Taxival iskolába? Gyakran olcsóbb, mint a saját autóddal.

2022-09-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Van egy autókereskedő ismerősöm, kértem tőle régebben külföldi, keveset használt elektromos autó ajánlatokat, amit azóta is küld rendületlenül.

Egy éve még 12-13 milliós VW id4-eket küldött, most meg 19 milliós Skodákat és hasonló autókat. Az autóárak is drágultak 15-20%-ot, hiánycikk is az autó, ezért a kicsit használt is nagyon megdrágult és hát a forint is 17%-kal gyengébb, mint egy éve.

Már rég lemondtam az autócseréről, még 12 milliót is sokalltam, hiszen főleg csak városban használjuk az autót, ott is azért, mert a gyerekek másik városban tanulnak és a tömegközlekedés nem túl fényes az iskola és az otthon között.

Viszont szöget ütött a fejemben, ilyen elvadult autóárak mellett vajon nem lenne-e olcsóbb taxival járatni a gyerekeket iskolába, mint egy 18-20 milliós saját autóval? Vagy akár egy tízmillióssal? Melyik olcsóbb, a taxi vagy egy második autó megvétele és fenntartása iskolajáratra?

(Nem azt mondom, hogy taxival járasd a gyereked, sőt még azt sem, hogy autóval vidd iskolába és azt végképp nem, hogy 18 millióért vegyél autót, csak mert sokaknak nem sikerült felfogni, miről szól a cikk. A lényeg, hogy vajon nem lenne-e olcsóbb még a taxi is, mint csak ezért egy (második) drágább autó fenntartása? A cikk fő mondanivalója, hogy nagy luxus az autó, főleg ilyen célra. Ezért sem vagyok hajlandó ennyiért autót venni, hiszen ennél már minden más is olcsóbb lenne. De azért elnézem reggelente az iskola parkolójában a sok tízmilliós autókat, amivel sok gyerek érkezik.)

Törvényileg 180 tanítási napnak kell lennie egy évben.

Beszéltem taxis ismerőssel, bevett dolog, hogy reggelente gyerekeket hord iskolába, majd haza, esetleg edzésre és vissza. (Elvben be is vállalta volna a gyereket városon belül, nem mondtam meg neki, hogy csak cikkíráshoz kell az infó.)

Tételezzük fel, hogy alkunak helye nincs, a normál díjszabást kell fizetni minden nap.

Legyen az iskola 5 kilométerre, ez budapesti tarifákkal kiállási díj (ezer forint) és kilométerdíj (5×400 forint) mellett oda-vissza napi 6.000 forint.

Ha a gyerek nem beteg egy napig sem és nincs karantén vagy éppen szénszünet vagy online oktatás, akkor évi 1,08 millió forintot fizetek ki a taxisnak legrosszabb esetben.

A húszmilliós autót eladva (ha csak a gyerekek fuvarozása miatt van, lásd még második autó a családban) és berakva a pénzt jelenleg diszkontkincstárjegybe, az összeg fial egy év alatt 2,36 millió forintot kamatadómentesen.

Ha minden egyéb költségtől eltekintünk, akkor is kevesebb, mint a felébe kerül a taxi, mint egy 20 milliós autónak csak a tőkeköltsége.

Egészen konkrétan már egy 9,2 milliós autó esetén is olcsóbb a taxi igénybevétele, mint az összeg éves tőkeköltsége a jelenlegi kamatok mellett. Vagyis jelenleg ennyi összeg többet kamatozna állampapírban, mint amit kifizetsz egy év alatt a taxisnak.

S hol van még a többi költsége az autónak: biztosítás, műszaki vizsga, adók, üzemanyag és így tovább. (Cserébe a rengeteg egyéb költség mellőzéséért az inflációtól is eltekintettünk, bőven fedezné azt az értékvesztés és a többi kiadás.)

Most nagy hiány van a piacon, ezért felmentek még a használtautó árak is, gyakran előfordult, hogy használtan ugyanannyiért vagy akár kicsit többért is el tudtad adni az autót, mint amennyiért vetted.

De ennek lassan vége, a termelés utoléri magát, így érdemes számolni amortizációval is, ami szintén milliós tétel évente egy ilyen árú autónál.

Bár az emberek nem így gondolják, de nem a gyerekek taxival való iskolába küldése a nagyobb pénzkidobás a mostani kamatok mellett, hanem ha te hordod őket egy nyolc-tízmilliós autóval. Főleg, ha az egy második autó, ami csak azért van, hogy a gyerekeket hozzátok-vigyétek. (De néhány milliós autónál is nagyon durva összeget kapnál évente, hogy mennyibe kerül fenntartani.)

Persze az emberek mindennapi felesleges pénzkidobásnak élik meg a gyerekek taxiztatását, míg az autójuk éves értékvesztését, költségeit és különösen a tőkeköltségét a mindennapi rezsi részének érzik, hiába kerül többe ez utóbbi, mint a napi "pénzkidobás". A legtöbb ember nem tartana fenn autót, főleg nem második autót, ha tudná, mennyibe kerül valójában. (Autóköltség-kalkulátor linkjét lásd lejjebb a cikkben.)

Erről cikk:

A fizetés fájdalma

Ha valakinek van kedve, kiszámolhatja, hogy minden kiadást figyelembe véve anyagilag hol van a fordulópont, hol olcsóbb a saját autó, mint a taxi. Ehhez itt találtok kalkulátort (a számok már régiek, de bátran írd át őket.):

Ennyit költesz az autódra valójában

Azt is érdemes lenne kiszámolni, hogy milyen kamatok mellett lesz lényegesen drágább a taxi, mint az iskolajáratra fenntartott autó. (Hiszen nem lesz örökre 10% felett a kamat, legalábbis nagyon reméljük.)

Update: a cikk NEM arról szól, hogy taxival küldd a gyereket iskolába és utána a kertész focizzon vele az udvaron, majd a cseléd tanuljon vele otthon. Hanem arról, hogy nagyon drága autóval vinni a gyerekedet iskolába, csak fogalmad sincs róla. Ha tudnád, hogy még taxival is olcsóbb lenne a gyereket szállítani, nem biztos, hogy csak ezért vennél (még egy) autót. Nem a 18-20 milliós autó a lényeg, mert annak az apropója, hogy egy használt Skoda elektromos autót már ennyiért árulnak. De még egyszer, számold ki bátran egy hatmilliós autóra is, hogy mennyibe kerül neked évente.

De bátran azt is számold ki, mennyibe kerül neked havonta egy kétmilliós autó fenntartása.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram