Élet a járvány után

Ha minden jól alakul és beválnak a védőoltások, tavasz közepére a legtöbb veszélyeztetett ember megkapja a védőoltást és az élet visszatérhet a normális, vagy ahhoz közeli kerékvágásba. (Feltételezve, hogy az emberek hajlandóak is beoltatni magukat. De ha nem tavasszal, akkor később, de egyszer helyre áll a normál állapot.)

De vajon mennyivel lesz másabb az élet a járvány után, mint előtte volt?

A járvány legalább 5-8 évet gyorsított a digitalizáció és online üzleti modellek elterjedésén, ha nem többet.

Olyanok vásároltak online, akik még soha nem próbálták, más emberek rájöttek, hogy akár már ruhát is lehet vásárolni online, különösen ha ingyen vissza lehet küldeni, ha nem jó vagy egyszerűen csak nem tetszik.

Csak az Amazon 400 ezer új embert alkalmazott, zömét a raktáraiba és a kiszállítás területére vették fel. Ezek az emberek valahonnan jöttek és ha megmarad az állásuk, valószínűleg maradnak is. (Ha nem is a cégnél, akkor az adott területen.)

Sokan rászoktak az online vásárlásra, kiderült, hogy gyakran egyszerűbb online kiválasztani, árakat összehasonlítani és ha szükséges, más emberek véleményét vagy teszteket elolvasni egy adott termékről, mintsem elmenni egy áruházba és egy terméket levenni a polcról, amiről semmit nem tudunk: máshol mennyibe kerülne, más ember, aki már próbálta, mit gondol róla és így tovább.

Biztos, hogy fognak még járni emberek bevásárlóközpontokba is, hiszen sok embernek az a szórakozása, de kérdés, hogy mennyivel kevesebb pénzt fognak ott elkölteni és hány ember nem fog felkelni a karosszékből, hanem helyette inkább online fog például kávéfőzőt választani és vásárolni.

Mi lesz például a konditermekkel? A Dechatlon már háromnegyed éve kong az ürességtől, egyszerűen nem tudnak elég árut hozni, amit az emberek ne vásárolnának fel azonnal. Jön néhány súlyzó, néhány fekvenyomó pad és azonnal eltűnik a boltból, még így lassan háromnegyed évvel a járvány kitörése után is.

Minden háztartás tele lett súlyzókkal, kondigépekkel és minden hasonló felszereléssel.

Aki az elmúlt fél évben a garázs sarkában összerakott egy komplett konditermet, vajon el fog-e járni újra egy konditerembe? S ha igen, nem csak azért-e, hogy hetente egyszer azokat a gyakorlatokat megcsinálja, amit otthon nem tud? (Most nem azok vásároltak otthonra, akik eddig, ahol egy hónap múlva már csak ruhaakasztó lett a kondigép, hanem azok, akik eddig konditerembe jártak, de háromnegyed éve nem járhatnak.)

Aki feliratkozott egy online tornaközösségbe, ahol otthonról, online végezheti ugyanazokat a gyakorlatokat egy ugyanolyan edző segítségével, amiért eddig el kellett mennie egy konditerembe, vajon vissza fog-e szokni egy zsúfolt konditerem levegőtlen különtermébe, hogy aztán óra után másik húsz emberrel tolongjon az öltözőben a tusolóért?

Aki megvette a 65 collos tévét a hangfalszettel és előfizette a Netflixet és az HBO-t, vajon mennyivel kevesebbszer fog moziba járni, mint eddig tette, ha rájön, hogy a mozifilmeket néhány hónap múlva otthon is megnézheti, ahányszor csak akarja? Természetesen a moziba járás megmarad, mint szabadidős program, de magáért a filmért sokkal kevesebben fognak moziba járni.

Kiderült, hogy az üzleti életben sincs szükség annyi (most már tudjuk: felesleges) találkozóra.

Bevett szokás lett, ha meg akarok beszélni valamit egy üzleti partnerrel, online is megtehetem, anélkül, hogy odaautóztam volna és feltartottam volna hosszú ideig. Nem biztos, hogy ezt vissza kell majd terelni a régi, old-school mederbe, ha ez mindkét félnek kényelmesebb.

Az egyetemi oktatásról is kiderült, hogy a tanárt nem csak élőben lehet bámulni, hanem monitoron keresztül is, ez talán lökést ad az online oktatásnak is. Ha pedig szükség van gyakorlati órákra, azt heti egy napba is bele lehet sűríteni, ha van rá akarat, így nem kell az egyetemistának másik városba költöznie az egyetem alatt, elég neki hetente egyszer elutazni az egyetemi városba. A levelező tagozat pedig lehetne végre teljesen online is. (Mondjuk a kisiskolások oktatásáról pedig a fordítottja derült ki, a digitális oktatásnak nagyjából semmi értelme. De ez már egy másik kérdés.)

Rengeteg szellemi munka is elvégezhető otthonról, kiderült, hogy idejét múlt a munka órában való mérése és a kollégák is tudnak akár egész nap együtt lenni online téren keresztül is, a kávégép melletti pletykálkodásról pedig sokan szívesen lemondanak, ha cserébe nyernek napi két órát az otthoni munkavégzéssel.

Vajon a turizmus ott fogja folytatni, ahol abbahagyta az évi közel másfél milliárd nemzetközi turistával, vagy az embereknek nem lesz annyira fontos, hogy sorban álljanak egy-egy felkapott helyszínen, csak hogy egy szelfit lőhessenek magukról?

Természetesen egy ilyen év után az emberek ha kiszabadulnak, ki fogják tombolni magukat, legyen szó bármilyen shoppingolásról, mozizásról vagy nyaralásról.

De hosszú távon biztos, hogy más lesz a világ, mint volt a járvány előtt. Hogy mennyire más, az még kérdéses. Ha csak annyi történik, hogy az új, kényelmesebb és praktikusabb online világ tíz évvel korábban érkezik, mint érkezett volna a járvány nélkül, már volt valami kis haszna az egésznek a sok veszteség mellett.

Aki a társaság miatt járt eddig is moziba, shoppingolni vagy konditerembe, az továbbra is így fog tenni, hiszen csak ürügy volt, hogy másokkal találkozzon, de aki filmet nézni, bevásárolni vagy mozogni ment, lehet, hogy már nem fog, nem annyit fog vagy másként fog menni.

Szerinted hogyan fogunk másként élni, mint a válság előtt? Mire lesz még kihatással a változás (bérleti piac, irodapiac, otthoni munka, ingatlanpiac, stb)?

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

269 hozzászólás

 • Elektromodulator dva
  Most mèg otthon àll a sok sùlyzò/kondigèp/vasdarab, fèl èv mùlva meg a jòfogàs.hu-n.

  Amikor màsodèves egyetemista voltam, hètfønkènt megcsinàltam az øsszes relevàns gyakorlatot, majd otthon tanultam vidèken, egyet sem aludtam Bp-n (dàtum:1991, nem kell mindig megvàrni a virus hozta Isteni szikràt :-))))))))

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  “de nekem hiányozni fog a járvány és sajnálom, hogy vége annak a korszaknak, amikor legalább kényszerből kevésbé pusztítottuk a földet.”

  te miről bszélsz? mikor pusztítottuk kevésbé a földet? a pestisjárvány korszakban?

 • csizkek
  “És ez a bajom home office-al is, hogy szerintem az otthon az otthon és a többség nem tud átkapcsolni hatékony munkavégzésre legyen az irodai munka vagy akár edzés, tanulás.”
  Nem a tobbseg, csak az extrovertalt emberek. Az introvertaltak meg orumunnepelnek:)
  Egyebkent a jovo az nem a 100%home office. Hanem az 50-80% kozott. 1-3 nap irodaban, tobbi otthon. Es ez jol mukodik, irodabol is kisebb kell, de van hova bemenni
 • csizkek
  “Ingatlanpiac:
  Biztos hogy most pár évig családiházak felé billen a mérleg a korlátozások miatt. Aztán szépen visszabillen, sokan rájönnek mennyi pénz és munka családi házat, kertet rendben tartani. ”
  Ebben van vmi. Mi egy ksebb kertes hazat berlunk, de jon a tulaj nyirni a sovenyt:) En may a fuvet 3 havonta:) Kicsike kert.
  De akarnek venni vmi hazat, de mikor a matekra kerul a sor, akkor mindig elhulok, hogy milyen operativ koltsege van egy ilyennek! Ezzel sokan nem szamolnak
 • gaborr
  Az állandó homeoffice elképesztő mértékben rombolja az emberi kapcsolatokat. A fiataloknak nincs lehetőségük ismerkedni, kimarad a szocializációs időszak, nem fognak párt találni, mert nem tanulják meg, hogy hogyan kell ismerkedni. Mivel a szüleik is állandóan otthon ülnek.

  Ez a gyerekvállalásra pusztító hatással van, nem véletlen nem akarják bezárni a sulikat.

  Ettől függetlenül, ha feloldják a zárlatokat, remélem sokan csatlakoznak a Quantas szabályozásához, hogy repülőre ülni csak beoltva engedélyezett. Részemről a korábbiakat jelentősen meghaladó tömeggel (tömegnyomor) számolok minden nyaralóhelyen. (lásd idei évi Adria..)

 • Treil
  Kondigébet egyébként senki ne vegyen, főleg Dechatlon és egyéb hasonló színvonalúakat. Egyrészt borzasztó silányak, másik hogy újabb kacattá válik ami a helyet foglalja. Ha nagyon akar valaki keressen aprókon, ahol 3-4-ed áron alig várják hogy megszabaduljanak az alig használt géptől hogy az újabb kacat amire nem lesz szükség beférjen a helyére. Akkor is inkább súlyzókat javaslom és egy jó minőségű dönthető padot. Kardió gépekből szintén csak használt, mágnesfékes kerékpárt mert az nem fog szétesni ha használod, ha nem akkor el tudod adni közel annyiért amennyiért vetted.
 • home office here it stays
  Március eleje óta home office-ban.
  Napi 2 óra utazást spórolok, plusz valamennyit, hogy az ebéd megvan 20 perc alatt a saját konyhámban (olcsóbban), nem egy 40-50 perces kör kint sorbanállással drágán.

  A munkám hatékonyabb, ráadásul időben is többet dolgozok, de mégis több idő jut magamra is.
  Ha a cégemben nem maradhatok HO-ban, váltatni fogok olyan céghez ahol igen.
  Mostantól csak HO-ban dolgozom.

 • Csaba
  Én azt gondolom, hogy aki eddig moziba járt az nem azért tette, mert nincs otthon TV-je meg Netflix (HBO GO, Amazon Prime, HBO Max, Disney+, Apple TV+, stb..) előfizetése, hanem mert nagy vásznon akarta élvezni a filmet, a lehető legkorábbi időpontban a megjelenés után és olyan hangerőn amivel házat lehet bontani. Ők convid után is pont így akarnak majd filmet nézni…
 • Anna
  En titkon orulok, hogy egy veges Vilagban most nem a vegtelen fele novekedes a cel, kicsit megtorpantunk. Nekem az alapveto termekek megvasarlasa (elelmiszer, tisztitoszer, haztartasi cikkek, elektronika) csak elvesztegetett ido volt. Orulok, hogy ebben fejlodik az online ter. A ruhak az mas. Ott fo a kenyelem, de az ingyen visszakuldes mar javitott ezen.

  Talan lesznek valtozasok, de … mar most mindenki tervezi mit csinal ha mar szabad. Eddig az volt a baj keveset voltak otthon, most az a baj, hogy tul sokat. Van sapka, nincs sapka…

 • Zabalint

  “Van a kerékpárral dolgozni járó réteg, mert nincs autója, de ök zömmel használt 20-60ezres kerékpárokkal járnak nap, mint nap.”

  Ennyire nehéz elképzelni, hogy elég sokan vannak, akiknek van autója, de mégis kerékpárral járnak dolgozni?

 • Danhadnagy
  a cég ahol dolgozok eddig nagyon konzervatív volt, főnököm havi 1 home officet engedett. covid alatt rájöttek, h mennyit lehet spórolni az irodabérleti díjon. úgy le fogják csökkenteni az irodai létszámot,h senkinek se lesz fix helye, minden székre 2 ember jut majd. feleségemnek eddig heti 1 ho volt, most havonta egyszer kell majd bejárnia.
 • Richmond
  Amúgy a termek szerintem is működni fognak – sőt, sok most is működik, magyaroschan megtalálva a kiskapukat 🙂
  Tény, hogy itthon is lehet sok mindent csinálni, szoktam is, de alig várom, hogy mehessek edzeni – jó, nem konditerembe járok, hanem hobbiból küzdősportot űzök, az meg egyedül nem az igazi.
 • Zabalint

  Szerintem fordítva is elsülhet. Úgy gondolom, hogy a jelen és a jövő challange-e a társas életben, hogy ne csak a “cellatársakkal” szocializálódjunk, tehát ne csak iskolatársak, munkatársak, család, rokonok, falubeliek stb., stb., hanem élve a szabadságunkkal, kényszerű összezártság nélkül barátközzanak az emberek.
 • Unemployed

  te olvasol híreket?

  légi közlekedés -85% (a teljes üvegház-hatású közlekedési kibocsátás kb 20%-a ennek köszönhető, 2050-re becslés szerint ez elmenne 40%-ra), gépkocsi közlekedés (a lezárások alatt) – 60% (nézd meg a tavaszi benzin fogyasztási adatokat)

  sokkal kevesebb ruha fogy (az egyik legszennyezőbb iparág, bár ez nem közismert)

  a legfontosabb az idegenforgalom összeomlása, a tengerekben megjelentek az emberi tevékenység miatt lényegében kiszorult állatfajok, a nemzeti parkokban háborítatlanul visszaszoktak az őshonos állatok

  ezekre gondoltam elsősorban, ez adott a bolygónak egy másodpercnyi kis csendet és lelassult az extrém szintűre nőtt mobilitás

 • Edzo
  En pont arra szamitok, hogy a sok home office maitt tobben fogjak latogatni a konditermeket. Az otthoni edzes nagyon keves embernel mukodik jol, akinel igen, az pedig valoszinu mar a covid elott is otthon nyomta 🙂
 • TG
  Várjunk még ezzel az oltással is. A környezetemben legalább annyian félnek beoltatni magukat mint amenyien félnek hogy elkapják a vírust. Az embereknek semmi se jó
 • Henriksen

  A booking-on csak kontingenst kezelnek a szállodák, nem teszik fel az összes szabad szobájukat, így ha megtetszik valamelyik, érdemes a saját honlapját is megnézni a szállásnak. Talán még olcsóbban is találsz! 🙂
 • káposztás juci
  százegy:

  Hagyjuk már ezt a saját súlyos hülyeséget! Legtöbbünk nem baracskai 19 éves elítélt, ideális testtömeg index-el, szálkás izomzattal, és nem elégszünk meg azzal, hogy két emeletes ágyat egymás mellé tolunk és mehet a tricepsz. El tudod képzelni ahogy a 130 kilós 40-es ember saját súllyal húzódszkodik mondjuk 6×8-at? Vagy azok a nádszál tini lányok akikkel tele van a konditerem? És az ötven pluszosok? Ugyan már… A konditerembe azért járunk mert nincs otthon futópadunk, ellipszisgépünk, lépcsőzőgépünk, szaunánk, stb. És kell a támogató közeg. Józsi aki mellettünk nyomja. Ez visz előre.

  A vakcina jó kérdés. Valahol olvastam, hogy a magyar lakosság 17%-a adatná be magának a nyugati vakcinát, 7% az oroszt, és 4% a kínait. Gyorsan elérjük a 60%-os nyáj immunitást…

 • Laja
  Nem vagyok sajnos ilyen lelkes.
  1. A WHO szerint a vakcina csak egy eszköz lesz, tovább kell védekezni, de még ha nem is mondták volna, tavasz közepére nem lesz olyan nagy arányban beadatva mindenkinek, esetleg a nyár segíthet, mint idén.
  2. A magyarok csak valami 30%-a akarja beadatni. Ez közel sem lesz elég. Oltáspropaganda, Facebook, ostoba konteós emberek, pékek, műkörmösök, kamionsofőrök, akiknek a szava annyit ér mint egy végzett orvosnak/virológusnak, köszönjük szépen.
 • Gábor

  Nem, nem nehéz elképzelni, de nem ez a jellemző.
  Több mint tíz évig dolgoztam kerékpár szervizben, ott elég jól lehetett látni, hogy mennyi az aránya azoknak, akiknek van autója és mellette kerékpárral jár be dolgozni. Elárulom elenyésző.
 • bobo (az igazi)
  Úgy gondolom, hogy a kötelező karantén eltörlése után csak úgy fogják engedni az utazásokat, ha igazolod az oltás meglétét. Tehát nem lesz kötelező, csak egyre több dolognak lesz a feltétele.
 • Zabalint

  Érdekes, mert én meg azt látom, főleg az alapján, hogy milyen bringákkal járnak az emberek, nehéz elképzelni, hogy az autózásra ne lenne pénzük. Jó, mondjuk ez Budapesten van, ahol jó és olcsó a tömegközlekedés, ahol nem igazán alternatíva a tömegközlekedés, ott lehet hogy sokaknak kényszer alternatíva a bringázás, mert nincs pénzük autóra.
 • Zabalint

  OFF, de én épp a futógép, lépcsőzőgép (plusz szobabicikli) dolgot nem értem, hiszen arra van lehetőség a szabadban is, igaz ha mondjuk teljes kijárási tilalom lesz, akkor nem lesz.

  Mert azt a két végleteg értem, amikor valaki nem tudja megemelni a saját súlyát, ezért a konditerem a csigás gépeivel ad lehetőséget rásegítő gyakorlatokra, illetve aki olyan szinten van, hogy a saját testsúlyos edzés kevés neki, vagy sok olyan specifikus gyakorlatot végez, amit saját testsúllyal nem vagy csak nagyon komplikáltan lehet megoldani. De az aerob/kardio edzéshez miért kell feltétlenül edzőterem?

 • kékfrankos
  Megint előveszem a vesszőparipámat, és azt mondom, hogy sokszor a közvélekedés a legjobb kontraindikátor.

  Ha most a csapból is az folyik, hogy hú, de mennyire át fog alakulni az emberiség élete a járvány miatt, akkor ennek az ellenkezője lesz igaz: lesz néhány nem számottevő változás, de az emberi természet nem változik, meg a végtelen növekedésre célzó kapitalizmus sem, a többség ki akarja tombolni magát a bezártság után, és később is folytatni fogja ezt az életvitelt, ahogy volt ez a járvány előtt is.

  Végül ez a vírus is csak egy médiaesemény szintjére fog redukálódni az emlékezetünkben, úgy mint a klímaváltozás témája, nagyobb európai terrorcselekmények, migrációs krízis, az Európai Unióval kapcsolatos nagyobb események, meg hasonlók.

  Ez a posztmodern korszak egyik jellemzője is, hogy mindig történik valami nagy horderejűnek eladott dolog, de valójában nem történik semmi különös.

 • Black Berry
  (az igazi)
  Persze hogy nem lesz kötelező, csakhogy innen már tényleg csak egy lépés a bőr alá ültetett chip, amin az oltás meglétét nyilvántartják (vagy ennek segítségével kérdezhető le egy EU/világszintű adatbázisból) – persze csak a csalások miatt és csakis a Te érdekedben.
 • Zabalint
  Az oltásellenességhez:
  Feleségem gyógyszerész. Figyelemmel kíséri a publikusan elérhető információkat az oltásokról, pl. hogy mikor jelentették be ezeket az EMA-nak, illetve milyen hatásmechanizmussal működnek (ők tanultak is egyetemen immunológiából arról, hogy a különféle típusú vakcinák hogyan működnek). Ez alapján a nyugati oltásokkal nincs semmi bajunk, beadatnánk a harmadik fázis sikeres lezárulása és az engedélyeztetés után, bár nem veszélyeztetettként nem valószínű, hogy hamar hozzájutunk. Ellenben az oroszoknál titkolózás van, nem tudni semmit sem róla, pedig egyáltalán nem szokás ennyire titkolózni, az ágazatban, mivel ha az eredmények jók, akkor reklámértéke van minden adatnak, információnak. Amíg nem tudni róla semmit, addig lutri, még ha egyébként nem valószínű, hogy tényleg veszélyes lenne, az is lehet, hogy csak szimplán nem hatásos vagy nem elég hatásos.
 • Treil
  @csizkek:
  Hát én erősebb intorvertált típus vagyok, de a hátam közepére nem kívánnám hogy itt a 2 szobás lakásban home-office-ba kerüljek pedig nem is voltam tavasszal sem. És nem elsősorban mert bent szeretnék trécselni számomra érdektelen dolgokról, hanem mert nekem az otthoni környezet a pihenés, megnyugvás, ha hazajöttem vége a melónak, nincs e-mailezés, extra munka, vége és kész. A babával, feleségemmel, hobbimmal foglalkozom, filmezek, zenét hallgatok. A környezetváltozás jelenti a kapcsolót a fejemben. Továbbá a lehetőség sem kell a főnökeimnek a rugalmas munkaidőre, ha apró dolog kell nem rángatnak be, ha itthon dolgozom akkor csináljam már meg gyorsan.
  Csak nagyon remélem hogy nem lesz home-office soha, az otthon az nem a munka célját szolgálja. Persze aki akar ilyet felőlem csinálhatja, nekem kell a napi rutin, környezetváltás.
 • Kmiki
  Az elmult honapokban megszokott repulesi rend az maradhatna, vissza fogom sirni. Inkabb ulok meg ket orat a csatlakozasra varva mint a hordakat kerulgetni.
 • Körtefa

  “Úgy gondolom, hogy a kötelező karantén eltörlése után csak úgy fogják engedni az utazásokat, ha igazolod az oltás meglétét. Tehát nem lesz kötelező, csak egyre több dolognak lesz a feltétele.”

  Mogyorórszágon bármit leigazolnak, csak pénz kérdése. 🙂

 • Zsolti
  írta:
  “Ettől függetlenül, ha feloldják a zárlatokat, remélem sokan csatlakoznak a Quantas szabályozásához, hogy repülőre ülni csak beoltva engedélyezett.”

  Az azért elég durva lenne, ha az ember többé nem láthatná a külföldön élő rokonait, csak ha alternatív közlekedési eszközökkel utazik földrészek között. A hatóságok nyíltan kijelentették, hogy néhány szabályt meg kellett változtatni, hogy a vírus elleni oltás minél előbb piacra kerülhessen. Szerintem bármit nem lehet elvárni, mások érdekein keresztül taposva, pl. kötelező oltás vagy a be nem oltottak jogfosztottként kezelése. Nem a Szovjetúnióban vagyunk.

 • gaborr
  én az az ember vagyok aki minden védőoltás beadat, és utána még arra is figyel, hogy az előirásoknak megfelelően újra oltatja magát. hepa ab, tífusz, tetanusz, kullancs-agyhártyagy., minden évben influenza (kivéve idén, mert nem sikerült hozzájutnom, elhajtott a háziorvos).

  eddig a nemzetközi oltóközpontba jártam, és általában eléggé tele volt, időpontot is nehéz volt egyeztetni. szóval szerintem ezeknek a felméréseknek nem kell hinni, lesz elég önként jelentkező az oltásra.

  önkéntes lesz az oltás, nem kötelező, csak éppen nem fogják engedni, hogy bizonyos helyekre mehess. én pl. az edzőtermekben, mozikban, munkahelyeken, stb. is megmondanám, hogy lehet, olyat, hogy nem oltatod be magad, csak épp nem léphetsz be akkor.

 • Józsi
  A külföldi egyetemek már rég elhagyták a Zh írást, a legtöbb helyen egy-két projekt alapú beszámoló/kutatómunka teszi ki a jegy 50-75 százalékát. 10-20 százalék jön még a házi feladatokból és pár apró mcq (multiple choice questions). Amúgy ahol én tanultam sokszor volt open-book vizsga, főleg mcq, 90-120 kérdés 60 perc alatt oszt’ sok sikert a guglizáshoz, esélytelen. Főleg amikor van négy lehetőség és jelölje be amit igaznak talál és mind a négy jó. Nekem modjuk nagyon hiányzik az osztályterem, a kapcsolatok építése, így online nem ér olyan sokat az egyetem. Előadás szünteben hallani ahogyan a kóla automata aljában dübben a félliteres palack és irdatlan jól esik az a hideg szénsavas cukros lötty ott abban a pillanatban és elég csak odalépni valami ismeretlen ismerőshöz és egy “Hey, what’s the story?” mondattal egy jó csevegést kezdeményezni. Nekem hiányzik nagyon.
 • Laney
  Teljesen egyetértek, vagy ilyen heti 2 napot hajlandó vagyok max bemenni, de ha visszarendelnek heti 40 órában az irodába, az nálam egy azonnali felmondást fog érni.
 • Én is hozzá szeretnék szólni
  A kondi vs otthoni edzést már leírták előttem sokan. Aki eddig járt terembe, tudja miért járt. Aki nem, az meg úgysem fogja megérteni… 🙂

  A H.O.-ra viszont kiváncsi leszek. Van aki nagyon odavan érte, más meg a háta közepére nem kívánja. Nálunk pl jogi szabályozás miatt otthonról csak remote desktop-ról lehet dolgozni és egy katasztrófa… A lakópark fb csoportjában pedig sokan arról panaszkodnak, hogy a játszótéren sipítozó gyerekek miatt nem tudnak rendesen dolgozni. De hallottam már agglomerációban, családi házban lakót is panaszkodni, hogy hát azért már menne vissza az irodába.

 • gaborr
  képzeld semmi köze szovietuniónak (nem értem miért lett újra divat szovietúnióval jönni, mintha egy bizony társadalmi csoportnak ez lenne az új hívószava) az kötelező oltásokhoz. nem csak közlekedési eszközökre nem szállhatsz fel, hanem az országba sem léphetsz be. és nem szovietúnióban, hanem egy rakás másik országban sem. ha a szoviet felfogásodat kicsit tágítani akarod, akkor itt van a lista mely országba milyen kötelező oltással kell rendelkezned:
  who.int/ith/2016-ith-county-list.pdf
 • Dori
  Azok akik ellehetetlenitenenek minden embert aki nem oltatja be magat megis mit gondolnak?

  Nem biztos hogy egy szinte ismeretlen oltoanyagot annyira kockazatmentes beadatni, plane az oroszt. Komolyan ne lephessen be a boltba/irodaba/moziba az aki nem oltja be majd magat valamilyen orosz/kinai barmilyen oltassal? Magyarorszagon elunk, Viktor nem a Pfizert szanja az atlagpolgarnak, a negykomponensu influenza oltasok is eltuntek hirtelen..

  A legitarsasagokat sem ertem, velemenyem szerint senkit nem lehetne oltasra koltelezni amig nyilvanvaloan evekig nem lesz elegendo vakcina mindenkinek!

 • Menyus
  Szerintem még több anriszociális ember lesz. Nagyon nem jó irány, de szükségszerű lett volna járvány nélkül is.
  Online jobban megy az agymosoda is. De ne legyen igazam.
 • bdpst
  “De vajon mennyivel lesz másabb az élet a járvány után, mint előtte volt?”

  Nem olyan biztos az, hogy látjuk ennek a végét. Ha alacsony is az oltás kockázata, akkor is be kéne oltani a fél világot, azt se tudjuk mennyi ideig nyújt egyáltalán védelmet. Azt se tudjuk, hogy a tünetmentesek fertőznek-e oltás után. És még x megválaszolatlan kérdés. Na meg tényleg hány ember akarná beoltatni magát…

 • Kitantorgott
  Szerintem az ingatlanpiacon fel fognak ertekelodni a nagyobb lakasok, illetve a kertes hazak. Eddig, mivel a kozossegi let volt nyomva, sokan ugy gondoltak, az otthon annyi, hogy van hol aludni, esetleg kicsit leulni, csinalni valami kajat, es ennyi – hiszen barmi masra ott van a megfelelo hely (konditerem, park, kocsma, stb). Mivel ezek elerhetosege bizonytalan, viszont sokan nem akarjak a megszokott rutinjukat elengedni, ahogy a cikk is irja, bevasarolnak (kondigepet, ulogarniturat, stb) – szoval a szemelyes ter minosege felertekelodik. Aki kisgyerek(ek)kel veszelte/veszeli at ezt az idoszakot, ott a kert hatvanyozottan fontossa valik. De ezt inkabb globalis szinten varom, Magyarorszagot nem tudom megjosolni 😀
 • Gergő
  Korainak tartom az örömet, messze még a vége. Ha április az nagy mázli lenne, és az is még fél év. Amúgy szerintem nem sok változás lesz, most sincs. Én itthon ülök, csak óvatosan csinálok bármit március óta, de az emberek 80%a úgy él, mint eddig. Ezért is terjed a vírus. Ha nyárra helyre jön, akkor én is szétnyaralom magam, ha nem akkor talán végre lecserélem a kocsit.
 • százegy

  Egy 40 kilós lány jobban jár, ha edzőtermi bohóckodás helyett vesz magának 2 egykezes súlyzót -amin variálhatja a súlyokat-, jógázik, pilatesezik, túrázik, meg űz valami átmozgató sportot.
  A saját testsúlyos edzéseknek, a jógának, a pilatesnek az az előnye, hogy sokkal több izomcsoportot mozgat meg egyszerre, edzi a mélyizmokat, jótékony hatással van a belsőelválasztású mirigyekre -pl. a sok nőnél problémát okozó pajzsmirigyre-, emellett nyújtja az izmokat, jót tesz a deréknak, gerincnek. A saját testsúlyos edzést meg elég erősen leegyszerűsítetted. 🙂

 • kormánytisztviselő

  Kedves blogtárs! Kissé magasröptűen lehülyeségeztél egy olyan mozgásformát ami sokaknak bevált. Róma sem egy nap alatt épült, nem fog menni annak a húzódzkodás aki nem gyakorolta. Jó edzéstervvel viszont bármi elérhető.

  1. Ha nem megy a saját testsúlyos edzés mert valaki túlsúlyos, első körben fusson, változtasson étrendet, adjon le a súlyából.
  2. Ha csökkent a testsúly el lehet kezdeni rávezető gyakorlatokkal. Nem sorolom fel, tele vannak a fitness-olalak ilyesmivel.
  3. Ha tudsz 1 db szabályos gyakorlatot, lehet növelni az ismétlésszámot.

  A 14 éves vékony alkatú lányom nemrég kezdte, és már épül az izom, erősödik.

  Mindenki olyan sportot válasszon ami alkatának, kondíciójának és elképzelésének megfelel.

  Kérlek gondolkodj el azon, hogy ha lehülyeségezel valamit, az másnak bántó lehet. Nem mellesleg a kondipark és a futás ingyenes, és ez egy pénzügyi blog.

 • Béla
  Amúgy arra mi lesz a megoldás: A cégek mi alapján fognak fizetni? Mert most egy budapesti fejlesztő el tud kérni 2x pénzt egy vidékivel szemben, viszont a cég ha mindenki homeofficezik, hülye lesz ennyit fizetni, amikor más kevesebbért elvállalja (ha már úgyse kell fizikaliag találkozni…) Tehát értem, hogy mindneki élvezi a nagy home-officet, de azért ennek erős árlenyomó hatása lesz, amit azok szívnak meg, akik msot drágák (budapest és nagyvárosok….)

  De ugyanez nyugaton, ha mindenki home officeban lesz, akkor hajrá ázsia fejlesztők, akik 5 dollárért fogják leprogramozni, amit eddi 100e dolcsiért csináltak a siliconvölgyben… outsourcing 2.0

 • Endre
  “IT jellegű cégnél dolgoztam évekkel ezelőtt, heti 1 homeoffice lehetett – látták, tudták, hogy elvégzem a feladatom, de valamiért kellett, hogy bemenjek a többi 4 napban.
  Most pedig már kezdek megzavarodni, hogy nincs kihez szólni, kell az emberi kontakt akkor is, ha ez csökkenti a produktivitást.”

  Pontosan. Nagyon fontos dolgot ismertél fel. Minél intorvertáltabb valaki, annál inkább szüksége van a munkahelyi jelenlétre. Pszichológiai problémák fognak jelentkezni…

 • Zsolt
  I.
  Iroda:
  1. Cég elvárja, hogy visszagyere, mert nem akarja a semmire fizetni az irodabérlést, ezt ki is mutatta a nyári jobbléttel, de ahogy jött a 2. hullám, pofára estek, hogy megint hazarendeződés van. Egy dolog derült ki, hogy az alkalmazottat mindig szabadon rángathatják ki-be (mármint nem a rossz értelemben, hanem hogy saját érdekeiket nézik).
  2. Többet dolgoztam távmunkában – sajnos ingyen pluszórákat. Évekig zavart, hogy bárcsak maradhatnék most 1-2 órát, be tudnám fejezni, amit kell, hazamegyek, úgyis csak leülök megint a gép elé – lám, ezt tettem távmunkában, és pár jóval többet dolgoztam, úgysem volt jobb dolgom, belefért. Ha meg fél 12-ig nyomtam, akkor tartottam egy két órás szünetet 5-től 7-ig, de akkor is sikerült. Mondjuk aznap 12 órát dolgoztam, ami brutális és öntökönszúrás volt, ám olyan jellegű volt a munkám, hogy ez “kellett”.
 • Zsolt
  II.
  Aztán ahogy visszamentem, rögtön nincsenek meg ugyanazok a számok, ha sikerül is pótolni, csak napokkal, hetekkel később.
  Rendelés:
  Nekem nem fér bele, hogy tele legyek dobozokkal, mert mindent abban küldenek. Le tudom vinni, le is viszem a szelektívbe, nincs más választásom, de inkább megveszem boltban, mert ott legalább csak a termék van bedobozolva, és nem a doboz van még egy dobozban. Emellett az sem tetszik, hogy mindenhol kártyával kell fizetnem, hogy jön az sms, levonja az sms-szolgáltatásért a díjat, miközben alapvetően csak a bevételi sms-ekre lenne szükségem (van passzív), ne küldjön, ha kenyeret vettem.
  Éttermek:
  Itt várom a legnagyobb változást, nem érdekel a sírásuk, tanuljon meg mindenki főzni. Ezt régen is így gondoltam, szó szerint lenéztem mindenkit, aki fizette a drága rendeléseket, pizzákat, menüket, olyannyira, hogy nemcsak hogy otthon főztem, de ki is számoltam,
 • Zsolt
  III.
  mennyire jön ki egy otthon készített nagy adag lasagne, botrányosan olcsó volt az éttermihez képest.
  Utazás:
  Hájjal kenegettek minden társaság megszűnésekor, a traveladdiction ellen küzdeni kellene, durvább, mint az alkoholizmus (szingli nők beutazzák a világot, és posztolják instára, miközben Afrikában kortársa már 4 gyerekes családanya, lassan legidősebb lányának gyereke születik, míg anyja lehet, hogy 5. testvérét szüli, egymásra érnek a generációk), ám ebben nem várok változást a sima éttermekkel szemben, vissza fog állni minden a régi kerékvágásba. Persze az éttermeknél is, mindenki lusta főzni hosszútávon.

  Lényegében semmi változást nem várok, amitől jobb lenne a világ. 😀 😀

 • Laja
  : “Azok akik ellehetetlenitenenek minden embert aki nem oltatja be magat megis mit gondolnak?”

  Én inkább azt kérdezném, hogy akik nem oltatnának be minden embert, mégis mit gondolnak?

  Értem, tehát félni kell egy oltástól, a maszktól, de a covidtól nem. Ne oltassunk be, inkább menjen így tovább minden, mint most, még több ember kerüljön az utcára, omoljon össze a jelenleg ismert társadalom, szárnyaljon a bűnözés, a nyomor, omoljon össze még több dolog? Vagy hogy gondoljátok pontosan? Az oltás kockázatosabb lenne, mint a covid? Továbbá mutassatok már légyszives egy magas kockázatú oltást, főleg, ami miatt évekkel utána kezdtek el hullani az emberek, mint páran vizionálják.

 • jurta
  Tanár vagyok. Minden diákom otthon.

  Marhára nyugtalanít, hogy a gyerekek és serdülők elszoknak a találkozástól és bizonyos szintű elkerülhetetlen kapcsolattartástól olyanokkal, akiket nem kedvelnek. (Szeptemberi-októberi 7 hetet kivéve CSAK a saját osztályukat és a saját szaktanáraikat látták, őket is csak képernyőn, immár nyolc hónapja. Az autista diákot, a konyhás nénit, az iskolatitkárt, az alsós tanítókat egyikük sem.)

  Ez súlyosbítva a minden ébren töltött percben elérhetőséggel, okoseszköz-függőséggel, ami ilyenkor a (kevés) körülvevő felnőttnek is nagy kísértés, plusz az emberek közötti közeledés, érintés megbélyegzésével – kezdhettek pszichológusnak tanulni, győzni nem fogjátok a munkát már öt-tíz év múlva.

 • okosban megoldjuk
  Nemrégen egy Izraeli filozófus mondta, hogy az új Isten az ADAT lesz. Valóban, életünk minden része az online térbe szerveződik. Éltetőnk lesz és mi rábízzuk magunkat. Idegpályáim legvégén ez engem nyugtalanít, de jól esik, hogy nem kell középkorúként munka mellett minden héten az ország másik végébe utaznom, mert online oktatás van nekem is.