Életbiztosítás: forradalmi változások

Három éve megkötöttük az egyesületi életbiztosítást, aminek mára lett 1700 tagja.

Azonban több igény felmerült a biztosítással kapcsolatban.

Az egyik, hogy sokan kevesellték a 20 milliós felső határt, többen szerettek volna ennél lényegesen nagyobb biztosítási összegeket. (Soknak tűnik a 20 millió forint haláleset vagy rokkantság esetén, de tulajdonképpen nem az. Ha a havi fizetésed 6-800 ezer forint, ez csak 2-3 éves fizetéseddel egyenértékű.Utána mi lesz a gyerekeiddel vagy veled, ha rokkantságról beszélünk?)

Másik kérés volt, hogy legyen biztosítás egyéb esetekre is. Ha valaki háromgyerekes apa vagy anya létére kerül táppénzre vagy kórházba, esetleg lesz rákos vagy kap szívinfarktust, akkor komolyabb biztosítási összegre van szüksége ezekre az esetekre is. Szerettek volna többen táppénz-kiegészítést és kórházi ápolási térítést is.

Volt akinek nincs gyereke vagy idős szülője, akit eltartana, ezért felesleges neki 20 milliós haláleseti biztosítás. Viszont szeretett volna biztosítást rokkantság, táppénz, műtét és egyéb esetekre.

Mások szerettek volna választható csomagokat.

Dobpergés.

Hatásszünet.

Függöny fel.

Reflektorok be.

Másfél év munka után megszületett a Kiszámoló Életbiztosítás 2.

Akár 40 milliós biztosítás akár havi 5.990 forinttért. (Egyesületi támogatással együtt számolva.)

A magasabb biztosítási díjat csak úgy lehetett elérni, hogy az NN biztosítónál is kötöttünk szerződést. Próbáltam az Uniqánál magasabb limiteket elérni, de nem engedték. (Egyébként az NN sem volt hajlandó 20 milliónál többet adni.)

Most lett 4-4 csomag a két biztosítónál, mindenki választhat egyet-egyet a két biztosító ajánlatából.

Mindenkinek kellene mindkét biztosítónál választani egy-egy csomagot. Ha nem szeretnél többet fizetni, mint most, a B és E csomag együtt olcsóbb is, mint az eddigi. Vagy a B és F alig drágább, viszont 40 milliós. Persze nincs benne pár dolog, ami a mostaniban igen, de hát ezért olcsóbb vagy add nagyobb haláleseti kártérítést. Ha te semmiképpen nem vagy hajlandó választani az NN-től, nem tudok veled mit csinálni, viszont a többség érdekében mégis megtehetnéd. (Az egyesületnek akkor is kell levelet küldened.)

Update 2: Elnézést kérek, de nem hiszem el, hogy ekkora kihívás és probléma sokaknak egy ilyen dolog. Direkt azért van mindkét biztosítónál 1.500 meg 2.700 forintos csomag, hogy akinek anyagi gondjai vannak, ő akár kevesebbet is fizessen, mint eddig. Kinyomtatni három nyomtatványt meg kitölteni egy űrlapot bőven számolva is 20 perc. Viszont egy csomóan problémáznak, hogy ő csak Uniqát akar, ő csak NN-t akar, ő csak később akar dönteni, ő most nem ér rá nyomtatni. Tényleg ekkora gond ez háromévente?!

Próbáljuk meg felfogni, hogy havonta 1700 ember adatait kell feldolgozni, megnézni, hogy fizetett-e, hogy pontosan annyit fizetett-e, nem utalt-e kétszer, ugyanazt a csomagot írta-e a biztosítónak, mint az egyesületnek és a végén melyiket fizette be és a többi. Ez a sok kavarás nélkül is embertelen feladat. Vannak jogi dolgok is, se én, se a biztosítók nem azért íratnak alá annyi papírt, mert unatkoznak. Hanem mert kell. Kérek mindenkit, vegyen már erőt magán és ha nincs kizáró ok (elmúltál 55 éves, azóta beteg lettél, stb. ) egyszer áldozzon rá 20 percet háromévente, hogy megtegyen ennyit, ha már fillérekért van neki biztosítása. Köszönöm előre is az együttműködést.

Azonban dolgod is lesz, el kell küldened három levelet és ki kell töltened egy online űrlapot. (Ez azoknak szól, akik már most is tagok és van biztosításuk is. Ha neked még nincs biztosításod nálunk, menj az eletbiztositas.kiszamolo.hu oldalra és csinálj mindent úgy, ahogy ott le van írva. Nézd meg a csoportos.kiszamolo.hu oldalt is, ott az NN tájékoztatóját találod.)

Első lépésként válassz magadnak egy-egy csomagot. Az Uniqa biztosításainak betűjelei A, B, C, D, az NN betűjelei E, F, G, H.

Jól fontold meg a választást. Kattints erre az oldalra: https://eletbiztositas.kiszamolo.hu/elerheto-biztositasi-csomagok/

(Az egyéb dokumentumokat, mint feltételek és egyebek, itt találod. Olvasd el őket.)

Update: Rolandnak hála itt találsz egy excel táblát, ahol az összes választási lehetőség fel van sorolva, díjakkal és biztosítási összegekkel. Ez segít dönteni.)

Miután megvan a két választott csomagod, töltsd ki ezt az online űrlapot.

Figyelj oda, hogy úgy tagold az adatfelvitelt, ahogy kérik. Ez a biztosítónak kell, így rögzít fel téged. Főleg a cím beírására figyelj. A számítógépes feldolgozás miatt van ilyen lehetetlenül tördelve.

Ezután nyomtasd ki ezt az oldalt, az első oldalt már egyszer beküldted, a második viszont új. Ezt a második oldalt töltsd ki, (tagsági szám is kell!) írd alá és küldd el az egyesületnek. (Az első oldalt értelemszerűen felesleges, hiszen azt már egyszer beküldted.)

Kiszámoló Egyesület

2041 Budaörs

Postafiók 385

Továbbra se küldd ajánlottan!!!!!!

Most az Uniqának írsz egy levelet, kivéve, ha maradsz az eddigi csomagban, ami most az A jelű. Tehát ha az Uniqánál maradsz az eddigi csomagban, akkor az Uniqának nem kell írnod. Ha másik csomagot választasz, csak akkor.

Nyomtasd ki ezt a nyomtatványt. (Elvileg géppel is kitölthető)

A biztosítotti nyilatkozatot is mindenkinek ki kell töltenie, ha változik a csomag!!!

Figyelj oda, hogy az első oldalon jó nagy “X”-szel jelöld be, melyik csomagot választottad.

Arra is figyelj, hogy minden, de minden helyen aláírj minden lapot, ahol kell.

Ha az A vagy B csomagot választod, nem kell egészségügyi nyilatkozat.

Ha a C vagy D csomagot, akkor viszont kell az egészségügyi nyilatkozat újra. Ekkor írd rá ennek is a jobb felső sarkába, hogy “CSOMAGVÁLASZTÁS” és a tagszámodat. (Ez azért kell, mert egyébként nem tudják, hogy új jelentkező vagy, vagy régi, aki csomagot választ.)

Haláleseti kedvezményezetti űrlap akkor kell csak, ha szeretnél most új kedvezményezettet megadni. Egyébként ne csinálj vele semmit, a régi marad érvényben. (Tipp: másold le magadnak, hogy neked is legyen egy másolat, mert a biztosító nem fogja visszaküldeni.)

Tehát: az első három oldalt MINDENKINEK ki kell töltenie, aki csomagot vált. A következő egészségügyi nyilatkozatot csak annak, aki a C vagy D csomagot választja és ő írja rá arra a lapra, hogy “CSOMAGVÁLASZTÁS” a jobb felső sarokba.

Ezután ezt a levelet küldd el a már ismert címre:

Uniqa Biztosító

Csuk Corina r. “Kiszámoló”

1134 Budapest,

Róbert Károly krt. 70-74.

Már csak az NN-nek kell egy levelet írnod.

Ezt a nyomtatványt nyisd meg és ha lehet, géppel töltsd ki és utána nyomtasd ki. (Ha nem megy, akkor tollal.) Itt is minden, de minden kérdésre válaszolj és mindenhol írd alá. Itt is másold le magadnak a haláleseti kedvezményezetti nyilatkozatot, hogy meglegyen.

Ezt küldd el az alábbi címre:

NN Biztosító 1364 Budapest, Pf. 247 címére, a borítékon feltüntetve, hogy KISZÁMOLÓ EGYESÜLET 

Már majdnem készen vagy.

Ezen az űrlapon jelezd, hogy ezt a cikket olvastad, hogy feleslegesen ne keressünk ezügyben e-mailben vagy telefonon.

Mivel január elsejétől indulunk, minél hamarabb kellene küldened a leveleket, hogy a biztosító el tudja bírálni a jelentkezésed. Mivel decemberben már az új díjat kell fizetned, még novemberben el kellene ezt intézni.

Novemberben még a régi díjat kell utalni, viszont decemberben már az újat januárra. Ezért ne felejtsd el visszamondani a jelenlegi fizetési megbízásodat és beállítani az újat.

A pontos utalnivalót és közleményt majd e-mailben küldjük el a biztosító visszajelzésével együtt.

(Az egyesületi támogatást kivettük a havi díjból, mert nem volt értelme eleve hozzáadni, hiszen úgysem lesz kerek a szám. Azt is majd külön kell utalni, de erről is bővebben az e-mailben.)

Share

300 hozzászólás

 • Kiszamolo
  pumpe, úgyis fog változni hamarosan.
 • Kiszamolo
  Csaba, nem.
 • Kiszamolo
  Attila, nincs.
 • Kiszamolo
  LSV, maradt a régi csomag, úgy hívják, Uniqa A
 • Kiszamolo
  Alista, ahogy eddig is, azzal a kikötéssel, hogy a (fegyveres) szolgálat közben történt balesetre nem fizet.
 • Kiszamolo
  NAR, igen, nem közlekedési baleset, de attól még baleset, ezért a baleseti térítés jár rá, csak a közlekedési baleset nem. Mert az nem közlekedési baleset, hogy rosszul lép valaki vagy nekimegy a talicskának, akár az utcán, akár otthon történt.
 • A kizáró okoknál feltüntetett “túl magas vérnyomásban szenvedők” mit takar konkrétan?
  Ha vérnyomás gyógyszert szed az ember (~aminek a használatával amúgy teljesen normális a vérnyomása), akkor az is kizáró oknak minősül?
  Köszi a segítséget!
  P
 • LSV
  Persze, olvastam hogy maradt. A hangsúly inkább azon lett volna, hogy ha maradt miért kell újra szerződni (ezzel nullázva a 3 év befizetést), miért nem lehet a feltételezem 1500 körüli tagságot (az 1700-ból), aki nem akar változtatni megkímélni ettől a tortúrától? Mert ugye jól értettem, ha maradni is akarok a régi feltételekkel, akkor is újra kell szerződni.
 • Imre
  Több mint egy éve rendszeresen fizettem az Kiszámoló életbiztosítást, azonban az idén töltöm a 56-ot. Ezek szerint akkor ebben a váltásban én már nem tudok részt venni és már csak magán úton tudok életbiztosítást kötni?
 • Kiszamolo
  LSV, mivel eddig nem volt csomag, nem volt értelme arról nyilatkozni, melyik csomagot választottad.

  Amikor viszont már van választás, akkor egyrészt meg kell felelni a jogi előírásoknak, hogy megkaptad a tájékoztatást másrészt kell egy aláírt nyilatkozat, hogy te magadnak választottad azt a csomagot, megismerted a feltételeit. Hogy ne egy kár után jöjjön valaki, hogy ja, neki kellett volna táppénzre is biztosítást, de őt becsapták, nem tudta, hogy az övében nincs ilyen.

  Az meg barokkos túlzás, hogy 1500 ember nem akar változtatni.

  Egy dolgot tudunk, hogy te nem akarsz.

  Nem újra szerződsz, hanem kiegészíted a meglévőt.

  Ha maradsz a régi uniqás csomagban, ma beszéltem velük, akkor nem kell új nyilatkozat, akkor csak az egyesületnek írsz meg az NN-nek.

  Egyébként tokkal-vonóval úgy cirka 20 perc tortúráról beszélünk.

 • Kiszamolo
  Imre, te maradsz az Uniqában és nem tudsz kötni NN-t.
 • G
  Nem biztos, hogy ez sokakat érint, de az Uniqa jelen *betegség*biztosításai (C,D csomag főként) csak Magyarországi területi hatállyal érvényesek, az EU országokra sem terjed ki. Az NN-nel kombináltan ahol területi korlát nincs, ez így is megfelelhet, de tudjatok róla a döntés előtt.
 • Richie Rich
  Az Uniqának miért érdeke, hogy betársul melléjük az elképesztően jó hírnevű és ízig-vérig becsületes NN? Ők nem versenytársak?
 • Szabolcs1989
  Kedves Miklós!

  A kérdések és válaszok rovatban az alábbi szerepel:

  “Miért nem lehet külföldi állampolgár biztosított?
  Mert a biztosító nem akar magyartól eltérő nyelven, külföldi címre kommunikálni, nem forintban, külföldi számlára fizetni.
  Ebből az is következik, hogy külföldön élő magyar lehet biztosított, de csak akkor, ha rendelkezik magyar levelezési címmel és magyar bankszámlával.”

  Ezzel kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy ha nem vagyok ugyan magyar állampolgár, de tartósan Magyarországon élek és dolgozok (van magyar lakcímkártyám, TAJ és adószámom, forintos számlám), illetve magyar állampolgár a feleségem és a gyermekem, vagyis a kedvezményezettek magyar állampolgárok (nem kell külföldi címre kommunikálni és külföldi számlára utalnia a biztosítóknak), akkor esetleg érdemes-e megpróbálkozni a jelentkezéssel, hátha elfogadják azt a biztosítók vagy teljesen reménytelen eset.

 • Kiszamolo
  Szabolcs, ha a neved is ez, akkor elvileg átmész. 🙂

  Azonban ha kidobnak, akkor bocsi. Próbáld meg.

 • Kiszamolo
  Richie, nem érdeke. Nekünk érdekünk, hogy 20 millió fölé menjen a biztosítási összeg, amit nem akartak megcsinálni.

  Nekem is sokkal könnyebb lenne egy biztosítóval.

 • Szabolcs1989
  Kôszönöm a gyors választ! Megpróbálom.
 • bobo
  Csatlakoznék Laci, Karl, furmmint, Pik, X, Nándor, LSV felvetéséhez: nekem is tökéletes a jelenlegi csomag, elég-e ez esetben csak az új nyilatkozatot kitöltenem és viszaküldenem? Szép és jó dolog a Kiszámoló életbiztosítás, ezer hála és köszönet érte, hogy csinálod, de hogy mindenkinek nyilatkoznia kell, ráadásul 3 helyre, az a mai világban szerintem nagyon bonyolult ügyintézési mód. Ráadásul nyáron kötöttem, már akkor sem volt kevés az átfutási idő, már csak ezért se váltanék, elégedett vagyok a megkötött dolgokkal. Egyébként semmilyen emailt nem kaptam a változásról, az lehetséges?
 • Fefe
  Szervusz Miklós, bizonyára esett már szó róla, ha nem itt akkor máshol, de nem ismerem a részleteket azzal kapcsolatban, ha tegyük fel, veled bármi történne ki viszi tovább az egyesület ügyeit, pl a biztosítások ügyintézését , a havi rendszeres tájékoztatásokat kitől fogjuk megkapni? Nem vallana rád, hogy az esetben a gyeplő beesne a lovak közé, minden esetre érdekelne a további sorsa a biztosítotti státuszomnak, hiszen itt akár 1700 fő akár több tíz éves futamidejű szerződéseiről lehet szó.
 • rata

  Hasonlóan az életkorhoz, mi van akkor, ha az ember időközben meghízott és már nem fér be a BMI?
  El lesz utasítva és megszűnik a szerződése vagy a jogfolytonosság miatt az új szerződés is él?
  (persze amellett, hogy fogyjon le)
  Köszi.
 • ixos
  Tehát ha nekem megfelel a jelenlegi Uniqas és nem szeretnék NN-es kötni, akkor nincs semmi dolgom?
 • SpongyaBob
  “Most az Uniqának írsz egy levelet, kivéve, ha maradsz az eddigi csomagban, ami most az A jelű.”

  Tehát ha nekem marad az A, akkor az Uniqának nem kell írnom ugye?

  Csak az Egyesületnek és az NN-nek

 • Kiszamolo
  Spongya, akkor az Uniqának nem kell.
 • Kiszamolo
  Rata, az a meglévőt már nem érinti.
 • Kiszamolo
  Fefe, attól még megy tovább az ügy. Csinálja más az adminisztrációt és kész.
 • LG
  Szia Miklós, kaucióval kacsolatos technikai kérdésem van: mi a legnagyobb csomagba megyünk át (C+G), amihez a kaució kiegészítése szükséges (11.764 – 4.990 = 6.774 Ft). Ezt a december végén esedékes első díjjal utaljuk? Ha igen, akkor egyben mehet az első havidíjjal, vagy külön?
 • Tamás
  Üdv! Töltögetek, nyomtatgatok, és észrevettem egy “hibát”, gondoltam szólok. Ezen az oldalon: https://eletbiztositas.kiszamolo.hu/elerheto-biztositasi-csomagok/ példaként van hozva az “A” és “F” csomag, majd alatta néhány példa, hogy ha valaki ezt a csomagot választja, akkor MIT KAP, na szerintem abban van egy hiba.

  Hiba: Baleset miatti kórházi ápolás miatt naponta 15+10 ezer Ft, amíg benn vagy a kórházban.

  Az “A” csomagban nincs kórházi ápolás, így ebben az esetben nem 15+10 jár csak 10 az “F” csomag miatt.

 • M
  Szia

  Választottam új csomagot, mikort utaljam a megváltozott összeget?

  Nagyon köszönöm a munkáidat, igazán hasznosak!

 • Zoli
  Az Uniqa-nál a biztosítási szerződéssel kapcsolatos általános tudnivalók szerint: “Nem lehet biztosított az a munkavállaló, vagy megbízási, illetve vállalkozási szerződéssel foglalkoztatott személy, akinek – a foglakoztatása nem éri el a 30 órát hetente.”
  Tehát eleve csak minimum 6 órában dolgozó munkavállalók lehetnek a biztosítás alanyai? Ez alapján akkor az egyéni vállalkozók és a felsőoktatási rendszerben tanuló diákok (18 év felettiek) is kiesnek a biztosítás lehetőségéből az Uniqa-nál?
 • Svájci
  Érdekes és segítő lenne egy statisztika a kombinációk megoszlásáról.
 • pm
  Most akkor jól értem, hogy csak az Uniqától nem lehet csomagot választani (az A-t leszámítva, ami a mostani folytatása)? Mindenképp párban kell?
  Mert mondjuk tetszene az Uniqua C csomag (jók az összegek és van keresőképtelenség esetére térítés), de az NN csomagjaira nem lenne szükségem, hiába 1466 HUF a legolcsóbb.
 • Kiszamolo
  Pm, hatalmas kavar lesz abból, hogy mindenki csak ezt vagy azt választja. S a biztosítóknak sem fog tetszeni.
 • Kiszamolo
  Zoli, az rád nem vonatkozik, mert nem munkavállaló vagy, aki ingyen kapja vagy nem kapja a munkáltatótól a biztosítást.
 • Kiszamolo
  M, várj, fogok írni, mit kell csinálnod pontosan.
 • Kiszamolo
  Lg, nem szórakozunk a kaucióval, mert abba aztán tényleg beleőszülnék. Marad a régi a régieknek.
 • Vakteszt
  Az NN egészségi űrlap kérdései érdekelnének érzékszervi megbetegedés / látáskárosodás témában.
  A munkahelyi szemorvos szerint -2.25/-3.5 körüli szemüveges látáskorrekcióra lenne szükségem, de napi munkához opcionális, tehát munkára alkalmas vagyok, nem ragaszkodik hozzá hogy szemüveget csináltassak.
  Nincs is szemüvegem.
  Korábban szemüveges voltam, de lézeres szemműtéttel kb. 10 éve korrigálva lett, azóta kicsit visszaromlott.
  Ez most látáskárosodás vagy sem?
  Az Uniqa űrlapon általános kérdés volt látáscsökkenésre, szem és háziorvosi egyeztetés után NEM-el válaszoltam.
  Beleköthet-e bármibe a biztosító ha simán bejelölöm hogy nincs látáskárosodásom és nem viselek szemüveget?
  Vagy szemüveget kell csináltatnom a biztosítás miatt?
  (ha orvosilag indokolt, akkor csináltatni fogok, most nem ez a kérdés)
 • Kiszamolo
  Vakteszt, ez még nem az.
 • Help
  Kiszamolo!!
  Uniqa 13-as pont: “A betegségbiztosítások esetében a biztosító kockázatviselése csak a Magyarországon bekövetkezõ biztosítási eseményekre terjed ki.”
  Külföldön elek, es pont ilyen temakkal kapcsolatban kerdeznem, hogy kivel tudnek leülni atbeszelni a kerdeseimet, mert az is lehet, hogy az en esetemben jobb lenne beszüntetni ezt az egeszet, de az is lehet, hogy nem…. Viszont en most nem ertem es igy nem tudok dönteni sem.
 • Kiszamolo
  Help, ha külföldön élsz, ne köss olyan csomagot, amiben ilyenek vannak, mert felesleges. (Táppénz, kórházi ápolás és a többi.) Az életbiztosítás és rokkantság külföldön is él.
 • akocsis
  “Novemberben még a régi díjat kell utalni, viszont decemberben már az újat januárra. Ezért ne felejtsd el visszamondani a jelenlegi fizetési megbízásodat és beállítani az újat.

  A pontos utalnivalót és közleményt majd e-mailben küldjük el a biztosító visszajelzésével együtt.”

  Gondolom az elkövetkező 2 hétben erre számíthatok, ugye? Minden papírmunkát elvégeztem, beküldtem, online kitöltöttem.

 • Attila
  Maradhat csak az Uniqa A csomag?
  Később szerződhető hozzá NN?

  Páromnak külön NN A csomag szerződhető?

  Köszönettel:
  Attila

 • Kiszamolo
  Attila, az a baj, ha csak 300 ember akar kavarni (nem lépek be, később lépek be, ezt akarom, azt akarom) abból akkora katyvasz lesz nagyon gyorsan, amit nem biztos, hogy ki akarok bogozni.

  Direkt van egy ezer-pár száz forintos NN csomag, 10+10 milliós biztosítással, szerintem nem egy nagy kihívás sem azt megkötni, se 20 perc alatt kitölteni 3 nyomtatványt.

 • Dixhorn
  (Az egyesületi költségekre havi 250 forintos támogatást köszönettel veszünk, az nincs benne az alábbi összegekben. Azt külön add hozzá a választott csomagokhoz.)

  Ez mit takar, vagy miért? Korábban is benne volt a biztosításban a tagdíj, nem az fedezi az egyesület költségeit? (nyilván te sem ingyen csinálod ezt, csak mert unatkozol)

  A köszöntettel veszünk, az nem azt jelenti hogy feltétele az újrakötésnek, nem igaz, hanem opcionális?

  Mindenféle zsebben turkálás, vagy kötekedés nélkül kérdezem.

  15 évre ha gondolkodom, akkor 45 ezer forint ez, amit kiadok pluszban. (Tőled van ez a szemléletmód :))

  Ha az A csomagot választom az uniqánál és csak a haláleseti kedvezményezett bővült, akkor elég azt beküldeni?
  Ha a gyerekek még kicsik, de ők is kedvezményezettek, akkor mondjuk 18 éves korukig nem férnek hozzá a pénzhez? Tehát mondjuk célszerű az anyjukat megnevezni?
  Köszönöm

 • Kiszamolo
  Dix, eddig egy csomag volt, bele volt építve. Mivel most van sok, ezért külön van. Ebből van fizetve a könyvelő, a bank, az adminisztrátor, a postafiók, meg minden egyéb.

  Mindkét biztosítótól válasszál csomagot.

  Igen, 18 éves korukig a gyámhivatal fogja kezelni a pénzt.

 • Dixhorn
  Igen, választok két csomagot.

  A kérdés hogy az uniqához elég csak a kedvezményezettet küldeni akkor ha nincs varia?

  Köszi

 • Kiszamolo
  Dixhorn, azt sem kell, ha az sem változik.
 • Alfa
  Nyavalygókról.
  A biztosítást az egyesület olcsón adja.
  Bárkinek – a pártoló tag=0 egyesületi szempontból, lássuk be.
  Cserébe fapados biztosítás. Ajándék lónak ne nézd a fogát…
  Nagy, sok ügyfeles cégnél dolgozom, van fogalmam elégedettségről, szolgáltatási színvonalról, reklamációkról.
  Miklós, csinálsz egy ÁSZF szerű dokumentumot (nevezhető bárhogy) ami érvényes lesz mindenkire (pl. megszavazza az egyesület közgyűlése).
  És abba szépen beleírod, hogy pl:
  – kötelező mindkét biztosítónál biztosítást kötni X dátumig beérkezett papírokkal
  – a meglévő tagok közül aki nem köt eddig (nem érkezik be a levél) annak biztosítását az egyesület X + 30 napra felmondja
  Ki kell rúgni azt a pár százalékot, aki képtelen felfogni a modellt, akine saját piszlicsáré ügye fontosabb mint a közérdek.
  Vagy megnevelni 🙂
  Mindig van pár % idióta, nem állhatsz le beszélgetni velük, 1700 ember már nem család.
 • Dixhorn
  Hát nem nagyon tudom ki a kedvezményezettem már, meg nem is találtam meg ugye, mert nem mentettem el, mint ahogy most fogom.

  De akkor a páromra írom tisztán, mert a gyerekek még kicsik, ne kezelje nekem már a gyámügy, meg ha gond van akkor fog kelleni a pénz gyanítom egyből.

 • Kiszamolo
  Akkor küldj be egy újat, de ne felejtsd el lemásolni, hogy otthon is meglegyen.