Azonnali fizetési rendszer

Hosszú vajúdás és némi halasztás után elindul idehaza az azonnali fizetés rendszer két hét múlva. Amint az a nevében is benne van, a lényege, hogy minden utalás a nap 24 órájában 5 másodperc alatt átmegy. Ráadásul még a címzett számlaszámát sem kell feltétlen tudni az utaláshoz, ha ő regisztrálta a telefonszámát vagy az e-mail címét a rendszerben.

Elvileg ki is tudná váltani a bankkártyát az azonnali fizetési rendszer, amiért nem fogja, az a tranzakciós adó és ezzel összefüggésben a drága lakossági (és vállalkozói) utalási költségek. Amíg nekem ingyenes a bankkártyával fizetés, de sokba kerül bármi más, bolond lennék nem kártyát használni. Mindegy, az elvi lehetőség már megvan arra, hogy ne kelljen bankkártya egy vásárláshoz.

Gergő az egyik hazai nagybanknál dolgozik a rendszer élesítésén és volt olyan jó, összeszedte nektek a tudnivalókat ezzel kapcsolatban:

Mikor indul?

Magyarországon március 2.-án indul az azonnali fizetés. Egyszer már el lett halasztva az indulás dátuma, a március elejei indulás azonban már biztos.

Minden bank több hónapja kötelező teszteken vesz részt, amelyeken meg kell felelniük bizonyos elvárásoknak. Mivel a bankok nem csak a GIRO-val (bankok közötti utalásokat ellátó központi rendszer) végeznek tesztelést, hanem egymás között is, ezért lehet tudni, ha valamelyik banknál probléma van, de erről szerencsére nincs szó, mindenki készen áll. A bankok is komolyan veszik az indulást, hiszen ha nem sikerül nekik, akár a licencüket is visszavonhatják.

Mi is az azonnali fizetés?

Az azonnali fizetés a forint számláról indított belföldi utalásokat könnyíti meg. Márciustól éjjel-nappal, akár hétvégén is, pár másodpercen belül megérkezik az átutalt összeg a másik fél számlájára. A bankoknak 5 másodperce van feldolgozni a tranzakciót, tehát egy átutalás legfeljebb 10 másodpercen belül teljesül. Az átutalás sikerességéről az indító fél is visszajelzést kap, amelyre eddig nem volt lehetőség.

Milyen feltételei vannak?

Az azonnali átutalás feltételekhez kötött.

● Csak forint számláról indítható az átutalás, célszámla azonban lehet devizaszámla is.

● Csak belföldi számlák között történhet az utalás.

● 10 millió forint összegig.

A bankok automatikusan az azonnali utalást fogják használni. Amennyiben a feltételek teljesülnek, nem kell külön megadni, hogy ilyet szeretnénk indítani. Amennyiben a feltételek nem teljesülnek, a hagyományos módszer szerint történik meg az átutalás. Csoportos beszedések, munkabér kifizetések, és ehhez hasonlók szintén a régi rendszer szerint kerülnek feldolgozásra.

Milyen további változások lesznek?

Másodlagos azonosító: Másodlagos azonosítóra is indítható lesz utalás. Jelenleg támogatott másodlagos azonosító az email cím, mobilszám, adóazonosító jel, és vállalkozások esetén az adószám. Ezeket be kell regisztrálni az adott banknál és évente meg kell erősíteni a regisztrációt. Ha a regisztráció megtörtént, számlaszám helyett akár az email cím is elegendő lesz az átutaláshoz.

Visszahívás: Ha véletlenül rossz helyre utaltunk, vagy rossz összeget, akkor lehetséges lesz visszahívni az adott tranzakciót. Erre 13 hónap áll rendelkezésre. Visszahívás esetén a fizető fél egy értesítést kap a visszahívási igényről, amelyet elfogadhat, vagy elutasíthat. Elfogadás esetén azonnali átutalás indul. Lehetőség van továbbá a visszahívott összeg módosítására is.

Példa módosításra amikor a tévesen átutalt összeg egy részét készpénzben már odaadtam a másik félnek, ezért a visszahívott összegnek csak egy részét akarom visszautalni.

Fizetési kérelem: A visszahíváshoz nagyon hasonló, annyiban tér el, hogy itt még nincs meglévő tranzakció. Fizetési kérelem az, amikor valakit megkérek, hogy utaljon át nekem egy bizonyos összeget. A kérelemről a fizető fél értesítést kap, amelyet a visszahíváshoz hasonlóan elfogadhat vagy elutasíthat. Egy nagyon jó példa erre a fodrászat, amikor a fodrász a vendég telefonszámát használva kéri, hogy fizessen neki egy megadott összeget. A vendégnek elég lesz csak elfogadnia a fizetési kérelmet, és már meg is történt a fizetés. Hasonlóan alkalmazható közműszolgáltatások fizetésénél is, elképzelhető, hogy az áram havi díjára a szolgáltató egy fizetési kérelmet küld, amit csak el kell fogadni.

Törzsvásárlói kártya: A kereskedőknek is tartogat előnyöket az azonnali átutalás, ugyanis lehetőség lesz a tranzakció adataihoz rögzíteni például a törzsvásárlói kártya számát, a NAV ellenőrző kódot, vagy a számla azonosítóját, amelyet a kivonaton is meg lehet jeleníteni.

Amint látható, számos előnnyel fog járni az azonnali fizetés indulása. Ezekkel a szolgáltatásokkal a bankok további kényelmi megoldásokat építhetnek be az alkalmazásaikba.

Ilyen például a Revolutban nagyon népszerű megosztott fizetés, a másodlagos azonosítók használatával ez egy könnyen megoldható funkcionalitás lesz a bankoknál.

Share

122 hozzászólás

 • Peti
  Ez remek. Sok lehetőséget tartogat, ha a cégek kihasználják ezt.
  Nekem most az jutott eszembe, hogy egy vállalkozó nem akar hitelt adni partnerének, de partner meg nem akar készpénzzel fizetni. A bankkártya nem opció, ez lehet egy elég jó megoldás.
  Csak küldeni kell egy pénz bekérőt. Másik fél még le okézza az áruszállítás pillanatában.

  Azért várom a csalókat, akik e-mail cím és telefonszám alapján küldik majd az ilyen fizetési kérelmeket.

 • Maki
  Kik gyűjthetik ezeket a vásárlási adatokat? A Rogán Tóni? 🙂

  Én maradok a készpénznél, az se tart több ideig a sarki ABC-ben, mint 10 másodperc….

 • Kiszamolo
  Ok, Peti, de akkor annak megy a pénz, akinek a számát megadták. Abban mi a pláne? 🙂

  Mondjuk erősen hasonló e-mail címmel (egy betű eltérés) mehet a dolog.

 • Nemagázz
  Sziasztok! Egy egyszerű kérdésem lenne. Van forintos és Euros bankszámlám is, mivel mindkét devizában van rendszeres bevételem. Mivel alkalmanként járok külföldre, illetve szoktam is külföldről rendelni termékeket, olcsóbb lenne, ha ezekre a célokra lenne Eurós bankkártyám is, ami direktben az Eurós forrásszámlámat használná. A bankkártya lenne a legolcsóbb megoldás vagy tudtok erre jobb megoldást?
 • Lord
  A visszahívás dolog elég érdekes. Jól értem, hogy ha mondjuk eladom a lakásom, akkor a vevő 13 hónapon belül visszahívhatja az átutalt összeget. A visszahívásról meg sem kérdezik a jogosultat? Ez így elég sok csaláshoz vezethet.
  Ha lehet, akkor ezt légy szíves fejtsétek ki részletesebben!
 • Ewaf
  Vegre, felall a hatamon a szor a keszpenztol.
 • józsenzbazsen
  Visszahívásnál gondolom nem a fizető fél kap értesítést, hanem akinek átutaltak előtte.
 • vmate
  “Visszahívás esetén a fizető fél egy értesítést kap a visszahívási igényről, amelyet elfogadhat, vagy elutasíthat.”
  Mármint az eredeti utalás fogadója, tehát a visszafizető fél kapja ezt, és dönthet, nem? Mert úgy lenne értelme.
 • mm
  Nemagázz:

  Ha ugyanannál a banknál van a HUF és EUR számlád is, akkor (elméletileg) be tudod állíttatni, hogy az EUR terheléseket az EUR számládon hajtsák végre, a HUF-ot meg a HUF-ra.
  Bé verzió: Revolut és/vagy TransferWise ingyenes account, plusz kártya – további előny, hogy akkor két (három) kártyád van, amik nem egyszerre járnak le, tartalék ha a másikkal gond van, stb.. Opcionálian megszünteted a magyar EUR-os számládat, kizárt dolog, hogy annak bármelyik költsége jobb mint az RV/TW.

 • marcsika
  fizess csak kp-val, jót röhög rajtad az elfogadó. Helyette is Te adózol.
 • Szabolcs
  Maradjunk annyiban, hogy a “minden bank készen áll” egy erős vágy… Én azért nem vagdosom össze a kártyám. Lesz nem teljesülő utalás, szóval azért nézzétek vissza a netbankon/mobilbankon.
 • Fox
  Lord:

  Ott van a cikkben, hogy a másik félnek el kell fogadnia a visszahívást. Tehát nem lehet csak úgy visszaszerezni a már elutalt pénzt.

 • Fáncsi
  Első pillanatra tök jó dolognak tűnik… de bujkal bennem a kisördög: mit nem veszek észre? Mi az a valós össztarsadalmi igény, ami miatt a jelenlegi gyakorlatilag két órás átutalási határidő nem elegendő, mi az, ami miatt érdemes a bankokat több milliárdos invesztíciókba kényszeríteni, licencük elveszítésének terhe mellett? ilyen jó fej lenne hozzám az állam, vagy van valami mögöttes érdek, engem meg az azonnaliság látszat előnyével valójában csak megvezetnek?!? nem paranoias vagyok, csak Magyarországon élek…:-D
 • zblorg
  @Fáncsi
  Az instant átutalás egy viszonylag elterjedt szolgálatás Európában, a nyugati jóléti országokban és Ázsiában is előfordul ilyesmi. Az állam nem akar különösebben jófej lenni veled, csak muszáj lépést tartani a nemzetközi banki trendekkel.
  Az össztársadalmi igény pedig az, hogy azonnal fizethetsz, gyakorlatilag bárkinek bármikor. Nem kell kivárnod a két órát. Gyakorlatilag helyettesíti a kártyás fizetést a legtöbb szituációban, ami nem lenne hátrány úgy, hogy ma idehaza rengeteg kereskedő inkább nem szerez be kártya terminált, mert sokallja az árát/jutalékot.
 • Körtefa
  @zblorg
  Itt nem is a két órán van a hangsúly, azt ki lehetett bírni. Persze csak munkanapokon. Amikor épp több napos ünnep kezdődik, és napokat vesztegel az utalás, az a bosszantó. Ezzel majd ilyen nem lesz.
 • Betti
  @Fáncsi, nekem az a benyomásom, hogy ez egyszerűen kipattant egy politikus fejéből, aztán megcsinálta. Az első, irreálisan rövid határidő is ezt sugallja számomra. Nem mérlegelték, hogy megéri-e most ebbe a témába hatalmas pénzt beleölni, ha figyelembe vesszük az ár-érték arányt. A szegedi IC-k “gyorsításáról” nem tudom, hallottál-e, ugyanez a kaptafa, meg még volt néhány hasonló, csak azoknak a felsorolásával már túlságosan pártpolitikai irányba mennék el.
 • Bandi
  : “az instant átutalás egy viszonylag elterjedt szolgálatás Európában”
  Pontosan melyik országokban?
 • Palinta
  @Fáncsi

  Elvileg belátható időn belül uniós előírás lesz ez is, és úgy gondolták, hogy megcsinálják előre, és eladják a nem eurós országoknak. Aztán jó nagyot csúszott a dolog, most pedig itt tartunk.

 • hajbók
  Van-e díja ennek a rendszernek, az utalásnak? Se azt nem olvasom, hogy van, se azt, hogy nincs.
 • Zsolt

  Én látom ebben a fantáziát főleg, ha nagy összegben veszel valamit magánszemélyől. Pl. egyhasznált autót. Ezt én ma nehezen tudom elképzelni készpénz nélkül, és utálom is, ha emiatt fel kell szabadítani kp-t. De az mégsem járja, hogy megszületik a deal, és nézzük egymást órákig, amíg végbemegy az utalás. Persze csinálhatjuk azt, hogy utaláskor megmutatja a telefonját az adatokról, de azért ez sem az igazi. Szerintem megvan ennek a gyors utalásnaka társadalmi igénye, főleg, ha a technika igazából adott hozzá. Másfelől, ha a bankok nem tartanak lépést, akkor a FinTech cégek egyre nagyobb szeletet fognak kihasítani a tranzakciók piacából, hisz ők az azonnali tranzakciót már msot biztosítják.

 • Grza
  @Fáncsi képzeld el az alábbi szituációt: tetszőleges rokonod/ismerősöd épp elutazott valahová (akár bel- akár külföldön).
  Vasárnap hajnali 3:00-kor azonnal pénzre van szüksége mert mondjuk lerobbant az autója és ki kéne fizetnie a vontatást.
  ATM van a közelben, de sem elegendő KP sem a számláján elég pénz nem áll rendelkezésre AZONNAL.
  A régi rendszerben átutalva ugye hétfő 8:00-kor teljesülne az utalás, ami oda is érne ~11-12:00-ra.
  Az új rendszerben 5 mp-en belül nála a pénz, amivel fizethet / kiveheti ATM-ből.

  Vagy ugyanez amikor a gyerekednek kéne hirtelen pénz, mert akármi.

  Persze most is megoldható Revolut kártyával, ám azt pl. gyereknek “legálisan” nem adnak ugye…

 • Genesis
  Vannak országok, ahogy működik azonnali átutalás, de nálunk kötelező csatlakozni, míg mások lehetőség.
  Az kimaradt, hogy lesz fizetési kérelem lehetőség is, ami megint egy jó funkció lesz.
 • hullámtörő
  Ahol élek, kb. 2 éve kihelyezett kódok vannak a pénztáraknál a bevásárlóközpontban. Még SOHA senkit nem láttam telefonnal, kódbeolvasással, jóváhagyással bajlódni kártyás fizetés helyett, pedig figyelem. Őszintén szólva nekem sem hiányzik a halál kényelmes és biztos kártyahasználat helyett. Ahogy a benzinkutakon se, bár ott is van lehetőség. No mindegy, biztos lesz alkalom, amikor jól jön majd, de eddig nem volt rá szükség.
 • Szabolcs
  A szövegben régi rendszer alatt az IG1-et (másnapi) vagy az IG2-t (jelenlegi napon belüli) értjük?
 • naa
  Már jártam úgy, hogy nagy értékű műszaki cikkre kaptam kedvezményt az eladótól, de azt mondta, csak készpénz fizetés esetén, mivel a kártyás tranzakció kereskedőt terhelő 2%-os díját nem tudja bevállalni, mert alig keres már a dolgon.
  Ebben az esetben egy azonnali és ingyenes átutalásos fizetés pl. segíteni – persze az általában jelenlevő tranzakciós adó miatt ez utópia, de legalább ebbe az irányba megyünk. A kártyás fizetés nekünk, vásárlóknak egyszerű, a kereskedő viszont komoly sápot fizet a banknak – ezért nem lehet sok kis üzletben kártyával fizetni.
  Erre már most is lenne megoldás pl. a Revolut Business-szel – ha a pénztárnál ki lenne rakva egy tábla, hogy kapsz még mindenen felül 1.5% kedvezményt, ha Revoluttal (vagy ilyen azonnali izével) fizetsz, akkor egy többszázezres tételnél lehet, hogy te is úgy tennél.
  És a kereskedő még így is jobban járna, mint a kártyás fizetés díjával.
 • Gergő
  @Lord: A visszahívás nem teljesül automatikusan, a fizető félnek jóvá kell hagynia a visszahívási kérést, csak a jóváhagyás után indul az azonnali átutalás.

  @józsenzbazsen, @vmate: Igen, az eredeti utalás fogadója. A visszahívás technikailag egy teljesen új tranzakció, ezért fizető félnek a visszahíváskori terhelő oldal számít, tehát aki visszautalja a pénzt.

  @hajbók Igen, az átutalásnak, visszahívásnak, és fizetési kérelemnek is lesz díja. Visszahívás abban az esetben lesz ingyenes, ha azt a bank kezdeményezi, nem pedig az ügyfél (a bank hibázott valamit).

  @Genesis: Nem maradt ki a fizetési kérelem, ott a visszahívás után. 🙂

  @Szabolcs: Tranzakciótól függ, a jelenleg is alkalmazott módon történik meg a tranzakció. Ez lehet IG1 és IG2 is.

 • Kmiki
  Hiaba van az acsnak bankszamlaja, probalj meg nala atutalassal fizetni.
  Az acs szabadon behelyettesitheto.
  De biztos van elektromikroszkoppal lathato kivetel.
 • Flasher
  Hiába, az önkoris cégnek utalja a munkáltató, a gazdasagis csaj akkor utalja nekunk amikor épp kedve van. Van erre jogszabály egyébként?
  Vagy ez az azonnali utalas munkaber eseten nem érvényes mert a dolgozok fizetese egyutt tobb millio?
 • Gergő
  @flasher: Csoportos munkabér kifizetések nem minősülnek azonnali átutalásnak. Nem az összeg miatt, hanem a tranzakció típusa miatt.
 • NemGergő
  “Minden bank több hónapja kötelező teszteken vesz részt, amelyeken meg kell felelniük bizonyos elvárásoknak. Mivel a bankok nem csak a GIRO-val (bankok közötti utalásokat ellátó központi rendszer) végeznek tesztelést, hanem egymás között is, ezért lehet tudni, ha valamelyik banknál probléma van, de erről szerencsére nincs szó, mindenki készen áll. A bankok is komolyan veszik az indulást, hiszen ha nem sikerül nekik, akár a licencüket is visszavonhatják.”

  Nem tudom Gergő melyik kontinensen él, engem az azonnali utalás bevezetése inkább a másik nagy sikerprojektre, a pénztárgépek NAV-ba kötésére emlékeztet (túltolt követelmények, káosz, kapkodás, differenciálas hiánya), csak itt nem annyira a KKV-kat szívatja az állam, hanem a pénzügyi szektort. (A modernizációs céllal egyetértek, a probléma ismét a jogszabályok kivitelezésében van.)

 • Siraly
  Azt az információt, hogy melyik bank miatt lett elválasztva elég diszkréten kezelték. Nem tudja véletlenül itt valaki?
 • Gergő
  @NemGergő: Egy szóval se állítottam, hogy nem volt vele szívás. De ebben nincs semmi különös, a legtöbb határidős projekt ilyen, legyen az kicsi vagy nagy. Ez most nagy volt, minden banknál komoly erőforrásokat igényelt, de elkészült.
 • instant_pment
  ha elhalasztva akart lenni a kérdésed, akkor az egyik olyan miatt, aki elég nagy ahhoz, hogy ha ő mond valamit az eléggé aduász
 • Volfszkin
  Nekem olyan kérdésem lenne, ha van két banknál bankszámlám és mindkét helyen az emailcímem van megadva másodlagos azonosítónak, akkor melyikre megy majd az utalás?
  Köszi.
 • axt
  A kártyás fizetést az hót ziher, hogy nem helyettesíti, mert a legtöbb ember, és így én is, nem fog email címeket vagy telefonszámokat bepötyögni a netbankjába, meg ott nyomkorászni az ELUTAL gombot, hanem marad a jól bevált kártyát lehúzom és már megyek is megoldásnál. Amelyik kereskedő meg nem telepít kártyás terminált, hát nálam így járt, szerencsére elég soknál van már, ahova mehetek. Drága vagy sem, lépést kell tartani a korral.

  Szerintem ennek az újításnak inkább magánszemélyek között lesz értelme, de őszintén szólva én már a mostani rendszerrel is maximálisan meg vagyok elégedve. Ahhoz képest, hogy 10 éve mi volt, ez a mostani is maga a kánaán.

  Viszont egyet nem értek: ha most ez a fejlesztés kötelező, miért kellett az előző kettő? Miért nem ezzel kezdtünk? Ezek nem épülnek egymásra, így az eddigi két fejlesztést gyakorlatilag most kukába dobják a bankok.

 • Gergő
  Egy azonosítót csak egy számlához regisztrálhatsz be, még akkor is, ha különböző bankokról van szó. Ezért nem kérdés, hogy hova megy az átutalás. Olyat viszont tehetsz, hogy egyik számlára az email címedet, másik számlára a mobilszámodat regisztrálod.
 • instant_pment
  nem lehet két bankhoz megadva ugyanaz a másodlagos azonosító
 • instant_pment
  nem teljesen értek egyet. Ha mondjuk arra gondolunk, hogy 10 millió alatt a vállalkozók rögtön átutalják egymásnak a pénzt. Ott állnak egymással szemben és meg is kapja a pénz (nem tud kamuzni, hogy majd utalja stb.)
 • Pál Ernő László
  Nem lesz itt netbank, meg semmi. Ha jársz a világban sok helyen van egy QR-kód és jónapot. Jó lesz ez, csak itt megint az van mint sok esetben, hogy a kis soha nem járt senki sehol, meg nem beszél nyelvet, meg a hasitasi nem kér kódot, nem látja, hogy merre mutat sok ilyen megoldás.

  Nálunk természetesen ez is lassan fog majd utat törni, ha a kormány egyszer végre elengedi a tranzakciós adót és nem látványsportra költi mondjuk a pénzt, ami az állampolgároknak ugye nem hoz mondjuk.

 • Sanyika
  A remény hal meg utoljára. Megtaláltam az új autószerelőmet, aki elfogad kártyát, és számlát is ad, nyomtatva, részletezve. ÉS nincsenek horror árai, még a hétre tud időpontot adni, és ha megjelenek az időponton, nem várat fél órát, hanem ott van és felveszi a melót/átadja a kocsit. Sőt, ha azt mondta, három nap múlva lesz, kész, az nem négy.

  Magyarország, Budapest, Kőbánya. Egy párhuzamos univerzum. (de létezik)

 • V
  szep dolog ez az azonnali utalas de en speciel inkabb azt varom hogy a kincstar 5! napos feldolgozasi ideje lecsokkenjen akar csak 1 napra. AKK-nak nem diktal senki hogy gyorsitson?
 • nyman
  Én eddig csak a saját számlák közti gyors átutalást látom előnynek. Pl. a debit kártyák számát egyel vagy kettővel lejjebb tudom redukálni. Ugyan ritkán van szükségem nagyobb összegű kp-re. Biztonsági okok miatt azon a számlán nem tartok néhány tizezernél nagyobb összeget, amihez kártya van rendelve. így viszont egy közepes összeg tartható valami értelmesebb megtakarítási számlán is, mert ha kp-re van szükségem vasárnap hajnalban, oda is át tudom küldeni rövid idő alatt, ahol “0” a kp felvét.

  Ehhez még az lenne a jobb, ha értékpapírokat is lehetne adni, venni 0-24-ben.

 • Crimson

  Pár éve az UniCredit tudta azt, hogy be lehetett állítani előre a bankkártyádon, hogy a belföldi kártyahasználat a HUF, a külföldi pedig az EUR számládon legyen automatikusan terhelve. Illetve prioritási sorrendet is megadhattál, azaz ha külföldön vásárolva elfogyott az EUR számláról a pénz, automatikusan folytatta a másodlagos számla terhelésével.

  Akkoriban ez még elég extra dolognak számított. A barátnőm a Citibankos kártyájával például ezt így nem tudta beállíttatni, neki mindig fel kellett hívnia a bankját, hogy most külföldre megy, és át szeretné állítani a kártyája mögötti számlát. Hazafelé meg visszaállítani. Ezt az automatikus dolgot akkor nem tudták megoldani.

  Azóta sem hallottam róla, hogy más banknál ez így működne, de ez persze nem zárja ki, hogy mégis.

 • gaborr
  Bár eddig sem nagyon tartottam forintot, engem az azonnali utalás inkább riaszt, minthogy tetszetős lenne. Ha ki akarnak fosztani, pár percen belül megtehetik, és semmit sem tehetek ellene. Elutalják a számlámról a pénzt és 30 másodpercen belül kiveszik egy ATM-ből a világ másik felén. Durva lesz.
  Mivel mindenki mobilról bankol, az utcán bármikor letámadhatnak, és nem engednek tovább, míg át nem utaltad minden pénzed. 10 milliónként. Egyelőre nem is tudom, hogy lehetne ez ellen védekezni. Leginkább úgy, hogy nem tartasz a számládon pénzt. Vagy kettő mobilod van, egyiket széfben tartod és bankolsz róla, másikat hordod magaddal és csak revolut/curve app van rajta. Lehet ez lesz az én megoldásom.
 • mitel hentes
  Kíváncsi vagyok, hány pénzmosoda fogja lebuktatni magát az azonnali utalásokkal, amikor ide-oda utalják a pénzeket, vagy harmadik félen keresztül vissza a feladónak, kamu teljesítésekkel. Ezek eddig 1-2 naponta mentek a cégek között, mert meg kellett várni banki késleltetést, de most azonnal mehet a pénz, és naponta akár százszor is fordulhat.

  Mielőtt valaki azt hinné, hogy adócsaló vagyok, ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit: többször voltam NAV büntetőügyben szakértő, teljesítések valódiságának vizsgálatában, és ott kiműveltem magamat a csalók módszereiből.

 • JG
  Kérdéseim:

  1. Ha az államkincstárba utalok saját számlára, az is teljesül majd azonnal? Forint számláról utalva euróban is?
  2. Ezen is lesz tranzakciós adó? Ha igen, de egymás után indítok 5-10 db 19999 Ft-os utalást, akkor az ingyen lesz?

 • Boni
  Sokkoló hogy itt van egy tök jó, előremutató újítás, és a kommentelők 80% fújol hogy minek. Hasonlóan, mint az okosórás fizetés cikk alatt… OK boomer!

  Én nagyon örülök neki, várom már egy ideje. Cégtulajdonosként és magánszemélyként is már 10 éve rohadtul idegesít hogy fél napot / napokat kell várni egy ügy elintézésére, mert este/hétvégén nem megy el a pénz. Ha gyorsabban forog a pénz, az a gazdaságnak is jót tesz.

  Üzleti ügyek mellett vaterás vásárlás, átutalásos webshopos vásárlásnál is zavart a várakozás.

  Ugyancsak jó lesz, ha a bankkártyás vásárlásoknak lesz egy versenytársa a boltokban (QR kód), így egyrészt csökkennek a jutalékok, másrészt egy idő után mindenhol tudsz majd telefonnal fizetni. (Tudom, sokak szerint ez is hülyeség, szerintem viszont tök kényelmes.)

  Pont időben, mielőtt a fintechek teljesen átveszik a hatalmat. Azokat is szívesen használom, de a verseny jó.

 • Szabolcs
  V
  2020-02-17 at 20:34
  szep dolog ez az azonnali utalas de en speciel inkabb azt varom hogy a kincstar 5! napos feldolgozasi ideje lecsokkenjen akar csak 1 napra. AKK-nak nem diktal senki hogy gyorsitson?

  Ezzel mit akartál mondani? a jegyzés tart 5 napig, nem a jóváírás, az meg más kategória, nem pénzforgalmi, hanem befektetési esemény. Aminek az a szabálya, hogy x nap múlva, ha marad, kapsz (elvileg lehetne, hogy nem marad, tudtommal)-

  JG
  2020-02-17 at 22:17
  Kérdéseim:
  1. Ha az államkincstárba utalok saját számlára, az is teljesül majd azonnal? Forint számláról utalva euróban is?
  forintról forintra, tudtommal igen. a konverzió kizárva, olvastad az összefoglalót?

 • Tamás
  “Hiába, az önkoris cégnek utalja a munkáltató, a gazdasagis csaj akkor utalja nekunk amikor épp kedve van. Van erre jogszabály egyébként?”

  A “kedve van”-rára van egy jogszabály (hirtelen ezt találtam, nekem 5 nap rémlett):

  “Az Mt. 157. § alapján a munkabért a tárgyhónapot követő hónap tízedik napjáig ki kell fizetni. Ha a munkabért bankszámlára történő utalással fizeti a munkáltató, az Mt. szerint a munkavállalónak munkabérével a bérfizetési napon rendelkeznie kell.”

  Ez alapján szerintem nem számít mikor utalnak, és az mennyi időt vesz igénybe, azt a szabályt kell betartania a munkáltatónak, hogy 10-ig mindenképp megkapd valamilyen módon a fizetésed.

 • Tamás
  “Nem tudom Gergő melyik kontinensen él, engem az azonnali utalás bevezetése inkább a másik nagy sikerprojektre, a pénztárgépek NAV-ba kötésére emlékeztet (túltolt követelmények, káosz, kapkodás, differenciálas hiánya), csak itt nem annyira a KKV-kat szívatja az állam, hanem a pénzügyi szektort”

  Szerintem semmi szívatás nincsen, elképzelhető, hogy lesz az elején bénázás, nemcsak a pénztárgépnél volt, hanem az útdíjfizetésnél is, de ennek az az oka, hogy akármennyire felkészülnek, egy valós helyzetet nehezen lehet szimulálni.
  Hasonló dologra (online küldés) tudok példát mondani a saját területemen is.
  Korábban (kb az elmúlt pár évig) az volt a divat, hogy bizonyos cégek között az adatcsere napi 1x volt kb. Azt utána feldolgozták, stb. Ezt az eu leszorította 4h-ra, úgy, hogy a mérésekből az látszik: az adatküldés átlagosan 2h.