Élet a járvány után

Ha minden jól alakul és beválnak a védőoltások, tavasz közepére a legtöbb veszélyeztetett ember megkapja a védőoltást és az élet visszatérhet a normális, vagy ahhoz közeli kerékvágásba. (Feltételezve, hogy az emberek hajlandóak is beoltatni magukat. De ha nem tavasszal, akkor később, de egyszer helyre áll a normál állapot.)

De vajon mennyivel lesz másabb az élet a járvány után, mint előtte volt?

A járvány legalább 5-8 évet gyorsított a digitalizáció és online üzleti modellek elterjedésén, ha nem többet.

Olyanok vásároltak online, akik még soha nem próbálták, más emberek rájöttek, hogy akár már ruhát is lehet vásárolni online, különösen ha ingyen vissza lehet küldeni, ha nem jó vagy egyszerűen csak nem tetszik.

Csak az Amazon 400 ezer új embert alkalmazott, zömét a raktáraiba és a kiszállítás területére vették fel. Ezek az emberek valahonnan jöttek és ha megmarad az állásuk, valószínűleg maradnak is. (Ha nem is a cégnél, akkor az adott területen.)

Sokan rászoktak az online vásárlásra, kiderült, hogy gyakran egyszerűbb online kiválasztani, árakat összehasonlítani és ha szükséges, más emberek véleményét vagy teszteket elolvasni egy adott termékről, mintsem elmenni egy áruházba és egy terméket levenni a polcról, amiről semmit nem tudunk: máshol mennyibe kerülne, más ember, aki már próbálta, mit gondol róla és így tovább.

Biztos, hogy fognak még járni emberek bevásárlóközpontokba is, hiszen sok embernek az a szórakozása, de kérdés, hogy mennyivel kevesebb pénzt fognak ott elkölteni és hány ember nem fog felkelni a karosszékből, hanem helyette inkább online fog például kávéfőzőt választani és vásárolni.

Mi lesz például a konditermekkel? A Dechatlon már háromnegyed éve kong az ürességtől, egyszerűen nem tudnak elég árut hozni, amit az emberek ne vásárolnának fel azonnal. Jön néhány súlyzó, néhány fekvenyomó pad és azonnal eltűnik a boltból, még így lassan háromnegyed évvel a járvány kitörése után is.

Minden háztartás tele lett súlyzókkal, kondigépekkel és minden hasonló felszereléssel.

Aki az elmúlt fél évben a garázs sarkában összerakott egy komplett konditermet, vajon el fog-e járni újra egy konditerembe? S ha igen, nem csak azért-e, hogy hetente egyszer azokat a gyakorlatokat megcsinálja, amit otthon nem tud? (Most nem azok vásároltak otthonra, akik eddig, ahol egy hónap múlva már csak ruhaakasztó lett a kondigép, hanem azok, akik eddig konditerembe jártak, de háromnegyed éve nem járhatnak.)

Aki feliratkozott egy online tornaközösségbe, ahol otthonról, online végezheti ugyanazokat a gyakorlatokat egy ugyanolyan edző segítségével, amiért eddig el kellett mennie egy konditerembe, vajon vissza fog-e szokni egy zsúfolt konditerem levegőtlen különtermébe, hogy aztán óra után másik húsz emberrel tolongjon az öltözőben a tusolóért?

Aki megvette a 65 collos tévét a hangfalszettel és előfizette a Netflixet és az HBO-t, vajon mennyivel kevesebbszer fog moziba járni, mint eddig tette, ha rájön, hogy a mozifilmeket néhány hónap múlva otthon is megnézheti, ahányszor csak akarja? Természetesen a moziba járás megmarad, mint szabadidős program, de magáért a filmért sokkal kevesebben fognak moziba járni.

Kiderült, hogy az üzleti életben sincs szükség annyi (most már tudjuk: felesleges) találkozóra.

Bevett szokás lett, ha meg akarok beszélni valamit egy üzleti partnerrel, online is megtehetem, anélkül, hogy odaautóztam volna és feltartottam volna hosszú ideig. Nem biztos, hogy ezt vissza kell majd terelni a régi, old-school mederbe, ha ez mindkét félnek kényelmesebb.

Az egyetemi oktatásról is kiderült, hogy a tanárt nem csak élőben lehet bámulni, hanem monitoron keresztül is, ez talán lökést ad az online oktatásnak is. Ha pedig szükség van gyakorlati órákra, azt heti egy napba is bele lehet sűríteni, ha van rá akarat, így nem kell az egyetemistának másik városba költöznie az egyetem alatt, elég neki hetente egyszer elutazni az egyetemi városba. A levelező tagozat pedig lehetne végre teljesen online is. (Mondjuk a kisiskolások oktatásáról pedig a fordítottja derült ki, a digitális oktatásnak nagyjából semmi értelme. De ez már egy másik kérdés.)

Rengeteg szellemi munka is elvégezhető otthonról, kiderült, hogy idejét múlt a munka órában való mérése és a kollégák is tudnak akár egész nap együtt lenni online téren keresztül is, a kávégép melletti pletykálkodásról pedig sokan szívesen lemondanak, ha cserébe nyernek napi két órát az otthoni munkavégzéssel.

Vajon a turizmus ott fogja folytatni, ahol abbahagyta az évi közel másfél milliárd nemzetközi turistával, vagy az embereknek nem lesz annyira fontos, hogy sorban álljanak egy-egy felkapott helyszínen, csak hogy egy szelfit lőhessenek magukról?

Természetesen egy ilyen év után az emberek ha kiszabadulnak, ki fogják tombolni magukat, legyen szó bármilyen shoppingolásról, mozizásról vagy nyaralásról.

De hosszú távon biztos, hogy más lesz a világ, mint volt a járvány előtt. Hogy mennyire más, az még kérdéses. Ha csak annyi történik, hogy az új, kényelmesebb és praktikusabb online világ tíz évvel korábban érkezik, mint érkezett volna a járvány nélkül, már volt valami kis haszna az egésznek a sok veszteség mellett.

Aki a társaság miatt járt eddig is moziba, shoppingolni vagy konditerembe, az továbbra is így fog tenni, hiszen csak ürügy volt, hogy másokkal találkozzon, de aki filmet nézni, bevásárolni vagy mozogni ment, lehet, hogy már nem fog, nem annyit fog vagy másként fog menni.

Szerinted hogyan fogunk másként élni, mint a válság előtt? Mire lesz még kihatással a változás (bérleti piac, irodapiac, otthoni munka, ingatlanpiac, stb)?

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

269 hozzászólás

 • Szabolcs
  Edi
  2020-11-24 at 15:36

  Az az ő baja, hogy ezt kell néznie. Akarja a fene látni, mit csinált a munkatársam. Csak csinálja meg a feladatát, oldja meg a problémát, vagy amit a dolga. Tőlem megkérheti Voldemort-ot is, hogy varázsoljon neki, amíg ő tetris-ezik 🙂

  Oltás: alapvetően oltáspárti vagyok, de ezt nem az első körben tervezem beadatni. És ezzel együtt nem értem, miért gondolja bárki, hogy az orosz, ukrán, szerb, iráni, indiai, kínai, vagy akár etióp, stb oktatás és kutatás alacsonyabb rendű, mint pl. az angol, vagy a magyar? Azért, mert gazdaságilag átlagosan szegényebb az ország egésze (már ha egyáltalán), csak Moszkva lakossága bőven összemérhető orvosi IQ-t halmozott fel Mo-hoz képest (ez utóbbiba a hortobágyi juhászt is számold be, és ez nem minősítése!). A magyart beadatnád?
  A gond minden oltással most uaz: nincs idő kitesztelni, de ez nem a tudósok szakértelmét minősíti.

 • K Nóra
  Homofisz: Mi a párommal mindketten itthon vagyunk március 18 óta. Én brutál introvertált vagyok, minden percét élvezem. 7:50 kor kelek ha 8 kor van az első meetingem, napközben ha van dolgom csinálom, tény hogy van hogy este 8 kor is gép elé ülök, imádom hogy magam osztom be az időmet. Saját, és a főnököm tapasztalata szerint is sokkal hatékonyabb vagyok mióta itthonról nyomom. Sokkal kevesebben költünk, sokat spórolunk a kaján és az utazáson, én sem tudom elképzelni hogy a jövőben bejártjak heti 1-2 napnál többet bárhova is. Most hogy végiggondolom, 10 napja nem tettem ki a lábam a kertkapun, de egyaltalan nem hianyzik.
  A párom extrovertált, neki kicsit nehezebben megy, ő esténként átjár a barátnőjéhez, inkább elmegy boltba ahelyett hogy rendelne a netről, csak hogy kimozduljon.
  Viszont nem megyünk egymás agyára még ennyi idő után sem..
 • valaki
  “Az egyetemi oktatásról is kiderült, hogy a tanárt nem csak élőben lehet bámulni, hanem monitoron keresztül is, ez talán lökést ad az online oktatásnak is.”

  Aki azért jár egyetemre, hogy oktatót bámuljon, az ne járjon egyetemre.
  A távoktatás nem hatékony. Egy több száz fős előadásnál kisebb talán a különbség, de egy 10-20-30 fős órán igenis van. Elképesztően zavaró, hogy nincs vizuális visszajelzés, hogy nem látni a hallgatókat, hogy éppen elfáradtak, bealudtak, hogy tudják e egyáltalán követni az elhangzottakat. Ilyenkor személyes jelenlétes óránál meg lehet állni, tartani 10 perc szünetet vagy kicsit piszkálni őket, hogy feléledjenek.
  A egyetem egyébként is személyes jelenléttel tud többet adni. Szünetben oda lehet menni az oktatóhoz és kérdezni tőle, beszélgetni vele.
  Folyt. köv…

 • valaki
  Folyt.

  Az önálló labor és diplomatervezés konzultálása sem hatékony távolléti formában. Néha elmegy, de többször szükséges a személyes jelenlét.
  Valaki írta, hogy az oktatók az őszi félévre nem nőttek fel a feladathoz. Az őszi félévben más tárgyak szoktak menni, mint a tavasziban. Új oktatási anyagot kidolgozni (márpedig ez gyakorlatilag azt jelenti) pedig baromi sok energia. Az egyetemi oktatók extrém módon le vannak terhelve március óta.

 • Kiszamolo
  Valaki, ha jó egy oktató, számít a jelenlét. De sajnos ez sokakról nem mondható el. Amikor rájöttem, hogy az oktató gyakorlatilag felmondja a tankönyvet, abbahagytam a bejárást, mert olvasni én is tudok otthon is.

  Szóval jó lenne azt mondani, hogy minden oktató sokat hozzáad a tananyaghoz, de sokaknak azért más erről a véleménye.

  S igen, egy jó osztályban a jó tanulói kérdések segítenek a tanulóknak és az oktatónak is. De ezt azért meg lehetne oldani egy 15-25 fős online meetingen is.

 • usespanner
  Ma tudtam meg, hogy covid-os lettem (idősgondozóként dolgozom egy demensotthonban).

  Itt még informatikát sem használnak, minden papírlapon megy.
  Jelenléti ívek, betegkórlapok, a kommunkáció pedig papírcetliken.

  Egyedül az állam pörgethetné fel a digitalizációt, ha az ügyfélkapu kezelése nem lenne egy rémálom és még nem 6 különféle kártyát használnánk egy helyett (lakcím-, személyi, TB, adókártya, útlevél, diák).

 • Edi

  Az ilyen jellegű ellenőrzés pont a típusú emberek miatt van, akiknek az az első gondolatuk, hogy akkor majd tévéznek meg sakkoznak egész nap. Egyszerűen csak a kontroll egy formája.
  A klasszikus munkahelyen ez ugyanúgy megvan, nem most találták fel. Minden valamirevaló cégnél ellenőrzik a dolgozókat. Csak a lógás felvetése miatt írtam.
 • valaki
  Valóban olyan oktató kell ehhez, aki hajlandó is ebbe energiát fektetni.
  De szerintem ez online nem kivitelezhető.
  Az előző szemeszterben testközelből tapasztaltam meg a különbséget. A félév személyes jelenléttel indult, a tárgyaknak van gyakorlati része is. Láttam, hogy kinek támadtak problémái és akkor is odamentem hozzá segíteni, ha nem jelentkezett. Így könnyebben átlendült problémákon, és velünk tartott az órán. Ez már nem működött az online térben. A hallgatók különbözőek, mindenkinek más egy picit a ritmusa, és én nem szeretnék senkit sem az út szélén hagyni.
  De lehet, hogy ez függ attól, hogy milyen jellegű tárgyról beszélünk.
 • Mernok
  “A munkad hatekonysagat elvileg annak kene adnia (legalabbis ertelmisegi munkakorokben), hogy mindig kapsz tole valamit, amitol kicsit gazdagodsz, es legkozelebb egy kicsit te is tobbet tudsz visszaadni.”
  Hagyjuk a tündérmesét: a munkáját az szereti, aki a lottó 3 milliárd megnyerése után sem a felmondópapírral menne be hétfőn, hanem ugyanúgy dolgozna tovább a maga nettó 300-400-X00 ezer forintjáért. Gondolhatod, ez mekkora hányada a társadalomnak ebben az országban…Az összes többi ember igenis a pénz miatt dolgozik. Én is. A jelenlegi ingatlan, autó, stb. árakat figyelembe véve nettó 800 alatt minden fizetéssel elégedetlen vagyok, és aki kevesli a fizetését, az nem dolgozik szívesen. Egyébként egy olyan művészeti ágban van kiemelkedő tehetségem, amiből ebben az országban senki sem él meg, a nálam jobbak sem. Nem az “éhező művész” utat választottam, hanem a mérnöki diplomát.
 • Laja
  @Karcsika: “inkább ülök még egy évet itthon, mint hogy egy „gyorsba” és „okosba” lefejlesztett oltást kapjak.”
  Itt nem arról van szó, hogy te otthon ülsz, és főzőcskézel, meg keleszted a kovászt. Ha még egy évig nem oldódik meg, neked se nagyon lesz munkád. Másnak meg már most sincs, 1 év alatt éhenhal mindenki, és nem fognak repülőgéppilótákat, recepciósokat, dj-ket és gitárosokat tömegével felvenni ételfutárnak. A másik meg, hogy nem, nem “gyorsba” és “okosba” lefejlesztett oltás. Ugyanúgy végigmentek minden fázison, csak az adminisztratív dolgok lettek eltörölve. És egy oltás veszélyesebb lenne mint a covid meg mindennek az összeomlása?
 • Horváth Helga
  Eredetileg csak azért jöttem, hogy olvasgassam, ki mit gondol a témáról. De a hozzászólásod teljesen felháborító, és lenéző a zöldekkel, pirézekkel, akarom mondani kerékpárosokkal szemben. Érdekelne, hogy honnan tudja a kerékpárszervizes, hogy van-e a kerékpárosnak autója. Talán rá van írva a homlokára? Én vidéken nőttem fel, ahol a világ legtermészetesebb dolga volt a kerékpározás, akár volt valakinek autója, akár nem. Persze sokan rászoktak kényelemből, időhiányból, bármilyen okból az autóra, de sokan azért kerékpároznak, mert szeretnek kerékpározni. Múltkoriban szemben jött velem a kerékpárúton a belügyi államtitkár, biztos neki sem telik autóra. Hát nem, ő is úgy nőtt fel, hogy kerékpározott, és mivel szeret kerékpározni, ezért időnként előveszi a kerékpárját. És akkor elmondom, annak ellenére, hogy kerékpárosnak vallom magam, van jogosítványom és a garázsban sem nyulat tartok
 • Nbazs
  ofisz

  Nem tudom másnál hogyan megy, de leírom nálam mi a helyzet:

  1: A munkám nem kényszer, amit csinálok azt szeretem is csinálni. (Na jó, van olyan része amit a hátam közepére sem, de ez a kisebb). Ergo nem kell azt néznem, hogy hogyan lóghatnék egy kicsit.
  2: A munkám nem csak alibi gép előtt ülés, hanem látszik, hogy mit csináltam meg, és mit nem.
  3: A kollégákkal csapatban dolgozunk, nem érdeke egyikünknek sem, hogy kiszúrjon a másikkal.
  4: Olyan vezetőm (nem főnököm!) van, akinek nem a napi 8 óra, meg a percre pontos beérkezés számít, hanem hogy a munka el legyen végezve. Ez igaz a benti időkre is, meg HO-ra is. Ez számomra egy olyan előny amivel érdemes élni, és nem visszaélni.

  Oké aláírom, nem adatik meg mindenkinek hogy olyan munkát végezzen amit szeret, sem hogy felnőljön, és kialakuljon benne a felelőségteljes szemlélet, De törekedni lehet rá.

 • untermensch4
  Az ember pénzért és élményért dolgozik. Ha a munkádból a (pozitív) “élmény” mindössze vagy nagyobbrészt az hogy pénzt kapsz érte akkor “húzod az igát”. Én a lottónyereménnyel heti kevesebb órában hobbiként csinálnék olyasmit mint most a munkám, a szórakoztatóbb részére kihegyezve a dolgot.
 • gab
  Home is home, office is office.

  A neoliberális kapitalizmus nem az emberek megfélemlítésében, hanem az engedelmes és hasznos munkavállalók kitermelésében érdekelt. Az ember teste és az élet ideje a nyereségtöbblet kiszámításához elengedhetetlen mértékegységgé változott. A teljesítmény társadalma úgy gyarmatosította az életünket, hogy a kívülről érkező elvárásokat belső kényszerre váltotta. Mi történik akkor, ha az úr és a szolga egyetlen személyben egyesül? A bennünk összpontosuló hatalom erőszaktétele már csak testünk betegségeinek tüneteiben mutatkozhat meg. A lázadás elfojtása az önkizsákmányolás formájában jelenik meg, és az egyén önként hajszolja magát a teljes kiégésig – a tőke pedig szabadon áramlik tovább.

  Byung-Chul Han – A ​kiégés társadalma

 • Janos82
  : az oltas ahoz kell, hogy ne legyenek lezarasok. Ha nincs lezaras, akkor azert van elet. Akkor is van elet, ha csak a tarsadalom kis resze oltatja be magat. Sot akkor is, ha senki se. Azt meg had dontsem el en, hogy milyen kockazatot vallalok. Ha te beoltatod magad, akkor teged ugyis megved.
 • mitel hentes
  Amióta úgy kellett a gép előtt komolyabb munkafeladatokat megcsinálnom, hogy bal lábammal ringattam a bölcsőt, jobb lábammal pedig fociztam a nagy sráccal, mert online oktatásra álltak át, miközben még bejött egy telefonhívás is, és 3 időzítő számolt vissza, hogy feleségem mikor ér vissza a boltból, hogy végre tehermentesítsen, azóta jobban becsülöm az iroda magányát, sőt csendes magányát. Azt hiszem, pezsgőt bontok, ha még egyszer valaha visszajutok egy irodába…:)
 • Roltii
  konditerem : 1 valaki írta a csoportos órákat eddig, márpedig elég fontos, rengetegen járnak arra is. Otthonról nem lehet, a legtöbbünknél hely sincs. Hova tegyem a TRXet? hol kettlebellezzek? (2 gyerek plusz feleség van még itthon) Alig várom hogy mehessek ujta heti 2+3x ugrálni..
  munka : lehet, hogy utazás kevesebb lesz, franc se tudja. Online munka remélhetőleg több lesz, de ITsként úgy gondolom, hogy kell találkozni, bejárni stb. HOból egyszerűen nem ugyanaz.
  mozi: popcorn, kola, nachos nagyvászon. Otthon is lehet, de nem ugyanaz.
  turizmus : pandémia után ki fog lőni brutálisan. Nem fogja és nem is tudja utolérni jó darabig az előző szintet, de igyekezni fog. Pont hogy a bezártság után kell az embereknek a mozgás. Új ingerek meg minden ugyebár

  A kérdés, hogy mennyire nő a globális ellenőrzés (bio útlevél) és hogy ez mivel jár Mikor mit lehet majd csinálni, mihez milyen teszt kell..

 • usespanner
  A kapitalizmusban az a szép, hogy nem kell senkit meggyőzni, hogy neked van igazad.
  Mindenki válogathat éhező művész és jól fizető informatikus között, az alkoholmámorban úszó segédmunkás és az építőipari vállakozói lét között.

  A demokráciában meg pont az a bökkenő, hogy másokat kell győzködni és a közösség dönt, nem az egyén.

  A teljes intézményi lezárásokkal több embert veszítünk, mint a koronavírussal.

 • Dr. D.
  Szerintem a legkisebb ellenállás fele mozdulunk el/vissza. Ott nem lesz normális home office, ahol van fizikai dolgozó is, mert irigy lenne a szellemire, fizetni meg nem fognak neki többet, hogy ne lázadjon. Rendes digitális (felső) oktatás se lesz, mert ennek melós megteremteni a feltételeit. Kondiba visszamegyek, mert itthon edzeni nem jó. Digitális átállás/változás ott lesz, ahol jogszabály kényszeríti vagy “hatékonyság növelés” címen ki lehet rúgni a dolgozók egy részét.

  Majd ha lehet lesznek fesztiválok, a zenészek ordibálják a közönségnek, hogy hiányoztatok (főleg a pénzetek), a közönség pedig úgy viselkedik, mintha nem lenne holnap, a szekuriti végre verheti a kcsgket, as usual. Aztán ha mákunk van a következő járvány csak 2-3 év múlva ér ide. Elég sűrűn van Ázsiában, de eddig megrekedtek ott.

  Maga az életmód fenntarthatatlan ahogy élünk, idő kérdése mikor szívunk újra.

 • axt
  @Gábor Nem nagyon dolgozza már le egyetlen irodista sem a 8 órát. Jó, persze vannak ilyen látszatmunkák, mint pl. megbeszélésekre járni, ahol mindenki összevissza beszél, meg olyan dolgokról van szó, amiket egy 2 soros e-mail-ben lehetne közölni a hallgatósággal. Szóval persze, rá lehet fogni hogy az irodisták 8 órákat dolgoznak de ez attól függ, hogy a fölösleges pofázást munkának tekinted-e.

  Azért olyan munkahelyen se szeretnék dolgozni, ahol ilyen figyelés van. Nem azért mert lógni akarok, csak nem és kész.

  Jól látod. Az ember nem egy gép. Kell a személyes jelenlét.

  , pénzért dolgozunk, a többi csak mese.

