Devizahitelesek: itt a tökéletes megoldás

2013-12-21
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Olvasom, hogy a kormány juszt csak azért is akar devizahitel-csökkentést, hiszen közel van a választás napja. Ezért hétfőn összeül, hogyan lehet még a tavaszi választások előtt 17-20%-kal csökkenteni a devizahitelesek törlesztőrészletét.

(Arról már írtam ebben a cikkben, hogy a forinthitelesek pont akkora bajban vannak, mint a devizahitelesek, ebben a cikkben pedig arról, hogy a közvélekedéssel szemben csupán minden 125. lakást (a teljes lakásállomány 0,8%-át) fenyeget a devizahitel miatti esetleges végrehajtás.)

Mivel úgy látszik, a kormánynak sehogy nem akar összejönni a csökkentés, még a Kúria is orvul másként döntött, mint szerették volna, ezért most segítek, hogyan lehet elérni azonnali 20%-os törlesztőrészlet-csökkentést mindenkinek úgy, hogy még a bankok is örömmel teljesítik.

Számoljunk egy kicsit.

A teljes magyar devizás lakáshitel állomány 1.828 milliárd forint, darabszámra 222 ezer db szerződés. Ebben nincs benne a szabadfelhasználású devizahitelek, azokat nem akarja szerencsére megmenteni a kormány. Azokkal együtt 3525 milliárd forintról beszélnénk és 501 ezer szerződésről. (Forrás: MNB)

Ha egy átlagos 7,5%-os kamattal számolunk és 15 év futamidővel, akkor egy jelenlegi árfolyamon átlagos 8,23 milliós lakáshitel havi törlesztője 76.293 ezer Ft.

Ezt szeretné a kormány 17-20%-kal, vagyis durván 15 ezer forinttal csökkenteni.

Ez megfelelne annak, mintha a bankokat arra kényszerítenék, hogy a jelenlegi 7,5% helyett elégedjenek meg 3,8%-os éves kamattal, ugyanis akkor lenne 60.054 Ft a havi törlesztője az átlagos hitelnek.

Az 1.828 milliárd forintos devizás lakáshitel-állomány után a teljes kamatbevétele a bankoknak durván számolva mindössze évi 137,1 milliárd forint. (Nem kell hozzá akadémiai tagság, hogy kiszámold: a teljes tőketartozást megszorzod az éves 7,5%-kal. Ennyi a bankok teljes bruttó kamatbevétele egy évre.)

Ha a kormánnyal szemben hozzácsapjuk a szabadfelhasználású hiteleket is, akkor nagyságrendileg 264 milliárdról beszélünk évente.

(Ez természetesen nem igaz, hiszen nem vettük figyelembe a nemteljesítő hitelek miatti veszteséget, ahol nem hogy kamatbevétel, de egyenesen tőkeveszteség van. Ez a hitelek mintegy harmadát érinti, de legyünk nagyon nagyvonalúak.)

Tádám, [dobpergés, növekvő izgalom] itt a megoldás:

A pénzintézetek évente 144 milliárd forintnyi különadót fizetnek be jelenleg (forrás: költségvetés).

A kormány hagyjon fel a bankok sanyargatásával, vezesse ki a banki különadót, az így felszabaduló 144 milliárdot a bankok kötelezően költsék a devizahitelek kamatainak csökkentésére.

Ha csak a lakáshiteleket nézzük, egyenesen 0% alatt lehetne a kamat. (144 milliárd adó évente kontra 137 milliárd kamatbevétel.) Ha az összes devizás ingatlanhitelt tekintjük, akkor is gond nélkül elengedhetnék a bankok a kamatok több, mint felét. Azonnal megvalósul a vágyott 20%-os csökkenés a havi törlesztőrészletekben, sőt még annál is sokkal több.

Ezen túl ígérje meg a kormány, hogy nem fog hasraütésszerűen hetente újabb bankadókat kitalálni és a gazdaság többi szereplőjét sem sújtja egyik napról a másikra egy-egy ötletrohamról gyötörve újabb és újabb adókkal, hanem inkább a költségvetés kiadási oldalát igyekszik rendbe tenni. (Van sok tippem, hol lehetne találni pár rongyos 50-100 milliárdot az útszéli stadionépítésektől az ingyenes utazásokig, a 3200 önkormányzat helyett (és nem mellett!) kialakított 300 központon át számos lehetőség van pótolni ezt a csoffadt 145 millárdot.)

Ettől a forint is mindjárt erősödne 4-5%-ot, vagyis újabb jelentős tétellel csökkenne a devizaadósok havi terhe. Már nagyjából 25%-os azonnali csökkenésnél járunk.

Látjátok srácok, milyen pofonegyszerű ez? Még a Kúriát sem kell a földbe döngölni, az alkotmányt sem kell megint átírni. A bankokat sem teszitek tönkre, a betétesek pénze sem kerül veszélybe.

Mert azért az nagyon fals, hogy legyen azonnal 200 forint a benzin, mert mi törődünk az autósokkal. Ja, hogy a sok adó miatt ilyen drága a benzin? Adók nélkül 150 forint se lenne? Akkor is, azonnal csökkenjen a benzin ára.

(A cikkben még meg sem említettük a 300 milliárd forintos tranzakciós adót, azzal együtt már kamatmentesen tudnának a bankok szinte mindenféle hitelt adni.)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram