Gránit Pay

Újabb hírek a Gránit Bank háza tájáról: szeptember közepétől lehetségessé vált az NFC-képes mobiltelefonokkal a fizetés a bank ügyfeleinek.

Már írtam a mobiltárcáról itt. Véleményem szerint a mobiltárca méregdrága és roppant körülményes s mindössze annyit nyerünk vele, hogy a fizetéshez a paypass kártyánk helyett a telefonunkat vesszük elő. Ezért cserébe speciális SIM kártya kell, előfizetéses vonal és OTP számla, plusz rengeteg plusz éves költség.

Most a Gránit Bank ugyanezt megcsinálta, csak a körülményes és felesleges körítés nélkül: ha a telefonod tudja az NFC-t (Near Field Communication, drágább telefonoknál ez ma már alapszolgáltatás), egy app letöltésével a kártyád helyett fizethetsz a mobiloddal is, ehhez elég az appban regisztrálni a kártyát.

Ugyanúgy működik, mint a paypass kártya, 5.000 forint felett PIN kódot kér.

Biztonságosabb az ügy, ha valamilyen kóddal lezárva tartod a telefonodat, így ha ellopják, nem tudják használni fizetésre. (Ez egyébként is melegen ajánlott, nem csak ezért.) Természetes a telefonról történő limitmódosítás (cikk erről itt) itt is működik, ez is egy plusz védelem.

Ha olcsó Most kártyával kérted a számládat (cikk), azt is paypass képessé teheted ezzel a trükkel a mobilodon keresztül.

Egy szó mint száz: ha te már régóta erre vártál, hogy otthon hagyhasd a bankkártyádat és a telefonoddal tudj fizetni (vagy hogy akkor is tudj fizetni, ha otthon felejtetted a pénztárcádat), akkor ezzel ez a kívánságod is teljesült. További infó itt.

Ja igen: mivel az Apple nem teszi lehetővé, hogy bárki hozzáférjen az Iphone-ok NFC chipjéhez, ezért sajnos ez csak Androidos telefonokon működik. Ez van sajnos.

(Valahol nyilatkozta a Gránit Bank, hogy nem tud és nem akar a nagyokkal reklámban versenyezni, ezért inkább termékfejlesztésben akar az élen járni, így akar sok ügyfelet szerezni. Eddig nekem tetszik, tényleg bosszantó, hogy amit adnak (azonnali limitmódosítás lehetősége telefonról, videóbank, ingyenes isms, stb.), az máshol nem alap.)

Share

30 hozzászólás

 • Lüszi
  Kezdetektől Gránitos vagyok, a legeslegjobb bank.
  Ezt a fizessünk a mobilunkkal dolgot nagy baromságnak tartom, tipikusan olyan dolog, ami csak arra jó, hogy villogjál vele.
  Viszont egy rendes pontgyűjtő hitelkártyát bevezethetne a Gránit.
  Hiánypótló lehetne.
 • Családfő
  Innovatív, így kell ezt csinálni! Kár, hogy a Windows-os telók (is) kimaradtak ebből a körből.
 • Kiszamolo
  Arra azért jó, ha otthon hagyod a pénztárcádat, nem maradsz pénz nélkül. Az emberek átlag 20 perc alatt rájönnek, hogy mobil nélkül jöttek el otthonról, de csak átlag másfél óra múlva, hogy otthon hagyták a pénztárcájukat.

  Na meg arra is jó, hogy végre valami értelmet találsz a telefonod NFC funkciójának, ha már annyit fizettél érte… 🙂

 • Nándi
  Na igen NFCnek én sem látom más értelmét 🙂 BTW iphone-nál akkor mire jó ha az appok nem férnek hozzá? (Nem kötekedek csak lusta vagyok utána nézni de érdekel)

  Ahogy terjednek a paypass terminálok úgy lesz egyre csábítóbb. Őszintén remélem hogy belátható időn belül nyugdíjazhatjuk a kártyát. (Nagy hobbim a kártyaminimalizálás) Mindig bosszant ha valami sokkal kényelmesebb lenne és adott a technológa csak nem…mer nem…

