Csekkbeváltás itthon

Gyakran kapok kérdést, hol lehet beváltani (főleg amerikai) csekket. Sajnos odaát a tengerentúl nagyon bele vannak szerelmesedve még mindig a csekkezésbe, gyakran azzal fizetnek cégek a munkádért, vagy adják vissza a bérelt autó kaucióját.

Te pedig vakarod a fejed, hogyan tudnád pénzzé tenni a darab papírt idehaza.

Amíg az Unicreditnél dolgoztam, váltottunk be ilyen csekkeket (megfelelő haszonnal), de az már régen volt, nem tudom, még mindig befogadják-e. Több bankról tudok, amelyik már nem foglalkozik csekkekkel, de egyről sem, amelyik igen.

Ha neked van tapasztalatod, jó tipped, akár itthon, akár a környező országokban, kérlek oszd meg a közzel. Ha a költségét is tudod a beváltásnak, azt is örömmel vesszük.

Share

46 hozzászólás

 • Zoltán
  Egy éve kellett volna ez nekem, akkor az derült ki számomra, hogy Magyarországon csekket már évek óta sehogy nem lehet beváltani.
 • Captain
  Néhány hónapja eurocsekket szerettem volna beváltani, első körben OTP, K&H-nál próbálkoztam kevés sikerrel. Ezután minden bank ügyfélszolgálatát felhívtam amelyik elérhető Debrecenben, viszont sehol sem foglalkoznak csekkek beváltásával. Végül az UniCreditnél kötöttem ki, ahol eurócsekket ha jól emlékszem 1000ft körüli díjért váltanak be, viszont csak a náluk számlát vezető ügyfeleknek. Deviza számla nyitása után elfogadták a csekket és pár napon belül jóváírták a számlán a pénzt. Dollár csekkről nincs konkrét információm, de gondolom hasonló lehet az eljárás.
 • szifonkutya
  Sehol nem váltják már be az USD alapú csekkeket. Épp az egyik fórumon tombol miatta valaki 🙂
 • szvoboda
  Nem kötekedésből kérdezem, de ha itthon ennyire nyűgös a beváltás, akkor az érintettek miért nem oldják meg még kint az USA-ban, ahol kapták a csekket? Vagy nem kapják meg azonnal, csak későb küldik utánuk postán?
 • Kiszamolo
  Szvoboda, leggyakrabban postán jön a csekk.

  Van aki az amerikai nyugdíját kapja így, aztán vakarja a fejét.

 • OTP?
  Én legutóbb OTP-nél váltottam. Valutaforgalmazó bank tud csak segíteni, “megveszik” a csekket, nagyjából 30 napon belül kerül a számlára.
  otpbank.hu/portal/hu/Arfolyamok/OTP
  “Az OTP Bank valuta, csekk és deviza középárfolyama azonos. Az OTP árfolyamok a következö árfolyam kibocsátásáig érvényesek.”
  A legfrisebb hirdetmény amit találtam: otpbank.hu/static/portal/sw/file/Kulfoldi_fizetoeszkozok_forg_H_20170930.pdf
 • Akiaki
  Ersténél 2017 szeptembere óta nem váltanak be csekkeket.

  OTP-nél viszont igen (fél éve még így volt). Ehhez egy külön számlát kell nyitnod (ha nem vagy ügyfél), arra átvezetik a csekk összegét, majd másnap újra bemész (ha okos vagy, időpontfoglalással), kiveszed a pénzt és azzal a lendülettel lezárod az eurós számládat.

  Annyi könnyítésem volt, hogy a csekk, amit kaptam, keresztezett volt (azaz a Deutsche Banknak van az OTP-nél vezetett számlája, így csak át kellett utalniuk az összeget a saját számlámra, gyakorlatilag bankon belül). Ez azt is jelentette, hogy csak náluk válthattam be a kapott papírt. Javasolták, hogy ne náluk váltsam át forintra az összeget, amit meg is fogadtam :).

 • gab
  Valaki tudja, mi az oka, hogy az USÁ-ban ez ennyire népszerű? Ahol mindenki hitelkártyákat használ. Amikor valami amcsi filmben “fedezetlen csekkről” beszéltek, sosem értettem, hogyan fogadhatnak el egy papírfecnit, aminek nem is biztos, hogy van fedezete. Cash is king, nem? Vagy ez olyan kulturális hagyomány, mint a sárga csekk nálunk? (tudom, másra való) (Némi tapasztalatom van, voltam kint, és mikor ajándékba kaptunk pénzt, volt, hogy nem KP-t adtak, hanem egy csekket, amit beváltottunk a bankban. Itt a fedezetlenség esélye nyilván nem játszott.)
 • Zsolt
  Én angol font csekket (HMRC) váltottam kb 3 hónapja Unicreditnél. Csak azért váltották be mert ott vagyok ügyfél, legalábbis ezt mondták. 1000 ft-ba került és 3-4 hét volt mire a számlámra került. A baj annyi vele hogy a kiutalás napján napi banki font-forint árfolyamon számolják át forintba… Rá két hétre a feleségem is megkapta a saját csekkjét de arra már lehetett online kifizetést kérni és a Transferwise borderless számlára ment. így az a pénz fontban maradt és vagy elköltjük vagy majd ha magára talál a font árfolyam átváltjuk. Érdemes futni pár kört hátha kiutalják és akkor a TW nyerő opció lehet, ha jól tudom névre szóló USD számla is van.
 • Kiszamolo
  gab, idehaza kimaradtunk a csekk-korszakból. Amikor az tombolt, itt nem volt semmi, aztán jött a bankkártya, átugrottuk a csekket.

  1994-95-ben Szlovéniában dolgoztam kereskedelemben, rengetegen csekkel fizettek, állandóan vihettem a bankba beváltani őket. Olyan természetességgel fizettek csekkel, mint ma bankkártyával.

  Az USA-ban sokan a mai napig csekken adják fel mondjuk az áramszámlát.

 • kocsk
  Ugy tudom már az UniCredit sem foglalkozik csekkbeváltással szerintem itthon bevàlthatatlanok ezek a csekkek….
 • Szak1
  Ismeros francia csekket (alberlet visszajaro kaucioja, postan Mo-ra kuldve) valtott be, koltseget sajnos nem tudom. OTP honlapjarol: “Külföldi bankok, illetve ügyfeleik által kiállított csekket az OTP Bank fiókjai az ügyfél minősítésétől függően
  – azonnal megvásárolják a visszkereseti jog fenntartása mellett, vagy
  – beszedésre veszik át és annak külföldről történő befolyása után írják jóvá az ügyfél számláján.”
  otpbank.hu/portal/hu/KNV/Szamlavezetes/CashManagement/Atutalasok
 • Dörnyei József
  Az US egy zárt világ. Igen nehéz onnan Magyarországra pénzt juttatni. Ha nem óriási az összeg, akkor marad a KP.
  Utalni nem igazán lehet. Legtöbbször nem US célpontú utalásnál be kell menni a bankfiókba és helyben aláírni egy papírt.
  Kőkorszak Európai szemmel.
 • Szak1
  @gab: Tiz eve Franciorszagban tanultam, es engem is meglepett, hogy meg letezik a csekk, de volt nehany dolog, amit nem tudom, hogy lehetett volna egyszeruen kivaltani.
  1) Csomagom erkezett a kollegiumba. Portasnak elore odaadtam egy UPS-nek szolo bianko csekket, o meg a vam vagy utanvet dijat kitoltotte es atvehette nekem a csomagot.
  2) Sitabor dijat diakok szedtek be, mindenki csekket irt. A csekk tulajdonkeppen a “foglalas” volt, eleg volt honapokkal kesobb bevaltani.
  3) Szallas vagy autoberles kauciojat sztenderd dolog volt csekkel fedezni, ha nem volt kar, visszakaptad a sajat csekked. Mondjuk egy hegyi hazikonak nincs POS-terminalja bankkartyan befoglalni az osszeget.
  4) Ma mar a legtobb SEPA atutalas ingyenes, akkoriban a netbankok meg borzaszto nehezkesek voltak, es utalasonkent 1-2 euro koltseg volt. Ha vettel egy fenykepezogepet aprohirdetesen, postan kuldted a csekket.
  Stb.
 • Családfő

  Egyszerűen rá vannak kattanva az amcsik. Én is használtam, furcsa is volt, de mégis természetes. Jól megfér náluk a hitelkártya mellett. Európában az olaszok még azok, akik szélesebb körben használják. Személy szerint remélem, rövidesen túllépnek ezen, és csatlakoznak a XXI. századhoz.
 • Kulombos
  Kilencvenes évek elején itt is volt csekk, talán OTP-s, vagy Dunabankos. Első bankkártyám Dunabankos volt…
 • headset

  “Valaki tudja, mi az oka, hogy az USÁ-ban ez ennyire népszerű?” …hogyan fogadhatnak el egy papírfecnit, aminek nem is biztos, hogy van fedezete. …

  Az USA-ban volt egy időszak, amikor szinte mindenkinek volt bankszámlája, de nem volt még PC, hogy átutaljanak. Étteremben, boltban bankkártyával fizettek. A boltosnak sem volt terminálja, csak egy kis szerkezettel rányomta a számlát a bankkártyára és belenyomódtak a dombornyomott számok.

  De hogy fizessenek egy magánembernek? Aki a pénzt adta, az előnyösebb helyzetben volt. Nem akart a bankban pénzért sorban állni. És a sok kp amúgy is gyanus volt, a bűnözéshez kapcsolódott.

  Ezért papíron adott egy fizetési utasítást a bankjának (csekk). Aki kapta, elment egy bankba és jóváiratta a számláján vagy kikérte kp-ban.

  A vadidegenek csekkjével óvatosak voltak.

 • Adam
  Unicredit, idén áprilisban. USD számlát kellett nyitnom. A költsége 1000 ft+ az Unicredit külföldi partnetbankjának a díja, ami csak utólag derült ki. Na az 100 dollár lett. Pofátlanság, ment is egy chargeback.(utazásbiztosítás miatt volt a csekk)
 • vzsolti
  A párom külföldi munkái után kapott párszor USD csekket. (utoljára 2 éve) OTP- s volt és ott átváltották szó nélkül, de kellett hozzá USD számlát nyitni és kb. 30 nap után írták jóvá.
  Akkor körbekérdeztem pár banknál és még az Unicreditnél volt rá lehetőség (a minimál díjuk horror volt). Ahogy néztem a mostani kondíciós listájukat vállalati ügyfélként lehet most is csekket beváltani (persze indok nélkül elutasíthatják). Biztos van az a pénz, amiért bevállalják annak a kockázatát, hogy elfogadják a csekket. Elvégre ezért is alakultak a bankok! 😀
 • Ricsi
  Én 2014-ben váltottam be a Bankaustria-nál Bécsben, kb 20-30 EUR költsége volt, plusz a banki átváltási árfolyam…
  Mondjuk akkor még volt ott számlám, lehet hogy az kell amúgy hozzá.
 • Dorian Gray
  Ez a kérdés bennem is fel szokott merülni, amikor angliai csoportokban hetente probléma. Kiküldi a hazaköltözötteknek a HMRC (adóhivatal) az adótúlfizetésről a csekket és úristen, mi legyen, hogy lehet beváltani. Mert az emberek csesznek rá, hogy még indulás előtt felhívják a hivatalt és közöljék, hogy lelépnek, mikor is kiküldenének nekik ugyanúgy külföldre is egy levelet, hogy mennyi a visszajáró pénz, a levélben meg benne van, hogy online, az ellenőrzéshez pár személyes adat megadása után, hogyan lehet igényelni a kifizetést. De neeeeeem, minek az. Utólag mennyivel jobb sírni, hogy nem tudja idehaza beváltani a csekket. Az meg külön hab a tortán, amikor meglepődnek a visszatérítésen. Mert azt tudják,hogy van egy adómentes határ, és felette 20% az adó, de kiszámolni már nem tudják, hogy jár-e vissza, és mennyi. Pedig ez kb általános iskola 3. osztály 🙂
 • P. G.
  2016 nyarán Franciaországban kiállított euró csekket váltottam be az OTP-nél.

  Legjobb tudomásom szerint csak olyan bankban lehet, ahol van amúgy is bankszámlája az embernek. Az összeg azonnal megjelenik az ember számláján, de zárolják, amíg le nem jár az átfutási-ellenőrzési idő, ami min. 30 nap volt. De talán több (45?), nem emlékszem pontosan.

  Egyszerű volt az ügyintézése, persze eleve OTP számlám van (tudom, tudom, …). Az átfutási idő volt az egyetlen kellemetlenség, az ember nem juthat azonnal a pénzéhez. Ilyen szempontból sem teljes értékű készpénzhelyettesítők nálunk ezek a külföldi csekkek. És nyilván azért sem, mert nem közvetlenül készpénzt kap az ember.

 • menő
  Szerintem tök menő dolog.
  Persze idejétmúlt meg körülményes, de akkor is. Én írnék néha csekket ha lenne ilyen lehetőség. Élvezném, olyan lennék mint a filmekben a gazdag emberek. 🙂
 • angol
  Amerikában vannak olyan közüzemi szolgáltatók, ahol a csekkfizetés + postaköltség a legolcsóbb fizetési eszköz, mivel a bankkártyára kényelmi díjat számolnak.
 • Justin
  5 éve egy vidéki Erste fiókban próbáltam USD csekket beváltani, szerintem az ügyintéző hölgy első ilyen esete lehetett. Azt mondta, fel kell küldenie a központba elbírálásra, egy hónap múlva lesz eredmény. Netbankon annyit láttam, hogy a számlámon kétszer írták jóvá az összeget: egyszer a személyes találkozó után közvetlenül, egyszer az elbírálás után..
  Azóta bezártam a számlát, majd később ismét Erstés lettem, de még senkinek nem tűnt fel a tévedés.
 • Gábor
  Más téma: levelet kaptam, hogy megszűnik a BNP Paribas betétgyűjtés Magyarországon, a Cetelem Bankra ruházzák az állományt. Ha jól értem a levelet, tranzakciós illetéket se fognak felszámolni a Cetelemnél, kiutalásnál sem, annyira ingyenes lesz, és lekötés nélkül is jár majd kamat.
 • HKM
  Offtopic de hitelkartyaval fizetoket (kulonosen ha valaki lancolja oket) erintheti:

  a Budapest Bank hitelkartyainal az elso vasarlasi tranzakciora oktober 29-tol nem fog jarni visszaterites. Ezt a Kiegeszito hitelkartya hirdetmeny 3. oldala irja, honlapjukon fent van. Ha nagy osszegu az elso vasarlas vagy csak egy vasarlasod van vele a honapban, ez a kis modositas fajdalmas tud lenni. (Ja, es MCC kod alapjan kizartak tobb ugylettipust is a kedvezmenyekbol, 6010, 6011, 6050, 6211, 6529, 9399 kodu ugyleteket. Ha valaki tudja mik ezek megoszthatna, remelem a postai csekkbefizetes nincs koztuk.)

  Es errol csak a hk kivonathoz mellekelt levelben irtak egy sort hogy modosul a hirdetmeny es fent van a honlapon…

 • Névtelen
  Es max 10e lesz a havi kedvezmeny az eddigi 20e helyett a Budapest Banknal, elegge bekemenyitenek
 • mdzsi
  A Postabank Betétszámlakönyve nem valami csekkhez hasonló konstrukció volt anno a 90-es években?
 • Geri
  Az első fizetés áltlában (99%) csekken történik, ezzel konfirmálod a számlád, utána át lehet váltani ACH/Wire transferre az USA-ban. Elég béna. Ezen kívül az összes deposit az csekk formájában kerül visszafizetésre. Szóval megeshet nagyon könnyen, hogy a hazaköltözés után még egy két csekk bent marad a rendszerben. Azonban senki nem tiltja, hogy ne tartsd meg a bankszámlád és ezek után gyerekjáték a banki applikációval bescannelni a csekket és jóváirják a számládon. Innen pedig ugyanilyen egyszerü hazautalni a FT számládra vagy tarthatod kint, hogy legyen USD-d, ami nem rossz.

  Hogy miért szeretik az amcsik? Leginkább, ahogy Miklós mondta, mert ezt szokták meg, mint ahogy nálunk még sokan mindig csekken fizetik be a számlát a postán állva. Ezen kivül, ahhoz hogy csekken kapd a fizetésed (vagy mint alkalmazott vagy mint cég, vállalkozó) nem kell bankszámlát nyitnod, nem kell a banki ..

 • Geri
  adataid kiadni, mert simán be lehet cashelni annál a banknál, aki kiállította. Ezen kívül sima fizetőeszköz is, Walmartban vagy sok más helyen tudsz vele fizetni, a visszajárót visszakapod cashben. Ezen kívül, aki kapja a csekket, annak nincs banki költsége, a kis cégek, családi vállalkozások nem szívesen fizetnének még ezért. Az elektronikai fizetéssel ellentétben, ez nem tud félremenni, nincs olyan, hogy technikai okok miatt megakad a pénz (természetesen van, mert postázzák és az is csúszhat stb, de értitek). Ez átruházható, áms is be tudja váltani, azaz olyasmi, mint egy váltó. A hátoldalán endorseolhatsz valakit, aki felveheti ezt a pénzt. Illetve a legfontosabb, hogy kb egy hét mire a pénzt beváltják, ezzel pedig a nagy cégek szeretnek játszadozni, azaz ennél több cash marad a cégnél. Ugye az alapkoncepció az, hogy minél gyorsabban szedd be a vevőktől a pénzt és minél később fizess
 • András
  Egyébként ha ez ilyen macera, pedig amúgy van rá igény miért nincs erre vállakozás? Mi a buktató?
  Nem vagyok otthon a témában, de egy ilyen csekket bárki beválthat? Vagy névre szól?
  Mármint, mi akadályoz meg abban hogy megvegyek bármennyi ilyen csekket mondjuk 95%os névértéken és aztán kiutazzak az usa-ba és beváltsam mindet?
 • winnie
  Szerintem akinek tartósan kell amerikai csekkel foglalkoznia, annak egyszerűbb ha nyit egy amerikai bankszámlát, nekem is ez van. Ezzel egy baj van, hogy a törvények szerint az amerikai bankoknak ismerniük kell az ügyfelüket, tehát vagy személyesen kell nyitnod, egyet, amikor arra jársz 🙂 , vagy ha van magyar leány akkor elképzelhető, hogy ők beazonosítanak az Amerikai anyacég számára,(Pl Citi), vagy küldenek egy formot, amit az amerikai nagykövetségen jó pénzért aláírnak neked. Ezután a bejövő csekkeket összegyűjtöm és egy borítékban a legkorábbi csekk lejárati dátumához képest néhány héttel korábban kiküldöm a bank levelezési címére egy kisérőlevéllel együtt, amiben megírom, hogy tegyék már rá a számlámra (Név, számlaszám és routing nr azért legyen benne). Utána elméletileg hazahozhatnám TW Borderlessen keresztül, de ezzel nem vesződök, jellemzően elköltöm, ha arra járok, vagy online.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @HKM: Kormányablakban illetékfizetés 9399 MCC kódon volt nekem.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  MCC-k

  6010, 6011 Financial Institutions – Manual Cash Disbursements
  6211 Security Brokers/Dealers
  9399 Government Services ( Not Elsewhere Classified)

 • Geri
  András, a csekk névre szól és csak a címzett válthatja be. Illetve átruházható és akkor a csekk hátoldalán ki kell tölteni, hogy ki az új címzett s aláírni. Szóval beváltani csak az tudja, akinek a neve rajta van, ha nem stimmel, akkor ő sem, de bárki bemehet a bankba és ráteheti a címzett számlájára. Azaz, ha én kapok egy csekket, de Magyarországon vagyok, egy barátom foghatja, beviheti a bankba és kérheti, hogy tegye az én bankszámlámra, de csakis az enyémre.
 • P. G.
  P. G.
  2018-08-15 at 06:07

  Még annyit, lakossági forintszámlám van az OTP-nél, úgy váltották be a francia eurócsekket két éve.

