Telefonfüggetlenítés ingyen

Hamarosan életbe lép az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítása. Ez az a törvény, ahol kikötötték volna, hogy nem lehet egyetlen távközlési szerződés sem egy évnél hosszabb. Aztán a telefonszolgáltatók kifogásolták, hogy akkor egy 300 ezer forintos telefont sem tudnának eladni, ha egy év alatt ki kellene fizettetni az ügyfelekkel.

Így aztán úgy módosították a törvényt, hogy akkor lehet kétéves a hűségszerződés, ha készülékeladás is volt a szerződés mellé.

További változás, hogy nem lehetnek rosszabbak a hűségidő utáni feltételek, mint a hűségidő alattiak, továbbá 45 napon belül következmények nélkül felmondhatod a tévészolgáltatást, ha a szolgáltató egyoldalúan változtatja a csatornakiosztást vagy emeli a díjat.

Szintén előny, hogy a hűséggel vett készüléket a hűségidő lejárta után a szolgáltatónak ingyen kell függetlenítenie, ha ezt az ügyfél kéri.

A törvény ősszel lép hatályba, a még akkor élő, meglévő szerződésekre is alkalmazni kell a rendelkezéseit.

Köszönjük Laikának a tippet.

 

Share

53 hozzászólás

 • Tibor
  “akkor egy 300 ezer forintos telefont sem tudnának eladni, ha egy év alatt ki kellene fizettetni az ügyfelekkel.”

  ami nem is lenne baj, 300ezres telefont ne olyanok vegyenek, akik annyi penzt egyben meg az eletben nem is lattak…

 • Karcsibácsi
  Ez jó, ez tetszik…
 • Dávid
  “Aztán a telefonszolgáltatók kifogásolták, hogy akkor egy 300 ezer forintos telefont sem tudnának eladni, ha egy év alatt ki kellene fizettetni az ügyfelekkel.”

  Ehhez csak annyit fűznék hozzá, ahogy miért van az, hogy a legtöbb esetben bármely műszaki boltban olcsóbban megveszi az ember a független telefont, mintha hűségre leszerződne két évre (és addig ugye a kártya hálózat függő lenne…).

 • Kiszamolo
  S akkor még ott van az, hogy a feltöltőkártya is olcsóbb, mint az előfizetés: https://kiszamolo.hu/na-de-ki-vesz-mobil-elofizetest/
 • V
  nemet Voda eleve fuggetlen iPhone-okat osztogat a 2 eves huseghez… ha mar alairtal hogy fizetsz 2 evig onnan vegulis mindegy is hogy milyen SIMet teszel bele…
 • AAA
  Ez vajon régebben, feltöltős csomagban vásárolt telefonra is igaz, hogy kötelesek lesznek ingyen kikódolni? Van egy ilyen a családban, de most többe lenne a függetlenítés, mint amit a telefon ér.:) Telekom természetesen, ahol 15 ezer most a mutatvány. Mondjuk amíg van Domino Most, nem para.
 • Omnisapient
  Ami töketlenkedést a Voda bemutat két telefonunk függetlenítése címén az vérlázító. Pénzt kérnek olyan dologért, amit meg sem rendeltem, amikor meg kifizetem, akkor két hónap alatt sem tudják függetleníteni.
  Szóval épp ideje, hogy letiltsák őket ilyen jellegű szarakodásról
 • Gyula
  @Dávid
  Hat azert, mert a GSM bt-k erosen huncutkodnak mindenfele hatareset adozasi trukkokkel.
  Amugy pl. ezzel a kartyafuggo telefonnal csak annyi a bajom, hoyg en Londonban vettem egy telefont igy utoljara, 2006-ban.
  1,5 ev Telekom husegnyilatkozattal es odaadtak melle a telefont ingyen, es kartyafuggetlenul.
  (Meg adtak hozza egy iPOD-ot is, de mindegy.)
  Ra is kerdezetm, miert nincs SIMlock, es erre azt mondtak, hogy nem a telefon a lenyeg, hanem az elofizetes, mert ugyis utolernek, ha nem fizetnek…
 • Kiszamolo
  Van, ahol tilos a telefon függővé tétele, pont ezért.

  A vonalra vállalsz hűséget, a telefont miért teszik függővé?

 • Gyula

  Es, meg ra is duplaznak arra, hogy arcpiritoan magas aron oldjak fel ezt az amugy is felesleges tiltast…
 • digimini
  @Dávid: tök egyszerű. A közönség nagy részének 30.000 forintja sincs egyben meg, de Iphone 7 kell. A kis GSM boltokba próbálkozz például garanciát érvényesíteni 🙂

  @Kiszamolo: az nem buli senkinek hogy veszel 9900 forintért egy 250.000-es telefont, a simet bevágodca fiókba, fizeted a havidijat és más szolgáltatót használsz. Továbbá fraud okai is vannak a lockolásnak. De semmi nem akadályoz meg, hogy megvedd teljes áron.

 • digimini
  @V: Németország sokszor nagyobb piac, más fogyasztói kultúrával. Emlékszel azokra az évekre amikor az egész ország “ügyesen” nézte az HBO-t?
 • Pallos Levente
  Telefonszerződés ügyében korábban többen is mondtátok, hogy csak kérni kell, és a szolgáltatók adnak a meghirdetettnél jobb feltételeket.
  Voltam boltban, felhívtam az ügyfélszolgálatot, magyaráztam, hogy mik az igényeim, miért nem praktikus nekem, amit a honlap kínál, mindenhol ugyanazt a honlapon levő csomagot ajánlották csak.
 • Kiszamolo
  Digimini, de. Az, hogy az életben nem fogok adni ennyi pénzt egy telefonért.

  A havi díjban vagy a törlesztőrészletben vastagon bele van építve a telefon valódi ára, tehát erősen kétlem, hogy erre a szolgáltató ráfizetne.

  Ezek az előfizetések jellemzően havi 20 ezer forintba kerülnek és ingyen hívások ezer percei vannak benne (amit persze senki nem beszél le), tehát már ezért sincs értelme megvenni a simet és berakni a fiókba.

 • digimini
  @Kiszamolo: Te nem adsz ennyi pénzt, de ügyfelek százezrei igen. Sőt, látnád mennyien jönnek azzal, hogy: Melyik telefont lehet 0 forintért elvinni? De a legújabb csúcsmodell legyen 🙂

  A tarifarendszer ennél bonyolultabb azért, a 18-20ezres csomagokat nem választják annyira sokan, menőbb a részletfizetés valamilyen alacsonyabb havidíjú csomaggal + sokszor van készülékár-támogatás is, csak az ügyfél erről nem tud. Lakossági ügyfél egyébként rendszeresen irracionálisan választ tarifát és készüléket, azt sem tudják sokan milyen csomagban vannak. Nekik van egy részük, aki meg van győződve arról, hogy ő járt jobban a szolgáltatónál. Meghagyjuk őket a hitükben :))

 • digimini
  Levente:

  ez nem így megy. Megtartó ajánlatban tudsz valamivel jobb feltételeket kapni ha úgy néz ki, hogy nyereséges, ha maradsz. Van, akit simán elengednek, menjen.

  Akkor lehet kivétel, amikor valamelyik vezetőnek DARABRA van meghatározva a bónuszterve, olyankor néha letolják a nadrágot.

 • Kiszamolo
  digi, mesélik a telekomos ügyintézők, milyen emberek fizetnek be milyen telefonszámlákat. Szó szerint lyukas a cipője talpa, de huszonezres számlákat fizet be. Meg veszi a lapostévét, mert részletre odaadják.
 • Péter
  “További változás, hogy nem lehetnek rosszabbak a hűségidő utáni feltételek, mint a hűségidő alattiak”

  Jól értem, hogy ez igaz lesz a Telekom vezetékes szolgáltatásaira is? Eddig bevett szokásuk volt, hogy a hűségidő lejárta után szó nélkül kb. duplájára emelték a havi díjat, majd telefonos érdeklődésre újabb hűségidő vállalása után visszaállítottak egy az eredetinél csak kicsivel magasabb díjat. Tömegeket húznak így le, mert nyilván senki nem követi, hogy mikor jár le a 2 év hűségidő… Hányinger.

 • ExTréKomos
  Péter! A hűségidő lejártával lejár a kedvezmény és felmegy a listaárra. Ez benne van a szerződésben, s 60 nappal a vége előtt leírják a számlán is, hogy váltsál vagy hosszabbíts. Hát igen, nem olvassák el sokan se azt, amit aláírnak, se a havi számlán leírtakat.
  A dolgok nem tudása még nem lenyúlás, hanem – bocs a kifejezésért – csöcs (katonai zsargon még 25 évvel ezelőtről: akik nem mehettek kimenőre, azok a laktanyában benragadtak, szívtak, mint boci a tehén csecsét )
  Tehát, épp a 2 év bevállalása miatt volt olcsóbb. Senki se erőltette a pácienst az aláírásra
  Értékesítő voltam a T nél, de nem bírtak, mert megmondtam a tutit….
  Alapvetően az emberi nemtörődömség, nagyképűség-nagyzolás és a dilettantizmus a T fő bevétele.
 • Kiszamolo
  Extré, ha ez annyira korrekt lett volna, akkor nyilván nem hoztak volna külön törvényt ellene.

  De ennél is sokkal gusztustalanabb húzása az volt, hogy cégeknél automatikusan 2 évvel meghosszabbodott a hűségidő, ha nem mondták fel időben.

 • Dávid
  Sziasztok,

  én most nem konkrétan a kis GSM boltokra gondolok, az valóban más kategória.
  De pl. EGy Media Markt, Edigital is sokszor olcsóbb…

  Pici GSM boltba soha nem vennék új telefont, ahogy kínából sem rendelnék… 🙂

 • Gyula
  Meg azt se felejtsuk el, hogy egy Telekom nem 250 000HUF-ert kapja meg azt az iPhone-t…
  Szerintem siman 200k korul jut hozza.
  Szoval, meg itt is van mozgastere.
 • Péter
  @ExTréKomos
  A dolog jogszerűségéről nem volt kétségem, én is értem, hogy a hűségidő vállalásával nem az alap havidíj kisebb, hanem plusz tételként bejön egy kedvezmény, ami a vállalás lejárta után el is tűnik. Nem nagyképűségről van szó, hanem hogy ez nem ügyfélbarát megoldás, hanem kicsinyesség, amivel kihasználják, hogy mindig lesznek, akik elfelejtenek hosszabbítani. Olyan, mint pl. a Raiffeisen-nél amikor a hitelkártyát minden negyedévben külön regisztrálni kell a magasabb visszatérítésre. Szerinted ezek mire mennek ki? Te szeretsz minden ilyen csip-csup üggyel külön foglalkozni, miközben működhetne az egész beavatkozás nélkül is? Amikor egyértelműen látszik, hogy csak azért bonyolítottak a rendszeren, hogy hibalehetőséget tegyenek bele.

  Az is kellemes lehetett, amikor ügyfélszolgálatosként még le is oltottad az ügyfeleket, hogy mekkora lúzerek… Szép!

 • Zabalint
  Nem tudom most hogyan van, mert jó ideje dual-simes telefont használok, de anno voltak készülékek, amelyek olcsóbbak voltak kártyás csomagban, mint függetlenül, és annál is olcsóbbak, vagy 0 Ft-osak számlás előfizetéssel (nyilván úgy persze kifizetted a havi díjjal, de mondjuk akkoriban nem feltétlenül volt drágább a számlás, ha kihasználtad). Persze akkor is érdemes volt megnézni, mert nem mindig volt így. Na meg voltak olyan készülékek, amelyeket csak szolgáltatók forgalmaztak itthon (pl. okostelefonból eleinte a HTC készülékeket csak MDA, XDA márkaneveken árultak a szolgáltatók).
 • Crimson
  “További változás, hogy nem lehetnek rosszabbak a hűségidő utáni feltételek, mint a hűségidő alattiak”

  Ezt a részt nem találtam a törvényben, pontosan hol van benne?

 • Serrin
  Biztos vagyok benne, hogy erre is kitalálnak valaki kivételt, csak ne kelljen betartani. Pont úgy, mint a roaming esetében, ami ha nem a legdrágább csomagban vagy, akkor ugyanúgy nem jön ki olcsóbban.
 • Zoli
  Pontosan milyen dátummal kötelezik a szolgáltatókat a függetlenítésre?
 • Alma007
  Küszöbön a három kartellező oligopol mobilszolgáltató jól megérdemelt seggberúgása.

  1. itcafe.hu/hir/keszulek_nelkul_csak_egyeves_huseg_kotheto.html
  “A törvényalkotók úgy döntöttek, hogy a változásokat a korábbi szerződésekre is alkalmazni kell, amennyiben azok a törvény életbe lépésekor még életben vannak.”

  Ergo, hiába írtad alá 24 hóra, szabadulsz idő előtt a törvény erejénél fogva – készülék nélküliség esetén. Pont októberben jár le a 12 hónap :DD

  2. Szeptember végén indul a Digimobil, amely alaposan felkavarja majd a piacot, ideje lesz lábbal szavazni és otthagyni a 3 szarházi céget. Mert eddig nem volt verseny, mert az nem verseny, hogy eldöntenheted, hogy a kékeknek vagy pirosaknak esetleg a pinkeknek fizetsz 6ezret a seperc alatt elfogyó 1-2 gigáért, meg 150 perc telefonért. Ez kartellezés volt eddig is, és a versenyhivatlnak már rég szarrá kellett vola birságolni őket.

 • Alma007
  Már rég ott kellene tartanunk, hogy max havi ötezerért járjon

  – korlátlan net (4G) egész EU területén
  – korlátlan telefon és SMS egész EU területén

  Pont. Minden más az extraprofit, a magyar lakosság versenyképességét rontó kizsákmányolás, visszaélés a szolgáltatók oligopol helyzetével, kartellezés. Érdekes módon számos nyugati országban képesek voltak ilyen árakon ezt nyújtani, nálunk valamiért nem jön össze, itt drágább a rosszabb szolgáltatás, de hát végülis megtehetik, mert ugye mi annyival gazdagabbak vagyunk 😀

  Mert ugye senki sem gondolja komolyan, hogy a jelenlegi technológiával ezt konkrétan nem tudnák megvalósítani? Ha eltörölnék az X GB-os forgalomkorlátokat, akkor az összes ember rászabadulna mobilnetről torrentezni? Mari néni is? Kigyulladna az adótorony? Ne hülyéskedjünk már…

  Épphogy az a statisztika, hogy 4g mobil lefedettség terén megelőzzük a nyugati országokat!!

 • SuhiTomi
  A Diginél is szemét a hűség. Ha lejár nincs hosszabbításra esély csak listaár. Ha eljössz és x hónap után visszamész akkor új ügyfélként ismét lehet hűséged. Nekem már rég lejárt, de náluk maradtam viszont az új törvény rajtam nem segít, ha jól értem.
 • Tamás

  van ilyen szolgáltató?
  román Orange-t nézem, de nem találom az angol linkjét.. ha esetleg valaki megtalálta tegye már ide..

  orange.ro/prepay/optiuni-prepay/

 • kridli
  Azért amikor nyugati országok telefondíjaival hasonlítja össze valaki az itteni árakat, azt is hasonlítsa össze, hogy nyugaton mennyi az áfa (alacsonyabb), van-e valamilyen telekom különadó (nincs), van-e közművezetékadó (nincs), illetve ha valaki nagyon alapos akar lenni, akkor annak is utánanézhet mennyit fizetnek be nyugaton a frekvencia tendereken a lakosság arányában. Persze elképzelhető hogy így is túl vannak itthon árazva, de azért almát az almával.
  Ez ugyanaz mint a bankok, hiába példálóznak sokan a nyugati olcsó/ingyenes számlacsomagokkal, de nyugaton nincs is tranzakciós adó meg banki különadó.
 • Zabalint

  Ezen adók bevezetése előtt is nálunk volt drágább.
 • Serrin
  @kridli: A szolgáltatók sírnak az adók miatt, de amikor kiderül, hogy a hasznon milyen magas mindezek ellenére, akkor meg örülnek. Még a román szolgáltatók is sokkal olcsóbbak, ahol tényleg hegyekben kell térerőt adni és nem az Alföldön.

  Volt egy statisztika, mely szerint az összes ország összes szolgáltatója közül nálunk a legdrágább a mobilnet és a legkevesebb a csomagokban adott mennyiség.
  A szolgáltatók nálunk meg azzal takaróznak, hogy 1-2 gigát használnak el a userek és ennyi elég is. Persze, nem akarnak súlyos pénzeket még 1 gigáért fizetni, inkább nem használják.

 • Zabalint

  Ugyanaz a helyzet a mobilnettel, mint anno a Matáv betárcsázós netével. Anno voltak számítások, amelyek alapján a monopol helyzetben lévő Matáv ha olcsóvá tette volna az netezést, akkor megsokszorozódtak volna az előfizetők, és még a magasabb költségek (nagyobb forgalom, több vonalkapcsolás miatti bővítési igény miatt) mellett is sokkal nagyobb nyeresége lehetett volna a Matávnak. Viszont a Matáv nem mozdult el ebből a holtpontról, inkább kevés előfizetővel, de hatalmas árakkal sikerült 10 év lemaradást felhalmozni az internet elterjedettségében Magyarországon.

  Most ugyanez van a mobilnettel, de szerintem 1-2 év és olcsók lesznek a korlátlan vagy a legalább 10-20 gigás csomagok. Az első jelek már láthatóak. Nem véletlenül próbálkoztak nálam is egy 2 éves hűségdíjas csomaggal a Telenornál, mikor ügyet intéztem, 1 év múlva ugyanaz már jó eséllyel olcsóbb lesz.

 • Dani85

  Valamint össze kell hasonlítani a nyugati béreket a magyarral.
 • Crimson

  Ha befejezted a tajtékzást, definiálnád nekem, kérlek, az “extraprofit” pontos fogalmát.
 • Tamás
  “Most ugyanez van a mobilnettel, de szerintem 1-2 év és olcsók lesznek a korlátlan vagy a legalább 10-20 gigás csomagok. Az első jelek már láthatóak”

  külföldi kártyával még olcsóbb..

 • Alma007
  Tessék, ilyen árakhoz kéne felzárkózni a három magyarországi bűnbandának:

  Unlimited optimum mobile Digi
  The monthly fee
  of 2.88 EURO
  with VAT

  benefits:

  Unlimited calls to any national network, fixed or mobile
  unlimited international calls for major fixed networks in the EU, US, Canada and China and 3000 minutes international calls in major mobile networks in USA, Canada, China and EU *
  unlimited mobile internet
  – speed up to 21.6 Mbps, unsecured traffic up to 10GB 3G network
  – speeds up to 150 Mbps, unsecured traffic up to 50GB – the 4G network (2)

 • Gauchos

  Azt írtad: “itt drágább a rosszabb szolgáltatás”

  Nem igaz! Nálunk a 3. leggyorsabb a mobilnet a világon!
  index.hu/tech/2017/06/09/a_magyar_mobilnet_a_harmadik_leggyorsabb_a_vilagon/

  Akinek pedig annyira számít, hogy 1-2000 Ft-tal többet fizet érte, annak ajánlom ezt a cikket:
  https://kiszamolo.hu/hogyan-ne-sporolj/

 • Tadada
  A flottás szerződésekre is vonatkozik mindez? 2 évre kötöttem hűségnyilatkozatot, felmondhatom ezt majd 1 év után? Vonatkozik erre valamilyen spéci jogszabály?
 • Alma007

  “Nem igaz! Nálunk a 3. leggyorsabb a mobilnet a világon!”

  Tehát a technikai feltételek adottak lennének, hogy végre jöjjenek az elérhető űrú korlátlan csomagok, mint azt számos más országban már sikerült, ugye??

  “Akinek pedig annyira számít, hogy 1-2000 Ft-tal többet fizet érte, annak ajánlom ezt a cikket:”

  Ez oltásnak szántad? 🙂 köszönöm, nincsenek anyagi gondjiam, nem arról van szó, hogy nem tehetném meg, hogy akár húszezres csomagot fizessem (tehát nem 1-2e+), amiben gondolom van gálánsan 15 giga.

  Nem, csak az én részemről anyagilag pazarlás lenne, és még azért se adnának korlátlan.

