A Nagy Fogadás vége

Írtam bő egy éve a Nagy Fogadásról, amiben Warren Buffett egymillió dollárt ajánlott bármelyik aktív alapkezelőnek, ha 10 év távlatában meg tudja verni az amerikai S&P 500-as tőzsdeindexbe fektető passzív alapot.

Aktív vagy passzív befektetés? A Nagy Fogadás

Annak ellenére, hogy az amerikai tőzsde az első évet 2008-ban mindjárt egy 37%-os eséssel kezdte és ezért is az átlagos hozama ebben a 10 évben messze elmaradt az 50 éves átlagtól, még mindig jelentősen túlszárnyalta az aktív alap teljesítményét: 85,4% a 22% kumulált hozammal szemben. Ezért az aktív alap kezelője feladta a versenyt még a december végi eredményhirdetés előtt, így eldőlt, hogy Warren Buffett nyerte a fogadást.

Akit érdekel bővebben a téma és az érintettek nyilatkozata, ezen a linken további infókat talál angolul.

Köszönjük Daninak a linket.

Share

22 hozzászólás

 • József
  A passzív alap lehet, hogy a következő 10 évben is jobb lesz, a kérdés inkább az, hogy az amerikai piac újra fogja tudni hozni ezt a teljesítményt, vagy belekerülünk egy medveciklusba.
 • naa
  Érdekes, épp ma reggel olvastam erről a fogadásról Buffett utolsó, 2016-os Berkshire levelében, most meg itt olvasom, hogy idő előtt feladta a másik fél, és megy az 500K az omahai charity-nek…
  Csak egyet tudok érteni azzal, hogy drága alapokba tenni a pénzt rosszabb, mint pl. olcsó index ETF-ekbe, ezt a statisztikákat és a költségeket látva nem nehéz belátni.
  Viszont a levelet olvasva is felmerült már bennem a kérdés, hogy miért az SP500 index teljesítményével hasonlítja össze, és miért nem valami 60-40 portfólióéval pl.? Buffett azt ajánlaná, hogy teljes tőkénket részvényindexbe tegyük? 2008-ig visszatekintve majdnem mindegy, mert a kötvények, kötvényindexek is jól teljesítettek, de MOST, 2017-es indulással, ez nagyon nem lenne mindegy… Kedves passzív befektetők, milyen indexekbe tegyem, és milyen arányban most, 2017 őszén??? 🙂
 • AAA
  Van olyan alap ami rommá veri az SP500-at közel 30 éves távon is, csak sajnos kizárólag az alapkezelő dolgozói tehetnek bele pénzt. Szóval nem lehetetlen, csak jelentős IT kapacitás és egy nagy adag tudós kell hozzá.:)

  bloomberg.com/news/articles/2016-11-21/how-renaissance-s-medallion-fund-became-finance-s-blackest-box

