Emelkedő állampapír kamatok

2019. február 21-én változik az ötéves PMÁP kamata és február 25-től emelkedik az FMÁP és az 1MÁP kamata is.

A lakossági állampapír befektetések népszerűségének megőrzése érdekében a Féléves Magyar Állampapír (FMÁP) és az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) esetén 50 bázispontot emel a kamaton az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK). A változások 2019. február 25-től érvényesek. Az FMÁP új kamata 2,5 százalék, az 1MÁP-é 3,0 százalék lesz hétfőtől.

Tájékoztatásul közöljük továbbá, hogy a 2018. december 18-án kibocsátott ötéves futamidejű Prémium Magyar Állampapír (PMÁP 2024/I) sorozat kamatfordulója – 2019. február 21. – után a kötvény kamatbázisa a 2018. évi átlagos fogyasztói árindexhez igazodva 2,8 százalékra emelkedik. A következő egy éves periódusra fizetendő kamata az 1,7 százalékos kamatprémiummal növelve 4,5 százalékra emelkedik.

Forrás

Köszönjük Zsoltnak a hírt

Share

71 hozzászólás

 • E13

  Koszi szépen! És szerinted hogy érdemes az 5.év után az eurot es a forintot kivenni? Lehet oket kulon szamlara atvezetni egyazon tbszrol, vagy kpban is ki lehet venni az eurot ha ugy tesszuk be?

  Áknál már nyitáskor rogton vihetjuk az eurot betenni?

  Amugy a kamatos kamatot en is igy szamolnam, csak Miklos osszezavart az egyik videoban (olyasmit emlitett, hogy 20 millan van 1 millio haszom 5 ev utan). Biztos en ertettem rosszul.

 • Dani
  Sziasztok!

  Köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólást, az excel screenshot is nagyon jó, így már tiszta minden.
  Már csak meg kell várnom,h jöjjön a szabadfelhasználású ingyen 10 milla :DDD ( csak viccelek…vagy mégsem? )

 • Béla
  Szerintetek szokványos az, amiről a Rafis ügyintéző tájékoztatott, hogy a másodpiaci tranzakciókban 1.5% árréssel dolgoznak az FMÁP-ra és majdnem 4%-kal (!) a PMÁPra? Plusz ugye fizetem még az értékpapírszámla-vezetési díjat is, ez tuti bukó a MÁK-os számlához képest. Persze a transzfer is >1000ft/db, így annak sincs értelme. A többi bank is ekkora árréssel dolgozik? A honlapon senki nem bírta közzétenni…
 • headset
  @Béla
  “Szerintetek szokványos az, amiről a Rafis ügyintéző tájékoztatott, hogy a másodpiaci tranzakciókban 1.5% árréssel dolgoznak az FMÁP-ra és majdnem 4%-kal (!) a PMÁPra?”

  Egy bank annyiért ad vételi ajánlatot, amennyiért neki üzletileg megéri.

  A kondíciókban szerepel, az internetes eladás lehetősége. Miért nem indítasz egy eladást? Onnan megtudhatod az árfolyamot. És azután a végső lépést nem hagyod jóvá.

  “Persze a transzfer is >1000ft/db, így annak sincs értelme.”
  1040 forint ÉRTÉKPAPÍRFAJTÁNKÉNT! Ez kifejezetten olcsó. Vidd át a papírokat a kincstárhoz. Ez csak akkor gond, ha TBSZ és másfajta papírjaid is vannak.

 • Béla
  Igazad van, ha már megvettem volna az értékpapírt, akkor meg tudnám nézni az aktuális árfolyamot, de most pont azon gondolkodom, hogy ott vegyem-e vagy a MÁK-nál.

  A transzfer tényleg volumentől függetlenül, összesen 1040 ft? Akkor benéztem, köszönöm a pontosítást, így tényleg nem gond, ha a bank magasabb árfolyamréssel megy, mert gyakorlatilag ingyen át tudom vinni a MÁK-hoz eladni.

  Hozzáteszem, persze, a bank szabadon alakíthatja a másodpiaci vételi árát, de a fentiek fényében nem túl értelmes ekkora különbség a MÁK spread-jéhez képest.

 • Gömb
  Akkor ilyenkor (értsd: kamatemelkedés periódusában) rövid lejáratúba érdemes fektetni ugye?
  A hosszú árolyama bukik. ugyanígy a befektetési alapkonál.
 • Spurdisznó
  Nekem úgy tűnik, hogy egyre többen likvid befektetésnek gondolják a PMAP-ot. Gondolom ez addig oké, amíg minden rendben van a gazdasággal. Hiszen vissza lehet váltani (jelenleg) minimális költséggel. Jelenleg lehet azt a játékot is játszani, ha magasabb a kamat az új kibocsájtásnál, akkor szépen vissza lehet váltani és újat venni (úgymond kitolva ezzel a futamidőt).

  Viszont érdemes figyelembe venni, hogy a visszaváltás árfolyama, költsége bármikor változhat. Gondoljuk egy extrém esetre: felnyomják a új PMAP kamatprémiumát mondjuk 8%-ra és ezzel együtt a visszaváltáskor mondjuk a névérték -10%-ot adnak a korábbi kuponokért.

  Akik értenek a kötvényekhez, azok szerint ez nem következhet be?

 • S1M0N

  Nem feltétlenül. Amíg 1% költséggel váltod vissza a PMÁP-ot, addig nem nagyon van “ellenfele” a piacon.
  Persze ezt a nevetségesen alacsony költséget bármikor felemelhetik Matolcsyék bármennyire, még csak panaszkodni se panaszkodhatnál miatta, sehol nincs lefektetve, hogy ennyinek kellene lennie. De ha nem emelik, akkor csúnyán buksz azon, ha az 1-2 éves vackokban ücsörögsz évekig a katasztrófára várva, még akkor is, ha igazad lesz és bekövetkezik.
 • FifiTheReal
  Sziasztok!

  Eddig még nem volt állampapírom, de most elgondolkodtam, hogy “beszerzek” ilyet is a MÁK-nál webkincstáron keresztül, de előtte szeretnék “képben lenni” és itt jöttök Ti.

  Sehol nem lelem itt a fórumon többször olvasott idő előtti visszavásárlás esetén felszámításra kerülő 1%-os forgalmazói jutalékot. Jobban mondva az 5 éves Prémium Magyar Állampapírnál 0,5%-ot látok:
  tinyurl.hu/6zCZ/

  Költségek vonatkozásában ezt találtam: tinyurl.hu/RpYx/

  Ezeket az oldalakat látogattam meg eddig:
  allampapir.hu/allampapirok/PMAP
  akk.hu/hu
  allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/befektetesi_szolgaltatasi_uzletszabalyzat_/722/

  Én értek félre valamit vagy az 1% csak 0,5% már?

  Előre is köszönöm a válaszokat!

 • headset

  “Sehol nem lelem itt a fórumon többször olvasott idő előtti visszavásárlás esetén felszámításra kerülő 1%-os forgalmazói jutalékot.”

  A kincstári visszavásárlási árfolyamokat itt lehet találni:
  allampapir.hu/kincstari_arfolyamjegyzes/MAP

  Változó kamatozású kötvénynél többnyire 99%+kamat. (Jutalék vagy díj nincs.)

 • zozoka
  szerintem a forgalmazói jutalékot vásárláskor kapja a forgalmazó a magyar államtól. Ez nem a visszaváltás díja. Egyébként az 1%-ot én is csak innen és tapasztalati úton tudom. Az allampapir.hu-n nem találtam meg.
 • FifiTheReal
  Köszönöm, ez a rész már érthető! Tehát linkelt árfolyamjegyzési oldalon lévő Eladási (99) és a Vételi (100) nettó árfolyam között van a konstans 1% jelenleg.

  Valóban amit találtam 0,5% forgalmazói jutalék az engem, mint “végfelhasználót” nem érint.

  Írták többen, hogy kvázi “likvid betét”-ként használják és 4 hónap után már kedvezőbb a Cetelem látra szóló betétjénél.

