Tanulj nyelvet gombokért

December második felében elindult az Unió támogatásával a “TÁMOP 2.1.2/12-1 Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése”  nevű projekt, aminek keretében 100 ezer ember nyelvtanulását akarják maximum 90 ezer Ft/fő összeggel támogatni.

A támogatásra minden 18 év feletti, jelenleg nem diák jelentkezhet, a tudasodajovod.hu oldalon kell regisztrálni, ahol ha pozitív elbírálásban részesül a pályázatunk, szabadon választhatunk bármelyik nekünk szimpatikus, a programban résztvevő nyelviskola közül. Elmaradt térségben minimum 2%, az egyéb személyek minimum 5% önerőt kell fizetnie.

Ha jól értelmezem, sikeres vizsga után utólag térítik meg a képzés árát, ezért némi pénz mégis kell a tanfolyam elvégzéséhez.

Menj fel a belinkelt oldalra további információkért, szerintem kár kihagynod a lehetőséget, ha amúgy is tanulni akarsz nyelvet. A nyelviskolák is nagy készséggel fognak további információt adni.

Itt egy sajtóközlemény is a témában.

Share

27 hozzászólás

 • Baróczi Imre
  Előjelentkezés kellett 2012-ben. Adatokkal (még adószám is)
  Tegnap (14-én du)jött a jelentkezési értesítő.
  Bejelentkezésre válasz: a létszám megtelt
  Aranyos
 • KO
  Én idén regisztráltam, és gond nélkül megkaptam a támogatást!
  Az előregisztráció az iskolák magánakciója volt, tanulói igények felmérésére, nem a hivatalos program része.

  Lakhelyemen csak egy helyen indul az oldal szerint, ott is csak kezdő, ahol 4 hónap(!) alatt akarnak eljutni A1 szint közelébe! Ezért felkerestem két másik nyelviskolát is, de egyik sem lépnek be a programba.
  Az ügyintéző azt mondta:
  – a csoportok egy bizonyos százalékának hátrányos helyzetűnek kell lennie
  – nnem minőségi, hanem mennyiségi képzés, nagy csoportokkal
  Ha a kettőt összekapcsoljuk, elég kétséges a dolog hatékonysága. Tipikus magyar pályázat, jó alapötletet, teljesen rosszul kivitelezve, újabb pénzkidobás! Kb. mint a sulinet, ahol boldog-boldogtalan digitális fényképezőt vett, “egyszerhasználatos” nyomtatót, meg játékra gépet!
  Mégegyszer: ha az ügyintéző jó infókat adott!

 • Benoke
  Egyébként nem állami támogatású, hanem EU -s 100% -ban ha jól tudom. Regisztráltam én már mindenhova de csak Angolos csoportok vannak a többit még csak most álmodják meg. 20 fős csoportban is minden lesz csak nem nyelvtanulás. Az iskolák is hasznot akarnak húzni belőle, egyből.
 • Krisztián
  Nagyon jól hangzik, kár hogy ennek sem lesz semmi haszna.
 • Zoltan
  A linket, sajtóközleménybe az áll, hogy

  “A támogatás összegét az eredményesen elvégzett, illetve tanúsítvánnyal igazolt képzések után a képző bankszámlájára utaljuk át. ”

  Képző és nem a képzett kapja meg a végén a pénzt!

  Szerintem nem nekem kell előre kifizetnem, hanem az oktató cég finanszírozza meg és neki utalják át a végén.

  Vagy rosszul értelmezem?

 • Zoltan
  Ez a Zoltán nem én vagyok!
 • Baróczi Imre
  Tegnap délután volt az első meghirdetett óra
  A kijelölt oktató már több éve megszakította kapcsolatát a szervezővel….
 • Laca
  Nekem meg állandóan lefagy a weblap…de sajna másnak is, ahogy olvasom a fórumokat. Leakad a szerver….tipikus magyar szervezés. Kár érte, mert a kezdeményezés nagyon jó. Még próblkozom nem adom fel..
 • jurta
  Én nagyon nem fogom bánni, ha jóval többen tudnak angolul, mint most, főleg a nagyvárosainkban a szolgáltatásokban dolgozók közül. De már sok-sok német, néhány francia és 2 olasz képzés is van.

