Lakásbiztosítás: mindenre gondoltál?

2012-09-18
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Már írtam a lakásbiztosításokról (például itt: //kiszamolo.hu/a-lakasbiztositasokrol), ezért az ott leírtakat nem szeretném megismételni. (Ezeket is olvasd el, szerintem érdemes)

Ellenben egy dologra szeretném felhívni a figyelmedet, amire valószínűleg nem gondoltál.

Mert szép az, hogy kötöttél egy lakásbiztosítást, de fel vagy-e készülve arra, hogy történik valami a lakásodban?

Tűz üt ki, betörnek, csőtörés tönkreteszi a nappalidat és ehhez hasonlóak.

Hogyan tudsz erre felkészülni? Ha már volt részed káresemény utáni alkudozásban a biztosítóval, akkor sejted a választ.

A cascoval ellentétben a lakásbiztosításokat úgy kötik meg, hogy soha nem ment ki a biztosító embere a helyszínre. Amíg a casco megkötése előtt az autód legkisebb sérülését is fényképekkel gondosan dokumentálják, a lakásodról csak annyit tud a biztosító, amit te állítasz róla. Nem egyszer az interneten kötöd meg a biztosítást és postán küldik ki a szerződést is.

Ezzel addig nincs semmi gond, amíg nem történik kár és nem kellene fizetnie a biztosítónak. Ilyenkor az érdeke, hogy csak a valódi kárt térítse meg.

Kárfelmérők regényeket tudnának neked mesélni, hogy az emberek mi mindent ki nem találnak egy káreset kapcsán, hogy kifizettessék a nem létező kárukat a biztosítóval. A szőnyeg perzsaszőnyeg volt, a falakon Rembrandt lógott és a betörők nem csak a félmilliós tévét, de a húszmilliós versenyzongorát is ellopták és kiugrottak vele az ablakon. Ezért érthető, hogy csak nagyon indokolt esetben fizet a biztosító.

Mi a megoldás? Kézenfekvő, csak sokan nem gondolnak rá. Ahogy az autódat körbefényképezi a biztosító embere minden szögből, ezt te is csináld meg a saját lakásodban.

Ma már szinte a legolcsóbb telefon is tud fotózni és videót felvenni, bár egy olcsó digitális fényképezőgép a célnak jobban megfelel. Filmezd le a nappalidat, az ebédlődet, a tévéállványon álló technikai eszközöket, a tető állapotát, a fürdőszobát, a külső vakolatot, a beázásmentes plafont és mindent, amit fontosnak tartasz. Fotózd le a technikai eszközök számláit és garanciajegyeit, írd fel a gyártási számukat.

Egy heti lapot, vagy reklámújságot a felvételeken szerepeltetve tudod bizonyítani, hogy a felvétel az újság megjelenése után történt.

Az így kapott anyagot ne otthon tartsd, ahol megsemmisülhet, vagy ellophatják, hanem töltsd fel az internetre egy csak általad elérhető helyre (ne adj tippeket a betörőknek azzal, hogy elérhetővé teszed a számukra.). Például ingyenes tárhely a dropbox, de elküldheted magadnak egy gmail-es címre is.

Ha ez nem megy, írd ki egy pendrive-re, vagy CD-re és add oda valamelyik rokonodnak megőrzésre.

Így ha káreset történik, a biztosító a kárt könnyen fel tudja mérni és te is tudod bizonyítani, hogy tényleg egy kétszázezres notebookod is volt, amit elloptak és valóban tavaly összel lett felújítva a fürdőszoba.

A saját életedet és a biztosítóét is megkönnyíted ezzel, ha egyszer károd keletkezik.

Mivel a fentebb leírtakat megtenni alig tart tovább, mint ezt a cikket végigolvasni, még ma tedd ezt meg.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram