Az otthoni munkavégzés vége?

Ma reggel olyan dugó volt mindenfelé, amerre mentem, ami utoljára 2020 elején. Az autók számából nagyon úgy tűnik, mintha vége lenne a home office időszakának.

Olvastam másfél hete a Randstadt workmonitor felmérését, ami szerint állítólag a magyarok 80%-a azonnal visszatérne a munkahelyére a távmunkából, amint lehetséges lenne.

Elég nehéz elhinni ezt az értéket, főleg, hogy más felmérések ennek a szöges ellentétét állítják, olvastam olyan felmérést is, ahol a megkérdezettek 80%-a nem, vagy maximum heti egy-két napra hajlandó csak visszamenni a munkahelyére. (A munkaadóknál fordított az arány, 21% hajlandó az új munkatársakat tisztán távmunkában alkalmazni és 30% mondta lehetségesnek a részbeni otthoni munkát. Egyébként az Unióban a munkahelyek bő egyharmadát találták olyannak, ami minden további nélkül folytatható lenne személyes jelenlét nélkül is.)

Persze sok hátulütője van az otthoni munkavégzésnek, a munka és a magánélet összefolyása, ha az ember nem figyel oda, a kollégákkal való személyes érintkezés hiánya (persze van aki ezt előnynek éli meg és nem hátránynak, attól függően, ki milyen beállítottságú), sok lakásban nehéz elég helyet teremteni munkavégzéshez, főleg ha ketten dolgoznának otthonról, a bezártság érzést tudatosan oldani kell azzal, hogy munkaidő után kimozdul az ember és így tovább.

Ennek ellenére én nem tudom elhinni, hogy tényleg ennyi ember vágyna vissza a munkahelyére, ülne reggelente a zsúfolt metrón vagy bosszankodna a reggeli és esti dugóban ülve, nem találná nyereségnek a munkába járás hiánya miatt megtakarított időt, a kényelmet, ami azzal jár, hogy otthonról dolgozhatok.

Szóval tényleg érdekelne, neked teher az otthoni munkavégzés és tényleg mennél vissza az irodába vagy pont fordítva, már elvárás lesz a következő munkahelyeden, hogy legalább részben otthonról is engedjék a munkavégzést? Ha vissza akarsz menni, mi a legfontosabb ok? Milyen hátrányát érzed az otthoni munkavégzésnek mondjuk a karriered vagy a munkahelyed biztonsága tekintetében?

Téged is visszakényszerítettek már az irodába? (A rengeteg autó az utakon legalábbis erre utal.)

Share

214 hozzászólás

 • Capri
  Nekem a munkakörömből kifolyólag be kell mennem. Napi másfél óra ingázás (90% autopalya). De ezidő alatt podcastokat hallgatok, elintézek hosszabb telefonokat stb.. tehát nem élem meg kidobott időként. 🙂 Ha változna a munkaköröm valami globálisabb/regionálisabb pozícióra akkor tuti home officera állnék át.
 • Coolio
  Vállalkozó vagyok, de 1 éve elvégeztem egy online Java programozás tanfolyamot, pont akkor telt el az 1 év, aztán bejött a vírus, és mi itthonról dolgozunk. Most már egyre erősebben érzem a késztetést, hogy itthonról dolgoznék bármilyen, Java-hoz köthető feladatot, de minden programozó csoportban csak azt mondják, hogy ilyen nem nagyon van kezdőként. Ha más nem lesz, feltúrom a külföldi kínálatot, csak lesz ott valami kezdőknek is, nekem minden jó, ahol angol nyelven beszélnek. Én is úgy látom, hogy Magyarországon nem lehet otthonról dolgozni, egyáltalán kínálat nincs semmi. Kivéve TAPASZTALT programozók, TAPASZTALT mérnökök és internet-vállalkozók. Mindenki más mehet fel Budapestre valami nyomor albérletbe, míg tapasztalatot nem szerez.
 • -nb-
  (Jó nagy multi, főnökeim és kollégáim szerte a világban, de leginkáb US-ban):
  Fel van mérve, hogy mit szeretnénk, ha jól tudom, heti 2 nap bejárás lesz az ajánlás.
  Hogy ezt ki és hogy ellenőrzi, azt senki sem tudja – jellemzően este 6 – 10 között van “élet”, akkor meg már régóta mindenki igyekszik otthon lenni, és nem volt gond a járávny előtt sem. Leginkább a HR ügyosztály németes precizítását mutatja a felmérés szerintem.
  A képet árnyalja, hogy az átszervezés cimszóval tartott kirúgások még nem biztos, hogy befejeződtek.
  Személy szerint én kb. 3 napot bemennék, 2-őt minimum, mert úgy jobban elválik a munka és az otthon. Ámbár az este 10-es míting ezt nem annyira engedi, hát a fene se tudja…
 • GinTonic
  A nyitással párhuzamosan mától heti 3 napot újra be kell járni. Osztrák bank. Két hete még 40% volt a limit. Ennyi még elfogadható szerintem, de jobban örülnék inkább a fordított járnak, 3 nap home iffice-nak
 • szucsmg
  Itthoni hely és egyéb körülmények adottak, korábban is HO-ztam heti 2 napot. Ennek ellenére tavaly nyáron inkább kínnak éltem meg az 5 nap kuka csendet itthon. Aztán lett 2 kutya, nemrég egy gyerkőc is, szóval annyira már nem vágyom vissza.
  Munka van bőven és nem vagyok helyhez kötve ami indokolná a bejárást. Nem teljesítek alul otthonról (inkább fordítva), illetve nincs is az irodán belül közvetlen kollégám (SSC). Még tanulom néha hogyan NE dolgozzam munkaidőn kívül, de nem mennék vissza heti egy napnál többre.
  Ha fel kellene sorolnom mi hiányzik az irodából az a szociális élet, kávézások és ebédek valamint a 17:10-es vonat haza… 🙂
  Még pár hétig nem riogatnak visszatéréssel, de lassan kell beszélnem a feletessekkel, hogy hogyan tovább. A csapat nagyja évek óta nem irodázik, szóval olyan nagy kalandra nem számítok…
 • egy dugóban ülő
  Szürke közszolga vagyok, a munkám 75 %-át online is végezhetném. A Covid-ban jól működött. Természetesen semmit nem mentettek át ebből, berendeltek mindenkit dolgozni. Le van szarva, hogy esetleg valami még hatékonyabban és takarékosabban is működött online, tessék csak szépen egész nap bent rohadni. Nem ügyfeles részlegen vagyok, az irodámban még mindig maszkban ülnek a kollégák, semmi ésszerűsítés, semmi kommunikáció a vezetőség részéről, semmi pro-kontra párbeszéd. Minden visszaállt, mint a vírus előtt volt. Sajnos. Pedig szárnyakat kapnának sokan, köztük én is, ha legalább 1-2 napot otthonról dolgozhatnék továbbra is. De itt sosincs semmi végiggondolva, itt csak az dolgozik, aki bent van egész nap, független attól, hogy facebook-ozik vagy csak kávézik, netán cigizik óránként. A lényeg, hogy korán becsekkol és későn ki. Minden a régi.
 • Live
  Tavaly marciustol 2 honap HO volt. Eleinte orultem mint majom a farkanak. Aztan majustol visszarendezodes. Nem kellett uzemanyagot fizetnem, ezen 30 ezret sporoltam. A villany szamla nem igazan lett tobb 1 asztali gep es monitor miatt. Anyagilag jo volt. 2 gyerkoc miatt akik akkor meg se bolcsibe se oviba nem jartak, viszont nagyon nehez volt. Felesegem se mindig ertette meg a szitut, hogy otthonrol dolgozom…
  Iden jott ujra a lehetoseg, koszontem de maradtam napi bejaros. En oszinten leirom, otthon 60-70%-os hatekonysaggal dolgoztam kb. A bentihez kepest. (Ezt is azert mert tobbszor estenkent 1-2 orat meg hozzatoldottam…)
 • Mátyás
  Magyarország legnagyobb olajipari vállalatánál, heti 1 nap HO engedélyezett, de nem eshet hétfőre vagy péntekre Haladnak a korral na.
 • apogee
  Nálunk (IT) soft irodanyitás lesz júniustól, max 10% lehet bent egyszerre foglalásos rendszerben, de egyelőre csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők közül. Ez utóbbi többeknél is kiborította a bilit, hogy ő már pedig nem hajlandó beoltatni magát mert az milyen veszélyes, de mi az, hogy emiatt most nem engedik be az irodába.

  Felmérések szerint egyébként a nagy többség hibrid rendszerben dolgozna leginkább, heti 1-3 nap között bejárva. Én személy szerint heti 1-2 napot mennék max be, akkor meglenne valami kapcsolat a csapattal, meetingek, stb. a maradék időben a tényleges munkát szerintem sokkal hatékonyabban tudom elvégezni nyugalomban otthonról. Sajnos viszont az ügyfél már most pedzegeti, hogy visszaállna az előző rendszerre, hogy csak zárt irodatérben dolgozhatunk és onnan nem vihetjük ki a laptopokat. De ebből könnyen meglepetés lehet, ha feláll miatta a többség és megy máshova.

 • Csillag
  Német multi, Budapest, múlt héten bevezették az egy hét itthon-1 hét irodában munkarendet. Az együtt dolgozó kollégák nem lehetnek egyszerre bent, tehát ugyanúgy online megy a munka, mint a full HO alatt. A munkánk 100%-ban elvégezhető itthonról, csak 1,5-2 óra utazás nélkül. Amúgy a heti 3 nap HO-t reálisnak tartanám.
 • Gábor
  Mint budapesti vállalkozó, maximálisan meg tudom érteni, hogy minden pesti és az agglomerációban élő munka vállalónak az lenne a legjobb, ha egy héten csak egyszer kellene bejárnia. Igaz, hogy egy rakat pénzt fektettem a normális munkakörnyezetbe és szerintem a hatékony kommunikációhoz személyes jelenlét kell. De ha a HÓ lesz az elfogadott és elvárt munkafeltétel, nekem is alkalmazkodni kell hozzá. De azt megfogadom, hogy csak 200 km+-ról veszek fel embereket. Mátészalka, Somogyszob, Nagyatád. Valószínűleg olcsóbbak lesznek, mint a pesti, meg az aglomerációs home office-k. De ti se keseregjetek, valószínűleg találtok jó távmunkát Zabarban, vagy Cereden, esetleg Őrbottyánban. Mindenki jól fog járni.
 • TonyStark
  Nekem nagyon rugalmas és jófej munkaadóm van (kis magyar IT vállalat), egyáltalán nem kötelező a bejárás és most már ez talán így is marad. Ennek ellenére én heti 1-2 napot vissza akarok majd menni, de többet nem. Az biztos már, hogy ha kell is majd bejárni, akkor max kétszer kell. Röhögök és sírok egyszerre, amikor azt hallom, hogy micsoda forradalom, hogy havi egy homeoffice napot adnak egyes helyeken. Nálunk havi egy plusz szabadnap jár, mert látják, hogy HO-ban mindenki többet dolgozik és ezt így kompenzálják. A járvány óta a főnökömet kétszer láttam élőben. És mindez tökéletesen működik és profitábilis.
 • Doki
  Én csak azt nem értem ha ennyi ember tud valós érékű munkát végezni otthonról, azaz számítógépet pötyögtetve akkor ki a fene végzi a “fizikai” munkát? Ki szerel, szánt, épít, főz, gyógyít, mozgat, stb. Tényleg ilyen az arány? A munkaerő 70-80%-a űl egy széken és nyomogatja a gombokat meg beszél és a maradék 20-30% dolgozik fizikai értelemben? Ez biztos nem az automatizálással magyarázható mert az nem ilyen előrehaladott. Anélkül hogy bárkit is meg akarnék sérteni, ha nem abba a 20-30%- ba tartoznék én úgy érezném hogy nem is dolgozom.

  Doki, a munkák 37%-a végezhető távolról. A gyártás 90%-át kivitték Kínába, itthon maradt a szolgáltató szektor. Annak nagy része nem igényel személyes jelenlétet.

 • abc
  Én munkahelyet váltottam (az előző tönkrement a COVID miatt), a mostani cég teljesen remote, az volt a COVID előtt is, nincs irodájuk sehol. Valóban többet dolgozom (legalábbis úgy érzem) és összefolyik a szabadidőm a munkával, cserébe annyi szünetet tartok napközben, amennyi jól esik, akkor kelek fel, amikor jól esik (nincs core time), a ház sosem szalad, délutánonként sétálunk egyet, úgyhogy nekem most nagyon kényelmes lett az életem, örülök, hogy így alakult.
 • promontor
  Nálunk (SW-es multicég) egyelőre marad a HO, az irodába csak korlátozott számban lehet bemenni (időpontfoglaló rendszer van, ha beteltek a helyek, ami jelenleg a teljes létszám kb 10-15 %-a, akkor maradsz otthon). Úgy tűnik, nálunk hosszabb távon is jelentős HO lesz, az iroda egy részét szerintem fel is adja majd a cég, a többség elveszti majd a dedikált asztalát. Szóval a dugó nem “miattunk” van.

  Nekem egyébként nem jött be a HO, nincs külön dolgozószobám és a gyerekek is otthon tanultak a járvány alatt, így én már hónapok óta bejárok. Bringával, szóval a dugó nem miattam van.

  Ma én is nagy sorokat láttam, de biztosat csak forgalomszámlálási adatok alapján lehetne mondani persze. És az is kérdés, hogy az ingyenes parkolás megszüntetése milyen hatással volt a forgalomra…

 • Morton
  Amerindiai cég, csapat a világ minden táján, de európai idő szerint dolgozunk. Irodába való visszatérés mindig mostantól két hónap múlva, tavaly nyár óta folyamatosan tologatják, most éppen július. Majd meglátjuk. Vírus előtt heti 1 nap HO adott volt, visszatérés után heti 2-3 nap lenne HO. Külön engedéllyel bejárhatunk, ha alapos indok van, de a cég 100% HO-ra állt át, és az indiai helyzet miatt ez egy darabig nem is változik. Irodák bérlete: hosszú távú szerződések, távlati cél a csökkentés akár 30-40%-al.

  Amit én látok, utóbbi egy év teljesen szétzilálta a cégeket. De ez alapvetően nem a HO miatt van, hanem a vírus, a félelem, fenyegetettség, bezártság, tehetetlenség és a veszteségek miatt.

 • naa
  “a parkolók 15-25 % még délben is üres volt. 1 hete 30 percet keringtem, hogy találjak parkolót…”

  Ez azért van, mert megszűnt az ingyenes parkolás (nagyon helyesen). Amikor be kellett mennem belvárosba, én se értettem, hogy mivel a legdrágább zóna, mindig szokott hely lenni, most meg 1 db hely sincs csak a mélygarázsban amit utálok, aztán leesett, hogy bááááááááááááázeg ((c) Bödőcs), ingyenes a parkolás, azér’…

  Amúgy nemtom ti hol közlekedtetek, már régen mondogattam, méghogy lezárás, meg HO, meg home school, tele vannak az utak kocsikkal…

 • Jolán
  A 3 napos hétvége miatt volt extra dugó.

  Egyre többen használják az útvonaltervezőt, ami gyakran a Hungária körút felé vagy a belvároson át vezet, mert a nulláson mindig rumli van és 50 km-rel hosszabb, északon meg nincs és nem is lesz.

  A “kiköltöztünk a zöldbe” (továbbegyenlő: nincs pénzünk budapesti ingatlanra), de minden nap bejárunk autóval emberkék miatt van ekkora forgalom, amire a megoldás egyszerű: itteni lakcímmel nem rendelkezőknek napi, heti vagy éves matrica megvásárlásával lehet behajtani a városba, melyek ára: 1.000, 4.000 és 100.000 Ft, amely teljes egészében a tömegközlekedés és a város szélén lévő parkolók építésére / fejlesztésére fordítandó.

 • vendég
  Az a baj a HO-val hogy a munkaidő szétterül az egész napra, legalábbis nálam. Reggel 10 óta koptatom a billentyűzetet…

  Egy heti 2-3 napos bejárással kiegyeznék, de nem a munka hatékonyságának növelése miatt, hanem épp ellenkezőleg 🙂 A céges kávézások és túl hosszúra nyújtott ebédszünetek és a spontán munka utáni sörözések már azért hiányoznak. Viszont heti 4-5 napba már tuti nem mennék vissza.

  Az utóbbi hónapban többször is voltam az irodában, mindig a dugóban ültem és mindig történt valami, ami miatt nem értem be “időben”. Konvoj vonulások, troli lerobbanás, stb. Ez azért nem hiányzik. Január-február környékén, amikor szintén voltam bent párszor, sokkal simábban ment a bejutás. A teljesen üres városon suhantam végig.

 • Béla
  Telco SSC-nél dolgozom, Szeptemberig továbbra sem kell (indok nélkül nem is lehet) bejárni. Ezután heti 1 lesz kötelező korábbi 3-al szemben. Már vissza is adta a cég az iroda terület kb 30%-50%át.
  Nyilván sokmindentől ki mennyire szeret(ne) bejárni. Nekem 1nél többre nincs igényem, bár egy korábbi munkahelyen tapasztal extra jó hangulatú csapattal lenne.
  Az otthoni körülmény is nyomós ok, de még a panal-kisgyerekkel kombó ellenére is hatékonyabnak érzem magam mint az irodában. Az ingázással megspórolt idő hihetetlen.
 • V3ctor
  Azt látom, hogy sok helyen most elkezdték erőből visszaterelni a népet, de nem azért mert ebben hisznek, hanem mert ez most az egyszerűbb lépés (hopp nincs virus? Most kellene átbeszélni az eddigi tapasztalatokat és meghozni egy működéssel kapcsolatos végleges koncepciót?? Áhh majd később, inkább legyen az mint előtte!) Ennek a témának idő kell, a hatás később jelentkezik. Az emberek többsége – aki teheti – szeret otthonról dolgozni és látszik, hogy működik a dolog. Ami viszont érdekes mellékhatás.. Ingatlanpiac: Ha sok helyen marad a HO, többen szabadulnak a budapest lakástól és költöznek távolabb. Munkaerőpiac: miért alkalmazzak drága bp-i munkavállalót aki úgyis távolról dolgozik? Ott az egész ország, sőt, világ.
 • Smaragdzold
  Mar jó pár éve tudtam, hogy én home office-ban akarok majd egyszer dolgozni.
  Tavaly márciusban épp munkát váltottam, 2 napot voltam az irodában, aztán jöttek a lezárások. Azóta is home office-ban vagyok és maradok is. Férjem már a járvány előtt is otthonról dolgozott. Hely van bőven mindkettőnknek.
  Ráadásként kiköltöztunk a fővárosból (külföld) egy tengerparti kisebb városba. A covid csak felgyorsította azokat a folyamatokat, amit amúgy is terveztem.

  Biztos, hogy emberfuggo, hogy ki hogy éli meg az otthoni munkavégzést. Én sokkal produktívabb vagyok így. Több idő van sportolásra, tudunk friss, főtt ételt enni itthon és ha úgy van hivatalos ügyet is intézhetek nap közben.

 • Whocares
  Szeptember óta itthon vagyok, kisgyerekkel, aki nyilván nehezen érti hogy apa dolgozik. Nem tudok sose nyolckor kezdeni, mert az asszony alszik reggel, mert miért ne, én úgyis foglalkozok a gyerekklel. Napközben jajj csak 2 percre foglalkozzak a gyerekkel, ami lesz fél óra, egy óra. Szóval amint lehet, tépek vissza az irodába.
 • Laura
  Közigazgatásban eddig sem volt home office, el ne higyjétek, hiába volt jogszabály erről, csak egyes minisztériumokban, de ott sem mindenhol, csak ahol a vezető bevállalta.
  Pedig lehetne abszolút, ma már szinte minden digitálisan van.
  A legnagyobb vírushelyzetben is mentünk, volt hogy kb 5 emberrel utaztam a metrón délután fél 5kor.
  Sajnos 3 kolléganőt is elveszítettünk, mindegyiket a vírus, Orbán V. és a fideszes felsővezetők miatt, akik nem engedték a home officet.
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  az autók száma akkor is és ott is nagy volt, amikor/ahol vélhetően nem a reggeli irodanyitásra indultak a tömegek. Pl M3 kivezető hétfő dél körül, ömlöttek az autók mintha dézsából öntenék.

  Félegykor nyit Hatvanban a Bosch, vagy mi történik ilyenkor?

 • Tamás
  Német multi: valamilyen hibrid modellről beszélnek odabent, akármit is jelentsen ez.
  A munkámat 100%-osan el tudom végezni itthonról, már a járvány előtt is volt heti 1-2 HO napom.
  A járvány alatt idáig az volt a zavaró, hogy itthon volt az asszony is + gyerekek + remote school.
  Az elmúlt 1-2 hét maga volt a mennyország (mindenki szépen visszament ahová kell + újra nincs itthon senki, csak órákig a csönd, stb)
  A HO nálunk biztos maradni fog – összehúzták odabent a helyeket is – most azt tippelem, hogy erőlködés nélkül lehet/maradhat a heti 2-3 nap , de egyeztetés után akár több is.
  A cég ebből a szempontból korrekt és rugalmas + megbízik bennünk ezt nagyon szeretem benne.
  Amíg nincs a közvetlen kollégák nagy része beoltva, nem akarok komolyabban visszamenni.
  A munkám olyan, hogy a időnként a világ két végével kell dolgozni, ebből a szempontból is ideálisabb a HO.
 • George K. Looney
  Úgy látom, itt aligha lesz reprezentatív a felmérés… Itt eleve irodisták vannak.

  Nekem hibrid a munkaköröm, félig irodista, félig terepmunkás, de nálunk semmi nem változott, mert eü. dolgozónak számítok, be kellett járni.
  Az egyetlen csöppnyi probléma, hogy mivel nincs kórházi látogatás, át fogják építik a kórházat: várhatóan kevesebb terepmunkás kell majd (privát kórház étteremmel, szobaszolgálattal stb.), úgyhogy Damoklész kardja lebeg fölöttem. Várhatóan nagy kegyesen fölajánlanak majd másik munkakört, ami köszönő viszonyban sincs a képességeimmel vagy úgy magával a józan ésszel – vagy útilapu. Eddig három sikertelen interjún vagyok túl… Az asszony épp az otthoni munkavégzés körüli összetűzés miatt vesztette el a m.helyét tavaly: a cég egy hónap után meg akarta tiltani…

  Szóval becsüljétek meg, ha jó.dolgotok van.

 • Istibá
  Én a feleségemmel együtt itthonról dolgozom, vettünk motoros asztalt, van egy sarok a nappaliban, ahol mindkettőnknek van 2-2 monitorja, sokkal kényelmesebb helyet alakítottunk ki, mint ami a munkahelyen van.
  A csapatomban nincs magyar ember, ha bemennék a céghez, akkor sem tudnék velük találkozni, ugyanúgy online tudnánk csak beszélni. Egyéb hátrány, hogy bent, néhány kimenő port zárva van és nem tudok mindent megcsinálni. (Engedélyeztetni kellene, de inkább megkerülöm amikor szükség van rá).
  A bejárás bringával kb 30 perc + zuhany + itthoni pipiskedés.
  Heti 1-2 nap bejárással ki tudnék békülni, annyi mozgás pont jó bringával.
 • Puffogok
  Én már 3 éve “szabadúszok” azóta homeoffice van, a tavalyi lezárást kb észre se vettem volna. Ugyanakkor időnként kávézóból, coworking irodából dolgozom, így ez kifejezetten hiányzott, havi néhány alkalommal menni fogok újra.
  A homeofficeban én azt a részt szeretem hogy nem muszáj bemenni – attól falnak mennék ha fixen minden szerdán be kéne menni, sokkal jobb (számomra) ha attól függően megyek bárhová hogy milyen lábbal keltem fel.
  Szóval nekem a legideálisabb az opcionális verzió lenne. Aki akar az tőlem lakjon bent a munkahelyen, de ha engem nem látnak 3 hétig akkor se legyen hiszti.
  Cég szemszögéből – miért tartsak fenn egy méregdrága irodát amikor egy asztal, jó szék, stb kijön 1 mio/munkavállalóból?
  Munkás szemszögéből – 5+ négyzetméter minimum kell “irodának”, kanapén nem lehet dolgozni. Akár a lakás 10%-a is eltűnhet így. Ezt is bele kell számolni a bér tárgyalásba.
 • Prakt
  Nálunk eddig heti max 1 napot lehetett az irodában tölteni, különben HO.
  Én most heti 3 napot vagyok bent az irodában. Szinte egyedül, csak néha téved be egy-egy kolléga.
  Én sokkal effektívebben dolgozom az irodában, mint otthon. A két gyerek sem segít az otthoni munkavégzésben.
  Megbeszélés közben amikor bejön a gyerek, és jelenti, hogy:
  – Apa kakilnom kell!

  Nekem 1-2 nap HO ami beváált, és vásárolni is szívesebben megyek el hazafelé, mint otthonról bekocsikázni a bolthoz, illetve utána haza.

  Másik nagy előnye, hogy korán járok az irodába, így nincs nagy forgalom. Ha 3kor hazamegyek, akkor nekem ott vége a munkanapnak, telefon kikapcsol. HO-ban, meg 5kor is keresnek, és senkit nem érdekel ha már reggel 6tól folyamatosan dolgoztam.

 • hitel
  szerencsére mi egy percet nem álltunk le, ment a termelés és az ehhez közvetlenül kapcsolódó kollégáknak nincs mese, be kellett járni. Én 1-2 alkalommal elvagyok a HO-al ha EGYEDÜL vagyok. De ketten HO, plusz 1-2-3..stb gyerek otthon online oktatás, na nálam az az “eretvágós”. Kb másfél hétig volt egyhuzamban ez, karantén miatt de leépültem teljesen, nem tudom mi lett volna ha még tényleg beteg is lett volna egyikünk neadjisten mindnyájunk. Nem birom. Alig vártam h visszamehessek.
  🙂
  A dugó viszont botrányos, a környékemen katasztrófa, minden idők legrosszabb a helyzete az utóbbi 3 hétben. SZerencsére sokat járok kerékpárral így csak néha kell elszenvednem.
 • Puffogok
  Volt egy kommentelő aki a gyakori kaja rendelés költségét bedobta.
  Én a járvány kezdetén kezdtem személyi edzővel edzeni, azóta ráálltam arra hogy tervezem a kaját is. Megcsinálok több napra előre mindent és le fagyasztom, nagyságrendekkel olcsóbb mint minden vackot össze vissza enni (és kevésbé faj a szívem ha 10 ezret kell fizetni egy jó steak houseban)
  Ez is egy plusz pont a HO mellett, hogy több ideje van az embernek magára. A munkahelyre eljutás nagyjából senkinek se jön ki mindennel együtt fél óránál kevesebb idő alatt.
 • Vakmacska
  Én 2019-ben hosszú heteket-hónapokat töprengtem azon hogy azt próbáljam meg lenyomni a vezetés torkán hogy NEM akarok bejárni minden nap, vagy azt hogy szevasztok felmondok. Bp. belvárosán át közlekedve nincs podcast meg telefonálgatás ahogy sokan írják hogy kitöltik az egy irányba ötven-százhúsz percnyi holtidőt. Az iroda előtt pedig lakóparkot építettek akkor, azt éreztem, az agyamban kong a betonkeverő, a földcsattogó meg a többi egész nap, légkondin is átjött a por. Tömközlben Bp-en tolakodás van,dugó meg kiszámíthatatlan közlekedés, a felújítások miatt fel se fértem sokszor a villamosra, soha többé.
  Most elkezdték hogy heti 2 nap (11 fős cég muhaha, az én partnereim leginkább szanaszéjjel Sheffieldben, Londonban, Berlinben…) nekem az is pusztulat. Soha nem fogok heti 5 napot irodázni többé, senkinek, semennyiért.
 • Skygineer
  Építőiparban dolgozok projektvezetőként. Ebből az egész HO dologól én csak annyit vettem észre, hogy kevesebb az autó Bp-n és finom ebéd vár otthon. Munkaköröm miatt, amúgy is heti 3-4 nap terepen voltam az ország minden táján. Elvileg volt a cégben HO valamikor a covid elején, de nekem az sem változtatott semmit, egy darabig azt sem tudtam, hogy volt. A főnökséget sem érdekli merre kószálok, a projekt végén legyen meg a megbeszélt haszon, az hogy mikor és hogy oldom ezt meg nem érdekli. Ez nekem így tökéletesen megfelel. Heti 1 fix meeting van a vezetőséggel az irodában, arra bemegyek. Páromat viszont jobban megviseli, tipikus irodai munka, napi kb 2 óra hasznos munkavégzéssel, neki álom volt a HO, tanult, főzött, intézte a dolgokat nap közben. Most meg mehet vissza az irodába 8,5 órára+1 óra oda-vissza út, továbbra is nettó 2 óráért…természetesen ott sincs változtatás…
 • L70
  Tavaly március óta 100% otthonról. A munkám jellege miatt (csak külföldi ügyfelek) ez logikus és nekem jó. Meg is szerettem, hogy nulla perc alatt vagyok a melóban. Bizonyos okok ( pl kollégákkal eszmecsere) max havi 2x félnapot bemennék az egyébként szupermodern minden igényt kielégítő irodába. Többet nem. Ha ez nem lesz elég, akkor nagy valószínűséggel ott hagyom a céget, ami nálam akár nyugdíjba vonulást is jelenthet.
 • Ádám.
  Hát igen. Nekem bejött a HO. Ha van munka itthonról is megtudom csinálni, ha nincs akkor meg felesleges 8 órát a cégnél ülni bennt.Most visszraendeltek mindenkit. Még Nyíregyházán is dugó volt, el nem tudom képzelni akkor mi lehet pesten.. A következő munkahelyemen alapkövetelmény lesz a HO.
 • elégedetlen
  Egyfelől nagyon kényelmes itthon, másfelől nekem nem sikerült normálisan beállni az otthoni munkavégzésre. Valószínűleg az egyetem sem segít, mert sokszor reggel 7-től este 10-11-ig ültem a gép előtt néhány óra megszakítással és teljesen összemosódnak a napjaim.

  Nekem nem tűnünk hatékonyabbnak (pedig már túlórázni is lehet), bár a HR jelentés szerint azok vagyunk, de elképzelni nem tudom mit mérnek. Újabban vannak olyan napjaim, ahol 4-6 órányi megbeszélésem van naponta (akár 2-3 egyszerre). A leveleim száma kb. 3x-ra nőtt, és mivel ráraknak mindenkit, hogy látszon dolgoznak, ezért kénytelen vagyok folyamatosan nézni, nehogy a társosztály mást válaszoljon helyettem.

  Reggel 7-től éjfélig dolgoznak emberek, mivel mindig valakire várunk, egyre rosszabbul definiáltak a feladatok. Van olyan feladatom, amit 8-szor pontosítottak és még nem jó.

  Mi idén nem megyünk vissza, pedig ránk férne.

 • Sanya
  Én ITban dolgozom, rendszergzdaként, magyar cégnél, első munkahelyem ahol be kell járni az irodába. Ha a pandémia alatt nem adtak volna HO-t, már nem lennék itt.

  Kínszenvedés és felesleges az irodai jelenlét, de most újra vissza kell menni, mondván, hogy “egy csapat vagyunk és a termelésben dolgozókkal ez diszkrimináció lenne, ha mi irodisták otthon maradunk”. Na ne vicceljünk már, 2021 van.

  Úgyhogy hamarosan váltok és nagy előnyben lesz az a cég a választásnál, aki kínál állandó home officet, heti min 3 napot. Be sem adom heti 2 HO alatt a jelentkezésemet.

  Másrészt sokan élik meg rosszul a HO-t, jellemzően látom a menekülést. Menekülnek otthonról, a munkába = a munka helyére.

  Feleségem cégénél meg az IT irodát felszámolták, az egész csapat full HOt kapott. Igen, az egy francia cég, az enyém magyar.

 • csgary
  A full HO-ból most kell majd visszatérni 1 hét iroda 1 hét HO munkarendre Júni közepétől, aminek persze semmi értelme, mert a megbeszéléseken fele-fele a társaság jelenléte és ezért az egész épületben bábeli hangzavar alakul ki. De már dolgoznak a hangszigetelésen… Hosszú távon heti 2 nap HO van betervezve, ami szerintem nem elég, 3 vagy akár 4 is jó lenne. IT, nagybanki környezet.
 • Petya
  Most már több mint egy éve itthonról dolgozom, és nem mennék vissza teljes munkaidőben. Szerencsére a vezetőim is rájöttek, hogy a home office működik. Nálunk nyáron opcionális a bejárás, ősztől lesz a teljes visszatérés, akkor is elvileg három nap otthon, kettő iroda.
 • T
  Géptervezőként az időm 90%-át monitor előtt töltöm. Csak akkor nem, amikor a műhelybe megyek le segíteni a szerelőknek, hogy mit-hova gondoltam, vagy ha problémamegoldásra van szükség.
  Sajnos egy percet sem voltam home officeban a tavaly május óta. A főnök nem hisz benne, állítólag akadályozza a kommunikációt. Egy ideje rugalmas munkaidő sincs már 🙂
 • Laney
  Én semmi esetre sem megyek vissza. Remote team-ben dolgozom, kollégák fele USA-ban, másik fele Kínában, konkrétan egyetlen emberrel sem dolgozom a budapesti irodában. Mondtam az itteni menedzsernek és a kintinek is, hogy no offense, de ha vissza kell menni, az nálam azonnali felmondás. Több, mint 2,5 évre elég megtakarításom van, annyi idő alatt biztosan találok olyat, ahol lehet remote-ban dolgozni 🙂
 • Joy
  Az ingyenes parkolás vége miatt menekítette mindenki az autóját, az okozott dugót 🙂
  Nálunk kissé szelektív volt a héten véget érő HO. Egyeseket köteleztek, másoknak egyáltalán nem engedélyezték. Én is a hibrid rendszert preferálom, néha jobb a jelenlét, mert van, hogy egy kérdést bent egyből megvitatok személyesen egy kollégával, telefonon viszont nem zavarom otthonról, mert akkor nem látom, mennyire ér rá.
  Állandó HO-t nem tudok elképzelni. Egyedül lehet hatékonyabb, de család mellett kizárt. A fix HO munkavállalók miatt elég a kisebb iroda, írták is. De az örömük hamar elillan, ha további költségeket csökkentve, szép lassan szerződéses külsősökké válnak.
  Idősebb kollégával is jobb a személyes kontakt. Nekem az állandó HO olyan, mint egy fiatal, aki inkább némán chat-el társaságban, mint megszólal. Aztán rájön, hogy a valós kapcsolathoz kell a (test)beszéd, oda nem elég az emotikon.
 • Csaba
  Én 3 éve Home office-ban dolgozok (max heti 1 bejárással, vírus alatt természetesen ez sem volt).

  Már 1 év után eldöntöttem hogy nekem ez tetszik és Budapest szélére költöztünk kertes házba, ahol most külön zárható szobám van, ahonnan tudok dolgozni. Ha majd egyszer a második gyereknek szüksége lesz rá, akkor pedig az udvari tégla muhely épületet szigetelés és fütés után ki tudom alakítani irodának, hiszen nincs nagy térre szükségem, pár nm-en elvagyok: asztal, szék és egy kis szekrény.

 • Eszef
  Nálunk a harmadik hullámban megint bevezették néhányuknak a HO-t, de nemrég megszüntették (magyar tulajdonú, épitőipari cég.) Kivéve nekem, azt mondta a főnök, hogy látja, hogy ez jó nekem (plusza munkaköröm is olyan). Ha a munka elkészül, neki mindegy, hogy honnan és hány óra alatt készül el. Antiszoc vagyok, a kollégák nem hiányoznak. Nem szoktam a fontosságomat sem látványos munkahelyi fontoskodással domborítani (na az emberek jó részének ezért nem jó a HO). Remélem, sokáig így marad, ezt megspékeltem azzal, hogy heti 36 órás munkaidőt kértem béremelés helyett, így már egészen élhető a munkahely is, bár a fő cél a vállalkozás ami egyelőre másodállásban üzemel.
 • Josephstadter
  Egy gangos ház, északi fekvésű, földszinti szobakonyhás lakásában élek. Szerencsére elég olcsó bérelni.
  A HO időszakában viszont én amikor csak tehettem, bejártam. (Kivéve, amikor az opcionálisról kötelezővé tették a HO-t). Nem kívánom senkinek, szerintem bele lehet gárgyulni, főleg akkor, amikor november-december-január van, és munkaidő után már a napfényre sem tudsz kimenni. Szabályos számítógép-undorom támadt a végére, mert a HO a gyakorlatban úgy szólt, hogy “ugyan elmúlt négy óra, de úgyis otthon vagy, csináld meg még ezt meg azt”.
  Nagyon csodálkozom az itteni lelkes HO-t éltetőkön, szerintem sokan nem is gondoltak bele, hogy milyen lehet a HO egy rosszabb vagy a benne élők száma miatt szűkösebb lakásból így dolgozni.
  Szerintem a HO elmossa a privát szféra határait, persze nem arányosan. Hogy egy bibliai párhuzammal éljek: akinek kevesebb jutott, attól az is elvétetik, amije van.
 • Kommentszűz (voltam)
  Én a heti max. 1 vagy 2 nap HO-t preferálom. Hozzá tartozik, hogy én biciklivel 10-15 perc alatt beérek, reggel kell az a mozgás, hogy felébredjek, ami HO-ban meg hiányzik (céltalanul semmi nem vesz rá, hogy elinduljak), plusz eddig az albérlet sem volt a legalkalmasabb munkahely kialakítására, produktívabbnak is érzem magam az irodából dolgozva. Az előző helyemen ahol voltam tavaly nyáron is visszarendeltek mindenkit az irodába, mert csökkent a csapat teljesítménye, ez valószínűleg most is így lesz, pedig abszolút megoldható otthonról a feladat. Az új helyen rugalmasak, de javallott a jelenlét, elsősorban a gördülékenyebb kommunikáció miatt.
 • Dani21
  Nálunk év végéig marad a home office, de már elkezdtek lezárni az épületben egész szárnyakat (és kiadni ezeket), szóval kevés lesz a hely. A járvány előtt elkezdték bevezetni a “senkinek sincs helye, mindenki bejelentkezik és keres magának helyet” rendszert, még szerencse hogy ez kéznél volt, mert a covid alatt jól jött a bejelentkezős rendszer. Én nem ragaszkodom a bemenéshez, főleg a metrófelújítás alatt, szerintem ki tudok egyezni a főnökkel 2 nap bejárással (1-nek még jobban örülnék).
 • Maurice Moss
  Nálunk most mérték fel, hogy hány napot szeretnének bentről dolgozni az emberek. Toronymagasan a heti 2 nap nyert, utána az 1 és a 3 nap. Remélhetőleg az angol vezetés ezt is fogja elvárni (bár az én angol főnököm hozzátette, hogy ő személy szerint max. 1 napot szeretne bejárni, mert “akkor minek újítottam fel a házat, ha nem használom eleget az új dolgozóm”.
  Szerintem is egy nem junior kollégának a heti 1-2 nap bőven elég kell legyen ahhoz, hogy IT-s munkakört hatékonyan ellásson. Főleg akkor, ha a csapatok nemzetköziek (akik amúgy sem találkoztak Covid előtt sem, csak az irodából hívták egymást).
 • Madeira
  Mini-SSCben dolgozom, pandémia alatt full HO, közben lefelezték az iroda területet. Most heti egyszer kell bemenni, akkor sem egész napra. A kérés, hogy aznap legyen egy csapatmeeting. Mivel nem egész napos jelenlét van, így el lehet kerülni a nagy dugót is. Számomra ez így ideális, mert össze tudom egyeztetni a gyerekek iskolai viszem-hozom időbeosztással. Az open office miatt sokkal hatékonyabb vagyok itthonról.