  (Amúgy 20 fős csoportokban készültem fel angolból a középfokú vizsgára, csak az utolsó fél évben jártam 12 fősbe.)

 • jurta
  Vajon január 16. (ami éppen a mai nap) után a közeljövőben már nem is indul több képzés, vagy ez valami adatbázishiba?

  Számítógépes tanfolyam nagyon-nagyon kevés van, mondjuk legalább több különböző városban, de valahogy nagyon az északkeleti negyedbe esik mind.

 • SzabóÁgi
  Én azért szeretem ezt a blogot és a kommenteket, mert eddig távol volt tőle a fanyalgás. Én biztos elmegyek munka után, legalább addig sem otthon fűtök és világítok, így kisebb lesz a rezsim 🙂 és – ahogy a tanáraim mondták, a koszon kívül is ragad rám valami – ráadásul ingyen!
 • vikbhun
  ha valaki egyszerre ket nyelvet is szeretne fejleszteni, (es persze nem most kedte) akkor itt is megteheti ingyenesen:

  http://duolingo.com/

 • Lalala
  A regisztráció simán ment, bár a weblap olyan, amit egy vidéki szögkereskedés is visszadobna, ha ilyen keresővel szúrnák ki a szemét.

  Jól van mondom, megtanulok spanyolul, évek óta szeretném, hát itt az idő… Nos, spanyol nincs.

  Akkor franciául. Indult csoport tegnap, igen, meg kezd holnap reggel. Más nincs. Öööö. Nézzük csak. Holnap reggel, és minden kedd-csütörtök délelőtt 9-től. Háááát, nem is tudom, hogy rá fogok-e nekik fél éven át kedd-csütörtök délelőttönként. Ez komoly, hogy hétköznap délelőtt kellene járni? Diákoknak nem jó, mert suli van. A dolgozó valahogy dolgozik. A munkanélküli meg nem tudja magát fél évre elkötelezni, mert ha munkát kap, inkább dolgozni fog. Szóval a nyugdíjason kívül kinek jó ez?

  A megoldással az a baj, hogy az állam csinálja, és szokás szerint dilettáns módon, mert neki semmi nem drága…

  Miért nem adják oda a pénzt bármilyen nyelvi képzésre, persze vizsgával. Esetleg adóból leírható módon? Miért kell egy gagyi weblap, pár kiválasztott nyelviskola látszat nyelvleckéjét támogatni???

 • Kiszamolo
  Mennyivel egyszerűbb lenne, hogy sikeres középfokú nyelvvizsga esetén visszaadják a képzés 50%-át, de maximum 90 ezer forintot….
 • Carrie
  Na akkor egy jó tapasztalat:
  kedden volt az első órám az IHban (Budapest)
  12-en vagyunk, csoport jó (dolgozó, kedves emberek), a tanár nagyon szimpatikus

  Volt elő-regisztráció a Dovernél és az IHban is. Én a Doverbe előregisztráltam, de rájöttem, hogy nem akarok 8ig parkolást fizetni, ezért utcsó pillanatban IHba mentem.

  A dolog valóban szervezetlen, de ez nem a nyelviskolák hibája, hanem az állami megvalósításé. Sajnos én pl. úgy jelentkeztem, hogy nem tudtam mikor van (mert a tudasodajovod.hu annyira szar). De az iskolában megmondták.

  Most valóban minden tele van, de én így fognék bele ha menni szeretnék:
  1. Regisztrálnék a tudasodajovod.hu-n. (ezt kell minél előbb)
  2. nézegetném az iskolák oldalát, ők szépen táblázatban feltöltik. Ott választanék olyat ami tetszik, és arra próbálnék feljelentkezni a tudasodajovod.hu-n.
  3. Ha tele van várnék, nézném újra a nyelviskola oldalát. (Fel lehet őket hívni, segítenek.)

  Azzal hogy valaki a tudasodajovod.hu-n regisztrál 90 000 Fthoz jut hozzá. Ez nyárig felhasználható. Én egy rövidke németre mentem, ez 40 000. A maradékot felhasználhatom másra.

  Menjetek, iszonyú jó lehetőség, és érdemes úgy felfogni, hogy azt a munkát amit beleversz hogy jelentkezz, 90 000 Ftnyi nyelvoktatással fizetik meg. Azért ez jó órabér 🙂

 • Dinnyés
  Kiszámoló: vajon miért? 5 milla/haver szétosztásához akkor mennyi nyelvvizsgát kéne okosítani…
 • Krisztián
  Nem olvastad el figyelmesen a feltételeket. Diákok nem is jelentkezhetnek a képzésre. Pedig jó lett volna, mert általában elmondható, hogy a nyelvoktatás szintje konvergál a nullához a legtöbb állami iskolában.
 • Hát én Kőbányáról meló mellett b….hatom az IH-t két gyerekkel, Vérmező utca vagy mi a vér.
  12 ember az iszonyatsok. 5-6 emberrel lehet haladni, szerintem.
  Elvileg az általam választott nyelviskola a képzési listán rajta van, csak tanfolyam nem látszik egy se – Pesten csak Dover és IH, főleg angol (nekem az nem kell, német kell), eszed, nem eszed, nem kapsz mást.
  Munkaidőben meg nem és kész.
 • Carrie
  Ezer bocs, ez már a demencia: 7en avgyunk a csoportban.
  Kispestről én a Dover van jobb helyen, nekik lesz szombati valamikor a jövőben.
 • Sandokan
  Erre a programra jelentkeztem én is még tavaly. Aztán mivel kicsit (nem is kicsit) belassult a szervezés/kivitelezés erre mifelénk, elkezdtem más megoldások után kutakodni. Így találtam rá a következő oldalra: http://eduline.hu/nyelvtanulas/2013/1/4/ingyenes_online_nyelvtanulas_CY8ZEX
  Nem néztem végig az összes lehetőséget, ám ami engem érdekelt (újrafrissítés, egyebek) az a számomra megfelelő színvonalúnak tűnik. Mondjuk a legtöbb oldal angolul magyarázza/írja le az ejtési nyelvhelyességi szabályokat, tudnivalókat, így ha az angol megvan, akár két nyelvet is leeht csiszolni egyszerre. Pénzkiadás nélkül nem találtam jobbat a neten. Ez mondjuk nem jelenti azt, hogy nincs is.
 • Nyelviskolás
  Néhány félreértést eloszlatnék:
  – NEM NYELVVIZSGÁVAL zárulnak a nyelvtanfolyamok, hanem modulzáró teszttel
  – a sikeres teljesítés nyelvtanfolyam esetében az előírt jelenlétet jelenti (nem pedig sikeres vizsgát); a pályázat 85%-ost ír elő, azaz egy 40 órás tanfolyamról 6 órát lehet hiányozni, aki ennél többet hiányzik, annak ki kell fizetnie a tanfolyamot, mert elesik a támogatástól
  – nem ingyenes a tanfolyam, csak minimális az önerő igénye (5%)
  – diákok is jelentkezhetnek, ha már elmúltak 18 évesek és költségtérítéses képzésen vannak
  – szerintem pedig ne költsék csilivili dizájnra a pénzt, hogy ne vasszögbolti keresőfelület legyen, szerintem az a lényeg, hogy megtaláld a HIR-ben, amit keresel; más kérdés, hogy pl többoldalas felsorolásban keresgélve mindig az 1. oldalra ugrik, és nem jegyzi meg, hol jártál előtte, de ez nem megjelenési, hanem szerkesztési kérdés
  – 2014.08.31-ig tart a pályázat, és a 2. hónapban járunk, szóval nem hinném , hogy lemaradt bármiről is az, aki most kezd regisztrálni; TÜRELEM emberek 😀
  Ez volt az optimista énem.

  Mint leendő képző teljesen egyetértek azzal, hogy átgondolatlan és előkészítetlen az egész projekt, pl a pályázat kihirdetése után 3-4 héttel készült el a háttér informatikai rendszer, amin keresztül fut az egész pályázói és képzői regisztráció és a képzés alatti adminisztráció. Január közepén raktak fel képzői regisztrációs kézikönyvet (másfél hónappal a regisztrálás indulása után), nyilván az egymillió telefonos és e-mailes kérdésre reagálva. Egy csomó mindent nem baltáztunk volna el, ha ezt ELŐTTE teszik fel, és nem utána, így áll a regisztrációnk több mint egy hónapja, mert a hiányokat/félreértéseket gyomláljuk.
  Amúgy bármilyen tanfolyami időbeosztást csinálunk, valaki mindig dühöngeni fog, hogy mit képzelünk mi (délelőtt én dolgozom, normálisak maguk?! délután a gyerekért kell mennem, normálisak maguk?! hétvégén a családommal szeretnék lenni, normálisak maguk?! ), úgyhogy az időbeosztást talán hagyjuk…..
  A pályázat elvileg a lakosság munkaerőpiaci helyzetén próbál javítani idegennyelvi és informatikai tudásfejlesztéssel; Közép-Mo és benne Budapest – akár hiszitek, akár nem – a többi térséghez képest fejlettebb, ergó a 10 milliárdból csak 1,2 milliárdot szántak ide, és a leszakadt/leszakadó térségekre koncentrálnak, pl Bihar, Borsod, stb. Mondom, elvileg. Ezért nincs elég képzés Bp-en, mert itt több az aktív ember (aki hajlandó elmenni képzésre), jobb az infrastruktúra (elektronikusan lehet csak pályázni), több a képző, akinek van felnőttképzési akkreditációja.

 • zizi
  Nos , én beregisztráltam, bejutottam, beültem az első órára, csak valahogy alacsony volt a létszám (hóvihar, félreértések, fejetlenség, cselszövések). Lefújták az egészet. Azóta még a városom (ami nem kicsi) is eltűnt a képzéskeresőről. Egyetlen kanyi képzés sincs fönt, amit kizártnak tartok. A gépem feladja, ha csak beírom a tudasodajovod szót. Nem tud kapcsolódni. Ami január elején még működött, az most teljesen áttekinthetetlen. KI gondozza ezt a rendszert?????????????????? Járt iskolába????????????
 • Betti
  Ha még valaki olvassa ezt…hátra hasznára lesz:) Ami bizonyos, hogy ebből is csináltak egy kis magánakciót, ahol tudtak. Elvileg ez a hátrányos helyzetű, miegyéb embereknek lenne, akiknek nincs pénzük, lehetőségük nyelvet tanulni. Ehhez képest nem nagyon reklámozták, hanem a férőhelyeket feltöltötték a (többségében dolgozó) ismerősökkel. Sok olyanról tudok, aki regisztrált, érdeklődött, utánajárt, várt, és aztán megtudta, hogy a létszám betelt… nem az került előre, aki munkanélküli, rászoruló, stb., hanem akinek úgy intézték. Pl. az önkormányzatoknál az ismerősök körbeszóltak, és velük lett ki a létszám, más embereknek nem reklámozták. Ezt tapasztalatból írom. Olyan csoportba jártam, ahol mindenki egymás komája, mind dolgozik, mind önkormányzat, iskola, stb. helyeken. Persze minden lehetőségnek örülni kell, én már egy évvel előtte lesben álltam, és gyors feljelentkeztem, mikor lehetet
 • Betti
  A mérték is érdekes… ugyanennyi pénzt máshol szépen beosztottak, többször felhasználtak, több óraszámra. De aki vidéken él, na pont olyan helyen, ott egy nyelvi szinttel gyors lerendezték, kilegyen az óra, megkapják a pénzt, és le legyen tudva az egész.
  A visszatérítésről: a befizetett önrészt (2 vagy 5%) kapja vissza az, aki sikeresen teljesíti a modulzáró vizsgát. Ez nem sok. A vizsga mindenkinek sikerül, aki bejárt az órákra.
  Mindezek ellenére még mindig úgy gondolom, több ez is, mint a semmi. De biztos nem így gondolnám, ha azok között lennék, akik hiába igyekeztek, jártak utána, mégse tudják/tudták igénybe venni.

