Lakáshitelezés

2023-11-20
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Beszéltem hitelügyintézős Gáborunkkal, hogy mi újság mostanában a piacon. Nagy élénkülésről beszélt, sokkal többen keresnek hitelt, mint néhány hete. Az egyik oka a megélénkült keresletnek azok, akik idén még jogosultak CSOK-ra, de jövőre már nem, mert nem akarnak még több gyereket. A másik réteg, aki várja az új CSOK szabályokat, mert akarnak még gyereket, ők előre érdeklődnek, hogy ugrásra készen álljanak januárban.

S végül a harmadik csoport azok, akik se idén, se jövőre nem jogosultak a CSOK-ra, csak attól félnek, hogy az új CSOK miatt tovább fognak emelkedni az ingatlanárak.

A lakáshitelek kamatai tovább csökkentek, egyedi kamatkedvezménnyel már jóval 7% alatt is lehet hitelhez jutni. Ez is élénkíti a keresletet, egy 6,5-6,7%-os kamat már jóval jobban hangzik, mint az eddigi 8-9% feletti kamatlábak.

Gábor valószínűnek tartja, hogy úgy történik, mint eddig is, az év végét megnyomják a bankok, s a legtöbb egyedi kamatkedvezményt visszavonják a jövő év elején. (Persze előfordulhat, hogy tovább csökken a BIRS, s így jövőre kedvezmény nélkül is lesz olyan hitelkamat, mint most egyedi kedvezménnyel.)

(Félreértés ne legyen, a mostani nagy élénkülés legnagyobb arányban a CSOK változásnak köszönhető, s ezért egyáltalán nem egy trendforduló jele. A kamatok lassú, de folyamatos csökkenése már inkább mutat abba az irányba, hogy ha lassan is, de vissza fog térni az élet a hitelpiacra és így talán az ingatlanpiacra is.)

 

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram