Ez történt a héten 03.12

A hét vezető híre az amerikai Silicon Valley Bank csődje, ami az Egyesült Államok történetének második legnagyobb bankcsődje és a legnagyobb 2008 óta. Ez a 16. legnagyobb amerikai bank volt és a nevéből is sejthető, hogy a Szilicium Völgy startupjainak egyik kedvenc bankja volt. Ebből is következik, hogy a betétállományának 85%-a a betétbiztosítási összeg felett volt, ezzel komoly gondba kerültek a helyi startupok is.

Önmagában ez a csőd nem okozna nagy problémát, de a bankszektorban mindig jelentős kérdés a tovább fertőzés esélye (ez az úgynevezett dominó-hatás). A bankszektor abból él, hogy betéteket gyűjt, amiket aztán haszonnal kihelyez hitelbe másoknak. Ebből következik, hogy a betétesek pénze nincs a bankban, ezért egy bankpánik esetén még a legerősebb bank is kétvállra fektethető. Egy idő után a legtőkeerősebb bank sem tudná visszafizetni az összes betétes pénzét egyszerre.

Közben az emberek arra is rájöttek, hogy a bankok tele vannak néhány éve vásárolt állampapírokkal, amiknek az értéke nagyot esett a kamatemelések miatt. 620-650 milliárd dollárral érnek kevesebbet a bankok kezében lévő állampapírok, mint amennyiért vették őket.

Ha sikerül megállítani a bizalomvesztést és a pánikot, akkor gyorsan túl leszünk ezen az ügyön. Ha nem, akkor még komoly gondok lehetnek, a jövő hét végére már sokkal okosabbak leszünk ezzel kapcsolatban.

(Az amerikai betétbiztosítási alap 124,5 milliárd dollárral rendelkezik, ez elég lenne a mostani csőd finanszírozásához, de elenyésző a 22 ezer milliárd dolláros amerikai bankbetétek állományához képest.)

Ha megmentik a bankot, akkor felmerül a kérdés, hogy mostantól minden bank “too big to fail” lesz-e? Ha nem mentik meg, akkor pedig ott a tovább fertőződés esélye.

Update: hétfő reggel már közölte is a FED, hogy minden betétest kárpótolnak és annyi pénzt öntenek a bankrendszerre, amennyit csak szükséges. S csak úgy, mellesleg, a Signature bankot is gyorsan bezárták, így már a harmadik legnagyobb bankcsőd is meglett a hétvégén.

A tőzsdei hangulat is elromlott, az S&P 500-as amerikai tőzsdeindex 4,5%-os mínusszal zárta a hetet, így az idei teljes nyereség 0,6%-ra olvadt. Nem meglepő módon az esést a bankpapírok vezették.

Egy másik bank is bajban van, a kriptobanknak is emlegetett Silvergate Bank is csődbe ment, a kriptopiacon történt csődök újabb és újabb áldozatokat követelnek továbbra is.

Újabb “stablecoin” hasalt el a csődök miatt, az elvileg mindig egy dollárt érő USDC ára 88 centre esett, mostanra sikerült visszakapaszkodnia 96 centig.

Az amerikai munkaerőpiaci adat jobb lett a vártnál, 311 ezer új állás keletkezett februárban. Ez és a várhatóan továbbra is magas inflációs adat a jövő héten előrevetíti az erőteljesebb dollár alapkamat-emelés lehetőségét márciusban, a részvénypiacok nagy bánatára.

A meghirdetett állások száma azonban már lehűlés jeleit mutatja a munkaerőpiacon:

Míg 2021-ben soha nem látott mértékben nőtt az amerikai megtakarítási ráta, mivel az emberek rengeteg pénzt kaptak az államtól, de nem tudták elkölteni, mostanra az eladósodás mértéke dönt új rekordokat. Nem csak az adósság mennyisége nő gyorsuló ütemben, de a nemfizetési ráta is emelkedésnek indult.

A tanárok fizetése az Egyesült Államokban is túl sokáig volt túl alacsony, így ott is komoly tanárhiány lépett fel. Egy új törvénytervezet szerint a tanárok éves minimumfizetése nem lehet alacsonyabb 60 ezer dollárnál.

A lakhatási lehetőségek romlását jól mutatja az alábbi ábra, egy 30 éves lakáshitel havi törlesztője 20% önerő mellett így alakult az elmúlt évtizedben:

A japán jegybank továbbra sem idegeskedik a növekvő infláció miatt, véleményük szerint ez külső okok miatt van, ezért továbbra is ragaszkodnak az ultra laza monetáris politikájukhoz.

Az idecsalogatott akkumulátorgyártók miatt három új gázerőmű létesítését jelentette be a miniszterelnök. Azért gázerőmű, mert azt lehet a leggyorsabban felépíteni. Mivel gázt még azóta sem találtunk túl sokat idehaza, felmerül a kérdés, hogy honnan lesz hozzá gázunk. (Csak zárójelben, már most is importálnunk kell a villamosenergia majdnem egyharmadát, ennyire állunk jól villamosenergiával.)

S ugyanebben a beszédében arról is szólt a miniszterelnök, hogy 500 ezer új munkavállalóra is szükség lesz a közeljövőben, de ennyi szabad munkaerő már régen nincs Magyarországon. Tehát a gázhoz hasonlóan azokat is importálni kell majd. A vizet elfelejtette megemlíteni, mármint, hogy elég víz sincs az akkumulátorgyártáshoz, de gondolom majd azt is behozzuk valahonnan.

Share

149 hozzászólás

 • Joy
  Kicsit off, és inkább a villanyautós cikkhez való, de a tegnapi baleset kapcsán aktuális: kevesen tudják, hogy a li-ion akkuk igen tűzveszélyesek, ha mechanikai sérülés éri őket. Ráadásul az oltás sem egyszerű, mert könnyen újragyulladnak. Amennyiben belefutnak egy ilyen balesetbe, nagyobb eséllyel okoznak tömeges kiégést.
  (Az okfejtés elméleti, nem tudom tegnap mi volt a kiváltó ok.)
 • tumpara
  Azt mesélje már el valaki, hogy az SVB bedőlését (209 billions) miért a 2. legnagyobb bankcsődjének állítják be 2008 óta? Elsőnek minden újság a Washington Mutualt írja (307 billions), pedig a Lehman Brothers kétszerekkora volt (639 billions). Nem mintha ettől kifordulna a világ a négy sarkából, de ezt egyszerűen nem értem.
 • Attila
  gondolom a 2008-as nincs benne amikor ezt említik.
 • jami
  Hibridem van, mikor vettem 12 éve, már akkor volt a tűzoltóknak útmutató az ilyen kocsikra külön; ill. nekem mindig van a kocsiban poroltó (+övvágó és üvegkalapács).
 • Kerdezo

  Tudtommal, Sajnos az akksik kigyulladása esetén az addig égni fog míg a teljes kémiai folyamat le nem játszódik… tűzoltók is hűteni tudjak csak és nem oltani. Ezért van az hogy az égés után is napokig monitorozzak az adott alkatrészt
 • Prakt

  A hibridek egy jó részében (pl.: Prius) nem li-ion akkumulátor van.
  Ha egy full elektromos li-ion-os akksis kocsi kigyullad azt nem lehet eloltani. Ha van lehetőség akkor vízbe merítik őket, de ezt az M1-en nem lehet.

  @kiszámoló: csökkent az infláció!! Erről bezzeg nincs cikk 🙂

 • 404? 440.

  Talán mert a lehmann brothers nem volt bank.
  Egy kicsit se.
 • Tibor
  “Ebből is következik, hogy a betétállományának 85%-a a betétbiztosítási összeg felett volt, ezzel komoly gondba kerültek a helyi startupok is.”

  Vajon ha a biztosítási összeg felett volt, akkor miért nem tették értékpapírszámlára inkább a pénzt? Az ugye nem kamatozik, viszont nem is lehet kihitelezni, el van különítve a betétektől, így a bankcsőd sem érinti, mert mindig ott kell lennie egész pénznek a számlán.

  Enny pénznél logikus lenne így biztonságba helyezni, de lehet,hogy nem akartak lemondani a kamatról, inkább kockáztattak, akkor viszont így jártak.

