Egyszer lent máskor fent

Írtam tavaly decemberben, hogy az amerikai tőzsde akkorát zuhant abban a hónapban, amire nem volt példa 1931 óta.

Mi történt a piacokon 2018-ban?

Úgy tűnt, a tíz éve tartó, gyakorlatilag töretlen emelkedés után eljött a régen várt korrekció vagy akár a zuhanás ideje.

Hát, nem egészen ez történt.

Ezen a héten az amerikai DJI tőzsdeindex már a kilencedik hetet zárja egymás után emelkedéssel, ilyet utoljára 1995-ben csinált. Újra 26 ezer pont felett jár, mint tavaly szeptember közepén és már csak egy kis nekifutásra van az október elején felállított csúcs.

A Nasdaq, a technikai cégek tőzsdeindexe is már kilencedik hetet zárja pluszban, ilyen se volt még 2009 óta.

Úgy tűnik, az összeomlás érdeklődés hiányában egyelőre elmaradt.

Hogy is mondja a bölcs mondás? Itt csak szép tudsz lenni, de okos nem.

Share

17 hozzászólás

 • Családfő
  A lényeg, hogy ne is akarjunk okosak lenni. Tegyük a tőzsdére, amit a kockázat tűrésünk enged, a többi meg lesz, ahogy lesz.
 • 42
  A bankok, biztosítótársaságok, vállalatok úsznak a pénzben. Mihelyt esik egy kicsit valamelyik papír, megveszik az esést. A saját részvény vásárlások is fűtik a folyamatot. Warren Buffeték és más befektetők is pénzzel kitömve keresnek jól árazott papírokra. Komoly bizalomvesztés vagy konfliktus okozhat igazi korrekciót, de amíg a mohóság erősebb, mint a félelem, visszakorrigálnak az indexek. Közben a gazdasági növekedés termelte haszon újabb szabad pénzeket teremt…
  Neverending story?
 • GinTonic
  Túl sokan vártak további esést, ez pedig kontraindikátorként működik sokszor. A piac általában arra megy, ami a legnagyobb fájdalmat okozza, és sokan nem hittek az emelkedésben. Ezt jól mutatta a legutóbbi alapkezelői felmérés is, rengeteg a készpénz, azaz sok a partvonalon lévő vételi erő. A következö hónapok érdekesek lesznek.
 • Laci bácsi
  Mint ahogyan a fák sem nőnek az égig, úgy a tőzsdei árfolyamok sem. Legalább is a tudomány mai állása szerint.
 • Spurdisznó
  Azért Európai és EM részvények még mindig nem tűnnek túl drágának.

  Van élet az USA-n kívül is!

 • Matteo

  Arra megy, amerre a legjobban fáj? Aki longban ül, annak az fáj, ha esik a tőzsde, aki shortol, annak meg az emelkedés fáj. Akkor most merre megy?

 • S1M0N
  Már csak az a nagy kérdés, hogy most bika, vagy mackó csapdában ülünk?
  Vagy hogy a görbére nézve a plafont értük-e el és azt tesztelgeti-e a piac (úgy tűnik sikertelenül), vagy igazából a média által felkorbácsolt negatív piaci félelmek tesztelik-e az alsó támasztékot hiába, hogy aztán robbanásszerűen törjenenek felfelé ismét az indexek?

  (Lehetne a végtelenségig folytatni, de sajnos annyira nem fejlett a technikai analízis bullshit generátorom :)).

 • Kommentharcos
  Ha gyakorlatilag egy évig nem emelkedik érdemben a tözsde az nem tekinthetö egyfajta korrekciónak?
 • GinTonic
  Matteo: Akkor pontosítok, amerre a többségnek fáj. Ezért írtam, hogy az alapkezelőknél rengeteg a készpénz. A BofA Merrill Lynch februári felmérése szerint az alapkezelők nettó 44%-a súlyozza jelenleg felül a készpénzt a kezelt portfóliókban. Ez 2009 januárja óta nem látott magas arány, a pénzügyi válság legsötétebb időszaka óta nem volt ilyenre példa. Azaz a nagy intézményi befektetők jó része kimaradt az emelkedésből, tartva az eséstől, és a hozam elmaradása is fájdalmas. Az sejthető, hogy az emelkedésben a shortok zárása (a túladottságban mindig ezek az első vevők) és a vállalati sajátrészvény vásárlások játszhattak a szerepet. Persze nem szabad egy ilyen adatra hagyatkozni, több minden befolyásolja a tőzsdei árfolyamokat rövid távon, jó pár hangulati mutatót is érdemes figyelni, és még akkor sem lehetsz teljesen biztos, mikor jön fordulat erre vagy arra. Persze a longosok örülhetnek.
 • Kmiki
  Nagy mak. Pont januarban, a godor aljan tul egy picivel sulyoztam tul az usa es eu befekteteseket proba szerencse alapon. Mondjuk annyira nem voltam bator, hogy kinat vegyek, igy arrol lemaradtam.
  De megcsinaltam ennek az inverzet is, 2017 decemberben jegyeztem ugyanebbol, az most kezd nullazni…
 • gaborr
  idén majd végre felvehetik a 2+20%-os konstrukcióban működő abszolút hozamú befektetési alapok után járó 20%-ot a alapkezelők. 😉
 • Blend Ahmed
  “Nagyon sok dolog miatt lehet és kell is aggódni. A FED put azonban napjainkban olyan aduásszá nőtte ki magát a befektetők szemében, ami minden más rossz lapot egymagában üt.”
  concordeblog.hu/2019/02/25/a-fed-put-es-a-vadallat-uzemmod/
 • Petko
  Azert volt bemutato az esesbol ami kovetkezik , nekem ez a mozgas az amerikai indexben nem volt meggyozo nincs meg lefutva .
  Nincs korrekcio a mozgasban, nezem a PMI, IFO ,kontener Baltix Dry Index pld adatokat es haladunk a lassulasfele rendesen.

  Mondom ugy,hogy nincs mar reszvenyem es varakozok a vasarlassal-keresem a beszallot. Varakozasom : az idei evben egy rekord gyors megnyulas/SPX 4000, DAX 16000 / es egy blow off top jellegu csucs es short ket kezzel. A piac eldonti termeszetesen.

 • Random okos
  Medve piacon szoktak lenni a legmeredekebb felszúrások, mert a shortos a legjobb vevő.
  Megnéztem az SP500 chartot így a cikk alapján, láttuk a ttejét, ideális short belépő van most. Hetesen elliott szerint 2/a hullám vége felé vagyunk. Köszi.
  BUX viszont nagyon bika most, azt komolyan longolom.
 • Gömb
  Decemberben amerikában állami kifizetések zárolása kezdődött, ami január végére hárult el csak. Nem ennek hatása lehet?
 • naa
  “idén majd végre felvehetik a 2+20%-os konstrukcióban működő abszolút hozamú befektetési alapok után járó 20%-ot a alapkezelők”

  🙂 Hát ezt már most látni kellene akkor, hiszen kb. visszatért az esés előtti szintre a piac, hol van az abszolút alapok árfolyamában ez a 15-20%-os mozgás? Sehol, mert nem csináltak/csinálnak semmit – az a néhány legalábbis, aminek ránéztem az árfolyamára.

  Ez van.

 • Robi
  Ezek a számok nem csak azért érhetőek el, mert gyakorlatilag a világban folyamatosan gyártják a pénzt?

  A bankok, kamatos kamat, megszorult kormányok, és ha úgy vesszük az aranykészletből meg a többi nemesfémből is csak egyre többet bányásznak ki.