  Más: valaki nem tudja, hogy ez a TÁMOP folytatódik-e jövő augusztus után, mikor vége lesz? Lesz-e új ilyen program? A tudasajovod oldalon érdeklődtem korábban, persze válasz semmi.

 • Péter
  Ugyanolyan lehúzás az egész, mint minden amiben az állam benne van… Szóval 5% önerő, a többit az EU fizeti. Beregisztráltam, nem volt olyan képzés ami nekem kellett volna (nem ez a gond, idővel lett volna), így befizettem egy rendes nyelvtanfolyamra. 80 órás volt nyelvvizsgafelkészítő volt, 56.000 forintért. Ugyanaz az iskola benne volt a TÁMOP-ban, csakhogy a 80 órás TÁMOP-os képzéseket 90.000 forintos áron adta. Megérné így is, persze, hiszen 5% az 4500 ft egy tanfolyamért nem sok, csakhogy mi a fenéért kerül a rendes ár duplájába??? Csak mert az EU fizeti D Ha így nézzük, a nyelviskolák dupla áron adják a tanfolyamot, tuti pénz, az eredeti haszon sokszorosa…
 • Bekő Péter
  Tisztelt Cím!

  Szeretném megosztani önökkel TÁMOP nyelvtanfolyami tapasztalataimat, mielőtt még börtönbe vonulnék e tanfolyam miatt.

  Bekő Péter vagyok Nagykanizsáról a TÁMOP.2.1.2 K-0130-P0001-K0149 számú angol A0-ás (Soha nem tanult semmilyen idegen nyelvet.) tanfolyam egyik résztvevője(?).
  Top Tanoda Nyíregyháza
  Dialóg Nagykanizsa

  2013.11.21-én kezdődött eme tanfolyam amire én a szint megjelölése és az abban foglaltak miatt (soha nem tanultam angol nyelvet, sőt direkt és szánt szándékkal el is kerültem mindennemű érintkezést ezzel a nyelvvel, pl.: ruhán feliratok, idegen nyelvű zenék, feliratos idegen nyelvű filmek, utcán és boltokban elhelyezett feliratok, stb.) jelentkeztem. Vagyis NULLA alatti és vállaltan ez alatti az angol nyelvű ismeretem. Mármint a tanfolyamra való jelentkezésemig.(gondoltam, hogy csak addig)
  A tanfolyamra a következőket biztosították a részemre:
  H.Q. Mitchell – Traveller (beginners student’s book)
  H.Q. Mitchell – Traveller (beginners student’s workbook)
  H.Q. Mitchell – Traveller (beginners student’s companion)
  Ezek szépek, színesek és 1 azaz egy db. Magyar betűt nem tartalmaznak…
  Kb. egy hónap vagy kb. a negyedik tanítási nap után kaptunk egy 20 azaz húsz mondatot tartalmazó leckét/házit fordítás!!! gyanánt.
  Angol nyelvhelyességgel az ÁBÉCÉ hangos hangos ki és hangos fel olvasása is valódi nyűglődés főleg, hogy a fonetikus ábécé(IPA) -re vonatkozó utasítást, irány mutatást teljesen nélkülözi a könyvek mindegyike Magyar nyelven. Kisujjból pedig sajnos…hmmm.
  Ugyan ez vonatkozik a szavakat tartalmazó “szótár” füzetre, ez ugyan tartalmaz/hat valamiféle talán segítséget (Phonetic Alphabet) viszont értelmezni nem tudo