A legolcsóbb vállalkozói számla

Rágjátok a fülemet már jó régóta, hogy csináljak egy összehasonlítást a vállalkozói számlákról. Az ötlet tök jó, csak ha az ingyenes lakossági számlák jövő évi változásának összeszedése és megírása 3 óra, akkor a vállalkozói számlakörkép 1-2 nap. (Már ha normálisan akarom megcsinálni, ami tényleg használható, nem csak egy bulvárcikket akarok írni.)

Addig is, amíg lesz erre ennyi időm és energiám, bemutatom nektek azt a vállalkozói számlát, ami szerintem a legolcsóbb az országban.

(Persze ez forgalomfüggő és egyéni számlahasználati szokástól is függ, de szerintem a legtöbb embernek ez a számla megfelelő.)

Ez a számla pedig az Axa Vállalati számlája.

Mielőtt elmondom az előnyeit, nézzük a hátrányait.

Az első, hogy az Axa online bank, azaz fiókban gyakorlatilag semmit nem tudsz intézni. Ez kiemelten igaz a pénzbefizetésre, amire egész egyszerűen nincs mód. Ezért ha kiskereskedelemben dolgozol és sűrűn fizetsz be készpénzt a bankodba, maximum másodszámlának lesz jó neked.

A másik, hogy nincs devizaszámlája, ezért például a beérkező eurós tételeidet átváltják forintra. Bár az is buta, aki nem Szlovákiában kezeli az eurós számlaforgalmát, erről itt írtam: Spórolj százezreket a vállalkozói számládon

Ezen túl 5.800 Ft a nyitási díj, bár ez több banknál van vállalkozói számlánál, van, ahol meg a bezárásért kérnek pénzt. Az Unicreditben például a nyitás és a zárás is 5-5 ezer forint.

Az a vicc, hogy ha nyitásnál kérsz internet hozzáférést az Axánál, az plusz 5.000 Ft, ha pár nappal később, akkor az ingyenes. Tehát hogyan kell nyitnod a számlát az Axában? 🙂

Nézzük az előnyeit.

Update: fél nappal a cikk megjelenése után árat emelt az Axa február 15.-i hatállyal. A cikkben már ezek az árak szerepelnek mostantól.

(Az árak már a jövő évi árak, a kondiciós listát itt találod. Hasonlítási alapul melléírom az Unicredit és az OTP hasonló árait, szintén a jövő évit.

Havi díj 890 Ft (Unicredit 5.400 Ft plusz tételenként külön díj, OTP Kisvállalkozói Standard 2.613 Ft)

Utalás díja 499 Ft/db, összegtől függetlenül. (Unicredit:  0,125 %, min. HUF 185,-   OTP: 0,317%, min. 290 Ft, felső limit nincs (!!!) )

5 millió forint utalása bankon kívülre, interneten:

Axa: 499 Ft, Unicredit: 6.250 Ft, OTP: 15.850 Ft

Pénztári kifizetés (nagy összegű, nem ATM):

Axa: 990 Ft/ alkalom (postán, vagy másik banknál) Unicredit: 0,3%, minimum 580 Ft, Otp: 0,6%, minimum 290 Ft, felső határ nincs.

5 millió kifizetése készpénzben:

Axa: 990 Ft, Unicredit: 15.000 Ft, OTP: 30.000 Ft

Látraszóló kamat a számlán lekötetlenül lévő pénzre:

Csak az Axánál, 10 millió alatt MNB-4% (jelenleg 2%), felette MNB-0,75% (jelenleg 5,25%)

15 millióra kapott látraszóló kamat két hétre: 30.205 Ft

Továbbá bankkártya ingyenes, ATM felvét bármely automatából 590 Ft.

Ragozhatnám még, de szerintem ennyiből is látszik, hogy érdemes megnézni az ajánlatot, akár másodszámlának is remek.

Egyszer majd írok egy rendes összehasonlító cikket, addig ezen is tudsz spórolni.

Mielőtt még megint megkérdezitek, sajnos ezért a cikkért sem kaptam senkitől sem egy fillért se. 🙂

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Share

30 hozzászólás

 • LouiS
  A legolcsóbb vállalkozói számla a Gránit Banknál van! Nézd meg az ő listájukat, meg fogsz lepődni 🙂
 • Kiszamolo
  Mikroszkóppal sem látható bankocskákat elvből nem szoktam figyelni, olyan bankra, amelyiknek csak 3.000 ügyfele van és mindent ingyen ad, ezért masszívan veszteséges, én nem bízom a pénzem.

  De ezt a csontot kb. százszor lerágtuk már itt a blogon. Már nem is szoktam kiengedni az erről szóló partalan vitákat a kommentekbe, mert semmi értelmük.

 • Tys
  Egy vállalkozói devizaszámla összehasonlítás is érdekes lenne…
 • kapasz
  A K&H Start csomagja sem rossz egy mikrovállalkozásnak, ha nincs túl sok tranzakciója: havi 5 db online utalás ingyen, plusz havi 1 db ATM kivét ingyen, az egész fix havi díja 445 Ft.
 • mzsombor
  Most dobták ki az új kondíciókat, emel az Axa is, lakosságnál, vállalatoknál is. 🙁
 • kridli
  Jól időzítetted a cikket, pont ma adott ki új hirdetményt az axa február 15.-i érvénybelépéssel 🙂
 • Kiszamolo
  Tudom. 🙂

  Javítom is és lerántom az áremelésükről a leplet. 🙂

 • Bence
  Igen ám, de vállalkozói számlánál már számít, hogy a bank milyen szolgáltatásokat tud nyújtani. Pl. aki bankkártyát akar elfogadni az üzletében, annak olyan bankhoz kell mennie, ahol van POS terminál. Vagy akinek a külföldi partnere papír csekken fizet (van ilyen, pl. sok USA cég csak így tud pénzt küldeni), annak csak olyan bank jó, ahol be tudnak váltani csekket.

  Vagy olyan is van, akinek USD alapú bankkártya kell, na ilyen pl. nincs is az OTP-nél.

  Aztán olyan is van, hogy valaki Paypalra akar regisztrálni bankkártyával, pl. a K&H-s vállalkozói bankkártyát nem fogadja el a Paypal.

 • Bence
  Meg az is számít, hogy pl. lehet-e adott banknál egyszerre sok partnernek utalni (pl. importálni egy fájlt amiben az utalási adatok vannak), vagy pedig egyenként kell bepötyögni minden utalást.

  Sőt aki sok pénzt forgat, annál már inkább a kamatok számítanak, mint a költségek. Pl. nem mindegy, hogy egy pénzpiaci alap évi 5 vagy 5,5%-ot hoz. Mondjuk 100 millió forintnál ez évi 500 000 Ft különbség.

  Az FHB-nál pl. olyan pénzpiaci alap van, hogy évi 1-1,5%ponttal veri az OTP pénzpiaci alapját.

  Tehát adott esetben a drágább bank is lehet jobb, ha magasabb kamatokat ad.

 • Jenő
  @Kiszámoló
  Ez a bizonyos aprócska bank valamiért népszerű az olvasóid között. Vedd észre a piaci rést! )

  Amúgy nem az a normális, ha egy netbank ingyen adja a betétet a betéteseknek? Így megy ez a fejlett világban is. Egy banknak úgyis a hitelezésből van a profitja, nem a betétgyűjtésből. OK, azért kérhet pénzt, ha a betétes igénybe veszi a fiókot, de itt netbankról van szó.

  Akartál írni egy posztot a bankok működéséről. Mármint a “Vesszenek a bankok” poszton kívül.

 • jano
  “Az a vicc, hogy ha nyitásnál kérsz internet hozzáférést az Axánál, az plusz 5.000 Ft, ha pár nappal később, akkor az ingyenes. Tehát hogyan kell nyitnod a számlát az Axában?”

  Ezt a nyitásnál kifizetett összeget igazából a bank visszaadja: “A befizetett összeget a PEK jóváírása napján a Bank jóváírja a bankszámlán”.

  Szóval nem kell trükközni vele…

 • jano
  “Ezt a nyitásnál kifizetett összeget igazából a bank visszaadja: “A befizetett összeget a PEK jóváírása napján a Bank jóváírja a bankszámlán”.

  Szóval nem kell trükközni vele”

  Bocsánatot kérek! Ez nem igaz! Az “IBanq2”-ben a “2” nem arra vonatkozik.
  (Törölhető az előző és ez a hozzáoszlásom.)

 • Westaro
  Helló!
  Tanácsot szeretnék kérni, hogy társadalmi szervezetnek, pld.sportklubnak tudsz-e valami olcsó bankszámlát. Jelenleg az OTP-nél 2.500 forintos számlavezetési díjat terhelnek havonta, és az ügyintéző azt mondja, mivel társadalmi szervezet, nem tud olcsóbbat ajánlani. 🙁
  Én pedig ezt nem akarom elhinni, hiszen kis sportklubról van szó, kevés pénzmozgással.
  Van esetleg ötleted? Előre is köszi! W
 • Kgyuri
  Régi vállalkozói számlák esetén is áthárították a tranzakciós adót 2013.03.10-től a Gránit Banknál:

  https://www.granitbank.hu/files/GRANIT_Kedvezmenyes_Vallalkozoi_Forint_Szamlavezetes_Hirdetmenye_2013.03.10-tol.pdf

 • Albu
  A Gránit Bank tényleg mindent visz, még ha növeli is a tranzakciós díjakat márciustól.

  Köszi a cikket, megjegyzem ezt az oldalt, de egy hozzászólás vitt el a célhoz. A vebkettő előnyei!

 • Nagykócsag
  Én jelenleg az axánál vagyok, de ez a megemelt 500Ft-os utalási díj egy kisvállalkozónak rémálom. Akkor már inkább a tranzakciós adó, az fillérekbe kerül ehhez képest. Amit Te írsz, az nagyvállalkozóknak jó, akik nagy összegeket utalnak.
  Olyan számlát ajánlanátok, ami kisvállalkozóknak kedvező?
 • Nagykócsag
  Most számolgattam 2 órát. Az jött ki, hogy az a legnyerőbb, ha az axánál vezetem a számlámat, de onnan csak a nagy összegű utalásokat indítom, és nyitok egy számlát kizárólag a kisösszegű utalásokra a gránit bankban. Mivel jelentős összegű pénzt nem tartanék ezen a számlán a veszély is minimális, 0ft számlavezetési díj, első 5db utalás ingyenes, ez nekem elég is.
 • Géza
  nem is értem a bankok stratégiáját. Ha egy lakossági számlát megéri (vagy legalábbis tavalyig megérte) ingyen vezetni, ingyen utalással, stb., akkor egy vállalkozóit miért nem éri meg? A lakossági piacon nagyobb a verseny?

  Amúgy szerintem egy próbapert is megérne: mi van, ha bemegyek a bankba, és a vállalkozásom számára valamelyik lakossági csomagot szeretném igénybe venni. Nem kérek olyan extrákat, amik csak a vállalkozóinál lehetséges opciók (bankkártya-elfogadás), csak olyasmit, ami a lakossági számlacsomagban benne van. Nyílván el fognak hajtani. De joguk van ehhez?

  Ha bemegyek a boltba dugóhúzót venni, és számlát kérek a vállalkozásom részére (mondjuk kocsmám van), akkor mondhatja azt a boltos, hogy ja, ha Te vállalkozó vagy, akkor egy kicsit drágább lesz, ez az ár csak a magánszemélyekre vonatkozik?

  Ez utóbi nyílván elképzelhetetlen, a bank esetében természetes. Nem vagyok jogász, nem tudom, milyen jogszabály alapján lehetne ebbe belekötni, de számomra itt valami nem stimmel.

 • pdw
  Az a kulonbseg, hogy a vallalkozoknak muszaj bankszamlat nyitniuk, mig a maganembernek nem (mas kerdes hogy aki tisztan dolgozik azok 99%-anak megis kell, mert csak utal a munkaltato). Muszajbol a bankok se fogjak torni magukat, hiszen ugyis megnyitod a szamlat.
 • Géza
  nekünk az UniCredit-nél van egyesületi számlánk, ha jól emlékszem most 1100 havonta. Amikor nyitottuk, ez volt a legjobb, azóta szerintem van olcsóbb, de macerás a váltás (aktuális bírósági papírokat kell kikérni), szóval én sem elemzem folyamatosan a piacot, mint ahogy azt magánemberként megteszem.

  Az OTP mindenben a legdrágábbak között van (sosem láttam sem a legolcsóbb, sem a legjobb kamatot fizetők toplistáján), szerintem minden ügyben a legjobb elkerülni.

