Lakásbiztosítás: mindenre gondoltál?

Már írtam a lakásbiztosításokról (például itt: //kiszamolo.hu/a-lakasbiztositasokrol), ezért az ott leírtakat nem szeretném megismételni. (Ezeket is olvasd el, szerintem érdemes)

Ellenben egy dologra szeretném felhívni a figyelmedet, amire valószínűleg nem gondoltál.

Mert szép az, hogy kötöttél egy lakásbiztosítást, de fel vagy-e készülve arra, hogy történik valami a lakásodban?

Tűz üt ki, betörnek, csőtörés tönkreteszi a nappalidat és ehhez hasonlóak.

Hogyan tudsz erre felkészülni? Ha már volt részed káresemény utáni alkudozásban a biztosítóval, akkor sejted a választ.

A cascoval ellentétben a lakásbiztosításokat úgy kötik meg, hogy soha nem ment ki a biztosító embere a helyszínre. Amíg a casco megkötése előtt az autód legkisebb sérülését is fényképekkel gondosan dokumentálják, a lakásodról csak annyit tud a biztosító, amit te állítasz róla. Nem egyszer az interneten kötöd meg a biztosítást és postán küldik ki a szerződést is.

Ezzel addig nincs semmi gond, amíg nem történik kár és nem kellene fizetnie a biztosítónak. Ilyenkor az érdeke, hogy csak a valódi kárt térítse meg.

Kárfelmérők regényeket tudnának neked mesélni, hogy az emberek mi mindent ki nem találnak egy káreset kapcsán, hogy kifizettessék a nem létező kárukat a biztosítóval. A szőnyeg perzsaszőnyeg volt, a falakon Rembrandt lógott és a betörők nem csak a félmilliós tévét, de a húszmilliós versenyzongorát is ellopták és kiugrottak vele az ablakon. Ezért érthető, hogy csak nagyon indokolt esetben fizet a biztosító.

Mi a megoldás? Kézenfekvő, csak sokan nem gondolnak rá. Ahogy az autódat körbefényképezi a biztosító embere minden szögből, ezt te is csináld meg a saját lakásodban.

Ma már szinte a legolcsóbb telefon is tud fotózni és videót felvenni, bár egy olcsó digitális fényképezőgép a célnak jobban megfelel. Filmezd le a nappalidat, az ebédlődet, a tévéállványon álló technikai eszközöket, a tető állapotát, a fürdőszobát, a külső vakolatot, a beázásmentes plafont és mindent, amit fontosnak tartasz. Fotózd le a technikai eszközök számláit és garanciajegyeit, írd fel a gyártási számukat.

Egy heti lapot, vagy reklámújságot a felvételeken szerepeltetve tudod bizonyítani, hogy a felvétel az újság megjelenése után történt.

Az így kapott anyagot ne otthon tartsd, ahol megsemmisülhet, vagy ellophatják, hanem töltsd fel az internetre egy csak általad elérhető helyre (ne adj tippeket a betörőknek azzal, hogy elérhetővé teszed a számukra.). Például ingyenes tárhely a dropbox, de elküldheted magadnak egy gmail-es címre is.

Ha ez nem megy, írd ki egy pendrive-re, vagy CD-re és add oda valamelyik rokonodnak megőrzésre.

Így ha káreset történik, a biztosító a kárt könnyen fel tudja mérni és te is tudod bizonyítani, hogy tényleg egy kétszázezres notebookod is volt, amit elloptak és valóban tavaly összel lett felújítva a fürdőszoba.

A saját életedet és a biztosítóét is megkönnyíted ezzel, ha egyszer károd keletkezik.

Mivel a fentebb leírtakat megtenni alig tart tovább, mint ezt a cikket végigolvasni, még ma tedd ezt meg.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

6 hozzászólás

 • suhanc
  Mekkora ez a cikk 🙂 és tényleg
 • Sajő Tamás
  Tudnál ajánlani egy megbízható ügynököt?

  Köszi

  Tomi

 • Erzsébet
  Ilyen esetre tényleg ügynökkel kellene szerződést kötni. Én a Net-risken akkurátusan kitöltöttem, hogy mi mindenre kérem kötni. Küldtek kb 8 ajánlatot. Az MKB-t választottam mert a kötelezőm is ott van. Nem olvastam végig csak az adatok helyességét ellenőriztem. Feltételeztem, ha 40 percet rászántam mindenre kiterjedő ajánlatkérésre csak olyat küldenek “Az ön igényeire az alábbi ajánlatokat küldjük’ kezdettel amiben minden benne van. Pár hete betörtek. Az arany ékszereimet leshetem mert a 18. szülinapra kapott aranylánc és fülbevaló értékmegőrző vagyontárgy nem ingóság. Rongálásra nem szól a biztosítás noha betörésre biztosítottam. Ezek után már utána mentem. Se ebtartói felelősség se elfolyt víz nem volt benne amit kértem. Ezután az MKB oldalán is végig mentem egy ajánlatkéréssel. Alacsonyabb díjat kalkulált mint amit fizetek. Tanácstalan vagyok, de akkor se jönnek ki ha kérem.
 • W.W.
  Most kötöttem egy ügynökkel aki korábban felhívott. Ugyanannál van az autó KGFB is. Ajánlom az ügynökös kötést, a dij hasonlo modon alakul mint a weboldalon (nem volt problemaja vele hogy ment a kalkulator az én gépemen is, ahol a modulokat neztem at leginkabb). Sokkal jobban testre lehet szabni az ügynök által használt programban hogy pontosan mi kell mi nem kell. Igy tenyleg csak az lett benne a csomagban ami kell. Amit valószinütlennek vagy irrelevánsnak találtam azok pedig lejöttek az árból. Sokkal gyorsabban látni egy-egy változtatás eredményét, modulonkénti árat, így lehetőség nyilt arra hogy az általam belőtt ár célt elérjük és mindennel elégedett legyek. Nem tünt úgy mintha rajtam akarna nyerészkedni.

  Egy ötletet a cikkel kapcsolatban megemlítenék a következő hsz-ben.

 • W.W.
  Jó ötlet a mindent körbefotózni, meg is fogom tenni. Ami a készült képek dátumának bizonyíthatóságát illeti, ajánlom a originstamp.org/ oldalt, újság helyett. Ez az ingyenes szolgáltatás azt tudja biztosítani számodra hogy egy digitális valami már létezett egy bizonyos időben. Ez elég hasznos az ilyen témájú, “bizonyítsad be ha tudod” esetekben. Ha nem akarsz feltölteni többiga gépet, elég ha be tömörited egy ZIP-be (soha nem nyúlsz hozzá, nem módosíthatod), készitesz róla egy hasht (pl CRC checksum, en.wikipedia.org/wiki/SHA-1 SHA-1), és csak a hasht küldöd be a szolgáltatásba. Ez hitelesen és ellenőrizhetően igazolni fogja hogy a fotóalbumod x napon már létezett (minden fotóval ami benne van). A technologia a bitcoin blockchain publikusságát és időtállóságát használja.
 • Kovács Melinda
  Banális kérdést teszek fel: ha saját autómmal figyelmetlenségből nekitolatok a nyíló kertkapunak és a kapumozgató motort tönkreteszem, számolhatok-e azzal, hogy a lakásbiztosításom fizeti a javítás /csere költségét??