Patikapénztár: novemberi akció

Az év vége felé sokan igyekeznek kihasználni az állami támogatásokat. Ennek egyik lehetősége az önkéntes pénztárakba (nyugdíjpénztár, egészségpénztár és önsegélyezőpénztár) való saját zsebből való (vagyis nem a cégtől cafeteriában kapott) befizetés, melyek után 20% adóvisszatérítés vehető igénybe, maximum év 150 ezer forint.

Az önkéntes nyugdíjpénztárba való befizetés több évtizedes elkötelezettséget jelent, ezért sokan részesítik előnyben az egészségpénztárakat és az önsegélyező pénztárakat, ahonnan akár azonnal, vagy fél év múlva is kivehető a pénz bizonyos feltételek teljesítése esetén. (Lásd linkek)

Azonban az sokaknak nem világos, hogy a remélt éves 20% jövedelemadó-jóváírás jóval kevesebb, hiszen a befizetés után költségeket von le a pénztár.

Ha a befizetésünkből 5% költséget von le a pénztár, akkor mindjárt csak a befizetett összeg 15%-a a valódi hasznunk, ennyit nyerünk a jövedelemadó-visszatérítésen.

Azonban a Patika Egészségpénztár a szokásos novemberi akciójában elengedi ezt a költséget, ha november hó folyamán érkezik be a pénz. Pontosabban csak 950 forintot von le belőle, összegtől függetlenül. Az éves adóvisszatérítés kimaxolásához 750 ezret kell befizetnünk, így ha ezt novemberben tesszük meg, a befizetés költsége 0,13%.

Illetve hát vonjuk még le a kártya éves díját (2.000 Ft), a belépés egyszeri díját (4.000 Ft), illetve a havi kötelező 2.000 Ft-os befizetésen elszenvedett 11×190 Ft-ot.

Ezzel együtt is nagyon jó az ajánlat, bővebben itt.

Maga a pénztár kellően nagy (mérleg, eredménykimutatás), 2013-ban a pénzed 5%-ot kamatozott (amíg nem költöd el a pénzed, kamatot, illetve hozamot kapsz rá). A pénzt az egész család költheti. ha megjelölted őket kedvezményezettnek, de ezekről már írtam.

Egy szóval: ha ilyen terveid voltak az év végének közeledtével, ez egy jó ajánlat, amit érdemes megfontolnod.

Share

34 hozzászólás

 • Akción kívül, a K&H eü pénztára érte meg eddig legjobban az egyéni megtakarítóknak – 2% a költségelvonás -, de januártól ez is drágul.
  Careteria nélkül az egész pénztári szektor csak nyögne, érthetetlen, hogy az emberek miért nem használják önként a legolcsóbb adókedvezményes megtakarításokat (önyp., ep.)
 • kridli
  Azért egy egészségpénztárnál az sem mellékes, hogy hány szerződött partnere van, nem tudom azzal hogy állnak.
 • Dávid
  Félig OFF: más EP-nél vagyok, és ott nem kértem kártyát, így ez a díj sincs. Hitelkártyával fizetek (Tesco-ban popsitörlő, gyógyszertárban vitamin, stb.), és havonta, kéthavonta leadom a bankfiókban az összegyűjtött számlákat. Azért így csinálom, mert a hitelkártyán keresztülfolyatva jár a 2% visszatérítés :-).
 • hitel
  peter, azért nem mert speciel tartok tőle, hogy egy huszárvágással azt is elveszik (önyp-t is, mint a mnyp-t)
  EP-nyomatjuk, az pörög rendesen, de a hosszútávúakban inkább már nem bízok.
  Az önyp-i havi 20 -as már csak 4 ezer havonta, az is csak cafeteria.
 • kritizator
  “saját zsebből való (vagyis nem a cégtől cafeteriában kapott) befizetés, ”

  Ez tényleg így van? Mert én igényeltem Cafetériában és azt gondoltam, hogy
  visszakapom majd adóvisszatérítésként?

 • Kiszamolo
  kritizator.

  Vagy-vagy. Vagy a cég fizeti és akkor az a kedvezmény, hogy kevesebb adót vonnak, mintha fizetést kapnál, vagy te fizeted be a leadózott jövedelmedből és akkor visszakapsz 20%-ot a jövedelemadódból.

 • dinnyesbacsi
  inkább örülök neki, hogy várhatóan évek alatt sem tudnék 750e ft egészségpénztárt felhasználni 🙂
 • Kiszamolo
  Miért kellene felhasználni? Lekötöd két évre, kamatozik 4-5%-on, plusz kapsz még rá 10% adókedvezményt (vagyis évente 5%-ot). Az már mindjárt 9% kamatadó-mentesen és alacsony kockázattal.
 • kridli
  nem tudom mennyi idős vagy, de ha még gyerekvállalás előtt állsz, akkor várd csak ki, és el fogsz tudni költeni annyit 🙂
 • Tamás
  “Miért kellene felhasználni? Lekötöd két évre, kamatozik 4-5%-on, plusz kapsz még rá 10% adókedvezményt (vagyis évente 5%-ot). Az már mindjárt 9% kamatadó-mentesen és alacsony kockázattal.”

  ez rendben is van, jelen helyzetben jól is hangzik, de hogy veszed ki? 🙂

 • Kiszamolo
  Erről majd fogok írni, nyugi, benne van a csőben. 🙂

  De pl: táppénz esetén, terhesség esetén, a gyerek négy éves koráig minden hülyeségre fel lehet használni, az önsegélyezőt még utána is.

  Az idős szüleid már csak elköltenek pár tízezret évente.

  Ha minden kötél szakad, az önsegélyezőt át lehet alakítani nyugdíjpénztárrá, ha eléred a kort, akkor meg kiveszed egy laza csuklómozdulattal az egészet.

 • studkell
  Kiszamolo: Ha-ha, nyugdíjkorhatár. Bocs, tudom, hogy akinek közeleg, az kereshet rajta, de így 30-asként röhögök rajta. Épp ezért kíváncsian várom a cikkedet róla, hogy hogy lehet kivenni előbb.
 • Kiszamolo
  Na jó, gondolkodjunk. Mi lenne, ha nem neked, hanem a most még dolgozó szüleidnek kellene elérni a nyugdíjkorhatárt, akik aztán felmarkolva a lóvét, adómentesen neked ajándékozzák?

  Érted, ugye? 🙂

 • Flintstone Churchill
  Off-topic:

  Ennek a terméknek van valami értelme?
  penzcentrum.hu/biztositas/sok_csalad_nem_hallott_meg_errol_jon_az_uj_megtakaritas.1042402.html

 • Agent
  Nagyon várom a cikket 🙂

  “Lekötöd két évre, kamatozik 4-5%-on, plusz kapsz még rá 10% adókedvezményt (vagyis évente 5%-ot)”

  A lekötött pénz után hogyan kaphatok adókedvezményt?Az nem csak egyszer a befizetés pillanatában kapom meg a befizetett összeg 20%-a után? A lekötött pénznél ez hogy müködik?

 • Kiszamolo
  Semmi értelme. Ugyanaz új köntösben. Nyilván egy drága kockázati biztosítás egy megtakarítással. Ha az ügynök nem kap elég pénzt, nem fogja eladni, tehát a termék megbukik. Ha keres rajta annyit, mint a másikon, akkor ugyanolyan drága.

  Kösd a legolcsóbb kockázatit és takarékoskodj magadnak befalapban vagy etf-ben. Miért kell ehhez biztosító?

 • Kiszamolo
  Olvass kiszámolót. ☺
  kiszamolo.hu/17-os-kamat-kockazatmentesen-tessek/
 • Agent
  Inkább elmegyek most már egy oktatásra 🙂
 • pdw
  De a legvegen vmikor fel kell majd hasznalni 🙂
 • studkell
  Kiszamolo: hidd el, gondoltam rá. Szüleim már nyugdíjasok, úgyhogy ez nem játszik. 🙂
 • Tamás
  “Na jó, gondolkodjunk. Mi lenne, ha nem neked, hanem a most még dolgozó szüleidnek kellene elérni a nyugdíjkorhatárt, akik aztán felmarkolva a lóvét, adómentesen neked ajándékozzák?

  Érted, ugye? :)”

  persze, EP-m van vagy 7 éve (full család kér számlát) NYESZ szintén kb azóta, egy már nyugdíjas szülő nevén..
  A problémám továbbra is az 40 évesen, hogy szép-szép az 500e Ft EP, de mit tudok vele kezdeni ha gond van?
  Most kb azt csinálom, h csak azt fizetem be, amelyikre van is elég számla, mert anélkül nem látom túl sok értelmét..

 • Kiszamolo
  Na, ha önsegélyező pénztárad lett volna, a nyugdíjba vonuló szülő átkérte volna nyugdíjpénztárba, egyösszegben kifizették volna és most nem kellene megkérdezni, mit csinálj vele.

  De jó, hamarosan írok arról, mire költheted.

