Automatizált megtakarítások

Sok ember küzd azzal, hogy bár tudja, meg kellene takarítania pénzt és tulajdonképpen anyagilag képes is lenne rá, mégsem teszi meg, így hónapról-hónapra jellemzően el is költi minden pénzét.

Nekik nagy segítség az automatizált megtakarítási lehetőségek.

Mióta a bankoknak hozzáférést kell adniuk egy uniós rendelet (PSD2) miatt bizonyos keretek között az ügyfél számláihoz külső alkalmazásoknak is, egyre terjednek az olyan külsős és banki alkalmazások is, amik bizonyos feltételek megléte esetén az ügyfél számlájáról a megtakarítási számlájára vezet át egy bizonyos összeget, így segítve őt az automatikus megtakarításban.

Vannak olyan egyszerű alkalmazások, amik minden vásárlást felkerekítenek a következő ötven vagy száz, esetleg ötszáz forintra és azt teszik félre a megtakarítási számlára. Így minden egyes kártyás vásárlásnál egy bizonyos összeget mindig megspórolsz.

Vannak, amik minden éttermi vásárlás esetén fegyelmező jelleggel mondjuk ezer forintot küldenek át a megtakarítási számládra, ezzel csökkentve a havonta elkölthető pénzed és növelve a megtakarításod, illetve nevelve arra, hogy lehetőleg ne étteremben ebédelj minden nap, amikor dolgozni mész. De beállíthatod azt is, hogy csak gyorsétterem esetén történjen meg ugyanez a tranzakció. Kérhető olyan kiegészítő is, amelyik minden egyes alkalommal kiszámolja neked, mennyivel lennél gazdagabb abból a pénzből, amit ebben a hónapban étteremre költöttél 20 vagy 30 év múlva, ha az éves kamat ennyi meg annyi.

Szofisztikáltabb alkalmazások a bevételek és kiadások összegét és jellegét elemezve próbálják meg kitalálni, mennyit tudnál havonta nélkülözni úgy, hogy nem vennéd észre különösebben és ennek megfelelően csoportosítanak át néhány naponta pénzt a megtakarítási számládra.

Több olyan app is van már, ami figyeli a webes, de akár más appban történő aktivításodat és ehhez képest állíthatsz be megtakarítási lehetőséget.

Akárhányszor posztolsz a Facebookra vagy az Instára, ötszáz forinttal nő a megtakarítási számlád egyenlege és csökken a havonta elkölthető pénzed. Hónap végén kétszer is meggondolod, hogy felrakd-e az ebéded fotóját minden nap a Facebookra. 🙂

De működik úgy is rendszer, hogy amikor új albumot vagy zenét veszel fel a Spotify listádra, akkor nő a megtakarítási számlád egyenlege.

De lehet még tovább is fokozni a rendszert: több megtakarítási alszámlát is beállíthatsz és azokhoz adsz meg automatizmusokat. Ha repülőjegyeket vagy utazási irodákat nézel, akkor a “Nyaralás” alszámlán gyarapszik pénz minden egyes alkalommal.

Olyan lehetőség is van, hogy a meteorológiai appból nyert információk alapján az esős napokon tesz félre a megtakarítási számlára pénzt automatikusan a rendszer, ezzel is emlékeztetve a felhasználót a rendszeres megtakarítás szükségességére. (Angolban a magyar szűkös napok helyett az esős napokra kell félretenni pénzt a mondás szerint.)

Beállítható, hogy a heti növekvő megtakarítást végezze el helyetted a bankod, amiről már itt is írtam:

Spórolj egyszerűen

A fenti példák sajnos külföldiek (ezért sem linkeltem be az alkalmazásokat, mert magyar bankokkal úgysem működnek), de reméljük, hasonló lehetőségek nálunk is hamarosan elérhetőek lesznek.

A kisebbségnek, akik egyébként is rendszeresen megtakarítók és fegyelmezett pénzügyi életet élnek, feleslegesnek tűnhetnek az efféle trükkök, azonban sokaknak komoly segítség lehet, akik most akarnak megváltozni. Egy emlékeztető, hogy megint étteremben evett, hogy nem csak az esős napokon kell félretenni az esős, azaz szűkösebb napokra, egy app, ami helyette eldönti, mennyit tudna eltenni havonta úgy, hogy nem is veszi észre.

A technikai háttér adott, reméljük hamarosan a magyar bankok vagy egyéb fintech cégek is meglátják benne a fantáziát.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

60 hozzászólás

 • headset
  @Szabó Gábor
  “A szomorú hogy továbbra sem tudom hogy mit csináljak a pénzzel, senki sem adott konkrét ötletet.”

  Hárman is válaszoltak Neked. Tökéletes megoldás, ami kockázat nélkül magas hozamot ad és garantálja a házvételt, nincs.

  De mondok egy negyedik lehetőséget. Manapság a CSOK-os pénzforrásoknak nincs versenyképes alternatívája a lakáspiacon.

  A kérdésedben többesszám első személyt használtál, feltételezem, hogy van párod. Ha még nem történt meg, házasodjatok össze, vállaljatok gyereket, vegyétek fel a tízmillót és minden CSOK-os kedvezményt. Építsetek vagy vegyetek házat. A havi százezret és az esetleges albérlet díját fordítsátok törlesztésre.

