Csődben a legnagyobb magyar takarékszövetkezet

A legnagyobb mérlegfőösszeggel rendelkező magyar takarékszövetkezet, az Orgovány és vidéke Takarékszövetkezet csődbe jutott a nemfizető hitelek és a rossz gazdálkodás miatt. A saját tőkéje a kimutatott 6 milliárd helyett -3,5 milliárd volt, a nem fizető hitelek aránya 29%. Ezért az MNB visszavonta az engedélyét.

Az OBA kifizeti a betéteket, de csak 100 ezer euróig. A legutóbbi takarékszövetkezet csődje felemésztette az OBA vagyonának egyharmadát, kíváncsi leszek, a mostani csőd mennyivel fogja leolvasztani a Betétvédelmi Alap pénzét. (Az Orgovány és Vidéke csak a takarékszövetkezetek között volt nagy, az összes hitelintézetet figyelembe véve csak 0,3%-ot tett ki a piaci részesedése. A Soltvadkert és Vidéke 0,2%-ot hasított ki a piacból, mégis igen költséges volt a betétesek kártalanítása.)

Share

21 hozzászólás

 • Laikus
  Ha már csőd, és sokan bankban tartjuk a pénzt, akkor az OBA hogy tölti fel a „készleteit”? Évente?
  Kevés bérből élőnek a fémmilliós vésztartalék is rengeteg pénz, amit bankszámlán tart, de ujabban egyre többet hallani a csőd lehetőségéről, főleg most az állm tevékenysége és a devizahitelesek okán.
  Most akkor biztonságban van a bankba helyezett megtakarítás, vagy sem?
 • István
  “Nagy múltú takarékszövetkezet keresi új könyvelőjét. És egyben a régit is”

  Ilyenkor mindig elgondolkodom, hogy bankok közül eddig egyedül a Postabank dőlt be, viszont a tak.szöv.-ök közül nem ez az első példány. Biztos, hogy ennyire nyomni kellene őket? Biztos, hogy rajtuk keresztül kell megteremteni, hogy a pü.-i szektor 50%-a magyar kézben legyen?

 • Én ezt banki dolgozótól két-három napja hallottam, azzal a kommenttel, hogy a többiből is jó pár kb. ezen a színvonalon működik, ez annak a fényében hogy jelentős szereplővé akarják őket emelni ki tudja kinek a pénzén, hát, érdekes.

  És igen, az is érdekes, a hányadiknál fogyna el az OBA.

  Meg hogy akkor hol is tartsunk micsodát és ki fog itt pl vállalati finanszírozással magas szinten foglalkozni? Hát, izé.

 • Imre
  Ebben a legszomorúbb az, hogy – mivel rokon nagyon dícsérte, hogy milyen jó – gyanút fogtam az átlagosnél lényegesen magasabb betéti kamatok miatt (vajon miért kell nekik ennyire a forrás? – ez volt a kérdésem) és tavaly ősszel, kb. fél óra guglizás után összesen két cikket találtam a neten, amely említette, hogy itt komoly bajok vannak. Ezért én már vártam a csődöt.
  Csak azt nem értem, hogy hol van ilyen helyzetben a PSZÁF? Ez nem 5 perc alatt alakult ki, a nemteljesítő hitelek arányát biztosan jelenteni kell, tehát lehetett volna tudni előre, hogy itt gáz lesz.
  Más: tavaly megnéztem az OBA mérlegét, kb. 90 MRD-s vagyona volt. Ha mondjuk egy bank menne csődbe, akkor miből fizetne?
 • Kiszamolo
  Semmiből. Vagy kölcsönkérne az MNB-től. De az a szűk 90 milliárd maximum az ilyen kis takszövökre elég.

  //kiszamolo.hu/amit-a-betetbiztositasi-alaprol-oba-mindig-tudni-akartal/

 • csoko20
  Rossz belegondolni, ha egy alapos államosítás során az összes takszövöt. telepakolják “jó káderekkel”, mennyibe kerül majd ez a többi banknak/adófizetőknek.
 • ZR500
  Én úgy döntöttem, hogy azt a pénzt, amit a bankszámlámon tartok, szépen apránként kiveszem az ingyenes készpénzfelvétellel, és mindig csak annyit hagyok rajta, ami épp az adott hónapban kell. Nincs kedvem mindet bebukni csak azért, hogy a devizahitelesek jobban aludjanak. Ha egy nagyobb bank kiszállna, az OBA pénze semmire sem lenne elég, az állam pénzét meg többek között én adom össze, tehát nagyjából az a helyzet, hogy megmenthetem magamat. Köszönöm, inkább kihagyom. Most fogadták el az új bankszanálási törvényt – amiről szívesen olvasnék itt cikket.
 • morzsi

  Milyen betéti kamatokat adtak? Egy csomó nagy bank van ma, akik bőven MNB alapkamat fölötti kamatot fizet.
 • dddddd
  Mondjuk olyan cégtől, amelyik a nyitvatartását papír-írószerben kapható öntapadós számokból ragasztgatja ki (kellő igénytelenséggel), nem sokat várhatunk (takszöv megyeszékhelyen). Én akkor döntöttem, hogy nem választok ilyen pénzügyi intézményt, mikor még a régi rendszerben 1 nap helyett nekik 2 nap alatt lehetett teljesíteni az utalásokat (a jelenlegi GIRO2-ben bankoknak 4 ó, a takszövök itt is kaptak +2 órát)
 • Imre
  ! Ha jól emlékszem, akkor úgy nézett ki, hogy amikor máshol 3-4% körül volt a lekötött betét kamata, itt 7% körül.
 • tgwh
  Nem baj, a lényeg hogy ősszel megmentik a devizahiteleseket…
  Imre, akkor lehet valami pénzmosda is volt a dologban? Vagy tényleg nem értettek ahhoz, hogy kéne vezetni egy takarékszövetkezetet…
 • barna
  ELnézést, hogy itt kérdezek, de gondolom a régebbi posztokat ritkábban olvassák:

  lehet Magyarországon dollárért állampapírt venni?
  külföldön hogyan lehet, ha lehet?
  létezik egyáltalán ilyen állampapír?

  Köszönöm!

 • Kiszamolo
  Mármint magyar állampapírt dollárosat? Létezik és szerintem jobb helyeken vehetsz is belőle.
 • forgalomkorlátozás
  Kormányunk már kitalálta mi lesz a megoldás bankcsőd eseén, pikáns módon az indexen pont a devizahiteles csomagra adott bankszövetség válasza alatt volt a cikk:

  index.hu/gazdasag/ado_es_koltsegvetes/2014/07/04/ez_vedi_a_bankrendszerunket/

  Habár tudom, hogy 82 milliárd 10 év alatt az semmi, de higgyétek el, hogy erre is találnak egy gyorsított (egyéni képviselői indítvánnyal) megoldást szükség esetén…

 • Gábor
  Hová tegyem a havi megtakarításomat? Kalkulátor.

  Bankba? LTP-be? Takszövbe? Párna alá? Most akkor mi a jó megoldás?

 • barna
  : mi számít jobb helynek? Az államkincstárnál én még nem láttam ilyen lehetőséget például…csak euróst és forintost látok a listájukban.

  http://www.allamkincstar.gov.hu/kincstar/jelenleg_forgalmazott_allampapirok_arfolyamai__kamatai_

  Vagy rossz helyen nézem?
  Köszönöm a segítséget!

 • RONA
  Az egész Orgovány és vidéke tak, szöv. érdekes volt.
  Annó egy VII. Kerületi ingatlan finanszírozásnál találkoztam velük ahol kvázi 50%-kal piaci ár fölé poziciónálták a lakásokat az érdekesség kedvéért a hírhedt GIMESI testvérekkél építkeztek.
  (Ami fura,,hogy a közösségi bank is csak bedőlt projekteket finanszíroz, helyesn fogalmazva bedőlnek az általuk finanszírozott projektek)
 • Varázspálca
  Az OBA 2013-as beszámolója szerint 2013 végére ismét feltöltötték (kb. 91 milliárdra) az alapot az év eleji 76 milliárdról.

  Azóta, 2014 januárban a Körmend és Vidéke kapcsán volt 22 milliárdos kifizetés, és most az Orgovány kapcsán lesz szerintem nagyságrendileg 50-60 milliárd. Persze, a takszöv éves beszámolójából nem látom, hogy a teljes közel 70 milliárdos betétállományból mennyi van biztosítva, csak azt tudom, hogy a korábbi esetekben nagyjából 80-85% körüli volt ez az arány. A felszámolásból az OBA részére max 10% körüli megtérülés szokott becsordogálni – 1-2 évvel később (szintén az OBA beszámolóból látszik).

  Szóval, igen, most rendesen kiürül az OBA. Semmi baj, majd a bankok szépen feltöltik. Van annak, aki nem issza el.

 • jurta

  “Ami fura,,hogy a közösségi bank is csak bedőlt projekteket finanszíroz”

  Nocsak, melyik közösségi bank? (van egy ilyen nevűnél némi pénzem)
  Erről, hogy melyik projekt dől be, hol tájékozódsz?

 • Attila
  Tudomásom szerint jelenleg a Magyar Államkincstárnál nincs lakosság által vásárolható USD alapú államkötvény. Más ország által kibocsátott, USD alalpú kötvényt vagy befektetési alapot bármelyik nagyobb bankban lehet vásárolni, (deviza) befektetési vagy (deviza) TBSZ számlára is akár.
 • cabala
  érdekelne, hogyha végbemegy a forintosítás és utána beindul esetlegegesen a hiperinfláció, akkor az összes lakást automatice a bankok megkapnak?
  (hiába a sok pénz, a bankok jobban emelik a kamatot vagy esetleg be is zárnak nagy leértékelődés esetén)