  Olvasatomban, ez csak úgy éri meg, ha a kamatfizetés utáni napon (2024/I esetén minden év február 21.) adom el, mert akkor realizálom a ~3,8% (4,5% x 0,85 SZJA x 0,99 árfolyamvesztesség) nyereséget, feltételezve, ha a beutalásnál nincs költségem. Ha tehát márciusban veszek ilyen papírt és szeptemberben már el is adom, akkor buktam rajta 1%-ot, hisz erre az időszakra csak következő év februárjában lesz kamatfizetés.

  Jól gondolom vagy még mindig valamit nem olvastam el?
  folyt. köv.

 • FifiTheReal
  folyt.
  Valamit biztos félreértek, mert ha csak a kamatfizetéskor kellene “birtokolni”, akkor mindenki minden év február 20-án venné meg, és február 22-én már el is adná és a köztes 1 évben meg máshol kamatoztatná a pénzt.

  Tehát hogyan kapom meg a kamatot év közben? Pl. egy 2019. márciusi vétel és egy 2019. szeptemberi eladás estén?

  Úgy gondolom, hogy a fenti hivatkozott weboldalon csak a nettó árfolyam van, de a tényleges vétel és eladás az bruttó árfolyamon történik, ami pedig a nettó árfolyam + az addig felhalmozódott kamat. Jól gondolom? Ha igen, akkor így jutok az évközi kamatokhoz.

  Bocs a lámaságomért, de nem volt még soha állampapírom.

 • Dorian Gray
  ha a kibocsátás napján megveszed névértéken, ez legyen a 100%, és rögtön eladod, akkor 99%-ot kapsz vissza. Ha tartod x ideig, akkor a kötvények értéke nő. Fél év után adod mondjuk el akkor (100%+felé éves kamat)-1%-èrt tudod eladni. A napi kamattal folyamatosan nő a befektetèsed értéke, ami évente 1* megjelenik a számládon es akkor újra vehetsz belőle, az eredeti (amire a kamatot kifizettek meg visszaesik 100%-ra és újra elkezd novogetni egy éven át
 • Spurdisznó
  Ötletet szeretnék kérni. Rövid távú megtakarítást, amire fél vagy max 1 éven belül szükség lesz, miben érdemes tartani?

  Erste Bank, tehát lekötött betét is szóba jöhet. Ha jól látom, jelenleg fél éves Magyar Állampapír kamata 2.5%, illetve egy éves esetén 3%. Nem nagy összegről van szó, pár havi átlagfizetés.

 • Ungarische betyár
  Spurdisznó.
  Ekkora összegnél szinte Mind1.
  Amit írtál jó lehet. Fél éves-1 éves állampapír.

  Ersténél nem nagyon látok lehetőséget költség és kockázat mentesen.

 • headset

  “a tényleges vétel és eladás az bruttó árfolyamon történik, ami pedig a nettó árfolyam + az addig felhalmozódott kamat.”

  Pontosan.

  És nem kell a kibocsájtás napján venni. Bármikor megveheted. A netto árfolyamon felül ki kell fizetned az addigi kamatokat. Eladáskor ezt visszakapod + az eltelt napokra járó kamat.

  Vagyis, ha n nap tartás után eladod, akkor a nyereséged n napi kamat. (Minusz a netto eladási és vételi árfolyam különbözete, ami esetünkben a tőke 1%-a.)

 • Márk
  Sziasztok,
  kérdésem, eddig nem zavarta az államot a nagy mennyiségű kp az embereknél, amit most szeretnének becsatornázni és ezért emelik a kamatokat. Nem lehet, hogy tartanak az eus pénzcsapok elzárásától és ezért akarják, hogy állampapírban tartsanak minnél több pénzt, ami persze a kamatok tovább emeléséhez vezet?
 • Rege
  Az államkincstár oldalán azt a hírt küldték, hogy a tranzakciós illeték mentességhez nyilatkozatot kell tenni. Tud abban valaki segíteni, hol találom ezt a Webkincstárban?
 • gaborr
  bankszámlaszámok beállításánál szerkesztés, és bepipálod, hogy az a saját számlád.
 • FifiTheReal
  Köszönöm mindenkinek a segítséget!
  Megkötöttem az értékpapír nyilvántartási szerződést és megtörtént az első webkincstári vásárlásom.