  Persze jönnek majd a “de a biztonság” emberek, csak valszeg megint azok lesznek akiknek még a netes kód sincs lekaparva a kártyájukról 😀

 • Kiszamolo
  Nándi, arra, hogy használd az Apple Pay-t, az Apple saját fizetési megoldását…
 • Eltévelyedés
  Eskü nem értem, miért akkora teher az embereknek egy két grammost kártyát hurcolászni, ennek kiváltásáért ennyi regisztráción keresztül menni. Plusz a pénztárosoknak mindig elmagyarázni, miért tartod oda a mobilodat. Mert ők nem tudják, a legtöbbnek foglama sincs mi ez.
 • K
  “Ezt a fizessünk a mobilunkkal dolgot nagy baromságnak tartom, tipikusan olyan dolog, ami csak arra jó, hogy villogjál vele.” -> Pont ezért kell nekem 🙂

  Most komolyan elgondolkodtam, hogy nyissak egy számlát csak emiatt, a bajom csak az, hogy azért az appjuk nem túl up-to-date, csak most kezdték el támogatni az Android 7-et, ami most egy ideig jó, de ki tudja, mi lesz majd ha jön a 8, ciki lenne egy hónapig működőképes app nélkül maradni egy rendszerfrissítés után…

 • Tóth Gergely
  Nekem az nem világos, hogy az így “bankkártyává változtatott” telefonnal bárhol tudok-e fizetni, ahol amúgy PayPass-os bankkártyával tudnék? Minden étterembe, Spar-ban, Mekiben, külföldi szállodában, mindenhol? Tehát az adott terminálnak/elfogadó partnernek ezt NEM kelll támogatni külön, hanem ahol ott a PayPass logo, ott fog működni az NFC-s-Gránitos mobilom? Ez tuti?
 • stroge
  @Tóth Gergely: Igen. persze ha adva van elég hely a mobilodnak 😀 Pl Corvin CBA-ban a terminál be van súvasztva egy terminálnyi helyre, ahova nem hogy egy phabletet, de kb a bankkártyádat is alig tudod bepaszírozni.
 • pk
  Ez nagyon jo hogy van. Az apple meg azert nem teszi lehetove, mivel 0,15% korul lekap az atmeno forgalombol. Nehogy mar a sajat hardverjukon mas is penzt keressen 🙂
 • p3d3str1an
  Hm, jól látom, hogy egy nemdombor Mastercarddal ez tök ingyenesen kipróbálható? Próbáltam rájönni van-e “hűség” a számlakötéskor ahhoz, hogy 0 Ft legyen első évben a kártya, de nem találtam ilyesmit, szóval ha nincs, akkor kötök egyet, aztán egy éve van a bankomnak, hogy bevezesse a szolgáltatást, és lemondom a Gránitot 🙂
 • Ernesto
  Sokan kérdezik, hogy mivel ad többet a mobilos fizetés a bankkártyásnál. Nem vagyok szakértője témának, de már lassan fél éve használom az Apple Pay-t, és a következők a tapasztalataim:
  1. Kártyás érintő vásárlás: Biztonsági okok miatt csak korlátozott összegig lehet vásárolni. Az a gond, hogy elég hozzá a kártya, nem kell PIN kód, emiatt ha valaki elveszti, tovább lehet használni amíg le nem tiltják.
  2. Klasszikus kárgya használat: Egy kicsit lassabb, és ha valaki vissza akar élni vele lemásolja az adatokat lehúzásnál, és megfigyeli milyen PINt irnak be.
  A ApplePay esetében a PIN helyett az ujjlenyomat adja az “extra” azonosítást, emiatt nincs összeghatár, és az ujjlenyomatot, amit csak a telefonomon van, nehezebb és költségesebb is másolni.
  Amint látom a Gránit Bank által bevezetett technológia valahol a kettő között van, de biztos vagyok benne, hogy idővel ez tovább fog fejlődni.
 • Ernesto
  Amit kifelejtettem, hogy még kezdetleges, de az Apple Pay-t lehet használni netes vásárláshoz is, úgy, hogy nem kell megadni a kártya adatokat. Olyan mintha virtuálisan egy terminálon fizetnék, ami szintén biztonságosabb mint megadni minden kártya adatot.
 • Janos
  Nagyon tetszik ez az ujjitas, kar hogy az Apple telefonnal nem mukodik ha jol latom.
 • senkifia
  Mukodik rootolt teloval is?
 • Jóska Pista
  Nekem ezért (is) volt dobós az iPhone, mert nem lehet használni vele a paypasst.
  Biztonság: ha elveszted, 4-5 db. max 5 ezer forintos vásárlást megejthetnek vele, mielőtt pin-t kér. A 300 ezer forintos mobil mellett pont lesz..rom azt a max 25 ezer forintot.
  Mondjuk az 5 vásárlás alatt több esélye van lebukni, hiszen 4-5 ezer forintért valszeg a bűnöző óriások fognak kockáztatni, így még haszna is lehet, mert a mobil is meglesz. 🙂

