Az otthoni munkavégzés vége?

Ma reggel olyan dugó volt mindenfelé, amerre mentem, ami utoljára 2020 elején. Az autók számából nagyon úgy tűnik, mintha vége lenne a home office időszakának.

Olvastam másfél hete a Randstadt workmonitor felmérését, ami szerint állítólag a magyarok 80%-a azonnal visszatérne a munkahelyére a távmunkából, amint lehetséges lenne.

Elég nehéz elhinni ezt az értéket, főleg, hogy más felmérések ennek a szöges ellentétét állítják, olvastam olyan felmérést is, ahol a megkérdezettek 80%-a nem, vagy maximum heti egy-két napra hajlandó csak visszamenni a munkahelyére. (A munkaadóknál fordított az arány, 21% hajlandó az új munkatársakat tisztán távmunkában alkalmazni és 30% mondta lehetségesnek a részbeni otthoni munkát. Egyébként az Unióban a munkahelyek bő egyharmadát találták olyannak, ami minden további nélkül folytatható lenne személyes jelenlét nélkül is.)

Persze sok hátulütője van az otthoni munkavégzésnek, a munka és a magánélet összefolyása, ha az ember nem figyel oda, a kollégákkal való személyes érintkezés hiánya (persze van aki ezt előnynek éli meg és nem hátránynak, attól függően, ki milyen beállítottságú), sok lakásban nehéz elég helyet teremteni munkavégzéshez, főleg ha ketten dolgoznának otthonról, a bezártság érzést tudatosan oldani kell azzal, hogy munkaidő után kimozdul az ember és így tovább.

Ennek ellenére én nem tudom elhinni, hogy tényleg ennyi ember vágyna vissza a munkahelyére, ülne reggelente a zsúfolt metrón vagy bosszankodna a reggeli és esti dugóban ülve, nem találná nyereségnek a munkába járás hiánya miatt megtakarított időt, a kényelmet, ami azzal jár, hogy otthonról dolgozhatok.

Szóval tényleg érdekelne, neked teher az otthoni munkavégzés és tényleg mennél vissza az irodába vagy pont fordítva, már elvárás lesz a következő munkahelyeden, hogy legalább részben otthonról is engedjék a munkavégzést? Ha vissza akarsz menni, mi a legfontosabb ok? Milyen hátrányát érzed az otthoni munkavégzésnek mondjuk a karriered vagy a munkahelyed biztonsága tekintetében?

Téged is visszakényszerítettek már az irodába? (A rengeteg autó az utakon legalábbis erre utal.)

Share

214 hozzászólás

 • 1234
  Nálunk lehet még HO-ban lenni, de már az iroda az alapértelmezett. Én már évek óta nagyrészt itthonról dolgozok és most sem szeretnék azért visszamenni, mert egyesek nem tudtak otthonról dolgozni. Pedig sajnos egyre többet hangoztatják, hogy nem vagyuk elég hatékonyak és ennek elképzeléseik szerint az lesz a megoldása, ha mindenki az irodában ül.
  Ha ez tényleg bekövetkezik és mindenkire vonatkozni fog, akkor keresek másik munkahelyet.
 • B.
  Max 1. nap, semmiképpen sem több. A HR cég kamucikke próbálja visszaterelni a népet… de ez nem fog menni.
 • Informatikus
  Nálunk júliustól kötelező a visszatérés (multi), de csak heti pár napra. Én heti kétszer fogok bejárni, de már várom, mint a messiást. Hiányzik a reggeli készülődés, a közös reggeli a kollegákkal, a szocializálódás. Hiányzik, hogy reggel szépen felöltözzek és sminkeljek, ne csak átvegyem a melegítőmet. Férjem is várja. Nem, nem egymás elől menekülünk (alapból is együtt dolgozunk, munkatársak vagyunk), élveztük az itthonlétet, sokkal több időnk volt és még sosem voltunk ennyire kipihentek, de hiányzik mindkettőnknek a benti légkör. Szeretjük a munkatársainkat, jó a hangulat. Hosszútávon át fog állni erre a cég, átrendezték az irodatereket és módosították a szerződéseket is. Átlag heti két napot fog mindenki bejárni, A és B hét szerint.
 • Okoska törp
  Nekem teher a home office.
  Ha benn vagyok, akkor látják, hogy itt ülök, senkit nem érdekel, hogy mit csinálok, csak jöjjek be, válaszoljak a levelekre, aztán menjek haza.
  Home office-ban, meg folyamatosan számoljak be arról, hogy mit csinálok. Ha tök ugyanazt csinálom, mint benn ülve akkor jön a leszúrás. Hát köszönöm, nekem ez nem hiányzik.

  A többi probléma, mint hely, meg vírushelyzetben azért kimozdulni se tudsz, ha leraktad a munkát. A munkanapok összefolynak, tologatom a teeendőket és 7-kot próbálom behozni már csak hab a tortán.
  Nekem nem való a home office.

 • Serrin
  Nálunk eddig sem volt tilos bejárni, csak idióta szabályokat hoztak az irodában (pl.: kötelező kézfertőtlenítés, ha belépsz a konyhába és ez naponta párszor biztos megtörténik) és emiatt itthon maradtam. Amint ezeket eltörölnék, mennék vissza, mert nagyon kell a kimozdulás, még az openofficeba is. Introveltáltként hajlamos vagyok a világtól elzárkózni és a HO csak fokozza ezt és már inkább károsnak érzem, mint kényelmesnek.
 • Liv
  Három éve itthonról dolgozom, a vírus annyi változást hozott, hogy 14 hónapja a férjem is. Nekem bevált, sokkal jobban tudok koncentrálni, mint az open office-ban, ahol mindig volt egy alapzaj, mindig csacsogott valaki a 30-40 emberből, mindig elfelejtette valaki lenémítani a telefonját vagy elvonulni beszélgetés közben. Ezek mind apróságok, amik egyenként nem zavaróak, de 8 órán keresztül meg tudják nehezíteni a koncentrációt és az elmélyülést.
 • Emma
  Érdemes volt akkor kiköltözni az agglomerációba? Vagy várható, hogy sokan visszamennek a belvárosba?
 • Krisztián
  Én azért nem szeretem a HO-t mert:
  1, lassú a céges szerver
  2, a szobámban dolgozva sokkal inkább az az érzem, hogy a munkahelyemen vagyok és nem jelent semmilyen előnyt. Nincs társaság, szünet, sztorizgatás ..
  Nem szeretem…
 • háromhatvanas
  Még csak pletyka van a felváltva 2-3 napos homeoffice / inoffice tervekről, de kb. első közt költöztünk haza tavaly, valószínűleg kivárunk még.

  De több kollégát ismerek aki a garzonból dolgozott egy évig, úgy hogy telkó közben ordított a gyerek mert fizikailag nem volt hova mennie, őket is megértem hogy tavaszi lazítás óta ők már bent dolgoznak.

  A forgalomhoz: nem vagyok meglepve. Előtte se volt jó, most meg ugye egy év alatt sokan kijjebb költöztek (ismerősök is, 17-18, agglo), nekik is “be kell jutni valahogy”. Meg persze a tömegközlekedés (khm… vagyis egymás) irányába se állt még vissza a bizalom, így biztos többen autóznak most.

  Én kiegyeznék heti 1-2 nap inofficeszal mert már introvertáltként is egyre inkább hiányolom a társaságot, de azért remélem marad valamennyi lehetősége itthoni munkára.

 • Hintalow
  Nálunk is már kezdődik lassan a visszaszivárgás, heti 1-2 nap fog maradni. (bank) Engem nem zavar, eddig is járogattam be, nem szeretek otthon ülni, meg nem is vagyok olyan hatékony. A bejárás bringával megy, nekem az a napi sacc 20 km oda-vissza nem elvesztegetett idő, hanem a napi mozgás/edzés, amit élvezek is.

  A dugók valóban visszatértek, elég szopás nézni, ahogy mindenki ül az autóban km hosszú sorokban. (én meg suhanok mellettük a bringaúton 😀 )

 • kormánytisztviselő

  Mintha az én munkahelyemről beszélnél. 🙂

  Még a törzsidőt se hagyták meg, hogy rugalmasan kezdhessél és fejezhesd be a munkát. 8-17. Slussz. Vagy ettől fixen eltérsz alapos indokkal és állami vezetői jóváhagyással…

  Egy jó nevű osztrák tulajdonban lévő gyártóhoz interjúzok épp, de teljesen kötött 8:30-17-es munkaidő van, pénteken is, pedig jól tervezhető kontrolling terület. Tömegközlekedéssel napi min. 2,5 óra inga sok átszállással, autóval max. feleannyi idő – de nem csúcsidőben. Gondoltam 7-es kezdéssel lerendezem az ügyeket, élvezem a reggeli produktív 1,5 “arany” órát aztán még csúcs előtt irány haza és még legfeljebb felcsapom a laptopot. Hát nem.
  Még nincs ugyan döntési helyzet, de ez egy igen erős negatívum.

 • Naiva
  Sok előnyét tapasztaltam meg az otthoni munkavégzésnek (irodában dolg.); imádom, hogy napi 2 órás utazást megspórolok, nem kell vacakolni az öltözködéssel, itthon vagyok, mire a gyerek is megjön a suliból, nem kell a férjem ingeit vasalni, mert ő is HOban dolgozik (még); persze ehhez beruháztunk új, erősebb wifire (3 egységes mesh) még az elején, amikor itthon tanult a gyerek is. Elég helyünk van ahhoz, hogy mindenki külön szobában, nyugodtan dolgozzon.

  Hiányoltam azért a közvetlen kollégákkal való szakmai csevejeket, meg némelyik kollégát is! De ezt skype-on áthidaltuk.

  Még itthon vagyok, júniustól 2 heti váltásban kell mennünk, 2 hét otthon 2 bent, előre leadva, mikor. Júliustól visszaállunk rendes menetbe. Home office-t csak heti 1 napot engednek általánosságban, szintén jó előre leadva. Fejlődés ezen a téren nem is várható..
  Reggelente már egy hete érzékelhető a dugó..

 • Györgyi

  A gyerekek a járvány miatt voltak csak otthon, normális körülmények között ugyanúgy elviszik őket óvodába, iskolába munka előtt, mintha munkahelyre mennének. Vagyis nem zavarnak otthon a koncentrálásban. Ugyanakkor a kisgyerekesnek előny, ha a gyerek betegsége esetén a munkát otthonról is el tudják végezni, nem kell hozzá szabadságra, táppénzre menni.
 • 230e
  A feleségem munkája remekül végezhető otthonról, kéthetente/havonta egy napot elég volt bemennie, igaz eszközt nem adtak. Az elmúlt egy év igazolta ezt, mégis visszarendelték őket. Az elején még pedzegettek egy heti egy napos HO lehetőséget, de az sem valósult meg. Közigazgatás, tehát az okok nagyjából ismerhetőek (társfőosztályok irigysége, a nem közvetlen vezető rossz beidegződése, megfelelési kényszere, a HO képtelen/lazsáló kollégák szemmel tartása).

  Nálunk heti váltásban ment a dolog, az eddig benti folyamatok nagy része digitalizált lett (aláíratások, igazolások), így a munka nagy része otthonról végezhető, eszközt biztosítottak. Most is maradt az 50%-os HO lehetőség, de van hogy egy összetettebb feladatnál bejövök az irodába az otthoni napomon is. Nálam annyi előnye lett a bejárásnak, hogy tömegközlekedés helyett kerékpárral járok.

 • Entz
  Korábban is hetente csak kétszer mentem be, az utóbbi 14 hónapban viszont csak egyszer voltam az irodában. A kommunikáció korábban is elsősorban cseten, naponta egyszer videókonferencián volt külföldi kollégákkal, szóval tökmindegy, hol ültem. Biciklivel jártam (amikor jártam), a testmozgás hiánya látható a derekam tájékán…

  Amikor bejártam az irodába, akkor nagyjából tíztől hatig ültem a gép előtt (esetleg a meeting-szobában) 20 perc ebédszünettel, itthon inkább kilenctől hatig egy óra ebédszünettel meg fél óra gyerekfuvarozással.

  Új munkahelyem lesz, ígérték, hogy megoldható valamennyi HO, meglátjuk. Viszont még ha be is kell járnom minden nap, akkor is kevesebb lesz a heti ingázás, mint amit a régi helyen heti két napban csináltam.

 • Csaba
  Nekem sikerült saját irodát kialakítani a tetőtérben, gyermekek kicsik velük nem kell “foglalkozni”, így jelen állás szerint nekem nagyon kényelmes és teszem hozza hatékony is a munkavégzés.
  A napi 1,5 óra városon belüli autózás megszűnt az elmúlt egy évben, ami egyáltalán nem hiányzik.
  Július 1-től elvileg vissza lehet menni az irodába, de egyénileg el lehet dönteni kinek mi a kényelmes. Én azt tervezem heti 1-2 napot bemegyek, de csak ha mindenképpen szükséges.
  Ja igen, építőipari projekten dolgozom.
 • Csongor
  Alig vártam, hogy visszatérhessek az irodába. Házban lakok, van külön home office iroda, de a munkahelyi környezetet és jófej kollégákat nem lehet überelni egy home office-szal. Utazás oda-vissza fél óra, szóval túl sokat nem oszt vagy szoroz. Otthon sok a zavaró tényező, mint pl. porszívózás, mosás, főzés, kutya, macska, stb., amik könnyen elvonják a figyelmet és megzavarják a koncentrációt.
 • Firpo
  Elég sokan írnak arról, hogy felmondanak HO nélkül. Kíváncsi leszek. Tippre az lesz mint az EÜ-nél, egy jelentéktelen kisebbség tényleg felmond, a többség meg megy vissza az irodába ha tetszik ha nem. Egyébként arra nem gondoltok, hogy full HO-s munkakörbe miért pont titeket vennének fel? A szabolcsi faluban élő fele annyiért is megcsinálja, az indiai meg negyed annyiért is. Nem biztos, hogy akkora előny a full HO mint elsőre tűnik…
 • Globalizáció
  Érdekes következményei lesznek ennek a kényszerű HO-nak. Világszerte rengeteg munkakörről kiderült hirtelen, hogy ugyanolyan jól, vagy akár még jobban lehet végezni otthonról, mint az irodából. Eddig úgy zajlott a globalizáció, hogy vagy kitelepítettek cégeket olyan helyekre, ahol olcsóbb a munkaerő, vagy a munkaerő költözött oda, ahol nagyobb a fizetés. Mostantól sok esetben simán lehet, hogy a cég is és a munkaerő is ugyanazt a célt keresi, de egyik sem megy fizikailag sehova, így olcsóbb is, gyorsabb is, kockázatmentesebb is. Ezért a globalizáció újabb lendületet kaphat, eredményként pedig hasonló várható, mint a korábbi globalizációs fázisban: növekvő bérek az olcsó helyeken, csökkenő/stagnáló a drága helyeken, globálisan alacsony infláció. Ráadásként most a kiegyenlítődés az ingatlanárakra is igaz lehet, mert nem kell többé a jobban fizető munkához a drága helyre költözni.
 • Neville
  Hát én nagyon remélem, hogy nem állunk vissza a covid előtte rendszerre, hogy hétfőtől péntekig be kell járni. Nálunk egyelőre még nem mondtak semmit, nem nagyon látom a lelkesedést senkitől, hogy de be akarunk járni minden nap. 😀 Jelenleg is be kell menni kb hetente egyszer különböző okokból, ez így elég is. Nem is a többet irodában tartózkodás zavarna, inkább a mindennapos utazás és az ezzel járó idő az, amire nincs kedvem ismét minden nap. Szinte időmilliomosnak éreztem magam, hogy ez kiesett.
 • kutya
  Masodik korrel is beoltottaknak rendes munkaido jovo hettol, az antivaxxerek kulon irodaban maszkban vagy home office.. Ugy latom, hogy mindenki varja, hogy visszajohessen, es kozosen dolgozzon a tobbiekkel. Az Astrasok szivjak meg a 3 honap varakozas miatt..
 • Mr.RTFM
  Covid alatt valtottam munkahelyet, elozonel heti 2 home office volt engedelyezve estleg 3, indokolt esetben.
  Covid alatt ott is full HO volt.

