Új szomorú rekord a KHR (BAR) listán

A KHR (régebbi nevén BAR) lista azokat az ügyfeleket gyűjti, akik legalább 90 napja legalább a mindenkori minimálbérrel elmaradnak a hitelük törlesztésével. Ők a “rossz adósok” a minősítés szerint.

Nos, a legújabb adatok szerint 1,89 millió ilyen eset van a KHR listában. Az nem derül ki, hogy ez hány ügyfél összesen, hiszen egy ember több esettel is fenn lehet, de gondolom nem vagyunk messze a valóságtól, ha azt mondjuk, hogy minden tizedik magyar fizetési késedelembe van a bankjával szemben.

(2011 óta 29%-kal nőtt a nyilvántartott esetek száma, akkor szerepelt 910 ezer személy a listán.)

Ha a gyerekeket kiveszem a létszámból, akkor talán minden hetedik honfitársunkra igaz lehet ez a kijelentés.

Ez egy nagyon elszomorító adat és mutatja hogy hatalmas bajok vannak az országban az emberek egyéni pénzügyeivel.

Aki szeretné grafikonokon is megszemlélni az adatokat, az látogassa meg a KHR listát kezelő BISZ Zrt. oldalát itt. Amire vigyázz, hogy 2012-től van pozitív adóslista is, így közel 5 millió ember szerepel az adóslistán, de csak körülbelül bő egymillió a negatív listán.

Mondjuk az is elgondolkodtató adat, hogy ötmillió magyarnak van vagy volt hitele (jobb esetben csak hitelkerete) az elmúlt három évben. Ne felejtsük el levonni a lakosság számából a külföldre távozottakat és az 1,44 millió gyerekkorú állampolgárt. Vessük össze azzal is, hogy kevesebb, mint négymillió aktív kereső van az országban.

Share

31 hozzászólás

 • graphite
  a “pozitiv” listáról higyan lehet le kerülni?
 • Slumbery
  Akkor is felkerülsz a “pozitív” listára, ha csak hitelkereted van a folyószámlán. Én is felkerültem, amikor engedtem, hogy rátegyenek egy hitelkeretet, mert megsajnáltam az ügyintézőt, akinek ki volt adva, hogy ezt “adja el” (idézőjel, mert ingyen volt annak, aki nem használta).
  A lényeg, hogy nem kell ténylegesen hitelt felvenned ahhoz, hogy a listán legyél.
 • Péter
  Tényleg szomorú!

  Azonban azt elmondhatom, hogy a két hitelkártyám révén a pozitív adósok táborát erősítem.

 • Kiszamolo
  Slumbery, ez történt?
  //kiszamolo.hu/folyoszamla-hitelkeret-csunyan-rafizetsz/

  🙂

 • Kiszamolo
  Csak arról tudsz nyilatkozni, hogy a bankokat engeded-e hozzáférni az adatokhoz. Feltölteni mindenképpen feltöltik.

  bisz.hu/khr

 • Slumbery
  Kiszámoló:

  Nem. Tényleg nem számoltak fel egy fillért sem. Vagy ha igen, akkor azt a tételes elszámolásokban sem tüntették fel, de nem hinném.
  Egyetlen hátránya volt: a netbankban a hitelkerettel megnövelt összeget mutatta a számlán. Erről évekkel később megfeledkeztem, és véletlenül belenyúltam a hitelkeretbe (ha eszembe jutott volna, akkor a másik számlámról utaltam volna). Miután láttam a kamatot az elszámolásban, legközelebb arra jártamkor megszüntettem a hitelkeretet, nehogy ilyen még egyszer előforduljon, ha már ilyen szórakozott vagyok. 🙂

 • Slumbery
  Bocs, hogy kettőben, csak közben láttam a táblázatot a linkelt cikkedben. Ez Budapest Banknál volt, és a táblázatodból is az derül ki, hogy náluk nem került pénzbe, ha nem használtad.
 • Karacs
  Hogy nekem hány ismerősöm van, aki tudná fizetni a hitelét, de mégsem teszi….
 • András
  A pozitív listára kerülésnek van gyakorlati haszna? 5-6 év múlva valószínű esedékes lesz egy lakáshitel. Érdemes, most csak azért egy díjmentes folyószámla hitelkeretet vagy hitelkártyát igényelnem hogy ezáltal jobb adósként legyek nyilvántartva?
 • Gábor
  Én is rajta vagyok szerintem a listán, mert az OTP Simple számlát csak így lehetett megnyitni, de be lehetett állítani nulla forintos hitelkeretet, és a nulla forintnak az egy százaléka, vagy a rá fizetendő THM is elviselhető.
  Ha meg önszorgalomból megemelik, másnap reggel ott vagyok számlát megszüntetni.
 • jurta

  “mert az OTP Simple számlát csak így lehetett megnyitni”

  Na, ez a fejtetőre állított világ.

  Agyba-főbe dicsérik ismerőseim (nekem, volt OTP-számlatulajnak) az OTP Simple-t, a következőnek ezt az apróságot megemlítem. 🙂

 • DOKK
  Aki kicsit nyitott szemmel járt 2004-08 között az már láthatta, hogy ez lesz a vége. Csak autó és motorhitelből több százezer ketyeg ebből az időszakból. 0 befizetéssel nyomták az emberekre a járműveket, “neked jár megérdemled”! Ha valaki nem emlékszik annak leírom. Tömegek jártak új autókkal, akiknek napi pénzügyi problémáik voltak. Ránéztél az emberre és tudtad, lehet holnap már busszal jön. De egy tanulmányt megért volna az is, ahogy a 600, 1000 cc sportmotorokat használták akkoriban. Otthonról be a 3km-re lévő plázába/kávézóba, kávé, cigi ásványvíz, jó láttak, mehetünk haza megvolt a motorozás. :DD
 • hungaroborg
  A Simple szerintem változott. Én tavaly januárban nyitottam és nem volt kötelező hozzá a hitelkeret. Fentebb említette valaki, hogy nincs hozzá értékpapírszámla. De lehet ugyanúgy, mint az összes többihez. (NYESZ, ÖNYP-t nem tudom, nem foglalkoztam vele.) Alapból egyikhez sincs csak úgy, bár a privátot nem néztem, de azt külön ugyanúgy meg lehet nyitni és a számlakörbe behozni. Mondom, én tavaly januárban nyitottam, vagy előtte, vagy utána változott akkor. Vagy B verzió, hogy a fiókos kisasszony mondta csak, hogy kötelező. 😉 Ha 10-ből 8-szor bejön, már jól járt vele…
 • Kiszamolo
  Ja, minden szerdán meg kötelező volt a bankkártya biztosítást megkötni, mert szerdánként abból volt verseny.

  Mondtam már, hogy OTP fiókvezető is voltam? ☺

 • Gábor
  igaznak tűnik amit mondasz, a hitelkeret önmagában nem kötelező, csak össze van vonva az sms csomagommal, erre már azt mondhatta a hölgy hogy ahhoz kötelező… mindegy, álljon fél lábon amíg nullánál magasabb hitelkeretet igényelek 😀
 • gombócné teri
  Mostmár nem kell félni, a dolgozó nép többsége max. egy személyi kölcsönre lesz jó, lakáshitelt már csak jó jövedelmekkel és biztosítékokkal lehet kapni, vagy úgy sem, ugyanis a jelzálogjog nem érvényesíthető már a gyakorlatban a kilakoltatási moratórium, a gyerekét a földhözvágással fenyegetőző anyukák, vagy éppen az otthonvédő egyeltek tevékenységének örömére. Lehet majd lakni 45 évesen is a papánál, vagy lakást bérelni (megfigyeltétek, hogy gyakorlatilag Budapesten 100.000 alatt/hó szinte nincs kínálat már?)
 • tgwh
  .
  Ne örülj ennek annyira! Ugyanis ha pl. lakást szeretnél venni, ellenőriznek, és hopp, listán vagy, máris rosszabb helyzetbe kerültél. Na annyival nem rosszabba, de valamivel mégis rosszabba 😀
  Mi is rajt vagyunk most már, ráadásul az új devizahitel című sztoriban. Ezúttal szeretném megköszönni minden okoskának, hogy most már a forinthitelek sincsenek biztonságban 😀 persze, fixálhatunk, nem épp olcsó, de nem fog emelkedni a törlesztő…
 • tgwh

  Azért itt még nem tartunk. Szerintem még két minimálbérrel is bőven lehet ingatlant venni. Igaz hogy nem lesz olcsó.


  A nagymotoros kávézók nekem is ismerősek 😀 mennyit láttunk 😀

 • Péter

  Igen abban igazad van, hogy a Citibank folyamatosan emelgette a hitelkeretet, már millió felett járt és nem volt kedvem tiltakozni az emelések ellen ezért megszüntettem.Egy idő után kezdett terhes lenni, pláne egy hitelfelvételkor.

 • Azért ezt én nem értem. Nincs szándékomban hitelt felvenni, se ma, se holnap se holnapután, de egy mezei hitelkártyára, amire tíz éve egyetlen fillér kamatot se fizettem, arra úgy értelmeznek mintha felvettem volna a hitelkeret összegét? Hát nemá.
 • gombócné teri
  @tgwh: okvetlen. 2 db nettó minimálbér az 2*69.000 forint. az mnb jöv. arányos szabály miatt 50% lehet a törlesztő, tehát az egyik 69.000. ez kb. 9-10 millió forint 20 évre, hát ez Budapesten nem sok mindenre elég. (De legyünk reálisak: a rezsi kb. elvisz 40.000-et havonta, enni is kell meg egyebek, vagyis kb. 30.000 forintot lehet lakástörlesztésre számolni, ez maximum egy távoli vidéki város kis panellakása.
 • Kiszamolo
  Áruld el, aki minimálbéres, miért és miből akar lakást venni? Miből akarja fizetni a részleteket?

  Az már csak hab a tortán, hogy még a 10 milliós lakás sem elég jó neki.

 • A gáz ott van, hogy kisebb településeken egyszerűen nincs értelmes kiadó albi vagy alig vagy az is bizonytalan. Ösmerős lakik vidéki nagyváros mellett kistelepülésen (NEM minimálbéres….), szóval munka van, kötődés van (ez kifejezetten egy spéci, helyinek való pozíció), de az albit a tulaj épp ki akarja árulni alóla, egyedül neveli a gyerekét, hova menjen? Nem AKAR lakást venni most, de még pár kör (már egy másik albival is úgy járt, és akkor ez az egy volt kiadó, ahol most lakik), és úgy vélheti, muszáj.Nem mert hülye, nem mert hitelfüggő, hanem mert nem akar nagyvárosba költözni vagy anyucival lakni élete végéig.
 • gombócné teri
  @vakmacska: igazából a bérlés hosszú távon sajnos hülyeség, persze van, amikor nincs más lehetőség. velem például az történt fiatalkoromban, hogy az egyetemi időszak alatt kifizettem egy vidéki lakás árát mint bérlet, a végén pedig lehetett távozni. ilyenkor szokott ugye jönni, hogy de a lakásba be nem fektetett pénz mennyi kamatjövedelmet hozott, de hát nem hozott, mert a többségnél nem áll rendelkezésre egyben ez az összeg, azaz nincs mit befektetni.
 • Videken, foleg a kisebb telepuleseken alap, hogy az emberek csak vasarlasban gondolkoznak, alberlet meg nincs. Ez ellen nem lehet sokat tenni. Nagyobbacska videki varosokban lehet mar alberletet kapni szerencsere.
  Annyira szeretem ezt a szoveget, hogy az egyetemi evek alatt egy lakas arat kifizette valaki alberletre. Ne amitson engem senki, hogy ez neki sikerult. Vagy sikerulhet, ha nagyon hosszu ideig tanul. Normal esetben egy egyetem 10 szemeszter, legyen meg hozza egy ev gyakorlat, azaz, 6 ev. Na ha most van neki egy 100 e Ft-os alberlete, akkor oda befizet 7,2 m Ft-ot. Ez a zseton nem eleg meg csak a lakas aranak a felere sem, vagy ha igen, akkor nagyon at/megvagtak az alberlot, mert a szazezres berleti diju lakas ara nem 7,2 m Ft.
 • jurta

  “lakást bérelni (megfigyeltétek, hogy gyakorlatilag Budapesten 100.000 alatt/hó szinte nincs kínálat már?)”

  Ez olyan megállapítás, mint az “aranyba mindig érdemes befektetni” – légy szíves, ne riogasd a fővárosba vágyókat. 🙂

  Attól függ, hol van (főleg metróhoz képest), mekkora/hány szobás és milyen állapotú. Mindig lesz 100e/hó alatt is lakás Bp-en, az lehet, hogy a te igényeidnek pont nem felel meg.

  (disclaimer: nem adok ki lakást Budapesten, sőt, bérelek :-))

 • Kiszamolo
  Ugyanezen lakásvásárlók azok, akik meglepődtek, amikor évi 1,2 milliót kifizettek a banknak kamatra a 10 milliós hitelükre.

  Akkor jött a rohadt bank ellopta a pénzem, mert 5 év alatt kifizettem 8 milliót, de csak 2 millióval csökkent a hitelem kezdetű sláger.

 • headset
  Az (ingyenes) hitelkeretnek van egy előnye: a hitelkeretet lehet tartaléknak használni a váratlan és sürgős kiadásokra, az eddig erre szolgáló tartalék pénzt pedig pl. befektetési alapban lehet tartani.
  Az alapból 2-3 nap alatt lehet visszapótolni a hitelt, ami nem jelent komoly kamatot.
  Így likviditásra szolgáló tartalék egész évben dolgozhat a befektetési alapban.
 • Zedder

  “velem például az történt fiatalkoromban, hogy az egyetemi időszak alatt kifizettem egy vidéki lakás árát mint bérlet, a végén pedig lehetett távozni. ”

  Ez nettó hangulatkeltés és csúsztatás. Mert gondolom Budapesten vagy valami nagyvárosban jártál egyetemre, a helyi bérleti árakkal, aztán most mondod, hogy “vidéki lakás ára”, ami ugye megintcsak attól függ, hogy hol van az a vidék… Magyarországnak nem kevés olyan települése van, ahol 1-2 millió forintért komplett házakat lehet venni, de valamiért nem sokan vágynak oda…

  Szóval lehet almát almával kellene összehasonlítani.

  Az pedig gondolom nem volt meglepő, hogy a végén távoznod kellett. A bérlés erről szól. Most gondolj bele, a “mocsok” tulajnak pedig még üres ingatlana is volt, ahol lakhattál, hát hallatlan. Magántulajdon? Fúj! Államosítani!

 • tgwh
  , és a legjobb az egészben, hogy erről neked nem szólnak…

  , az azért elég 🙂 vegyünk egy falut, kettő nagyváros vasúttal elérhető fél órán belül, és most kb. 10 millió alatt – és ebből még alkudsz – tudnál venni 100 négyzetméteres jó állapotban lévő házakat, vagy 6-7 millióért 40-50 négyzetméteres házakat.
  Nem tudom milyen rezsivel számoltál, de mi nem tudtunk kijönni ennyiből, nettó 220 ezerből sem… az albérlet annak való, akinek van rá pénze. Szoc. lakás meg havi 20 ezer.

  Gyerekek, vicc kategória, úgy néz ki öt éves egy misis grupamára kapok kb. 9 ezer forintot 😀 Mondta a bankos, hogy otp kötvény 9% kamat, ez meg 10%, csak azt nem mondta hogy az első 1 évre, a második meg 5 évre. Hogy rohadnának el, nem lehet őket valahol feljelenteni? Persze nem, én nem olvastam el 20 oldal apróbetűt, meg ugye nem is értettem volna, szerintem még az ügyintéző sem értette.

 • gombócné teri
  @zedder: vidéki nagyváros, havi bérleti díj 40.000 forint. Éves szinten 480.000 * 5 = 2.400.000. A 90-es évek végén, 2000-es évek elején éppen ennyi volt egy 1.5 szobás panellakás a város tetszőleges részén. Szóval lehet, az almát az almával hasonlítottam össze.

  Távol álljon tőlem, hogy a mindenkinél mindig mindent jobban tudó közönségnek megfeleljek, de igény esetén számlákkal, szerződéssel, lakáshirdető újságokkal is alá tudom támasztani.

  Amúgy a számtanpélda Budapesten is működik, csak az időtáv hosszabb.

  “Most gondolj bele, a “mocsok” tulajnak pedig még üres ingatlana is volt, ahol lakhattál, hát hallatlan. Magántulajdon? Fúj! Államosítani!”

  Szegénykém…:-(