Mi számít kiadásnak és mi megtakarításnak?

2017-07-02
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Tanácsadások alkalmával gyakran előfordul, hogy az ügyféllel teljesen mást értünk havi kiadás és megtakarítás alatt, így elbeszélünk egymás mellett.

Egyik gyakori hiba, hogy az emberek a havonta mindenféle pénzügyi termékbe félretett pénzt a kiadások közé sorolják. Mondjuk fizetnek négy lakástakarékot és ezt a nyolcvanezer forintot ugyanúgy kezelik, mint a bevásárlásra fordított összeget, mert ez nekik úgymond fix havi kiadás.

Amit havonta félreteszel akármilyen pénzügyi termékbe, az nem kiadás, hanem megtakarítás, hiszen egyszer kamatostól visszakapod, ezért ne sorold a havi kiadások közé akkor sem, ha havonta fizeted őket.

Másik ilyen probléma, hogy az emberek megtakarításnak vesznek olyan kiadásokat, amit később fognak elkölteni. Ha te havonta félreteszel a nyaralásra ötvenezer forintot egész évben, az nem megtakarítás, csak előre összegyűjtöd a kiadásra szükséges összeget. Ugyanez igaz, ha konyhabútorra, hűtőgépre vagy iskolakezdésre gyűjtesz hónapokon át.

Tehát ha egy előre betervezett kiadásra teszel félre, az még nem megtakarítás, csak a költés időbeli eltolása.

A hitel egy érdekes kérdés. Minek tekintsem azt az összeget, amit havonta hiteltörlesztőbe fizetek? Lehetne egyszerűen kiadás, de ha tíz év múlva lesz belőle egy tehermentes lakásom, akkor ez jó gondolat-e?

A hitel kamata egyértelműen kiadás. Ha a lakbért kiadásnak veszem (mert az), akkor a lakbér helyett a pénz bérleti díját, vagyis a kamatot is annak kell vennem. Ez nem kérdés szerintem.

A tőketörlesztést esetleg veheted megtakarításnak, bár ez már kicsit fogósabb kérdés. Ha olyan tárgyat vettél hitelből, ami hamar értékét veszíti, mint tévé, laptop, vagy konyhabútor, akkor szerintem ez nem megtakarítás, hanem csak előrehozott fogyasztás, vagy másként előre hozott kiadás.

Ha egy lakást vettél befektetési céllal hitelből, akkor a tőketörlesztés egyértelműen megtakarítás, hiszen a vagyonodat növeli, hogy egyre nagyobb része tiéd a lakásnak.

A saját lakásnál annyi a probléma, hogy az a hely, ahol laksz, az soha nem befektetés, hanem lakhely. Csak akkor válik a lakhely értékké, ha eladod és mondjuk kisebbe vagy olcsóbba költözöl. Így itt erősen kérdéses, hogy minek vedd a havi törlesztőrészlet tőketörlesztését. Ennek megválaszolását már rád bízom. 🙂

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram