Egy társasház története

Tibor küldött egy történetet, az ő társasházuk történetét. Érdemes elolvasni az anyagi tanulság miatt is, de amiatt is, mire készülj, ha egy társasházban veszel lakást. Annyi horrorsztorit hallottam már a társasházakról, ahol a lakók fele Q7-essel jár, de a közös költséget nem fizetik (ezek az újépítésűek), meg ahol öregek laknak, akiknek jóvanazúgy, ahogy van, ő ebben az életben már nem akar költeni a házra, akkor se, ha a tető beszakadt.

Ezekre is érdemes figyelned, ha lakást veszel. Elhanyagolt társasházban soha ne vegyél lakást, akámennyire is olcsó vagy tiptop a kinézett lakás, mert nem véletlenül elhanyagolt a ház. Inkább vegyél egy jó állapotú, karbantartott házban egy lepukkant lakást. Ugyanígy ne vegyél lakást egy olyan társasházban, ahol a lakók harmada-fele nem akarja/nem tudja fizetni a közös költséget. A lakáson tudsz segíteni, a házon nem.

Offtopic: Így vásárolj lakást

S ha már ez a téma, éppen tegnap hallottam egy sztorit első kézből egy nyolclakásos “újépítésű”, talán két-három éves házról. Először csak azt hitték, megússzák annyival, hogy nincs két egyforma méretű lépcső a lépcsőházban, hogy felfagy az erkélyen a kő, mert kilopták a vízzáró fóliát, hogy a teraszok a ház felé lejtenek és áznak a falak és a többi kókler munka. Aztán amikor elkezdett megsüllyedni a ház, megvizsgálták az alapot és kiderült, hogy “kifelejtették” belőle a vasalatot. Minek az bele, úgysem látszik. Most meg a kétségbeesett fejvakarás, lakásonként valószínűleg sok millió forint lenne valahogy megerősíteni az alapot, de pénz az nincs, a legtöbben sok hitellel, CSOK-kal vették a lakást, legtöbbször erőn felül. A vállalkozó már rég bezárta a céget vagy egy hajléktalané lett azóta, lehetne éppen perelni, de értelme az nincs, pert nyerhetnek, de pénzt nem fognak belőle látni.

Na mindegy, csak egy témába illő friss sztori volt. Következzen Tibor levele:

Feleségemmel egy kétszintes, tizenkét lakásos társasházban élünk. A 12-ből 10 lakás 46-50 nm közötti, a maradék kettő 70 nm. A közös képviselőkkel sorozatban gondjaink akadtak, az egyik egy öreg bácsi volt, aki excelben könyvelt (!), e-mailt nem volt hajlandó olvasni, telefonon sosem lehetett elérni, általában nem nagyon érdekelte semmi a házzal kapcsolatban. Őt leváltottuk, jött egy kedves fiatalember, aki a bemutatkozására láthatóan rákészült, felmérte a ház állapotát, konkrét elképzelésekkel állt elő, hogy miket kellene itt megvalósítani, és majd együtt…

A házzal amúgy vannak komoly gondok, a lépcsőház és a függőfolyosó van a legrosszabb állapotban, jóformán életveszélyes. Lényeg, a lényeg, emberünk a csillagokat is lebeszélte volna az égről, megválasztottuk, aztán nagyjából soha többet nem sikerült elérni őt, e-mailekre nem válaszolt, telefont nem vette fel, semmilyen papírt nem küldött soha arról, hogy áll a ház, hogy állnak a befizetések, nuku éves összesítő, az égvilágon semmi. Közgyűlést annak ellenére sem hívott össze, hogy erre felszólítottuk levélben. Leváltani is csak levélben sikerült, a ház minden anyagát postai úton juttatta el az új közös képviselőhöz, aki jelenleg is van. Ő végre nem csak beszédében lelkes, hanem végre tényleg történnek itt dolgok, haladunk valamerre.

Na, ezekről a dolgokról szeretnék mesélni.

A háznak van egy ltp megtakarítása, ami már rég lejárt, csak hát az előző közös képviselőkkel nem igazán lehetett együtt dolgozni, a pénz azóta is ott állt a számlán (nagyságrendileg 1.5 millióról beszélünk, messze nem szaladunk vele). Az új közös képviselő az első közgyűlésen felvetette az ötletet, hogy érdemes volna megemelni a közös költséget, az így keletkezett többletből pedig felújítási alapot képezni, hiszen társasháznak amúgy is kötelező ilyennel rendelkeznie (erről soha egy szó sem esett korábban), szóval nem is értette, nekünk miért nincs ilyen.

A javaslata az volt, hogy nm-enként 50 (!) forinttal emeljük a közös költséget. Jó pár embernél ez kiverte a biztosítékot, hogy az rengeteg pénz (megismétlem, 50 nm-es lakásokról beszélgetünk, nem nehéz kiszámolni, mekkora tételről van szó). Hosszas vita után végül azért csak sikerült lenyomni a torkukon, és elfogadtuk a javaslatot.

