Blogajánló

Van egy kedvenc blogom, amelynek szerzői egyetemi kutatók és céljuk, hogy a politikai mókusvakítás helyett a tények döntsék el, kinek van igaza.

A blog neve Defacto. A legutóbbi írásuk azt boncolgatta, tényleg igaz-e, hogy túl sok diplomást képzünk (nem, nagyon le vagyunk maradva az európai átlagtól), illetve hogy a diploma nem ér semmit (nem, a diplomások 140-160%-kal többet keresnek, mint az érettségizettek és a munkanélküliség aránya is harmada közöttük.)

Ha szeretitek a tényeket, olvassátok a blogot, itt éritek el, az diplomásokról szóló írást pedig közvetlenül itt.

Share

52 hozzászólás

 • Imre
  Köszi! A diplomás írást éppen megtaláltam tegnap, de jó, hogy ajnálottad, megnézem a többit is.

  A Ködpiszkáló blogot ismered? Ők ugyanezt csinálják, csak főleg a biológia/orvostudomány oldaláról.

  Tanulságos az is.

 • Tibor
  Azert egy kicsit hadd kotekedjek: szerintem az, hogy “a diplomások 140-160%-kal többet keresnek” nem pusztan amiatt van, hogy szukseg is van arra a rengeteg diplomasra, hanem inkabb amiatt, hogy a sok diplomas miatt olyan munkakorokhoz is megkovetelik a diplomat/nyelvvizsgat, ahol gyakorlatilag semmi ertelme…
 • Kiszamolo
  Na de akkor is többet keresnek, tehát nem értem az összefüggést.
 • Gábor
  A leírtak igazak.
  Az a kérdés szerintem, és ezt nem annyira taglalja az írás:
  Kell-e mindenkit a diplomába belahajszolni? Olyat is, aki az érettségit is alig bírta letenni.
  Egyetemi ismerőseim (oktatók) elmondása alapján náluk (komoly nevű intézményről van szó) az info szakot bárki meg tudja csinálni, nem baj, ha nem tud/nem akar összeadni sem.
  Egy ilyen is biztosan fog találni magának diplomás állást, vagy “elveszi” a helyet a nem diplomástól. Mert akkor kár volt annyit rákölteni.

  Más oldalról:
  Nem gondolom, hogy ma 3-szor olyan okosak lennének az emberek, mint 30 éve. Ergó a diploma színvonalát kellett 3-ára csökkenteni.
  Azt nehéz megítélni, hogy jobb-e ez így.

 • Kiszamolo
  Nem kell okosabbnak lenni, mint 30 éve, elég felfogni, hogy sajnos még rá kell húzni 3-5 évet a tanulásra.

  Én sem tanultam tovább 25 éve, aztán megjött az eszem 10 évre rá és szereztem két diplomát. Pedig nem voltam okosabb később sem. (Csak bölcsebb lettem.)

  Hogy jó-e? Nyilván hülyeség minden titkárnőnek diploma az iratok lefűzéséhez, ahogy a területi képviselő is tudja nyomni a gázpedált érettségivel is. De ha kiszorulsz a piacról, ha nem felelsz meg az elvárásoknak, akkor változtatni kell.

  Egyébként az országot nem a tanulatlan kétkezi munkások fogják felvirágoztatni, hanem a mérnökök, közgazdászok és egyéb diplomás emberek, hiába mondanak mást a vezető politikusok. Tényleg, hány politikus-csemete is dolgozik a gumigyárban a szalag mellett három műszakban? Miért Svájcba járatják a gyerekeiket meg a legjobb magyar egyetemekre, ha a kétkezi munka az igazi?

 • Gejza
  Illetve azért sem árt a diploma, hogy ne teljesen hülyén élje le az életét az ember. Viszont inkább Magyarországon van óriási szakadék a munkás és az értelmiség között, máshol is van különbség, de nem ekkora. Elég csak a kinti szolgáltató árakat megnézni, nem véletlen hogy kint szinte semmit nem javíttatnak, mert többe kerül a javítás, mint az új. Nálunk elvárják az emberek, hogy egy mosógépszerelő egy ötösért felújítsa az egész gépet több óra alatt, de ha ugyan ez a szerelő elmegy ugyanazon (most) ügyvédhez egy sima, de csak ügyvéddel intézhető fél órás papír kitöltésért elkér mondjuk 20.000 -t. Ne mondja senki, hogy a tudást kell megfizetni, mert akkor javítsa meg az ügyvéd a mosógépét. Egy szép nap arra ébredünk, hogy nem lesz ki dolgozzon, mert mindenki inkább diplomát akar a gyerekének.
 • Kiszamolo
  Imre, azt ezt már olvastad-e?

  //kiszamolo.hu/blogajanlo/

  🙂

 • Janos
  Azert ez a +140-160% azert nem olyan sok, mert a programozok azert elegge felhuzzak az atlagot. A problema az ilyen cikkekkel az, hogy nem elemzik a egyes szakmak hasznalhatosagat.
  Azt valoszinuleg senki se vitatja ( vagyis nem sokan ) hogy mernokbol tobb kell.
  Viszont tenyleg tobb tanar kell? Vagy bolcsesz?

  Miert atlagot neznek? Sokkal pontosabb lenne, ha szakmankent is lathatnank. Akkor kiderulne, hogy hol lenne erdemes tobbet kepezni es hol kevesebbet.

 • Kiszamolo
  A lényeg: nem igaz, hogy sok a diplomás, mert kevés. (Németországban sem ismeretlen a büfé-ruhatáros szak fogalma.)
  Nem igaz, hogy nem lehet sokkal jobban elhelyezkedni diplomával, mert de. Még egy büfé-ruhatáros diplomával is.

  Erről szól ez a cikk.

  Amit te mondasz, abból három másikat meg lehet írni, ennek a cikknek ez nem célja.

 • OkoskaTörp
  “Ezért jobb nyugat, mint kelet” c. íráshoz eszembe is jutott ez a FB-oldal, ahol kidomborítják azt a sok jót, amit a mai Haladó Nyugat jelent: fészbúk/nyugatonjobb

  Másik: a Világbank szerint a lenézett Keleten az elmúlt évek az alábbiak szerint mentek végbe:
  Szingapúr: 2004-ben az egy főre jutó GDP 27 405 dollár => 2013-ban ez 55,182 dollár lett.
  Törökországban 2004 5 867 dollár => 2013-ra ez 10 946 dollár lett.
  Oroszroszág: 2004-ben 4 109 dollár => 2013-ra 14 612 dollár lett.
  Kína: 2004-ben 1 490 dollár volt => 2013-ra 6 307 dollár lett.

  Ez A Fejlődés

  A Financial Times augusztus 21-i számában idézi Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdászt, aki Németországban azt mondta: „Ami ma egyes európai országokban történik, azt csak gazdasági reménytelenségnek lehet jellemezni” És nem ránk gondolt 🙂

  Ezek a mellékzöngék “valahogy” kimaradtak az “egyetemi kutatók” kutatásaiból 🙂

 • Karina
  Saját tapasztalatom alapján, én szintén a diplomaszerzés mellett vagyok. Érettségi és egy OKJ-s képzés után dolgozni kezdtem, majd diplomát szereztem. Bár a szakterület, a munkám jellege nem változott nagyot, sikeresebb lettem diplomásként. És a munkáltatóim is jobban jártak velem, a főiskolás lét tágított a látókörömön, ügyesebb munkavállaló lettem, haszon a cégnek, jobb fizetés nekem, több adó az államnak.
 • V
  hat nem tudom ha egy kecske helyett jovore ket kecsked van az mar 100% novekedes. Azoknak az orszagoknak van hova fejlodni, hidd el. En azert megiscsak azt mondom hogy mi nem azon a szinten vagyunk
 • Gábor
  Azt azért figyelembe érdemes venni, hogy valakit diplomához juttatni sok pénz. Sok az államnak, és sok a szülőnek (vagy magának a hallgatónak).
  Én továbbra is azt gondolom, hogy sok “diplomásba” kár a pénzt belefeccölni. Vannak elég halovány főiskolák, akikről hallani sem akar a munkaerőpiac.
 • Bradics
  Ha azt az elvet valljuk, hogy kell a diploma, akkor: Mi történik ha már mindenkinek van?
  A fodrász, az autószerelő, a pék, a hegesztő, az asztalos…stb…stb, mind hasznos munkát végez? Véleményem szerint Igen! Biztos, hogy kell nekik a diploma?

  Azt gondolom, hogy tévút az, hogy azért adunk valakinek több lehetőséget, magasabb bért, mert 5-6évvel többet ült az iskolapadban.
  Én annak adok lehetőséget, aki jól el tudja végezni az adott munkát és pont nem érdekel milyen a végzettsége.
  Lehet, hogy én vagyok a kivétel a gondolkodásommal, de a vállalkozásomat a jó munkaerő viszi előre és nem az, hogy mennyit ült az iskolapadban. Van olyan szakmunkásom, aki lepipálja a kreativitásával, ötleteivel a magasan végzett diplomás mérnököt és sajnos nem egyedi eset.

 • Kiszamolo
  Bradics, senki nem mondta, hogy kell diploma egy gyári munkásnak társadalmi szinten. Egyéni szinten kell neki, ha jól akar keresni.

  Attól még nem hülye, hogy nincs diplomája, de fele annyit sem keres.

  Sok cég direkt nem diplomásokat alkalmaz, ahol megteheti, de pont azért, mert sokkal olcsóbbak.

 • Kiszamolo
  Gábor, ez a grafikon NEM erről szól.

  A magyar felsőoktatás csődjéről sem szól, hogy a tanult dolgok 70%-a nettó felesleges ostobaság.

 • jurta

  “Ha azt az elvet valljuk, hogy kell a diploma, akkor: Mi történik ha már mindenkinek van?”

  Megyünk doktorizni. Nem viccelek. Van erről egy nehezen megszerezhető, régi, és nem túl olvasmányos, viszont magyarra is lefordított és kutatásra alapozó rövid könyv, ami áttekinti az európai tömegoktatás évszázadait: Archer, M. S.: Az oktatási rendszerek expanziója. Oktatáskutató Intézet, Budapest, 1988.

  Egy új dolog birtoklása, amiért meg kell szenvedni (autó, okostelefon, érettségi, diploma) addig jelent előnyt, amíg az emberek legfeljebb 60%-ának van. A fölött már csak a hiánya jelent hátrányt, egyre fájdalmasabbat. Erről meg lásd: T. F. Green: Predicting the behavior of educational systems. Syracuse University Press, Syracuse, New York, 1980.

  Kicsit félek, hogy ezt a vitát is úgy zárja le a házigazda, hogy törölve lesznek a gondosan kikeresett hivatkozások. 🙂

 • Nagy Pál
  Szerintem ahhoz, hogy valaki jól keressen nem kell egyetem.

  Szeressen dolgozni.

 • Zabalint
  Abból, hogy statisztikailag a diplomások többet keresnek, mint a nem diplomások, nem következik, hogy a diploma szerzéstől keresnek többet. Az összefüggés ugyanis fordított is lehet, hogy mondjuk az okosabb/jobb szülői háttérrel rendelkező/szorgalmasabb/versenyképesebb/stb. emberek nagyobb eséllyel keresnek többet, valamint emellett nagyobb eséllyel szereznek diplomát.

  Szvsz a valóság valahol a két álláspont között lehet, nyilván javítja a diploma az esélyeket, ugyanakkor az eleve jobb esélyekkel indulók közül többen szereznek diplomát, ez a kettő tényező (+ lehetnek még más tényezők is) adja együtt ezt az eredményt.

 • Jenő
  FYI. Svájcban, Németországban kevesebb a diplomás, viszont több az egyéb felsőfokú szakképzettségű ember (pl. bankár). Így is lehet élni.

  A másik posztom, ami inkább a blogajánlóra reflektált, nem a konkrét posztra; nem ment át (végül is blogajánló volt, nem blogposzt-ajánló). Mindegy; megszoktam.

 • Kiszamolo
  Jenő, az a hozzászólásod arról szólt, hogy sem a cikket nem értetted meg, sem meg nem nézted az ajánlott blogot. Valami olyan okos beszólás volt, hogy csak azért mert kutatók, már tudják a tutit?

  Mindegy, már én is megszoktam.

 • Jenő
  Én őszintén kérdeztem, ill. mellékeltem a linket a kutatókról, akik őszintén nem tudják a tutit. 😉

  Az ajánlott blogot korábbról ismertem. Oké, megvan, hogy ez a statisztikus vonal, nem a közgazdaságtan alapjai vonal, de valahol el kell kezdeni, ill. valahol összefügg.

 • Mina
  Zabalint, van abban igazság, hogy a jobb esélyekkel indulók szereznek diplomát, és inkább az eleve jobb esélyek miatt keresnek többet. DE, az én csaláldi hátterem nem predesztinált egy jelenlegi átlag feletti fizetésre. Egyetemen nyelvszakos voltam, egyetem után másiknak is nekifogtam, mostmár azon is boldogulok, kommunikálok, és van pénzem(!), eszem nekilátni egy harmadiknak. És ehhez vegyük hozzá a második diplomát, ami folyamatban van. Ha egyetlen diplomám sem lenne, esélyem sem lenne továbbképezni magam, és ezzel jobb esélyekhez jutni. A diploma, még ha nem is tűnik versenyképesnek, egyértelműen hozzásegít a jobb fizetéshez, jobb életkörülményekhez.
 • Zabalint

  Ok, csak mondjuk ha téged összevetünk egy olyannal, aki buta vagy lusta, és ezért nem is tudná elvégezni az egyetemet, nála akkor is többet keresnél, ha történetesen nem végzel el egyetemet, mert okosabb vagy vagy szorgalmasabb. A szülői háttér csak egy volt a felsorolásomban. Ezért gondolom, hogy nem csak a diploma magyarázza, hogy a diplomások jobban keresnek, hanem az alap képességek, háttér, hozzáállás is, ami valószínűleg átlagosan jobb a diplomásoknál.

 • A cikk arról szól (szerintem), hogy minél több a diplomás, annál hatékonyabb az ország. Ez egészen biztosan igaz.
  Én azt ecsetelem, hogy nem egyszerű számszerű növekedést kell elérni.
  Durva példa: ha holnap a választási értesítővel mindenkinek küldenének egy (plusz egyet akinek van) diplomát, attól a hatékonyság nem nőne.
 • laci
  Helo!

  kiszámoló!

  Kérdésem lenne feléd:

  1) Mi a második diplomád? Mire kellett?
  2) Miért nem maradtál a bankszakmában? Elvileg ott jobban is kerestél, biztos állásban, mint mondjuk most, akadémia szervezésével és egyéb önálló tevékenységekkel, melyek hosszú távon mindenképpen kiszolgáltatottá tesznek? (pl. emberek fizetőképessége stb.)

 • Kiszamolo
  Teológia, vállalati pénzügyek Msc.

  A bankban azt adod el, ami a banknak jó. Amin a bank sokat keres, azon az ügyfél sokat bukik. Egy idő után már nincs kedved 94 éves néniknek 5 éves tőkevédett alapot eladni az összes megtakarításáért. Pedig muszáj, mert abból kaptál havi 100 milliós tervszámot.

  Most többet keresek, mint bankfiók-vezető koromban és a munkaidőm is szabad és azt csinálom, amit szeretek és szerintem az embereknek is jó.

 • laci
  A cikket olvastam korábban az indexen.

  Egyoldalú bizonyos szempontból. Nem nézi a feketemunkát. A szakmunkások – szaktudással – jóval többet keresnek, mint egy diplomás, lásd: gázszerelő…akármilyen szerelő stb. Nem nettó 60 ezret kapnak havonta, csak papíron. És ha van eszük, saját vállalkozással akár havi 500 ezret is! (ismerősöm autószerelő, nettó 250-et keresett alkalmazottként papíron minimálbér), 2 hónapja saját műhelye van, ennek többszöröse!!!

  Diplomások jobban el tudnak helyezkedni, de azért, mert lefelé könnyebb munkát találni: közgazdász lehet eladó, de eladó nem lehet közgazdász. Valamint a diplomások jobban alkalmazkodnak, beszélnek nyelveket stb.

  Akinek VAN SZAKTUDÁSA, ne pazaroljon éveket fősulin, kezdjen saját vállalkozásba!

  Mg.: – diplomás bért felhúzza a milliós vezetői bérezés! Egyetemi rektor stb.
  – Főiskolás bér: br.270 ezer, nettóban 170 ezer = nem olyan sok

 • Kiszamolo
  laci, összekevered a szakmunkás vállalkozót az alkalmazott diplomással.

  A szakmunkás csak vállalkozóként keres jobban. Na de a diplomás is lehet vállalkozó! Lehet mérnöki, tervező irodája, programozhat cégeknek, stb. Mindjárt többet fog keresni, mint egy gázszerelő.

  Almát az almával, körtét a körtével.

 • laci
  Diplomás is lehet vállalkozó. Nem keverem 🙂

  A valódi szakmunkásról beszéltem. Nem a kétkezi összeszerelő munkásról. A VALÓDI szakmunkás többet keres alkalmazottként is, mint a diplomás. Hány ismerősömet mondjam, akik két nyelvvel, közgazdászként szakmájukban nettó 110 ezret kapnak, míg mások gázszerelő, autószerelő, fodrász alkalmazottként min. nettó 200 ezer.

  A papír nagyon csaló a feketemunka miatt. Te is tudod, hogy a KSH nem közöl mediánt, kvartilist, decilist stb. Az átlag mindig csal.

  A diplomások fizetését a pénzügyi szféra és a milliós vezetői bérezés húzza fel! (de nem csak ők a diplomások) Ezért csaló az ábra, mint a sima átlagbér is. Tényleg sokan dolgoznak eladóként is közgazdász diplomával! Van munkája, de a fizetése elmarad a szakmunkástól.

  Ha a cikk szakáganként is bemutatta volna a diplomás béreket, sokkal hitelesebb lenne. Az MTA munkatársának erre figyelni kellene.

 • Mate12345
  Azt nekem ne mondja senki, hogy egy jó, szorgalmas szakmunkásnak van esélye annyit keresni, mint egy jó, szorgalmas mérnöknek. Innentől a mérnöki diploma igenis előnyt jelent az egyénnek. (Az, hogy a mérnökök nagy része meg lenne lőve a szakmunkások nélkül, akik a kétkezi munkát elvégzik, egy másik kérdés.)

  Engem inkább az érdekelne, hogy “büfé-ruhatáros” szakot is érdemes-e végezni.

 • Mate12345
  laci:
  “Hány ismerősömet mondjam, akik két nyelvvel, közgazdászként szakmájukban nettó 110 ezret kapnak, míg mások gázszerelő, autószerelő, fodrász alkalmazottként min. nettó 200 ezer.”

  Ez nem érv, mert valószínűtlen, hogy az ismerőseid reprezentatívan képviselik a közgazdászokat. A 110 nettó pedig nevetségesen kevés. Ennél egy IT-s gyakornok többet keres diploma nélkül. (Budapesten.)

 • Lucifer
  Egy törekvőbb és jó szakmunkás szerintem is jóval többet kereshet, mint egy átlagos diplomás: akár vállalkozóként, akár alkalmazottként a bejelentett munkája mellett dolgozva. Más dolog a bevallott / bejelentett jövedelem, és más a tényleges.
  Az pedig, hogy egyre többen akarnak diplomát szerezni, az többtényezős dolog. Egyrészt a felsőoktatási intézményeket érdekeltté tették, hogy minél több hallgatót vegyenek fel. Másrészt pedig amilyen állapotok a legtöbb szakmunkásképző iskolában uralkodnak, egy felelős szülő azért sem engedné oda a gyerekét (ha annak van módja máshova is jelentkezni).
 • mesterséges unintelligencia
  Félig-meddig off:

  A youtube-on volt egy videó, ahol arról kérdezgették a corvinusos meg a BME-re járó egyetemistákat, hogy mikor volt II. VH. (“Egyetemistateszt I.” néven volt, de már nincs fenn, mert páran annyira szégyellték magukat, hogy letöröltették, mert nem tudták a választ.) Hát, jó sokan nem tudták, pedig ahhoz képest, hogy állítólag pár éve érettségiztek történelemből 🙂

  Persze lehet azt mondani, hogy aki tudja, mikor volt a II. VH, annak se lesz olcsóbb a kenyér boltban. Viszont szerintem ebből az is következik, hogy az ideológiai vita (pl. Gábriel arkangyal vs. birodalmi sas) legfeljebb pár tízezer embert érdekel az egész országból.

 • laci

  Persze, hogy nem reprezentatív, mint ahogy a cikkben lévő átlagbér sem az. Ezért írtam, hogy az MTA munkatársának minimum közölni kellett volna egy mediánt! szakmunkás és diplomás béreknél is! Közölni kellett volna a diplomás béreket legfőbb szakáganként!

  Hidd el, rengeteg diplomás keres Budapesten annyit, mint írtam, mivel budapesti vagyok! A diplomás bért felhúzza: IT, pénzügy, mérnökök, jogászok és a kibaszottul magas vezetői bérezés = millió feletti kategória. Ha lenne egy medián és első kvartilis, azonnal látnád te is, amiről beszélek.

  Diplomával kevésbé leszel munkanélküli, tény.
  De a bérezés csalóka!

  Szerinted: tanárok, orvosok, rendőrtisztek, tűzoltótisztek, katonatisztek, bölcsészek, óvónők, szociális ápolók, agrármérnökök, és sokan… megkeresik a nettó 170-180-at? amit a cikk ír?

  Kőműves (nem segédmunkás) fizu napi 12-15 ezer feketén! Jól kell választani!

 • hungaroborg

  Félig-meddig off, meg nem is szorosan tartozik a hozzászólásodhoz, csak eszembe jutott, hogy nekem is van olyan szakmunkás ismerősöm, aki 2 éven keresztül 9!!!!-szer keresett többet nálam (diplomás minimálbér), mégis szegényebb volt. Soha nem volt pénze, úszott az adósságban, pedig kiszámoltam, ha abból a fizetésből 6 hónapig visszafogná magát, minden banki adósságát ki tudná fizetni és még félre is tudna tenni mondjuk saját lakásra. De neki 1000 ft-os sört kellett inni, drága helyekre kellett járni, mindenből a legdrágábbat kellett megvenni. Mert ő megteheti. Ugyanakkor meg állandóan panaszkodott, hogy nincs pénze. Én el sem tudnék annyit költeni, 2-3 hónap és utána mikor már új a bútor, meg a számítógép, ruhatár, akkor nincs is tovább. Jó kocsi, 3 hónap spórolás. Azt a munkahelyét otthagyta, mert sokat kellett dolgozni, de semmivel nem lett előrébb.

 • hungaroborg
  Sőt, mivel hozzászokott egy életszínvonalhoz, még rosszabbul is áll, mert költeni azért költ továbbra is. Elmenni dolgozni a végzettségének megfelelően meg derogál, mivel ő már tudott ennyit is keresni. Csak hát szakmunkás papírral nem nagyon kapkodnak utána. 1000-ből egy ilyen lehetősége ha van az embernek, de azt meg eldobta. Ahol lehet egész nap a lapátot támasztani, ott olyan is a fizetés. Szakmunkás vizsgával munka nélkül nem fog milliókat keresni, de ezt nehezen érti meg.
 • Jenő
  Jenő, ezzel nem lezárnád a vitát, hanem olajat öntené rá és ez csak a te véleményed és elég offtopic is itt.

  Ez egy blogajánló, nem karriertanácsadó cikk.

 • Jenő
  Bocs, hogy magamra reflektálok:

  “Az ember ideális esetben nem fejlődő piacokban (Magyarország) tartja a 70-80 millióját; már ha ez a tőkéje 100%-a és nem mondjuk 10%-a.”

  Ezt esetünkben hívhatjuk home country bias-nak is:

  Külön megér egy misét (posztot).

 • Kiszamolo
  Jenő, ki mondta, hogy (csak) a forint inflációját szeretnék felpörgetni? A belinkelt cikk is az USA-ról szól.
 • Jenő

  Arra van megoldás, lásd:

  //kiszamolo.hu/a-negyven-eve-mukodo-titkos-fegyver-a-permanent-allando-portfolio/

  (Bocs, nincs a blogodon permalink)

  Jenő szerint: 2013-06-12 – 19:56 – link a külföldi fórumra.

  OK, hogy te rászántad a délutánt, más meg írt róla egy könyvet amit a Wiley adott ki.

 • OkoskaTörp
  írod “hat nem tudom ha egy kecske helyett jovore ket kecsked van az mar 100% novekedes.”

  Hát nem tudom, tényleg elkerülte-e a figyelmed, vagy szándékosan “viccelődsz”, de akkor felhívnám szíves figyelmed, hogy itt nem kecskében, hanem USD-ben, nem relatív, hanem abszolút növekedésben számoltunk. Illetve a Világbank. 🙂

  Kedvedért ide teszem a magyaroroszági adatokat is: 2004 10 085 dollár => 12 652 (2012-ben)

  Kapisgálod már?… 🙂

 • hbalint11
  ez 1 okorseg. statisztikai adatok amire epitenek 1 manipulaciot a nep meg elhiszi. kiszamolo meg beall moge, azert ettol tobbet vartam.
  kevesebb a diplomas munkanelkuli, igen hivatalosan. a munkak amit betoltenek nagyresze hivatalos mivel a kozszferaban dolgoznak, igy megjelennek a statisztikaban.
  hivj mar ki 1 gazszerelot vagy 1 vizest netan 1 ablakost. ha az adott heten kijon bmelyik akkor mazlista vagy. ezeknek a munkasoknak nagy resze nem jelenik meg sehol mert mindent maszekban csinalnak.
  tobb a diplomas fizuja? hat nem hinnem ez megint az h akik hivatalosan be vannak jelentve aszerint szep kikozmetikazott statisztikat lehet odatenni.
  minden munkas minimalberen van bejelentve vagy be sincs jelentve. ha hivsz 1 villanyszerelot akkor elkered az adobevallasat?
  az online penztargepek meg tarsai – legalis halapenz stb – vajon miert volt rajta annyira partunk, h bevezessek ezeket?
 • hbalint11
  vegyunk 1 fodraszt 70 ezer havi lakas torlesztovel a fizuja 80 papiron.
  akkor 10 bol el havonta? es ez igy megy nem egyedi ez az altalanos.
  nem kell a suket duma. ez a statisztika kuka, kiszamolo meg reklamozza az emberek meg jonnek utana ezzel a suketelessel, mert olvasta hallotta, aztan menjen a gyerek kozgazdasznak mert az fasza. bejelentve “mindjart” ulhetsz 1 bankban 150 nettoert (almaidban) es akkor szuperul kell segget nyalnod. de ez legalabb megjelenik a statisztikaban. ha 1 szobafesto 150 et tud osszekalapalni 1 honapban akkor inkabb hozza se kezd. persze hivatalosan minimalon van bejelentve. nevetseges…
 • Kiszamolo
  Hbalint, te összekevered a maroknyi maszek vállalkozó szakmunkást a rengeteg alkalmazott, gyárakban, üzemekben dolgozó szakmunkásokkal.

  Miért, szerinted a diplomás vállalkozó mennyire van bejelentve? Minimálbérre az is.

  Pont annyira torzít a vállalkozó diplomás, mint az általad emlegetett vállalkozó szakmunkás. Pont annyival van több vállalkozó szakmunkás, mint amennyivel arányaiban több a szakmunkás.

 • hbalint11
  a legrosszabb az egeszben h 1 ilyen cikket 1 diplomas ember tesz le az asztalra vagy magatol vagy megrendelesre. kell a penz az egyetemeknek kulonben mi a picsat csinalnak azok a tanarok akik ott vannak – szerencsere ok is megjelennek a statisztikaban.
  minosegi hasznalhato dolgot kellene oktatni es talan fizetnenek erte az emberek.
  ellenben ugy latom evrol evrol egyre kevesebben ertekelik a hatalmas nivot ami ezekben az intezmenyekben van…
 • Kiszamolo
  Hbalint, előtted a pálya, csináld különben. Tudod, fikázni mindenki tud, értéket teremteni nagyon kevesen.
 • hbalint11
  “rengeteg alkalmazott, gyárakban, üzemekben dolgozó szakmunkásokkal.”
  szted ezek az emberek mit csinalnak melo utan? maszekolnak bejelentes nelkul mert az a penz amit ott kapnak nem mondom mire eleg.
  javaslom a kovetkezo forrast
  iksz.beszolunk.hu/sokkolo-adatok-miert-nem-lesz-nyugdijad-hanyan-dolgoznak-bejelentve/
  reszemrol lezartnak tekintem a dolgot
  legyen minel tobb diplomas. 🙂 Amen
 • Kiszamolo
  Mert aki nem bejelentve dolgozik, az csakis szakmunkás lehet, aki egyébként félmilliót keres.

  Még véletlenül sem dolgozik ugyanannyi érettségizett, meg diplomás bejelentés nélkül.

  Csak azért, mert a tanárok be vannak jelentve. Ahogy az ápolónők, kórházi takarítónők, a konyhásnénik, a portások, a rendőrök, a katonák, a tűzoltók és mindenki más, aki diploma nélkül dolgozik az állami szektorban. Akik sokkal többen vannak, mint a tanárok.

  Csapkodsz itt, hogy milyen túl leegyszerűsített következtetéseket vonnak le egyesek, miközben te magad pont ezt csinálod.

 • hbalint11
  szeretem az egyszeru kovetkezteteseket pont ahogy irod
  az igazsagtartalommmal volt a problema
  az enyem is csak 1 velemeny meg ha nem is tetszik
  ne vedd szemelyes sertesnek
  tovabbi szep napot