Életbiztosítás: így értelmezd

Már többször előfordult, hogy nagyszerű kockázati életbiztosítást ajánlottak a tanácsadást kérőknek, csak aztán kiderült, hogy oka van az olcsóságnak.

Most éppen az adott biztosítás évi 10 ezer forintért fizet csillió forintot, ha meghalnál, de térit akkor is, ha műteni kell, vagy ha megrokkansz, de még a kórházban töltött napokra is fizet.

Mindez gyönyörűen egymás alatt felsorolva, kiemelve, az olcsóság kihangsúlyozva.

A lényeg pedig az első mondatban szerényen leírva: be van szúrva egy nem feltűnő baleset szócska a mondatba. Vagyis ez nem életbiztosítás, hanem csak egy balesetbiztosítás.

Tehát csakis akkor fizet egy fillért is, ha mindez baleset miatt történik.

Ha rákban halsz meg, vagy tüdőgyulladásban, akkor már semmire sem fizet.

Ha nem baleset miatt kerültél kórházba, megint csak nem számíthatsz erre a biztosításra, ahogy akkor sem, ha nem baleset miatt rokkantál meg.

Ennek van egy további szűkítése: a közlekedési balesetbiztosítás. Ez még olcsóbb, de ez már csak akkor fizet, ha közlekedéssel összefüggésben történt a káreset, otthoni vagy munkahelyi balesetre nem térít.

Tehát erre vigyázz. A műtéti térítés minden esetben fizet. (Na jó, ez sem igaz, mert általában csak úgynevezett nagyműtétek esetén, amiről lista van, mi számít annak. De ilyen mélyen nem akarok belemenni.)

A baleseti műtéti térítés csak akkor, ha baleset miatt kell műteni.

A közlekedési műtéti térítés csak akkor, ha közlekedési balesettel összefüggésben kell műteni.

Ugyanígy a körházi napi térítés és az összes többi is.

(Na még egy kis adalék: némelyik biztosítás már az első kórházi naptól fizet, másik csak a negyedik naptól, a harmadik a tizediktől, a negyedik csak ha legalább négy napot bent vagy, de akkor az első naptól visszamenőleg és a többi. Nagyon nem tudod összehasonlítani a biztosításokat, ha nem értesz hozzá, mert könnyen kiderül, hogy az olcsó lesz a drága, ha szükséged lenne rá. Ezért sincs semmi értelme a netes lakásbiztosítás kalkulátoroknak sem, mert nagyon nem mindegy, mit fizet mondjuk betöréskor és ebből mennyi lehet maximum a műszaki cikk és számít-e fel önrészt, mint mostanában kezd divat lenni. Nem mindegy, hogy a teljes lopáskárt fizeti, vagy csak 500 ezer forintig, vagy 500 ezer forintig, de maximum ebből 100 ezer forint lehet műszaki cikk, esetleg van 50 ezer forint önrész is lopáskár esetén. De erről majd írok bővebben máskor.)

S nincs is ezzel semmi baj. Ez a biztosítás azért olcsó, mert nem életbiztosítás, csak balesetbiztosítás. Ha ezzel tisztában vagy és úgy gondolod, hogy ennyiért megéri, nyugodtan megkötheted.

A baj abból van, hogy nem egy esetben ez úgy van eladva, hogy hamis biztonságérzetet ad a tudat, hogy van életbiztosításod, mert a reklámja erről szól. De nincs olyanod, csak azt sugallják.

Amit megtehetsz, az két dolog: ha valamilyen biztosítás túl olcsó, akkor ott valami huncutság van a háttérben. Tehát ilyenkor gyanakodj, hogy nem azt kapod, amit gondolsz.

A másik, hogy józan paraszt ésszel próbáld meg értelmezni a leírtakat és szentelj figyelmet minden szónak. Olvasd el a tájékoztatót is, abból úgyis pontosan kiderül, mikor fizet és mikor nem egy biztosítás.

Share

22 hozzászólás

 • Családfő
  A végén leírtak a legfontosabb szabály, más termékeknél is: tájékoztatót mindig elolvasni (aláírás előtt…), és kétség esetén kérdezni. Ha nem egyértelmű, akkor hagyni. Sok csalódástól menti ez meg az embert.
 • Topfly
  Nem baj, ha ilyen termék is van a piacon, mert lehet hogy valakinek pont ez kell. Persze nehéz tudatosan vásárolni, ha a gyártók, szolgáltatók és stb. állandóan át akarják verni a fogyasztót a valódi beltartalmat illetően 🙁

  Jó lenne csinálni egy független összehasonlító oldalt, ahol az egyforma beltartalommal rendelkező termékek vannak felsorolva ár szerint.

 • FoX

  Nem rossz kiindulópont a clb.hu, bár gondolom, ismered. Én ott választottam kockázati életbiztosítást, Union Rizikó Extrát. Baleseti halálra 150, közlekedési baleseti halálra 200%-ot fizet. Ugyanilyen okú rokkantságra szintén. Mivel sofőrként dolgozom, nekem ez tűnt jónak. De amíg fiatal az ember, addig is inkább ezek vannak benne a pakliban, mint a betegség. A lényeg, hogy ott pár adatot kitöltve elég jó összehasonlítást kapsz.
 • V
  mivel munkadbol adodoan vezetsz azert szerintem kerdezz ra, nehogy munkahelyi balesetnek legyen elkonyvelve… biztositok probalnak kibujni a kotelezettseg alol ahol csak lehet
 • FoX

  Megkérdeztem, mert nekem is ez jutott eszembe. Azt mondták, nem gond. A szerződésben sincs ilyen kitétel, a kizárások és mentesülések között sem.
 • Tibor
  @FoX: ” Azt mondták, nem gond. ” Es ezt az ugynok kiscsaj mondta, aki a jutalekot kapta a kotes utan, vagy papiron leirva is megvan a biztosito pocsetjevel?
 • FoX

  Ha végigolvastad, amit írtam, a kérdésed már nem kérdés.
 • graphite
  “Azt mondták, nem gond”

  “Azt mondták, maximum 20%-al mozdulhat el a CHF árfolyam ” 🙂

  Egy biztosítónak hány, és milyen minőségű ügyvédre van pénze? És hány bírót tud megvenni? Szerintem az írás sem ér többet, mint a papír, amire írták. Külföldi biztosítók már elérhetőek, vagy erre a rövid időre, míg kiléptetik Magyarországot az únióból, már nem érdemes?

 • Családfő
  Graphite, mintha kissé sötéten látnád a világot. 🙂 Ennyire azért nem sz@r a helyzet, fel a fejjel, optimizmus!
 • FoX

  Van munkaszerződésed? Van bankszámlaszerződésed? Ezek mennyit érnek?

  @Kiszámoló
  Komolyan, kezdelek érteni, hogy néha eleged van a hü… hozzászólókból 🙂

 • graphite
  @Fox: “@graphite
  Van munkaszerződésed? Van bankszámlaszerződésed? Ezek mennyit érnek? ”

  Semennyit sem. Ha akarnak bármikor kirúgnak, ehhez ne férjen kétséged, aztán perelhetsz egy multit, biztosan legyőzöd a 100 ügyvédjüket 🙂

  Ha a bankszámlámról eltűnik minden pénz, hogyan bizonyítom, hogy egyáltalán ott volt? Egy screenshot-al, amit bárki hamisít 3 perc alatt?

 • graphite
  @Családfő még leragadtam annál a résznél, hogy Magyarországon magánszerződéseket módosítanak anélkül, hogy bárki belegyezne, és ez legális. Lassan érő típus vagyok, elnézést.
 • Családfő
  Graphite, emlékszem a sztoridra, és ott részben igazad is van. Ettől függetlenül az ezen való visszatérő kesergéssel illetve a negatív szemlélettel szerintem (hangsúlyozom, szerintem) csak magadnak ártasz. Tőlem nincs miért elnézést kérned, egy javaslat volt.
 • FoX
  Ja. Ennyi erővel kenyeret se vegyél, mert ki tudja, mit sütött bele az a szemét pék.
  Ez pont olyan “magyar” dolog, mint 2017- ben azon keseregni, hogy Trianonban kiszúrtak velünk.
 • graphite
  Off: @Fox: kenyeret otthon is lehet sütni. És igenis kell keseregni Trianon miatt.
 • FoX
  Akkor keseregj.
 • Random okos
  Hát szerintem meg igaza van graphitenak.
  Persze amikor jön a tail event, a tifélétek lesz a leghangosabb hogy segítsen az állam.
  A munkaszerződés témához meg annyit, nem is értem miért ne rúghatna ki egy cég bárkit amikor csak akar. Mármint jogilag értem, de ha valakire már nincs szükség vagy farok lett, teljesen normális ha ki akarom rúgni.
 • Zsolt
  @kiszámoló:
  Valamelyest témába vág.
  Már egy ideje foglalkoztat, hogy megpróbálom magam kivonni az állami egészségügy szerető kezei közül, és egészségbiztosítást kötök. Neki is lendültem egyszer a lehetőségek feltárásának,de minél jobban belementem, annál bonyolultabb lett. Nem ismersz olyan embert, akihez ilyen kérdésben bizalommal lehet fordulni, aki ezeknek a termékeknek a hátterét kellő mélységben ismeri?

  Köszönöm!

 • Kiszamolo
  Zsolt, a kedvetekért már végigültem egy kétnapos képzést és meg is ígértem, hogy írok róla. Csak egy ajánlatra várok már egy bő hónapja, hátha lesz az egyesületnek olcsó csoportos egészségbiztosítása.
 • FoX
  , Random
  Úgy tűnik, egyikőtöknek sem esett le a tantusz. Lovagoltok a szavakon. Nem konkrétan a munkaszerződés meg a kenyér a lényeg, hanem az alapvető világlátás. Lehet úgy is, hogy mindenki potenciális csaló, akit az utadba sodor az élet, és úgyis hiába minden, mert biztosan megszivatnak BÁRMIVEL. Mert X éve történt valami, és az rosszul esett. Na és? Nyilván legközelebb jobban résen leszel, de ez a leragadás a korábbi sérelmeknél kinek jó?
  Egyébként engem még soha senkinek nem kellett megmentenie, és nem arra használom mások vállát, hogy azon sírjam ki magam. Köszönöm, már felnőttem.
 • Zsolt
  Ez több, mint jól hangzik 😀
 • rm
  És kimaradt a harmadik pont, amit még tehetsz:

  Felnyomod őket fogyasztó megtévesztése címszóval. Mármint ha a marketing anyagok tényleg azt sugallják, hogy ez egy életbiztosítás. Komolyan. Senki sem akarhatja, hogy másokat is átverjenek. Tegyék rendbe a reklámot, és no problemo.
  Tehát a félreértések elkerülése végett nem a szolgáltatással van bajom, hanem annak etikátlan értékesítésével.