Bedőlt ingatlanok féláron

Egyre gyakrabban kapok leveleket, miszerint vannak cégek, akik banki hitellel bedőlt ingatlanokat árulnak féláron, némi előre fizetett apróért cserében. Szerény egymilliót kifizetsz, aztán reménykedsz, hogy tényleg szereznek neked ingatlant gombokért.

Aggodalomra semmi ok, a weboldalukon sok ingatlan van fenn, amit állítólag már kiközvetítettek.

Az egyik ilyen céget megnéztem, amit láttam, nem volt túl biztató. Egy vidéki címen bejegyzett cég, a budapesti iroda egy mobilszámból állt. A bejelentett alkalmazottak száma nulla, a tavalyi eredmény 4 millió forint, vagyis 333 ezer forint havonta. (Itt tudod megnézni a cégadatokat magadnak bármelyik cégről.)

Másik cégek 10%+ÁFA sikerdíjért dolgoznak, “banki hitellel vagy végrehajtással terhelt ingatlanokat tisztáznak ki, 5-7 hónap alatt.” A 10%-ot természetesen előre ki kell fizetni, de ügyvédi letétbe lehet helyezni. Kérdés persze, hogy a saját ügyvédem is jó, vagy csak az övék? És szintén természetesen az ingatlant nem lehet előtte megnézni, látatlanban kell megvenni.

Aztán vannak olyan cégek, akik 5%-ért keresnek neked olyan céget, aki további 10%-ért “kitisztázza” az ingatlant.

Ezekkel a fantasztikus lehetőségekkel nekem ugyanaz a problémám, mint minden más esetben.

Miért is kell előre kifizetni a több milliós sikerdíjat? Ha van 15-20 milliójuk, hogy kivonják a végrehajtás alól az ingatlant, akkor miért nem ér rá az a 2-3 millió addig, amíg a nevemre kerül az ingatlan?

Aki eladja nekik az ingatlant féláron, miért nem adja el magának teljes áron? Vagy háromnegyed áron? Ő nem tudná meghirdetni?

A követeléskezelő miért nem tart árverést, ha már övé az ingatlan? Egyik ügyfél jár ingatlanárverésekre, ő mondta, hogy gyakran többért mennek el az ingatlanok, mint a reális piaci áruk. Lepusztult, életveszélyes állapotú ingatlanokat vesznek meg az emberek elképesztő árakon.

Ha ez így van, miért ne vinné a követeléskezelő árverésre ezeket az ingatlanokat? A mai piaci helyzetben, amikor már a háziasszonyok is ingatlant akarnak venni, miért kótyavetyélné el féláron a cég az ingatlanait?

Ha ezek az ügyes cégek megfinanszírozzák a vásárlást (mert állítólag ugye) és kitisztázzák az ingatlant, miért nem adják el ők háromnegyed áron egy nap alatt? Azon sokkal többet keresnének. Miért akarják nekem adni a profitjukat, amikor övék a tőke, a tudás és a munka is? Ha fél évig finanszírozták a dolgot, még egy hetük már nincs, mire eladják azt?

Azt már szinte csak zárójelben, hogy azt honnan tudod, hogy jó áron veszel jó ingatlant? Főleg, hogy meg sem nézheted előre. Ha tényleg végrehajtott ingatlan, örülhetsz, ha egyáltalán fűtőtest és ablak van benne és nem szerelte ki azokat is az előző tulajdonosa. Ha kifizeted a költségeket, vajon tényleg annyival olcsóbb, hogy meggazdagodsz belőle? Aki öt éve nem fizeti a banki hiteleket, kicsi valószínűséggel költ egy fillért is a lakására, jó eséllyel el van maradva az összes számlával is, amit megnyersz a lakással együtt.

Nem azt mondom, hogy biztos belebuksz egy ilyen vásárlásba, vagy hogy mindenki csaló lenne, aki ezzel foglalkozik, de azért szerintem sokkal több a kérdőjel, mint a megnyugtató válasz. Legyél körültekintő, tudj meg mindent az ilyen cégekről, főleg azt, amit nem akarnak elmondani magukról. Soha ne fizess előre, maximum a saját ügyvédednél tegyél letétbe pénzt. Kérj tanácsot ügyvédtől és ingatlanostól is, ragaszkodj ahhoz, hogy megnézhesd az ingatlan földhivatali tulajdonosi lapját. Ne legyél mohó és felelőtlen, csak ha mindent rendben találsz, vágj bele a vásárlásba.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

Oktatás a pénzügyekről: hat alkalmas tanfolyam csak 25 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

 

Share

60 hozzászólás

 • Eretnek
  Elnézést, hogy ebbe a topikba írom, de a Fundamentásokba már nem lehet írni. Az lenne a kérdésem, hogyha lakásfelújításra felhasználom a Fundamentás megtakarításomat, festés, stb. hűtő, mosógép vásárlás, akkor van-e olyan szabály, hogy valameddig nem adhatom el a lakást és vissza kell fizetnem az állami támogatást vagy nincs ilyen és azonnal eladhatom a felújítás befejezte után?
 • d4n13l
  Tekintettel arra, hogy a tavaszi torvenymodositas utan mar az elarverezendo ingatlanokat is teljes aron lehet csak megvasarolni, ez a tortenet se buli mar. A 30%-os diszkont mellett meg meggondolando volt a tortenet, de igy mar nem nagyon van benne fantazia.
 • d4n13l
  @Eretnek: eladhatod, barmit csinalhatsz vele, nincs ilyen jellegu korlatozas. Szerencsere.
 • delspam
  @ügyvéd
  OFFTOPIC (bocsi)
  Kedves Ügyvéd!
  Komolyan érdekelne, hogy ügyvédként mit javasolnál rendszer szinten, ki kellene, hogy ezt kimondassa. Addig lesz ez így amíg nem jön egy magánember aki hajlandó soha meg nem térülő pénzt áldozni és végigvinni egy ilyen ügyet?
  Most nem erre a konkrét problémára gondolok (csak), hanem minden ehhez hasonlóra. Mikor a szolgáltató visszaél az erőfölényével, és a békéltetőtestület is hibás vagy legalábbis megkérdőjelezhető döntést hoz.
 • ügyvéd

  Rendszerszinten a jogalkotónak kéne kiküszöbölni, hogy a jogszabályok vagy azok egyes részei ellentmondjanak egymásnak. Sajnos a jogalkotás színvonala egyre rosszabb.
  Ha jön(ne) egy magánember akinek nem lenne létszükséglet mondjuk a víz, mert mondjuk nem lakja az ingatlant, és el sem akarja adni záros időn belül, ő lehetne az aki végigvihetne egy “próbapert”. Sajnos fehér holló az ilyen. ELVILEG persze ezzel sem változna a helyzet mert nincs precedensjog.
  A magam részéről egyébként a békéltetőtestületet gittegyletnek tartom, fontos lenne ha tudatosulna mindenkiben, hogy bár a szolgáltatók ezt preferálják, de az igénybevétele nem kötelező, lehet helyette azonnal perelni.
 • XTamás
  Nem tartott soká…
  hirtv.hu/ahirtvhirei/bomba-ajanlat-sokan-raharaptak-aztan-rafaragtak-1399014
 • Erzsébet
  Volt alkalmam látni árverezett ingatlanokat. Egyik se volt a megvásárlás pillanatában nem, hogy XXI. de még XX. századi igényszinttel lakható. Azok pedig akik arra szakosodnak, hogy felújítják s eladják, kevés kivétellel a látszatra mennek, a festék (gipszkarton) alatt pedig jobb ha nem tudod mi van…. Ez azért is gáz, mert a tisztességesen felújítók megítélését is rontja. Ami pedig az itthon maradt építőipari szakember-gárdát illeti, a jókat nem éri meg ilyen projektnél alkalmazni, nem is szívesen vállalják főleg a koszos első fázist. Aki pedig vállalja, ott a munka minősége 10-ből 9-szer olyan amilyen.
 • Koncsag
  De arra még mindig nem válaszolt senki, hogy hol lehet még fél áron ingatlant venni, ha behozták az új törvényt? Nyilván az előtte lévő árverésekre nem vonatkozik, de az újakra már igen….100 %-ról FELFELE ki lesz bolond licitálni….?
 • Alapisten

  “De arra még mindig nem válaszolt senki, hogy hol lehet még fél áron ingatlant venni, ha behozták az új törvényt?”

  Nem árverésen kell venni, hanem követelést vásárolni és abból lesz majd pénz / ingatlan. Itt megcsíphető simán akár 50%-on is ingatlan, csak sok vele a macera meg van némi kockázat, de megérheti.

  “100 %-ról FELFELE ki lesz bolond licitálni”

  Azért azok a 100%-os kikiáltási árak sokszor köszönő viszonyban sincsenek a lakás aktuális piaci értékével. Pl Corvin közben 35 nm-es első emeleti összkomfortos felújítandó lakás 8,5 misis kikiáltási árral….14-ért ment el. Még lepusztult állapotban is megér a jelenlegi lakásárak melllett a jó lokációnak köszönhetően vagy 17-18-at.

 • glezmen
  En nemreg vettem vegrehajtoi arveresen ingatlan, szoval a hozzaszolasok kozott felmerult temakban erintett vagyok 🙂

  A kikialtasi ar feleert, vagyis minimum arert vettem meg, nem tudom hogy milyen jogszabalyi modositas van ami csak kikialtasitol felfele enged menni, de itt nem volt ilyen.

  A vizes-kerdes erdekel. Ugyis nemsokara terveztem bemenni a szolgaltatohoz elintezni, olyat hallottam (arveresben jartasaktol) hogy a vizet at kell iratni a nevemre 30 napon belul, kulonben hozzamvaghatjak a regi lako tartozasat, ha idoben megcsinalom akkor nem (hogy ez csak a mi helyi szolgaltatonknal van-e igy, nem tudom). Mondjuk ha sok a tartozas akkor azt mondom nekik hogy nem kell viz (nem terveztem ott lakni), gondolom ilyet lehet, ugye?