 • Nimfas Corporation
  Nekem gyűlik az aprópénz…. mindig kiteszem a visszajáróból a 100 és 200 Ft-os érméket, sajnos nem emlékszem mióta gyűjtöm, de 1 éven belüli a kezdés. Eddig 180.000 Ft gyűlt össze aprópénzből. Még jön hozzá egy kevés és abból lesz a nyaralás fizetve. Kérdés, hogy hol tudok ennyi kg aprót beváltani 🙂

  Mellette 3 lakáskassza fut, plusz az állampapírok… Párom is dobná a cigit és ha csak azt félre tudná tenni… de ez már egy utópisztikus világ lenne. 😀

 • Zsolt

  Őket ismerem, én is az ügyfelük vagyok, van rajtuk keresztül egy AXA-s befektetési számlám (kb. 5 éve nyitottam) és pár biztosításom. Az AXA-s számlát valószínűleg meg fogom szüntetni, mert az éves költsége 1,5-2% és van azóta számlám egy bróker cégnel, így jobban megéri ott befektetnem, még ha az 5% vételi díjat már le is vonták 30 évre előre 😀
  Egyébként én tavaly év végén kérdeztem rá náluk az ETF-ekre, de nem emlékszek hasonló ajánlatra, mint amit te említesz. Ha jól emlékszem akkor egy EIC-s ajánlatot kaptam, ahol szintén előre kellett volna fizetni a vételi díjat (1%) x évre. Akkor a Finax-al hasonlítottam össze és a Finax jött ki jobban az 1% vételi díjjal + 1% éves költséggel. De végül a saját brókercéges számla mellett döntöttem.
 • headset
  Corporation
  “…100 és 200 Ft-os érmék…Eddig 180.000 Ft gyűlt össze aprópénzből. …Kérdés, hogy hol tudok ennyi kg aprót beváltani”

  google-al rákeresve nem nagyon lehet veszteség nélkül megoldani a problémát.

  A legegyszerűbb a vásárlás. A kereskedők legfeljebb 50 érmét kötelesek elfogadni. Ha egy-két zacskóban mindig hordasz magaddal 50-50 darabot, akkor egyszer-egyszer elsütheted a vásárláskor.

  A bankjegyre váltás ritkán ingyenes. A Magnetbank Balassi Bálint utcai fiókjában van egy pénzszámláló automata, de csak 5000 forintig ingyenes a váltás. A felett 10%.

  Egyes bankokban átváltják vagy be lehet fizetni. Van ahol előírják, hogy legyen saját számla és többnyire 50-100 érme alatt ingyenes. De felette lehet olcsóbb, mint a postai beváltás.

  A postán 20db 100 vagy 200 forintos érme beváltása ingyenes. Ha több van, akkor 7,41%.

  Az érmegyüjtés – zsákutca.

 • Szabó Gábor
  De mellette fut neki 3 lakáskassza és állampapírok! 😀 Azon be tudja hozni az elvesztett 7,41% tizedét is akár, évtizedes elkölteleződéssel!

  Ilyen egy igazi bizniszmen :DD

 • headset
  @Szabó Gábor

  Szeretném tisztázni, hogy én nem a kommentelőt akartam lebecsülni a zsákutcás megjegyzéssel. Nimfas Corporationnak általában tartalmasak, értékesek a hozzászólásai.

  És nem minden döntés válik be száz százalékosan. Ebben nincs semmi rossz. Csak akkor van baj, ha az embernek semmilyen ötlete nincs.

  Nem beszélve a körülmények változásáról. Korábban a postán ingyenes volt a lakossági átváltás.

 • Szabó Gábor
  Semmiképpen sem minősítek egy kommentelők. Igazából tisztelni kell azokat, akik nagy nyilvánosság előtt belátják hibáikat és tanulnak belőle!
 • Vonalas
  “Mindegy, egy kis időre visszarakom”
  Köszi! Határozatlan időre, de bármikor leveheted? Azért kérdezem, hogy úgy tervezzek. Nem holnap találkozom a barátaimmal, hogy megbeszéljük az üzleti esettanulmányt. Nem olvastam el a Kiszámolón az apró betűst, de ér másolatot készíteni az arcive.is oldalra, esetleg mentsem le az oldalt, (mint az állatok, meg akkor különben is, hogy fogjuk telefonról megnézni)? Ez egy komoly kérdés.

  “Azért vettem le, mert úgysem lehet belépni negyed évig a klubba (ami szerintem marhaság)”
  Nekem nem tisztem Ádám marketingje felett pálcát törnöm, majd ő, vagy a piac eldönti, hogy a hamis időlimitet az idők végéig fenn kívánja tartani (nem biztos). De ha leveszed az oldalt, azzal esélyt sem adsz az olvasóidnak, akik bármikor később rátalálnak erre a cikkre, hogy bármikor később regisztráljanak Ádám szolgáltatására, nekik épp alkalmas időben. Te sem vagy egyszerű. 🙂

 • Norzsu
  Nem tudom kérdezte-e már valaki,de hová vigyem beváltani a sok aprót,ha 1 év múlva szeretném felhasználni a pénzt?(Honnan nem zavarnak el?:))
 • ritkan_szolok_hozza
  Bocs, hogy csak most válaszolok.

  Valószínűleg azt érthettem félre, hogy a teljes költségről beszélsz, én pedig azt hittem, hogy az ETF költsége ennyi. Ha összevásárolsz 0.04-0.08 költségű ETF portfoliót, akkor valóban kijöhet olyan range, amit te írtál. Én általában ezer dolláronként vásárolok részvény, ekkor a 6.99 USD a jutalék, ez 0.69%. A havidíjam jelen pillanatban 1.500 Ft, ez fog majd emelkedni, de maximalizálva van kb. kétszer ennyiben, függetlenül a TBSZ-szek számától..