  Mostaninal a covid alatt full HO, utana meg en donthetem el, az iroda nyitva lesz, de nem bovitjuk, igy garantaltam valami flexi-deskes/hot-deskes megoldas lesz.
  En mar jeleztem, hogy 100% HO plusz alkalmankenti szervezett csapatepito/ onszervezodo kozos program kajalas/ivas ha ugy van.

  Heti 2-nel tobb bejarast elvaro munkahelyre mar nem megyek a jovoben sem.( De legalabbis nagyon meg kell fizetniuk)

 • Kockás ing, oldott nyakkendő
  Nálunk (gyógyszeripar) hibrid munkarend lett bevezetve az irodai dolgozók részére. 3 nap kötelező jelenlét a munkahelyen, 2 nap home office. Én, mint bejárós pont ezt is szerettem volna elérni, amikor idejöttem, úgyhogy üdvözlöm a változásokat. A változások fő mozgatórugója az irodai kapacitás összevonása, nem férünk el.
  Az én munkakörömben (sok, hosszú szerződés írása, véleményezése, sok jogi dokumentum stb.) az ideális 3 nap otthoni munkavégzés lenne és 2 nap irodai jelenlét. Nekem a csend sokat segít a munkámba való elmélyedéshez.
 • Egy építész
  Az első kommentek között olvastam, hogy a “rossz párkapcsolata elől menekül”.
  Jó a párkapcsolatunk, de véleményem szerint nem egészséges egész nap együtt lenni. Nekünk legalábbis ez nem ideális. A hab a tortán, hogy kisgyerekünk is van. Akit szintén nagyon szeretünk, de mellette pláne nem ideális a munka, annak ellenére sem, hogy sok időt tölt kint vele a Párom.
  Szóval jó lesz vissza menni, illetve a munka esetében is több esetben jó a közvetlen kommunikáció (építész tervező vagyok).
  Pozitív hozadéka a járványnak:
  – havi 4 nap home office bevezetésre kerül a cégnél. Ez pont elegendő is lesz véleményem szerint.
  – nem túl messze lakom a munkahelytől és tavalyi átmeneti bejárás során biciklivel kezdtem el járni, ami tök jó mozgás minden nap (ezen felül is sportolok).
  Én most úgy érzem, kell ez a napi környezet változás, más inger. Lehet idővel változik.
 • svájcibicska
  Én HR vezető vagyok egy globális cégnél. Aki lehetett, otthonról dolgozott az elmúlt 15 hónapban (gyártás, kutatás be kellett, hogy járjon). Minden országban a helyi szituáció alapján döntünk az újranyitásról, amikor is visszahívjuk az eddig otthonról dolgozó kollégákat az irodába. Mindenki automatikusan dolgozhat továbbra is 2 napot otthonról, csak akkor kell a főnökével egyeztetni, ha ettől többet szeretne otthonról dolgozni. Erre is van lehetóség egy agilis munka szabályzat alapján, amit a COVID alatt vezettünk be világszerte. Szerintem nagyon jól tudtak a dolgoyóink otthonról dolgozni, de a kapcsolatrendszer, ami sokszor könnyíti a munkát, egy kicsit meglazult, illetve az újonnan belépők nem tudták úgy felépíteni, mint ha irodában kezdhettek volna. Cégen belül azt látom, vannak, akik nagyon vissza akarnak menni, mások meg nagyon maradnának otthon. Rugalmasság lesz a kulcsszó a cégnél
 • terpesz
  Amerikai startup UK irodajaban dolgozom, a HR csinalt felmerest, eleg egyertelmuek voltak a szamok: 70% said that they prefer a “hybrid” work model, which means spending 1-3 days in the office per week according to the survey definition, to collaborate and connect. 26% would prefer working from home permanently and a small fraction (4%) would like to return to the office full time.

  En 2020 januarjaban voltam utoljara az irodaban, azota csakis nott a hatekonysagom, hisz nem kell minden nap tomegkozlekedessel farasztanom magam. Reggelente tovabb tudok aludni, ezaltal este tovabb tudok kikapcsolodni. Ha ajanlananak 20%-kal tobb fizut, de be kene jarnom, visszautasitanam. Imadok itthonrol dolgozni. Persze sokat szamit, hogy be tudok “zarkozni” a haloszobaba, ha epp olyan dolgom van, amihez nem idealis a gyerekzsibongas a hatterben.

 • Mérnök
  Nálunk a dolgozók kb. 80%-ka eddig is bejárt dolgozni, pedig jó részüknek lett volna lehetősége élni a Home Office előnyeivel.
  Akik viszont otthon vannak, akarják ezt továbbra is, magamat is beleértve.
  Nekem sokkal stresszmentesebb a napom, rengeteg időt megspórolok azzal, hogy a konyhában betudom dobni a kaját a párolóba, rizsfőzőbe, sütőbe, mosást bekészíteni, csomagot átvenni.
  A gyereknek is ha intézni kell valamit semmi probléma, sportot is betudom illeszteni a napomba akár délelőttre, amikor még nincs tele a terem, ezáltal az edzés is gyorsabb, gördülékenyebb.
  Több időm marad mindenre, produktívabb a napom.

  A munka része pedig szintén jobban megy, mert még délután vagy este is tudok dolgozni ha nagyon sürgős valami.
  Sokszor többet is dolgozom mint az irodában, nem vesz el időt a Kolléga sem a munkábajárás.
  Persze társaságfüggőknek nem való.

 • Atyalapatyala
  Telefonos ügyfélszolgálaton vagyok vezető. Megkérdeztük a csapatot: kb 50% maradna otthon továbbra is. 30% heti 1-2 napot menne az irodába, amikor épp úgy vam dolga a városban. A fennmaradó 20% nem tud otthonról dolgozni az otthoni körülmények miatt. (zavaró kisgyerek, csak szobát bérel nincs helye, amúgy is megy reggel – este valahova neki jobb így)
 • SW
  Elborzasztva olvasom, hogy vannak akik napi 1-2 órákat utazgatnak a munkahelyükre… Ezért (sem) laknék Pesten, bármennyit is fizetnének. Bár a pesti fizetések egyre inkább elérhetőek a HO terjedésével, alakul majd a dolog.

  Hogy a cikkhez is szóljak: én is HO párti vagyok, bár biciklivel 15 perc a munkahelyem, de inkább délben tekerek a zöldben, semmint reggel és délután az autók között.

 • terpesz
  Atolvasva a hozzaszolasokat, imadom, hanyan alapozzak arra a velemenyuket, hogy a kollaboraciohoz, normalis kommunikaciohoz szemelyes jelenlet kell. Aha, biztos, csak az is biztos hogy nem mindenkinek. A lokalis csapatom 11 tagu, a globalis letszam ugy 50 szetszorva mindenfele kontinensen. 2 dologra van szuksegunk a jol szervezett csapatmunkahoz: Zoom es Slack. 14 honapja senki nem volt az irodaban egyik geolokacion sem, aminek az egyik legfobb, kifejezetten merheto eredmenye, hogy iszonyatosan sok backlogot fel tudtunk dolgozni, mert senkibol nem vesz ki energiat az utazas, nem a ceges konyhaban jopofizik, nem jar le 15 percenkent cigizni a dohanyosokkal akkoris, ha AMUGY epp ra sem gyujtana, de lehivtak.

  Ertem en, hogy ez csak bizonyos cegeknel / korcsoportokkal megoldhato, de ne mondjuk mar altalanossagban, hogy jelenlet KELL barmihez, mert nem biztos, hogy ugy is van.

