Az állam megvédi a termőföldeket is

2012-09-19
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Írtam pár hónapja a termőföldről, mint befektetésről (Itt tudod elolvasni: //kiszamolo.hu/a-termofold-mint-befektetes/), az abban leírtakat erősen átértékeli a földtörvény várható változása. Erről szeretnék most pár szót írni.

A miniszterelnök úr pár napja megemlítette a parlamentben, hogy megvédték a termőföldeket is. Az elmúlt két év tapasztalata alapján ilyenkor az ember gyomra némileg összeszorul, hiszen a nyugdíj-megtakarításainkat is úgy megvédték, hogy szinte egy fillér sem maradt belőle.

Sajnos a mostani megmentés is rengeteg hátránnyal jár. A hivatalos kommunikáció szerint azt szeretnék, hogy a sok gonosz befektető és nagytőkés helyett a helyi földművesek jussanak földhöz. Nem tisztünk eldönteni, hogy vajon az ország érdekeit szolgálja-e, hogy állami kényszerrel fenntartják a jelenlegi állapotot, ahol is kétmillió földtulajdonost tartanak nyilván és pont a tőkeerősebb vállalkozásokat akarják kiszorítani a piacról, akik életképessé tehetnék a magyar mezőgazdaságot.

A tervezetről zajlik a vita, minden érdekelt teljesen másként látja a dolgokat és a kormány valódi szándékát, akit érdekel a téma, keressen rá a földtörvény tervezet kifejezésre.

Nézzük meg, befektetési szempontból hogyan érinti ez a jelenlegi és jövőbeli tulajdonosokat.

A tervezet szerint előzetes engedélyhez kötik a földvásárlást, csak hivatásosan földműveléssel foglalkozó személyek vásárolhatnak majd földet, ez az eddigi potenciális tízmillió vásárlót a különböző további megkötések miatt pár tízezer főre csökkenti. Azaz nem annak adjuk majd el a földet, akinek akarjuk, hanem akinek az állam megengedi.

A jelenleg társasági formában üzemelő "nagytőkés" mezőgazdasági vállalkozások a tervezetben szereplő kötelező foglalkoztatottság és az 1200 hektár feletti rész kényszerértékesítése miatt az előzetes kalkulációk szerint mintegy 600 ezer hektárnyi földet zudítanának a piacra.

Arra a piacra, ahol a potenciális vevők száma radikálisan lecsökkenne. (A részletekért érdemes elolvasni a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége elemzését ebben a témában.)

Ez erősen átértékelné a földek értékét, várhatóan a jelenlegi tulajdonosok komoly anyagi veszteséget szenvednének el a piac ilyen arányú radikális átrendeződése miatt.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy nem egy törvényről, csak egy tervezetről beszélünk, amelyik az eredeti szándék szerint is csak 2014-ben lépne életbe. Azonban ha most gondolkodik valaki termőföld vásárlásban, érdemes jól körüljárnia a témát és mivel egy hosszú távú befektetésről van szó, számoljon ezekkel a kilátásba helyezett változtatásokkal is.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram