Ingyen nyelvvizsga január elsejétől

2018 január elsejétől vissza lehet igényelni maximum 34.500 Ft összegig a középfokú komplex vagy a felsőfokú nyelvvizsga díját, ha 35 év alatti vagy. Mennyiségi korlát nincs, akárhány nyelvből leteheted a vizsgát. (A 35 éves korlátot nem értem, miért fontosabb egy 34 éves nyelvtudása, mint egy 36 évesé, de ez mindegy.)

Mivel 2020-tól egyetemi felvételi követelménnyé akarják tenni a középfokú nyelvvizsgát, ez a középiskolásokat is érinti. Szükséges nyomtatvány itt, további információ az elfogadott nyelvekről és egyéb tudnivalókról a nyomtatvány végén található tájékoztatóban.

(S ha már szóba került, a KRESZ vizsga árát is visszatérítik majd július egytől a 20 év alattiak részére.)

Köszönjük Csillának a hírt

Update: Noha a félig-meddig hivatalos eduline.hu is azt írta a héten is, hogy elfogadták azt, hogy akárhány nyelvvizsgát finanszíroz az állam, máshol csak az első vizsgát írják ingyenesnek. Úgyhogy nem egyértelmű, hogy a végén akkor hány nyelvvizsga is lett ingyenes.

Share

37 hozzászólás

 • ToxicWaltz
  Jól gondolom, hogy ez a 2018 előtt letett nyelvvizsgákra nem vonatkozik?
 • Ildikó70
  Akkor is visszatérítik a felsőfokú árát, ha ugyanabból a nyelvből már van egy középfokú?
 • Rissa
  Kissé diszkriminatívok ezek a korhatárok! Vagy gondolják, aki már idősebb, az inkább jobb, ha meg se próbálja?

  Persze ebből megint csak arra tudok következtetni, hogy még mindig nem megy hatékonyan a nyelvtanulás. Holott manapság rengeteg ingyenes lehetőség áll bárki rendelkezésére. Aki nem veszi a fáradtságot, az vessen magára!

 • Tamás
  Azt esetleg tudja valaki, hogy az egyetemi/főiskolai diploma feltétele a nyelvvizsga akkor is, ha pl hallássérült vagy?
  Mondjuk hallasz valahogy, de vagy nagyon nehezen, vagy egész máshogy.
 • Mate
  Engem ezek a korhatárok nagyon bosszantanak. Nincs valami olyan szabály, hogy tilos kor szerint diszkriminálni? (Ha valamit 18 éves korhoz kötnek, azt még valamennyire megértem, de 20 meg 35?)

  A cikket pedig köszönjük. 🙂

 • Balu
  35 éves vagyok, angol nyelven dolgozom 5 éve. Van egy alapfokúm, régen ez kellett a diplomához, de sehol sem kérték eddig a papírokat. 1 perc után kiderül, valaki tud-e angolul, vagy sem.
 • Random okos
  Dehogynincs mennyiségi korlát.
  Az első sikereset térítik meg.
  Tehát ha már van egy angol középfokúd, a németet nem téríti meg.
 • Kiszamolo
  Random, na ez nem így van.

  “Fontos döntést jelentett be pénteken Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család és ifjúságügyért felelős államtitkára: nem csak az első nyelvvizsga díját kaphatjátok vissza 2018-tól.

  A legfontosabb változás: nem csak az első nyelvvizsga lesz ingyenes

  Megtéríti a kormány az új nyelvvizsga díját 2018. január elsejétől minden 35 év alatti fiatalnak akkor is, ha már rendelkezik – akár több – nyelvvizsgával – ezt jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken. Ez fontos változás, eddig ugyanis csak az első nyelvvizsga díjának visszatérítéséről volt szó.”

 • Kalman Jozsef
  Volt róla szó, hogy nem csak az első lesz ingyenes, de ha minden igaz, akkor azt ténylegesen nem véglegesítették kormányrendelet formájában, tehát csak ígéret maradt. Legalábbis nem találtam frissebb kormányrendeletet, de ha valakinek van más infója, kérem ossza meg.

  A 503/2017. (XII. 29.) kormányrendelet egyelőre csak a 2018. január 1. utáni első sikeres nyelvvizsgára vonatkozik.

 • Kiszamolo
  Igazából a már a fene sem tudja. Még az eduline is azt írta pár napja, hogy akárhány vizsga ingyenes: eduline.hu/kozoktatas/2018/1/16/Ingyenes_nyelvvizsga_ezzel_a_formanyomtatva_5XOT97

  De sokan mások is ezt írták még mostanában is.

  Ezzel szemben a nyelviskolák egy vizsgáról írják, hogy ingyenes.

  Úgyhogy passz.

 • Bltzr
  37 vagyok és nem zavar, hogy 35 nél húzták meg a vonalat.
  Egyrészt kitudom fizetni, ha szükségem lenne rá.
  Másrészt a nyelvvizsga csak egy papír.
  Beszéled a nyelvet vagy nem, ez itt a kérdés….
 • jozef
  A rendelet egyértelmű : a hatálybalépés után letett első vizsgára vonatkozik. Tehát ha van már másik nyelvből nyelvvizsgád, vagy ugyanabból alacsonyabb/nem komplex január 1 előttről, akkor január 1 után az első sikeres nyelvvizsgára jár. Többre nem. (És nem az első vizsgára jár, ha valaki 3x megbukik, és csak negyedszerre sikerül leraknia, akkor arra visszaigényelheti, mert az az első sikeres)
 • Tudatlan
  Alapszabály: nem veszünk készpénznek sem laikus cikkeket, sem politikus-nyilatkozatokat. Mindig csak a hatályos jogszabálynak hiszünk.

  503/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához nyújtott támogatásról.

 • tip
  Miért fontosabb egy 34 éves nyelvtudása, mint egy 36 évesé?

  Miért annyival fontosabb a három gyerek, mint a kettő?

  Miért fontosabb egy 35 éves illetékkedvezménye, mint egy 36 évesé?

  Miért fontosabb egy saját ingatlanban élő, mint egy bérlő?

  Satöbbi.

  Az élet nagy kérdései ezek.

  A válasz pedig az: az állami ajándékkal lojalitást vásárol a politikus az adófizető pénzén. Mindenkit megajándékozni nincs értelme, mert akkor viszonylagosan senki nem jut előnyhöz, és drága is. Ki kell tehát választani valamilyen védhető ideológia mentén azt a lefizetni kívánt csoportot, amelyik elég nagy a politikai haszonhoz, de elég kicsi a költségek kordában tartásához.

 • Családfő
  Kár a korhatáron megütközni. A diploma után kinek kellhet nyelvvizsga? A nyelvet beszélni kell, nem papírokat gyűjteni róla. Ha meg valahol még számít a papír (államigazgatás?), aki 35 éves korig nem szerezte meg, csak ki tudja fizetni saját zsebből.
 • Penge
  @Rissa: A sok ingyenes internetes lehetőség épp csak élőszóban kommunikálni nem tanít meg.

  Amúgy ilyenkor hol vannak a civil szervezetek, mikor életkor szerint diszkriminálnak?

  @Bltzr: Most elkezdhetnék papírországozni, de ezeknek a papíroknak (már ha nem ecserin vetted, de egyre szigorítják meg az különben is BTK-s dolog) annyi értelme van, hogy a HR-eseknél ha volt előzőleg pár funkcionális analfabéta (az mindig akad), akkor méginkább oda fogja írni, hogy agysebész diploma is előnyt jelent az álláshoz. Csak hogy szűkítése az alkalmatlanok sorát.

  Olyan területen vannak meglőve (IT), ahol hatalmas az emberhiány. De ahol egy állásra 20-an vannak, ott az az agysebész lesz a befutó, akinek még D kategóriás jogsija és szuahéli nyelvvizsgája is van még pluszban. (természetesen fix bértáblánál. Alkus fizetésnél aki a legolcsóbb)

 • Körtefa
  “Engem ezek a korhatárok nagyon bosszantanak. Nincs valami olyan szabály, hogy tilos kor szerint diszkriminálni? (Ha valamit 18 éves korhoz kötnek, azt még valamennyire megértem, de 20 meg 35?)”

  No meg a 65 év felettiek ingyenes utazása… 😀

 • Joy
  Valószínű azok itt a “célközönség”, akiknek csak a nyelvvizsgájuk hiányzik (illetve fog hiányozni) a diplomához.
  A frissen beiratkozottaknak kb. 15 évük lesz, hogy levizsgázzanak ingyen.
  Mi lenne az ideális? 16,5 év? Esteleg 40 év?
 • Adam
  Sziasztok!

  Csak az tudja visszaigényelni ha jól gondolom aki 2018.01.01 után tett sikeres nyelvvizsgát?

 • naa
  A minden nap munkához használt nyelvnél valóban nincs jelentősége a nyelvvizsgának. Ha viszont másik nyelvet 5-10-15 éve nem, vagy csak ritkán használsz, de van belőle egy nyelvvizsgád, akkor legalább annyit jelent, akár saját magadnak is, hogy rövid idő alatt valószínűleg vissza tudsz rázódni abba a nyelvbe is, ha szükséges.
  Így azért mégis van értelme megcsinálni, különösen egy fiatalnak. De a munkára használt nyelvből én se mennék el nyelvvizsgázni csak azért, hogy legyen egy papírom, vagy magasabb szintű papírom legyen…
 • Tibor
  na ez erdekes. annyi az ossz kriterium hogy 35 alatt kell lenni?

  akkor lehet hogy megcsinalom az angol francia oroszt, hatha jol jon egyszer. mar ha epp hazafele jarok.

 • Choose Lee
  Ahol értelmesen csinálják a dolgokat, ott egy tanfolyam után a sikerrel letett vizsga esetén az egész tanfolyam + a vizsgák díjait térítik vissza az előre lefektetett feltételek szerint. Ahol meg nem számít az effektív tudás, mert csak a kádereket akarják lepapírozni az állam pénzén és az egész ügyet mennyei gesztusnak álcázni a pórnép irányába, ott a fentiek szerint csinálják a dolgokat.(Kapcs ford: látjátok felejim, má ez is ingyé van, iksz a megfelelő helyre.)
 • Tibor
  eddig nem erdekelt, mert ahol nem a tudas hanem a papir szamit (allami szektor, nyelvvizsgapotlek) oda ugyse erdemes elmenni dolgozni mert fillereket keresel… de ha egyszer ingyer van, akkor koll 🙂
 • Zabalint

  Nem értem mi köze ehhez a nyelvvizsgának, ha 10 éve eljutottam egy szintre egy idegen nyelven, aztán azóta nem használtam, akkor abból a szempontból nincs semmi jelentősége, hogy mennyire gyorsan tudom újratanulni, hogy anno szereztem-e róla papírt. Ráadásul kevésbé hatékony a nyelvtanulás akkor, ha a célfüggvénye egy nyelvvizsga, különösen ha Rigó utcairól van szó.
 • justaman
  Ez az ország nevetséges, ezek az utolsó cseppek a pohárban a kivándorlásunk előtt, nem elég hogy hülyének nézik az embereket, de még hoznak ilyen értelmetlen életkorhoz kötött támogatásokat, nyelvvizsgám már van, szóval azt nem kapom vissza (gondolkodom a felsőfokú angolon már) de minek 35 évhez kötni (34 vagyok). Most tervezek jogsit, nem volt szüleimnek pénze ré gyerekkoromban, most megcsinálom, de már elmúltam 20. Agybajt kapok ezektől a dolgoktól.
 • jozef
  ,

  Igen, így van :

  8. § Ez a rendelet 2018. január 1-jén lép hatályba.

  9. § (1) E rendelet alapján támogatás csak akkor vehető igénybe, ha a támogatás alapjául szolgáló első sikeres komplex nyelvvizsgát igazoló nyelvvizsga-bizonyítványon megadott vizsganapra, érettségi bizonyítvány, tanúsítvány kiállítására vagy a honosítási határozat meghozatalára e rendelet hatálybalépését követően került sor.

 • naa
  @Zabalint: nem sok, csak annyi/hasonló a jelentősége, mint a diploma megszerzésének. Az se sokat jelent mára nézve, hogy 10-15-20 évvel ezelőtt milyen diplomát szereztél, az azóta szerzett tapasztalatok a lényeg. 🙂
  Ez egy nem tökéletes, de valamennyire objektív mérce arról, hogy egy bizonyos szintre eljutottál már anno. Annál, hogy “valamikor tanulgattam, biztos újra tudnám tanulni” több az, hogy “megcsináltam egy X szintű nyelvvizsgát 15 éve”.

  Ha van egy nyelvvizsgapapírod, azt pl. a CV-dbe nyilván beleírhatod, még ha nem is gyakorlod. Én pl. tanultam oroszul, valamennyire beszéltem is, mégse írnám be a CV-be az orosz nyelvet. Ha csináltam volna egy középfokot akkor
  a) valószínű jobban nyomtam volna anno is, mivel a Rigó utcai cél is jobb, mint a céltalanság
  b) szerintem valamivel nagyobb magabiztossággal vágnék bele egy projektbe ahol elképzelhető, hogy szükség lenne rá…

 • Zabalint

  Normális munkáltatót az fogja érdekelni, hogy tudod-e használni a nyelvet, az ugyanúgy nem ér neki semmit, hogy anno nyelvvizsgát szereztél, és ugyan most semmit nem tudsz, de könnyebben újra tudod tanulni. Ez semmivel sem üresebb ígéret, mint ha azt mondod, 10 éve még használtad azt a nyelvet, de azóta nem, és kikopott a tudásod.

  A nyelvvizsgát meg ne a céltalansággal vessük össze, hanem azzal a céllal, amikor használni szeretnéd a nyelvet. A Rigó utcait meg nem véletlenül emeltem ki, én nagyon jól tudom, hogy amikor anno középfokút szereztem angolból, sőt írásban felsőt is, a valós angol nyelvtudásom az alapfokú szintet sem közelítette meg. Csak megfelelő szinten tudtam fogalmazni magyarul, szótárazni, és ismertem a leíró nyelvtant. Csak ennek semmi köze az angol nyelvtudáshoz.

 • Egresteknos
  Csak óvatosan a nyelvizsgára rohanással, mert kvóta szerint buktatnak . És akkor kibodott pénz a vizsgadíj.

  Tehát csak az menjen aki biztosan átmegy.

 • bobo
  Ismerősöm tavaly érettségizett emelt szinten nyelvből. A felvételijéhez volt követelmény. Már volt egy felsőfokú nyelvvizsgája, de az nem érdekelte a rendszert. Életkora miatt már nem élhetne az ingyenességgel, szóval neki már amúgy se számít. Ja, és a szak, amire beadta a jelentkezését, mégse indult el, szóval megszivatták rendesen.
 • Siegfried
  Látom pár embert a korhatár bosszant: engem meg a 65 év fölöttiek ingyenes utazása zavar, az nem diszkrimináció?
 • Kiszamolo
  Siegfried, de, az is hülyeség. Nem is véletlen, hogy sehol máshol nincs ilyen egész Európában, csak nálunk és még két országban.

  Ott is politikai szavazatvásárlás miatt.

  Ahol az állam osztogat, mindig az adófizetők szívják meg.

 • random okos
  Leírom hogy később visszakereshető legyen.
  Az ilyen intézkedések (lásd még korábbi diplomamentések) azért kellenek, hogy amikor majd pár év múlva minden beragadt diplomát lenulláznak (elvesznek), lehessen arra hivatkozni, hogy a kormány minden segítséget megadott, aki nem élt vele, magára vessen.
 • Endre bá
  Most van egy műsor az MTV1-en a témáról és az a helyzet, hogy be kell fizetni a vizsga díját és ha sikeres az állam visszafizeti. Akár több nyelvre.
  Persze a nyelvvizsgának értelme csak az oktatásban van és ha valaki közalkalmazottnak készül. A multik tojnak rá, tudni kell, nem papírt lobogtatni.
 • jurta

  “angol nyelvtudásom az alapfokú szintet sem közelítette meg. Csak megfelelő szinten tudtam fogalmazni magyarul, szótárazni, és ismertem a leíró nyelvtant.”

  Ezek hogyan segítettek a szóbelin? 🙂

 • Zabalint

  A szóbeli is nagyob mű helyzet egy Rigó utcai nyelvvizsgán, nyílván túloztam kicsit, mert egy minimális nyelvtudás kell, de éles helyzetben meg vizet nem tudtam volna akkoriban kérni.
 • Siegfried
  Kiszamolo: teljes mértékben egyetértek, igazad van. Szerintem ez az egész megint egy látszatintézkedés. E mögött valószínűleg az lehet, hogy siralmasan állunk az idegennyelvtudás terén, és megpróbálják valahogy motiválni a fiatalságot. Angolul tanulok, neten van rengeteg lehetőség, amiből (legálisan) megtudom ezt tenni. Angol nyelvű videók, rádiók; németből van nyelvvizsgám, de eszembe nem jutna azért nyelvet tanulni, hogy X ezer forintot visszakapjak a nyelvvizsga árából. Ez az összeg, amit visszalehet igényelni nem fogja azokat az embereket motiválni, akik egyébként nem tanulnának nyelvet. Rengeteg idő, és energia, ha az ember egyedül tanul, ha pedig célzottan, tanárral, akkor őszintén, azért öl több száz ezer forintot, hogy harmincvalahányat visszakapjon? Vicc. A nyelvoktatást is alapjában kellene megreformálni, nekem az iskolaival csak rossz tapasztalataim vannak.