 • Pistu
  Létezik már oltókészülék, Firebox F-500EA és különböző takarók is, de nem lennék a tűzoltók helyében ilyen esetnél.
 • jami
  Igaz. Én extrán parás vagyok, mikor néztem a lehetséges típusokat, végig kerestem mindent, amit elértem.

  Miklós, az aksigyáraknál pont ezeket mondtam. Csak áram, víz és munkaerő nincs. Mindenféle döntéselőkészítő anyagok után (haha, nyilván nincs olyan, amit komolyan is vennének) teljesen logikus, hogy ezeket akarjuk nagy számban/méretben, országszerte. Lehetőleg termőföldre, naná. Viszont kormányzati akarat, na az van bőven; kár, hogy nem teremtő erejű, mert így annyira lesz sikeres, mint az vas és acél országa, meg a magyar rizs, gyapot, narancs.
  Közben már importra szorulunk hagyma, krumpli, piros paprika esetében, pedig ahhoz megvan minden… Az alma, ami tényleg itt terem, sokkal drágább, mint a kivi vagy a mandarin, banán.

  Ma raktam le hagymát, teleültettem a kertet bogyósokkal (málna, szeder, josta), van sokat termő fügefám, alakul a kajszi is. Ha tudok locsolni…

 • Nyomd a gazt!
  egy olyan szituban mint ami az m1esen volt a porral oltoval ket ertelmes dolgot lehet tenni: ego embert oltasz vele vagy betorod egy kocsi ablakat. Porral oltoval tuzet akkor tudsz eloltani ha meg nem “eg”. De ez sajnos egy vagohid volt, csodalom is hogy csak egy halalos aldozat volt (eddig). Ha kiszallsz a kocsibol az a baj, ha bennmaradsz akkor az a baj mert bezuz egy kamion ami meg csak nem is lassit. Ott a porral olto nem segit sajnos, ha eg is a kocsi inkabb fuss a szalagkorlaton es keritesen kivulre jo messzire. De nekem is van benn porral oltom (nem eauto).
 • Seractil
  Szerencse hogy egy tank 60 liter benzinnel egyáltalán nem tűzveszélyes
 • Lui
  Honnan lesz gáz, az oroszbarát politikából. Orbán tudatosan építi ezt.
 • Attecte
  Pont nemrég kezdtem újra belemerülni a kripto témába, abszolút az volt az egyik fő meglátásom hogy abba kéne hagyni ezt a stablecoin hülyeséget. Nincs mögötte üzleti modell.

  Mondjuk a másik meglátásom meg pont az volt, hogy ne legyen üzlet a kripto, mert az minden jelenlegi probléma eredője. Senkit nem érdekel a tech, ami mögötte van, és sokszor szinte már nekem kéne szégyellnem magam, ha engem igen.

  Minden jel arra mutat hogy mint valuta már elúszott az egész.

 • Mamatolcsy
  Matolcsy újabb beszéde az bulvár, annyira nem hír?
 • villamosmérnök
  Azért kell egyre több gázerőmű, mert egyre több az olyan termelő aminek gyorsan változik a rendelkezésre állása (nap, szél). A szénerőmű lassan, az atomerőmű meg nagyon lassan szabályozható, ezekkel nem lehet kiegyensúlyozni a nap és szélenergia ingadozásait.
  Hosszútávon az ipari méretű akkumulátorok elterjedése lesz a megoldás, de még a szükséges gyártókapacitás sem áll rendelkezésre. (Lehetne még tárolós vízerőmű, de arra Magyarország adottságai nem jók, csak hatalmas természeti károkozással lehetne megvalósítani és akkor sem hatékonyan.)
  Lehet szidni a mostani rendszert (én sem szeretem őket), de a nagy energetikai fejlesztések szakmai szempontból jó irányba mennek: atom, gáz, napelemnél az ipari és a háztartási erőművek telepítését is az akkumulátoros megoldás felé terelik.
  Plusz a gázerőműveket később át lehet állítani hidrogénre ha olcsón és nagy mennyiségben lesz elérhető.
 • Buzgomocsing
  A hírek szerint az SVB jól bevásárolt USA államkötvényekbe, amikor még alacsonyak voltak a kamatok. Valamiért egyes szereplők kivették a pénzüket, ezért a bank kénytelen volt névértéken alul eladni ezeket a papírokat. A kérdés számomra az, hogy végül is mi késztette ezeket a cégvezetőket, hogy lelépjenek a bankból? Ez az, ami eddig nem igazán derült ki. Azaz a banknak voltak-e inkább nehézségei, vagy a bank ügyfeleinek?

