Elkezdődött

Több bank (eddig például a MKB Bank, Sopron Bank) már közzé tette az “ingyenes” készpénz-felvétel miatt dráguló díjcsomagjait.

Most a Budapest Banknál találtam új tarifákat, amelyek február elsejétől érvényesek.

Az utalás és a kártyás vásárlás 0,11 százalékponttal drágult, a pénzfelvétel 0,16 százalékponttal, az éves kártyadíj 86%-kal 3.338 Ft-ra emelkedett.

A többi bank egyelőre kivár, a tranzakciós adó bevezetésénél is azok lettek a vesztesek, akik az elsők között tették közzé a drágulást. Onnan mindenki átvonult azokhoz, akik csak pár héttel később tették meg ugyanezt.

Úgyhogy megint lehet várni, hogy melyik banknál mi drágul és mennyivel.

Köszönjük az újabb ostoba, populista ötletet, amit megint nekünk kell kifizetni.

Share

23 hozzászólás

 • Zabalint
  “Az utalás és a kártyás vásárlás 0,11%-kal drágult, a pénzfelvétel 0,16%-kal, az éves kártyadíj 86%-kal 3.338 Ft-ra emelkedett.”

  Szerintem rosszul csinálják, a logikus lépés az lenne, ha a számlavezetési díjat emelnék, ezen egyszerű képlet alapján:

  150000 * 0.006 * nyilatkozók becsült aránya * készpénzfelvételt becsült átlagos kihasználtsága

  Azaz 50%-os nyilatkozási ráta esetén, ha átlagosan a 75-öt vesznek fel ingyen a nyilatkozók, akkor 225-el kell emelni a számlavezetési díjat.

  Az kormány következő lépése pedig a számlavezetési díj eltörlése lenne, a bankok utána mást emelnének. Viszont onnantól kezdve, hogy nincs számlavezetési díj, a kártyáért sem kell fizetni, és 150-ig ingyen a készpénzfelvétel, az ügyfelek egy jelentős része nem kívánttá válna, így fordított verseny alakulna ki, nem értük, hanem ellenük.

 • Zabalint
  Mondjuk azzal, hogy nem a számlavezetést emelik, már helyből létrejön a fordított verseny, hiszen a banknak nincs szüksége olyan ügyfélre, akinek csak azért kell a számla, hogy havonta levegye a pénzét, és a bank befizethesse utána a tranzakciós adót.
 • Lasszo
  Csak azt nem értem, hogy a bankoknak az lenne az érdeke, ha az ügyfélnek ott lenne a pénze, ha az kártyával vásárolna, nem? Miért nem drágítják agyon a pénzfelvételt, de közben nem emelik a kártyás fizetést? Vagy valami más ötlet? Mert így egyre több ember fogja inkább kivenni a teljes fizetését és avval otthonról gazdálkodni, vagy hasonlót.
 • Bence
  Nem értem, mit szórakoznak. Vezessenek be hatósági árakat a bankszektorban. Ezután a legtöbb bank csődbe menne, de nem baj, államosítani kell őket. Az állam úgyis olyan jól tud mindent működtetni…
 • KZoltán
  Ez ado.hu/rovatok/ado/vamosi-nagy-megszuntetne-az-afat?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201312 viszont jó ötlet, persze hozzá valódi progresszív – 6-8 sáv és nem 2 – szja és vagyon-ingatlanadó.
 • Szilvi
  Úgyis mindegyik bank drágít valahol, fölösleges szerintem csak emiatt bankot váltani, pénzben ugyanott marad az ember vele.
 • Morzsi
  A cikkben említett bankok meg is kapták a dorgálást fentről. Az MNB pedig éberen őrködik azon, hogy ne emelgessenek egyoldalúan díjakat a bankok – gondolom emiatt is inkább kivárnak a pénzintézetek.
  Mit tehet a bank, ha nem emelhet semmit, ugyanakkor nincs kedve lenyelni a plusz költségeket? Megszünteti a már eddig sem magas betéti kamatokat? Kitalál kedvezményeket azoknak az ügyfeleknek, akik nem kérelmezték az ingyen kápét? Lehet egyáltalán ilyet, azaz diszkriminálhatja pozitívan a nyilvánvalóan olcsóbb ügyfelet a bank, vagy a törvény ezt is tiltja? Illetve, ha lesznek a jövőben kedvezmények, akciók a készpénzt nem kérő ügyfeleknek, lemondhatnak az ingynKP jogukról azok, akik már nyilatkoztak?
 • milyen feri?
  olyat lehet, hogy en nem akarok kp-t felvenni, viszont cserebe maradjanak a mostani költsegek?
 • almastaska

