Az ausztriai banktitok vége

Amire már régóta számítani lehetett, Luxemburg után Ausztria is beadta a derekát és csatlakozott az uniós automatikus banki adatcseréhez. Így Svájc és a többi menedékhely után már a szomszédunk is kötelezettséget vállalt, hogy automatikusan lejelenti az adott betétes elért hozamait annak illetékes adóhatóságához.

Sőt, a tervezet szerint még ki is terjesztik azokat a pénzügyi termékek körét, amiről jelentést kell küldeni.

Az átállás nem azonnali, Luxemburg január elsejét vállalt, Ausztria állítólag még egy év haladékot kapott.

Ha érintett vagy az ügyben, érdemes utánajárnod a kérdésnek. Itt egy cikk, bár ebben szerintem el van írva a dátum, Luxemburgról szinte mindenki más 2015 január elsejét írt eddig és nem 2016 január elsejét.

Itt meg egy további hír arról, hogy Gibraltár, Jersey, Bermuda, Kajmán-szigetek, Brit-Virgin szigetek és még sokan mások is csatlakoztak az automatikus adatcseréhez, ami legkésőbb 2017-ben meg is fog történni.

Share

15 hozzászólás

 • osztrák
  S mit lehet tenni?
  Ha valaki ma felszámolja a számláját és költözik, akkor is ott a “számlamúltja”, nem ?
 • mesterséges unintelligencia
  Ööö, lehet, hogy afrikai útlevéllel kellene bankszámlát nyitni, akkor arra nem vonatkozik az EU-n belüli információcsere 🙂
 • Klasz

  “szomszédunk is kötelezettséget vállalt, hogy automatikusan lejelenti az adott betétes elért hozamait annak illetékes adóhatóságához”
  Ha jól értem ez azt jelenti, hogy ha 2015-ben megszünteted a számládat, akkor 2016-ban nem leszel betétes, ergo nem lesz elért hozamod, amit le kell a banknak jelenteni.
  Jól értem, kiszámoló?
 • petersen
  es ha megszünteted, hova viszed utána? hazahozod? na ne…:)
 • Panasonic
  A Simon Gábor ügy szerintem többek között arra is rámutatott, hogy a banktitok valójában már most is csak egy illúzió… 🙁
 • CFS
  Információcsere ellen is van megoldás:
  -adócsaló állampapír! 🙂
  -tartsd a vállalkozás számláján a pénzt egy offshore államban.
  -hozz létre magáncélú offshore alapítványt.
  -BITCOIN
  -vegyél panamai útlevelet, alapíts azzal svájcban bankszámlát

  Minél több pénzed van annál nagyobb biztonságot/védelmi szintet tudsz kialakitani

 • balogárpi
  Név szerint jelentik le, vagy összesített adatot szolgáltatnak?
 • Irén Horster
  Ha bekövetkezik az információtovábbítás, akkor biztosan természetes adatokat név szerint fogják továbbítani.
  Simon szerintem pénzmosási törvények miatti adattovábbítás miatt bukott le vagy jóakarója akadt a politikai harcmezőn.
 • peterhansen
  Mindenképpen paradigmaváltás….kb. innentől kezdve vagy a tartod a matracban, vagy olyan szintű konspiráció kell, ami már csak valóban nagyobb összegnél éri meg (pld.offshore)

  Adócsaló államkötvényben nem hiszek…

 • peterhansen
  “2015-ben megszünteted a számládat, akkor 2016-ban nem leszel betétes, ergo nem lesz elért hozamod, amit le kell a banknak jelenteni.”
  ez is nagyon jó kérdés, tényleg ilyenkor mi van?
 • Catinator
  Információtovábbitás – szerintem csak a hatálybalépés időpontjától számit. Ellentétben velünk más országokban nem jellemző a visszamenőleges hatály. Megt a banknak is “költség” lenne visszamenőlegesen mindent összeszedni – amig nem nagyon muszáj addig nem fogják megtenni.
 • kutya
  A svajci bankszovetseg legutobb azt nyilatkozta, hogy barmilyen elmeleti automatikus adatcsererol szolo megallapodas termeszetesen csak a jovore vonatkozhat, a multbeli szamlakat forrasadoval es/vagy onkentes bevallassal lehet majd legalizalni. Ez persze nem jelenti azt, hogy az EU-n belul is igy lesz – pl az USA-nak is kiadtak visszamenoleg, bar ott azert komoly sulya volt a bizonyitottan adocsalast elosegito banki alkalmazottaknak es az oriasi amerikai piacnak is.
 • kutya
  CFS: az adocsalo allampapir azellen nem ved, ha bizonyitottan lathatoan megvolt mar elotte, pl bankszamlan, amit megtalal a NAV. Arra jo, hogy amikor kiveszed, akkor lobogtathasd, hogy te bizony ezt most szerezted, ha regebben nyoma nincs.

  Az offshore cegek szamlain tobbnyire (ujabban mindig) van egy BO megadva (beneficial owner / beneficiary) ami gyakorlatilag a szamlatulajdonos maganszemely, es bizony annal fogva jol latszik, hogy kie a penz. Ezt a bankok pont a penzmosas/adoelkerules ellen talaltak ki, igy ha eppen ugy alakul, akkor ennel fogva szepen latszik majd, hogy melyik szamla/ceg kie.

 • Gábor
  És akkor megjelenik a közelémny az automatikus adatcseréről az OECD-nél, köztük a legelterjedtebb offshore paradicsomokkal:
  oecd.org/newsroom/tax-oecds-gurria-welcomes-international-progress-towards-automatic-exchange-of-information.htm
 • Marlon
  Ha jól látom Seyhelle-szigetek nem csatlakozott az automatikus adatcseréhez, se Panama.