 • terpesz
  neked nem a HO-val van gondod, hanem a rettenetes vezetosegeddel 🙂 aki kizarolag a jo kelet-europai csesztetes-alapu (lehetoleg szemelyes) “motivaciot” ismeri. Normalisabb helyen a HO-hoz nem tartozik hozza a folyamatos csesztetes, monitorozas, ellenorizgetes, jelentgetes.
 • Homosz Offiszosz
  De jó lesz….
  Eddig is letojta a munkáltató, hogy otthon egész nap megy a laptop a két monitorral, azt, hogy én állítom elő a meleget, hogy meg ne fagyjak, nem pedig ő, a nagy multi-kulti cég.
  Olcsóbb lesz bent étkezni – jól főznek- , mint otthon, vagy legalábbis kényelmesebb, mert aznapi ebédet előző nap kellett elkészíteni, hiszen aznap már nem erre IS idő.
  HO-ban sokkal többet töltök a gép előtt, hiszen a munkába járási időt is otthon töltöm, könnyebben utolérem magam, vagy, ha lehet előre dolgozom, hogy ne kelljen túlórázni.
  Akiknek gyermeke van és eddig “kényelmesen” vitte bölcsi/ovi/suliba, ő ismét szervezheti az életét, főleg, ha hetente 2/3 nap lesz a HO/munkahely arány…

  Másik munkahely: A kényszer szülte skype petting nagyon jól működött, erre e héttől bevezették, hogy ismét személyesen fogunk értekezni…

  Az a jó, ami volt, és “begyűrűzött”, innen kellene továbblépni…..

 • Belavoltam
  IT teruleten dolgozom, es iden meg nem voltam bent az irodaban. Max. heti 1 napot vagyok hajlando bemenni, de csak ha a valamikori jovoben nagyon forszirozza a ceg. A ceg vezere szerint a HO gaz, nem jo, meg nem hatekony, meg sokkal jobb az egyuttmukodes ha kozvetlen egymas mellett dolgoznak az emberek, bla-bla. Ami bizonyos embereknel lehet, hogy igaz is, de ez akkor is csak az o velemenye.

  Nagy kiralysagkent elem meg, hogy nem kell napi 2 orat utaznom. 7 korul egy keves fekvotamasz, felules, aztan irany a park, es edzes, kb. fel 9 korul kezdem a munkat. Priceless.

  Egyebkent egy 2 szobas panelben lakunk, ahol kisajatitottam a kisebbik szobat, igy sokkal konnyebb volt elviselni a csaladot, amig a feleseg es a gyerek is itthonrol dolgoztak/tanultak. Most hogy mindegyik visszament a munkahelyre ill. iskolaba, teljes nyugalom van.

 • random okos
  Engem személy szerint megdöbbent, milyen sok kommentelő dolgozik külföldre.
  Milyen jó lenne, ha ez a sok kiművelt emberfő magyar cégeket, a magyar vagyont gyarapítaná…
  És akkor akkor sem kéne tartaniuk, mikor cserélik le őket egy bangladeshire.
 • Belavoltam
  Ha a ceg megis kitalalna a jovoben, hogy masszivan be kell jarni, akkor erosen el fogok gondolkozni azon, hogy felmondok. Szerencsere az IT-ban mostansag erosen keresleti a piac, van par evnyi tartalekunk, igy optimista vagyok. De a fonokom teljesen jo arc, megbecsul engem.

  Amin meg elgondolkoztam, es erdekel ez ugyben masok tapasztalata, hogy mi lenne, ha egy kulfoldi es kulfoldon levo cegnel dolgoznek HO-ban Magyarorszagrol? Mukodhet ez ugy, hogy nem egyeni vallalkozo vagyok, hanem a kulfoldi ceg alkalmazottja? Van, aki hasonlo cipoben van?

 • Belavoltam
  @gabor: Talan meg kene baratkoznod a valtozas gondolataval. Riszpekt, hogy annyira sziveden viseled a dolgozoid erdeket, hogy csillio penzt toltal a “normalis munkakornyezetbe”. Bar kicsit levon ennek az ertekebol a hiszti, hogy akkor 200 km-rol veszel fel embereket, mert ok olcsobbak.

  Egy ceg erteket jellemzoen az emberek adjak. Ha lecsereled a bevalt embereket ujakra a hatarszelekrol, te tudod, hogy a ceged erteke noni fog-e. Szerencsere bizonyos iparagakban ez kb. a lehetetlen hatarat surolja, de sok sikert.

 • mdavid626
  Azért az felettébb érdekes, hogy itt minden hozzászóló legfeljebb néhány napra menne vissza az irodába, míg a felmérések szerint 80%.

  Szoftver fejlesztöként dolgozok, minket is kényszerítenek vissza.

 • Tibi
  Korábban open office-ban dolgoztam, váltás után lehetőség volt a 100% HO-ra. Lassan 3 éve így dolgozom és remélem soha többet nem kell irodába bejárni. Vidéken élek, rengeteg időt és pénzt spórolok így, családi és egyéb teendőket is sokkal könnyebb megszervezni.
  A COVID pozitív mellékhatásaként bíztam abban, hogy egyre inkább elterjed a 100% HO és lesz lehetőségem váltani. Több céggel is beszéltem ilyen célból az utóbbi 1 hónapban. A tapasztalatom sajnos negatív, a legtöbb cég legalább heti 2-3 napos irodai jelenlétet szeretne elvárni, úgyhogy egyelőre maradok a jelenlegi helyen. (IT fejlesztés)
 • Bekommentelek

  Ez már egy másik topikban ki lett beszélve.
  Alkalmazottként: ha egy évben 183 napnál többet töltesz Magyarországon, akkor Magyarországon leszel adóalany.
  Tehát ha te Németországban dolgozol alkalmazottként de itthon vagy több mint 6 hónapot, akkor itthon kell SZJA-t, stb. fizetned, plusz a cég is megjárja mert telephelyet kell létesítenie.
  Persze felmerül a kérdés hogy hogy derül ki mennyit hol tartózkodsz, de én erre azt mondom, hogy nem az a kérdés hogyan derül ki hanem hogy mikor? Adócsalásért pedig hamarabb dugnak bárkit börtönbe, mint gyilkosságért.
  Az a szabályos ha külföldre szeretnél folyamatosan dolgozni, hogyha egyéni vállalkozó vagy.

  “Milyen jó lenne, ha ez a sok kiművelt emberfő magyar cégeket, a magyar vagyont gyarapítaná…”
  Kösz de én inkább a saját vagyonomat gyarapítom!
  Ja és magyarként is lecserélhetnek bangladesire.
 • terpesz
  engem szemely szerint az dobbent meg, hogy a magyar cegek magyar vezetoi MENNYIRE nem vagjak, hogy a kokorszaki barbar foldesur-hozzaallasuk a munkavallalo rabszolgahoz az egyik legfobb oka, hogy egy tanult, kepzett embert eltaszitanak. Foleg a szakemberhiany kellos kozepen, meg ILYENKOR SEM esik le nekik, a legfontosabb dolog, hogy lehessen fonokoskodni 🙂

  Csak itt vegigolvasva a magyar cegek egy reszenek teljesen civilizalatlan “csak-lassam-a-pofad-egesz-nap-akkoris-ha-nem-muszaj” hozzaallasat, elkepeszt, hogy egyaltalan van, aki meg dolgozik ezeknek. Amiota dolgoztam normalis, civilizalt, nyitott, rugalmas munkakornyezetben, abszolut el nem tudom kepzelni, hogy ujra magyar cegnek/vezetonek dolgozzak az eletben valaha. 🙂 De biztos bennem van a hiba.

 • terpesz
  lehet, hogy szamodra a dolgozo csak egy szam a koltseg oszlopban, de nem veletlen, hogy nem szabolcsi segedmunkasok csinaljak azt a munkat, amit en elvegzek egy bizonyos minosegben es sebesseggel.

  Ez is csak azt mutatja szamomra, hogy a magyar mentalitasban mennyire nincs jelen a jo dolgozo megbecsulese, hat biztos van aki occsobbert is megcsinalja, lehetoleg okosba’! A minoseg masodlagos, hisz occso vot! 🙂

 • MaxWeber
  Agglomerációból járok be Budapestre dolgozni (és persze haza is) vonattal. Az elmúlt hónapokban volt már mindenféle beosztásom, de az előző hétfőtől ismét naponta járok be a munkahelyre, amit én eléggé vártam már:
  1. A munkámat sokkal hatékonyabban, gördülékenyebben lehet a kollégákkal való személyes együttlét mellett végezni.
  2. Az oda-vissza ingázás miatt tagoltabb a napom. Nekem fontos, hogy a munkahely és az otthon ne ugyanott legyenek, mert otthon elkeveredik a figyelmem: általában sokkal többet filózom dolgokon, az otthoni teendők járnak az eszemben, “jaj, gazolni is kéne már a kertben” stb.
  3. A HO alatt sokkal kevesebbet mozogtam, még a kocogásra is nagyon nehezen vettem rá magam. Így, hogy bejárok, majdnem megvan a 10.000 lépés, ami már több, mint a semmi. 🙂
  4. A vonaton van időm olvasni, gondolkodni.
 • sittysutty
  Igazán kiváló a munkahelyi környezet, saját irodában dolgozom. A nyárig kötelező a home office és ezzel meg vagyok elégedve. Egy nap hetente elég lenne bent, valószínűleg heti 2 lesz nekem belőle (érintkeznem kell a munkatársakkal, különben maradnék itthon).
 • Permanens homeoffice
  “Úgy látom, itt aligha lesz reprezentatív a felmérés… Itt eleve irodisták vannak.”

  Szerintem meg pont reprezentatív, mert a HO kérdés elsősorban az irodistákat érinti, akiknek a munkája nagyrészt helytől függetlenül végezhető.

  Éppen erről szól a cikk is, hogy mindenféle felmérések vannak: a cégek egy része szerint a munkavállalóik többsége továbbra is szeretne közlekedni és irodába járni, míg az alkalmazottak egész mást mondanak. Így már csak az a kérdés melyik oldal hazudik, és mekkora felmondási hullám lesz ott ahol visszatérnek a “hibrid modellhez”.

 • Bandi
  Amint lehetett, visszatértem az irodába. Az a negyed óra autózás, vagy jó időben fél óra biciklizés pont kell ahhoz, hogy az agyam átkapcsoljon a “család” és a “munka” üzemmód között. A home office alatt ez nem ment, mindkét szerepemben állandó lemaradással és a stresszel küzdöttem. Ráadásul a kollégákkal való személyes beszélgetés is sokkal hatékonyabb, mint a Teams.

  Ha óriási dugók lennének az útvonalamon, vagy másfél órát kellene tömegközeledni, akkor persze nem lenne ilyen egyértelmű a mérleg.

 • MÁgoston
  Az is egy érv volt amellett, hogy inkább vállalkozó legyek, hogy elkerülhessem a reggel 8as és az este 5-6os forgalmat.

  Ha menni kell bárhova, akkor csak csúcsidőn kívül.

  (meg persze millió más okból is inkább vállalkozás számomra, de a cikk erre kérdezett rá)

 • L70

  Ha olvasol a sorok között, akkor megtalálod a választ is. Én már kezdőként is az alábbi elvek szerint vállaltam munkát, ha mind a 4 teljesült, akkor rendben volt.
  1. Érdekes munka, ahol nem unatkozom, (ma már az is fontos, hogy nem túl kevés és nem túl sok).
  2. Megfizetik.
  3. A cégnek van neve, bátran be lehet írni egy önéletrajzba.
  4. Légkör.
  Egyáltalán nem fontos, hogy külföldi legyen, de valahogy úgy sikerül mindig.
  Csak ezeket kellene teljesíteni bármelyik hazai cégnek, és rendben van. A 2-es pontot például nem szeretik, és a magyar cégek jelentős része a vállalati kultúra szintjén is default mutyizik. Az állami szektortól pedig hányni tudok, sajnos annyira rosszak a tapasztalataim, annyi hozzá nem értő vezetőt láttam már.
 • NévtelenDev
  Fejlesztőként erősen kisebbségbe tartozom a véleményemmel, de én viszonylag örülnék, ha heti 3-4 iroda nap lenne, ahol ott van a teljes csapat.Az 1-2 nap HO is max a flexibilitás miatt jönne jól nekem, ha el akarok valamit intézni egy nap, amit könnyebb otthonról. Ez főleg egyébként élethelyzetemből adódik valszeg, mivel itthon többnyire egyedül vagyok, kaját rendelek, és inger hiány van. Munka után meg nem sokat mozdulok ki, ezen sokat kéne fejlődnöm, nem munkahelyi kapcsolatokat is építeni.

  Ezen kívül én még azt a véleményt is tartom, hogy az online kommunikáció nem tud annyira hatékony lenni, mint amikor valakivel te szemben ülsz és figyeltek egymásra. Persze a nagyon elterjedt, dugig tömött open officeok is lehetnek nagyon figyelem elterelőek, de szerintem a kisebb zárt szobák, ahol egy kis csapat együtt tud dolgozni, nagyon gyors visszajelzésekkel, ugyanazokon a dolgokon dolgozva,

 • NévtelenDev
  folyt köv2.:

  az sokkal hatékonyabb. Lehet persze online is jól szervezni a csapat munkáját, és minimalizálni az egymásra várásokból kialakuló deadlockokat, de szerintem nehezebb, és csak közelíteni tudja azt, amikor 1 helységben van a csapat.

  Na meg persze egy új csapatba sokkal nehezebb beilleszkedni valszeg, ha folyton csak Teamsen keresztül látod a csapatot.

 • terpesz
  A csapatba beilleszkedes nalunk halistennek jol mukodott, a 11 tagu csapatba 3 kollegat a jarvany alatt vettunk fel, nem is talalkoztunk azota sem veluk. Egyikuk mar nagyon szepen betanult, a 2 ujabb pedig szinten dolgozik a treningprogramon ezerrel. A beilleszkedest segiti, hogy minden reggel van egy igenytol fuggoen 15-45 perces Zoom szobank, ahol csak kotetlenul dumalunk, sztorizgatunk. Ki mit csinalt/fog csinalni hetvegen, nezett-e valaki jo filmet/sorozatot, stb.

  Nekem a munkambol adodoan altalaban multitaskolnom kell, minimum 2-3 dologgal torodni egyszerre. Ez Slacken dolgozva, kommunikalva nagyon kenyelmesen utemezheto. Cserebe ha le kellett anno ulnom egy meetingszobaba valakivel fel orara atbeszelni azt, amit 3 sorban leirhattam volna, egesz vegig feszengek es az oramat nezem, hogy rohadtul mast is kene am csinalnom.

  Van, akinek az online kommunikacio a kanaan. 🙂