 • naa
  Az igazi kérdés szerintem nem az, hogy odaadjam -e alapkezelőknek (eszemben sincs), hanem hogy tudok-e a tőke egy részét SAJÁT MAGAM aktívan kezelve plusz hozamra szert tenni a köv 10 évben majd?
  Abban a köv. 10 évben, amiben nagy valószínűséggel fog történni azért ez+az. Igaz, az előző 10 évben is volt egy hatalmas pénzügyi válság, de mégis más helyzet van most, mert a jegybankok a pénznyomdával, kamatvágással a 2008-as válság után mesterségesen hajtották fel főleg az eszközárakat, ezt még egyszer nem tudják majd megtenni akkor, amikor éppen ennek a politikának az “eredményeivel” kell szembenézni majd… Mindenkinek sok szerencsét hozzá! 🙂
 • Tamás74
  A fogadás is egy medvével kezdődött.
 • skylaner88
  OFF: Kiszamolo, tudsz valami infot a NOK-rol, elindult mar barmilyen kozosseg? Vagy szerencsere nem tudtak bepalizni az embereket?
  Csak azert kerdem mert mintha valahol azt olvastam volna, hogy ha x honappal a nyilvanos felhivas utan nem alakulnak meg a kozossegek akkor visszavonjak a szervezo ceg engedelyet. Gondolom valami ilyesmi ok lehet az mogott, hogy most eppen 50%-os szervezesi dijkedvezmennyel probalja eladni a cnok ezt a csodat.
 • Jogász kérdez
  Mivel ide https://kiszamolo.hu/penzugyi-vegzettsegek-magyarorszagon/
  már nem tudok hozzászólni. Jogászi végzettségem van. Az egyetemen ugyan volt pénzügyi jog, de mint a szaktársaim többsége, én is elbohóckodtam, kegyelemkettes. Az lenne a kérdésem, hogy melyiket lenne érdemes nekem elvégezni? B-tervem lenne a pénzügyes vonal, ha jönnek a robotügyvédek (nemröhög, Amerikában már csináltak ilyet) 😀
  Meg 1-2 éve jobban megy, és jelenleg van egy évi 4-5 milliós megtakarításom, és szeretnék minél szebb hozamokat szakítani, hogy minél előbb nyugdíjba mehessek, és nem szeretném elqrni. Eddig csak lekötögettem a bankban, de az előadásaidon felbuzdulva elgondolnék, hogy belefognék valami ambíciózusabba, tőzsdézés, stb. Persze, csodalámpa nincs, de azért hol és mit érdemes tanulni, hogyha el szeretném sajátítani azokat a készségeket, amik javítják az esélyeimet?
 • Robi
  Ha ezt meg tudod josolni pontosan, akkor milliardos leszel.
 • Teljesen igaza van Buffettnek és annak aki azt mondja a passzív alap hosszabb távon jobban megéri.
  Egy nagy kérdés van, hogy lesz-e mostanában medvepiac, ami a visszavet a tőzsdéket mondjuk 30-40%-kal. Ha igen akkor abban kellene keresni egy jó beszállót etf longban, ha nem, akkor már most is be lehet lépni.
  Előbb utóbb azért el kell jönnie a medvének is, én emiatt inkább kivárok az etf vételekkel.
 • Panasonic
  Nem tisztem megvédeni az aktív alapkezelőket, de szerintem az igazsághoz tartozik, hogy az eredményt jelentősen torzítja az index alapok körül az elmúlt évtizedben kialakult hype. Például 2011 január elseje óta a három legnagyobb SP500 index etf-be 172 milliárd dollár friss tőke (=buta pénz) áramlott. Hol itt a probléma? Az aktív alapok abból próbálnak meg pénzt csinálni, hogy keresik a félreárazásokat, az alulértékelt papírból vesznek, a túlértékelteket shortolják. A buta pénz ugyanakkor nem válogat. Hiába gondolta pl. 2011-ben azt egy aktív alapkezelő, hogy a jelenleg 243 P/E-n forgó Amazon egy lufi, amit shortolni kell csak a top3 etf index vásárlói miatt 3,1 milliárd vásárlóerő jelent meg az Amazon papírokra. A veszély fordítva is fennáll. Ha majd jön a medve piac a “jó” papírok is esni fognak, mint a kő az index etf-ek automatikus eladásai miatt.
 • Hunt3r
  @József

  A passzív alapot el lehet adni, “elégséges” nyereség realizálása után. Például, ha valaki 2008-ban bevásárolt, idén, esetleg jövőre kiváló alkalom lenne kiszállni, és 2-3 évre átmenni akár készpénz akár diszkont kincstárjegyek tartásába. Igen, itt lehet, hogy negatív lesz a reál hozam a végén, de cserébe amikor beszakad a piac a teljes tőkével fog tudni bevásárolni ismételten.

  A passzív alap nem attól passzív, hogy a befektetőnek se kell csinálni semmit… 😀

 • Robi
  mar akkor dontetlen lehetett volna ha ok is vesznep s&p 500 etf-et 😀
 • bartudnam

  Én is ezen gondolkodok mostanában.

  2016. október környékén vettem bele az S&P 500-ba (jó későn ébredtem fel, illetve előtte néhány évig nem érdekelt a pénzem sorsa, egyéb okok miatt). Az S&P 500 grafikont nézegetve viszont azt látom, hogy nagyon hegyes a „mai” csúcs (lufi?) és lehet hogy most kellene kiszállni (még ha ki is maradtam a nagy emelkedésből). Nagyon nehezen tudom elhinni, hogy a következő mondjuk 4 éven belül ne jöjjön valami és essen az ár a mai szintre, vagy az alá.

  De persze tudjuk, nem számít mit hiszek. 🙂

 • József
  Hunt3r: “A passzív alap nem attól passzív, hogy a befektetőnek se kell csinálni semmit”

  Ha általában passzív portfólióról beszélünk, akkor bizony éppen ezt kell csinálni. Meghatározol egy portfólió arányt (pl. 60/40), majd rá se nézel a befektetésre, nem ugrálsz ki-be, nem nézel csúcsokat, csak évente egyszer helyreállítod az arányt, ha elmozdul.

  Az átlagbefektető biztosan elnézi a csúcsokat, meg az aljat, ezért arra nem érdemes várni. A hosszútávú átlag a lényeg.

 • TT

  Ha a passzív alapot aktívan kezeled, akkor simán alulteljesítheted az alapot.

 • István
  Szia Miklós.
  Újra egy kis hitelkártya hír, jelentősen szűkül a Raiffeisen hitelkártya használhatósá
  raiffeisen.hu/documents/10423/161875/onecard_penzvisszateritesi_szabalyzat.pdf

  “A jövőben a pénzvisszatérítés során a Bank által figyelembe vett forgalom havonta maximum a hitelkeret összege, illetve az adott negyedévben legfeljebb 300 000 Ft. A vásárlási tranzakcióknak a maximum összeget meghaladó része után a Bank visszatérítést nem teljesít. Ezzel egyidőben a hitelkeret túltöltésére és a feltöltések számára vonatkozó feltétel kikerül a szabályzatból”

 • Zoli
  Mint teljesen kezdő a témában kérdezem, hol van lehetőség Magyarországról S&P 500-as tőzsdeindexbe fektetni? Hogyan lehet megvalósítani itthonról amit tanácsol? Köszönöm!
 • Zedder
  , szerintem bármelyik brókercégnél tudsz S&P 500 ETF-et vásárolni, kezdetnek az jó lesz.
 • Én is hozzászólok
  Valaki elmagyarázná, mi ez a medve dolog?
 • Hunt3r
  @József és TT

  Ne bohóckodjunk már… a passzív alap azért passzív, mert nem kereskedik vele aktívan a portfolio manager. Lehet indexkövető, lehet simán csak egy adott áru mozgásához kötött.

  De ez minket, befektetőket nem ment fel a gondolkodás alól. Attól, hogy 5-7 éves ciklusokra reagálsz, még nem fogsz aktívan kereskedni… Persze mehetsz a cost averaging megoldás felé, de az főleg akkor érdekes, ha minden hónapban fix pénzt bele tudsz rakni, és még így is gáz lesz a medve futam…

 • hemond
  @Zoli: ETF formában. El tudod érni a legnagyobb brókereknél: KBC, Erste.

  Azt döntsd el, hogy képes vagy e elviselni, ha mondjuk vétel utáni héten elbuksz 40%ot és legközelebb 5 év múlva leszel pénzednél, ha nem akkor ne is menj a tőzsde közelébe.

 • Talios
  PKW aktívan kezelt (ha jól tudom) ETF-em van és veri az S&P500-at
  tradingview.com/chart/WLtfppGK/