  A másik, hogy Jellen kijelentette, hogy ,,nem készül költségvetési forrásból kisegíteni a csődbe ment Silicon Valley Bankot” (hvg.hu). Hát nem is tudom. Ezeknek a cégeknek most kellene a pénz a fizetésekre, beszállítók kifizetésére. Egy videó szerint (asszem CNN) egyedül a Rokunak 500 millió dollárja ragadt be a bankban. Majd visszakapja 1-2 éven belül, amikor véget ér az egész felszámolási bírósági procedúra.

  Don’t panic…

 • Buzgomocsing
  Szerintem nem épeszű az a személy, aki a betétbiztosítás összege felett tart pénzt egy bankban. De úgy tűnik, hogy teljesen normális dolognak számít ez a nonszensz, ha cégekről beszélünk. Vajon mit tenne egy kicsit is nagyobb cég menedzsere a mostani fejlemények hatására, nyitna még egy tucat számlát? Vagy két tucatot? Ne adj isten eljátszana a gondolattal, hogy a pénze biztonságosabb kápéban?

  Nekem ez az egész rendszerproblémának tűnik. Talán nem is az a baj, hogy egy bank bedőlt, és mennyi pénz áll rendelkezésre kártalanításra, hanem az a perspektíva, hogy egy cég komolyan retteghet attól, hogy ez bárhol és bármikor megtörténhet vele, és az aktuálisan mozdítható pénze csak a nevetséges 100-250 ezer €-$, ami kb. semmire sem elég.

 • AAA

  Gondolom ironikusan írtad az infláció kérdését, kormánypropagandában biztos örvendeznek, hogy így már csak -9,4% az állampapírra kapott reálkamat.

 • Moltiszanti
  zsiday.hu/blog/narancsvid%C3%A9k

  Valakinek volna kedve leírni ezt más szavakkal?
  Elég lenne a lehetséges kimeneteleket mert nem értem kristálytisztán.

  “A milliárd dolláros kérdés természetesen az, hogy egyedi esetről van-e szó, vagy számos más nagy amerikai bank is hasonló cipőben jár? Amennyiben az előbbi, akkor ez csak baleset, egy megbicsaklás az úton, egy korrekció a nagy hozamemelkedő trendben, és a kötvényhozamok tovább fognak emelkedni. Amennyiben sok hasonló helyzetben lévő szereplő van (márpedig a csótány-elv azt mondja, hogy igen**), akkor viszont az amerikai jegybank kénytelen lesz megállni a kamatemelésekkel, mert az a pénzügyi rendszert, és ennélfogva a teljes gazdaságot veszélyezteti. Mindkettőt el tudom képzelni, de egyelőre valószínűbbnek tűnik számomra, hogy hasonló a helyzet most az 1994/95-öshöz, és egy jelentős, túlságosan kifeszített szereplő…” Köszi

 • Pallos Levente
  Akksi ipar: továbbá potencialis magyar beszállítói kör sincs (ami pl. az autóiparban, elektronikában volt), ezért jövőkép sincs.
 • Zahangya

  Azèrt azzal legyèl tisztàban, hogy kigyulladt kocsinàl a poroltód kb annyit èr mintha egy pohàr vizet ràöntenél egy vulkànra. Ezeket csak ilyen lèleknyugtatónak àruljàk, vagy ha a kárpit gyullad meg a cigitől ott esetleg szàmìt, amúgy semmit.

 • Kiszamolo
  villamosmérnök, az jó hír, hogy végre fejlesztik a hálózatot és az energiatermelést is, hiszen már most is 30%-át külföldről kell megvennünk.

  A rossz hír az, hogy az akkugyárak miatt és olyan gázzal, amit az oroszoktól kellene venni.

 • Kiszamolo
  Szomszédban kigyulladt a terasz, átszaladtam két nagy poroltóval segíteni az oltásban.

  Elképedtem, hogy még a nagy poroltó sem volt semmire elég, gyakorlatilag kifújtam a kettőt egy percen belül és nem sok minden történt.

  Azóta tudom, hogy nagyon jó, hogy van a háznál, de sokat nem kell tőle várni.

 • siff
  Megoldas: more money printing. Nincs uj a nap alatt. Ezek csak ezt tudjak csinalni. Az amerikai mhelyek vedelmeben szetinflalunk mindenkit. Ezek utan plane erdekes a 22-i FOMC meeting h mernek e emelni. A vasarnapi “whatever it takes” powell yellen kozos kijelentes utan most lathato 1% feletti amcsi futures nem azt mutatja hogy nagy rate hikeokat araznanak. Micsoda fordulat a mult heti heja powell congress testimony utan. Hogy lesz ebbol 2% alatti infla jerome? Ebben az evtizedben sehogy, ugy fest. Vagy leterdel a vilaggazdasag amitol persze ugy be vannak rezelve h inkabb 0% lesz megint minden + QE infinity. Cirkuszi bohocok vagytok mind.
 • .....
  kigyulladt konyhapultra/grillsütőre jó.
 • Attila
  a Lehmann investment BANK volt, tehát azèrt egy picit bank. Az igaz hogy nem commercial bank.
 • Kmiki
  Nekem a mai napig van halonnal oltom otthon. A legjobb all around megoldasnak mondjak. Nem tudom, meg be lehet-e szerezni, tudtommal regen betiltottak a kornyezetkarosito mellekhatasa miatt.
  Ha nem tudsz beszerezni, akkor kemiai, vagyis vegyi habbal olto is jo lehet, asszem ez az AFB.
  Ezeket mind ra lehet fujni gyakorlatilag haztartasi szinten barmire, kis mennyisegben is eleg hatekony.

  Nyilvan a menekulos tuzmeretnel mar mindegy, csodara nem alkalmas.

  Porral olto, vizzel olto, habbal olto eros kompromisszum. Raadasul elektromos tuzre ugye habot, vizet ne, azt is tudjuk, mi lesz az olajra viz eseten (nagyobb baj).
  En oltottam mar gyakorlaton betakaros modszerrel habbal uzemanyagtuzet, nagyon sok keszulek kellett hozza. Co2 meg hatekony tud lenni, de kepzetlen szemely inkabb ne hasznalja, foleg ne zart terben.

  Akkutuznel meg kell varni a leolvadast es nem lelegezni.

 • tumpara
  Attila: gondoltam erre, de az újságírók tuti, hogy a nagyobb összegű bankcsőddel jönnének a hírekben a nagyobb szenzáció kedvéért. Ekkorát és ilyenkor nem hibáznak, ezt nagyon tudják.

  404? 440: a Lehman Brothers a 4. legnagyobb bank volt a Wikipedia szerint.

 • Justin Time
  Konkrétan hol tartjátok a kocsiban a tűzoltókészüléket, hogy kéznél is legyen? Szorongatjátok az öletekben? Költői kérdés, mert mint írták föntebb, ha rád gyulladna a kocsi, az lenne az egyetlen gondod, merre-hogyan fuss jó messzire és persze hol cseréljél gatyát.

  A héten: a Fityesz elszólása. Azt mondja a forradalmi népi demokratikus munkás-paraszt kormány, hogy kell az aksigyár, mert 2035-től csak elektromos kocsit lehet gyártani és szép lassan bezárnak a régi autógyárak.

  Értsd: „kisajátítottuk, eladtuk, ledózeroltuk a termőföldeket, gyártósort csináltunk az országból, és továbbra is ez az irány”.

  A „tudás alapú társadalom” mantráját valahogy elfelejtették (már ellenség az oktatás). Ja, és ha igazán nagyot akartok röhögni: már a sokat emlegetett „rejtett erőforrásai” is elpárologtak Közmunkásisztánból. Pl. itt van egy egész kolónia mellettünk Walsallban.

 • hargi
  Egy poroltó kb. 10-12 másodperc alatt leürül.
 • xavv
  Égő embert tilos tűzoltó készülékkel oltani. Más kérdés, hogy ha semmi nincs (víz, oltótakaró) akkor még mindig jobb megszegni ezt a szabályt (ami egyébként minden munkavédelmi oktatáson elhangzik)
 • Mátyás

  A “A meghirdetett állások száma azonban már lehűlés jeleit mutatja a munkaerőpiacon:”
  ábra forrását megkérdezhetem?

  Szükségem lenne rá, hogy havi szinten kövessem, de így egyben összegezve még nem találtam meg.

  Köszönöm!

  Twitter. 🙂

 • RIDER
  Buzgomocsing
  2023-03-12 at 23:13

  Ne komolytalankodjunk már…
  Ugyan az USA -ban magánszemélyeknél is a medián bankszámla egyenleg csak párezer USD és a plebs egyre inkább adósodik el pl hitelkártyával, de cégek esetén a 250e USD nem egy tétel. Ahogy írod nem épeszű, aki ennél többet tart a bankban. Hát mi a javaslatod ? Még M.o.-n is ez egy közepes vállalkozás esetén simán ott van fizetésekre, forgó finanszírozásnál. USA -ban meg aztán…

  Ez a Bank elcseszte eléggé, nagyon koncentrált volt a betét állománya, úgy finanszírozott start up-okat, meg críptos cégeket, hogy ott kellett tartaniuk a pénz jelentős részét, ennek túl nagy hányadát hosszúlejáratú állam-, meg jelzálog papírokba fektette, a kamatkockázatát nem fedezte, stb. veszteségek miatt részvénytőkét akart bevonni, erre megijedtek és a túl koncentrált betétesek elkezdtek kivonni pénzt, és boom.

 • RIDER
  Ha a hírek helytállóak olyan éves likividitást nyújt majd a FED a bankrendszernek, aminél névértéken tudnak fedezetet elhelyezni, ergó sem realizálni, sem elszámolni nem kell a hosszabb kötvényeken elszenvedett veszteségeket.

  De az SVB megy a levesbe, és a tulajdonosi tőke is veszik, ez így összességében jó megoldásnak tűnik.

 • tip
  Nemcsak a termelőoldalon lehet beavatkozni. A rendszer pillanatnyi fogyasztása nem természeti csapás; illetve csak akkor, ha nem adunk lehetőséget a fogyasztóknak a döntésre (azaz konstans áron adjuk az áramot). Az “okosmérők” elterjedésével lehetőség lesz irányítani a fogyasztást. Ilyen módon a garázsban álló, töltésre váró villanyautó is kvázi a hálózat tárolókapacitásává válik. Ha egy villanybojlert lehet távvezérelni, akkor egy mosógépet is.
 • schwizzer
  ”A bankszektor abból él, hogy betéteket gyűjt, amiket aztán haszonnal kihelyez hitelbe másoknak.”

  Ez már itt is meg volt cáfolva a fórumon egy bankár által, szerintem nem kellene hamis infókat terjeszteni. 1970-ig talán így volt, napjainkban biztosan nincs így.

  Köszönjük, Emese….

 • Ivan Olsen
  Köszi szépen az összefoglalót, pont ilyesmire akartam rákérdezni. Amikor ilyen híreket olvasok, folyton az az érzésem, hogy a kormányunk az oroszoknak akar kedvezni valamiért (ezt amúgy továbbra is el tudom képzelni, bár érteni nem értem), de így jóval tisztább lett a kép, szóval köszi.
 • Pampalini
  “Azért kell egyre több gázerőmű, mert egyre több az olyan termelő aminek gyorsan változik a rendelkezésre állása (nap, szél). ”

  Olyan szivesen hinném azt, hogy EZÚTTAL van egy alaposan kidolgozott, szakmai konszenzuson alapuló hosszútávú mesterterv, ami az ország érdekeit és adottságait tartja szem elött. Hogy pontos tervük van arra, mennyi és milyen megújuló épül (nap ÉS szélenergia), hogy hogyan alakul az energiafelhasználás a következö 1-2 év hatékonyságnövelö beruházásai után, mit lehet kihozni a vezérelt fogyasztásból, és hogy mindezek figyelembe vétele és modellezése végén btw. szükség lesz 3 gázerömüre IS.

  Eddig mindig rá kellett jönnöm, hogy nincs mesterterv. Rövidtávú érdekek (hatalommegtartás és lopás) vannak, meg utánuk az özönviz.

  Ha tippelnem kéne, a 3 gázerömü is ez utóbbiból ered, s nem az elöbbiböl.

 • Joy
  Nem állítottam sehol, hogy a benzin ne lenne tűzveszélyes. Ellenben könnyebben eloltható, nem gyullad úgy újra, mint a sérült li-ion akkumulátor. (A dízel ebből a szempontból a legkevésbé veszélyes.)

  A gond az, hogy ez az irány csupán retorika szintjén valósul meg. A gyakorlatban a napelemes beépített teljesítmény immár Paks 1 kétszerese. Ausztriában egy oktatáson már 7 éve is a hibrid inverter volt a fő fókusz, pedig nekik víztározóik is vannak bőven. Nálunk most kezd ennek a műszaki megvalósíthatósága téma lenni. Paks2 kettő végül tavaly kapott az OAH-tól létesítési engedélyt, a bővítés wiki oldala jó mementó mellé, hogy az első új blokkot 2023-ra tervezték beüzemelni…

 • sypsup
  USDC azert depeggelt, mert a cash reserve 6 bankban volt, amibol 3 csodbe ment a hetvegen (Silvergate, Silicon Valley, Signature). Jol kommunikalta egyebkent a ceg, szamokkal, hogy mekkora osszeg van veszelyben a backingbol. A FED bejelentes utan majdnem visszaalt $1re (Silvergate reserve tovabbra is tisztazatlan sorsu).
 • NemFideszBirka
  – 2023-03-12 at 20:49

  Valszeg azért nem rakták értékpapírszámlára, mert hozam szempontjából nem érte volna meg. Ugye egy startup nem vesz részvényt, kötvényt és hasonló, hosszú eszközöket, hanem maximum pénzügyi alapokban/rövid kötvényekben tartja a pénzét, hogy minél likvidebb legyen. A pénzügyi alap/rövid kötvény ugye kifizet valamekkora kamatot, de mivel a startupok nagybetétesek, ezért ennél a hozamnál nagyobb egyedi hozamot tudnak elérni a bankkal közvetlenül tárgyalva.

 • Adam Arold
  Szeretném, ha kicsit helyesbítenéd a postot, mert ez így nem pontos és egy kicsit részrehajló is:

  > date: hétfő reggel már közölte is a FED, hogy mindenkit kárpótolnak és annyi pénzt öntenek a bankrendszerre, amennyit csak szükséges

  Nem karpotolnak mindenkit, csak a depositorokat. Ami konkretan tortent az az, hogy az MBS-ek, amiket csak bukon lehet eladni a FED atrakta a balance sheet-jere es akinek kell love, az felvehet ra 5%-ra hitelt. Konkretan senki se kapott egy fillert se, es a fedezet tovabbra is a banknal van. A problema az, hogy ha most likvidalni kell mindent, akkor hatalmas bukta lesz. A FED semmi mast nem csinalt, csak likviditast hajlando kolcsonozni azoknak, akiknek most kell a kess.

  A corporate bondosok es a reszvenyesek elusztak, oket nem karpotolja senki.

  Folytatas lentebb

 • Adam Arold
  > Egy másik bank is bajban van, a kriptobanknak is emlegetett Silvergate Bank is csődbe ment, a kriptopiacon történt csődök újabb és újabb áldozatokat követelnek továbbra is.

  Ezt kicsit finomítanám: ezek nem cryptoban tortent csodok. Konkretan a cryptoban eddig nem tortent jelentos csod. Az FTX, a Silvergate, a Voyager es sok mas szereplo hagyomanyos fekete doboz cegek voltak, amik tortenetesen cryptoval nyereszkedtek, es ez eleg nagy kulonbseg.

 • Adam Arold
  > Újabb “stablecoin” hasalt el a csődök miatt, az elvileg mindig egy dollárt érő USDC ára 88 centre esett, mostanra sikerült visszakapaszkodnia 96 centig.

  Az idezojelet kivennem. A Circle (az USDC kibocsajtoja) szerintem a fent emlitett osszes szereplo kozul a legjobban kezeli ezt az egeszet (es kezelte eddig is). Van egy indexuk, amin latszik az osszes papirjuk es annak minden reszlete (USDXX: blackrock.com/cash/en-us/products/329365/), illetve van egy sajat transparency reportjuk is: (circle.com/en/transparency). Ebbol tisztan latszik, hogy ~75%-a a penznek rovid lejaratu t-billekben van. Ha megnezitek, ebben a honapban lejar ezek ~25%-a. 25% reserve szetszorva mindenfele bankokban. Itt ebben a tortenetben a crypto oldal volt a stabil, es a hagyomanyos “tradfi” oldal az, ami egy fekete doboz.

  Folytatodik lentebb

 • NemFideszBirka
  – 2023-03-12 at 22:27

  A kripto szerintem olyan, mint az arany: csak az a hit tartja életben, hogy én ma megveszem x-ért, aztán fél év múlva mondjuk x+10%-ért tudom eladni. Sőt, az arany annyiban jobb, hogy ott azért van valamekkora ipari felhasználás.

 • NemFideszBirka
  @villamosmérnök – 2023-03-12 at 22:31

  Nem az a gond, hogy a mostani ingadozó megújuló termelést gázzal egyenlítik ki (bár ha lehetett volna eddig is szeles erőművet építeni, akkor közel sem kellene ilyen sokat egyensúlyozni), hanem hogy behozunk egy alacsony hozzáadott értékű iparágat, amivel a közepes jövedelem csapdájából biztosan nem fogunk kitörni, de cserébe nagyságrendekkel növeljük az ország energiafüggőségét. A debreceni gyár el fogja vinni éves szinten egy paksi blokk termelését, miközben már most is a villamos energia kb 30%-át importáljuk. Ez nagyon nem a sokat hangoztatott nemzeti szuverenitás irányába tett lépés.

 • jami
  Hogy bent maradjanak az EUban legális és folyamatos üzlettel. Az látszik, h (mindenki más) kerüli őket, kb bármilyen egyéb irányba szerződik, csak velük nem. Kivéve bennünket. Kína érdekében, persze. Olyan mértékben agyrém az egész 1849, 1945, 1956 és 40 év barátságosan ideiglenes megszállás után, egy magát erősen nacionalista ÉS keresztyén kormánynak definiáló maffiától, hogy az hihetetlen. És mégis meglesz.
 • NemFideszBirka
  – 2023-03-12 at 22:34

  Nagy leegyszerűsítve mondjuk azt, hogy a bank csak abból élt, hogy betéteket gyűjtött és azt hosszú állampapírokba tette. Tehát te adtál nekik pénzt 2%-os betéti kamatra, ők meg állampapírt vettek belőle, ami 3%-ot kamatozott. Ekkor a bank marginja 1%. Amikor nőnek a hozamok, akkor több betéti kamatot kell kifizetni, vagyis az 1%-os profit folyamatosan csökken. Ezt látva úgy döntöttek, hogy eladnak x mennyiségű hosszú papírt, ezzel realizálják a veszteséget, amit részvénykibocsátással ellensúlyoznak. Ez a részvényeseknek gond, de a betéteseknek kb semmit sem jelent. Ennek ellenére a betétesek megijedtek és kivonták a pénzüket, ami csődbe vitte a bankot. Újságcikkekből kb ez a kép rajzolódik ki.

  Persze voltak a banknak kihelyezett hitelei is, ezek lassították a profit csökkenését, de azokat nem tudták likvidálni, mert majd 20 év múlva fizetik vissza.

 • NemFideszBirka
  – 2023-03-12 at 23:13

  Betétbiztosítás öszege fölött pedig rengetegen tartanak pénzt bankban. Pl az egyik cégnek 200 milliója volt ott, amit kiutalt. 200 millió / 250ezer = 800. Most akkor nyisson 800 számlát 800 különböző bankban? Nincs is annyi bank sztem az USA-ban.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.