 • graphite
  önyp havi tagsági díj 5000 ft (évi 60 000). Ez miért olyan jó üzlet?
 • VAG
  Ha jól veszem ki, a Patikánál a 2000 Ft csak a társkártya díja, tehát a belépés költsége csak egyszeri 4000 Ft.
 • Körtefa
  De ha az önsegélyező pénztárt átalakítjuk nyugdíjpénztárrá, akkor nem vehetjük ki levonás nélkül a pénzt egy összegben, csak ha letelt a 10 év várakozás még az átalakítás után is, nem?
  Életút: “…A pénztár nyugdíjszolgáltatása alapértelemben adómentes akár egy összegben, akár járadék formájában, viszont az egyösszegű nyugdíjszolgáltatás adómentességének feltétele, hogy a tag 2013. január 1-je előtt létesített tagsági jogviszony esetén legalább 3 éves, a 2013-tól kezdődően létesített tagsági jogviszony esetén legalább 10 éves tagsági jogviszonnyal rendelkezzen. Adókötelezettséget felvállalni értelemszerűen nem javasolunk, érdemesebb megvárni a 3 illetve 10 éves tagság leteltét. Ha valaki mégis kéri a szolgáltatást, akkor a pénztár az adókötelesen kifizetett összegből 16%-os kifizetői adóelőleget von le, és erről adóigazolást állít ki.”
 • Kiszamolo
  Körtefa, nem, hiszen ha átviszed másik szolgáltatóhoz, akkor is az eredeti kezdődátum számít, nem az átvitel időpontja.
 • fhunter
  A NAV oldalain hiába nézem, nem jövök rá, hogy mi van akkor, ha több egészségpénztárnál vagyok tag (ez elvileg szabályos), és mindegyikbe teljesítem saját magam (nem munkáltató) a tagdíjfizetést. Akkor beírhatom az SZJA bevallásba a kettő összegét, azaz mindkettőből megkapom a 20%-ot? Mert ugye csak az egyikbe kérhetem a NAV utalást.
  Azért merült fel, mert a rég pénztári tagságom is meg akarom hagyni, de belépnék egy újba, ami most éppen jobb feltételeket kínál.
  Belépési akció van a Prémium EP-nél (ex-AXA) is, bár kevésbé hívogató: “amennyiben 2014. december 15-ig belép és 2015. március 31-ig legalább 2 000 Ft megtakarítás érkezik egyéni számlájára, egy 500 Ft értékű utalvánnyal kedveskedünk Önnek. Sőt, ha 2015. március 31-ig 30 000 Ft megtakarítás** érkezik számlájára, további 2000 Ft utalványt adunk.” Nem találtam meg, milyen utalvány is lesz ez. 0Ft a belépés+kártya, 4% a levonás.
 • Tibi
  Ez a ket penztar dolog erdekelne. Lehetek egyszerre ket EP-ban is tag egyszerre?
  Mert akkor akar azt is meg tudnam csinalni, hogy belepek a patikaba, ott olcson befizetek, majd a penzzel atlepek a mar meglevo penztarba?
 • fhunter
  Jogi akadálya nincs, lehet több tagságod, viszont az átlépésért az elhagyott pénztár általában felszámol díjat. De nem igazán értem, hogy ha belépsz a Patikába, akkor onnan mennyiben más elkölteni a befizetett pénzt, mint máshonnan?
 • Körtefa
  Nézegetvén a tavalyi adóbevallást, teljesen korrektnek tűnik, hogy összeadod az összes pénztáradban a visszautalandót, majd egy helyre kéred őket.
 • Dömdödöm
  Jól értem, hogy idén a maximális 750 000Ft-ot egyetlen pénztárba is utalhatom, ahhoz, hogy 150 000Ft visszatérítést kapjak? Korábban egy pénztárba való befizetés után csak maximum 100 000Ft-ot lehetett visszaigényelni. Akárhogy olvasgatom a netes tájékoztatókat erre nem térnek ki és nem tudom, hogy amiatt-e, mert már nincs ilyen szabály, vagy amiatt, mert hát úgyis mindenki tudja, hogy max 100 000Ft-ot egy pénztár után visszaigényelni…
 • Kiszamolo
  Igen, idén így változott a szabályozás.
 • snasim
  Esetleg van arról infód, hogy idén is lesz ilyen akciója a Patika pénztárnak?
 • Kari
  Snasim, Idén is van novemberi akció. Mióta tag vagyok minden évben volt. Általában október közepén teszik közzé a patikapenztar.hu -n a részleteket.
  Persze garancia nincs arra, hogy jövőre is lesz akció, de mivel ez az akció igen komoly vonzerő a tagságnak és igen jelentős bevétel a pénztárnak, ebből gondolom, hogy nincs érdekükben megszüntetni.