  A jól gazdálkodó ember többek közt arról ismerszik meg, hogy alapvetően nem költ marhaságra. És ha azt látja, hogy ár-érték arányban valami nem hozza a kívánt szintet, arra nem költ.

  És mint látjuk Romániában sikerült fillérekért korlátlan net+telefonálás csomagot alkotni. Itt miért is nem?

 • Alma007
  Mit érsz a leggyorsabb mobilnettel egyébként, ha már egy kis netezéstől elfogy? Ez olyan, mintha lenne egy Ferrarid, aminek a tankjával 5 kilómétert tudnál menni.
 • Gauchos

  “És mint látjuk Romániában sikerült fillérekért korlátlan net+telefonálás csomagot alkotni. Itt miért is nem?”

  Azért nem, mert itt ilyen tarifákkal is köszönik szépen, jól megy nekik a bolt. Miért adják olcsóbban, ha ennyiért is megveszik? Nem hülyék ezek a szolgáltatók, jól kitalálták.

  Majd ha bejön a Digi, talán csökkenek az árak.

 • Gauchos
  Korlátlan csomag pedig azért nincs, mert nem érné meg nekik. Keményen profitorientált cégek, ha nem éri meg, akkor nem vezetik be, ilyen egyszerű. Jól elvannak a korlátos, és valóban nem igazán olcsó csomagokkal.
 • szocske
  Szerintem a gyors mobilnet/korlátlan net olyan dolog, hogy a kettő együtt nem megy.

  Mivel nevetségesen alacsonyak a forgalmi limitek, ezért az emberek keveset használják a mobilnetet, így a szolgáltatók tudnak gyors netet adni, és ezzel reklámozni magukat. Kérdés mit ér ez így, ha alacsony a limit, akkor nem érdekel az extrém gyorsaság, nem mindegy, hogy 10 perc vagy 3 óra alatt tudom leforgalmazni a teljes havi adatmennyiségem?

  Ha korlátlan/magas limit lenne, akkor az emberek nem igyekeznének ahol lehet wifit használni, elkényelmesednének és mindenki a mobilneten lógna még otthon is.
  Ekkor nem bírnák a terhelést ilyen sebességgel, így lassú lenne a net.

  Azért mostanában alakul valami, talán a digi hírére, talán a roamingdíj eltörlés miatt, hiszen a telenor is kijött a 6000 Ftos korlátlan csomaggal. Ha hirtelen mindenki erre váltana, tuti nem bírná a hálózat, de lusták vagyunk váltani

 • Gauchos
  szocske
  Igen, ez is lehet egy ok (többek között). Ráadásul a korlátlan netet megosztanák Mi-Fi routerrel, (gyorsan elterjednének) amit bármikor magukkal vihetnek, mivel aksiról is működnek. Ezáltal kevesebben fizetnének elő magasabb forgalmi limites csomagra.
 • Netező Amatőr
  Néztem a törvényt, amit linkeltél, de sehol sem találtam benne utalást a készülék függetlenítésre. A XVI. fejezetben lenne a helye. Hatály: 2017.IX.1. – 2017.X.23.
  A szerződéskötés időtartamának maximális hosszáról ez van benne:
  127 4(b) “A határozott időtartamú előfizetői szerződés legfeljebb 24 hónapra köthető meg azzal, hogy a szerződés megkötését megelőzően fel kell ajánlani a 12 hónapig tartó, valamint a határozatlan időtartamú előfizetői szerződés megkötésének lehetőségét, és bemutatni azok részletes feltételeit.”
  Egy kis sárga kezecske mutatja, hogy itt lesz/vagy volt/ változás.
  Magyarán: nem látom, az új szabályokat benne, amelyeket felsoroltál. Arra tudnál forrást linkelni? Köszönöm.
 • Kiszamolo
  parlament.hu/irom40/15557/15557-0008.pdf

  Ebben volt.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Vannak már elérhető árú korlátlan netcsomagok. IQPro 4300 Ft / SIM, illetve EQ 6500 Ft / 2 db SIM, utóbbinál 5000 Ft egyszeri díj. Mindkettő Telenor hálón megy.