Csak egy szokásos út a hitelcsapdába

Dávid fiatalon végigment azon, amit sajnos akár normálisnak is hívhatnék. Autóvásárlás hitelből, mert az kell, aztán folyószámla-hitel, hitelkártya, munkahely elvesztése, majd a teljes fizetés törlesztése a hitelből, hazaköltözés, összeveszés, újabb hitelek felvétele.
Ha te még előtte vagy ennek az útnak, megtanulhatod belőle, hogyan ne csináld. Ha már benne vagy, rájöhetsz, merre van a kiút.
Következzen az ő levele:
Szeretném megosztani az én történetemet a hitelcsapdából való kilábalásról, hátha más is tanul belőle, esetleg a hozzászólásokból is sokat lehet majd tanulni más példájából.

 

 

Jelenleg 31 éves vagyok, de a problémám kialakulása 2008-ban kezdődött.
Az agglomerációból járok be dolgozni már 10 éve, és akkoriban 21 évesként mondjuk úgy hogy nem voltam épp az anyagi dolgok magaslatán.

Három műszakban dolgoztam, de az akkor jónak számító 260 ezer forintos fizetésem mindig pont arra volt csak elég hogy a következő fizetésig kitartson.
Hogy egy példával éljek, volt olyan nap hogy 5000 forintot költöttem nasira, úgyhogy sejthető hogy szórtam a pénzt, mintha muszáj lenne.
Ezután kezdődött el a probléma – felmerült egy olyan pletyka hogy nem fog már többé a BKV kijárni a településre ahol lakom, és a Volánbusz pedig nem fog éjszakai járatokat indítani.
Mivel már egyébként is akartam egy autót (rágta minden barátom a fülemet, és hát persze én is menőzni akartam), nulla forint megtakarítással és nulla forint plusszal minden hónap végén ki is néztem egyet.
“Egyszer vagyok csak fiatal” alapon, nem akármilyet akartam első autónak, annyi kompromisszumot kötöttem hogy 3 ajtós 1.3-as is elég lesz, de abból viszont a használtautón csak a találati lista végén a 2 legdrágább tetszett.
Mivel természetesen most azonnal kellett, és úgy saccra belőttem hogy a havi törlesztő valahogy majd bele fog férni, be is mentem az OTP-be ahol számlám volt.
Az autó vételára 750ezer, úgyhogy “a biztonság kedvéért” 900ezer forint hitelt igényeltem. Nagyjából 20 perc alatt elbírálták a kérelmem, ami nem is csoda, hiszem 1millió 400ezer forintot kellett visszafizetni összesen.
Persze ez valahogy elkerülte a figyelmem, csak az érdekelt hogy 5 éven át havi 23 ezer forintot kibírok. Mai fejjel már elképesztő hogy miért nem jártam körbe más bankoknál milyen ajánlatok vannak, vagy egyszerűen beírni egy számológépbe hogy 60 hónapszor 23 ezer forint mennyi is.
Nagyjából 1 év kellett hozzá hogy rájöjjek nem való nekem a három műszak, és mivel kaptam egy rendszergazdai ajánlatot, úgy voltam vele miért is ne. Ugyan 260 helyett csak 160 ezer forintot fizetett, de úgy voltam ez most jár nekem hogy rendesen aludjak, bele fog férni így is.
Ez a munka 3 hónap után megszünt, és ekkorra már gőzerővel dübörgött a gazdasági válság. Ha a kocsit ekkor vettem volna, feleannyiba került volna.
A korábbi helyemre vissza nem vettek, és egy idő után az létező összes helyre jelentkeztem – gyorséttermek, árufeltöltő, hypermarket, bármi.
Sehonnan nem jött válasz, nem volt munka akkoriban. Munkanélküli segély már csak annyi jött amiből éppenhogy kifizettem a törlesztőt, és amikor az megszűnt, idővel 2 hónap nemfizetésem volt a banknál.
Ekkor talált meg a szerencse, ismeretség alapján egy munka, havi 130 ezerért. Az első havi fizetésem úgy ahogy van az első nap el is ment adósságtörlesztésre. A következő havinak a fele. 60 napig jóformán arra voltam utalva hogy édesanyám főztjét ettem, és azonkívül semmire nem költöttem, nem volt mit. Kevés lélekölőbb dolgot tudok elképzelni annál hogy megjön az ember fizetése, leadja, és 30 napig semmire nem költhet, de tudja hogy utána se nagyon.

 

Ezután másfél évvel visszavettek a régi helyemre, most hogy a válság már lecsengett. Újra jó fizetés, kezdtek felmenni a dolgok. Viszont otthon egyre kevésbé nézték jó szemmel hogy még mindig nem röppentem ki, amiből egy összeveszés lett – azonnal mennem kellett.

 

Természetesen továbbra is nulla forint megtakarítással, de olyan szinten megsértődtem, azonnal az OTP felé vettem az irányt. Lakbér 90 ezer, kaució 180 ezer forint, minimum 270 ezerre van szükségem, úgyhogy biztos ami biztos, belőttem egy 400 ezer forintos kölcsönt, a meglévő mellé.

 

Ha már ott voltam, látván micsoda prémium ügyfél vagyok 250 ezres havi fizetéssel, felajánlottak egy 50 ezer forintos folyószámlahitelt is – hiszen most költözök, bármi közbejöhet, jogos, ám legyen.

 

Már annyira profinak éreztem magam ezek után anyagilag, hogy az OTP által kipostázott Amex Goldot is beaktiváltam – hiszen épphogy csak egy kicsi hiányzott hónap végén.

 

Kiszámoltam hogyha odafigyelek a költéseimre még pénz is fog visszajönni, úgyhogy nem kellett sok idő és 400ezer forintos hitelkártyatartozásba találtam magam.

 

Mire észrevettem már csak egy kiút volt – kiváltani egy másik hitellel. Úgyhogy ismét irány az OTP, és 2015 márciusában – amikor már csak fél év volt hátra hogy kijöjjek az 5 éves hitelből, vehettem fel ismét egy 900ezer forintos kölcsönt, 1 millió 400ezer forintra.

 

Ekkora már tisztában voltam vele hogy ezt jelenti a havi 23 ezer, de úgy voltam, még így is szerencsém van hogy kiváltanak egy hitelkártyatartozást.

 

Ez annyira letört hogy egyszerüen elfogadtam hogy így működik a világ, lehetetlen megélni még ilyen fizetéssel is.

 

Aztán 2017 márciusába jött az isteni szikra hogy mi lenne ha elkezdeném követni a költéseimet. Googlezgatás után egy YNAB (You Need A Budget) nevü programba futottam, de úgy éreztem 30 eurot költeni egy programra pont hogy szembemegy azzal hogy elkezdek spórolni, így a jó öreg Google Sheethez nyúltam.

 

Még így is nagyjából 1 évre volt szükség hogy elérjem hogy a fizetésemből ne vonjanak le minden hónapba 80ezer forintot automatikusan (30ezer törlesztő+késedelmi kamatok, 50ezer folyószámlahitel). A számláim mostmár aznap fizetem ahogy megjönnek, nincs több elcsúszás a befizetéssel.

 

Idén voltunk wellnesselni, és megyünk nyáron görögországba is (amit én ugyan sokallok mivel tartalékom még mindig nincs, de úgyvoltam páromnak szeretném ezt megadni). És ezek mellett még félre is tudok rakni, és reményeim szerint jövőre kifizetem minden hitelem.

 

A kilátástalanság helyett másfél évre előre vezetett költségvetésem van, és az adósságon való görcsölés helyett hamarosan az foglalkoztat hogyan tegyek félre és hogyan fejlesszem magam.

 

Mit tanultam ezekből?

 

– Nagyon könnyű hitelcsapdába kerülni ha nem figyelünk oda

 

– Az anyagi biztonság első lépése hogy tudjuk követni a költéseinket
– A második lépése pedig hogy előre megtervezzük kiadásainkat, és ahoz tartsuk magukat
– A harmadik pedig hogy lenyesünk ott ahol tudunk. Fájni fog, de sokkal jobban fáj az adósság által keltett reménytelenség és depresszió.

 

Eddig a levél, igazán sokat nem akarok hozzátenni. A régi tanulság, hogy az erdőbe vezető út könnyűnek tűnik, kikeveredni onnan sokkal nehezebb. A legjobb, ha soha nem költesz több pénzt, mint amennyi van, ráérsz akkor elkölteni azt, amikor már meg is kerested.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

84 hozzászólás

 • Michael Knight
  Engem húszévesen kiraktak otthonról. Most 35 vagyok. 8 évig albérletet fizettem, és eltartottam magam, vagy az aktuális párom. Most van egy kp és 45 millás házunk az ország (nem csak szerintunk) egyik legszebb, legjobb helyén. Egy két millás autónk és pár százezer (buktam egy rakat pénzt az elmúlt évben) megtakarítás. Mindezt úgy, hogy egyedul kerestem a pénzt és keresem a mai napig, két gyerek és egy feleség mellett. Ezt csak azért írtam le, hogy érezzétek, az igazi “egyedul álltam talpra” életérzést. Egy ft-ot sem kaptam soha senkitől, nemhogy milliókat örököljek.
  A Másik történet a kiadás könyveléshez tartozik: 1o éve irom az utolsó doboz gyufáról is a kiadást, most hagytam abba. Rohadt jó érzés! Nem vagy frusztrált, mert elköltöttél x ft ot. Nem az az első kérdésed az asszonyhoz, h mi mennyi volt.
  Kell egy keretet szabni, befizeted a rezsit, a többiből élj meg….
 • Tamás
  Kedves Kiszámoló és Mindenki!

  2016. december 31-én csináltam utoljára kimutatást a kiadásaimról és bevételeimről.. Hiba volt.. (Vagy talán az élet nagy tanítására egy tökéletes példa..)

  Mindig beszélsz és sokat írsz az életszínvonalunk inflációjáról, értettem ahogyan elmagyaráztad, de most a saját bőrömön tapasztaltam meg. Belinkelem a képet ami tartalmaz mindent amire szükség van 2016 augusztus 1-étől kezdődőem.
  Hogy mindenkinek érthető legyen: 2016-ban egyetemista voltam, 2017. július 1-el léptem be a munka világába és most van most. RETTENETESEN MEGNŐTTEK A KIADÁSAIM… Olyan tökönrúgás ez most nekem, hogy azt ki sem tudom fejezni..

  Tökéletesen látom a “kifolyik a pénz a kezedből” és az “életszínvonal inflációja” kifejezések életbeli megjelenését a személyes pénzügyeimben.
  (A következő kommentben folytatom:)….

 • Tamás
  (Folytatás…)

  Az alábbi kép mindent elmond a személyes pénzügyeim jelenlegi szörnyűséges állapotairól.. Hozzáteszem egyedül élek, ez csak az én egy személybeli kiadásaimat tartalmazza. Fenntartok egy albérletet (70 ezer ft havonta) valamint egy kocsit, de nem extrém használattal.. 2016 óra a Spendee nevű alkalmazást használom és imádom! Már reflexszerűen rögzítek minden egyes kiadást és bevételt. Nagyon egyszerű és nagyszerű.

  Itt a kép két képfeltöltőről linkelve:
  kepfeltoltes.eu/view.php?filename=852Infl_ci_.png
  ibb.co/g4RCeT

  Miklós! Ha szeretnéd a rendelkezésedre bocsátom a teljes kimutatásomat ami két évet ölel fel, ha valakinek segít megérteni, hogy hogyan kell jobban gazdálkodni, mint ahogy én tettem akkor már megérte az egészet vezetni…

 • Tamás
  Valamiért vírusnak jelzi a gépem a kepfeltoltes.eu-s címet ezért itt egy megbízhatóbb oldalra feltöltve:

  imgur.com/a/CuqkNMD

 • Petike
  Bírom ezeket a legszebb, legjobb helyeken lévő házakat. 🙂 Valszeg sok ember van, aki ingyen sem költözne oda, mert amúgy mindenki egy szép bükki vagy mátrai faluban lakna. 🙂
 • tgwh

  Tipikus amennyi van, annyit költesz filozófia. Megkapod a fizetésed, tedd félre a fix kiadásokat, albérlet, rezsi, élelmiszer. A maradékból tegyél félre mondjuk 40%-ot kezdetben, és ami marad, azt költsd el. Egyből könnyebb lesz, mert most azt látni, hogy amit kapsz, legyen 110 ezer vagy 640 ezer, el is költöd azon nyomban.
 • Zelle
  @százegy, természetesen egyetértek veled, nem hiszek az örök kuporgatásban a szórakozás kárára, de az, hogy majdnem 30 éves emberek, 7-8-10 évnyi munkaviszony után – közben otthon lakva és minimális pénzleadással – azt mondják, hogy nincs pénzük, az nagyon durva. Az is, hogy tulajdonképpen tényleg nincs pénzük, mert nem raktak félre. És nem 1-2 olyan közelebbi ismerősünk, barátunk van, aki ilyen helyzetben van.

  Szóval oké, 20 évesen elmegy havi 200 a szórakozásra, mert az ember fiatal, tapasztalatlan, épp csak belecsöppent a nagyvilágba, de 25+ évesen????

 • Sbari
  Ahhoz a témához, hogy egyesek semmiből sem tanulnak:
  volt az egyik kereskedelmi csatornán pár éve riportsorozat olyan emberekről, akik elképesztő hitelspirálban voltak. Az egyik családnak volt már 11 féle hitele, amikor elromlott a hűtőjük. Már a 11 csekket is alig-alig tudták fizetni, de a hűtő alapfelszerelés, elmentek venni. Olyan full extrás amerikai típusú hűtőt vettek, hogy leesett az állam. Ez lett a 12. hitelük.
  Tehát amikor meg kellene húzni a gatyaszíjat és csak szerényen, éppen csak a legszükségesebbet megvenni, akkor se tudták megállni, a legdrágábbat vették.

  De a kedvencem az a rész volt, amikor egy színész a majdnem 2 milliós hitelkártya adósságáról beszélt. Kérdezték tőle, hogy hogy jutott el idáig?? A válasz: hát a bank mindig felemelte a hitelkeretet.
  És? Tartott valaki fegyvert a fejéhez, hogy költse is el??

 • jurta
  Kezdem belátni, hogy az átlagfelnőttek túl nagy része egyszerűen *matematikailag* sem érti a kamatos kamat és a törlesztés működését, pedig sok példa van rá a természetben is (mondjuk fidget spinner tulajdonosok száma 🙂 Nem arról van szó, hogy egy exponenciális vagy 60-adfokú egyenletet meg tudjanak oldani, hanem hogy “érezzék”, ahogy a tartozás magától hízik, függetlenül attól, hogy van-e bevételed, de ha a te oldaladon van a tőke, akkor neked csinálja ugyanezt.)

  Magam részéről annyit meg tudok és meg is tervezek tenni, hogy azokban az években/munkahelyeken, amikor matekot is tanítok, akár a többi anyagrész kárára is kicsit jobban belemerülök velük a témába. (Eddig szerencsére csak olyan sulikban dolgoztam, ahol ilyesmiben szabad kezem van.)

 • jurta

  “Számomra annyira hihetetlen, hogy van olyan ember, aki csak úgy bemegy egy bankba és felvesz akár 50.000 Ft hitelt, azelőtt hogy ne keresgélne a témában egy kicsit az internetem. ”

  Csak szólok, lehet, hogy te már elfelejtetted, vagy olyan szerencsés vagy, hogy otthon tanultad, de amikor először csinálsz magadnak ilyet, az NAGYON sok munka és küzdelem, sokan azt se tudják, hogy kezdjenek hozzá, csak sejtik, miféle bankok létezhetnek országunkban az OTP-n kívül :-). A pénz meg, ugye, kellene azonnal. 🙂 Plusz mivel ennél a terméknél keményen számolni is kell, segítség nélkül elsőre jó eséllyel hiba lesz benne (esetleg csak a szerződéskötés után szembesül vele), akkor meg jön a minek csesztem el erre az időmet érzés. Nagyon különbözünk abban, hogy ki mit sajátított el a felnőttkor kezdetére, s nem is mindenki tehet róla.

 • jurta
  És persze mit sem ér a matekot tudni, ha az embereknek nincsen semmi céljuk az életükben/életükkel. Mert akkor logikus és jöhet a “majd csak fizetem a havi 23 ezret öt évig”.
 • Gábor
  Még az jutott eszembe, hogy nem feltétlen kell anyagi javakba ölni a pénzt, úgy mint autó, ház, mert lehet, hogy jobb ha valaki élményeket szerez, utazik a nagyvilágban, kipróbál ezer féle tevékenységet, több tízféle munkakört, akár itthon, akár a nagyvilágban. Mert élményekre, vagy vagyoni tárgyakra van szükségünk?
  Én a bulizási korszakomat szépnek és jónak tartottam, csak okosan kellet volna és nem a szüleimet kihasználva, másokon élösködve.
  De minden nézőpont kérdése, mert van aki egész életében dolgozik egy családi házért, (házon) amit mégsem viheti magával a sírba, miközben az ingatlan elértéktelenedik, mert az adott környék közben leszegényedett.
  Közben az illető elfelejtet élni, élményeket szerezni, csak belefásult a pénzhajszolásába, amit beleölt egy házba.
  Bocsánat, ha kicsit off voltam ezzel a hozzászólással
 • jami
  Ismerős 40 éves pasi lakik a szülők családi házában, szülők lakásban. Hol néha főz, de alapvetően hétvégén a szülők mennek, takarítanak, rendezik a kertet, főznek. Szerinte semmire sem elég a fizetése…

  Mikortól lett tanulmányi ösztöndíjam, hétvégén kaptam otthon kaját, ha hazamentem, ruhát, cipőt is magamnak vettem, fizettem a kolit stb. Igen, totál saját (férjjel közös) tulajdonaink vannak, egy lámpát nem kaptunk. Ok, pár virágot igen 🙂
  Összességében viszont nagyon stresszes 25 év van mögöttem és még min. ennyi előttem, ismerős még nem nagyon aggódott, mi lesz hó végén. Szóval jól hangzik a hangya-tücsök, de azért, ha opció, nem mindig rossz a tücsöknek…

  Minél kevésbé telik rá, sokan annál inkább vesznek nagyot. LEGALÁBB EZ – ez a kulcsszó

 • jami
  A levélírónak: van egy lakásunk, egy házunk (ezen hitel), megtakarítás – eszembe sincs Görögbe’ menni, mert legalább ennyi jár. Ahogy látom, kb. 3-5 év, amikor nyugodtan hátra dőlünk, majd akkor.
 • Mrlax
  Nekem sajnos a szüleim mentek bele: nyugdíjas lettem megérdemlem szituba… chf autohitel, némi örökség+chf lakáshitel… plusz én aki 26 éves koráig lógatta a lompost az egyetemen… ez így együtt kb 10 milla tartozásra rúgott… fater előtt le a kalappal 54 töl 61 ig még az osztrákoknál kente a melót… ennek fejébe infarktus majd később agyvérzés. Szerrencsére felépült hiánytalanul… én melózgattam egytem mellett havi 20-70e de közben az egyetem rovására… apám a nevemre utalta az osztrák fizuját én fizetgettem vissza pl a hitelkártya tartozásokat (és egy fillért nem költöttem belőle bár nem volt jellemző rám a csábulás)… bár veszélyben nem voltunk, nem maradtunk el semmivel a max 1-2 ho számlával télen… de még igy is rohadt nehéz volt… havi: autó 40e törlesztő, lakáshitel: 30e, amex: 40e, budapest bank hk: 30e… havi rezsi 70e….. soha nem felejtem el az első havi foly.:
 • Mrlax
  Első havi osztrák fizetést, havi csekk+elmaradás+törlesztök aztán osztrák fizu+nyugdij slussz.. mondjuk más pénzügyi kulturát nem kaptam, csak ennyit.. de ez nekem bőven elég volt. Csak a befizetések rendezése mikor tegnap 450e volt a számlámom most meg konvergál a nullához.. sokkoló tény… szüleim 60+ra megélték hogy van 3milla megtakarításuk, egy 6 milliós suzuki sx4 :), és egy tehermentes a nevemre iratott kis garzon.. ahol jelenleg 60+% megtakarítási rátával élek párommal 0 hitellel, 10x átgondolva minden pénzügyi döntést…. egyetem kapufa, nem hiszek a sorsban, de ha fenti nehézség nincs akkor talán pénzügyileg hülyén halok meg. Később nagy pénzügyi hulyeséget csinálva… no meg faterom aki idős korára sem ismert lehetetlent… ja és igen sem én sem a családom soha, de SOHA nem okolta rendszert… hülyék voltunk de akkor most oldjuk meg..
 • mitel hentes
  “Ez annyira letört hogy egyszerüen elfogadtam hogy így működik a világ, lehetetlen megélni még ilyen fizetéssel is.”

  Ezt a mondatot hányszor hallottam már panaszkodó internetezőktől… Ebből nem lehet megélni, erre nem lehet családot alapítani, stb. Lehet, hogy az esetek egy részében hitelcsapda áll az ilyen kijelentések mögött???

 • Zelle
  “Még az jutott eszembe, hogy nem feltétlen kell anyagi javakba ölni a pénzt, úgy mint autó, ház, mert lehet, hogy jobb ha valaki élményeket szerez, utazik a nagyvilágban, kipróbál ezer féle tevékenységet, több tízféle munkakört, akár itthon, akár a nagyvilágban. Mert élményekre, vagy vagyoni tárgyakra van szükségünk?”

  Az utóbbi többnyire feltétele az előbbinek, mert semmi nincs ingyen. Az élmény sem. Az olyan halandó, földi élmény, mint a családalapítás, főleg nem. És most tekintsünk el attól a néhány embertől, aki megél utazó bloggerkedésből, ők pont azért élnek meg belőle, mert kevesen csinálják ezt.

  Dehát Átlag Jóskának lakni kell valahol, enni valamit és állandó bevételhez jutnia. Autó nem kell mindehhez, de lakás nem árt. Ha Jóska 35 éves koráig csak utazgat és élményre költi el a pénzét, miből lesz háttér a családalapításhoz? Miből fog élni nyugdíjaskorában? Egyensúlyozni kell.

 • Zelle
  “eszembe sincs Görögbe’ menni, mert legalább ennyi jár. Ahogy látom, kb. 3-5 év, amikor nyugodtan hátra dőlünk, majd akkor.”

  Vagy akkor sem, mert még több kell majd, hogy biztonságban érezzétek magatokat. Vagy nem úgy alakulnak a dolgok, és lesz az 8-10 év is. Vagy soha.

  A túlköltés mellett a ló másik oldala az, ha valaki saját ház+lakás+megtakarítás mellett még egy nyaralásra sem költ, ha egyébként szívesen menne. Az ember örökösen kuporgat, ül a pénzen, ami tulajdonképpen csak papírfecni, számolja a forintokat, majd, majd, majd később és közben elmegy az élet. Az idő meg, amit máshogy is el lehetett volna tölteni, nem jön vissza soha többé. Azzal is jól kell kufárkodni, nem csak a pénzzel.

  Egy kis spórolás, egy kis élmény – valahogy így középen haladva, hogy ne kelljen se szegényen, se unalmasan élni. Szerintem. Pedig én spúr vagyok.

 • Petike
  : utazni itthon a legjobb szerintem, hisz még Magyarországot sem lehet megismerni egy élet alatt. De a ház, kocsi akkor is meg lesz, amikor az utazásnak vége. Főleg az ingatlanról álmodozni, gyűjteni rá az, aminek értelme is van.
 • jami

  Nem voltam érthető: a levélíró feneke épp kilóg a gatyából, most került rá egyáltalán gatya. De azért elmennek Görögbe’, mert a barátnő szeretné.
  (Nem azt mondom, hogy nincs semmi pihenés; de nem bármi áron, azért, mert legyen már legalább ennyi.)
  MINDIG lesz valami, ami azért kell, mert legalább…. Kocsi, nyaralás. Mert a szomszédnak új kocsi, akkor nekem legalább egy kocsicsere. Az érzésért.
 • Gauchos
  “Idén voltunk wellnesselni, és megyünk nyáron görögországba is (amit én ugyan sokallok mivel tartalékom még mindig nincs, de úgyvoltam páromnak szeretném ezt megadni)”
  Amíg nincs meg a 6 havi tartalék, én biztos nem mennék nyaralni, drágább helyre, külföldre meg aztán végképp nem. A legfontosabb, hogy legyen meg legalább ennyi időre elegendő megtakarítás, ahogy Kiszámoló is számtalanszor leírta már a blogon. Aztán majd lehet gondolkodni, hogy mire költi a többi megtakarított pénzt. Először legyen meg a minimális tartalék, az fontosabb, mint hogy a párodnak kedveskedsz (azt lehet olcsóbban vagy ingyen is). Ha már nyaraltok, akkor persze úgy illik, hogy felesben fizetitek, ha jó a pénzügyi gondolkodása a párodnak, akkor ez nem okoz problémát.
 • Dörnyei József
  A cikk írója már félúton van a sikeres pénzügyek felé. Legalább nincsen hitelcsapdában. De tartaléka semmi, ezért pengeélen táncol. Egy felelős ember már attól rosszul érzi magát anyagilag, ha nincsen a folyószámláján megtakarítás és esetleg hozzá kell nyúlni a nyugdíjra szánt megtakarításokhoz.
  Ha tovább akar fejlődni és kilépni a “szerencsés proli” kategóriából, akkor összeszed egy évnyi fizetésnek megfelelő folyószámla megtakarítást. És ekkor még nyugdíj semmi. A következő lépés egy nyugdíj portfólió, amire én csak részvényt ajánlok esetleg állampapírt, de az nem fog annyi pénzt hozni.
 • Geroj
  Jami!
 • Péter
  @Gábor: Valamiért a nagyvilágban utazagatást mindig szorosan összekötik az élmények gyűjtésével. A saját ház pedig a röghözkötés és a régi rossz beidegződések szimbóluma lett. Biztos vannak, akik azért vesznek saját ingatlant – akár erőn felül – mert az “kell”, de számomra például a kertes ház rengeteg klassz élmény forrása, főleg kisgyerekekkel. Én inkább azokkal a korombeliekkel tudok kevésbé azonosulni, akik harmincnéhány évesen még ugyanazt az életet élik, mint a húszas éveik elején, csak több pénzből: még több fesztivál, távolabbi egzotikus utazások, mindez facebookon és instagramon alaposan dokumentálva. Nem kétlem, hogy vannak, akiknek ettől tényleg teljesebb az életük, de biztos vagyok benne, hogy sokaknak ez éppúgy csak megfelelési kényszer, mint másoknak a saját tulajdonú ingatlan.
 • Warrior
  Egy ilyen levél alatt több kommentre számítottam, biztos sokan nyaralnak 🙂

  Én annyit tennék hozzá, hogy nem egyedül a 23 ezer forint jelent ennyit, hanem a 23 ezer és! a kocsi fenntartása. Legalábbis a levél alapján én úgy gondolom, hogy nem adta el (nem egyből adta el) a kocsit, de ez inkább csak tipp.

 • Ákos
  “Jelenleg 31 éves vagyok”
  … és hidd el, hatalmas mázlista, amit csak magadnak köszönhetsz. Az átlag nem jut el 31 évesen pénzügyileg ilyen tudatossági szintre.

  Egy pillanatig se bántson a rossz döntéseid sorozata. Van egy mondás:
  A jó döntés alapja: a tapasztalat. A tapasztalat alapja: a rossz döntés. 🙂

  Gratulálok és kösz, hogy megosztottátok Miklóssal!

 • Axt
  A fizetésekhez: szerintem irtó tapintatlan dolog megkérdezni munkatársaktól, hogy mennyit keresnek. Senkinek semmi köze hozzá. Az emberek alapvetően irigyek, és azt gondolják, hogy ha az egyik többet kap, akkor a másik is megérdemli. Holott mindenki más mennyiségű és minőségű munkát végez. Én senkinek se mondom meg kollégák közül, de nem is kérdezi szinte senki. Egyszer kérdezte meg valaki, ott nem akartam elhinni, hogy egy olyan ember kérdez ilyet, akivel a felszínes kollegiális viszonyon kívül semmi sincs köztünk.
 • Lényegtelen
  Nekem kicsit furák ezek a hihetetlen sikertörténetek, hogy nincs valaki egy életre eladósodva.

  Szegény családból származom. Nem mélyszegény, de határozottan szegény. Szüleim, nagyszüleim pénzügyileg hát, hogy is mondjam… Nem követendő példák. Mégis, soha életemben nem volt hitelem. Középiskola és egyetem alatt mentem dolgozni, ha kellett Tescoba éjszaka feltölteni polcokat, ha kellet Mekibe krumplit sütni. Addig otthon éltem, elején 3 generáció együtt, egy szobában anyukámmal. Később is csak egy kis 45nm albérletet engedhettünk meg együtt szüleimmel. Beszálltam én is.
  Aztán önerőből, egyetem után szereztem jó melót, egyre feljebb kúsztam ranglétrán.

  Most pedig feleség, gyerekek és jelenleg én keresek egyedül, mégis, legalább is hivatalos statisztikák alapján benne vagyunk a felső 10%-ban. Nagyon jól keresek. Milyen autóm van? foly köv.

 • Lényegtelen
  folyt.: Egy 18 éves, tisztességesen karbantartott olcsó autó. Pedig hitel nélkül is egész jó új autót vehetnénk. Vagy hitellel vehetnénk gyönyörű szép házat. Nem tesszük. Gyűjtünk, befektetünk. Mibe? Egyetem óta tanulom a befektetések világát. Magam fektetek be.

  Közben bejártuk a fél világot, tehát nem cölibátusban élünk.

  Ezek után valahogy nem látom micsoda teljesítmény valakitől ha nem arra veri el a pénzét, hogy autóval menőzzön vagy legújabb szarokat megvegye.

 • Zabalint

  Márpedig épp afizetések titkolása miatt van a munkaerőpiacon információs asszimetria a munkavállalók és a munkáltatók között, épp emiatt érvényesülnek nehézkesen a piaci verseny szabályszerűségei, ami adott esetben feleslegesen növelheti a fluktuációt, erősítheti a strukturália munkanélküliséget vagy munkaerőhiányt. A másik fizetése meg épp attól lett irigykedési és pletyka téma, mert titkolni illik, ha nem lenne tabutéma, akkor senkinek nem jutna eszébe ezen rugózni.

  (Én is betartom ezt az idita társadalmi szokást, higy a fizetés tabu, nem kérdezném meg senkitől, csak tisztaban vagyok vele, hogy ez nem értünk, hanem ellenünk van.)

 • Zabalint
  A történethez és a görög nyaraláshoz, wellneszeléshez:
  Nekem az a gyanúm, hogy a posztoló csak az egyik felén van túl a probléma megoldásának, a kis összegű vásárlásait sikerült kontrollálnia, már nem folyik ki a zsebéből a pénz. A tudatos pénzügyi szemlélet felépítése viszont még hátravan, még mindig messzebb nyújtúzkodik a lepedőjénél, csak ezt nagyobb kiadásokban teszi, és immár nem hitelre, hanem a megtakarításainak rovására.
 • VT
  MP: “Számomra annyira hihetetlen, hogy van olyan ember, aki csak úgy bemegy egy bankba és felvesz akár 50.000 Ft hitelt, azelőtt hogy ne keresgélne a témában egy kicsit az internetem”

  Tudom ezen a blogon nem jó pont de én 30 évesen nem láttam még másik bankot belülről csak az OTP-t és ezzel az ország jelentős része így van. És ott a folyószámlához csapható 50k-s hitelkertetet csak úgy ajánlgatják akkor is ha nem azért jössz. Ja mert látja ehhez a számlához még nincs is aktiválva, nem kérem-e? Kérdeztem hogy miért kéne? Hát ki tudha jól jöhet ha kell valami és épp kifutok épp a pénzből… Megjegyzem előtte két perccel bogarásztuk a tranzakcióimat és láthatta hogy semmi szükségem rá. Szóval azt csak úgy adják boldog-boldogtalannak, hátha belecsúszik.

 • Nbazs
  @VT:

  Na igen, anno a betét lekötésemkor (régi “szép” netbankmentes idők) nekem is ajánlották hogy aktiváljuk, és akkor nem kell a “jól kamatozó betéthez” nyúlni ha túlcsúsznék…