az ázsiai feltörekvő országokban erőteljesen csökkent a gazdasági növekedés, nem egy ország a kilencvenes évek devizaválságát idéző helyzetbe került, India például szinte kétségbeesetten igyekszik úrrá lenni a külkereskedelmi deficitén és a rúpia árfolyamának stabilizálásán.

Alig találni olyan országot, vagy régiót, amelynek gazdasága egészséges mutatókkal rendelkezne.

Az egyik ilyen ritka kivétel Ausztrália.

Az államadósság a mai világban meseszerűnek ható 20,7%, a költségvetés deficite 3%, az infláció egészséges 2,4%, a munkanélküliség csak 5,7%-os, a külkereskedelem többlettel bír.

Ami ennél is fontosabb, az alapkamat még mindig 2,5%. Ha az alapkamat túl magas, azt mutatja, hogy beteg a gazdaság és a magas alapkamattal küzdenek a problémák ellen. Amikor az alapkamat túl alacsony, az szintén a beteg gazdaság mutatója, ugyanis ilyenkor monetáris lazítással igyekeznek életet lehelni a gazdaságba, legtöbbször mérsékelt sikerrel. Nem véletlen, hogy az amerikai alapkamat már évek óta 0,25%, a japán 0%, az európai is 0,5% csak.

Ritka az a fejlett ország, ahol nem pénzügyi stimulussal akarnak megoldást találni a problémákra.

A gazdasági növekedés is töretlen, 23 éve(!) nem volt recesszió Ausztráliában, az átlagos növekedés 3,5% volt évente. Még a válság alatt is tudott növekedni az ausztrál gazdaság.

Úgyhogy Ausztrália gazdasági mutatói olyanok, amilyennek egy egészséges országnak lennie kell. (További mutatók itt.)

Ennek következtében is az elmúlt években erőteljesen megdrágult az ausztrál dollár a külföldi befektetők bánatára. Azonban most az ázsiai országok gyengélkedése miatt sokat veszített az értékéből. (Az ausztrál export 76%-a az ázsiai régióba irányul). Ehhez még hozzájárult a kamatok csökkenése, illetve az ausztrál gazdaság lassulása is, valamint a szeptemberi választások körüli szokásos bizonytalanságok.

Idén már 13,6%-ot csökkent az az ausztrál dollár értéke az amerikai dollárhoz képest, sokat ledolgozott az elmúlt évek erősödéséből. Ez egy jó alkalom lehet a beszálláshoz, amennyiben azt gondoljuk, hogy az ország fundamentumai nem indokolnak további tartós gyengülést.

A kék vonal az ausztrál dollár-forint, a piros az ausztrál dollár-amerikai dollár árfolyamát mutatja. Jól látható a gyengülés az év eleje óta, ahogy a válság alatti erősödés is.

Hogyan lehet befektetni az ausztrál piacba, vagy az ausztrál dollárba? Kezdve az egyszerűbbel, nem biztos, hogy megérné ausztrál dollárt venni, mert kamatot legközelebb Horvátországban adnak rá a bankok (igaz, ott mindjárt 4%-ot), de mivel egy múlt havi bírósági ítélet szerint a bankoknak be kell nyelni a teljes svájci frankos árfolyamveszteséget, én mostanában nem vinnék túl sok pénzt arrafelé.

Ha nem idegenkedünk az értékpapíroktól, különösen a részvényektől, könnyen vehetünk ausztrál piacra fektető ETF-eket, úgy európai, mint amerikai, vagy ausztrál piacról. (Ennek főleg az adózásnál van jelentősége, bővebben érdeklődj a brókerednél.)

Egy példa ausztrál tőzsdeindexet követő ETF-re itt, ennek európai párjára itt.

Arra érdemes figyelni, hogy a S&P/ASX 200 ausztrál tőzsdeindexben szereplő 10 legnagyobb vállalat adja a teljes piaci kapitalizáció felét, azaz az index teljesítménye főleg ettől a 10 cégtől függ, több közöttük bányatársaság vagy bank. Ez némi rizikót hordoz.

Ausztrál államkötvényeket itt is tudunk venni, vállalati kötvényeket pedig itt.

(A Blackrock egy nagy cég ezen a piacon, de sok másikat is találsz, csak a példa kedvéért ragadtam ki ezt.)

Magyarországon többek között a KBC-n keresztül is tudsz venni ausztrál részvényeket, vagy ausztrál piacba fektető ETF-eket.

Ennek hozzávetőleges költségei:

- havi díj 99 és 499 Ft között, plusz az átlagállomány 0,01%-a de maximum 2.500 Ft.

- Az ausztrál piacot közvetlenül csak telefonos kereskedéssel tudod elérni, 0,8%, minimum 25 ezer forintért.

- Ha luxemburgi, amerikai, vagy német piacon veszel ausztrál ETF-et, annak díja 0,2-0,35%, de minimum 6,99 euró.

- Ha pénzváltás szükséges, annak költsége általában 1% a középárfolyamhoz képest.

Nagyon fontos figyelmeztetés: Szerintem elgondolkodtató most beszállni ebbe a piacba, de távolról sem veszélytelen. Nem elég, hogy részvényeket veszel, de még komoly devizakockázatot is futsz. Olvasd el ezt. Az sem biztos egyáltalán, hogy tudsz nyerni a tőzsdén. Ezt is olvasd el. Ezért ez a cikk annak szól, aki tudja mit csinál. Ha neked még idegen a tőzsde világa, akkor még véletlenül se a világ másik felén kezdjél el tőzsdézni és ha 5 millió a teljes megtakarításod, azt se ide fektesd.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram