Warren Buffett befektetési tanácsai

A napokban volt a Berkshire Hazdzthaway közgyűlése, ahol az alapító, Warren Buffett öt órán át válaszolgatott a kérdésekre. A Kiplinger’s magazin df rövid összefoglalót xhulp az ott elhangzott válaszokból. Talán tanulságos, mit gondol az egyik legsikeresebb befektető a jó befektetések deysd.

Felejtsd el a gazdasági előrejelzéseket. Senki nem tudja valójában, merre fog menni a gazdaság, ezért Buffett szerint semmi értelme előrejelzésekre alapozni a befektetési döntéseket. “A társam, Charlie és én már 54 éve együtt dolgozunk és nem tudok egy esetet sem felidézni, amikor figyelembe vettül volna egy döntésnél a makrógazdasági előrejelzéseket. Ha egy befektető megpróbálja a gazdasági előrejelzésekhez igazítani a befektetéseit és az alapján kereskedik, ahogy az előrejelzések változnak, akkor csak a brókerét gazdagítja meg, nem saját magát.”

Üzletekbe fektess, ne részvényekbe. “Akár egy egész céget veszünk, akár csak 100 részvényt, fontos a mély megértése annak, hogyan működik az adott cég és milyen dinamikája van az üzletágának. A pénzügyi mutatók hasznosak, de soha nem mondják el a teljes történetet. Nem tudom, hogyan tudnám kezelni a pénzt, ha csak számokra hagyatkoznánk. Soha nem ülünk össze, hogy keressünk cégeket, amelyiknek alacsony a P/E rátája.”

Keress egy indexkövető alapot. Kevés befektetőnek van ideje és temperamentuma, hogy cégeket és iparágakat megfelelő mélységben tanulmányozzon és ez alapján válasszon részvényeket. A többiek legjobban akkor járnak el, ha alacsony költséggel dolgozó indexkövető alapokat választanak, amik kellően diverzifikáltak. Buffett szerint nem érdemes hanyatt esni a legjobban teljesítő aktívan kezelt alapok menedzsereinek teljesítményétől, sokkal inkább szerencse, mint tudás kérdése a kiemelkedő eredményeik.

Kerüld a trendi befektetéseket. Egy kérdésre válaszolva, miszerint érdeklődik-e a feltörekvő piacok részvényei után, Buffett kifejtette, hogy soha nem keres befektetéseket egy-egy adott régióban. “Soha nem mondjuk egymásnak Charlie-val, hogy különösen jó üzlet befektetni Kínába, vagy Brazíliába. Soha nem régiót, hanem jó üzleti célpontot keresünk. Ha hallunk valakit, aki ország alapján történő befektetést ajánl, mindig arra gondolunk, jobb az eladásban, mint a befektetésben. Ugyanígy nem éri meg az egzotikus befektetési termékek megvásárlása a magas felszámított költségek miatt.”

(Aki nem ismerné Warren Buffet-et, ő egy 1930-ban született befektető, aki a vagyona alapján mindig benne van a leggazdagabb öt ember között az Egyesült Államokban. A vagyonkezelést az ismerősök pénzével kezdte, a szakmát pedig Benjamin Grahamnél tanulta. Soha nem hitt a tőzsdei adásvevésben, mindig csak hosszú távra alapozott, ha tehette, meghatározó részt vásárolva egy-egy cégben. Kerüli a szerinte megfoghatatlan dolgokkal “handlézó” cégeket, mint az internetes cégek és egyéb technikai cégek. Őt hívják az “Omahai Bölcsnek”, akinek szavára sokan hallgatnak.)

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? Gyere el az Akadémiára, még van hely a júniusi turnusra. :-) Részletek itt. Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért. Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon. Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

14 hozzászólás

 • mesterséges unintelligencia
  “Buffett szerint nem érdemes hanyatt esni a legjobban teljesítő aktívan kezelt alapok menedzsereinek teljesítményétől, sokkal inkább szerencse, mint tudás kérdése a kiemelkedő eredményeik.”

  Ha azt mondjuk, hogy a Berkshire Hathaway is egy vagyonkezelő holding, vagyis bizonyos mértékben aktívan kezelt részvényalap, akkor Buffett teljesítménye szerencse vagy tudás következménye? 🙂

 • Kiszamolo
  Buffett portfóliója talán 10-20 “részvényből” áll, sokkal inkább cégfelvásárlás az, amit ő csinál, mintsem aktívan kezelt részvényalap.
 • janos
  Mi alapjan tudom eldonteni, hogy ismerem-e a ceget? Mennyire kell lemenni a reszletekig? Ha peldaul azon gondolkozom, hogy egy adott cegbe fektetni megeri-e, akkor kb mennyi idot kell a megismeresere szannam? Es mennyit a konkurencia megismeresere?
 • mesterséges unintelligencia
  Tényleg tiszteletreméltó teljesítmény:
  “Berkshire Hathaway averaged an annual growth in book value of 19.7% to its shareholders for the last 48 years (compared to 9.4% from S&P 500 with dividends included for the same period), while employing large amounts of capital, and minimal debt.Berkshire Hathaway stock produced a total return of 76% from 2000–2010 versus a negative 11.3% return for the S&P 500.”
  http://en.wikipedia.org/wiki/Berkshire_Hathaway

  10-20-nál azért jelentősebb több van:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_assets_owned_by_Berkshire_Hathaway
  (Common stock holdings fejezet)

 • mesterséges unintelligencia
  Hiába mész le a részletekig, bújod a negyedéves jelentéseket meg az éves beszámolókat, mert mellette még imádkozni is kell, hogy ne legyen hamis a könyvelés. 🙂 A 2001-es válságot a könyvelőkre és könyvvizsgálókra próbálták rákenni.
 • Bence
  Napi 8 órát minimum. Ha nincs ennyi időd, akkor “Keress egy indexkövető alapot. Kevés befektetőnek van ideje és temperamentuma, hogy cégeket és iparágakat megfelelő mélységben tanulmányozzon és ez alapján válasszon részvényeket. A többiek legjobban akkor járnak el, ha alacsony költséggel dolgozó indexkövető alapokat választanak, amik kellően diverzifikáltak.”
 • Thomas
  Annyi pénzt olyan kevés helyre???? Egy kicsit pontosítsuk azt a 10-20 darabot, azt hiszem lehagytál egy nullát 🙂

  A 2012-es jelentésben (15. oldal), az 1 milliárd dollár feletti piaci értékű befektetésekből 15 céget sorol fel, majd a lista végén van az “other”. Ezen kívül van még egy kb 80 tételes lista, egy zsák napilap, stb.

  Tessék legalább ezt böngészni:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_assets_owned_by_Berkshire_Hathaway

 • Thomas
  Ez már nekem is megfordult párszor a fejemben.
  Egyrészt kevesen vannak, akinek ilyen hosszú track-recordja lenne.
  Másrészt talán a kivétel erősíti a szabályt. Szerintem léteznek okos alapkezelők, csak azok igen kevesen vannak, nehéz beltenyerelni egy-egy olyan – publikus – alapba, aminek ilyen a vezetője.
 • A Kolostor Őre
  Warren Buffett és Charlie Munger nagyon nagy! Példaértékű a tevékenységük és a hozzállásuk az üzlethez és a befektetések. A mai, “mindent és azonnal” világban, az ilyenfajta hosszútávon építkező befektetés, gondolkodás és hozzáállásmód fantasztikus! Tanulandó.
 • Jenő
  http://www.dailyfinance.com/2010/11/30/10-investing-facts-you-probably-dont-know-but-should/
  “8. Warren Buffett does not “beat the market”: I’m a huge fan of Buffett. Most investors believe his company, Berkshire Hathaway (BRK.A), has consistently beat the market. Not true. The index with approximately the same standard deviation (a measure of risk) as Berkshire Hathaway is the Emerging Markets Value Index. For the 10 and 20 years ending Dec. 31, 2005, Berkshire Hathaway stock underperformed that index. You can see the analysis here.”

  A szövegben egyeb linkek vannak elrejtve. Kattints a fenti linkre.

 • mesterséges unintelligencia
  Nagyon naprakész az elemzés, mert 2005-ben vége a vizsgált periódusnak. 🙂 Másrészt miért a feltörekvő piaci értékalapú indexszel veti össze a BH teljesítményét? Ahogy nézegetem a BH részvénylistáját, döntő többsége fejlett piaci, sőt amerikai vállalat.
 • r2
  Azért tegyük már hozzá, hogy ez a fundamentalista nézőpont.
  Van egy másik módszer: a technikai.

  A kettőnek alapvetően mások a szempontjai és egyik sem élvez elsőbbséget, mind a két attitűdnek van értelme. És persze másképp kell csinálni.
  Ez a módszer akkor jó, ha nincs időd tőzsdézni és nem esel pánikba, ha épp esik a papír. ;-D

 • mesterséges unintelligencia
  “A guru rajongótáborát ez persze nem kedvetleníti el: mint sokan mondják, Buffett az elmúlt 15 évben rendszeresen megverte az S&P 500-as indexet. Ez igaz is, azonban a siker Merriman szerint azonban csak látszólagos, s annak köszönhető, hogy Buffett alacsonyra tette a lécet. (…) Ezt a fajta befektetési stílust és részvényportfóliót leginkább talán a value indexek, azaz értékindexek képviselik (…) Míg a Bershire Hathaway könyv szerint értékének gyarapodása átlagosan 6,4 százalékos volt az elmúlt 15 év során, addig a U.S Large-Cap Value Index 7,4 a U.S. Small-Cap Value Index 12,2, az International Large-Cap Value Index 7,1, ugyanennek a Small-Cap változata 11,5 százalékos hozamot ért el. Az Emerging Markets Value Index hozama ebben az időszakban szintén 11,5 százalékos volt.”
  napi.hu/tozsdek-piacok/megvertek_a_gurut.581277.html
 • Kiszamolo
  Ellopták a témám, éppen most akartam róla írni…