 • Györgyi
  Életemben nem mozogtam annyit, mint amióta online lehet követni az edzéseket. Dinamikus jógára járok évek óta, amióta nem kell hozzá kimozdulni, egyetlen órát sem lógtam el. Ráadásul ha nem érek rá valós időben, utólag felvételről megcsinálhatom. Amikor lehetett újra járni, megszavaztuk a hibrid órát, élő videó ment az óráról azoknak, akik online követték. Most megint csak online megy, de véglegesen a hibrid változat fog maradni. Sokkal többen járnak így. Tény, hogy kellettek a korábbi személyes órák, hogy ismerjük a gyakorlatokat, főleg mert a legtöbb pozícióban komplikált a képernyőt lesni, hang után kell tudni követni, mit csinálunk éppen. Emiatt szerintem az offline nem teljesen kikerülhető.
 • Krisz

  Én március óta home office-ban dolgozom, és eléggé megvisel mentálisan. Számomra ez az egész pont azt tette tönkre, amiért szerettem a munkahelyre bejárni: a valahová tartozás érzését. A Covid előtt gyakran jártunk kollégákkal ebédelni, barátságok szövődtek. Most nem is ismerem az újakat. A home office szerintem akkor jó, ha 1. megteremthető otthon az ideális munkakörnyezet (ez pl. zajos környéken, tízemeletes panelban, ahol állandóan fúr-farag valaki, kilőve) 2. nem az van, ami nálunk történt, hogy a korábban utazással eltöltött idő is a laptop előtt megy el. Azzal is vitatkoznék, aki szerint ez így olcsóbb. Egyedül a bérleten tudok spórolni, viszont cserébe a rezsiköltség is magasabb, nem az irodában fogy a víz, villany. Nem vagyok home office ellenes, mert előfordult, hogy sok volt az iroda meg a főnök, ilyenkor jobb otthonról. A jövőben hibrid megoldást preferálnék.
 • veres

  Szerintem teljesen mindegy, hogy melyik országból van a vakcina. Csak az számít, hogy a tudomány módszereivel, az előírt nemzetközi protokollokat betartva készült-e. A nyugati vakcinák (Pfizer, Morderna, Oxford stb.) esetében az ezt bizonyító dokumentumok nyilvánosak, a terület élvonalába tartozó kutatók a karrierjüket teszik rá, hogy az azokban leírt dolgok valósak. Az oroszoknál nincs nyilvánosság, nem megismerhetők az eredmények, ezért érdemes gyanakodni.

  Én egyébként nem félnék a hosszú távú mellékhatásoktól. Az oltások, különösen az RNS-t tartalmazók néhány molekula-töredéket tartalmaznak csupán, amelyek néhány nap alatt lebomlanak a testben. Ne felejtsük el azt sem, hogy a ‘vad’ COVID-19-et elkapva viszont nem elhanyagolható a rizikó valami csúnya hosszú távú szövődményre.

 • home ofisz
  Ha már kiszámoló blog, arról miért nem beszél senki, hogy az egész home office témában azért találták meg a spanyolviasz receptjét a munkáltatók, mert így az irodafenntartás költségein (rezsi, takarítás, karbantartás, stb) rengeteget spórolnak??
  Ezer százalék, hogy sokkal több sunnyogás van HO-ban, mint az irodában ahol fel s alá járkál a főnök, hisz nem véletlenül régóta tartja is a népi bölcselet: ha nincs otthon a macska, cincognak az egerek. Már akkor beindult a lazulás meg a netezgetés meg a fél – 3/4 órás kávészünetek az összes eddigi munkahelyemen, ha csak szimplán szabira ment a főnök, mitől lenne ez másképp HO-ban? Nem annyira hatékony az, a szél onnan fúj amit az első mondatban leírtam.
 • Szabolcs
  Edi
  2020-11-24 at 19:10

  Értem én, csak nem gondolom, hogy ez jó, bármely oldalnak. Értelemszerűen munkája válogatja, de én szeretem, ha a kolléga önálló és proaktív, cserébe nem csesztetem és frusztrálom azzal, hogy percenként megkérdezzem, “ott vagyunk már?”, á la Szamár a Shrekből. OK, a fontos mérföldköveket azért figyelni kell… 🙂 Annyira nincs sok. Ha ezt a másik oldal értékeli, akkor neki jó, mert nem nyaggatják. Ennek az az ára, hogy megtesz mindent, amit kell és tud, hogy megcsinálja, és jelzi, ha vmi ütközés van. Az emberek alapvetően normálisak, ha normálisnak kezelik őket és nem ovisnak. Egyszer rohadt nagy pofára esés néz ki nekem, tudom, de közel 20 éve működik hierarchiában is, nem csak a normál életben. Hosszú és laza póráz + segítség, ha kell, és megy minden a maga útján. Számomra többet ért az időm, semmint ezzel töltsem, és aggódjak, mi lesz a szabadságom alatt. 🙂

 • Szabolcs
  “Mernok
  2020-11-24 at 19:47
  Hagyjuk a tündérmesét: a munkáját az szereti, aki a lottó 3 milliárd megnyerése után sem a felmondópapírral menne be hétfőn, hanem ugyanúgy dolgozna tovább a maga nettó 300-400-X00 ezer forintjáért. ”

  Még az is lehet, hogy rámismer vki kolléga, ha olvassa 🙂 Én mindenkinek azt mondom, hogy de, bemennék. Alapvetően nincs is vele bajom, ez tény, de az is, hogy még a mostaninál is még sokkal közvetlenebb stílusban tudnám elmondani a vezetőknek/partnereknek, amit akarok 🙂 Kicsit több a pénzem, mint 300-400k, de talán a 3Mrd vs a fizetés összegének minimálisan eltérő viszonya érdemben nem befolyásolná ezt a döntést 🙂

 • Just do it.
  Ha már szóba került az otthoni edzés… aki most képtelen elhinni magáról, hogy képes kinyomni 52 fekvőtámaszt egyhuzamban, annak adok egy tippet:

  Nyomjál egyet minden nap, egy hétig.
  Következő héten nyomjál kettőt, minden nap.
  A harmadik héten naponta hármat, és így tovább, minden héten eggyel többet naponta.

  Egy év múlva simán menni fog az 52.

  Ha újévkor kezded, a hét sorszáma mindig mutatja, mennyit kell csinálnod. Soha ne térj el a tervtől, csak annyit nyomj, amennyit kell, ne többet, de ne is kevesebbet.

  Lassan, de biztosan…

  … és garantált a siker.

  De mondok még jobbat, két év alatt a napi 104-ig is simán eljuthatsz így.

  Rajta, legyen ez az újévi fogadalmad!

 • home ofisz
  Értsd meg, nincs ellenőrzés HO-ban, egyedül a meeting, mert ott ott kell lenni. Egyébként pedig a céges laptopomon nem csinálok semmit, a saját laptopomon meg filmet nézek másfél órán keresztül ha akarok, amit egy munkahelyen, irodai környezetben baromira nem tehetnék meg. (Te is érzed, hogy nem azon a 1,5 órán múlik hogy egy task elkészül-e határidőre vagy sem, viszont az egyik környezetben simán megnézek egy filmet szankció nélkül munkaidőben, a másikban meg nem.)
  Mint ahogy a szakdolgozatok 80 százaléka a leadási határidő előtt nem túl sokkal készül el, ugyanúgy sunnyognak a HO-sok is bőven eleget munka helyett (mint az egyetemista a szakdoga írás helyett), csak úgy látom, névtelenül sem merik (itt) felvállalni. Én sajnos nem tudok home officeba menni, haverjaim abban vannak páran, lopják is az időt rendesen, és mit ad az ég, tetszik is nekik a home office… :))
 • Ludwig
  Persze, hogy tudja, hogy ellenőrzik a munkahelyén, hiszen az adatvédelmi törvények pontosan szabályozzák, a munkáltató mit, milyen célból és hogyan ellenőrizhet. Ennek ellenére nem tájékoztatták? Az adatvédelmi hatóság eljárása mellett én biztosan egy szép kövér kártérítési perrel jelentkeznék, de az persze én vagyok. Adjak jó ügyvéd kontaktot? Amúgy meg kapásból mondok neked 5 szoftvert amivel ki lehet játszani.
 • Kalv
  Én is azoknak a táborát erősítem akik komolyan veszik a vírust viszont az oltással kapcsolatban óvatosak. Egyszerűen nem bízom abban, hogy kevesebb, mint egy év alatt megfelelően tesztelt oltóanyagot tudnak fejleszteni és megfelelő minőségben képesek legyártani és szállítani.
  A covid tesztekkel kapcsolatban is történt már jó pár furcsa eset (pl. Szoboszlai, ha ez mond valamit), de azoknak a hibás eredményen kívül legalább nincs más mellékhatása.
  Sajnos nem értek hozzá, és nem is kívánok hirtelen a médiából “szakértőjévé” válni a vakcina fejlesztésnek, ezért inkább marad az óvatosság. Mérnökként már láttam közelről olyan projektet amikor 1 év alatt akartak megoldani valamit amire 3 is kevés lett volna. Az eredmény: összecsapott fejlesztés, elnagyolt tesztelés, dokumentáció kozmetikázás, csúszás, hibák az ügyfélnél, véget nem érő toldozás-foldozás.
  Mindez az óvatosság hatványozottan…
 • Kalv
  Mindez az óvatosság hatványozottan érvényes az orosz vakcinára, és nem azért mert ott butábbak lennének a gyógyszerészek. Egyszerűen ott bármit le tudnak papírozni felsőbb utasításra, így részemről zéró a bizalom feléjük.
 • Ferenc
  Kondi: aki akart eddig is otthon alakított ki gépparkot, ment el futni a szabadba. Én sokat futok, de télen és még mikor hideg van akkor inkább konditerem és jobban/hatékonyabban átmozgatnak a gépek. + KÖZÖSSÉG
  Mozi: Ne felejtsük el, hogy eddig is bárhonnan le lehetett tölteni a filmet utólag x hónappal a premier után (őőő torrent!? ), nem a netflix, meg hbo go stb-k fogják lerontani a mozikat. (de az agymosás jól megy a netflix-l főleg hozzáteszem, manapság nem sorozatot nézel, hanem netflixezel, az új szleng, vagyis aki eddig nem tudta hogy meglehet valahogy nézni a neten azt mostmár lehúzzák bizonyos tartalomgyártók (oké gyártanak, de ezek előtt is voltak sorozatok, filmek). Szóval mozinál: PREMIER+ KÖZÖSSÉG
  Online :Közösség=kapcsolatépítés=talpraesettség. technikai és elvekről ne is beszéljünk, már mások taglalták fentebb.
  Ne menjünk errefele, csak visszafejlődnénk szociálisan!!!
 • Patroleye
  Az oltasfejlesztesnek vannak bevett protokoljai amelyek nemzetek/cegek felett allnak. Ha a protokoll minden lepeset vegigjarjak, az eredemenyeket transzparensen kozzeteszik, dokumentaljak, ellenorizhetove teszik es az engedelyezesi eljarason vegigmegy akkor tokmindegy h mi van a made in … felirat utan. A jelenlegi vakcinak amelyek mar “forgalomban” vannak nem teljesitik ezeket a felteteleket…
 • Life Gym
  Az edzéshez.
  Annak aki most tanulja muszáj, hogy ott legyen vele személyesen egy edző, és javítsa korrigálja a hibákat.
  Viszont a többit két részre kell osztani.
  Vannak azok az emberek akik eljárnak a terembe, de az edzést nem a mozgás öröméért csinálják, hanem mert muszáj. Muszáj, hogy ne legyenek dagadtak, vagy épp túl vékonyak.
  A másik fele (ezek vannak sokkal kevesebben) az igazi hardcore gyúrósok (és itt nem csak a klasszikus kondisokra gondoltam). Ők azok akik nem pofázni járnak a terembe (vagy ahová járnak), és az edzést önmagáért csinálják, azért mert imádják a fájdalmat az izmaikban, a légszomjat a tüdejükben, az orron lecsöpögő izzadtságot. Ezeknek az embereknek nem az a céljuk hogy eddzenek valamilyen célért. Ők az edzést magáért a mozgásért csinálják, a mozgással járó pozitív hozadékok pedig (izmos, feszes, vékony test) csak örvendetes “mellékhatások”.
  Folyt. köv.
 • Life GYM
  Edzéshez.
  Ők azok az emberek akik bárhol bármikor képesek leedzeni, mert teljesen mindegy hogy van-e ott velük valaki. (egyébként jellemzően nem szeretik, mert csak hátráltatja őket a többi ember a pofázással, telefon nyomkodással sbt). A fentiek miatt van nekem is otthon konditermem. A ház legnagyobb szobáját lefoglaltam neki, és ott berendeztem. Nem tehetem meg hogy fölöslegesen töltsem az időmet konditerembe utazással, meg onnan haza. Szerencsére a feleségem is komolyan használja a “termet”, és majd a két kisgyerekem is remélhetőleg fogja. Semmi pénzért ki nem tenném a lábamat onnan. A motiváció pedig belülről fakad, nem pedig kívülről jön. Akkor már rég nem jó valami ha nem így van.
  A terem maga kb 16 négyzetméter, a benne lévő holmik értéke pedig kb 500-600k. Ezt 10 év alatt gyűjtögettem össze, egy jobban kereső ember pedig simán egybe is megveheti magának.
  Folyt. köv.
 • Life GYM
  Edzéshez
  Ebben benne vannak bellek (16, 20, 24 kg), majdnem 200 kg-nyi tárcsasúly, dönthető fekpad, húzódzkodó-tolódzkodó állvány, csigás gép (fenti és alsó csigás, amivel lehet evezni is), egykezes és kétkezes rúd, fekvenyomó rúd, és egy rakás kis mütyűr. fekvőtámasz bak, ugráló kötél, gumiszaladok, trx stb. Kinn pedig egy 80 kg-s traktorgumi, egy 6 és egy 10 kg kalapács, na meg súlyszán, és van boxzsák állvány, a nehéz zsáknak.

  És még valami. A saját testsúlyos edzést aki leszólja, nyugodtan próbálja ki. Megnézem hányan tudnak egy egylábas guggolást megcsinálni, hogy a többiről ami a Fegyencedzésben van már ne is beszéljünk.

 • Pallos Levente

  “rémálom és még nem 6 különféle kártyát használnánk egy helyett ”
  Ezt a Sólyom féle Alkotmánybíróság okozta, akik megtiltották, hogy a személyi számot több célra lehessen használni. Ezután jött a sokféle azonosító, és vele a kártyák.
 • Pallos Levente
  Egyetem: ha teljesen online módon zajlik, egy nagyon fontos rész elvész: a kapcsolatépítés, ami sok szakmai területen kritikus fontosságú. Ha egyetemi évek során nem alakul ki kapcsolatrendszer, az egyénileg és később a szakmai együttműködésben is nagy károkat okoz.
 • Nacionalista

  Akkor jelentkezek. Mármint a munkahelyemen persze azonnal felmondanék a lottó 5-s után, de valószínűleg hasonló dolgokat csinálnék utána is, csak nem egy multinak, hanem magamnak vállalkozként/hobbiprojektként.

 • home office
  14 embert vezetek, home office-ban március óta. Nincsen aktivitás figyelés, 2-3 naponta tartok gyors 1-on-1okat mindenkivel, hogy mi a következő lépés. Tökéletesen managelhető a csapat és követhető a haladás.
  2 ember kivételével azt látom, hogy mindenki jobban érzi magát és hatékonyabb. A maradék 2 szintén jobban érzi magát, de rajtuk észrevehető a lógás. Vezetőként ezt a helyzetet vállalnám hosszútávon is.
 • Manager
  20 éve járok edzeni terembe, de a terem ahova utoljára jártam a Váci úti irodában, márciusban bezárt. Nyár elején berendeztem egy alap konditermet itthon a Decathlonos cuccokból kb 1,5 év terem bérlet árából. Guggoló és húzódzkodó keret alsó-felső csigával, egy dönthető pad és a súlyok, ezzel a teljes testet meg lehet edzeni. Én már nem fogok visszamenni a terembe. Sokkal spártaibb igy edzeni, mert kicsi a hely, a súlyokat állandóan rendezgetni kell és még jóga nadrágos lányok sincsenek. Ami van, hogy nem kell táskányi cuccot egész nap cipelni, bérletet fizetni, gépekre várni és legfőképp nem kell hallgatni a sok IQ bajnok életművészt és “vállalkozót”, akik egy átlag külvárosi terem közönségét képezik. Viszont, ha mégis visszemennék a terembe, a cuccokat minimális bukóval el fogom tudni passzolni, igy szinte ingyen volt a történet, az infláció nekem dolgozik.
 • L70
  2021 az oltás éve lesz. Egy csomó átmeneti rendelkezéssel és jogi vitákkal, hogy mit szabad a nem beoltottnak és mit a beoltottnak. Ez elsőre egyszerűnek tűnik, de nem lesz az, ha emlékszünk még a Fradi-féle vénaszkenner botrányra.
  Ha ezt megugorják, akkor lehet majd ismét nyitni. 2022. előtt el nem tudom képzelni a 100%-os nyitást, addig csak húzd meg, ereszd meg lesz.
 • Zabalint

  Én már azon gondolkodok, hogy valamikor jövő ősszel hogyan jutok el osztrák magánklinikába beadatni. Mert a 3 féle nyugati vakcinából 2-nek nagyon alacsony hőmérséklet kell, így hiába kapunk belőle, nem lesz meg az infrastruktúra a tömegekhez eljuttatáshoz, a németek már most sokat tesznek azért, hogy megoldják, nálunk egyelőre semmi. A kínaiban egyáltalán nem bízok, marad a 3. nyugati, aminek elég a -20 fok, illetve az orosz, de ezekből sem lesz elég, ráadásul az influenza oltás lenyúlása és szervezetlen újraosztása alapján ha lenne is elég sem jutna el sokadik körben sem bárkihez, aki szeretné, előbb fog rárohadni az államra. A magánegészségügyi intézményektől mindenesetre biztosan le fogják nyúlni, mint ahogy az influenza oltásokat is. Az osztrák magánklinikás módszerrel viszont az a gond, hogy ha nem oltottakat nem engednek majd be Ausztriába, akkor 22-es csapdája.
 • Edi

  Hú, de nagyon nem érted. Milyen per???? Milyen “nem tájékoztatták”????? Miről beszélsz? Ki akar perelni kit????
  Egyszerűen csak leírtam, hogy az azért nem egészen úgy működik, hogy otthon azt csinálsz munkaidőben, amit akarsz.
  Ha projektfeladatod van, és egyébként az irodában is csak a munkaidőd 20%-ában végzel értelmes munkát, akkor lehet, hogy otthon a maradék időt mással töltheted, és a feladat mégis el lesz végezve. De mondjuk egy telekommunikációs cég számlareklamációs osztályán, ahol teljesen más szempontok szerint értékelik a munkát, fel sem merül ilyen kérdés.
  A feleségem is imádja a home office-t, pedig napi 8 órát fixen, munkával a gép előtt tölt itthon is. Csak éppen munkaidő előtt 20 perccel kel, és ha végzett, már itthon is van. Sok előnye van, és nem azon kell egyből agyalni, hogy akkor hány filmet néz meg az ember naponta. Ez csak az amúgy is sunnyogók heppje.
 • Zabalint

  Azért ez nem ilyen egyszerű, mert attól, hogy szívesebben keresnék többet, meg van amikor pokolba kívánom a munkát, még elég sokszor okoz örömet is. Fizetésben meg nincsen ilyen határ, mert bármennyit keresnék szívesen, de nem bármi áron. A 800 nettó is kevés, ha minél előbb lakást akarsz venni, de ennél jóval kisebb összegből is élhet valaki elégedetten. A 3 milliárdos lottó nyeremény pedig azért adna helyes választ a kérdésre, mert sok olyan munka van, amit hobbiból, profitorientáltság nélkül élvezetesebben lehet űzni, illetve az időnk korlátos, szeretheti valaki a munkáját úgy, hogy valamely hobbiját meg még jobban szereti, másrészt ott vannak a másik oldalon az olyan munkák, amihez magad nem is tudnád biztosítani a hátteret, így azok meg lehet hogy pont ezért nem mondanának fel, ha szeretik azt csinálni. Szóval nem egytényezős a kérdés.
 • eMutyi
  Tudom, hogy az egyetem mellett sokszor felhozzák a kapcsolatépítés fontosságát és ez tényleg nagyon sok szakon így is van. Sokan boldogulnak attól, hogy oda jártak, és így van kapcsolat.
  Ugyanakkor végtelenül rossz doognak tartom, hogy ezeken a helyeken nagy szerep jut a kit ismersznek és ezt tartom az egyik alapjának a későbbi gazdasági mutyirendszernek. Nem csak állami szinten.
  De akkor is, amikor a kolléga haverját előbb veszik fel, mint a kompetensebb jelentkezőt.
  Érthető, hiszen őt ismeri már egy kolléga, de azért ha téged küldenek el ilyen miatt, akkor persze nem esik annyira jól.
  Ez egy mini része, és akkor jön az, amikor ezekre a kapcsolatokra már céges megbízások is épülnek, aztán a következő lépcső az állami pozíciós és az üzleti megbízás és pont így jött létre a NER is.

  Szóval értem a romantikáját, de ez egy kártékony dolog, a köz szempontjából legalábbis.

 • Zabalint

  Egyetlen védőoltás sem ad 100% biztonságot, ezért jó dolog a nyájimmunitás, mert ha mindenkit beoltanak, akkor nem kell 100% hatékonyság a járvány megszűntetéséhez. Úgyhogy nem lehet úgy kezelni, hogy ha te beoltatod magad, úgyis megvéd, mit törődsz másokkal. Ha nem érjük el, hogy legalább a lakosság nagy többsége be legyen oltva, mert az oltásellenes hangulat kerekedik felül, akkor teljesen felesleges volt az összes lezárás, mert utána sem lehetünk biztonságban, ennek pedig további gazdasági következményei lesznek.
 • Zabalint

  Mint “fekvőtámasz fogyatékos” elmondom, hogy a módszered nem működik. Néhány évvel ezelőttig nulla darab szabályos fekvőtámaszt tudtam csinálni. Gyerekkoromban kosárlabda edzésre jártam, és tesin is kellett csinálni, mindig próbálkoztam, ha működne a módszered, akkor mivel egy héten 5-6-szor biztosan próbálkoztam, és az elsők mindig közelebb álltak a szabályoshoz, ezért idővel mennie kellett volna. De nem ment.

  A rásegítő gyakorlatok pedig azt a célt szolgálják, hogy idővel meg tudd csinálni azt, amit amiatt nem tudsz fejleszteni, mert nem tudod megcsinálni. Fekvőtámasznál nekem végül az jött be, amit “női fekvőtámasznak” gúnyolnak, mikor leteszed a térded a földre, és minden mást ugyanúgy csinálsz. Csináltam mindig 15-20-at, majd mikor már sikerült, az első néhányat rendesen, majd egyre többet rendesen, végül mindet rendesen. Manapság futás után mindig fekvőtámaszozok (is)

 • Puffogok
  Üzleti találkozókhoz jutott még eszembe egy apróság – a személyes kontakt hiánya rossz.
  Nekem is van több ügyfelem, akivel soha nem találkoztam személyesen, de a legjobb ügyfeleim azok, akikkel összehoztunk 1-2 ebédet/kávét. Kell az, hogy valami “kémia” meglegyen. A kézfogás, egymás szemébe nézés, ahogy együtt megbámuljuk a kerekseggű pincérlányt stb.
  Én kishal vagyok, biztosra veszem, hogy a sokmilliós, milliárdos bizniszek ezután is valamely menő étterem VIP asztalánál egy kézfogással fognak megköttetni és nem zoom meetingen.
 • Pallos Levente

  Roppantul sajnállak, hogy a szakmai kapcsolatok építése témája nálad kimerül a mutyiban.