 • ap
  a google dobott ide, a cikk nem sokat ért, ellenben az első hsz hozzásegített egy jó bankhoz..
  lehet nagyzolni h nem nyittok vitát kis bankokról szemezgessetek csak a nagyok közül amelyeknek az árai a csillagos egekben vannak, kiszúrjátok vele a látogatóitok szemét..
  én addig átviszem a vállalati szla-m is a gránithoz és tovább mosolygok az ismerőseimen akik állandó jelleggel panaszkodnak a bankjaikra 🙂

  a magánszámlámon 0 ft-ot fizetek, úgy h havi 4x vehetek fel bármilyen atm-ből ingyen, az utalások is ingyenesek, és a bankadó mértékének kb 5x-öse a kamatom. egyetlen költségem a dombornyomott bankkártya 1000 ft-os évi díja… nabumm..
  a vállalati számlájuk vezetése ingyenes, havi 5 átutalás ingyenes, ha ügyesen sakkozik az ember akkor a kamatot a bankadó felett tudja tartani így azzal sincs vesztesége. egyedüli hátulütője a 2. évtől fizetendő évi 8e ft-os kártya. soha rosszabbat..

 • funky
  Az AXA megint újít, 2013. június 29-től megszünteti a régi vállalkozói számlacsomagokat, és az új csomagok feltételei köszönőviszonyban sincsenek a régiekkel.
  Havi díj 890 Ft helyett 1400 Ft.
  Átutalások fix 499 Ft helyett fix 99 Ft plusz 0,2% max. 6000 Ft (állandó utalásnál illetve másik AXA-s számlára utalásnál a fix díj kevesebb).
  Levélben kérdezik az ügyfeleket, hogy egyetértenek-e a módosításokkal. Már a legutóbbi pár fix költség emelésnél és az új (döcögősre sikerült) iBanq2 rendszer bevezetésekor is nézegettem a bankokat, de most már tényleg váltok. Ha már így rákérdeztek. Pedig én még Eurodirekttel szerződtem le anno, 3 névváltást éltem túl náluk. De semmi sem tart örökké. Megyek én is Demján Sanyihoz. 🙂
 • antalos
  A Gránitbanknál azért úgy veszem észre, hogy trükkös a fogalmazás. Valóban jutalékmentes az öt első utalás, de a tranzakciós illetéket mintha azért rátennék. Vagy rosszul értelmezem?
 • László
  Sziasztok!

  Azt szeretném kérdezni vállalkozói számlára tett pénzt csak számla ellenében tudok levenni készpénzben?Nem fizetés kiegyenlítésről s nem termékek vásárlásáról van szó.

  Köszönöm a választ!

 • Lacabácsi
  Nem kell különösebb indok a céges/vállalkozói bankszámláról készpénzfelvételre.
  Azonban az átkerül a “házipénztárba”, onnan persze csak valamilyen “bizonylattal” alátámasztva fog eltűnni. Ez már lehet költségszámla, bérfizetés, kiküldetési rendelvény, stb. Bármi, amit a vállalkozás érdekében költesz el és a könyvelőd elfogadja.
  A házipénztárban tartott összegnek van felső korlátja, a könyvelőd megmondja (vmi napi átlag, nemrég még fix 500eFt volt…)
 • laci.bp
  László

  Ha Te vagy a számla tulajdonosa minden igazolás és számla nélkül felvehetsz a számládról pénzt.

 • Madge
  Mi van, ha nyitok egy egyszerű folyószámlát, és ezt használom vállalkozói számlaként. Nem mindegy a banknak, hová utalom a pénzemet? Egy igen kis vállalkozásról van szó évi max. 15-20 tranzakcióval.
 • Kiszamolo
  Törvényi előírás a vállalkozói számla, kivétel az áfamentes egyéni vállalkozó.
 • Checkit
  Tényleg jó a Gránit Bank, de ne feledjétek NINCS INGYEN EBÉD.
  Szinte mindenki igényel kártyát. Az első évben 0 Ft. A másodiktól 8000. Ez sok, SOKKK.
 • Hardrada

  De használni is kötelező? Áfakörös egyéni vállalkozóként most azon gondolkozom, hogy lecserélem a mostani vállalkozói számlám egy KH Start+ vállalkozóira (minimális havidíj, havi 5 ingyenes utalás), amit szinte csak a NAV felé történő utalásokra használnék, és egy külön lakossági számlára (Raiffeisen Premium Gold), amin menne minden egyéb pénzmozgás.

  A havi bankköltségem így 8-10 ezer forintról kb. 1000-1500 Ft-ra csökkenne, és a Raiffeisen-es számlához kérhető EUR számlán keresztül elvileg SEPA utalásokat is tudnék fogadni díjmentesen, így szlovák bankszámla sem kellene egyelőre.

  A könyvelőm szerint ez így teljesen működőképes, de azért kíváncsi lennék a véleményedre.