Az emberi alaptípusok a pénzkezeléssel kapcsolatban

Minden személynek van valamilyen attitüdje és habitusa a pénzzel kapcsolatban is. Ezek befolyásolják, hogyan bánsz a pénzzel, mennyire vagy pénzköltő, vagy éppen megtakarító, adakozó, tervszerűen élő, vagy spontán a pénzügyeidben. Ezek az attitüdök és habitusok megváltoztathatóak és pozitívan fejleszthetőek, amennyiben az ember felismeri magában ezeket és igénye is van ezeket korrigálni vagy fejleszteni.

(Attitüd: a gondolataink és érzéseink valamivel kapcsolatban. Habitus: szokás, viselkedés magatartás.)

Néhány tipikus emberi viselkedés a pénzügyekkel kapcsolatban az alábbiak. Megjegyzendő, hogy kevés ember van, aki tisztán csak az egyik, vagy a másik típus lenne, jellemzőbb, hogy bizonyos területen egyik vagy másik tulajdonság dominál. Olyan is előfordul, hogy valaki a végletekig kifillérezi az autóvásárlást, de a legrongyrázósabb esküvőt rendeli meg. Igazából a legjobb, ha a tiszta típus helyett minél inkább kevert a pénzhez való hozzáállásod és viselkedésed, igyekszel minden típusból az előnyöket magadénak tudni.

Biztonságra törekvő: a pénz megléte ad neked biztonságot. Magadat takarékosnak és szervezetten élőnek látod, mások inkább zsugorinak és fösvénynek.

Előnyök: egy pénzügyi terv mentén élsz, van büdzséd és megtakarításod. Okosan vásárolsz, csak olyanokat veszel, ami megéri a pénzét és lehetőleg még akciós is. Kerülöd a kockázatos befektetéseket. Vigyázol a vagyontárgyaidra. Van tartalékod a váratlan kiadásokra.

Hátrányok: a túlzott biztonságra törekvés miatt túl sok mindenről mondasz le, nem csak a vágyaidról, de néha még a szükséges dolgokról is. Néha akkor is az olcsóbb mellett döntesz, ha számodra a drágább sokkal megfelelőbb lenne. Lemondasz élményekről és tárgyakról, csak azért, mert azok pénzbe kerülnek. A túlzottan konzervatív befektetések miatt hosszú távon nagyon sok pénzt veszítesz. A szigorú költségvetésed miatt nem veszel olyan dolgokat sem, amit éppen tényleg nagyon jó áron megvehetnél.

Hogyan tudsz változtatni: számolj le a félelemeiddel és az aggódásaiddal. Ahogy a Biblia bölcsen mondja: ha az életidődet sem tudod megnyújtani egy arasszal se az aggódással, akkor a többi felől minek aggódni? Mi lehet a legrosszabb, ami történhet veled, ha egy kicsit többet költesz? Hidd el, nem dől össze a világ, ha egy kicsit költesz a pénzből. Tervezz be kiadásokat élvezetekre és ajándékokra, kondibérletre, színházjegyre és hasonlókra. Ne pörögj annyira a pénzen, merj nem felírni néhány kiadást.

Adakozó: a pénz eladakozása ad számodra jó érzést.

Magadat önfeláldozónak és adakozónak látod, mások szerint inkább ítélkező és mártírkodó vagy.

Előnyök: erős meggyőződés vagy hit valamiben, értékek tisztelete, nagylelkűség más személyek vagy ügyek iránt, becsületesség a pénzügyekben is, a materiális javak helyén kezelése, a jogos szükségek és vágyak éles megkülönböztetése.

Hátrányok: furdal a lelkiismeret, ha magadra költöd a pénzed, elvárod másoktól is, hogy ők is gondoskodjanak rólad, ha te másnak adod a pénzed, ítélkezel mások felett, mert ők nem osztogatják szét a pénzüket, ahogy te, önhittség azért, mert másokon segítesz.

Hogyan tudsz változtatni: adj magadnak is, vedd fel magadat is az adakozói listádra, adj magadnak élvezetet és kikapcsolódást lelkiismeret-furdalás nélkül. Ha túl sokat adakozol, valószínűleg hívő vagy. Olvasd el a Bibliát figyelmesen, mit is tanít az adakozásról. Az ész nélküli vagy erőn felüli adakozás, a minden továbbadása egyáltalán nem igei. Nem a pénz, hanem a pénz szerelme minden rossznak a gyökere, a jólét nem bűn, hanem Isten áldása a Biblia szerint. Szabj limitet annak, hogy mennyit adakozol és annál többet soha ne adj. Ne ítélgesd azt, aki nem ad, vagy szerinted nem ad eleget.

Szabadszellemű: a pénz nem igazán fontos az életviteledben, engeded csak úgy megtörténni a dolgokat.

Magadat lazának és gondtalannak látod, mások inkább éretlennek és felelőtlennek gondolnak.

Előnyök: könnyen alkalmazkodsz az új helyzetekhez, bízol abban, hogy mások majd gondoskodnak rólad, könnyen megragadod az új lehetőségeket, nem érdekelnek mások elvárásai, adakozó vagy.

Hátrányok: még az élethez fontos dolgokkal sem rendelkezel, könnyen bajba kerülsz, ha azok, akik eddig támogattak, abbahagyják a támogatásodat, a felületességed miatt nem tudsz megalapozott döntéseket hozni, az elkötelezettség elutasítása miatt sok lehetőségtől elesel.

Hogyan változtathatsz: a nemtörődömség az éretlenség jele, nem a vagányságé vagy a lazaságé. Próbálj meg felnőtté válni a gondolkodásodban is. Ismerkedj meg az élet valódi költségeivel, tanulj a pénzről és szerezz pénzügyi ismereteket is. Ne félj a felelősségvállalástól, jobbá teszi a jellemed és hasznosabb emberré tesz. Keress egy munkahelyet, ahol örömmel tudsz dolgozni és tarts ki mellette.

Tervszerű: a pénz a terveid elérésének az eszköze. Magadat felelősségteljesnek és céltudatosnak látod, mások inkább túl konzervatívnak és törtetőnek.

Előnyök: mindig van pénzügyi tartalékod a váratlanra, céltudatos és reális célokat kitűző személy vagy, kontroll alatt tartod a kiadásaidat és a pénzügyeidet, megfontolt pénzügyi döntéseket hozol.

Hátrányok: intoleráns és türelmetlen másokkal, akik nem tervszerűen élik az életüket, nehezen reagálsz az új lehetőségekre, mert azok nem lettek előre betervezve, eltitkolsz lényeges dolgokat még a hozzád közel állók elől is, hogy teljes kontroll alatt maradhasson a pénzed, ideges leszel, ha olyanra kell költened mások miatt, ami nincs betervezve.

Hogyan tudsz változtatni: ne ragaszkodj görcsösen a terveidhez, merj változtatni, spontán lenni. Szándékosan adj ki pénzt nem tervezett dolgokra. Ne legyél se ideges, se frusztrált, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy előre eltervezted. Tanulj meg nevetni magadon és elengedni magad.

Spontán: a pénz a pillanat élvezetének az eszköze.

Hogyan látod magad: spontán és élvezetet kereső.

Hogyan látnak mások: túlzottan impulzív és a következményekkel nem törődő.

Előnyök: az élet élvezete, gyors válaszadási képesség a lehetőségekre, elismertség, ismertség, széles baráti kör, dolgok megszerzése várakozás nélkül, kockázatvállalási készség.

Hátrányok: akkor is pénzt költesz, amikor nincs pénzed, adósságba keveredés olyan vásárlások miatt, amire nincs is szükséged, állandó pénzproblémák, nem képes kontrollálni a pénzköltést, még a hozzád legközelebb állók előtt is titkolnod kell a valódi pénzügyi helyzetedet, nincs tartalékod váratlan kiadásokra, fűnek-fának tartozol már.

Hogyan tudsz változtatni: vigyél tervszerűséget az életedbe. Állíts be automatikus utalást egy megtakarítási számlára. Számolj fel minden hitellehetőséget, hogy ne tudj többet költeni annál, mint amennyid van. (hitelkártya, hitelkeret, stb.) Kerüld a kísértéseket a meggondolatlan vásárlásokkal kapcsolatban, ne járj plázázni és a neten se látogass online shopokat. Keress olyan szabadidős elfoglaltságokat, amik nem kerülnek pénzbe. Írj össze minden költésedet és pontozd is őket élményfaktor, hasznosság és szükségesség szerint egytől tízig. Vond le a tanulságot minden hónap végén a költéseidből. Tudd megkülönböztetni a vágyaidat a szükségeidtől. Kérj segítséget mástól, ha komoly pénzügyi gondjaid vannak.

Státusz: a pénz számodra a társadalmi státuszod kifejezésének eszköze.

Hogyan látod magad: nagylelkű és lenyűgöző.

Hogyan látnak mások: érzéketlen és felszínes.

Előnyök: erős első benyomás, nagy értékű és váratlan ajándékokat adsz, szeretsz adni, soha nem terhelsz másokat az anyagi problémáiddal.

Hátrányok: hamis benyomást adsz másoknak a valódi anyagi helyzetedről, állandó stressz a mások utolérése miatti anyagi problémák miatt, nincs pénzügyi tartalékaid, adósságokba keveredsz a látszat fenntartása miatt, eltitkolod a legjobb barátaid elől is az anyagi helyzetedet, nehogy kevesebbnek gondoljanak, mint hisznek rólad, bár könnyen adsz másoknak, nehezen tudsz elfogadni másoktól.

Hogyan tudsz változtatni: szabj magadnak limiteket, mire mennyit költesz havonta. Minőséget vegyél, ne túlárazott márkaneveket. Keresd az akciókat. Húzz limiteket, kinek milyen drága ajándékot veszel. Ha adósságaid vannak és-vagy nincsenek megtakarításaid, kérj tanácsadást valakitől, hogyan tudod átalakítani a pénzügyi életed. Soha ne vásárolj, ha frusztrált, elkeseredett vagy bánatos vagy. Tanulj meg kapni dolgokat, ne mindig csak adni akarj. A bevételed legalább 10%-át tedd félre egy megtakarítási számlára minden hónapban.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

84 hozzászólás

 • Zabalint

  Én meg nem nyitok olyan számlát, ahol telefonálni kell még egy utaláshoz is. Mert nem vagyok hajlandó egy nehézkes, elavult módszert alkalmazni, ahogy csekket sem fizetek be a postán, meg a készpénz használatot is kerülöm, de meglepő módon lovaskocsival sem közlekedek.
 • L70
  Biztonságra törekvő vagyok, úgy 80%-ban. Tervszerű 15%, spontán 4%, adakozó 1% (nem vagyok rá büszke, de ritkán adakozom, és csak beteg gyerekeknek).

  A nulla státusz miatt aztán szoktak kritizálni, többször kaptam már meg a “pedig megtehetnéd” szöveget. Viszont a biztonságérzet számomra abszolút nyugalmat és szabadságot ad.

  Mivel a párom is hasonló, ezért nálunk minden hatványozottan igaz, tipikus Mustachian család vagyunk.

  A státusszal van a legtöbb konfliktusom, mivel zavar, ha túlzottan kiszolgálnak, ugyanakkor amikor valamiből tényleg minőséget és drágát vennék, egyszerűen nem hiszik el rólam, hogy simán megtehetem. Gondolom, a metakommunikációmból ezt olvassák le, mindig a gagyit kezdik mutatni, ha egy üzletben tanácsot kérek.

  A spontánnál és szabadszelleműnél csak az idegesít, ha panaszkodik az anyagi helyzetére, de az nagyon.

 • Joy
  Cetelem nekem 2 évvel ezelőtt kb. 3-4 hét alatt átfutott az igény benyújtásától a számla megnyitásáig.
  Lehet szidni, és igaz is, hogy nehézkes, de gyanítom azért is fizet relatíve sokat, mert sem fiókhálózatot, sem informatikai rendszert nem kell hozzá fenntartani.
  Közelmúltban bankszámlanyitásnál az ügyintéző ajánlani akart megtakarítási lehetőségeket. Mondtam, kösz nem, van Cetelem takarékom, ami másfél százalékot fizet. Meglepődött, egyrészt mert még nem hallott róla, másrészt mondta, hogy ő csak ennél alacsonyabb hozamú dolgot tudna ajánlani.
 • Zabalint

  Nem hinném, hogy a telefonos megoldás olcsóbb lenne, mint egy egyszerű netbank. A számlakezelés, utalások így is, úgy is informatikai alapokon működnek, és ha jól tudom netbankjuk is van, csak azt nem használhatják a megtakarítási számlások. Vicc, hogy az államkincstár is sokkal kényelmesebb, pedig az államtól az ember nem sok jóra számít általában.
 • Tatai Tót
  Van arra vonatkozó statisztikai adat, hogy a népesség hány %-a tartozik 1-1 bizonyos típusba?

  Én a következő adatokra tippelnék: kb 40% spontán és/vagy szabadszellemű, 30% státuszimádó, 15% biztonságmotivált, 10 % tervező, és a maradék 5% adakozó.

 • Intruder77

  Az úgy hívják: átlagmagyar.

 • Zabalint

  Szerintem meg a többség(50% felett) elsősorban státuszimádó, csak látszólag azért tűnik spontánnak, mert a saját szintjén és szubkultúrajában státuszimádó, amit külső szemlélő könnyen spontánnak lát, pedig nem az.
 • Gabesz2
  Gratulálok a cikkhez, jók a hozzászólások, érzékelem, hogy gondolkodnak azok, akik e blogot követik! Én pld. u.a. mint L70. 80-15-4-1 (%). További szép nyarat mindenkinek!
 • Kisnyilas
  Hát a cetelem megtakarítási számla nem jó.
  Munkáltatói igazolást akarnak kérni.Normálisak pénzt viszek,nem pedig hozok.Valaki tud mást takarékosági lehetőséget mondani?
  Köszönöm
 • Deviáns
  Érdekes volt, amikor egyik ismerősöm azt mondta, hogy az adakozás is önzés. Látszólag ellentmondás, de ha a motivációba belenézel, tényleg az. Az adakozással megveszed azt az érzést, hogy jó ember vagy. Tisztelet a kivételnek

  L70: Ebbe én is belefutottam, mindenáron az olcsóbb jegyet akarta eladni a jegyárus az István a Királyra, mire meggyőztem, hogy én a kétszer annyiért árult helyre kérnék 2 db-ot.

 • VLaci
  A magánköltségeknél szabad szellemű, de sosem eltartott.

  Viszont kimondottan útálok fizetni, így ha a felségemmel vagyok, akkor ő, ha valamelyik kollégámmal, akkor a kolléga fizet – természetesen a közös magán, vagy céges ügyintézés esetén a céges számlánkról, kártyával.
  Erős limiteket használok, azon belül él a szabad szellem, kb. egy szinttel élek az elérhető alatt.

  A limiteken túl viszont már tervszerű/biztonságra törekvő lakozik, a beruházásoknál kimondottan körbejárom a beszerzendőket, elég sokat fogva az első ajánlatokhoz képest.

 • Zee

  Tök érdekes amit írsz, mert nálunk pont fordítva van. Férjem szegény családból jött és szórta a pénzt, én tehetősebből és mindig spúr voltam Szép lassan megtaláltuk a középutat
 • használom

  Ez fura, tőlem nem kértek. Nem is kaptak volna, mert nem dolgoztam sehol sem.
  Igaz, én még 2016 vége felé nyitottam.

  Mondjuk feleségem most nyit éppen, tőle sem kértek ilyet. Nem tudom tőled miért akarhatták.

 • mtoma73
  Kisnyilas Biztos megtakarítási számlára gondoltak és nem áruihitelre, mert annál szoktak kérni. Anno nekem se kértek semmi ilyet?
 • Zelle
  Pedig így van ez, nem szeretnék megint nélkülözni, ezért nagyon fontos számomra a tartalékképzés és biztonság. Fura nekem, ha valaki szegény gyerekkor után szórja a pénzt.
  Érdekes dolog, vajon ki és hogyan reagál a családi mintákra, hiszen még testvérek is képesek teljesen más értékrenddel bírni, hiába örökölték ugyanazokat a géneket és látták ugyanazt.
  Nem tudom, milyen %-ban határozzák meg az ember pénzkezelési szokásait a családból hozott minták, a külső szemlélőként látott dolgok és a saját bőrön tapasztalt pofonok. Én egyszerű ember vagyok, úgy gondolkodom, hogy van X dolog, amit kötelező kifizetni, X dolog, amire ésszerű félretenni és a maradék pénzt szétosztom minden más között (akár szebb ház, akár hobbi, akár utazás, akár még több tartalék vagy valami befektetés).

  De úgy látom, a többség nem így gondolkodik, és nagyon sokan még a saját kárukból sem tanulnak.

  Folyt.

 • Zelle
  folyt. köv. (bocsi, Kiszámoló, nem lehetne megnövelni a beírható komment hosszúságát? Egy megjegyzésbe szinte semmi nem fér…)

  Szóval, nagyon sokan egyáltalán nem tanulnak a saját pofára eséseikből, és számomra ez a legfurább dolog. Mint például a devizahitelesek. Tegye fel a kezét, aki nem ismer olyan devizahitelest, akinek elúszott a háza vagy alig bírta kinyögni valahogy és nincs máris újabb, nagy hitel a nyakán. Senki?

  A másik, számomra érhetetlen dolog, az a rengeteg otthon élő 30 körüli fiatal, akik évek óta dolgoznak és otthon élve még sincs semmi megtakarításuk. Az otthon élő ismerőseim javarésze ilyen, “spórolás” címszóval otthon héderel és komolyan mondom, akik már 20 évesen elmentek albérletbe, sokkal előrébb tartanak, mint ezek az emberek… Nyilván hozzájuk azért van szerencsém, mert ez az én korosztályom. Durva, amiket itt lát az ember.

 • naa
  Szerintem ezek a típusok elsősorban az életpályájuk elején levő fiatalokra vonatkozhatnak, vagy valami típus hiányzik – bár írod, hogy mindenkiben van ezisazis.

  “Biztonságra törekvő” vagyok az első mondat erejéig, mert ez kell a mai világban “a pénz megléte ad neked biztonságot” – ez van, most nem nagy bunkósbotra van szükség, hanem pénzre az élethez.
  Utána viszont sok minden nem passzol, pl. nincs és nem is volt soha “büdzsém” a költésekre és baromira nem vagyok zsugori, vannak kockázatos befektetéseim, stb.
  Sokszor “spontán” vagyok, de azért nem agyatlanul, sőt “tervszerű” is, amennyiben “a pénz a terveid elérésének az eszköze”…
  Lehet, hogy az az egészséges, ha az ember egyszer ez, másszor az?
  Szegényebb családból de pénzszórás: ez is tök természetes – ha már megteheti, korábbi frusztrációkat, akár tudat alatt is így él ki az ember. De előbb-utóbb kigyógyul és racionálisabb lesz.

 • Sötétződ
  A cikk “legfontosabb” tanulsága: akármit csinálsz, mások szemében mindig negatívan látszol 🙂
 • Andrew-andrew
  Ezen úgy lehet változtatni, hogy nem érdekel más mit gondol. 😉
 • Tom
  Kissé off, de örülnék, ha bent maradna és kapnék néhány használható tanácsot:
  A barátom házas,van egy másfél éves fia,akit szinte alig lát,mivel az asszony lelépett és a gyereket sem engedi szinte látnia, még amikor rendőrt hívott akkor sem.
  A válás szeptemberben lesz,az ideiglenes intézkedés eredménye minden ügyvédi erőfeszítés ellenére,hogy a nőnél van a felügyeleti jog,de a gyereket kb. akkor hajlandó megmutatni, ha egy gyerekvédelmis is ott van.
  Házassági szerződés van, de nem szeretné ha vele történne valami,hogy amíg a gyerek 18. nem lesz, az anyja élvezze azt,amiért ő dolgozott meg.
  Minimálbérre van most bejelentve,de további intézkedéseket akar hozni, hogy a váláskor ne állapíthassanak meg túl sok gyerektartást, ha közben még a gyereket sem láthatja.
  Szóval a kocsijait el akarja adni,de nem meri rokonnak,mert fél hogy azt a bíróság nem veszi figyelembe,mert csak vagyonkimenekítés
 • Névtelen
  A házára is rá akar tetetni haszonélvezeti jogot,hogy ne tudja megkaparintani, ne tudja eladni a nő ha vele történne valami.
  Továbbá a készpénz vagyonát is kivette a bankból és most épp azon rágódik,hogy mit lehetne vele kezdeni,mert a bankszámlákat le tudják kérdezni,így az nem jó.
  Szívesen olvasnék bármi hasznos tanácsot.
 • Gábor

  Ki lehet vonulni a társadalomból, főleg ha van pénze, de nagyon kemény élet lesz szerintem.
  A szolgáltatások nagy részét nem tudja igénybe venni, vagy mindent egy jóbarát nevén kell csinálni.
  Megteheti, hogy a gyerek nevére írat pl ingatlant (lehet ehhez kell a feleség is?), és saját magát teszi meg hasznonélvezőnek. Ez bukta, ha véletlenül meghal a pasi a gyerek 18 éves kora előtt.
 • jami
  A gyerektartás nem függ össze a láthatással. Sajnos fordítva sem: azaz ha valaki nem akar kitolni a gyerekével (=tudja meg az a nő, milyen éhen halni, ha elment; ja, hogy a gyerek is vele, hát, így járt), és fizet, akkor sem automatikus a láthatás; valamint aki nem fizet just sem, annak sem vonják meg a jogát a láthatáshoz..
  Ez az egész intelligencia kérdése, most komolyan ahhoz kérsz tanácsot, hogy kapjon minél kevesebbet a 1,5 éves gyerek?

  Értem én, hogy rühelli a csajt, de zet azelőtt kell meggondolni, mielőtt gyerek lesz. Utána min. 18 évig együtt_kell_működni.

 • Ildikó70
  Én nagyon sajnálom ezt a gyereket! Szegény, ő nem tehet semmiről és a szülei szinte kizárólag a személyes harcukban eszköznek szánják. Az anyja nem engedi látni az apját, az apja nem akar fizetni gyerektartást.
 • Kisnyilas
  Megtakaritasi számlára akartam nyitni.Munkálratói igazolás kell,milyen munkakörbe dolgozom,mennyi a fizum,kb. mennyit akarok megtakaritani havonta.otp-s takarék szamlat csináltam.minden hónapba beállítottam a fix összeget.Teljesen díjmentes,igaz a kamat kb0.01%.De nincs szemelőtt a pénz , ha lesz egy jelentősebb összeg akkor nézek majd valamit…
  Szivesen felvenném a kapcsolatott Miklóssal (nem sajnálom a 35 e☺)is de gondolom ilyen pár 10 e havi megtakarítássokkal nem foglalkozik,Meg hát vidéken lakom , így nem tudom hogy tudnánk beszélni.
 • Kiszamolo
  Kisnyilas, Magyar Államkincstár, 5 éves prémium magyar állampapír. KAmat 3,8%, bármikor visszaváltható idő előtt is, 1% összköltség mellett.
 • Kisnyilas
  De ha havi 30 e tudok félre tenni akkor hogy csináljam,az állampapír vásárlást?
 • Matetoth

  Azert ne lêgy élhetetlen. Bebattyogsz egy kincstari ugyfelszolgalatra, nyitsz egyet, s csokolom. Aztán online megveszed mindig az aktuális 5 éves pmakot.

  Egyébként a cetelem (vésztartalék) tőlem is kért munkáltatóit, én beírtam, h szexuálpszichológus vagyok…

 • almastaska
  @kisnyilas:
  Ha megnyitottad a számlát, kérjél webes hozzáférést (ingyen van).
  – utalással (lesz egy számlaszám ahova utalnod kell)
  – ha beléptél a “netbankba”* utána bankkártyával, simán bankkártyás vásárlásnak minősül, ugyanúgy mintha bárhol neten vásárolnál bármit

  Bármelyik módszernél megadod az összeget amennyit szeretnél és hogy milyen papírt akarsz venni. Persze 1000-el oszthatónak kell lennie, de más trükk nincs. TBSZ-t nyiss, a szokásos kezdő 25e itt is érvényes, de nem kell nyitáskor ennyit rátenni, ráér akár később is, lényeg hogy az első tranzakcióval ennyi menjen be (bár hivatalosan azt hiszem a nyitó évben összesen kell legalább ennyinek rá mennie de ezt majd a kezitcsókolom megmondja).

  *: a netbankot itt webkincstárnak hívják és amúgy egész jól müxik. webkincstar.allamkincstar.gov.hu/#/login ha bármit veszel az kb 1-2 nap mire átfut és lekönyvelik.

 • Kisnyilas
  Mennyi TBSz számlát lehet nyitni a MÁK -ba ?Ha csak 1/ fő akkor az nem jó.mert akkor jövőre nem tudom mire utalni.Ha 1/ év / fő csak akkor ok.
 • mtoma73
  Évente 1-et/fő, mivel az első év a gyüjtő év, amikor tudsz rá rakni. Hülyeség lenne, ha ezután 5 évig míg lejár a TBSZ számlád, nem tudnál TBSZ számlát nyitni, csak úgy, ha az aktuálisat megszünteted és nyitsz egy újat. De úgy tudom ezt is csak ügyfélszolgálaton lehet megcsinálni, így minden évben a TBSZ miatt el kell menned személyesen. De ha nem így van majd kijavítanak.
 • Lazybones
  “Érdekes volt, amikor egyik ismerősöm azt mondta, hogy az adakozás is önzés.”
  Gondolom, az ismerős éppen ezért is nem adakozik soha. Tipikus önfelmentés.
 • Tamás
  : attól, hogy a cetelemnek van netbankja a hiteles ügyfeleknek, még le kellene programozniuk a takarékszámlás verziót, aminek nyilván van költsége.
  Esetleg az is benne lehet persze, hogy míg ráutalni csak pár kattintás a saját netbankodban, addig a rajta lévő összeg levétele már macerás, ezért talán jobban meggondolják az ügyfelek a levételt.
  Eddigi rekordom másfél perces hívás volt a menürendszertől az elköszönésig (** 3 2 beütése, szokásos azonosítók + számlaszám folyamatos eldarálásával). 🙂
 • Penge
  Mivel tervszerű-bizt.törekvő hibrid vagyok, szívem szerint a szabadszellemű-spontán vonalat szeretném élni, de mindezt úgy, hogy az anyagi biztonságom megmaradjon. Ez pedig csak úgy lenne lehetséges, ha a megélhetéshez szükséges összeg passzívan jönne. És ugyanolyan nehezen értem meg a “csóró” átlagembert, aki egy gyűlölt munkahelyen lehúz 40+ évet (mert nyugdíja se lesz már), de a cigi, 10+ éves roncs kocsi, lakáshitel, stb. JÁR neki, mint azokat a milliárdosokat, akik képesek presztízsre horror összegeket kifizetni.

  És mivel a tervszerű énem pontosan tudja, hogy ez számomra esélytelen, ezért VAGY nyugdíjam lesz és öregkori anyagi biztonságom, közben lemaradok az életről, vagy vándorcigány szintjén élvezem az életet, de ezzel mindent felteszek egy lapra és semmin sem lesz.