Ekkor jöttem én. Felhívtam rá a kedves lakótársak figyelmét, hogy a ház szintjén havi 30.000 forintról ment a vita az elmúlt fél órában, ami éves szinten 360.000 forint. Tíz év alatt lesz 3.6 milliónk, amiből esetleg vehetünk három téglát, csak addig ránk dől a ház. Az én javaslatom az volna, hogy fizessen mindenki havi 20.000 forintot a közös költségen felül, az egy év alatt a háznak 2.880.000 forint, két-három év alatt az ltp pénzzel együtt már egy-két komolyabb munkára is futja belőle.

A javaslatom vége szemmel lincselés és generációkon átívelő átkozás lett, megkaptam mindent a “te asziszed, hogy én lopom a pénzt”-től kezdve a “nem vagyok én aranyásó”-n át a “de jó egyeseknek, hogy milliomosok”-ig mindent. És itt olyan emberekről beszélünk, akiknek két autója van, az egyikkel dolgozni jár, a másikkal wc-re, a másik most vett új autót, mellé napi egy csomag cigi simán pattan… szóval tovább nem is nagyon sorolom… nagyjából olyan emberekről beszélünk, akikről te magad is szóltál már jó néhány cikkedben, pl. a kedvencemben, ahol egy gyárban tartottál pénzügyi oktatást, ahol a melósoknak nem volt pénze, de azért masszívan dohányoztak, és tele volt a parkoló autókkal, miközben a gyár előtt volt a buszmegálló.

Rávilágítottam a kedves lakótársak előtt arra, hogy akinek nincs havi 20.000 forintja, ott azért vannak komoly gondok. Érvelésnek megkaptam, hogy drágák a gyerekek, már így is drága a közös költség, a számlák, a minden. Az egyik szomszéd szerint havi 20.000 forint nagyon sok, ne mondjam már, hogy nem az. Mondtam, hogy 20.000 forintról általánosságban nem lehet megítélni, hogy sok-e vagy kevés, az nem is igazán annak a függvénye, hogy valaki mennyit keres, hanem inkább annak, hogy mire költi.

Hát pedig, bárhogy is próbálná összébb húzni a nadrágszíjat, lehetetlent kérek.

Egyetlen szomszéd jelezte, hogy ő benne lenne a dologban, meg támogatja az elképzelést.

Szóval a javaslatom az erős többség leszavazta.

Eltelt fél év, szép téli napon a függőfolyosó egy darabja leszakadt (szerencsére nem történt személyi sérülés), a ház facebook csoportjában felvetettem, hogy mivel naponta én is elsétálok az alatt a pont alatt, ahonnan leszakadt egy darab, éppen eshetett volna az én, vagy a gyerekeim fejére is, vagy akármelyik másik szomszéd fejére is a dolog, most már talán csinálunk valamit?

Havi 20.000 forint továbbra is sok volt. De havi 10, és havi 5 is. Igazából szerintem bármennyi sok lett volna, amit a “Háznak” (direkt írom nagy betűvel, mert kb. az jött le, mintha az emberek a házra, mint harmadik félre tekintenének, nem olyasmire, ahol ők maguk laknak) adni kéne. Pár hét múlva még egy szép darab leesett a függőfolyósból (itt sem történt személyi sérülés), ami éppen valakinek a fregolijára esett. Na, hát ez már megmozgatta a népeket, gyorsan közgyűlést hívtak össze, ahol meg lett beszélve, hogy a függőfolyosót fel kell újítani és kész. Hát, pénzünk az nincs rá, akkor vegyünk fel kedvezményes hitelt az ltp-re. Megszavazta mindenki. Hamar kiderült, hogy az ltp nem ad hitelt a háznak, mert a bekért jegyzőkönyvekből egyértelműen kiviláglik, hogy fél évvel ezelőttig a háznak nem volt felújítási alapja képezve, márpedig az elmúlt három évet vizsgálják. Így csak piaci kamatozású hitelt adnak. Nem baj, jó lesz…

Ugye még emlékszünk a kedves szomszédra, aki bárhogy is próbálná, havi 20.000-t nem tudna megfogni a havi kiadásain? Éppen 19.000 forinttal lett ezáltal magasabb a havi közös költsége, mint eddig volt, de elmondása szerint ez nem jelent gondot a számukra, mert hasznos dologra megy a pénz. Nem akartam emlékeztetni a fél évvel ezelőtti szavaira, mert úgy láttam, felesleges ezzel vesződni.

Szóval ez a történet… amíg az emberek tudják, hogy valami nem jó, még akkor sem foglalkoznak vele, amikor már tapasztalják is, akkor viszont pánik és bármit elfogadunk. Havi 20.000 forint sok, amikor önerőről beszélünk, amit saját elhatározásunkból kellene gyűjtenünk, de ha hitelt kell belőle törleszteni, az valahogy olyan kötelezőnek tűnik, az rendben van. Mint a bagós, aki lelkesen cigizik, amíg stroke-ot nem kap, akkor gyorsan leszokik, mert megijed, pedig addig is tudta, hogy mit kockáztat. Vagy mégsem?

Miért működnek ilyen furán az emberek?

Share

353 hozzászólás

 • drdragon
  a magyar népesség 72 százaléka családi házban lakik, általában lenézve a társasházi lakást, különösen az első vlágháború előtti pesti gangost és a panelt

  az elmúlt évek kományzat támgatások egyike sem a gangost és a panellakást célozta meg

  viszont minek nőtt legnagyobbat az ára?

  csak nem a többség által lenézett a gangosé és a panelé?

 • Mulder
  A miénk kb 70 éves társasház, ugyanez a helyzet. 100 feladat lenne, nyugdíjasnak jóazúgy, egyik lakó haldoklik 20 éve és nem tud a túrázások mellett ilyenekkel foglalkozni, aki kiadja nem érdekli, a fiatalok meg erre a szarra nem adnak plusz havi párezer(!) forintot. Gyűlésre is csak minden harmadik-ötödik tulaj ha eljön.

  Nem értik miért lakódik le amikor sosem költöttek semmire. Fizetni nem akarnak havi 5ezret a 70 éves tető felújítására, inkább halogatják. Nem értik, hogy 3 év és az 5 milliónk 4,5-et sem ér az infláció miatt, az árajánlatok meg 8-10-12 milliók voltak. Halmozódik a feladat (már kéményezés és statikus is kell, plusz a szokásos drágulás) fizethetnek zsebből félmilliót vagy ráterhelik a házra plusz köhöghetik a hitelkamatokat. Abba reménykednek hogy majd megússzák, pedig háromszorosába fog kerülni.

  Extrém igénytelen emberek vannak mindenhol, csak egy-egy dologra adnak.

 • hemond
  @romi: alapító okarítatot nézd meg, de valószínűleg nem elég az egyszerű többség. Egyébként sok dologtól függ, hogy eladja e a közösség, vagy megmarad a közöstulajdon és csak beépíti és mondjuk és kiadja.
 • naneee
  Panelben lakok, én megvagyok vele elégedve, egyedül a problémám az, hogy bár most jelen pillanatban elég a hely, de terveim szerint szükség lenne még egy szobára. Egyszer viccből mondtam, megkéne venni a mellettünk lévő lakást és egybenyitni, viszont a feleségemnek nagyon megtetszett az ötlet. Egy átjáró ajtó bőven elég lenne, nem szükséges kibontani az egész falat. Én valahogy azt érzem, még mindig olcsóbb lenne megvenni a másfél szobásat és egybenyitni, mint venni egy nm2-be megegyező panelt. A kérdésem az lenne, hogy ezt meglehet tenni? Több emeletes és középen helyezkedik a lakás. Ehhez építési engedély kell? Statikai engedély? Gondolom azért a közös képviselőnek és a lakók egy részének is bele kell egyezni? Ha bizonytalan a kimenetel, akkor nem biztos érdemes belevágni, mert ha nem sikerül egybenyitni, akkor nincs sok értelme 2 kis lakásnak.
 • Béla, az állat
  Amikor nagyobb lakást kerestünk, nem csak az “osztatlan közös tulajdon” kifejezést tartalmazó hirdetések mentek egyből a lecsóba, hanem az olyanok is, melyekben szerepelt a “Nincs közös költség.” Nem is értem, miért gondolja ezt bárki vonzó hívószónak. Havi 10-20e Ft-tal kisebb a rezsi, cserébe rohad minden?

  Ahonnan elköltöztünk ott néhány szomszéddal kb. 5 éven át kellett több-kevesebb társadalmi munkát beletennünk abba, hogy meggyőzzük előbb a lakásszövetkezet vezetőségét, majd utána a lakótársakat, hogy érdemes belevágni a panelprogramba. Papír alapú tájékoztató anyagok tucatjait gyártottuk, honlapot csináltunk, lakásról lakásra járva agitáltunk, gyűjtöttük az aláírásokat, beverekedtük magunkat számvizsgálónak stb. Mire sikerült végigvinni és tip-top lett a ház, kinőttük a lakást. 🙁 De legalább jó árat kaptunk érte, viszonylag gyorsan.