  A cikkben említett bankok meg is kapták a dorgálást fentről. Az MNB pedig éberen őrködik azon, hogy ne emelgessenek egyoldalúan díjakat a bankok – gondolom emiatt is inkább kivárnak a pénzintézetek.

  A PSZÁF (MNB) büntetés díját amúgyis beleszámolják a bankok a termékek áraiba. Mindegyiken van egy X %-nyi büntetési díj, így ha kapnak is büntit abból kifizetik. Vagyis végső sörön Te fizeted azt is 🙂

  A bank – tudomásom szerint – emelhet bármilyen díjat, amit nem tehet, hogy hirtelen új díjtípust talál ki ( a tranzakciós adó áthárításánál is ugyanez volt)

 • Lehetőség diszkriminációra?
  Csatlakozva az előző kommentelőhöz, engem is érdekelne hogy van-e a banknak jogi lehetősége bármilyen diszkriminációra? Félig meddig ilyennek tűnnek a prémium ügyfélszámlák, de az könnyebben indokolható a bank részéről.
 • Janos
  en a bankok helyeben mocskosul megdragitanam a szamlavezetest, es melle kedvezmenyeket adnek a kartyas vasarlasokhoz. Igy aki nem veszi fel a fizeteset, hanem kartyaval fizet, az kvazi meguszna a penzfelvetel koltsegeit a kedvezmenyek miatt, a bank nem jarna rosszul, mert a szamlavezetesi dijjban benne lennenek a kedvezmenyek es a KPfelvetel koltsegei. Vegulis mindegy, hogy mi dragul, de a kartyas vasarlas melle erdemes lenne kedvezmenyeket adni, hogy inkabb azt csinaljak az emberek.
 • Trevor
  Rossz hír az Axásoknak.

  Mától meg a K&H-s ATM-ekből nem K&H-s bankkártyával maximum 150 000 Ft-ot lehet felvenni 1 tranzakcióval.

 • Rissa
  A Cib-nél jövő héten teszik közzé a februári díjváltozásokat.


  Egyébként jó lenne tudni, hogy a későbbiekben (miután februártól bárki bármelyik ATM-ből ingyen vehet fel max. 150ezret) melyik bank ATM-jéből mennyi pénzt lehet úgy általában kivenni. Próbáltam már korábban is nézegetni, hogy melyik banknál mennyi a limit, de a hirdetményekből nem mindig könnyű kihámozni. Szerintem itt is lehetnek még kellemetlen meglepetések…:-/

 • Ádám
  Az ilyen intézkedésekkel nekem az (is) a bajom, hogy a “mindenkinek joga van hülyének lenni” alapelvet követve “könnyítsük meg a hülyék dolgát” helyett az lesz az eredmény, hogy mindenki hülye módjára fog viselkedni.

  ->hülyeség ekkora mértékű pénzzel rohangálni hétköznapi emberként, csak a megszokásokhoz való csökönyös ragaszkodás miatt használnak az emberek KP-t a legtöbbször, ahelyett hogy gyorsan kényelmesen korszerűen kártyáznának vagy átutalnának interneten keresztül.

  én kiszámoltam hogy ha lemondok az átutalás és a kártya kényelméről, akkor a sok sorbanállás meg készpénzelés annyi időt vesz el tőlem, amit már a pénz kitermelésére fordíthatnék

  a kormány és az mnb döntéseit mostmár nem dilettantizmusnak veszem egy ideje, hanem szándékos hülyítésnek, nagyonis tudják mit csinálnak, de azt akarják elérni hogy a nép pénzügyi intelligánciája nulla legyen..

 • Szerintem
  Szerintem februar elsejetol meglehetosen sok uresen allo ATM-mel fogunk talalkozni, problema “megoldva”.
 • Mugerin
  Azt tudja valaki, hogy a havi 2 ingyenes KP felvétel megléte esetén mi fog történni, ha valaki 200eFt-ot akar kivenni az automatából?

  – teljes KP felvétel díjat kell fizetnie?
  – ha igen, akkor megmarad a 2 ingyenes KP felvétele 150eFt-ig?

 • Janos B.
  Egyszerűen nem értem meg az ingyenes készpénzfelvételnek a döntésnek a szakmai oldalát. Először jön a tranzakciós adó, ami készpénzfelvételre kétszer annyi, mint az utalásra. Az ok érhető, inkább elektronikusan intézzék az emberek a pénzügyeiket, mert az fehéríti a gazdaságot.
  Majd hónapokkal később jön a döntés, hogy jó akkor most 150 ezer forintig ingyenes a készpénzfelvét. Gyakorlatilag az ország nagy része ingyen felveheti a fizetését, és kérdi minek használják ezen túl a fizetős tranzakciós adóval sújtott banki szolgáltatásokat? Természetesen a gazdaság a készpénzés tranzakciók miatt megint feketedik.
  Inkább a kártyás fizetéseket kellett volna ingyenessé tenni havi 150 ezer forintig.
 • brogedo
  Kicsit más, de hátha van tapasztalatotok. Vállalkozói számlanyitás előtt állok és ezt néztük ki magunkat az AXA-nál: axa.hu/hu/axa-vallalkozoi-szamla/ Valakinek van velük tapasztalata?
 • Zabalint

  Szakmai oka az nincs 🙂
 • ezmivolt
  Eddig (Rogán előtt) a Magnet Banknál havi 2 saját ATM-es használat ingyenes volt, akár többszázezret is fel lehetett venni, ha vki úgy állította be a kártyalimitet. Most össz. 150 ezer lesz ugye a felső határ, és efölött, százezrenként 600+50, idegen ATM-ből 800+50 ft a kp felvételi díj.
 • ricamaca
  Jó lenne egy körkép a szlovák, román netán szerb bankokról, hol lehet forintos bankszámlát nyitni, és mennyibe kerül a bankkártya, és a magyarországi (azaz külföldi ATM) használata… Létezik-e ilyen, és megéri-e?
 • Catinator
  Kicsit a játékgépek jutottak eszembe – újra engedélyezik azt is – igaz, korlátozott körben. Túl nagy volt a bevételkiesés.

  Az a bajom, olyan érzésem van – próbáljuk meg ezt! Ajjaj, nem müködik, nem hoz annyi pénzt! Akkor próbáljuk meg azt!

  Annyi értelmes ember van nálunk minden szakmai területen. Miért nem lehet leülni és átgondolni-átbeszélni a dolgokat?

  Evvel kapcsolatban – ki milyen konstrukcióban gondolkodna? Milyen mértékű terhelésben? Személyes kiváncsiság…

 • THM
  @Rissa:

  Általánosságban elmondható, hogy az ATM-ek döntő többsége 20 bankjegyet tud kiadni, egyes OTP-sek tudnak 40 db-ot egyszerre, de pl. az Ersténél címletenként 10 db-os limit van beállítva. Húszezres nagyon ritkán van ATM-ban, tehát ált. max. 10 000 x 20 = 200e forint a kivehető összeg. Mostantól a bankok tízezrest sem fognak belerakni, sőőőt, nem lepődnék meg, ha a jövőben 1000/2000 lenne a legnagyobb címlet.