Offtopik: Photoshopos átverés

A lányom kapott egy babakonyhát a nagyanyjától. Mivel már mi is néztük ezeket karácsonykor, örültünk, hogy most már ilyen játéka is van.

A babakonyha dobozán egy két és fél éves kislány játszik a babakonyhával, ahogy ez az alábbi képen is látszik:

babakonyha

Nem nagy a babakonyha, de a 15 hónapos lányomnak még jó lesz egy bő évig.

Gondoltam legalábbis a kép alapján.

A kicsomagolás után ért a döbbenet és a felháborodás, ugyanis a babakonyha nagyjából pont fele akkora, mint amit a csomagolás sugall.

A 15 hónapos lányom melléig(!!!), a 3 éves fiam derekáig, nekem pedig a térdemig ér. Tehát a képen látható kislány vagy súlyosan törpenövésű (a 15 hónapos lányomnál egy jó fél fejjel kisebb), vagy csak nagyon megszaladt a grafikus keze a photoshoppal.

Az alábbi fotón egy normál távirányító és egy ásványvizes palack mellett található a termék (a gyerekek már sajnos aludtak, pedig úgy lenne igazán vicces a kép)

babakonyha2

A babakonyha nem magasabb, mint két palack, vagy három távirányító.

Egyből eszembe jutott a nagyáruházak nyári medencekínálata. A medencék dobozán található képek alapján minden medencét legalább kétszer akkorának gondolunk, mint a valóságban. Vajon érzésre mekkora lehet ez a medence?

intex

Tíz ember úszkál benne, olyan kicsi nem lehet. Nos, a leírásból kiderül: a falmagasság igen combos 91 centiméter, a szélesség pedig csak 4,5 méter.

Mivel nem lehet teljesen teletölteni, a benne lévő víz nem lehet több, mint ennek a 91 centiméternek a 80%-a, vagyis 72,8 centiméter. (Erre utal a maximális vízmennyiség is, ami 10,7 köbméter.)

Egy átlagos felnőttnek ez a combja közepéig ér. Vajon erre a méretre számítunk, amikor megvesszük ezt a medencét?

Hogy mi a tanulság? Felejtsd el a termékfotókat a dobozokon, csak akkor vegyél meg valamit, ha élőben látod a terméket.

Ha pedig átvágtak, mint a fenti esetekben, vidd vissza terméket és addig verd az asztalt, amíg vissza nem adják a pénzt. Ha van rá erőd, még a fogyasztóvédelemnél is jelentsd fel a gyártót, vagy a forgalmazót.

Share

33 hozzászólás

 • bobo
  Azt hiszem, bár elég kicsik a képek, de egyik termék sem Photoshop.
  Pontosabban a háttér mindegyiken az, de a méret nem manipulált. Igen, megkeresték a legkisebb lányt az elsőhöz, a másodikon pedig látni, hogy a felnőttek térdelnek a vízben.

  Ezek kb. a gyorséttermek hamburgereihez hasonlítanak: azokat is pont olyan szögből fényképezik, olyan megvilágítással, amilyen a valóságban sose fordul elő. Ételcsomagolásoknál amúgy jó kiindulópont, hogy van-e rajta termékfotó, vagy már annyira vállalhatatlan, hogy csak grafikát tesznek ki rá.

 • Kiszamolo
  Az a lány a képen akkora, mint egy egy átlagos 4 hónapos csecsemő. Sok gyerek születik 55-58 centivel, ez a lány 70 centi sincs.
 • TT
  De bizony Photoshop, összemásolták a terméket felnagatva és egy normál méretű kislányt. A medencés képnél látszik, hogy az egész háttér ( a fűvel együtt, amin a medence áll), csak photoshop. Amúgy hiába térdelnének a felnőttek, mert egy 4,5 méter széles medencében nem férnének el egymás mellett, főleg nem ilyen szellősen.
 • Geeboy
  ezt max úgy tudják fotózni, hogy egy erős teleobjektívvel a 2-3 méterre álló kislányt “közelebb hozzák” a játékhoz
  a második kép egyértelmű kamu, a tíz ember is teljesen elveszik a medencében
  egyetértek Kiszámolóval, ezt így nem kellene hagyni, ez a vásárlók megtévesztése
 • bobo

  közben megnéztem más oldalon is az eredeti konyha képét, és valóban, utólag odamásoltnak tűnik a kislány, mivel a termék nem vet árnyékot rá.

  de a medencés attól még valódi, ott az a trükk, hogy a háttérhez képest nem arányos, ezért nagyobbnak gondoljuk. de 4,5 méteren simán elfér ennyi ember.

 • Imre
  A legutóbbi balfogásom: megvettem az M6 autópályán, a Paksnál lévő Shell kútnál ezt kést: travel-blue.com/default/survival-knife.html

  Már régóta kerestem ilyet, mert a svájci bicskámon jó olló van, de körömreszelő nincs. Ez meg 1.500.- Ft volt és volt rajta körömreszelő.

  Hát, nem nyert. Az, hogy a kés életlen, még elmegy, mert ki lehet köszörültetni. De hogy az ollónak és a konzervnyitónak se legyen semmi éle! A körömreszelő meg inkább jelképes. Fel vagyok háborodva, de persze nem teszek semmit, hiszen visszautazni Paksra sokkal többe kerülne, mint eldobni ezt a bicskát.

  Maradok a sváci bicskámnál, és amikor normális boltnál járok, akkor veszek majd egy olyat (igaz, az 6-8.000.- körül van) amiben van körömreszelő és olló.

 • romana
  Olyan mint a devizahitelesek nyivákolása, hiszen ott is (szóban) elmagyarázták, hogy ha az árfolyam emelkedik, csökken a kamat. Itt a fénykép a “beetető szöveg”, de gondolom a doboz oldalán le van írva pontosan a méret. Kiszámoló olcsón akart nagy medencét. Persze ha a dobozban kétszer akkora medence lett volna, nem rohant volna vissza hogy több pénzt adjon, valamint senki nem tartott pisztolyt a fejéhez, hogy megvegye, stb.
 • V
  a medences kepen nezd meg a fazont akinek derekig er a viz. 1.80-as magassagbol kiindulva kb 90cm a felsoteste. Most ezt “me’rd ra'” a medence atmerojere es maris ordit hogy PS az egesz. De ha csak a falmagassaghoz viszonyitod akkor is latni hogy kamu. Nem csak a hatter, hanem az emberek a vizzel egyutt utolag lettek belerakva. Amugy nem nagy kunszt az ilyen, en is kapasbol tudok ilyet.
 • Kiszamolo
  Szövegértésből elégtelen. Remélem a devizahiteles szerződésedet nem úgy olvastad el, mint a cikket.
 • Stiel
  Medencéknél gyakran egy fajtából van egy ‘sorozat’, azaz 3-4 különböző méretű medence. A termékfotón persze a legnagyobb medence szerepel, a kisebbeken is. Jó esetben apróbetűvel odaírják, hogy a kép nem méretarányos, vagy valami ilyesmi.
 • Darkosia
  erről mindig ez a kép ugrik be:
  momlogic.com/2010/06/kids_wading_pool_actual_size_f.php
  aki meg nem érti mi a baj a fogyasztók megtévesztésével (ha a csomagoláson szerepel a pontos méret, akkor is egymásnak ellentmondó információkat közölnek) és mint fogyasztó nem zavarja, az reménytelen eset
 • Dávid
  Egyetértek Kiszámolóval. Ha ilyen történik, akkor nyugodtan lehet reklamálni. Általában nem is kell elmenni a fogyasztóvédelemig, csak azt kell elérni, hogy a reklamációra ne csak egy ügyintéző válaszoljon, hanem valaki magasabb beosztású ember. Ők már igazat szoktak adni, de csak, ha tényleg igazad van.
  Néha sokáig tart egy ilyen, de ha mondjuk e-mailen intézed a dolgot, akkor nem olyan kényelmetlen.
  A Telenorral volt ilyen problémám, véletlenül rosszul könyvelték el pár befizetett számlámat. Sokáig azt mondták, hogy az én hibám, de amikor hivatalos levelet küldtem, akkor végül ‘méltányosságból’ eleget tettek a kéréseimnek.
  Máskor pedig még egy rossz villanykörtét is kicseréltek azzal az egy éves garanciával, ami minden műszaki cikkre vonatkozik.
  Szóval szerintem nyugodtan lehet reklamálni, ha valaki tisztességtelen, sokszor már hamar eredményes.
 • milyen feri?
  @bobo: “egyik termék sem Photoshop.”
  :DDD
  “piacra ne menjel”, vagy mit szoktak tanacsolni a latvanyosan hiszekeny embereknek.
 • marika
  A medence 100% photshop, majd nyáron nézzétek meg az áruházak katalógusait, gyakori, hogy különféle medencékben PONT ugyanabban a testhelyzetben helyezkednek el PONT ugyanazok a szereplők, néha kicsit összekeverve. :))
 • gusson
  Összeomlás, gyorsétterem.
  youtu.be/xL-hmol_v3I

  Amikor ilyen helyen járok, mindig eszembe jut ez a jelenet, csak nálam nincs fegyver. 🙂

 • jurta
  Lehet, hogy magamtól nem szúrtam volna ki (nem érint a medence téma, magamtól nem nézegetek sokáig egy ilyen képet), de rengeteget röhögtem ezeken a törpéken a vízben. Minél tovább nézem, annál jobban. (A házat a képre rakni óriási hiba volt.) Remélem, sikerül valahogy nekem is látnom majd, amit ír, az lesz csak az igazán röhejes.
 • cydark
  A termék csomagolásán valószínüleg szerepel a befoglaló méret, ahogy a szerződéseknél az apróbetűs záradékok. Sőt van ahol feltüntetik, hogy a kép csak illusztráció. Tehát van mire hivatkozni az eladónak. Plusz ha veszed a termék árát -amit a legtöbb esetben vagy egy nagyáruházban vagy csomagküldő szolgálatnál rendeltél- kiderül hogy többe kerül az utána járás a konkrét haszonnál, így a legtöbb esetben az ember lenyeli a békát. De örömmel olvasom ha megcáfolnak….
 • jts
  Alighanem ott lesz valamelyik sarokban apro, kek alapon kek betukkel hogy a kep csak illusztracio. Ez marketingul azt jelenti hogy a doboz tartalma fobb vonasaiban (ertsd: medence) hasonlit a kepre. Ha ezt rairtak akkor mehetsz barhova sirni – ok szoltak hogy hazudnak.
 • Csaba
  Kicsit más, de hasonló: Én azon akadtam ki a minap, amikor a feleségem vett valami rágótablettás C vitamint a gyerekeknek és kérte, hogy bontsam ki. Kezembe fogtam a műanyag tégelyes dobozkát, ó mondom milyen jó nagy kiszerelés, jó 10cm magas a doboz. Kibontom, hát kb. az alján, úgy 2-3cm-ig ér talán a tabletták tábora… oké, rajta van a dobozon, hogy X (asszem 30) darab tabletta, de brutális, hogy ennyire pazarolnak a csomagolóanyaggal és szemfényvesztés az egész. Persze, nyilván így csak egyfajta dobozt kell gyártani, ugyanebbe mehet a háromszor ennyi tablettát tartalmazó kiszerelés. Ez persze sok terméknél megfigyelhető, hogy a csomagoló anyag kétszeres, háromszoros mennyiségnek is bőségesen elegendő lenne. Elég, ha csak kibontunk egy chipses zacskót… jó, tudom, a védőgáznak is köll a hely! 😀
 • Csaba
  És még egy gondolat: a legjobb az a felirat, ami szokott lenni a különböző kész, félkész élelmiszerek csomagolásán. Nálam egy ketchupos flakon viszi a pálmát: a címkén 2-3db friss, “nyers” paradicsom látható, semmi más és rá van írva melléjük, hogy “Tálalási javaslat”. Na, csináljon nekem valaki egy folyékony halmazállapotú ketchupból harapható, friss paradicsomot! 🙂 Ha jól emlékszem, valamelyik élelmiszerlánc saját márkás termékén van ez, ha megint belebotlok, lefényképezem.
 • jurta
  Akkor egy OFF hír az offba:
  Ma is jobban örülök a magánnyugdíjpénztári egyenlegemnek (ami 2011-ben még csak egy dacos őrültségnek tűnt), mint tegnap…

  origo.hu/gazdasag/20140304-elfogyott-a-nyugdijvagyon.html

  (Bár abban igaza van a tibu nevű ottani hozzászólónak, hogy ami a mnyp-vagyonból állampapír volt, az nem az átvétel óta lett elköltve, hanem valójában már előtte, akár sokkal is.)

 • ST
  En inkabb azt tanacsolnam, hogy sosem kep alapjan vasarolunk. Foleg Kina ota, ahol a “real copy” egy kifejezes. Mindig olvassatok legyen az medence, gyerekjatek vagy szerzodes. Aki a fenti ket peldan felhaborodik, az tenyleg nyomja fel a Mekit is. Sot az autogyarakat is. Meg az utazasi irodakat es szallodakat. 🙂
 • Laca
  Bocs a nem idevágó témáért, de hozzáértők véleményére lennék kíváncsi:

  Tudna bárki olyan brókercéget javasolni, ahol lehetőség van napon túli Short-ra részvényre(Magyarországon Bét papírokra) és a cégről elmondható, hogy régen van a piacon és megbízható?
  Köszi, előre is!

 • Viking
  A certifikátoknak nézz utána. Pl.: erstemarket.hu/pages/erste-certifikat
  Ezekkel a BÉT-en lehet kereskedni ugyanúgy mint a többi részvénnyel. A kibocsátó jegyez árat, így bizonyos marginnal követi az árfolyama a mögöttes termék árfolyamát. (Pl.: short certi esetén akkor emelkedik, ha a mögöttes termék ára csökken) Nem kell hozzá semmi extra, egy sima “tőzsdés számla” elegendő bármelyik brókernél.
 • Ildikó
  Nem értem, nincs rajta a konyha dobozán a mérete?

  Egyébként meg nagyszerű konyhákat lehet készíteni otthon is, sokkal jobb, mint a műanyag…, akár két dobozból is. Rengeteg ötlet van a net-en.

  Ilyen műanyag vackot biztos nem vennék, akkor inkább az IKEA-s, ami drága, viszont használtan jó áron el is lehet adni.

 • Laca
  Viking!

  Nem érdekel a certifikát, az “A” részvények napon túli short-ja érdekel.A Random Capital-ról nem tudsz valamit?

 • tgwh
  Ebben az országban mindenhol át akarnak verni. Most pl. a telekom… internet papíron jó, gyakorlatilag nem, a te bajod… ha nem sikerül 8 napon belül felmondanod, nem csak az internetre vállalsz 2 év hűséget, hanem a kedvezményeken keresztül még a mobilelőfizetésedre is…
  Most tartok ott, hogy ha nem működik továbbra sem, felmondom és inkább kifizetem a kötbért, még úgy is jobban járok, mint ha fizetném 🙂 meg hát ugye az elvek, mert inkább a hívásokat hosszát fogom vissza egy másik szolgáltatónál, mint hogy ezek után még többet fizessek nekik 😀
 • parmenion
  @kiszamolo

  Szerintem jogos a fricska. 🙂

  Van, aki úgy érzi, hogy átvágták, ez lehet egy fotoshop miatt, vagy mert a devizahitelnél “azt hitte, hogy,..” meg “de nem ezt mondták”, meg “ő nem értette az apróbetűt”. És hogy engedhet ilyet egyáltalán a Fogyasztóvédelem/PSZÁF??

  Szerintem áll a hasonlóság, ha másban nem is, hogy fotoshoppal kicsinyítették le apróra a betűket. 🙂

  Másrészt nyilván nincs egy súlycsoportban a két dolog. És épp itt a blogon is elégszer felmerült, hogy egyesek mennyire meggondolatlanul, vagy nem körültekintően teszik az évek alatt összegyűjtött vagyonukat egy befektetésbe.

 • Kiszamolo
  Ugye azért neked sikerült annyira értelmezni a szöveget, hogy a babakonyhát ajándékba kaptuk és soha az életben nem vettem ilyen medencét?!
 • romana
  értettem már az elején is, ami szemet szúrt: ha valakit átvágnak x millió Ft-al, és ezért megpróbál valamit tenni, az gerinctelen, ha valaki vesz egy terméket amin fehér-feketén fel vannak tüntetve a főbb paraméterek, de becsapós a kép, az menjen és védje meg az igazát… Sérti az igazságérzetem, ennyi.
 • Kiszamolo
  Ici-pici szövegértéssel rájöhettél, hogy nem én vettem a konyhát és medencét sem vettem.

  Én még a gépsonka összetételét is elolvasom vásárlás előtt.

  De ha nem tenném, egy 20 milliós hitelt 30 évre akkor se vennék fel, de ha muszáj lenne, akkor csak abban az esetben, ha 100%-ig biztos vagyok benne, hogy minden szót értek a szerződésben.

 • Györgyi
  Ugyanezért nem utazom utazási irodával. A katalógusban mindig valamelyik drága lakosztály képe szerepel illusztrációként (tény, hogy ott ezt alá is írják), valójában meg a szálloda legolcsóbb és legkisebb szobáit értékesítik. Ha a booking.com oldalon foglalok saját magamnak, ott legalább pont azt a szobát látom, amit a pénzemért kapnék.