 • drdragon
  romi

  az osztattlan közös tetőtér eladásához 80 százalék

  viszont az ezt szentesítő alapító okirat módsításhoz 100

 • Józsi
  Van a lónak a másik oldala is. Ahol most élek ott nem lehet trükközni a cégdobással mert a legutolsó szakinak is kötelező biztosítást kötni. Egy egyszerű JóskaPista víz/gáz szerelő is úgy kezdi az évet, hogy becsenget 10-20 ezer eurót az éves biztosítására. Ha a hanyag munkája miatt kár keletkezik akkor a biztosító felé kell jelezni ezt és majd az fizet. A legtöbb szakma még regisztrációhoz is van kötve ami ismét pénzbe kerül. Ennek meg az ára, hogy miden szaki baromi drágán dolgozik mert ha reggel kinyitja a szemét máris mínuszban van vagy 100 euróval, hogy egyáltalán az alap költségeit kifizesse aznapra.
 • cabala
  Nálunk a Lakásszövetkezet hozott brigádot külső hőszigetelésre, ami nem is lett volna gond, meg elvben jó is lett volna, csak az volt a bibi hogy számításunk szerint a 20 év alatt nem csökkent volna annyit a fűtésszámla, mint a hitellel megnövekedett közös költség. (Az egyik legutolsó panelként épült, ezen kb. már minden jó minőségű és szinte hibáktól mentes verzió, vannak betegségei, de meglepően jó a szigetelése.)
  Namost a trükk ott volt, hogyha belemegyünk a felújításba, akkor 20 évre kelletlenül elköteleződünk a Lakásszövetkezet felé, mert a hitelt ők vették volna fel.
  Én pl. szeretnék váltani, mert ahhoz képest hogy évente megcsinálják a beszámolót a havi 1500 Ft/lakás befizetése mellett nem csinálnak semmit. Na ez a tiszta pénzkidobás. Piaci alapon mi is tudunk szerezni szakit ha valami elromlik.
 • Lajos
  ” kilopta a vasalatot és eltűnik a cég: na ebben az esetben vagyoni és büntető felelőség a felelős műszaki vezetőé, Szerkezeti problémáért biztos elő fogják venni, ha mondjuk rosszul van beépítve egy ablak azért nem.”

  Akkor az a kérdés, hogy a posztbeli történetben miért nem történt ilyen. Még egy feljelentést sem tettek?

 • axt
  Több, mint 10 éve vagyok lakástulajdonos úgy, hogy ott is lakom. Az életkor eléggé vegyes, bár több szerintem a 40 fölötti. Összességében azt mondom, hogy nálunk nem voltak ekkora gondok, de voltak dolgok amiket rendbe kellett rakni az emberek fejében mifelénk is. Az egyik legfontosabb dolog, amire rájöttem ez alatt az idő alatt az az, hogy végleg el kell felejteni az egyszemélyes közösképviselőket. A közösképviselet is egy szakma, ahova kell egy cég, akinek van könyvelője, statikusa, pályázatírója és legfőképpen jó kapcsolatai. Mikor ide költöztünk akkor pont ilyen egyszemélyesek voltak és egyik se volt jó. Aztán lett egy cég, és ők még azt is elérték, hogy a notórius nem fizetők (nem sok volt, de több százezerrel tartoztak) is végül fizettek, ügyvédi felszólításra. A közös ktg-et szerencsére sikerült emelni, igaz nem sokkal. 5 évig nem emeltük, szerintem már ideje volt.
 • hemond
  megoldjuk:
  Ha a hangos a gyerekkel jön a szomszéd vagy beküldi a gyereket az udvarról, akkor hangos ordítozásban lesz részesítve általam.

  Hogy képzeli???

 • Lakógyűlés
  Kedves Tibor!

  Nagyon megérintett a történet, mondhatni agyhúgykövet kaptam az olvasásától. Vagyis inkább attól, hogy a leírtak emlékeztetnek az általam több társasházban átélt vitákra,amikor tényleg fillérek miatt ment az adok-kapok. Hogy nem szégyellik magukat, nyilvánosan kijelentik, hogy 500 forintjuk nincs a saját házukra.
  Ami kimaradt, hogy nagyon szép elképzelések szoktak még lenni, például amikor ugyanezek a tulajdonosok kijelentik, hogy mit kéne megcsinálni, fejleszteni, persze pénzért. Azért pénzért, mert ő meg nem akarja saját kezűleg megcsinálni a fél órás melót, na de fizetni már nem akar, amikor kiderül hogy ha embert hívunk rá, akkor százezer lesz.
  Sok agyhalott van, ez szerintem megállapítható.

 • axt
  Még pár dolog, ami szerintem fontos: mindig meg kell próbálni meggyőzni az ellenkező lakókat a közgyűlésen, de nem úgy, hogy lenyomjuk őket erőből, hanem egyezkedéssel, a másikat tiszteletben tartva. Tapasztalatom szerint a lakótársakat meg lehet győzni, ha az ember jól tud érvelni és nem vesz mindent személye elleni támadásnak. Persze tudom, hogy csak azt lehet meggyőzni, akinek van agya, de adjuk meg ezt a feltételezést a többi lakónak. Eleve a nagyon hülyék el sem járnak közgyűlésre, mert őket nem érdekli ez az egész. Akit érdekel a ház és el is jár közgyűlésre, az olyan 15%. Továbbá fontosnak tartom, hogy a kifizetéseket egy összeghatáron túl a számvizsgáló bizottság engedélyéhez kell kötni. Így ők bármikor megvétózhatnak egy indokolatlanul magas számlát. A tulajdonosi szemléletet pedig erősíteni kell a lakókban, de nem cetlikkel, hanem személyesen. Hogy figyeljenek oda a házra.
 • Kiszamolo
  Lajos, nem tudom, mi történt és mi fog történni, csak a sztorit mesélték el, hogyan jártak. Lehet, hogy van feljelentés is.
 • Kiszamolo
  drdragon, persze, hogy a panelé nőtt, mert ott volt tér. A növekedés előtt 70 milliós házat nagyon kevesen tudnák megvenni 140 millióért. A 10 milliós panel ha 30 millióra nő, azt még sokan ki tudják köhögni, főleg, ha jobbra nincs pénzük. Nagyobb fizetőképes réteg, nagyobb drágulás.
 • Szmoki
  Nálunk vidéken (Szeged) egy társasházi lakás (NEM panel) árából, már egy kisebb magánházat is lehet venni. Akkor kérdem én, ki az a fene akar közösködni mással?
 • hemond
  @naneee: Én mindenképen kérnék egy statikai szakvéleményt, ez nem olcsó. Utána tájékoztatnám a közösképviselőt. Általában csak tajékoztatási kötelezettség van, de szmsz vagy alapító okírat amit meg kell nézni ilyenkor.

  (nálunk csak tájékoztatási kötelezettség van)

 • drdragon
  Kiszamolo

  a ma 30 millos panel 2008-ban volt 10, utána lecsorgott 8-ra, majd nőtt 30-ra

  a ma átlagbér nem háromszorosa a 2008-asnak, tehát amikor 10 volt, nagyobb fizetőképesség volt a piacon, ráadásul volt hitel 10 százalék önrésszel fűnek fának

  a család ház hosszútávon hatékony befektetés az egoba, a panel meg az ilyen olyan hozamtermelésbe

  mellesleg amikor a panel lecsorgott, a családi házak jelentős része zakózott, vagy vált teljesen érdektelenné

  a 2008-ban 70 millás gangosért meg már rég kifzették a 140-nél többet

 • random okos
  Ne legyetek naívak. Ezek az “emberek” nem azért nem fizetnek, mert nem tudnak, hanem pontosan tudják hogy kiknek van több pénze, és azt várják, hogy majd azok összedobják helyettük.
  Élősködő kommerekkel tele van minden társasház.
  Egyébként meg el kell költözni, rendes ember nem lakik társasházban. Oszt akkor rájuk dőlhet minden.
 • hemond
  most tudom a régen minden jobb volt esete, de régen mikor volt háziúr akié volt a teljes bérház, esetleg neki is volt benne egy nagy lakása, akkor ott nem maradtak el a karbantartási munkák.
 • romi


  Nagyon köszönöm a válaszokat! Persze adódik a kérdés, hogy vajon mi lehet, akkor 80+% megszavazza az eladást, de mondjuk 10% ellenkezik és ezért az okirat módosítását sem szavazzák meg? Na akkor hogyan tovább…?
 • drdragon
  Kiszamolo

  2016-ban és azóta minden évben csökkent a tranzakciószám Budapesten, míg az árak minden évben nőttek

  kérdés:

  ha a tranzakciószám csökkenés egyenlő a vásárlói hajlandóság csökkenéssel, tartós esetben nem árcsökkenés lenne a természetes reakció? (a panelek és a gangosok csökkenő volumen mellett nőttet árban, még a kképviselői és egyéb anomáliák mellett)

  az lakáspiac sem mindben racionális

 • Kiszamolo
  2019-ben hat év után először csökkent a lakáspiaci tranzakciók száma. A 2018. évi 164 ezerrel szemben a 2019. évből eddig 151 ezer tranzakció adatainak feldolgozása történt meg.
 • drdragon
  romi

  első esetben a vevő megvesz meglesz a 100 százalék a tetőtér külön albetétbe kerüléshez

  utána 1 év tervezés, 2 év beépítés ami kellemetlen a bennlakoknak, lesz sértődés, majd a végén az elkészült lakásokat kell külön albetétesíteni, ami újabb 100 százalékot igényel ami néha csakazért sem lesz meg az írgység sértődöttség, stb matt

  ezértt vannak 10éve albetétesítetlen tetőtéri lakások, de a belvárosban elfgadta az utobbi években a piac

  másik: a vásárlás után nem albetétesítik egyben a tetőteret, hogy csak a végén kelljen egyszer a 100 százalék, ha nem megy, marad a használati megosztás

 • drdragon
  Kiszamolo

  te az országosrol írsz, én meg a budapestről

 • Vili
  Szerintem az összes társasház ilyen itthon 😀
  “Én abban az újépítésűben biztos nem vennék mert abból kispórolták az anyagot” – szerintem az összes újépítésű ilyen itthon 😀
  A “mire figyeljünk” gyűjtéseket mindig úgy érzem ebben az országban, ha arra mind figyelek valóban, ami marad az olyan kevés, hogy nem reprezentatív a piacra nézve, szerencséje mindenkinek lehet persze szökőévente 1x, de az más mint a valós kínálat. Utóbbival kapcsolatban azzal értek egyet, hogy üdv az országban, itt ez van ezt kell szeretni.
 • drdragon
  Kiszamolo

  2016-ban és azóta minden évben csökkent a tranzakciószám Budapesten,

  Bp használt új együtt

  2015: 40800 db
  2016: 37400 db
  2017: 36200 20
  2018 36100 db
  2019: 31500 db
  2020 kb 29000 db

 • Lábatlan
  Félig meddig off. De én azon röhögök itt BP.-n hogy ezek az új társasházak olyan közel épülnek egymáshoz mint a legdurvább belvárosi utcákban. Kimész a lakásból és az első fűves rész az meg ilyen lyukacsos beton. Tehát gyerekkel lemennél focizni és elesik ott csont törik. Tehát bármi kis mozgáshoz utaznod kell..

  És le van sajnálva a panel ahol park is befér két panel közé. Csak a panel meg régi lefingott. Szóval vagy elavult lakásba laksz vagy tömegnyomorban többszörös áron, újgazdagok között (Aki megdolgozik a pénzért biztos nem szórja el ilyen helyre a pénzt)

 • expect
  “Nálunk vidéken (Szeged) egy társasházi lakás (NEM panel) árából, már egy kisebb magánházat is lehet venni. Akkor kérdem én, ki az a fene akar közösködni mással?”
  Az ilyen képletekből mindig az marad ki, hogy a ház, amit a lakás árából tudsz venni, az két kategóriával alacsonyabb minőséget képvisel, mint a lakás, amit eladsz 🙂
 • McDennis
  Édes Istenem! Remélem ezt a hozzászólásodat nem gondoltad komolyan…
 • L70
  A sóherség nagykeresztjét én annak a lakótársnak adományozom, aki anno a közgyűlésen kérvényezte, hogy ne kelljen a szemétszállításért fizetnie, mert ő nem lakik a lakásban. Egy perc alatt elmagyarázták neki, hogy bizony a tulajdonnal kötelesség is jár, és örülnek, hogy nem szociálisan rászoruló, tehát ki fogja tudni fizetni a ráeső szemétdíjat is. Tehát a sóherség nem a nyugdíjasok ismérve, hanem bárkié lehet, anyagi helyzettől függetlenül.
 • akosom
  Zugló, idén novemberben költöztünk régebbi (15 lakás) társasházba. Költözésünk napján kezdődött a fővezeték felújítás, így Amper bővítéssel elektromos tűzhelyt tudunk használni. Eszünkbe se jutott költözés előtt, hogy erre ekkora szükségünk lesz. Szerencsénk volt. A megemelt közös költség emiatt most 11.500 HUF.
 • drdragon
  L70

  ptk

  5:75. § [A közös tulajdon hasznainak szedése, költségviselés és veszélyviselés]

  A dolog hasznai a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illetik meg; ilyen arányban terhelik őket a dologgal kapcsolatos kiadások, a közös tulajdoni viszonyból eredő kötelezettségek, és ugyanilyen arányban viselik a dologban beállott kárt is.

  a törvény rendelkezések nagyrésze diszpozitív és nem kogens

  a diszpozitív azt jelent hogy el lehet térn tőle, a kogens nem enged eltérést, az idézett kitétel diszpozitív, vagyis el lehet térni tőle, és be is lehet tartani, mnidkét út törvényes

 • Szabolcs
  Alfa
  2021-01-21 at 12:02

  Ha el is jutsz idáig, hogy mindezt elkérd, ugye vágod, hogy nem követelheted, mert semmi közöd hozzá, amíg vevőjelölt vagy?
  Sok kecót elszalasztasz, ha ezek miatt dobod őket. Elvileg persze igaz, nagyon is! De a gyakorlat az, hogy örülsz, ha az eladó nevén van, és még akkor is átverhetnek…

 • Hamleta
  Kedves Kiszámoló olvasótársak,

  Én 2018-ban vettem meg életem első panel lakását (1,5 szoba) lepukkant állapotban, lepukkant házban, megyeszékhelyen.
  Úgy alakult az élet,hogy nem költöztem be,de teljesen felújítottam az akkori,kb.40 éves állapotáról (vezetékeket,csöveket beleértve).Vásárlás előtt sajnos annyi jobb lakást vittek el az orrom elől, hogy nem vettem észre az első látogatáskor a lépcsőház állapotát (tél volt, sötét volt, boldogsághormonok és hogy végre valaki nem rakta rám a telót,stb.),amiből aztán leeshetett volna a lakóközösség mentális és anyagi állapota (+átlagéletkora is).Könnyen barátkozó típus vagyok, így annak ellenére, hogy nem laktam ott, hallottam szomszédtól ezt-azt másik, közvetlen szomszédomról.Ami persze beigazolódott.Aztán kiderült a KK “alkalmassága” is, aki mindenáron piaci kamatozású hitelt akart felvetetni a lakóközösséggel a homlokzat felújítására.folyt

 • untermensch4
  Nálunk ingatlanüzemeltető cég képviseli a közt, az ügyvezető itt lakik a házban és az irodájuk is itt van. Legjobb felállás.
 • Hamleta
  folyt.:
  Majd eljött a számomra első lakógyűlés napja.Nagy drámák közepette sikerült megszavaztatni a 40 Ft/m2 nagyságrendű kktség emelést,amire már NAGY szükség volt.A lakógyűlés végeztével ott maradtam kicsit figyelni a népeket,amikor is az előttem álló 60-as fickó elkurjantotta magát,idézem:”És ki az a burzsuj gci,akié a 4.-en az a másfeles.Nem is lakik itt,ilyen jól megy neki, vagy mi?” És akkor megszólaltam a háta mögött (27/nő):”Az az enyém, köszönöm az elismerést.”
  Miután normális anyagokkal,de a lehetőségekhez mérten észszerű árakon felújítottam,el is adtam.Nem volt rá szükség családon belül,megléptem és azóta boldog vagyok.A lakás csodaszép lett,de az emberek körülötte ugyanolyanok maradtak,mint voltak…A második lakásomat egy full felújított épületben venném, borzasztóan lepukkant állapotban.Az első kérdésem persze a KK telefonszáma lenne, hogy lecsekkoljam a hozzá(m)állást…
 • axt
  Pedig ez tényleg így van. Nálunk a nagyon sok tartozást felhalmozók kétféle csoportra voltak bonthatók: az egyik a vállalkozó, aki egy cég nevében bérelte az egyik helyiséget, a másik meg az, amelyik külföldön dolgozott jó pénzért, de a rokonai lakták a lakást. Nagyon-nagyon ritka az amikor valaki tényleg rászoruló. Sajnos manapság sokan vannak akik magukat rászorulónak mutatják, vagy netán tényleg annak is gondolják magukat, közben meg van ott lóvé, mert a cigi-kóla-sör kombó mindig megvan. Simlisek az emberek, szemetek, rájátszanak a mások sajnálatára. Ne légy balek, ne hagyd magad átverni. Mellesleg az ilyen simlisek miatt kell egy olyan KK, amelyik kíméletlenül behajt mindent, először csak levelet küld, aztán ügyvédi felszólítást, így szépen lassan felépítve a dolgot. A végső az ingatlan terhelése, de ettől valamiért félnek a tulajok, hamarabb befizetik.
 • nyman
  Sok sztorit tudnék mesélni, de nem fér bele a 900 karakterbe 🙂

  Voltam SZB tag is, de csak azért engem “kértek fel” mert a többiektől ellentétben el tudtam olvasni a 6-7 jegyű számokat és ismertem a négy alapműveletet is. 🙂

  Az egyik ingatlanomnál egy évek óta nem fizető arab “lakótárs” az egyik közgyűlésen meg akart késelni, pedig csak megjegyeztem, hogy kellene fizetni a közös költséget. Örültem, hogy el tudtam adni. 🙂

  Ez a cikk is jól példázza, hogy a “demokrácia” hosszú távon nem fenntartható. Ugyan egy társasházban mindenkinek a tulajdon részarányában számít a szavazata. Kíváncsi lennék, mi lenne az eredmény, ha a politikában súlyoznának végzettség, befizetett SZJA, TB járulék stb. arányában. 🙂

  De olyan lakótárs is volt, aki rendszeresen 8-10 meghatalmazással jött közgyűlésre. Akartunk olyat, hogy 1 ember max. 1 v. 2 meghatalmazás, de soha nem sikerült “megszavazni”.:)

 • jami
  A társasházban az a legnagyobb baj, hogy aki nagyon hülye, az minden baromságát ki tudja élni és ezzel akár több tucat közvetlen lakótárssal kitolni.
  És ezen semmi sem segít. Épp ez az oda annak, hogy (egy idő után esélyesen) a népek házban szeretnének élni. Inkább kb. bármi, de távolabb a hülyéktől. Még a mesterek zöldségei is elviselhetők – mert vannak időszakok, amikor nem kellenek. De a hülye szomszéd mindig ott lakik és valahogy a hülye szomszéd van a legtöbbet otthon :/
 • Ljoe
  Az én lakásvásárlási/albérletnézős checklistem:
  – van-e alatta fõldszinten üzlet: ha igen, akkor nem érdekel, mert kiadják kocsmának, nonstopnak, pékségnek és dől az éjszakai/hajnali zaj/bűz
  – a postaládákon/kapucsengő csekkolni a neveket, hogy ne beköltözéskor érjen meglepetés a lakóközösség etnikai összetételével kapcsolatban
  – közös képviselő számát megszerezni, ház és közművek állapotáról, felújítási alapról, problémás lakókról, kutyatartók számáról érdeklődni
  – lépcsőház és utca tisztaságát csekkolni
 • Ljoe
  És ami a legfontosabb, a lakás lehet akármilyen lepukkant, azon tudsz változtatni, akár a falakat is áthelyezheted, de a környezetén nem tudsz. A lakóközösségre, házra, a kilátásra-fekvésre, lokációra nincs ráhatásod.
 • Werner
  Ezt régi házakkal kapcsolatban a rendszerváltáskor rontották el, vissza kellett volna adni az eredeti tulajoknak a házakat. Prágában úgy van, máshogy is néz ki .
 • Skipgeri
  Nézzük meg a másik oldalról kicsit.
  Mi most éppen egy csoffadt garázs adás-vételét próbáljuk lezárni egy panel aljában. A közös képviselőt pár nap alatt vagy 6-8 alkalommal hívtam fel, mert mindig feljött valami.
  Egy másodpercig nem féltem őket, de ennyire megfizetik, hogy kvázi 0-24es szolgálatba vannak és mindenki őket keresi a sokszor agyament hülyeségeikkel?
  Más:
  Panel belső felújítás festés linóleumozás. Pénz megvolt rá a kk már hozott is egy kivitelezőt, hogy ő vele már sokat dolgoztak. Szerencsére volt egy szomszéd aki ebben dolgozott. Kb. feléből kihozta. Nem lett tökéletes de a dupla annyiba kerülő sem lett volna valszeg.
  Politika és a haverok kicsiben.
 • jurta
  “Na, hát ez már megmozgatta a népeket, gyorsan közgyűlést hívtak össze, ”

  Mi? A fregoli pusztulása?

 • bicskanyitogato
  Megprobalom roviden: kb 2000 ota, Bp, 13. ker, haboru elotti 22 albetetes Thaz kerttel (azota 4 albetet sajat erdekeltseg), ebbol 8 onkormanyzati, adott koz.kepv ceg. Valahogy mindig emeles, semmi megtakaritas soha, se biztositas, se szmsz, minden evben annyi munka szamla, amennyi befizetes… Szamvizsg tag akartam lenni. Aztan, mikor hatarozat szerint alairasunk nelkul utalgattak, akkor bucsu. Sajat Intezo Bizottsag, tobbes alairassal, kerestunk olcso konyvelot, bankot, azota: papirok rendben, biztositas, ltp (amig lehetett), megtakaritas, teljes teto felujitas, kisebb palyazatok, lako takarit szamlaval, udvari viz/csatorna csere, elektr rendszer felujitas, kaputelefon, teljes belso festes, stb. Magunknak intezzuk. Tartozas elvetve 1-1 honap figyelmetlensegbol, mindenki hepi, minden fasza. Tenyleg. Evente kozgyules, harman vagyunk, ebbol 1 az onkorm. Olyan sok melot nem jelent.
 • bicskanyitogato
  folyt.: Regrol rengeteg horror sztori volt, de mar kb 15 eve nyugodtsag van. Sok evig nem kellett emelni sem, mert a korabbi kk-ben annyi “tartalek” volt… Szep sztori, mikor a tetore kertunk ajanlatot, en vezettem korbe a vallalkozot, aki mondta, hogy olyan 10%-ot zsebbe vissza tud adni, mire mondtam, h akkor ezt a vegosszegebol le is veheti, mert kvazi magammal csesznek ki. Volt nagy csodalkozas – nem o lett a befuto… Amugy nagyon-nagyon nehez lehet ujkent belecsoppenni egy haz eletebe, ahol kb minden gazos/trukkos. Koszi a cikket + koszi a tanulsagos kommenteket megint!
 • Cerpa
  Nálam pozitív a képlet közös képviselet tekintetében. Két panel lakásban is “lakom”. Egy 50 és egy 60 lakásos házban. Az egyikben már több mint 50 éve. Ez idő alatt egyik házban sem volt soha semmi problémánk. Sem a lakókkal sem a ház üzemeltetéssel. Az egyik szövetkezeti, ahol szinte semmi elszámolást nem kapunk, de minden működik rendben a házban/házzal. A másik társasház ahol a közös képviselő cég olyan részletes pontos elszámolást ad amit el sem akarok hinni még a mai napig sem. Pl. bármit hibát bejelentek azonnal elindul a javítása, ügyintézése, felmérése.
 • mitel hentes
  Kétszer laktam társasházban: először és utoljára. A lakók egy része a szomszédjával fűttette ki a lakását, mert letekert fűtésnél is átjött a hő balról, jobbról, és lentről, és kicsit felülről is. A földszinti lakók rendszeresen reklamáltak, hogy ők miért fizetnek a lift karbantartása után, amikor nem is használják. A 2 emelettel lentebb lévő zenés táncos mulatság hangja úgy terjedt akadálytalanul a betonvázon, hogy a 3. emeleten ment át az egyik lakó a szomszédjához, hogy miért nem halkítja le a zenét, aztán kiderült, hogy a buli az 1. emeleten van. A közös képviselő évekig nem tudta kiszámolni a házközponti fűtés lakásonkénti díját, mert nem engedték be a lakásokba, hogy leolvassa a hőmennyiségmérőket.

  Most házban lakunk, háromezer Ft körül van a kuka havidíj, az összes többi pedig pontosan annyi, amennyit fogyasztok. Ha akarom méteres parlagfű nő a kertben, ha akarom golfpázsit

 • mgpx

  “van jó megoldás, nálunk két pénzügyi teljesítő (…) azaz a közös képviselő és legalább egy ilyen teljesítő kell minden utaláshoz.”

  Nálunk ez az ötlet elbukott, nincs olyan számvizsgáló/tulajdonostárs, aki társadalmi munkában hajlandó lenne napi gyakorisággal foglalkozni a ház utalásaival.

  Lehetne persze a pénzforgalmi számlától elkülönített felújítási számlát is nyitni, és csak annál megkövetelni a többszörös aláírást. De ez meg költséges megoldás, horror díjakat számolnak fel a bankok a társasházi számlák után.