A magyar Moneymustache

Viszonylag régen ajánlottam egy amerikai bloggert, aki fiatalon elment nyugdíjba és arról (is) blogol, hogyan csinálta.

Nem sokkal később írtam egy ismerősömről, aki (számomra) nagy hirtelen elment szombatévet tartani. (Cikk itt, a folytatása itt.)

Menj egy év szabadságra

Később beszéltem vele, mondta, hogy nem ment vissza utána dolgozni, mert rájött, hogy jobb neki, ha elmegy nyugdíjba. Mindezt talán 34 évesen.

Azóta felkapta őt a média, több helyen találkozhatsz a vele készült riportokkal.

Ha érdekel, hogyan csinálta egy magyar korai nyugdíjas, olvasd az oldalát, hátha tanulsz belőle. Ő egy magyar példa, nem a távoli Egyesült Államokban jött össze neki a 34 éves korban történő nyugdíjazás.

A korai nyugdíjbavonulás veszélyeiről pedig itt írtam már.

A korai nyugdíjbavonulás veszélyei

Share

237 hozzászólás

 • Tamás74
  Hogyan csinálta?
  (1) a szülei biztosították neki akkor is a megélhetést, amikor már saját fizetése volt
  (2) ajándékba kapott egy lakást
  (3) autóra sem nagyon költött mert céges autó volt a feneke alatt, gyakran kajára sem, mert olyankor otthonról hozta, akkor is, amikor már dolgozott
  (4) saját bevallása szerint is is jól fizető állásai voltak
  Oké, hogy a szemlélet a lényeg, de azért így sokkal könnyebb okosnak és szépnek lenni, ugye? 🙂
  Szóval azért ne tálaljuk úgy, hogy csak akarni kell…
 • assatum
  Bennem azok a kérdések adódnak ezzel kapcsolatban, hogy ez vajon családdal kivitelezhető? Egy két és egy öt éves költségét meg tudom tervezni 10 évre előre? Illetve ha azt látják, hogy “apu sosem dolgozik” mégis elvan az megfelelő példa? Picit irigylem anélkül, hogy a részleteket elolvastam volna, de nem biztos, hogy bevállalnám. De a felszabadult időt biztos, hogy a családdal tölteném…
 • Tinaturner
  Egyre tobb ilyen magyar pelda van, csak nem vallaljak fel nyiltan feltetlenul. Ill van egy olyan tokes reteg is aki hasonlokepp el max nem igy nevezi a dolgot.
 • gcs85
  Jaah, hogy az a tavalyi sabbatical-os cikk az már a Szabolcsról szólt? 🙂 Menő.
  Tényleg eléggé felkapta mostanában a média, de hát ez van ha ilyen (“bicskanyitogató”:) ) témáról ír valaki blogot. Nekem a kedvencem a Millásreggelis riport volt, volt pár elég jó sms kérdés (persze volt pár jó hülye is 🙂 ).
 • Garry
  Ezek szerint valós a sztori. Az elmúlt hónapokban több ismert pénzügyi portálon “sztárolták” a srácot, persze leginkább valami termékajánlásra átkötve mihamarabb, ezért kicsit kétkedve fogadtam a valódiságát.

  Egyébként szeptember 11-én a “fóliós” pénzügyi portál által szervezett előadáson fel fog lépni, ezt az elmúlt napokban olvastam. Itt már kezdett hihető lenni a történet, de most Miklós is megerősítette.

  El is megyek, meghallgatom mit mond 🙂

 • Kiszamolo
  Ajándékba kapott egy fél lakást, akkor is vitte magával a kaját, amikor főnök volt.

  Senki nem akadályoz meg, hogy te is főnök legyél. Csak tanulni és tudni kell hozzá.

  Egyébként soha nem mondta, hogy ez mindenkinek elérhető.

 • Kari
  Az emberek nem egyformák. Abban sokan hasonlítanak, hogy szeretnének jól élni a megtakarításaikból. Erre azonban nincs mindenkinek lehetősége/képessége.
  Ha egyszer véletlenül nekem is jut ilyen lehetőség az életben, akkor arról egészen biztosan nem fogtok blogot olvasni.
  Nem tudom eldönteni, hogy Takács Szabolcs miért csinálja? Örömet okoz neki ez a kitárulkozás, vagy egyszerűen csak a pénzért, amit ez a bloggerkedés hoz neki ?
 • szocske
  Nem nulláról indult (és ezt nem is tagadja) így 12 év alatt érte el az anyagi függetlenséget.
  Ha valaki nulláról indul, akkor neki ugyanilyen hozzáállással nem 12 év kellene, hanem 20-25.
  Hallottam több riportot vele, elolvastam amit lehet, ő is elmondja, hogy nem mindenki tudja (ilyen könnyen) elérni ezt a helyzetet, ugyanakkor ő nem luxusra szórta el a pénzt, amikor jól keresett (mint 100-ból 99 jól kereső teszi), hanem félretette, és most is szerényen él, főleg ahhoz képest, hogy mekkora vagyona van.
  Ha bárki nem is, de nagyon sokan utána csinálhatják, de nyilván könnyebb a kifogásokat keresni.
 • antenna
  Na igen, az is érdekes kérdés, hogy milyen példát mutat így az ember a gyerekeinek. Meg az is, hogy (tudom, optimista vagyok) szerintem még lesz nyugdíj az én idős éveimben és a jogosultsághoz minimum 20 év munkaviszony kell. Nem árt, ha hideg vízre meg farhátra való van legalább, ha esetleg mégsem jönnének be a befektetések. Ráadásul ha kihagyok 10-20-30 évet a melóból, már nem sok esély lesz visszakerülni szükség esetén. Mindettől függetlenül nem semmi a sztorija, még ha elég sok hátszéllel sikerült is.
 • Guest
  Én 35 évesen tudtam volna “nyugdíjba” menni, de el sem tudom képzelni hogy ne dolgozzak. Szeretem a munkámat 🙂
 • Tanuljunknyelveket
  Az miért “nyugdíjba vonulás”, ha gyakorlatilag szabadúszóként, de dolgozik és az így szerzett keresményéből él? Emellett vannak a megtakarításai, de nem abból él.
 • Nagy Vonalakban
  Jön egy csaj, jön 2-3 gyerek, és borul minden….ès akkor mèg a következő pènzügyi vâlsàgról nem is beszêltünk..
 • Jelentéktelen Hangya
  Miklós: “Egyébként soha nem mondta, hogy ez mindenkinek elérhető.”

  Olyan példákkal szvsz kár jönni, amelyek nem elérhetőek mindenkinek. Ezzel az erővel bloggolhatna Messi is, hogy hogy ment korán nyugdíjba. Legalább ilyen tanulságos lenne.

  Kontrasztként: a szemléleted, tanácsaidat (legalábbis a többségét) itt a blogon bárki megfogadhatja és profitálhat belőle.

  Már írtam: 0-ról 1-re jutni szerintem sokkal-sokkal nehezebb, mint 1-ről a 10-re. Nagyon nem mindegy, hogy mekkora a kezdőlökés. Na, itt sántítanak ezek a sikersztorik.

 • Mókavonat
  Jó neki. Évek óta mi is hasonló elvek mentén élünk de sajnos 30-as nyugdíj biztosan nem lesz belőle.

  A szemlélet az első az biztos, mert van aki a “világ összes pénzét” el tudja költeni anélkül, hogy bármi látszata lenne ebben egyetérthetünk. Azonban a családi háttér az, hogy honnan indulsz évtizedeket jelent. Kapsz vagy örökölsz egy 30-40millás budapesti lakást fiatalon azzal kb. ki is pipáltál egy évtizedet. Nyilván ez a ritkább eset de nem lehet eltekinteni tőle.

  Van olyan ismert magyar eset ahol teljesen önerőből sikerült hasonlót elérni? Ebből is sokat lehet tanulni és nagyon hasznos de egy önerős story szerintem sokaknak adna reményt.

 • Balint

  Nem igazán szabadúszó, mert a sazabdúszó attól még munkakényszerben van.
  A megtakarításaiból meg tud élni, emellett van egy csomó megbízása, amit csak akkor csinál meg, ha épp kedve van hozzá. Néha meg elmegy kamionozni egy hétre, ha ahhoz van kedve.

  Jól megcsinálta, nem kell keresni megint az okokat, hogy azért könnyű, mert. El kell gondolkodni, hogy mit csinálhatnék én jobban.

  Ezt hiányolom a médiahírverésből és az interjúkból is. Kb. az jön le, hogy ez a magyarok 99%-nak lehetetlen, és hogy ő mégicsak pénzügyi guru, s a befektetéseit jól forgatta (pl. Balázsék ezt többször hangsúlyozták, pedig nem ez a lényeg.)

  Hanem az, hogy csak akkor tudod ezt elérni, ha átgondoolod, hogy
  1, mi igazán fontos az életben,
  2, kilépj a fogyasztói társadalomból

  A legtöbben elkönyvelik, hogy ez lehetetlen. Ahelyett, hogy kitűznék célúl, hogy akkor 55 évesen menjek nyugdíjba.

 • komisz_kolok
  @assatum: olvasd el, mit ir, erdemes. Igazabol dolgozik, de csak azt, amihez kedve van. Szerintem ez gyerek melett is megvalosithato. Csak kicsit többet lesz “kedve” dolgozni 😉 Szerintem igy is több idöt tud a gyerekkel lenni, mint az atlag munkaerö.

  @kiszamolo: Ami engem a temaban erdekel, es a sracnal nekem nem derül ki, az, hogy az igy nyugdijba vonulok hogyan szamitjak bele a költsegekbe a TB-t. Ha valami adodna, tudjal orvoshoz menni ugyanis. Ha Magyarorszagon vagy, akkor csinalsz valami ceget, es fizeted a TB-t, jarulekokat magad utan? Ez havi szazezres tetel. Fizet valami minimalis penzt a TB-nek? Ugy tudom van ilyen, de ez azert nekem azt jelenti, hogy a “tarsadalommal fizetteti ki az eletvitelet”.

  Gondolom ez Amerikaban tisztabb, vagy van valami biztositasod, vagy igy jartal. De ennek azert jo kis költsege van ott is.

 • Xyz
  A mai alacsony hozamkornyezetben ahhoz, hogy pusztan a megtakaritasai hozamabol eljen, akkora megtakaritasa kellene, hogy legyen, hogy azt 34 eves korra nehezen tartom elerhetonek. Hacsak nem havi 200 ezerbol el. Vagy valojaban nem a megtakaritasaibol el, hanem a heti “2-3 oras” munkabol.
 • Gábor
  Nincs ebben semmi nagy titok:
  1. Legyen egy nagyon jól fizető állásod.
  2. Legyél minimalista és a kereseted nagy részét takarítsd meg.
  3. A megtakarításodat fektesd be jól.
  Mellette azért elmehetsz dolgozni is, biztos ami tuti.

  Azt ő is elismeri, hogy kimagasló fizetés nélkül nem fog menni. Tehát akit a “Nekem ez miért nem jutott eddig az eszembe!” ötletre vágyik, azt nem itt fogja megtalálni.

  youtube.com/watch?v=ZuAGg3cesQ4

 • Kiszamolo
  Felhívtam, hogy mondja el ő, hogy csinálta, de nem vette fel. Hátha visszahív hamarosan.

  Addig is el kell olvasni, mit írt.

  Akkor, azt és annyit dolgozik, amihez kedve van. Ha nem dolgozna, megélne, de a tartós semmittevés leépíti az embert.

  Igen, vezetőként kapott annyit, hogy 34 évesen megléphette. Más vezetőknek miért kell életük végéig dolgozni a megélhetésért?

  Ha te beosztottként csak 45 évesen tehetnéd meg ugyanezt, az min változtat?

 • Kiszamolo
  X, 200 ezerből saját lakásban, család nélkül miért nem lehet megélni?
 • Zabalint
  @komisz_kolok
  Valami havi 7 ezer körüli összegért kapsz TB jogosultságot.

  De ha vezetőként annyi pénzt összeszeszedett, hogy a reálhozamából megél, akkor több egészségügyi járulékot fizetett ki egy évtized alatt, mint az átlagember, szóval nem mondanám, hogy ezen a téren a társadalmon élősködne…

 • Kiszamolo
  Ahogy én látom, nem kereste ő a média figyelmet. Valahol volt egy cikk vele, aztán az összes újságíró megtalálta.

  Új dolog ez a felhajtás körülötte, de ő már régebb óta így él.

 • Gábor
  @komisz_kolok: “Ami engem a temaban erdekel, es a sracnal nekem nem derül ki, az, hogy az igy nyugdijba vonulok hogyan szamitjak bele a költsegekbe a TB-t.”

  Ez érdekes felvetés, engem is érdekelne.

 • Q
  “az éves minimális megélhetési költségemnek a harmincszorosát tettem félre és fektettem be (szerintem) okosan. Ez tette lehetővé számomra, hogy 35 évesen nyugdíjba vonulhassak”

  Itt írta le a lényeget, a többi csak rizsa. 🙂

 • Balint
  @komisz_kolok
  A Millásreggeliben mondta, hogy van egy egyszemélyes cége, ahol magát foglalkoztatja és maga után fizeti a TB-t.
 • komisz_kolok
  @Zabalint: na, erröl beszelek.
  1. Havi 7ezerböl lassan jön ki egy barmilyen mütet 50 evesen, meg addig jopar vizit a körzetiorvosnal, meg a tamogatott gyogyszerek influenza eseten.
  2. Nem hiszem, hogy vegig vezetö volt (ennyire nem olvastem el mindent töle), azert 24 evesen gondolom meg nem keresett olyan sokat. Mondjuk hogy öt evig keresett nagyon jol. Atz alatt azert olyan sokat nem lapatolt a TB-be.

  De a kerdes nem is igazan a sracra vonatkozott. Ha en “becsületesen” szeretnem csinalni, akkor a havi 7 ezret kicsit pofatlansagnak ereznem. (Plusz latva a TB helyzetet, ki tudja, meddig lesz ilyen nagyvonalu lehetöseg) Szoval gondolom, be kell terveznem valami biztositast.

 • Zabalint

  Én hosszútávon 2% reálhozamot tartok elérhetőnek, hacsak nem vállalunk magas kockázatot. Havi 200 az 160 millió Ft. Nem lehetetlen elérni, de én tartok tőle, hogy sok korai nyugdíjra vágyó sokkal kisebb összegekkel kalkulál, látva hogy bika piacon ez a reálhozam aokszorosan túlszarnyalható, ja csak nem számol divezifikációval meg medve piacokkal. Medve piacon eleve a tőkét pusztítod, bika piacon meg a hozam töredékét szabad csak felélned.
 • komisz_kolok
  @Zabalint: de ha mar itt tarunk, tovabb is mennek.

  Ha valaki nem dolgozik, fizet adot, de az utakat hasznalja, a gyereket elküldi az ingyenes ovodaba, iskolaba, elvezi a közvilagitast, tömegközlekedest, meg minden mast, ami most nem jut eszembe, de amire az adok mennek. Ja, stadionok 😉

  Plusz a szülei nyugdijat sem ö fizeti. Szoval – nem a konkret sracra gondolok, mert ö azert dolgozik – maga az elv vet fel moralis kerdeseket.

 • ajsa
  A HVG-s cikkben le van írva, hogy van egy cége, azon keresztül számláz, nyilván így fizet TB-t is.
 • headset
  “hogyan szamitjak bele a költsegekbe a TB-t.”

  Ha valakinek semmilyen forrásból nincs egészségbiztosítása, akkor a havi 7110 Ft-ot köteles befizetni a TB-nek és jogosult lesz egészségügyi ellátásra.

 • Warrior
  Ó, hogy az a… !
  Nagyjából elégedett vagyok az életemmel, nincs különösebb okom panaszra. Vannak reális céljaim, egy részét kipipáltam, valószínűleg a többire is van még időm, lehetőségem. Alig fordul elő, hogy arra gondolok, bárcsak újra kezdhetném, vagy máshogy csináltam volna. Most igen. A sztorit olvasva úgy érzem, hogy rosszul és rossz irányba indultam, és egyáltalán nem tartok ott, ahol szeretnék és/vagy tarthatnék.

  Nagyjából tisztában vagyok vele, mit kell tennem (és teszem is), hogy irányba álljak, mert bár valóban elégedett vagyok, látok még lehetőséget a jobbra. Csak sokkal könnyebb/jobb lett volna a 20-as éveim elején elsőre a jó, de talán helyesebb, ha azt írom, más útra lépni, mint most próbálkozni. Úgy akár főszereplője lehetnék egy hasonló sztorinak, nem szemlélője. Félreértés ne essék, nem tartom magam többre, még mielőtt erre gondolnátok.

  Gratulálok neki!

 • Betonbéka
  Milyen sikersztoriról beszélünk?! Nem akarok lehurrogni senkit sem: érdekes az életvitele, jó az, hogy megosztja, de túlzásba azért ne essünk. Amíg 1-2 évtizedet nem nyomott le így, addig ez nem teljesítmény, hanem kísérlet, nem példa, hanem ötlet. Mindehhez sikert kívánok és kíváncsi vagyok a fejleményekre.
 • Kiszamolo
  Komisz, megvesz bármit, azonnal fizet 27% áfát.

  Tankol 10 ezer forintért, fizet 6.000 forint adót.

  Telefonál egyet, a 27% áfán túl fizet további 2.5 forint matelcsi adót.

  15% adó a kamatra.

  0.3% minden utalásra.

  Folytassam?

  Mindezt abból a pénzből, amit 100% leadózottan keresett.

 • Bálint Tamás
  OFF:

  Miklós 11 napja írtam e-mailt, azóta semmi nesz. Van esélyem válaszra? 😀

 • Kiszamolo
  Küldd el megint, az a biztos.
 • Balint
  Zabalint

  De hogy jött ki a 2%? Ez azért nagyon pesszimista, de végülis megértem.

  Viszont ez azt jelenti, hogy 50 évnyi megélhetés. Tehát 40 évesen úgy is elég lehet, hogy nem hoz kamatot.

  Ráadásul nem kötelező életed végéig ülni a tőkén. Hozzá is nyúlhatsz mondjuk az utolsó 20 évedben.

 • szocske
  antenna: “a jogosultsághoz minimum 20 év munkaviszony kell” – ez meg lesz neki, mert a saját cégében fizeti a járulékokat.
 • Isewref
  Én itt nem látok nyugdíjast, csak egy jó anyagi helyzetből induló, jelenleg tőkejövedelemből és alkalmai munkából élő, eltartottakkal (gyerekek, gyes-es feleség, beteg rokonok) nem terhelt, szabadúszó középkorút (a porfólió konferencián sem ingyen ad elő, arra is készülni, “dolgozni” kell, ugye). Ez azért nem olyan ritka. Persze gratulálok neki, jó, hogy nagyobb figyelmet kap ez a fajta gondolkodásmód. De a ezen az alapon az életvitelükre irányuló médiafigyelemből élő Kardashian lányokat is nevezhetjük nyugdíjasnak.
  A 35 évesen gyermektelenség pedig kulcseleme a képletnek. Ami megint nem újdonság, az egykézés is innen indult 100+ éve.
 • Zabalint
  @komisz_kolok
  Ha megkeresett mondjuk 200 milliót ezen évek alatt (direkt keveset írtam, én ennek sokszorosára becsülöm a korai nyugdíj tőkeigényét), akkor kifizetett 15 millió egészségügyi járulékot, mai adókulccsal 30 millió SZJA-t, nyugdíjjárulékra 20 millió + 54 milliót, utóbbiból meg nem kap semmit soha, mert nem volt meg a 20 év munkaviszonya. De ha 100 millió tőkével csinálta mert olyan profi befektető (vagy annak hiszi magát…), akkor is ezek fele nem kis összeg. Aztán meg ahogy Miklós írta, a hozamából mikor fogyaszt, akkor is fizet adókat, ha külföldön is befektet, még pénzt is hoz a magyar gazdaságba.

  Szóval nem gondolom, hogy másokon élősködne.

 • Péter
  Sziasztok.

  Igen, ebben igazatok van, családdal, benne két gyerekkel rögtön a három-, vagy akár négyszeresére is ugrik az évi megélhetési alap és akkor azt kell 30szorozni.

 • Mókavonat
  TB kérdéshez már többen írták, hogy van egy minimális összeg 7K körül amit fizetve jogosult vagy eü. ellátásra. Mo-n nincs külön számla vezetve így tökmindegy hogy ezt fizeted vagy 1millás fizud után vonják, ugyanarra vagy jogosult. Ez kell arra az esetre ha elütne az autó.

  Minden másra pedig fizess eü. pénztárat ha nem akarsz egy UH vizsgálatra vagy szemészetre stb. hónapokat várni.

  Ezek fix kiadások, aki eltekint tőlük az igen veszélyesen él 🙂 (persze az is egy életforma, mindenki azt csinál amit akar)

 • Jóska Pista
  Részvényei vannak, amik után kap osztalékot. Osztalék után pedig mindenki fizet EHO-t (egészségügyi hozzájárulás).
  Mivel elég nagy a befektetésben a részvények aránya, így valószínűleg a maximális 450 ezret fizeti. Az pedig több, mint amennyit a legtöbb ember befizet.
 • Jóska Pista
  “az éves minimális megélhetési költségemnek a harmincszorosát tettem félre és fektettem be (szerintem) okosan. Ez tette lehetővé számomra, hogy 35 évesen nyugdíjba vonulhassak”

  Ügyes, hogy 35 éves korára összehozott vagy másfél milliárdot.

 • KGergely
  Kiszamolo, gondolom a követendő életvitel miatt írtál a 30as nyugdíjasról. Aminek nagyon örülök. De a megélhetését nagyrészt egy osztalékfizető portfólió biztosítja jelenleg, amiről meg (https://kiszamolo.hu/tag/osztalekfizeto-portfolio/) elég szkeptikusan írtál. Én speciel nagyon örültem, hogy azt a blog bejegyzésedet (ill a kommenteket) is olvastam nemrég, így volt ami árnyalja a képet, hogy meg lehet-e élni így. De most akkor jó vagy rossz ez az emberkísérlet?
 • Fogalmatlan
  @komisz_kolok
  Az általános magyar adómorál mellett kérdőjelezed meg az “elvet”? Ezt te se gondolhatod komolyan 🙂

  “Ha valaki nem dolgozik, fizet adot, de az utakat hasznalja, a gyereket elküldi az ingyenes ovodaba, iskolaba, elvezi a közvilagitast, tömegközlekedest…”

  Az országban százezres nagyságrendben élnek így emberek “szocialis alapon”, akik még a minimális TB-t sem fizetik be… az az elv nem zavar?

 • ügyvéd
  Én is csak azt vállalom el amihez kedvem van már nagyon nagyon régóta, és megélnék a befektetéseim reálhozamából, ha nem csinálnék semmit. Akkor én is “korai nyugger” vagyok? 😀
 • S1M0N
  Elsőre le akartam hurrogni én is, hogy hát kezdőtőke, “ingyen lakás”, stb, aztán utánaolvastam mit ír a gyerek (https://goo.gl/gAHSrF) és ahhoz a 30-300 milliós sávhoz képest, amit ő megjelöl idehaza mint nyugdíjba vonulós megtakarítási összeget (igényektől függően), nos, ahhoz képest egy ~20 milliós Pesti külső kerületi kisebb lakás (amiben egyedül/kis igényű nővel bőven el lehet éldegélni) már nem akkora nagy tétel. Mondjuk +5 év lenne neki, na bumm, akkor is 40 évesen meg tudná tenni.

  A kutya elsősorban ott lesz elásva, amit sokan mások is írnak, hogy nincs család, nincsenek eltartottak. Ami persze nem gond, ő döntése, csak erősen lekorlátozza az általa leírtak felhasználhatóságát egy átlagember számára. Emellett vagy tényleg egyedül él, vagy olyan párkapcsolatban, aki partner ehhez az életmódhoz. Ehhez (is) sajnos csoda kell kb, ritka kincs az ilyen manapság. :/

 • S1M0N
  Ettől függetlenül köszi Kiszámoló, én nem követem a hazai médiát, nem hallottam a gyerekről, csak a te régi sabbaticalos cikkedet olvastam.

  A kiadásos írását elolvasva goo.gl/ZQfCAh komolyan elgondolkodtam, hogy én is letolok egyszer majd 2 munkahely között egy ilyen sabbatical évet és megpróbálok esetleg szabadúszóként nemzetközi melókat bevállalni amik érdekelnek és megnézni, hogyan jönnék ki belőlük anyagilag, “bejárós” meló(k) helyett.

  Szoftverfejlesztőként úgy, hogy nekem is van saját örökölt lakásom, ha nekem sem pottyan be az ablakon család addigra, én 35 éves korom előtt meg tudnék tenni ilyet, igaz, a “nyugdíjbamenetel” nálam már esélytelen addig (27 vagyok).

 • ikeasdoboz
  Xyz: szerintem saját lakásban, egyedül lakva 200k-ból egész kényelmesen el lehet éldegélni, ha az embernek nincsenek túl magas igényei. (mondjuk rezsi max. 50k, bérlet 10k, kaja ha otthon készíted 40k-ból kijön egy hónapra, így marad 100k-ja egyéb költésekre).

  Engem az érdekelne, hogy hosszú távon kalkulált-e az egyre idősebb korban felmerülő egészségügyi költségekkel (persze, ezt akkor is kellene, ha valaki nem megy fiatalon nyugdíjba 🙂 ): pl. egy normális fogpótlás/fog olyan 200k környékéről indulhat, ha ebből kell 4-5, akkor az máris 1 millió. Oké, ha olyan 60-70 milliója van félretéve, akkor ez csak töredékét teszi ki, de ki tudja, hogy milyen egyéb költségek merülhetnek fel az évek alatt?

 • Csakegykommentelő
  Hátszéllel, gyerek nélkul könnyebben ment, de sokan másoknak is meg van a lehetőséguk, mégsem élnek vele…Nekem igazán a digitális nomád életvitel tetszik, inkább mint ez…. 🙂