  Az OTP rendszerét használom, ami lehetőséget ad arra, hogy kikapcsolt mobil mellett is lehet vele fizetni.
  Hogy mire jó? Kényelmes. A mobil mindig a zsebemben van, egyszerűbb elővenni mint a kártyát.

 • Jóska Pista
  Egyébként már azt várom, hogy mikor lehet fizetni órában levő NFC-vel, na az még kényelmesebb lenne. És igen Kiszámoló, valószínűleg az sem lesz olcsó. A kényelmi szolgáltatásokat meg kell fizetni. Szoftver fejlesztés, felügyelet, stb. nem a legyek hordják össze.
 • Dave
  Működik rootolt telefonnal, csak kell hozzá xposed+rootcloak.
  Már 8-10 telefonos fizetésen túl vagyok, eddig kényelmesnek tűnik a használata. A biztonsággal nincs gond, telefon pinkódolva, az Gránit app pinkódolva, lezárt képernyős fizetés letiltható.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @Jóska Pista: 4-5 db. max 5 ezer forintos vásárlást megejthetnek vele, mielőtt pin-t kér.

  Ez bankfüggő, az egyik hitelkártyámnál hasonlóan van (sőt nem is PINt kér, hanem elutasítja a Paypasst és be kell dugni a kártyát az olvasóba), bár nem 4-5, hanem több tranzakció után, a másiknál sohasem tapasztaltam ilyet.

 • p3d3str1an
  a Paypass legjobb tudomásom szerint itthon minden banknál úgy működik, hogy 5K fölött pin, és kumulatíve 15K a max., utána megint kell egy pin-es vásárlás. (belföldi használatnál, mert külföldinél meg 3 db érintéses vásárlás után jön a pinkérés, természetesen max 5K/tranzakció ugyanúgy).

  /on
  Reggel voltam a Gránitnál, remélem lassan megjön a netbank-aktiváló sms, és hazafele már ki tudom próbálni hogy működik a rendszer 🙂

 • p3d3str1an
  Jelentem teljesen rendben van a cucc, kiválóan tudtam vonatjegyet venni az automatában 🙂
  Én nem tiltottam semmit (pattern lock van a telefonon, de a gránitban direkt kikapcsoltam, így is pont annyira biztonságos mint egy paypass kártya), szóval egy képernyőébresztés után egyből elfogadta a terminál.
 • Dave
  Elkiabáltam a dolgot, a legutóbbi frissítés, vagyis ma reggel óta valahogy kiszűri a rootcloak-on keresztül is az alkalmazás, hogy rootolva van a telefon, ezért nem, vagy csak sokadik indításra hajlandó elindulni. Mondjuk ilyen volt régebben is, talán sikerül majd újra működésre bírni…
 • Óbor Tamás
  Én hetek óta használom, a pénztárban senkinek sincs vele gondja, a POS terminál csippan, és nekik csak ez számít.
  Egyszeri regisztráció és utána egyszerű , kényelmes, gyors…
  Grat a Gránitosoknak!
  Bankdealer
 • Happy
  Ha nem apple telefonom lenne, akkor tuti, hogy használnám. Mekkora királyság lenne, ha nem kellene mindig pénztárcát cipelnem magammal
 • rm
  Még egy olyan cucc jól jönne, hogy paypass kp-felvétel atm-nél, és akkor tényleg nagy magabiztossággal otthon hagyható a pénztárca.

  Meg az is jó lenne, ha mobilra költözne a jogsi és a személyi, tb.

 • Sipi
  Van esetleg arra esély, hogy a Gránit Bank a WIndows Phone-t is létezőnek vegye?
  Megkérdeztem őket, mint friss ügyfél, de megnyugtattak, hogy nem tervezik a banki alkalmazásukat WinPhone-ra is megjelentetni…
  Nem értem, miért, ez igy elég nagy szivatás az ügyfeleik egy részével szemben, pl. nekem fizetni kell minden SMS-ért, amit a többiek ingyen megkaphatnak iSMS-ben.

  S

 • Penge
  @Sipi: A Windows Phone gyakorlatilag halott. A Microsoft egy ideje már bevallottan azon dolgozik, hogy az Androidos alkalmazásokat is működőképessé tegye a telefonokon. Hogy mi lesz belőle, az jó kérdés.
 • rm
  Nem kell fizetned az SMS-ért, a szolgáltatás tudtommal lemondható. Nem fogsz értesülni azonnal a levonásokról, ez igaz. Csak utólag megnézed a kivonatodat, vagy mondjuk netbankon szétnézel.
  Én úgy vagyok vele, hogy minden szükséges óvintézkedést megteszek, hogy a pénzem biztonságban tudjam. Ha mégis eltűnik, az a bank sara lesz, és jogi eszközök bevetésével is visszaszerzem a saját pénzemet, ha kell.
  Persze a bank részéről az lenne a korrekt megoldás, ha nyitna egy primitív rest apit kifelé, amire harmadik fél fejleszthet kőbalta egyszerűségű alkalmazást, pl. olyat, ami csak arra jó, hogy lekérhető legyen a legutóbbi x db tranzakció. Ez nagyon szépen tudja helyettesíteni az sms-t. Konkurál az iSMS-sel, de mivel kevés a fícsör, annyira talán mégsem fájdalmas. De ahogy korábban valaki megjegyezte, ezt sem a legyek hordják össze, a banknak költséges egy ilyen fejlesztés. 🙂
 • Sipi
  @Penge: well, az MS dolgozott ezen, de leálltak az egyikkel (talán az Androiddal), az iOS-es támogatás pedig erősen halódik, valszeg semmi sem lesz belőle. A WP halódik ugyan, de az MS nem temeti, sőt. Céljuk, hogy az univerzális platformjelleg miatt a mindenen Windows fusson (PC, tablet, telefon, hűtő, űrhajó…).

  @rm: valóban, ha nem használom, ingyen van. 😀 De azért jó lenne, ha lenne… Persze, a bank sara lesz, stb, de mikor ugrik minden pénzem, és jüó esetben is pár hónap múlva kapom vissza, nagy utánajárással, addig nem mondhatom a lányomnak, hogy tartsd vissza az éhséged még 30 napig. 🙂

 • Sipi
  @rm: Egyébként (nem reklám) a lengyel Millennium Banknál nyitottunk egy számlát, mikor Krakkóban voltunk. Aktiváltuk, SMS-ek jöttek szépen. hazaérve nem ment. Jeleztük, jeleztek, kiderítették, hogy a Telekom a ludas, mert azt az automatikusan generált SMS-formátumot, amit minden más országban tudnak kezelni, csak itt nem. Egyértelműen jelezték, hogy a Telekom a hibás – tippelj, mi történt. 🙂

  Egyetlen egy darab külföldi ügyfél kedvéért ÁTÍRTÁK a banki rendszerüket, hogy másféle SMS-t küldjön. Olyan 1,5-2 hónap múlva értesítettek, hogy teszteljük, most már mennie kell – és ment is.

  Szóval én azt az indokot nem fogadom el, hogy sokba kerül. Igen, de hát ez lenne az ügyfélkezelés…