 • methyou
  Tizenpár éve az első 100$ póker-nyereményemet csekken kértem ki viccből. 1 hónap volt mire postán megérkezett, aztán a cib valami 20$ minimum díjjal beváltotta és még egy hónap múlva jóváírta forintban. Többet nem szórakoztam vele, főleg nem normális összegekkel. De erről jut eszembe, hogy a pokerstarson egy időben volt lehetőség bankkártyára kiutalni a pénzt ilyen chargeback jellegű műveletként. A devizát ezért eladási áron írták jóvá (tehát a középárfolyam felett) és mivel nem rendes devizautalás, az erste sem számolta fel érte a 8 euro (!) minimum díjat a jóváírásért. Pár hónap alatt aztán rájöttek gondolom, hogy ez így nem biznisz és megszűnt a lehetőség.
 • Dani2
  OTP-vel váltattam be Amazonos csekket 2016-ban, nem került semmibe, nem volt díja. Minden nagyobb fiókban foglalkoznak vele. Szerintem még mindig csinálják, de a többi bank nem foglalkozik ilyennel.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Ami a BB-t illeti, én úgy értelmezem, a havi 10000 Ft-os maximálás nem vonatkozik az UPC kártyára, továbbá az Első vásárlási tranzakció nem havonta értendő, hanem a kártya kibocsátása utáni elsőre.
 • kridli
  BB témában, a 6399 eddig is ki volt zárva. Úgy tudom pl. az államkincstár is ez, azzal trükköztek régen rengetegen. A többi erősen pénzügyi jellegű, szerintem pénzváltók, TW és hasonlók használhatják ezeket. Gondolom ezekkel is egyre többen trükköztek, nem hinném hogy csak úgy ráböktek maguktól pár kódra.
  A posták úgy tudom nem egységesek mcc kód tekintetében, így azt nem olyan egyszerű tiltaniuk, de előbb utóbb sort kerítenek rá szerintem.
 • gab
  @szak1 @headset Köszönöm a válaszokat, így már jobban értem!
 • Eltévelyedés
  Mivel éltem Amerikában, szerencsére megvan a számlám, így a mobil appal be tudom váltani. Le kell fotózni a csekket az appal, és 1-2 napon belül jóváírják. Amúgy nyilván csak pingvineznék, amikor 1-2 szolgáltató kizárólag csekken volt hajlandó visszaküldeni a kauciót, meg egyéb dolgokat.

  Szóval legjobban akkor jársz, ha egy haverodat megkéred, akinek van ilyenje. Ő nem fog lehúzni 3-5-10 százalékokkal, kezelési költségekkel, satöbbi.

  Az is valószínű, hogy az ismerősöd meg tudja oldani az országok közti pénzmozgást, ráadásul ingyen. Jelenleg 4 országban levő számláim közt tudom tologatni a pénzt, és megvan a módja, hogy mindig ingyenes legyen. Ha nekem sikerült, másnak is sikerülhet. A nehézség a dologban, hogy sikerült ezeken a helyeken bankszámlákat nyitni, ehhez ott kell élni.(legtöbbször)

 • Paul
  Unicredit már nem foglalkozik vele mai napon mondták ,pedig 1 éve használtam én is. Valaki tudja hol tudnék beváltani angol csekket ?
 • Olvasó
  Jó fevetés. Nekem van USA cégem és pár éve szembesültem ezzel a lehetetlen heyzettel és elég sok időt töltöttem, hogy megoldjam a kérdést.

  Itthon már nem lehet USD csekket beváltani. A környező országok bankjai közül a legtöbb sem foglalkozik már USD csekk beváltásal. Románia egy szerencsés kivétel, ahol be lehet váltani a csekket. Autózás. Arad. USD Számlanyitás.

  Az USA adóhivatal (IRS) pl csak csekken képes rendezni az adóvisszatérítést. A csekknek nincs az USA ban semmilyen járulékos költsége. Ezért még mindíg nagyon népszerű.

 • Valaki
  Na most akkor hol váltják?